Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χαμηλά ποσοστά γεννήσεων λόγω των ασθενειών Η υφήλιος των γερόντων
  • [02] Προβλήματα υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες Το χάσμα των βιταμινών
  • [03] Πρόβα για την τελετή Αφής
  • [04] Αυξάνονται οι ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής Μια παραλία στον... Άρη
  • [05] Θα γίνει αντικείμενο ερώτησης στο Trivial Pursuit Τιμητική διάκριση
  • [06] Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στο ΕΚΑΒ
  • [07] Θερινή ώρα από την Κυριακή
  • [08] Ακυρώθηκε η εκλογή στο αξίωμα του δημάρχου "Λάδωμα" με... μπύρα
  • [09] "Νοικοκύρεμα" και περιστολή των δαπανών
  • [10] Προστασία μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο Τεστ για αλοιφές κατά του
  • [11] Παραδίδεται το Σάββατο στις δύο πλευρές Προκαταρκτικό "σχέδιο-λύσης
  • [12] Με μοριοδότηση, ή αυτομάτως, η μονιμοποίηση; Διαμάχη για τους
  • [13] "Κοινή συναινέσει" "Διαζύγιο" Ολυμπιακού - Ελευθερόπουλου
  • [14] Επιμνημόσυνη δέηση στη Μαδρίτη Οι ηγέτες τίμησαν τα θύματα της της 11ης
  • [15] Παραπονιούνται οι καταναλωτές Αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και

    [01] Διάφορα

    Χαμηλά ποσοστά γεννήσεων λόγω των ασθενειών Η υφήλιος των γερόντων

    24/3/2004 11:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 1:45:49 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Τα 6,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους ξεπέρασε το 2002 ο πληθυσμός της Γης, σύμφωνα με την έκθεση "Προφίλ του Παγκόσμιου Πληθυσμού", της αμερικανικής στατιστικής υπηρεσίας. Η ποσοστιαία αύξηση του πληθυσμού είναι κατά 1,2% υψηλότερη, σε σχέση με το 2001, πράγμα που σημαίνει πως, το 2002 γεννήθηκαν 74 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό μαρτυρά την ανάσχεση της δημογραφικής προόδου, που παρατηρείται την τελευταία δεκαετία στον πλανήτη μας. Παράλληλα, ο πληθυσμός της Γης φαίνεται να γερνάει, αφού μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των γεννήσεων και ο προσδοκώμενος χρόνος ζωής. Μάλιστα, οι επιστήμονες τονίζουν πως, το 2050, τα άτομα άνω των 65 χρόνων θα είναι τριπλάσια σε σχέση με σήμερα, ενώ ο αριθμός των παιδιών θα παραμείνει ίδιος.

    Μειώνονται οι γεννήσεις

    Ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός και κάτω του 2,2%, ποσοστό- ρεκόρ, που, όμως, είχε σημειωθεί πριν 40 χρόνια. Ταυτόχρονα με την μείωση του ποσοστού αύξησης του πληθυσμού, πτωτική τάση παρουσιάζουν και οι γεννήσεις, με συνέπεια τη γήρανση του πληθυσμού σε όλες τις ζώνες της υφηλίου.

    Το 2002, ο ρυθμός γεννήσεων έφθασε τα 2,6 παιδιά, σε αντίθεση με 3,3 που ήταν το 1990, λίγο πιο πάνω από το επίπεδο που απαιτείται για να ανανεωθεί ο πληθυσμός. Ακόμα και ήπειροι, όπως η Αφρική, που έχουν τα πρωτεία στις γεννήσεις, σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ανανέωσης του πληθυσμού, κυρίως λόγω των ασθενειών, όπως το έιτζ.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κάμψη των γεννήσεων αντανακλά τη μείωση της γονιμότητας, αλλά και τις δυσκολίες, κυρίως οικονομικές, που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια στην ανατροφή των παιδιών.

    Βασική αιτία για τις λίγες γεννήσεις θεωρείται το έιτζ και γι αυτό οι ειδικοί προτείνουν την αύξηση των εθνικών προγραμμάτων πρόληψης της ασθένειας, αναφέροντας τα θετικά παραδείγματα της Ταϊλάνδης, της Σενεγάλης και της Ουγκάντα, όπου η νόσος αποτελεί κυρίαρχη απειλή.

