Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετά την αποχώρηση βουλευτών του κόμματός του Παραιτείται ο Πολωνός
  • [02] Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη Σκληρές μάχες στο Ιράκ
  • [03] Τεχνολογία αιχμής με σεβασμό στο περιβάλλον Ηλεκτρονικό μπεστ σέλλερ
  • [04] Θερινή ώρα από την Κυριακή
  • [05] Στα χέρια δύο μουσείων με 850.000 λίρες Βρετανικός Βούδας
  • [06] Εκτελούνται τα δρομολόγια Αργοσαρωνικού Μερική απαγόρευση απόπλου
  • [07] Η θρησκευτική βία στο έπακρον Αιματηρές ταραχές στη Νιγηρία
  • [08] Κατηγορούν για νόθευση του αποτελέσματος Δυσαρέσκεια στην Κίνα από τα

    [01] Διεθνή

    Μετά την αποχώρηση βουλευτών του κόμματός του Παραιτείται ο Πολωνός πρωθυπουργός

    26/3/2004 9:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 9:44:08 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Την απόφασή του να παραιτηθεί από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Πολωνίας ανακοίνωσε ο Λέτσεκ Μίλερ, ύστερα αποχώρηση ομάδας βουλευτών από το κόμμα του, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. "Αν η αποχώρησή μου ωφελήσει την Πολωνία και την πολωνική αριστερά, η επιλογή μου είναι να παραιτηθώ από την ηγεσία της κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Μίλερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Η παραίτηση του Πολωνού πρωθυπουργού θα γίνει στις 2 Μαΐου, μια μέρα μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ ο κ. Κβασνιέφκσι, θα επιδιώξει το διορισμό νέου πρωθυπουργού την ίδια μέρα, προκειμένου η αλλαγή εξουσίας "να είναι ήπια και όχι απειλητική για τα συμφέροντα της χώρας". Σύμφωνα με αναλυτές, "φαβορί" για το αξίωμα του νέου πρωθυπουργού θεωρείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Μάρεκ Μπέλκα.

    Αποχώρησαν βουλευτές

    Η κυβερνητική κρίση στην Πολωνία ξέσπασε μετά την αποχώρηση 20 βουλευτών από το κόμμα του κ. Μίλερ.

    Οι αποχωρήσαντες, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Μάρεκ Μπορόβσκι, προτίθενται να δημιουργήσουν ένα νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει ανασχηματισμό, ενόψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των βουλευτών, αν δεν γίνει ανασχηματισμός, θα ταχθούν στο πλευρό της αντιπολίτευσης, η οποία ζητάει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές.

    [02] Ιράκ

    Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Βαγδάτη Σκληρές μάχες στο Ιράκ

    26/3/2004 11:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Περισσότεροι από 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 39 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών, σε διάφορες πόλεις του Ιράκ. Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών έφθασε στη Βαγδάτη, με σκοπό να εξετάσει τις προοπτικές της μεταβατικής κυβέρνησης, μετά την μεταβίβαση της εξουσίας από τις δυνάμεις κατοχής στους Ιρακινούς τον Ιούνιο και την ανάληψη συμβουλευτικού ρόλου, σε σχέση με τη διεξαγωγή εκλογών. Μέλη του διορισμένου από τους Αμερικανούς ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι, προετοιμάζονται για συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, οι οποίες θα επικεντρωθούν στη σύσταση εκλογικής επιτροπής, τη σύνταξη εκλογικού νόμου και στη σύνταξη νόμου περί πολιτικών κομμάτων. Στη συνάντηση αυτή δεν αναμένεται να πάρει μέρος ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, που απορρίπτουν το προσωρινό Σύνταγμα και έχουν ως κύριο αίτημα τη διεξαγωγή εκλογών.

    Αιματηρά επεισόδια

    Οκτώ άνθρωποι, έξι άμαχοι, ένας Ιρακινός εικονολήπτης και ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκαν, ενώ περισσότεροι από 25 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και στη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης. Ιρακινοί αντάρτες χρησιμοποίησαν όλμους και χειροβομβίδες κατά των αμερικανικών στρατευμάτων, που εισέβαλαν σε σπίτια στο κέντρο της πόλης, που θεωρείται αρχηγείο των ανταρτών.

