Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέαμα και κάρφωμα στο 12ο All Star Game
  • [02] Χρυσό για την Εθνική μπέιζμπολ
  • [03] Συνετρίβη μονοκινητήριο σε περιοχή της Γαλλίας
  • [04] Σόφτμπολ: Χρυσό για τη Μ. Βρετανία
  • [05] Προσεχείς εκλογές το 2006 "Ψηφίστε με"
  • [06] Κέρδισε έδαφος η δεξιά στην Τουρκία
  • [07] "Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατών" Εκρήξεις στο Ουζμπεκιστάν
  • [08] Τρίζει η καρέκλα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Σκάνδαλο Σαρόν
  • [09] Έπιασε ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη του ήχου Υπερηχητικό της NASA
  • [10] Ζουν στον Κόκκινο Πλανήτη βακτηρίδια; Υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη;
  • [11] Στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν η Ρεάλ
  • [12] Προβληματισμός για τις σχολικές εκδρομές
  • [13] Στις 1.30 μ.μ θα δωθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη Αναβολή της επίδοσης του

    [01] Αθλητισμός

    Θέαμα και κάρφωμα στο 12ο All Star Game

    29/3/2004 12:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 7:48:49 πμ)

    Έπεσε η αυλαία του 12ου All Star Game στο κλειστό της Νέας Ιωνίας του Βόλου, που ανέδειξε ως μεγάλους νικητές, κατά πρώτον το μπάσκετ και κατά δεύτερο την διοργανώτρια πόλη και τους κατοίκους της. Στο κατάμεστο γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 1.500 φιλάθλων η ομάδα των Ελλήνων επικράτησε με 102-89 των Ξένων, αλλά αυτό που κέρδισαν όλοι ανεξαιρέτως ήταν η ευκαιρία να απολαύσουν το παιχνίδι χωρίς πίεση και χωρίς νεύρα. Η αλήθεια είναι, πάντως, πως οι πρωταγωνιστές στο παρκέ θα μπορούσαν να είχαν αφήσει το παιχνίδι να κυλήσει ακόμη πιο ελεύθερα και για μία φορά να κάνουν αυτό που λέμε.... άμυνα με τα μάτια στο "βωμό" του θεάματος. Τα δεκάλεπτα ήταν: 24-22, 47-56, 69-71, 102-89.

    Οι καλύτεροι της διοργάνωσης

    Στο διαγωνισμό καρφωμάτων, ο Κασίμπ Πάουελ ήταν απόλυτος κυρίαρχος. Ο παίκτης του ΠΑΟΚ συγκέντρωσε 96 βαθμούς με δύο εντυπωσιακές προσπάθειες που ξεσήκωσαν το κοινό. Ο Σμούς Πάρκερ δεν κατάφερε στον τελικό να επαναλάβει τις προσπάθειες του προκριματικού. Μάλιστα αστόχησε δύο φορές με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να κοντράρει τον αντίπαλο του. Εκτός τελικού έμειναν οι Τζένκινς, Κλαρκ, Χαρισμίδης και Παπαχρήστος.

    Στα τρίποντα, έλαμψε ο Αγγελος Κορωνιός. Ο πλέι μέικερ του Πανιωνίου έφτασε τους 24 πόντους, ενώ ο δεύτερος Μπέιλι σταμάτησε στους 17. Στα προκριματικά αποκλείστηκε ο περσινός νικητής, Νίκος Χατζής

    Ο φόργουορντ του Άρη, Νέστορ Κόμματος αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του 12ου All Star Game. Οι εκπρόσωποι του Τύπου τον επιβράβευσαν για την πολύ καλή παρουσία του και τους 22 πόντους, που σημείωσε στη μεγάλη γιορτή του μπάσκετ. Ο Κόμματος είχε ποσοστά ευστοχίας 2/2 βολές και 10/14 δίποντα. Παράλληλα, μάζεψε 5 ριμπάουντ, μοίρασε μία ασσίστ και έκανε ένα κλέψιμο και ένα κόψιμο.