    Σχετικά Links:

    Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία

    Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό

    [02] Υγεία

    Προβλήματα υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες Το χάσμα των βιταμινών

    24/3/2004 11:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 12:03:07 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC

    Ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δεν αναπτύσσεται σωστά λόγω της έλλειψης βιταμινών, σύμφωνα με έρευνα της UNICEF και της μη- κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη διατροφή, "Micronutrient Initiative", που πραγματοποιήθηκε σε 80 αναπτυσσόμενες χώρες. Τα θλιβερά πρωτεία κατέχουν το Μάλι και το Μπουρούντι της Αφρικής. Το πολύπαθο Αφγανιστάν βρίσκεται στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθούν η Αγκόλα και η Μπουρκίνα Φάσο. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η έλλειψη βιταμινών επηρεάζει αρνητικά τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών. Στην έκθεση επισημαίνεται πως, η αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η παιδική θνησιμότητα, είναι εφικτή, με την εξασφάλιση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στον πληθυσμό. Παράλληλα, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη δραστικών μέτρων, όπως η προσθήκη βιταμινών στα τρόφιμα και η παροχή συμπληρωμάτων διατροφής.

    Σωρεία προβλημάτων στην υγεία

    Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, από τη μείωση του δείκτη νοημοσύνης, μέχρι την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει το θάνατο 1000 παιδιών κάτω από την ηλικία των πέντε, λόγω της χαμηλής ανοσίας του οργανισμού τους, ενώ η έλλειψη ιωδίου συμβάλλει στη γέννηση παιδιών με νοητικές βλάβες. Επίσης, στις έσχατες περιπτώσεις, η έλλειψη βιταμινών προκαλεί αναιμία και τύφλωση.

    Η έκθεση καλεί την παγκόσμια κοινότητα να λάβει σοβαρά υπ' όψη της τα στοιχεία αυτά και να λάβει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενδεικτικά, οι επιστήμονες προτρέπουν τη βιομηχανία τροφίμων να προσχωρήσει στην προσθήκη επιπλέον βιταμινών στα τρόφιμα και προτείνουν την εξασφάλιση συμπληρωμάτων διατροφής για όσους έχουν ανάγκη.

    Παράλληλα, η έκθεση συνιστά στις κυβερνήσεις όλων των χωρών να δώσουν σκληρή μάχη με ασθένειες, όπως η ελονοσία και η ιλαρά, που εμποδίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία που λαμβάνει.

    "Αφού ένας στους τρεις ανθρώπους επηρεάζεται από ένα πρόβλημα, για το οποίο υπάρχει λύση, το μόνο που απομένει είναι η ανάληψη δράσης", τονίζει η Κάρολ Μπέλαμι, εκτελεστική διευθύντρια της Unicef.

    Από την πλευρά του, ο Βένκατες Μάναρ, πρόεδρος της "Micronutrient Initiative" επισημαίνει πως, για να λυθεί το πρόβλημα, "το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και προσπάθεια".

    Σχετικά Links:

    UNICEF

    "Micronutrient Initiative"

    [03] Αθήνα 2004

    Πρόβα για την τελετή Αφής

    24/3/2004 1:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι προετοιμασίες για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας με την καθιερωμένη δοκιμαστική τελετή που θα γίνει σήμερα. Το βράδυ ο Δήμος Ολυμπίας θα δεξιωθεί τους επισήμους καθώς επίσης και τις αντιπροσωπείες από τους αδελφοποιημένους Δήμους της Ιναζάβα Ιαπωνίας, της Ατλάντα και του Γκρονγκεστάϊν της Γερμανίας. Η φλόγα θα αρχίσει την μεγάλη της διαδρομή λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι αύριο με στάσεις στην Αρχαία Ήλιδα στις 4 μ.μ, στον Πύργο στις 6 μ.μ και θα διανυκτερεύσει στην Ανδρίτσαινα όπου θα δώσει συναυλία η Γλυκερία.

    Το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης θα εγκαινιάσει παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Φάνης Πετραλιά, τα αρχαιολογικό μουσεία της Ήλιδας και της Ολυμπίας, καθώς και αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας.

