Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δε θέλει να ξαναδεί τεκίλα στη ζωή της! Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο
  • [02] Για τις επιθέσεις της Μαδρίτης Συγγνώμη από την Ισπανία στον ΟΗΕ
  • [03] Διϋπουργική για την ΕΧΡΟ 2008
  • [04] Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διεργασίες για το σχέδιο Ανάν
  • [05] Στα χέρια των Κυπρίων η απόφαση Δίχασε το σχέδιο Ανάν το Συμβούλιο
  • [06] Στη Βασόρα Επεισόδια σε διαδηλώσεις ανέργων
  • [07] Την είχε Ιάπωνας πιανίστας Χαμένη παρτιτούρα του Μπαχ στην Ιαπωνία

    [01] Διάφορα

    Δε θέλει να ξαναδεί τεκίλα στη ζωή της! Είδε ο τρελός τον μεθυσμένο

    3/4/2004 12:05:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την επόμενη φορά, που θα γυρίσετε σπίτι σας μεθυσμένοι, μην πτοηθείτε καθόλου και φορτώστε τα όλα στον μπάρμαν. Την αρχή έκανε μία 20χρονη Σουηδέζα, η οποία έκανε μήνυση, στο μπαρ, όπου διασκέδαζε, γιατί μέθυσε. Όχι δεν έφταιγε αυτή, που ήπιε πέντε ποτήρια τεκίλα μέσα σε πέντε λεπτά, αφού προηγουμένως είχε καταναλώσει σεβαστή ποσότητα μπύρας. Οι υπεύθυνοι του μπαρ έφταιγαν, γιατί τα ποτά ήταν περισσότερο αλκοολούχα από όσο έπρεπε. Μετά την τεκιλοποσία η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση από το πολύ αλκοόλ. Αφού συνήλθε, είπε πως πρόκειται να μηνύσει το μπαρ, επειδή τα ποτά περιείχαν περισσότερο αλκοόλ από αυτό, που επιτρέπεται στη Σουηδία. Το μόνο καλό από αυτή την ιστορία, είναι πως η κοπέλα, από ό,τι είπε τουλάχιστον, δεν πρόκειται να ξαναπιεί τεκίλα. Για την μπύρα, όμως, δεν πήρε και όρκο.

    [02] Διεθνή

    Για τις επιθέσεις της Μαδρίτης Συγγνώμη από την Ισπανία στον ΟΗΕ

    3/4/2004 12:45:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με επιστολή που απέστειλε την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ισπανία εκφράζει τη λύπη της επειδή, καταδικάζοντας την ΕΤΑ για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη, παραπλάνησε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Ισπανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ινοσένσιο Αρίας, αναφέρει στην επιστολή του προς το 15μελές Συμβούλιο πως οι πληροφορίες δείχνουν πως υπεύθυνοι για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου σε τρένα ήταν "ριζοσπαστικά ισλαμικά στοιχεία". Μετά τις επιθέσεις της Μαδρίτης, το Συμβούλιο είχε εκγρίνει ομόφωνα ψήφισμα που καταδίκαζε τις επιθέσεις και την ETA. Η αναφορά στην ETA είχε παρεμβληθεί στο σχέδιο ψηφίσματος λίγο πριν την ψηφοφορία, αιφνιδιάζοντας διπλωμάτες και ΜΜΕ.

    Αναμένεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για υπόπτους της 11ης Μαρτίου

    Διπλωμάτες δήλωσαν στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία ότι ο Ισπανός πρεσβευτής είχε ζητήσει την καταδίκη της ETA μερικές ώρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις.

    Οι έρευνες που ακολούθησαν κατέδειξαν ως δράστες των επιθέσεων ισλαμιστικές οργανώσεις. Ο Αρίας δήλωσε στο Συμβούλιο ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και κάποιοι Μαροκινοί οι οποίοι μπορεί να είχαν διασυνδέσεις με φυλακισθέντες στο Μαρόκο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα το 2003 και πρόσθεσε ότι η ισπανική αστυνομία αναμένεται να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον και άλλων υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης.