    [02] Αθήνα 2004

    Χρυσό για την Εθνική μπέιζμπολ

    29/3/2004 7:52:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ελλάδα στη δοκιμαστική διοργάνωση μπέιζμπολ, που διεξάγεται στο Ελληνικό. Η ελληνική ομάδα επικράτησε στον τελικό της διοργάνωσης της Ρωσίας με 5-1. Η Ελλάδα δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Ρωσία, προηγήθηκε με 5-0 και το μόνο που κατάφεραν οι Ρώσοι ήταν να πετύχουν το ραν της τιμής. Τα ινιγκς: 0-1, 0-0, 0-1, 0-0, 0-2, 0-0, 0-1, 1-0, 0-Χ. Οι σκόρερ: Χάρης (3), Μαϊστράλης (2)-Ναμπίεφ.

    [03] Διεθνή

    Συνετρίβη μονοκινητήριο σε περιοχή της Γαλλίας

    29/3/2004 8:35:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένας 35χρονος Γερμανός που πιλοτάριζε μονοκινητήριο αεροσκάφος έχασε τη ζωή κατά τη συντριβή του, κοντά στην κοινότητα Σαμπεόν στη Γαλλία. Για άγνωστους λόγους, το αεροσκάφος, που ρυμουλκούσε ένα ανεμοπλάνο, συνετρίβη χθες λίγο μετά τις 20.30, ώρα Ελλάδος, στις όχθες μίας μικρής λίμνης, κοντά στο αεροδρόμιο του Σαμπεόν. Νεκρός είναι ο Αχιμ Βόλφ, κάτοικος του Όντεντορφ, που επέβαινε μόνος στο διθέσιο μικρό αεροσκάφος. Ο Βολφ συμμετείχε σε ομάδα έξι Γερμανών αεροπτεριστών που είχαν έλθει στη Γαλλία για να εξασκηθούν στο ανεμόπτερο. Τα υπόλοιπα πέντε άτομα της ομάδας, συγκλονισμένα από τον θάνατο του συναθλητή τους, χρειάσθηκαν τη συνδρομή από ψυχολόγο στο αεροδρόμιο της πόλης.

    [04] Αθήνα 2004

    Σόφτμπολ: Χρυσό για τη Μ. Βρετανία

    29/3/2004 8:33:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Μεγάλη Βρετανία, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο, στο Διεθνές Τουρνουά Σόφτμπολ, που ολοκληρώθηκε χθες στο Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπολ, στο Ελληνικό. Στο μεγάλο Τελικό με τον οποίο έκλεισε η αυλαία του Τουρνουά νίκησε την Ελλάδα με 3-0. Τα inning ( περίοδοι ) του αγώνα : 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 0-0, 3-0, 0-0. Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ελλάδα, ενώ το χάλκινο η Τσεχία. Την απονομή των μεταλλίων έκανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σόφτμπολ Ντον Πόρτερ και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του "Αθήνα 2004" Μάρτον Σίμιτσεκ.

    "Ήταν σκληρή μάχη"

    "Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα κατακτήσουμε ένα μετάλλιο", υποσχέθηκε μετά τον αγώνα η αθλήτρια την ελληνικής ομάδας Βανέσσα Τσαρνέσκι, ενώ η συναθλήτριά της Τζοάννα Γκάιλ πρόσθεσε "ήταν σκληρή μάχη. Και οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να φτάσουν στη νίκη".

    Την ίδια άποψη είχε και η αθλήτρια της Μεγάλης Βρετανίας Στέφανι Ζαρντίν, και ευχήθηκε στην Ελλάδα καλή τύχη στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η προπονήτρια της Ελλάδας Λίντα Γουέλς εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν κατάφερε η ομάδα της να πάρει το χρυσό μετάλλιο.

    Ο προπονητής της Μεγάλης Βρετανίας Μπόμπι Σίμπσον χάρηκε για την νίκη της προσθέτοντας "εδώ είναι ο παράδεισος του Σόφτμπολ. Άλλωστε το Σόφτμπολ είναι διασκέδαση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σόφτμπολ: Νίκη-πρόκριση για την Ελλάδα

    [05] Διάφορα

    Προσεχείς εκλογές το 2006 "Ψηφίστε με"