    [04] Τεχνολογία

    Αυξάνονται οι ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής Μια παραλία στον... Άρη

    24/3/2004 1:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 1:46:28 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ, NASA

    Ευρήματα για την ύπαρξη αλμυρού ύδατος, που σχημάτιζε θάλασσα στο εσωτερικό της οποίας δημιουργήθηκαν οι βράχοι του κόκκινου πλανήτη, συνέλεξε το διαστημόπλοιο "Opportunity". Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, το περιβάλλον αυτό επιτρέπει την ανάπτυξη ζωής. Πιο συγκεκριμένα, το "Opportunity" εντόπισε κυματώσεις σε βράχους του Άρη που, μαρτυρούν την ύπαρξη μιας επιφάνειας, η οποία κάποιες φορές ήταν καλυμμένη από αβαθή ύδατα και κάποιες άλλες στεγνή. Τέτοια περιβάλλοντα υπάρχουν και στη Γη, κυρίως στις άκρες των ωκεανών και στις λεκάνες των ερήμων. Ο δρ. Τζέιμς Γκάρβιν επεσήμανε ότι, "είναι η πρώτη φορά, που έχουμε απτές αποδείξεις από τους βράχους του Άρη" και ανακοίνωσε πως, μέσα στα σχέδια της NASA είναι και η μεταφορά μέρους των βράχων στα επίγεια εργαστήρια, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα ανάπτυξης βιολογικών οργανισμών σε αυτούς.

    Αποδείξεις για υδρόβιους οργανισμούς

    Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προσδιορίζουν πόσο πολύ και για πόσο καιρό κάλυπτε το νερό την περιοχή, ενώ το Εργαστήριο Προώθησης της NASA σχεδιάζει να στείλει το "Opportunity" να εξερευνήσει τα τοιχώματα ενός κρατήρα, προκειμένου να βρει περισσότερες λεπτομέρειες για τα ευρήματα αυτά.

    Οι επιστήμονες έσπευσαν να προλάβουν τους δύσπιστους, τονίζοντας πως, η μορφή των κυμάτων αποκλείει τη δημιουργία τους από ρεύματα αέρα, ενώ οι μετρήσεις χλωρίου και βρώμιου στους βράχους δείχνουν πως, νερό κάλυπτε την επιφάνειά τους. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να ρίξουν φως στο ερώτημα για την ύπαρξη ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Ο Στιβ Σκουάιρ, που προΐσταται της επιστημονικής αποστολής "Mars Exploration Rover", εμφανίστηκε αισιόδοξος σχετικά με την ύπαρξη ζωής στον Άρη. "Διακρίνουμε ένα περιβάλλον, που επιτρέπει την ανάπτυξη ζωής", τόνισε ο κ. Σκουάιρ, διευκρινίζοντας πως, τα στοιχεία "διατηρούν τις αποδείξεις για την ύπαρξη βιοχημικής ή βιολογικής ύλης, που ίσως υπήρχε μέσα στο νερό".

    Σχετικά Links:

    NASA

    [05] Διάφορα

    Θα γίνει αντικείμενο ερώτησης στο Trivial Pursuit Τιμητική διάκριση σε... σκύλο

    24/3/2004 2:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 3:05:37 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τον τίτλο της πιο αναξιόλογης προσωπικότητας της Αυστραλίας απέσπασε ο Ντίνκι, ένα σκυλάκι ράτσας ντίνγκο, σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι "Trivial Pursuit" για τα 20α του γενέθλια. Ο Ντίνκι κατάφερε να κατατροπώσει τους 300 άλλους διεκδικητές του τίτλου, χάρη στο ταλέντο του να πατά με τα πόδια του τα πλήκτρα του πιάνου ή συνοδεύει με τα φωνητικά του τις κόρες του αφεντικού του, όταν αυτές παίζουν. "Υπερήφανος" δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό της Αυστραλίας ο ιδιοκτήτης του σκύλου, Τζιν Κότεριλ, ενώ ο Ντίνκι θα γίνει ευρύτερα γνωστός, αφού θα αποτελέσει αντικείμενο ερώτησης στο "Trivial Pursuit".

    Βραβείο η υστεροφημία του

    Φουσκωμένος από υπερηφάνεια, ο κ. Κότεριλ δήλωσε πως, ο Ντίνκι έχει γίνει "πραγματικό θέαμα" στο εστιατόριό του, στην πολιτεία των Βορείων Εδαφών. Το ταλέντο του σκύλου αποκαλύφθηκε όταν, ο Ντίνκι άρχισε να γέρνει ρυθμικά προς τα πίσω το κεφάλι και να τραγουδά ένα τυρολέζικο κομμάτι, που έπαιζε στο πιάνο η κόρη του ιδιοκτήτη του. Πλέκοντας ακόμα περισσότερο το εγκώμιο του Ντίνκι, ο κ. Κότεριλ αναφέρθηκε και στην ικανότητά του "να ανεβαίνει στο σκαμνί και να παίζει πιάνο".