    Την ίδια ώρα, άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κοντά στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεϊν, Τικρίτ. Πρόκειται για πολιτοφύλακες, που ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με αντάρτες, στις οποίες πήραν μέρος και αμερικανικές μονάδες. Τέσσερις πολιτοφύλακες τραυματίσθηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν 21 συλλήψεις.

    Στο βόρειο Ιράκ, όπου οι ηγέτες των Κούρδων συμφώνησαν στην πραγματοποίηση συνέλευσης εθνικής ενότητας, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 14 τραυματίσθηκαν από έκρηξη νάρκης κοντά στο Κιρκούκ.

    [03] Τεχνολογία

    Τεχνολογία αιχμής με σεβασμό στο περιβάλλον Ηλεκτρονικό μπεστ σέλλερ

    27/3/2004 12:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 12:14:53 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Στα τέλη Απριλίου θα κάνει την εμφάνισή του στην Ιαπωνία ένα πρωτότυπο βιβλίο, που δεν θα υπάρχει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, αλλά σε καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών. Πρόκειται για το "Libri&#233;", ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, που ζυγίζει μόλις 300 γραμμάρια και λειτουργεί με τέσσερις συνηθισμένες μπαταρίες. Το πρωτότυπο βιβλίο κρατά στη μνήμη του 500 κείμενα, ενώ μπορεί να συνδεθεί ανά πάσα στιγμή στο Διαδίκτυο, προκειμένου ο χρήστης να "κατεβάσει" φρέσκο υλικό ανάγνωσης, όπως εφημερίδες και κόμιξ. Επίσης, διαθέτει πληκτρολόγιο, θύρα USB και ειδική υποδοχή, στην οποία προσαρμόζονται τα "ραβδιά μνήμης" της κατασκευάστριας Sony (Sony Memory Sticks). Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η τεχνολογία της οθόνης του, που αποτελείται από μικροσκοπικές "σφαίρες", με πλάτος περίπου όσο μια ανθρώπινη τρίχα! Η κατασκευή της οθόνης του "Libi&#233;" την καθιστά ευκρινή ακόμα και στο έντονο φως, ενώ επιτρέπει την ανάγνωση του βιβλίου από οποιαδήποτε γωνία.

    Προϊόν τεχνολογίας και συνεργασίας

    "Εκδότες" του "Libi&#233;" είναι οι εταιρίες Sony, Philips και E-Ink, που ένωσαν τις δυνάμεις τους γι' αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα από το 2001. Η μαγεία της συνεργασίας των τριών εταιριών είναι εμφανής στην οθόνη του ηλεκτρονικού βιβλίου, η οποία αποτελεί μοναδική περίπτωση για τις οθόνες τύπου LCD.

    Με μήκος διαγωνίου 15 εκατοστά και ανάλυση 17 πίξελς ανά ίντσα, η οθόνη του "Libi&#233;" αποτελείται από εικονοκύτταρα, που εμπεριέχουν μικρές, άσπρες και μαύρες "σφαίρες". Οι άσπρες "σφαίρες" είναι φορτισμένες θετικά και οι μαύρες αρνητικά, ενώ κάθε εικονοκύταρρο καλύπτεται από ένα ηλεκτρόδιο και έχει άλλα δύο παρόμοια ηλεκτρόδια στη βάση του.

    Κάθε φορά που ο αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο, ηλεκτρικό φορτίο εναλλάσσεται στα ηλεκτρόδια της βάσης του εικονοκυττάρου, μεταφέροντας άσπρες και μαύρες κουκίδες στην οθόνη, εμφανίζοντας το κείμενο. Μάλιστα, το βιβλίο έχει και μια γκρι έκδοση, που δημιουργείται όταν τα εικονοκύτταρα της βάσης είναι αντίθετα φορτισμένα.