    29/3/2004 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 9:41:04 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένα "ξεχωριστό" ριάλιτι σόου, ξεκινά πολύ σύντομα το βρετανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δικτύο ΙΤV. Με τίτλο "Ψηφίστε με" (Vote for me), το νέο ριάλιτι, έχει ως στόχο, να εκλέξουν οι τηλεθεατές τον υποψήφιο που επιθυμούν για τη θέση του βουλευτή, αναφέρει στο σημερινό άρθρο της η εφημερίδα Independent. Παράδειγμα προς μίμηση είναι τα ριάλιτι σόου, "Σταρ Ακάντεμι" και "Ποπ Σταρ", στο οποίο όμως το κοινό θα καλείται να αναδείξει όχι τον ιδεώδη χαρακτήρα για να γίνει η νέα βεντέτα του πενταγράμμου, αλλά για να καταλάβει ως βουλευτής μία θέση στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων. Στη συνέχεια, ο νικητής θα σταλεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και στον πραγματικό κόσμο, κατά τις προσεχείς εκλογές, που αναμένονται το αργότερο το 2006.

    Ο υποψήφιος που θα αναδείξουν νικητή οι τηλεθεατές θα μπορεί να κατέλθει στην εκλογική περιφέρεια της προτίμησής του, ακόμη κι ως αντίπαλος του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ή του ηγέτη των Συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ, αναφέρει η εφημερίδα.

    Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του παιχνιδιού, ο στόχος του δεν είναι άλλος από το να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για την πολιτική.

    Όπως τονίζει η Independent, το κανάλι ήδη έχει προσεγγίσει το υπουργείο Συνταγματικών Υποθέσεων της Βρετανίας, καθώς και την εφορευτική επιτροπή, χωρίς το σχέδιό τους να προσκρούσει σε ιδιαίτερες αντιρρήσεις.

    [06] Διεθνή

    Κέρδισε έδαφος η δεξιά στην Τουρκία

    29/3/2004 8:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 11:48:13 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεξιόστροφη πορεία δείχνει το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στην Τουρκία, αφού η δεξιά παράταξη συγκεντρώνει συνολικά το 75% των ψήφων. Πέρα από τη σημαντική αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, πρέπει να υπογραμμιστεί η πτώση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, αλλά και του Συνασπισμού της αριστεράς με τους Κούρδους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων ενδεικτικών αποτελεσμάτων, που έδειχναν άνοδο της τάξης των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, έκανε λόγο για επιβεβαίωση του μηνύματος των εκλογών του 2002 και μάλιστα με πιο ισχυρό τρόπο.

    Σημαντικά τα μηνύματα για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο

    Ωστόσο αν οι χτεσινές εκλογές ήταν βουλευτικές, τότε στην τουρκική εθνοσυνέλευση θα εκπροσωπούνταν τέσσερα κόμματα και όχι δύο, όπως συνέβη μετά τις εκλογές του 2002.

    Με βάση τα αποτελέσματα και με την υπόθεση ότι οι εκλογές ήταν βουλευτικές, εκτός από τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) θα εκπροσωπούνταν στη βουλή το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Κόμμα Ορθού Δρόμου του Μεχμέτ Αγάρ. Η άνοδος των δύο αυτών κομμάτων έχει και επιπρόσθετη σημασία, αφού δείχνει ότι πριμοδοτήθηκε η εθνικιστική γραμμή που εκφράζεται από τα δύο αυτά κόμματα.

    Ο Ερντογάν, απαντώντας χτες τη νύχτα στην ερώτηση αν θα τολμούσε να προκηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές, είπε "δεν θα κάνω το λάθος που είχε κάνει ο Τουργκούτ Οζάλ". Ο Οζάλ το είχε τολμήσει μετά τις δημοτικές εκλογές του 1987, με αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμη του κόμματός του, του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας.

    Επιπρόσθετα, η κάλπη έδωσε και άλλα μηνύματα που αφορούν την αντιπολίτευση. Πρόκειται για την ήττα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ. Δεν ήταν χτες τη νύχτα λίγοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα αυτό.

    Ένα τελευταίο σημαντικό στοιχείο ως προς τις εκλογές, είναι η πτώση του συνασπισμού της αριστεράς και των κούρδων. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι ακόμη και στη Νοτιοανατολική Τουρκία, το φιλοκουρδικό "Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα" (DEHAP) που μετείχε στο συνασπισμό, τείνει να εκφράζει λιγότερο, τους Κούρδους της περιοχής.