    Πάντως, ο Ντίνκι εξασφάλισε την υστεροφημία του, αφού θα γίνει αντικείμενο σε ερώτηση του "Τrivial Pursuit". Αν λοιπόν, παίζοντας το παιχνίδι, σας ρωτήσουν "ποιο είναι το όνομα του πιο απροσδόκητου πιανίστα και τραγουδιστή, που προσελκύει επισκέπτες στο εστιατόριο "Stuart's Well" στην Αυστραλία", τώρα ξέρετε την απάντηση!

    [06] Εσωτερικά

    Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις στο ΕΚΑΒ

    24/3/2004 2:38:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM

    Στην αναστολή του μέτρου για επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με το διοικητή του Κέντρου Χρήστο Ρέσο. Την απόφαση να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας έλαβαν οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και αργιών από τον περασμένο Νοέμβριο. Η διοίκηση του ΕΚΑΒ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι τη ερχόμενη Δευτέρα θα τους καταβληθούν οι αμοιβές.

    [07] Διάφορα

    Θερινή ώρα από την Κυριακή

    24/3/2004 2:53:00 μμ

    Την ερχόμενη Κυριακή, 28 Μαρτίου 2004, μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου του 2001. Στις 03.00 τα ξημερώματα της Κυριακής, λοιπόν, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00. Το μέτρο ισχύει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, οπότε επανέρχεται η κανονική ώρα.

    [08] Διάφορα

    Ακυρώθηκε η εκλογή στο αξίωμα του δημάρχου "Λάδωμα" με... μπύρα

    24/3/2004 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 3:12:24 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τη θέση του στο αξίωμα του δημάρχου της κωμόπολης Μπάλεντορφ στη Νότια Γερμανία έχασε ο Αντρέας Μπεντζ, αφού "λάδωνε" τους ψηφοφόρους. Μόλις 17 ψήφοι χώριζαν τον κ. Μπεντζ από τον αντίπαλό του, Μάνφρεντ Σλούμπεργκερ, όταν, ο θριαμβευτής των εκλογών της 22ας Φεβρουαρίου σκέφθηκε να παροτρύνει τους ψηφοφόρους να τον προτιμήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Μπεντζ θέλησε να ξεφύγει από τα συνηθισμένα ρουσφέτια και να πρωτοτυπήσει. Δεν έταξε θέσεις εργασίας στους ψηφοφόρους, αλλά τους κέρασε μπύρα και τους έδωσε χαρτζιλίκι έως 50 ευρώ! Σύμφωνα με την εποπτεύουσα αρχή στην πόλη Ουλμ, το εκλογικό αποτέλεσμα ακυρώθηκε, αφού ο κ. Μπεντζ "επηρέασε με αθέμιτο τρόπο τους ψηφοφόρους". Τουλάχιστον, ο πρώην δήμαρχος είχε το θάρρος και την ευθυξία να παραδεχθεί την πράξη του

    [09] Οικονομία

    "Νοικοκύρεμα" και περιστολή των δαπανών

    24/3/2004 3:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM, ΑΠΕ

    "Νοικοκύρεμα και περιστολή των δαπανών" ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε σήμερα ο Πρωθυπουργός στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της για την πορεία της οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής έδωσε οδηγίες για επιτάχυνση στην απορρόφηση κονδυλίων για το Γ΄ ΚΠΣ ενώ κάλεσε τους υπουργούς να είναι έτοιμοι για άμεσες λύσεις με στόχο τη συγκράτηση των τιμών, ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα. Επιπλέον έδωσε εντολή για την εντατικοποίηση της διαδικασίας απογραφής των οικονομικών μεγεθών εντός διμήνου, ώστε να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση της κοινωνίας για την πραγματική οικονομία της χώρας, ενώ παράλληλα προδιέγραψε τις προτεραιότητες για το αμέσως προσεχές διάστημα.