    Ο Ισπανός πρεσβευτής είπε πως η κυβέρνησή του έδωσε πληροφορίες κατά τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τα γεγονότα που προέκυψαν αργότερα. "Λυπάμαι", έγραψε στην επιστολή προς το Συμβούλιο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Nέες συλλήψεις στη Μαδρίτη

    Σειρά ανακρίσεων για την 11η Μάρτη

    Έρευνες για τους δράστες της 11ης Μαρτίου

    Η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη

    Πρώτες συλλήψεις για τις επιθέσεις

    Τα σενάρια για τους δράστες

    H μέρα που συγκλόνισε την Ευρώπη

    [03] Εσωτερικά

    Διϋπουργική για την ΕΧΡΟ 2008

    3/4/2004 1:03:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Με αφορμή τη "μάχη", που δίνει η Θεσσαλονίκη για την ανάληψη διοργάνωσης της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ του 2008, συγκλήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα η πρώτη, με τη νέα κυβέρνηση, ευρεία διυπουργική σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρεία του αρμόδιου Υπουργού Νίκου Τσιαρτσιώνη. Όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, ο συντονισμός των ενεργειών και η άσκηση αποτελεσματικής διπλωματίας, θα αποτελέσουν το βασικό δίπτυχο της πολιτικής, που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε την ανάγκη συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ τόνισε ότι πλέον το βάρος πέφτει στις πλάτες της διπλωματίας.

    Ο χρόνος πιέζει

    "Επειδή οι χρονικές προθεσμίες είναι ασφυκτικές, απαιτείται από όλους μας να είμαστε συνεχώς επικεντρωμένοι στο μεγάλο αυτό εθνικό στόχο", επισήμανε ο κ. Τσιαρτσιώνης. Είπε, επίσης, ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας διπλωματικός μαραθώνιος συναντήσεων και ενημερωτικών επαφών με όλες τις αντιπροσωπείες και πρεσβείες χωρών-μελών του Γραφείου Διεθνών Εκθέσεων (ΒΙΕ), ενώ τόνισε, πως πρέπει όλοι να γνωρίσουν τη Θεσσαλονίκη, να ενημερωθούν για το προτεινόμενο θέμα της Έκθεσης και να πειστούν ότι η ανάληψη της διοργάνωσης από τη Θεσσαλονίκη θα είναι προς όφελος της διεθνούς κοινότητας.

    Σχετικά με την εκκρεμότητα, που υπάρχει όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της ΕΧΡΟ, στην περίπτωση, που η Θεσσαλονίκη αναλάβει τη διοργάνωσή της, ο υπουργός είπε θα είναι στο οικόπεδο του ΤΕΙ στη Σίνδο και απομένει μόνο να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή συμφωνία με τη διοίκηση του ΤΕΙ σχετικά με τους όρους παραχώρησής του οικοπέδου. Επικαλούμενος τα στενά χρονικά όρια, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγής του χώρου.

    Επίσης, τόνισε πως εξαιρετικά σημαντικός σταθμός είναι η 18η Απριλίου, οπότε θα φθάσει στη χώρα μας η οκταμελής Ελεγκτική Επιτροπή του ΒΙΕ, με σκοπό την ενδελεχή εξέταση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης. Η επόμενη παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης, όπως και των άλλων δύο υποψηφίων πόλεων, της Σαραγόσας και της Τεργέστης, θα γίνει τον Ιούνιο του 2004 στο Παρίσι, ενώ η τελική μυστική ψηφοφορία, που θα αναδείξει τη διοργανώτρια πόλη, θα διεξαχθεί το Δεκέμβριο.

    Στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, Εξωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανάπτυξης, Γιώργος Σαλαγκούδης, ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλους, Πολιτισμού, Γιώργος Ορφανός, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αναστάσιος Νεράτζης και Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος.