    Με βάση το 15,5% των ψήφων, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής: (Σε παρένθεση τα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές του 2002)

    Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 43,9% (34,3) Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 16,4% (19,4) Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης 11,3% (8,4) Κόμμα Ορθού Δρόμου 10,3% (9,5) Συνασπισμός αριστερών και κούρδων 3,8% (6,8) Κόμμα Ευτυχίας 3,8% (2,5) Κόμμα Μητέρας Πατρίδας 2,0% (5,1) Νέο Κόμμα 2,5% (7,3) Δημοκρατική Αριστερά 2,1% (1,2)

    Ως προς τους μεγάλους δήμους στους 81 νομούς, ο αριθμός των δήμων που κερδίζει κάθε κόμμα, έχει ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 58 Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 9 Συνασπισμός κούρδων-αριστεράς 5 Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης 4 Δημοκρατική Αριστερά 2 Κόμμα Ευτυχίας 1 Ανεξάρτητοι 1

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τουρκία: αιματηρά επεισόδια στις δημοτικές εκλογές

    [07] Διεθνή

    "Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατών" Εκρήξεις στο Ουζμπεκιστάν

    29/3/2004 10:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 11:26:04 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, από εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε κεντρική αγορά της Τασκένδης, πρωτεύουσας του Ουζμπεκιστάν, μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, Ιλχόμ Ζακίροφ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εκρήξεις είναι πολλές και όχι μία, όπως αρχικά είχε μεταδοθεί και πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. "Έγιναν περισσότερες από μία εκρήξεις και πρόκειται για πράξεις τρομοκρατών. Αρκετά άτομα συνελήφθησαν, αλλά προς το παρόν δεν ξέρουμε αν βρίσκονται πίσω από τις ενέργειες αυτές", τόνισε ο Ζακίροφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιτάρ Τας μία από τις εκρήξεις έγινε στην είσοδο καταστήματος με παιδικά είδη.

    [08] Διεθνή

    Τρίζει η καρέκλα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Σκάνδαλο Σαρόν

    29/3/2004 10:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 11:11:30 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ θα εμφανιστεί σήμερα ο γιος του Αριέλ Σαρόν, προκειμένου να καταθέσει στους ανακριτές που ερευνούν εξετάζουν το σκάνδαλο δωροδοκίας, που απειλεί τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό ακόμη και με απομάκρυνση από την εξουσία. Τα έγγραφα που περιμένουν οι ανακριτές από αυτόν αφορούν τη χρηματοδότηση στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρόν, καθώς και τη δωροδοκία του γιου του, Γιλάντ, το 1999, όταν ο Αριέλ Σαρόν ήταν υπουργός Εξωτερικών, από τον κτηματομεσίτη Δαβίδ Απέλ, ο οποίος επιδίωκε την πολιτική παρέμβαση της οικογένειας Σαρόν για την αγορά της νησίδας "Πάτροκλος" στο Σαρωνικό. Ο 76χρονος Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται κάθε σχέση με την υπόθεση, ενώ και στο κατηγορητήριο εναντίον του κτηματομεσίτη, που παραπέμπεται για να δικαστεί, δεν αναφέρεται ότι ο Σαρόν γνώριζε κάτι για τα ποσά που εισέπραττε ο γιος του.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Ισραήλ ανέθεσε χθες στον Γενικό εισαγγελέα του κράτους να απαγγείλει κατηγορίες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν σχετικά με τη διερευνώμενη κτηματομεσιτική υπόθεση, στην οποία φέρεται εμπλεκόμενος ο πρωθυπουργός.