    Παράλληλα, το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Σύμφωνα με την E-Ink, το "Libi&#233;" θα "τραβά" ενέργεια από τις μπαταρίες μόνο όταν εμφανίζεται ένα νέο κείμενο στην οθόνη, ενώ οι κατασκευαστές εκτιμούν πως, με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να εμφανιστούν περίπου 10.000 σελίδες, πριν οι μπαταρίες χρειασθούν φόρτιση.

    Η εταιρία E-Ink επιμελήθηκε την τεχνολογία του "χαρτιού", η Phillips παρείχε τα ηλεκτρονικά μέρη του βιβλίου, ενώ η Sony επιμελήθηκε την εξωτερική του εμφάνιση. Πάντως, οι Ιάπωνες αναγνώστες αναμένουν με ενδιαφέρον το βιβλίο, που θα κοστίζει 204 λίρες Αγγλίας.

    [04] Διάφορα

    Θερινή ώρα από την Κυριακή

    27/3/2004 12:20:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μία ώρα μπροστά πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών στις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής. Τα ρολόγια μας πρέπει να δείχνουν 4:00, αφού αρχίζει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου του 2001. Το μέτρο ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, οπότε και επανέρχεται η κανονική ώρα.

    [05] Πολιτισμός

    Στα χέρια δύο μουσείων με 850.000 λίρες Βρετανικός Βούδας

    27/3/2004 12:48:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα άγαλμα του Βούδα, ύψους 35 εκατοστών και σε χρυσή απόχρωση, θα εκτίθεται εναλλάξ στο Βρετανικό Μουσείο και το μουσείο "Βικτόρια εντ Άλμπερτ", που συνεργάστηκαν για να το αποκτήσουν, καταβάλλοντας 850.000 λίρες. Πρόκειται για ένα ινδικό άγαλμα του 7ου αιώνα, που είναι φιλοτεχνημένο στο στυλ Gupta, που χρονολογείται πριν από 1.300 χρόνια. Ο Βούδας εμφανίζεται με το δεξί του χέρι σηκωμένο, σχηματίζοντας με τα δάκτυλά του τη χειρονομία της καλοκαγαθίας. Ο Μαρκ Τζόουνς, διευθυντής του μουσείου "Βικτόρια εντ Άλμπερτ", χαρακτήρισε το απόκτημα "σπάνιο και πανέμορφο έργο τέχνης", που θα εμπλουτίσει τη συλλογή του. Το άγαλμα θα κάνει μια μικρή περιοδεία σε όλα τα μουσεία της Βρετανίας, ενώ θα αποτελέσει και θέμα διάλεξης, που θα γίνει στις 27 Απριλίου στο μουσείο "Βικτόρια εντ Άλμπερτ". Μάλιστα, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νίλ Μακγκρέγκορ, έκανε λόγο για "ένα νέο τρόπο θεώρησης του έργου", με την έκθεσή του "σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας".

    Σχετικά Links:

    Βρετανικό Μουσείο

    Μουσείο "Βικτόρια εντ Άλμπερτ"

    [06] Εσωτερικά

    Εκτελούνται τα δρομολόγια Αργοσαρωνικού Μερική απαγόρευση απόπλου

    27/3/2004 9:22:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Απαγορεύεται, από τις 6 το πρωί, ο απόπλους όλων των επιβατηγών και οχηματαγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, για τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, καθώς στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, που φθάνουν και τα 9 μποφόρ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    [07] Διεθνή

