Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένα κόκκινο παγόβουνο στη Γροιλανδία
  • [02] Ρυθμίσεις και για τα έργα του τραμ Σύνταγμα-αεροδρόμιο, σε χρόνο ρεκόρ
  • [03] Κατηγορούμενος για παραβίαση αρχαιολογικού χώρου Συνελήφθη ο σχεδιαστής
  • [04] Θα προκληθούν προβλήματα στις Ευρωεκλογές Ελλειψη χρημάτων
  • [05] Παραιτήθηκε από βουλευτής Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ ο Γ. Παλαιοκρασσάς
  • [06] Το Συμβούλιο θέλει ένταξη ενωμένης Κύπρου την 1/5 Το Κυπριακό στα
  • [07] Αιματηρά επεισόδια στη Φαλούτζα
  • [08] Συλλήψεις στη Γαλλία
  • [09] Γενική απεργία στην Ιταλία
  • [10] Πολιτική κρίση στη Πολωνία
  • [11] Και αναβάθμιση της ασφάλειας πτήσεων Ικανοποίηση Όσβαλντ για Ολυμπιακή

    [01] Διάφορα

    Ένα κόκκινο παγόβουνο στη Γροιλανδία

    26/3/2004 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έχουμε έναν καλλιτέχνη. Σε αυτόν προσθέτουμε 20 βοηθούς, τρεις πυροσβεστικές μάνικες και 780 γαλόνια κόκκινης μπογιάς. Το αποτέλεσμα; Ένα κόκκινο παγόβουνο στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας. Γιατί; "Διότι όλοι νιώθουμε την ανάγκη να διακοσμήσουμε τη Μητέρα Φύση, διότι ανήκει σε όλους μας. Αυτό είναι το παγόβουνο μου. Μου ανήκει" ήταν η επίσημη εξήγηση της εικαστικής παρέμβασης στην αχανή λευκότητα των πάγων, δια στόματος του εμπνευστή της ιδέας και "πατέρα" ΤΟΥ κόκκινου παγόβουνου, Marco Evaristti. Οι Γροιλανδοί και κυρίως οι επίσημες αρχές, που φημίζονται για την ιδιαίτερη προσοχή που δίνουν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί του θέματος.

    Ο 40χρονος Χιλιανός καλλιτέχνης Evaristti και οι βοηθοί του με αφετηρία μια μικρή πόλη 4.000 κατοίκων, τη Llullissat, που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες λόγω της ομορφιάς του τοπίου, ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη πάνω σε δύο παγοθραυστικά την αναζήτηση του "τέλειου καμβά". Και φυσικά δεν άργησαν να τον βρουν. Ευθύς έπιασαν δουλειά οι μάνικες που μέσα σε δυο ώρες τον έκαναν αγνώριστο.

    Να σημειωθεί ότι ο Χιλιανός καλλιτέχνης δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ με τις δραστηριότητες του. Σε αυτόν αποδίδεται μια έκθεση έργων που παρουσιάστηκε το 2000 σε γκαλερί της Δανίας και περιλάμβανε 10 μπλέντερ με ζωντανά χρυσόψαρα και την οποία ο Evaristti ζητούσε από το κοινό να τα βάλει σε λειτουργία. Κάποιος "τεχνόφιλος" το έκανε με αποτέλεσμα το άλεσμα των δύο χρυσόψαρων. Ο ιδιοκτήτης της γκαλερί κατηγορήθηκε για κακομεταχείριση ζώων, αλλά τελικά απαλλάχθηκε.