    Η επικεφαλής της Εισαγγελίας του Ισραήλ, Εντνα Αρμπέλ, έδωσε την εντολή αυτή στο Γενικό εισαγγελέα Μεναχέμ Μαζούζ, ο οποίος έχει (μέσα σε ένα δίμηνο από σήμερα) τον τελικό λόγο, αν τελικά θα προσαχθεί σε δίκη ο 76χρονος πρωθυπουργός του Ισραήλ, η απόφαση του Μαζούζ παίζει μεγάλο ρόλο στη συνέχιση, ή όχι, της πρωθυπουργικής θητείας του Σαρόν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραπέμπεται σε δίκη ο Αριέλ Σαρόν

    [09] Τεχνολογία

    Έπιασε ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη του ήχου Υπερηχητικό της NASA κατέρριψε κάθε ρεκόρ

    29/3/2004 11:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 11:23:11 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: NASA, REUTERS, BBC

    Για ορόσημο στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών και την απαρχή μιας επανάστασης στην αεροναυπηγική κάνουν λόγο οι επιστήμονες της NASA, που βρέθηκαν στην ευχάριστη θέση να παρακολουθήσουν την επιτυχημένη πρώτη πτήση ενός πειραματικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό με ταχύτητα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου. Λίγο μικρότερο από τέσσερα μέτρα με όψη που μοιάζει περισσότερο με φτερωτή ιστιοσανίδα, παρά κάποιο αεροσκάφος, το υπερηχητικό αεριωθούμενο X-43A της NASA έπιασε κάτι περισσότερο από 7 Μαχ, δηλαδή περίπου 5.000 μίλια ανά ώρα μέσα σε 11 δευτερόλεπτα πτήσης, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η περαιτέρω εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας εκτιμάται ότι θα κάνει ταχύτερα τα αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, ενώ θα μειώσει το κόστος των διαστημικών πτήσεων.

    Ταχύτερες πτήσεις και φθηνότερα διαστημικά ταξίδια 'βλέπουν' οι επιστήμονες

    Φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμα σε επίπεδο έρευνας μέχρι την κατασκευή του πρώτου επανδρωμένου υπερηχητικού, που θα πιάνει αυτές τις ταχύτητες οι επιστήμονες το τοποθετούν γύρω στο 2025- εντούτοις το πρώτο βήμα έγινε και ισοδυναμεί με επανάσταση στον τομέα, όπως λένε οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Ντράιντεν της NASA.

    Η τεχνολογία, που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος αξίας 230 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν αυτή των κινητήρων "scramjet".

    Το πειραματικό υπερηχητικό ήταν εξοπλισμένο με έναν κινητήρα αυτού του τύπου, ο οποίος αντί να φέρει ταυτόχρονα τα καύσιμα και το οξυγόνο, που είναι απαραίτητα για την επιτάχυνση, όπως ένας συμβατικός πύραυλος, μεταφέρει μόνο υδρογόνο καύσιμο και το οξυγόνο που χρειάζεται το απορροφά από την ατμόσφαιρα.

    Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από την αεροπορική βάση Εντουαρντς, στην Έρημο Μοχάβε, βόρεια του Λος Άντζελες. Ένα βομβαρδιστικό Β-52 μετέφερε το μικροσκοπικό πρωτότυπο αεροσκάφος κάτω από το ένα φτερό του μέχρι το ύψος των 12.000 χλμ και κατόπιν το άφησε. Ένας πύραυλος, που κατόπιν αποχωρίστηκε από αυτό, του έδωσε την αρχική ταχύτητα του, ώστε το X-43A να συνεχίσει με τη δικιά του ισχύ για έντεκα δεύτερα. Ακολούθησαν μια σειρά από αεροναυτικές μανούβρες καθώς έπεφτε σιγά-σιγά στην ατμόσφαιρα, με τελικό "προορισμό" τα νερά του Ειρηνικού.

    "Ήταν κάτι που το περιμέναμε χρόνια. Όλα πήγαν σύμφωνα με το σχεδιασμό μας. Καταρρίψαμε το ρεκόρ" είπε λίγο αργότερα η εκπρόσωπος της NASA, Leslie Williams.

    Ο επικεφαλής μηχανικός Lawrence Huebner παρομοίασε τη σημασία του επιτεύγματος της ερευνητικής ομάδας με αυτό των αδερφών Ράιτ. "Πριν από 100 χρόνια περίπου, δύο τύποι από το Οχάιο υψώθηκαν πάνω από το έδαφος κάνοντας πραγματικότητα την πρώτη μηχανοκίνητη πτήση, για μία απόσταση 37 μέτρων. Σήμερα κάναμε κάτι αντίστοιχο, για τον ίδιο χρόνο, μόνο που εμείς ξεπεράσαμε την ταχύτητα των 25 χλμ την ώρα" είπε χαριτολογώντας.

    Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη προσπάθεια για το X-43A. Πριν από τρία χρόνια μια ανάλογη προσπάθεια είχε ναυαγήσει.

    Το προηγούμενο ρεκόρ για την ταχύτητα των 6,7 Μαχ ανήκει στο μοντέλο X-15, το οποίο όμως διέθετε πυραυλικό κινητήρα.

    Σχετικά Links:

    http://www.reuters.com

    http://www.nasa.gov/

    X-43A

    [10] Τεχνολογία

    Ζουν στον Κόκκινο Πλανήτη βακτηρίδια; Υπάρχει ακόμα ζωή στον Άρη;

    29/3/2004 11:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 11:45:19 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την ύπαρξη ζωής στον Άρη. Η νέα ανακάλυψη των επιστημόνων είναι η ύπαρξη μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Κόκκινου Πλανήτη, γεγονός, που είναι πολύ πιθανό να συνεπάγεται και την ύπαρξη ζωής. Το μεθάνιο δεν "αντέχει" στην ατμόσφαιρα του πλανήτη για μεγάλες περιόδους, για αυτό πρέπει με κάποιον τρόπο να αναπληρώνεται. Δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις για την ύπαρξη του αερίου στον Άρη: τα ενεργά ηφαίστεια ή τα μικρόβια . Η ύπαρξη μεθανίου αρχικά εντοπίστηκε από επίγεια τηλεσκόπια και την επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency).

    Χρειάζεται συνεχή ανανέωση

    Χρησιμοποιώντας μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, οι αστρονόμοι είδαν τη φασματική υπογραφή του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη. Ήδη το Υπέρυθρο τηλεσκόπιο στη Χαβάη και στο αστεροσκοπείο Gemini South στη Χιλή, είχαν εντοπίσει το αέριο από πέρυσι. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι επιστήμονες, που χειρίζονται το φασματόμετρο Mars Express Planetary Fourier (FPS).

    Το μεθάνιο δεν αποτελεί σταθερό μόριο στην ατμόσφαιρα του Άρη. Η διάρκειά του θα περιοριζόταν σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, εκτός και αν ανανεωνόταν συνεχώς . Αυτομάτως, αυτό σημαίνει, πως το μεθάνιο, που ανιχνεύτηκε, πρέπει να έχει ανανεωθεί κατά κάποιον τρόπο.

    Ηφαίστεια ή μικρόβια

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο είναι οι πιθανότητες ύπαρξης μεθανίου.

    Η πρώτη είναι η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η λάβα, που πιθανό να εγκαθίσταται στην επιφάνεια του πλανήτη ή να απελευθερώνεται υπογείως, μπορεί να παράγει το αέριο. Όμως, μέχρι τώρα δεν έχουν εντοπιστεί ενεργά ηφαίστεια στον Άρη. Και αν τελικά υπάρχουν ηφαίστεια ενεργά, η υπόγεια θερμότητα θα έλιωνε τον υπόγειο πάγο, που εντοπίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη.

    Η δεύτερη εξήγηση βασίζεται στην ύπαρξη βακτηριδίων. Τα επίγεια βακτηρίδια παράγουν μεθάνιο από διοξείδιο υδρογόνου και άνθρακα, ενώ δε χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν. Για αυτό θεωρείται πιθανό να υπάρχει στον Άρη αυτός ο τύπος μικροβίων.

    Όμως, το αίνιγμα του μεθανίου, δεν μπορούν να το λύσουν τα δύο ρομπότ, που βρίσκονται από τον Ιανουάριο στην επιφάνεια του Άρη, καθώς είναι σχεδιασμένα μόνο για γεωλογική μελέτη.

    Οι μελλοντικές αποστολές θα περιλαμβάνουν τους κατάλληλους αισθητήρες, ώστε να αναλύσουν το μεθάνιο για να εντοπιστεί αν η ύπαρξή του είναι βιολογική ή όχι.