    [04] Κυπριακό

    Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διεργασίες για το σχέδιο Ανάν

    3/4/2004 9:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2004 11:25:18 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έντονες οι διεργασίες στην Κύπρο, όπου συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου, για να μελετήσει τα αποτελέσματα των διευρυμένων συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, καθώς και το πέμπτο σχέδιο που υπέβαλε ο γγ του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού. Τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του σχεδίου Ανάν, ώστε να αποφασίσουν άμεσα τη στάση την οποία θα υιοθετήσουν επί του σχεδίου. Στο μεταξύ, κατηγορηματικά διαψεύδει η Λευκωσία και η Αθήνα τις φήμες περί παραίτησης του Τάσσου Παπαδόπουλου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Συσκέψεις κομμάτων

    Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται ότι θα προβούν σε μια πρώτη εκτίμηση για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από ένα "ναι" ή ένα "όχι" στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα λάβει την τελική του απόφαση επί του σχεδίου Ανάν στις 14 Απριλίου, σε παγκύπριο συνέδριο που θα συγκαλέσει. Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι το πέμπτο σχέδιο Ανάν θεραπεύει κάποιες πληγές, θα πρέπει, όμως να προσμετρήσει κάποιος εάν ανοίγει άλλες, μελετώντας και τα υπέρ και τα κατά.

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αποφάσισε τη σύγκληση παγκυπρίου συνεδρίου στις 15 Απριλίου για λήψη απόφασης. Την απόφαση πήρε χθες το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ σε συνεδρία ύστερα από ενημέρωση από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη. Το Πολιτικό Γραφείο θα συνέλθει εκ νέου την Μεγάλη Τετάρτη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέστησε, αυτές τις ιστορικές στιγμές να πρυτανεύσει η λογική, και όχι μόνο το συναίσθημα.

    Σήμερα, συνέρχεται το Εκτελεστικό Γραφείο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ σε κοινή συνεδρία υπό την προεδρία του Τάσσου Παπαδόπουλου για ενημέρωση επί τελικού σχεδίου Ανάν και προγραμματισμό των ενεργειών και της στάσης του κόμματος ενόψει του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με ανακοίνωση, αναμένεται ότι θα προγραμματιστεί συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής στις αμέσως προσεχείς ημέρες.

    Οι Νέοι Ορίζοντες οργανώνουν το απόγευμα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία έκτακτο παγκύπριο συνέδριο για να ενημερωθούν τα μέλη του και να αποφασίσουν για τη στάση του κόμματος επί του τελικού σχεδίου Ανάν και για το δημοψήφισμα. Οι Νέοι Ορίζοντες έχουν ήδη ταχθεί εναντίον του σχεδίου.

    Το απόγευμα συνέρχεται επίσης στη Λευκωσία και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΑΔΗΚ.

    Εν τω μεταξύ, συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Ανάν, διοργανώνει στις 7.30 το απόγευμα στη Λευκωσία, η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

    Διαψεύδει Λευκωσία-Αθήνα

    Έντονη είναι η φημολογία περί παραιτήσεως του Προέδρου Παπαδόπουλου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά η κυπριακή κυβέρνηση. Ανυπόστατες και αβάσιμες χαρακτήρισε τις φήμες περί παραιτήσεως του Κύπριου Προέδρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και δεν είναι του χαρακτήρα του Τάσσου Παπαδόπουλου να ενεργεί με αυτό τον τρόπο. Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή ότι ο ίδιος θα πάρει τις αποφάσεις του και σύντομα θα τις ανακοινώσει. Τις φήμες διέψευσαν επίσης με δηλώσεις τους ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Μάριος Καρογιάν, που τις χαρακτήρισε πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρήστου δήλωσε ότι οι φήμες περί παραιτήσεως του προέδρου Παπαδόπουλου δεν συνάδουν με την προσωπικότητα του ιδίου του προέδρου. Ο κ. Χρήστου είπε ότι φήμες και απόψεις μπορεί να ακούγονται πολλές, αλλά υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τίποτε που να δικαιολογεί αυτή τη φημολογία.

    Οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν και από την Αθήνα. Τόσο αρμόδιες κυβερνητικές πηγες, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου που επικοινώνησαν με τη Λευκωσία τόνισαν ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρετός διαβουλεύσεων στην Κύπρο

    Έκκληση για ενότητα

    [05] Κυπριακό

    Στα χέρια των Κυπρίων η απόφαση Δίχασε το σχέδιο Ανάν το Συμβούλιο Ασφαλείας

    3/4/2004 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέφυγε να πάρει θέση για το τελικό έγγραφο λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ και δήλωσε πως ο κυπριακός λαός θα πρέπει να επιλέξει εάν θα υποστηρίξει ένα σχέδιο του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού. Αν και ορισμένα από τα μέλη του Συμβουλίου ήλπιζαν πως το 15μελές Σώμα θα καλούσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου στα δύο δημοψηφίσματα που προβλέπονται για τις 24 Απριλίου, το Συμβούλιο δεν μπόρεσε να συμφωνήσει σε μία τέτοια δήλωση αφού υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των δύο πλευρών για τα οφέλη του σχεδίου, δήλωσαν διπλωμάτες.