    [02] Αθήνα 2004

    Ρυθμίσεις και για τα έργα του τραμ Σύνταγμα-αεροδρόμιο, σε χρόνο ρεκόρ

    26/3/2004 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 6:14:22 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Τουλάχιστον ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει εξασφαλιστεί η απευθείας σύνδεση του κέντρου της Αθήνας μέσω μετρό, ή προαστιακού σιδηροδρόμου, με το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Κατηγορηματικοί επ΄ αυτού ήταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι. Ανέφεραν, επίσης, ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των οδικών έργων στη ζώνη της παραλιακής, ώστε να "τρέξουν" χωρίς πρόβλημα οι κατασκευές που συνδέονται με τη γραμμή του τραμ. "Στόχος μας είναι στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου να φτάνουν μέχρι το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", το μετρό και ο προαστιακός σιδηρόδρομος", δήλωσαν χαρακτηριστικά οι υπουργοί. Απόλυτη προτεραιότητα, όμως, είναι να φτάνει έως το αεροδρόμιο το μετρό, όπως έχει ζητήσει και η ΔΟΕ, αλλά όπως τόνισε ο κ. Λιάπης "θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να φτάσουν και τα δύοδηλαδή και ο προαστιακός".

    "Όλα θα λειτουργήσουν ομαλά"

    Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα διευκολύνει το υπουργείο Μεταφορών και αύριο κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων θα επισκεφθεί τα σημεία όπου υπάρχούν τα προβλήματα για να εξευρεθούν λύσεις. "Η συνεργασία μας είναι άριστη και γόνιμη", τόνισε ο κ. Λιάπης "στο τέλος όλα θα λειτουργήσουν ομαλά και τα έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους και θα διεξάγουμε με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Στο ίδιο πνεύμα μίλησε και ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος ξεκαθάρισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι οι αρμοδιότητες των δύο υπουργείων θα παραμείνουν όπως έχουν σήμερα.

    Σε ερώτηση σχετικά με ξένα δημοσιεύματα και δηλώσεις αναφορικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Λιάπης παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, ενώ ο κ. Σουφλιάς συμπλήρωσε ότι "έχει γίνει συζήτηση με τον Πρωθυπουργό επί του θέματος. Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα και πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς". Στο θέμα, συμπλήρωσε, αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες.

    Και οι δύο υπουργοί διευκρίνισαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι με τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ που συναντήθηκαν (ο κ. Λιάπης σήμερα και ο κ. Σουφλιάς την περασμένη εβδομάδα) δεν συζήτησαν θέματα ασφαλείας των Αγώνων. Ο κ. Μίλερ ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των Ολυμπιακών έργων , κάτι που έγινε.

    [03] Εσωτερικά

    Κατηγορούμενος για παραβίαση αρχαιολογικού χώρου Συνελήφθη ο σχεδιαστής μόδας Β. Κωστέτσος

    26/3/2004 2:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 3:38:41 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το μεσημέρι ο γνωστός σχεδιαστής μόδας Βασίλης Κωστέτσος μαζί με τρεις κοπέλες μοντέλα, κατηγορούμενοι για παραβίαση αρχαιολογικού χώρου. Ο Κ. Κωστέτσος και τα μοντέλα συνελήφθησαν, χθες το βράδυ, μέσα στον περιφραγμένο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου Βραυρώνας, όπου είχαν μπει χωρίς άδεια, με σκοπό να κάνουν φωτογράφηση. Οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Μαρκόπουλου, το οποίο σχημάτισε δικογραφία και σήμερα παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

    [04] Εσωτερικά

    Θα προκληθούν προβλήματα στις Ευρωεκλογές Ελλειψη χρημάτων αντιμετωπίζει το υπ. Εσωτερικών

    26/3/2004 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 6:32:30 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Προβλήματα στη διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου θα δημιουργήσει η έλλειψη χρημάτων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Ειδικότερα ο υπουργός μιλά για "άδεια ταμεία", καθώς- όπως υποστηρίζει- η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει αφήσει στον προϋπολογισμό για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ, όταν θα απαιτηθούν 71 εκατ. 900.000 ευρώ. Παράλληλα- σημειώνει- ότι ενώ σε δηλώσεις τους εντός και εκτός Βουλής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο πρώην Πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ισχυρίστηκαν ότι παραδίνουν τη διαχείριση του υπουργείου χωρίς κανένα πρόβλημα, από τα επίσημα έγγραφα του υπουργείου συνάγεται το ακριβώς αντίθετο. Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει επιπλέον στοιχεία για το πρόβλημα, τα οποία- όπως λέει- "δείχνουν το πραγματικό επίπεδο υπευθυνότητας και σοβαρότητας της πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης και του υπουργού".