    [11] Αθλητισμός

    Στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν η Ρεάλ

    29/3/2004 11:36:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ανετη νίκη απέσπασε η Ρεάλ Μαδρίτης επί της Σεβίλλης με 5-1, παραμένοντας στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβισιόν. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βιθέντε, πετυχαίνοντας δύο γκολ, η Βαλένθια, πέρασε θριαμβευτικά από το "Σαρδινέρο" σκορπίζοντας την Σανταντέρ με 3-0. Στην πέμπτη θέση ανέβηκε η Ατλέτικο, η οποία απέσπασε "λευκή" ισοπαλία στο "Μαδριγάλ" από τη Βιγιαρεάλ, ενώ σπουδαία εκτός έδρας νίκη σημείωσε η Σαραγόσα επί της Θέλτα με 2-0. Με το ίδιο σκορ η Μούρθια κατέβαλε τη Μαγιόρκα στο "Κοντομίνα", ενώ ισόπαλες 1-1 έληξαν οι αναμετρήσεις Βαγιαδολίδ-Οσασούνα και Μάλαγα-Αλμπαθέτε. Ο αγώνας ανάμεσα στην Μπέτις και την Μπαρτσελόνα αναβλήθηκε εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής.

    Αποτελέσματα - βαθμολογία

    Τα αποτελέσματα της 30ς αγωνιστικής:

    Σοσιεδάδ-Λα Κορούνια 1-2 Εσπανιόλ-Μπιλμπάο 2-1 Θέλτα-Σαραγόσα 0-2 Μάλαγα-Αλμπαθέτε 1-1 Σανταντέρ-Βαλένθια 0-3 Μούρθια-Μαγιόρκα 2-0 Βαγιαδολίδ-Οσασούνα 1-1 Βιγιαρεάλ-Ατλέτικο 0-0 Ρεάλ Μαδρίτης-Σεβίλλη 5-1 Μπέτις-Μπαρτσελόνα Αναβλήθηκε

    Βαθμολογία (σε 30 αγωνιστικές)

    Ρεάλ Μαδρίτης 64 Βαλένθια 63 Λα Κορούνια 56 Μπαρτσελόνα 55 Ατλέτικο 45

    [12] Εσωτερικά

    Προβληματισμός για τις σχολικές εκδρομές

    29/3/2004 11:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM

    Σε αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης που ισχύει για τις σχολικές εκδρομές προχωρά το υπουργείο Παιδείας, μετά το χθεσινό ατύχημα με λεωφορείο που μετέφερε μαθητές στην Αμφιλοχία. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, η επεξεργασία της νέας υπουργικής απόφασης θα γίνει σε συνεργασία με τα υπουργεία Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης, ενώ τόνισε ότι θα τεθούν αυστηρότεροι όροι όσον αφορά την ασφάλεια διαμονής και ψυχαγωγίας των μαθητών. Από τους μαθητές του εκδρομικού λεωφορείου μόνο έξι νοσηλεύονται προληπτικά, με ελαφρά τραύματα, στο νοσοκομείο της Άρτας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ατύχημα με σχολικό στην Αμφιλοχία

    Σχετικά Links:

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

    [13] Κυπριακό

    Στις 1.30 μ.μ θα δωθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη Αναβολή της επίδοσης του σχεδίου Ανάν

    29/3/2004 12:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 12:52:13 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις 1.30 μ.μ (12.30 μ.μ ώρα Ελβετίας ), αντί για τις 12 μ.μ, αναμένεται η παράδοση του σχεδίου Ανάν στις ενδιαφερόμενες πλευρές, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Αναλόγως μετατίθεται και η προγραμματισμένη για τις 11 π.μ ώρα Ελβετίας συνέντευξη του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο. Στο μεταξύ συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μπούγκενστοκ της Ελβετίας προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει και τις επίδοσης του τέταρτου αναθεωρημένου σχεδίου Αναν. Την Κυριακή το βράδυ ο Πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Τούρκου ΥΠΕΞ και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τυπικού χαρακτήρα. Ο κ. Γκιουλ τον συνεχάρη για την εκλογή του, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και ότι, ο Τούρκος πρωθυπουργός φθάνει στην Ελβετία το απόγευμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δύσκολη η "μάχη" στη Λουκέρνη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 March 2004 - 9:56:29 UTC