    Καραμανλής: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε το πρόγραμμα του έτους -το οποίο εξάλλου θα αναπτύξει στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης- που χαρακτηρίζεται από τρία ορόσημα:

    τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα υποβληθεί το φθινόπωρο, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού και την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου .

    Ο κ. Καραμανλής επίσης την ανάγκη για προώθηση των μεγάλων έργων, του προγράμματος για την κοινωνία της πληροφορίας, την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισμού, την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Αύριο, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ολυμπία όπου στις 12 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    [10] Υγεία

    Προστασία μέχρι να ανακαλυφθεί το εμβόλιο Τεστ για αλοιφές κατά του AIDS

    24/3/2004 3:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 4:13:29 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: New Scientist

    Αντι- μικροβιακές κολπικές αλοιφές ρίχνονται στη μάχη κατά του έιτζ στην Αφρική, από τη βρετανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης. Μέχρι σήμερα, έχουν παρασκευαστεί 60 τέτοιες κρέμες, που εφαρμόζονται μισή ώρα πριν τη σεξουαλική επαφή, από τις οποίες, μόλις δεκατέσσερις έχουν δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Το σχέδιο της Υπηρεσίας είναι να ελέγξει την αποτελεσματικότητα άλλων έξι φαρμάκων στην Αφρική, όπου περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς της νόσου. Εάν οι δοκιμές ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό όπλο στην καταπολέμηση της ασθένειας, μέχρι να ανακαλυφθεί κάποιο ανάλογο εμβόλιο. Πάντως, οι μέχρι τώρα δοκιμές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αφού, μια αλοιφή με 60% αποτελεσματικότητα μπορεί να προλάβει, εντός τριών ετών, 2.500 μολύνσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Πρόληψη και προφύλαξη

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, οι κρέμες αυτές, σε συνδυασμό με την λήψη μέτρων προφύλαξης, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις μολύνσεις από τον ιό HIV. Παράλληλα, εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, αφού, όπως δηλώνει η επικεφαλής, Τζάνετ Ράμπιρσαϊντ, "ακόμα κι αν οι κρέμες αποδειχθούν μερικώς αποτελεσματικές, θα έχουν μεγάλη επίδραση στη δημόσια υγεία".

    Η χρήση των νέων φαρμάκων στην Αφρική αποσκοπεί στο να εξετασθεί η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και τυχόν παρενέργειες. Αν και οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι, οι νέες κρέμες δεν είναι τοξικές, μια εξ' αυτών απορρίφθηκε, αφού προκάλεσε φλεγμονές, καθιστώντας τις γυναίκες που τη χρησιμοποίησαν πιο ευαίσθητες στις μολύνσεις.

    Θέλοντας να καθησυχάσει τις μελλοντικές χρήστριες, ο καθηγητής Τζόναθαν Βέμπερ διαβεβαίωσε ότι, "οι νέες κρέμες δεν εγκυμονούν κινδύνους για αυτές που τις χρησιμοποιούν σε τακτική βάση", απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε σχέση τους με την κρέμα, που ήδη απορρίφθηκε.

    Οι έρευνες θα διεξαχθούν τους τελευταίους μήνες του 2004 σε οκτώ περιοχές πέντε χωρών της Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Τανζανία και το Καμερούν. Τα νέα φάρμακα θα δοκιμασθούν σε 12.000 γυναίκες, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις αρχές του 2008. Αν όλα πάνε καλά, τα νέα όπλα κατά του έιτζ θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2010.

    Σχετικά Links:

    Βρετανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης

    New Scientist

    [11] Κυπριακό

    Παραδίδεται το Σάββατο στις δύο πλευρές Προκαταρκτικό "σχέδιο-λύσης Ανάν"

    24/3/2004 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 4:19:57 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας- το οποίο είναι αποκλεισμένο από χιόνι- αρχίζει σήμερα η β΄ φάση των τετραμερών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Σε λίγη ώρα, αναμένεται στο Μπούργκενστοκ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης με τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη. Εκτιμάται ότι ο κ. Μολυβιάτης θα συναντηθεί άμεσα με τον κ. Ντε Σότο, ο οποίος είχε, ήδη, χθες, την πρώτη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ. Ο κ. Μολυβιάτης, αναχωρώντας για την Ελβετία, εξέφρασε την ελπίδα η τουρκο-κυπριακή πλευρά να επιδείξει μετριοπάθεια, ώστε η Κύπρος να ενταχθεί ενωμένη από την 1η Μαΐου στην Ε.Ε. Από την πλευρά του, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος δεν πήγε ο ίδιος στις συνομιλίες- εξουσιοδότησε το Μεμέτ Αλί Ταλάτ-εξέφρασε την αντίθεση του στο σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, το Σάββατο ο Κόφι Ανάν θα παραδώσει στις δύο πλευρές "προκαταρκτικό" σχέδιο λύσης, το οποίο θα τύχει επεξεργασίας ως τις 29 Μαρτίου.