    Αμεση η απάντηση Σκανδαλίδη

    Με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλου σχετικά με τα χρηματικά ποσά που θα απαιτηθούν για τις επόμενες ευρωεκλογές ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε:

    ''Ο κ. Παυλόπουλος ανακάλυψε το θησαυρό της κακοδιαχείρισης με τις εκλογικές δαπάνες, πλην όμως υπήρξε άνθρακας. Κατά πάγια πρακτική που ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και επειδή οι εκλογικές δαπάνες μόνο ενδεικτικά προϋπολογίζονται, το Γενικό Λογιστήριο εγγράφη τυπικά ένα κονδύλι και απολογιστικά το εξοφλεί μετά τις εκλογές. Ιδιαίτερα για τις τελευταίες εκλογές που έγιναν χωρίς εκλογικά βιβλιάρια και με τους ετεροδημότες να ψηφίζουν για πρώτη φορά στον τόπο διαμονής τους οι δαπάνες ασφαλώς και απροσδιόριστες ήταν και σαφώς αυξημένες, γιατί απαιτούσαν επιπλέον καμπάνια και προμήθειες υλικού . Επισημαίνω, απλώς, ότι σε σχέση με την ενδεικτική πρόταση του ΥΠΕΣΔΑ και τη δήθεν υπέρβαση των 71,9 εκατ. ευρώ μόνο από τη μη μετακίνηση των 150.000 ετεροδημοτών εξοικονομήθηκαν πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Νομίζω πως με πολύ λάθος τρόπο ξεκινά την απογραφή".

    Ο κ. Παυλόπουλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη, τόνισε ότι "και μόνο η απάντηση του πρώην υπουργού, επιβεβαιώνει ότι η απελθούσα κυβέρνηση και ο ίδιος, άφησαν στην τύχη τους, τουλάχιστον ως προς την οικονομική τους κάλυψη, τις ευρωεκλογές". Αποδεικνύεται έτσι, προσθέτει ο κ. Παυλόπουλος, ότι τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, χειρίζονταν πολιτικοί, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση ή δεν θέλησαν, για να δώσουν άλλη εικόνα των οικονομικών μας πραγμάτων- να προϋπολογίσουν, έστω και κατά προσέγγιση, το κόστος δύο (2) εκλογικών αναμετρήσεων. Καταλήγοντας ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι "η απογραφή της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί, όχι βεβαίως με τη λογική και τις πρακτικές των κυβερνήσεων Σημίτη -δηλαδή όχι με γνώμονα την εικονική πραγματικότητα και τη μετάθεση ευθυνών στο μέλλον- αλλά με βάση την αλήθεια και την τήρηση της νομιμότητας, καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών".

    [05] Οικονομία

    Παραιτήθηκε από βουλευτής Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ ο Γ. Παλαιοκρασσάς

    26/3/2004 2:54:00 μμ

    Την παραίτησή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, υπέβαλε ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, προκειμένου να αναλάβει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Με τη νέα του ιδιότητα, ο κ. Παλαιοκρασσάς πρόκειται να εμφανιστεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής , μαζί με το νέο πρόεδρο του ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Τη θέση του παραιτηθέντος, αναλαμβάνει η πρώτη επιλαχούσα βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Αριάδνη Μανούσου-Μπινοπούλου.