    Η θρησκευτική βία στο έπακρον Αιματηρές ταραχές στη Νιγηρία

    27/3/2004 9:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 9:56:17 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Αιφνιδιαστική επιδρομή χριστιανών μαχητών στην κεντρική Νιγηρία, την Παρασκευή, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι. Η επίθεση, στην πόλη Ουάζε του κρατιδίου Πλατού, συνέβη την παραμονή των εκλογών για την ανάδειξη τοπικών συμβουλίων στη χώρα. Δεν έχει γίνει σαφές, όμως, αν πρόκειται για μια προσπάθεια να επηρεαστεί η ψηφοφορία ή για αντίποινα σε προηγούμενες επιδρομές. Ο Μοχάμεντ Ινούουα, κάτοικος της Ουάζε, δήλωσε ότι δύο τζιπ γεμάτα χριστιανούς εισέβαλαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην πόλη καίγοντας πολλά σπίτια. "Μέτρησα 28 σκοτωμένους", είπε σε δημοσιογράφους στην Τζος, πρωτεύουσα του κρατιδίου Πλατού. Αξιωματούχος της κυβέρνησης του κρατιδίου, δήλωσε πως οι νεκροί είναι τουλάχιστον είκοσι. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η θρησκευτική βία έχει κοστίσει τη ζωή σε 220 ανθρώπους.

    Αναζητούν καταφύγιο

    Οι συγκρούσεις μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στις γειτονικές Γέλουα και Γκερκάουα στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν ως αποτέλεσμα 200 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ενώ περισσότεροι από 6.000 αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στα γειτονικά κρατίδια Μπάουτσι και Νασαράουα, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι του στρατού και του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή.

    [08] Διεθνή

    Κατηγορούν για νόθευση του αποτελέσματος Δυσαρέσκεια στην Κίνα από τα "συγχαρητήρια" των ΗΠΑ

    27/3/2004 10:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2004 11:04:10 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Φωτιές" άναψε στην Κίνα η απόφαση των ΗΠΑ να συγχαρούν τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσεν Σούι-μπιάν. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την Ουάσινγκτον, επειδή έσπευσε να συγχαρεί τον Τσεν Σούι-μπιάν, παρότι η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Τα συγχαρητήρια του Λευκού Οίκου, δια στόματος Σκοτ Μακλίλαν, διατυπώθηκαν μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Πεκίνου, ότι δεν πρόκειται να μείνει αδρανές έναντι των εξελίξεων στην Ταϊβάν, εάν τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο. Ο Τσεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου με διαφορά ελάχιστων ψήφων. Αναλυτές εκτιμούν, ότι η Κίνα θα προτιμούσε να είχε κερδίσει τις εκλογές ο πιο μετριοπαθής Λιέν. Ενώ αυτή την ώρα, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδηλώνουν στους δρόμους της Ταϊπέι, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

    "Κατηγορηματικά αντίθετοι"

    "Λαθος" και "ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις", χαρακτήρισε τα συγχαρητήρια που απεύθυνε ο Λευκός Οίκος στον Τσεν. "Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ αυτήν την χειρονομία εκ μέρους των ΗΠΑ, που είναι λανθασμένη και αποτελεί ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση με τρεις κοινές αμερικανο-κινεζικές ανακοινώσεις" ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας.

    Προσέθεσε δε ότι η πάγια αρχή του Πεκίνου αναφέρει ότι "δεν υπάρχει παρά μία Κίνα στον κόσμο και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας".

    Τέλος, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε, ότι "η Ουάσινγκτον έχει κατ΄ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ενέργεια της Ταϊβάν προς την ανεξαρτησία της", τονίζοντας πως, "η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τιμήσει το λόγο της".

    Βγήκαν στους δρόμους

    Αποκλεισμένοι από τους συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης είναι όλοι οι δρόμοι, που οδηγούν στο Προεδρικό Μέγαρο έχουν αποκλεισθεί.

    Τα συνθήματα "νοθεία" και "επανακαταμέτρηση των ψήφων", αντηχούν γύρω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ οι διαδηλωτές κρατούν πανό, που γράφουν "η δημοκρατία είναι νεκρή".

    Περίπου 5.000 αστυνομικοί έχουν λάβει θέσεις σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο, σχηματίζοντας "τείχος" με περιπολικά, ώστε να μην πλησιάσουν οι διαδηλωτές.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τσεν "ελπίζει πως οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση θα παραμείνουν ήρεμοι και η διαδήλωση θα εξελιχθεί με ειρηνικό τρόπο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναταραχές στην Ταϊβάν

    Αποσύρονται οι κάλπες στην Ταϊβάν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 March 2004 - 9:51:00 UTC