    Κρίσιμος μήνας ο Μάιος

    Το Συμβούλιο εξέδωσε αντίθετα μία δήλωση στην οποία ευχαριστεί το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν και τον διαπραγματευτή του, Αλβαρο ντε Σότο, "για τις προσπάθειες και τη δέσμευσή τους". Τα μέλη του Συμβουλίου "σημείωσαν ότι επαφίεται τώρα στους Κυπρίους να αποφασίσουν για το μέλλον τους σε αυτή τη σημαντική χρονική στιγμή".

    Από την πλευρά του, ο Αλβαρο ντε Σότο, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε ότι ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος των τελευταίων 30 χρόνων για τον λαό της Κύπρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεργασίες για το σχέδιο Ανάν

    Έκκληση για ενότητα

    [06] Ιράκ

    Στη Βασόρα Επεισόδια σε διαδηλώσεις ανέργων

    3/4/2004 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά στη Βασόρα από πέτρες που πέταξαν κατά του οχήματός του διαδηλωτές, που αναμένουν να προσληφθούν σε μία νεοϊδρυθείσα τελωνειακή υπηρεσία, μεταδίδουν ξένοι δημοσιογράφοι. Οι διαδηλωτές άρχισαν να πετροβολούν τους αστυνομικούς που φυλούσαν το κτήριο μετά την αποχώρηση των Βρετανών στρατιωτών. Ένας αστυνομικός διοικητής τραυματίστηκε ελαφρά, όμως το όχημά του υπέστη σοβαρότατες ζημιές. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν επίσης κι εναντίον ενός φωτορεπόρτερ. Και την περασμένη Πέμπτη ένας Ιρακινός βρήκε τον θάνατο από πυρά αστυνομικών κατά διαδήλωσης ανέργων στη Βασόρα.

    [07] Διάφορα

    Την είχε Ιάπωνας πιανίστας Χαμένη παρτιτούρα του Μπαχ στην Ιαπωνία

    3/4/2004 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μία χαμένη παρτιτούρα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ που χρονολογείται από το 1728 βρέθηκε στην Ιαπωνία έπειτα από 80 χρόνια. Η "Γαμήλια Καντάτα ΒWV 216", που συνέθεσε ο μεγάλος συνθέτης το 1728, βρέθηκε στην κατοχή του διάσημου Ιάπωνα πιανίστα Τσιέκο Χάρα, ο οποίος απεβίωσε τον Δεκέμβριο του 2001, σε ηλικία 87 ετών, τόνισε ο Ταντάσι Ισογιάμα, καθηγητής στο Μουσικό Κολλέγιο Κουνιτάσι του Τόκιο. Η οκτασέλιδη παρτιτούρα περιέχει νότες και στίχους στα γερμανικά , τόνισε ο Ισογιάμα, ο οποίος επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα του έργου του Μπαχ, μία άποψη που συμμερίζονται κι άλλοι ειδήμονες.

    Σε χέρια συλλεκτών

    Η "Καντάτα" γράφτηκε επί τη ευκαιρία του γάμου της κόρης ενός ανώτερου τελωνειακού, τόνισε ο Ισογιάμα. Η χειρόγραφη παρτιτούρα πέρασε από την οικογένεια του Μπαχ σε συλλέκτες και μουσικούς και κατέληξε στην οικογένεια του Γερμανού συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον , ο οποίος την είχε στην κατοχή του έως το 1926.

    Οι ειδικοί, μεταξύ αυτών κι ο ίδιος ο Ισογιάμα, πιστεύουν πως η παρτιτούρα πέρασε στον Χάρα μέσω της Ισπανίδας συζύγου του, η οποία μάλλον την παρέλαβε από την οικογένεια του Μέντελσον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 April 2004 - 9:50:55 UTC