    Τα μέλη της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής

    Σημειώνεται ότι η νέα Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, απαρτίζεται από τους: Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Σωτήρη Χατζηγάκη, Γιώργο Σούρλα, Ιωάννη Τραγάκη, Αθανάσιο Δαβάκη, Γιώργιο Καλατζή, Βύρωνα Πολύδωρα, Απόστολο Σταύρου (Νέα Δημοκρατία), Φίλιππο Πετσάλνικο, Γιώργο Ανωμερίτη, Απόστολο Κακλαμάνη, Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Ρέππα (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτη Κοσιώνη (ΚΚΕ) και Γιάννη Δραγασάκη (ΣΥΝ).

    [06] Κυπριακό

    Το Συμβούλιο θέλει ένταξη ενωμένης Κύπρου την 1/5 Το Κυπριακό στα συμπεράσματα της Συνόδου

    26/3/2004 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 7:19:28 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, με τα χρονοδιαγράμματα να πιέζουν ασφυκτικά τις δυο πλευρές, για επίτευξη συμφωνίας. Στις Βρυξέλλες, μετά από έντονες διαβουλεύσεις το Κυπριακό συμπεριελήφθη στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των μελών-κρατών με αναφορά για ταχεία λύση στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου. Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση από την ελληνική και την ελληνοκυπριακή πλευρά. Στο κείμενο σημειώνεται επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες του γγ των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του προβλήματος, ενώ εκφράζεται η έντονη πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση πριν την 1η Μαΐου. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη Τύπου. Στις συνομιλίες θα λάβει μέρος και ο κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Εντονες διαβουλεύσεις πριν την αναφορά

    Της αναφοράς στο τελικό κείμενο προηγήθηκαν συναντήσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση κοινοτικό επίτροπο, Γκίντερ Φερχόιγκεν, και τον ύπατο αρμοστή της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, αλλά και πυρετώδεις διαβουλεύσεις του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του υφυπουργού, αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιάννη Βαληνάκη τόσο με παράγοντες της Ε.Ε. όσο και με κυβερνητικούς αξιωματούχους των άλλων κρατών-μελών.

    Το Κυπριακό βρέθηκε και στο επίκεντρο σύντομης συζήτησης που είχε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγέπ Ερντογάν στο περιθώριο του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θεώρησε αναπόφευκτη τη διατύπωση που υπάρχει στο σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου για το Κυπριακό, προφανώς διότι ανάλογη ήταν και η ενημέρωση που είχε λάβει από τις επαφές της με την ευρωπαϊκή ηγεσία.

    Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι αναφορά του Κυπριακού στα συμπεράσματα του Συμβουλίου με όλα τα στοιχεία που ενδιαφέρουν την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά (όπως αναφορά στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και το σεβασμό των αρχών της ΕΕ), αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της ειδικής χρονικής συγκυρίας κατά την οποία υιοθετήθηκε το κείμενο.

    Πιέζει ο Αλβάρο ντε Σότο

    Στη Λουκέρνη, εν αναμονή και της αυριανής άφιξης του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν συνεχίζονται οι συνομιλίες σε υπηρεσιακό επίπεδο.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν, Αλβάρο ντε Σότο, προανήγγελλε τη σύνταξη νέου σχεδίου για το Κυπριακό σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, ενώ παρέδωσε στις δύο πλευρές και στις εγγυήτριες δυνάμεις έγγραφο με το οποίο ζητά την υπογραφή του σχεδίου επίλυσης που θα προκύψει, είτε κατόπιν συμφωνίας είτε μετά από επιδιαιτησία του Κόφι Ανάν.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο έγγραφο ντε Σότο στις δύο πλευρές, διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια δεσμίδα εγγράφων για θέματα που θα ισχύουν εάν λυθεί το Κυπριακό. Παράλληλα, απέρριψε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι τα έγγραφα επιδόθηκαν κατά την απουσία του και με στόχο να εκμαιευθεί υπογραφή των δύο πλευρών, κατά παράβαση της συμφωνίας της Νέας Υόρκης. Ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι ο κ. ντε Σότο του επέδωσε τα έγγραφα, προτού αναχωρήσει από το Μπούργκενστοκ για τις Βρυξέλλες.

    Το έγγραφο παρέλαβε εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δεν δέχθηκε να υπογράψει το έγγραφο και το παρέπεμψε στο Εθνικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για "εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών η οποία αφορά την προετοιμασία στην περίπτωση συμφωνίας" των δύο πλευρών.

    "Το πότε και πού θα υπογραφεί αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης", πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης και διευκρίνισε ότι "η συμφωνία της Νέας Υόρκης δεν προβλέπει υπογραφές πριν από τα δημοψηφίσματα".

    Την Πέμπτη ο κ. ντε Σότο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης των δημοψηφισμάτων, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στο τελικό σχέδιο λύσης στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

    Ικανοποιημένος από τις συνομιλίες της Ελβετίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για τις οποίες είπε ότι "παρά τα προβλήματα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι Ελληνοκύπριοι με το θέμα της εξουσιοδότησης, συνεχίζονται κανονικά, όπως είχαν προγραμματιστεί" προσθέτοντας ότι εργάζεται για το "ναι" στο δημοψήφισμα.

    Στον αντίποδα, οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου υπουργού Εξωτερικών, Σερντάρ Ντενκτάς, που δήλωσε ότι αυτός και η κυβέρνησή του θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βγει το "όχι" από την κάλπη σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία στα σημεία που επιθυμεί η τουρκοκυπριακή πλευρά.

    [07] Ιράκ

    Αιματηρά επεισόδια στη Φαλούτζα

    26/3/2004 4:05:00 μμ

    Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 25 τραυματίστηκαν, σήμερα Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ιρακινών ανταρτών στην πόλη Φαλούτζα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αμερικανικά στρατεύματα δέχθηκαν επίθεση στη συνοικία Χάι αλ-Άσκαρι της πόλης. Ακολούθησε αποκλεισμός της περιοχής και έρευνες από σπίτι σε σπίτι για τον εντοπισμό των δραστών. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες με ανταλλαγές πυροβολισμών και επιθέσεις από ιρακινούς αντάρτες με βλήματα όλμων και ρουκέτες. Στρατιώτες πραγματοποίησαν παρόμοια επιχείρηση και στην περιφέρεια της συνοικίας, ενώ δεν επέτρεψαν την είσοδο στους δημοσιογράφους.

    [08] Διεθνή

    Συλλήψεις στη Γαλλία

    26/3/2004 4:22:00 μμ

    Τρία άτομα, δύο άντρες και μια γυναίκα, συνελήφθησαν και κρατούνται στη Γαλλία, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας για τη μυστηριώδη οργάνωση AZF που απειλούσε να ανατινάξει με βόμβες το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Τους συλληφθέντες παρακολουθούσε η αστυνομία εδώ και πολλές ημέρες γιατί είχαν εντοπιστεί σε περιοχή απ' όπου εστάλησαν οι απειλητικές επιστολές της οργάνωσης προς τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον υπουργείο Εσωτερικών. Η οργάνωση, η οποία ζητούσε λύτρα πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να μην ανατινάξει βόμβες που ισχυριζόταν πως είχε τοποθετήσει στο γαλλικό σιδηροδρομικό δίκτυο, έστειλε την Πέμπτη επιστολή προς το υπουργείο Εσωτερικών στην οποία ανακοίνωσε πως σταματά τη δράση της μέχρι να διορθώσει ''τα αδύνατα σημεία της''. Στη συνέχεια όμως της επιστολής απειλούσε πως κάποια μέρα θα πραγματοποιήσει επίθεση με περισσότερα θύματα απ' αυτά των τρομοκρατικών χτυπημάτων της Μαδρίτης.

    [09] Διεθνή

    Γενική απεργία στην Ιταλία

    26/3/2004 4:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2004 5:14:38 μμ)

    Για τέταρτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, η Ιταλία παρέλυσε από την γενική απεργία που κήρυξαν σήμερα τα εργατικά συνδικάτα εναντίον της οικονομικής πολιτικής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του σχεδίου του για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Σχολεία, ταχυδρομεία και τράπεζες παρέμειναν κλειστά όλη την ημέρα ενώ οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τις αερογραμμές που σχεδιάζουν να απεργήσουν στις 5 Απριλίου, πραγματοποίησαν τετράωρες στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

    Ζήτησαν αλλαγή πολιτικής

    Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν σε πλατείες για να ακούσουν ομιλίες συνδικαλιστών ηγετών, οι οποίοι εξέθεσαν προβλήματα πολύ ευρύτερα από το διόλου δημοφιλές σχέδιο της κυβέρνησης, να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης.

    ''Χρειαζόμαστε μια νέα οικονομική πολιτική'', δήλωσε ο Λουίτζι Ανγκελέτι, επικεφαλής του συνδικάτου UIL, κατά την έναρξη της πορείας που έγινε στη Ρώμη.

    Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έγιναν στη Ρώμη, το Μιλάνο και το Παλέρμο και στη Φλωρεντία.

    Στο Μιλάνο, η απεργία ανάγκασε την όπερα της πόλης, τη Λα Σκάλα, να ματαιώσει την αποψινή παράστασή της.

    Μια παρόμοια απεργία τον Οκτώβριο, την οποία είχαν οργανώσει τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας που εκπροσωπούν 11 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους, είχε πείσει την κυβέρνηση να βάλει νερό στην αρχική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πράγμα που όμως δεν κατάφερε να κατευνάσει τους συνδικαλιστές.

    [10] Διεθνή

    Πολιτική κρίση στη Πολωνία

    26/3/2004 5:13:00 μμ

    Κυβερνητική κρίση ξέσπασε σήμερα στην Πολωνία, μετά την αποχώρηση από την κόμμα του πρωθυπουργού Λέτσεκ Μίλερ, Δημοκρατική Συμμαχία της Αριστεράς (SLD), είκοσι βουλευτών. Οι αποχωρήσαντες με επικεφαλή τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής, Μάρεκ Μπορόβσκι, θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση να κάνει ανασχηματισμό ενόψει της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην αντίθετη περίπτωση, το νέο κόμμα ανακοίνωσε πως θα ταχθεί στο πλευρό της αντιπολίτευσης, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την ίδια ημέρα με τις ευρωεκλογές. Ο Πολωνός πρωθυπουργός, που επιστρέφει το απόγευμα στη Βαρσοβία από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Κβασνιέφκσι, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

    [11] Αθήνα 2004

    Και αναβάθμιση της ασφάλειας πτήσεων Ικανοποίηση Όσβαλντ για Ολυμπιακή προετοιμασία

    26/3/2004 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Την πλήρη ικανοποίησή του για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για την Αθήνα, Ντένις Οσβαλντ που είχε, από το πρωί, συνεχείς επαφές με στελέχη του Αθήνα 2004 και κυβερνητικούς παράγοντες. "Είμαστε σίγουροι ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους", δήλωσε ο Ντένις Όσβαλντ, μετά την ευρεία σύσκεψη υπό την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά. Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έχει αναβαθμιστεί η χώρα μας στην 1η κατηγορία από την 2η που είναι σήμερα στο θέμα της ασφάλειας πτήσεων έδωσε στον υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Αναστάσιο Νεράτζη ο σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το 1999 η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είχε υποβαθμίσει τη χώρα μας από την κατηγορία Α΄ στη Β΄ καθώς από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν διαπιστωθεί ελλείψεις, οι οποίες όπως φαίνεται αντιμετωπίστηκαν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 March 2004 - 17:51:24 UTC