    Απογοητεύουν οι τουρκοκυπριακές θέσεις

    Στο μεταξύ, "στοιχεία των τουρκοκυπριακών θέσεων" για το σχέδιο Ανάν έδωσε νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ο απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αλβάρο Ντε Σότο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θέσεις αυτές δεν αποτελούν παρά "φρεσκάρισμα" των τουρκοκυπριακών προτάσεων, που διατυπώθηκαν στις 18 Μαρτίου και οι οποίες- όπως εκτιμούν ελληνοκυπριακές διπλωματικές πηγές- "δεν συνάδουν με τα προβλεπόμενα από το σχέδιο Ανάν". Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, κάνουν λόγο για "εκφυλισμό" της διαδικασίας μέχρι τώρα, καθώς δεν πραγματοποιείται επί της ουσίας συζήτηση, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει αγνοήσει όσα συμφωνήθηκαν στην Νέα Υόρκη (δεν παρέδωσε σχέδιο συντάγματος για το τουρκοκυπριακό κρατίδιο, κατάλογο των εποίκων και κατάλογο όσων θα ψηφίσουν στα δημοψηφίσματα κ.ά.).

    Με πρωτοβουλία της Αθήνας, εξ άλλου, το Κυπριακό θα συζητηθεί αύριο στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στο κοινοτικό δίκαιο η συμφωνία για το Κυπριακό . Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και τα δύο μέρη θα διενεργήσουν έγκαιρα δημοψηφίσματα για την υιοθέτηση της συμφωνίας, έτσι ώστε να ενταχθεί μία ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρχίζουν οι τετραμερείς συνομιλίες

    [12] Εσωτερικά

    Με μοριοδότηση, ή αυτομάτως, η μονιμοποίηση; Διαμάχη για τους συμβασιούχους

    24/3/2004 4:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    "Το θέμα των συμβασιούχων θα λυθεί σύντομα, όποια κονδύλια κι αν χρειαστούν", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος. Διευκρίνισε ότι προέχει η καταγραφή τους και χαρακτήρισε δευτερευούσης σημασίας τον τρόπο διευθέτησης του προβλήματος. Εν τω μεταξύ, επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς για να ενσωματωθούν αυτομάτως και χωρίς διαγωνισμό στο τακτικό προσωπικό οι συμβασιούχοι, αποστέλλει τις επόμενες ημέρες η ΓΣΕΕ . Ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε σε δηλώσεις του, ότι η διαδικασία της μοριοδότησης είναι ενάντια στην κοινοτική οδηγία, διευκρινίζοντας πως το θέμα δεν αφορά μόνο στο δημόσιο τομέα. Από την πλευρά τους οι συμβασιούχοι απειλούν με κινητοποιήσεις και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την αρχική της θέση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

    Πώς θα γίνει η καταγραφή των συμβασιούχων;

    Πριν από τις Ευρωεκλογές θα είναι έτοιμο το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Αμέσως μετά, θα αρχίσει η καταγραφή των έκτατων υπαλλήλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίοι θα πριμοδοτηθούν γενναία στη μοριοδότηση, για να καταλάβουν θέσεις αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών επιθυμεί η καταγραφή των συμβασιούχων να γίνει από το ΑΣΕΠ, ώστε να εξασφαλιστεί 100%, το αδιάβλητο της διαδικασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, το έργο θα αναλάβουν τα υπηρεσιακά και διοικητικά συμβούλια. Επίσης, ο κ. Παυλόπουλος, κατέστησε σαφές ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα γίνει με βάση τη μοριοδότηση. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν μπορεί να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα.

    Εξάλλου, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για προεκλογικό εμπαιγμό των συμβασιούχων.

    Χθες εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος είχε συνάντηση με την ολομέλεια του ΑΣΕΠ και ανακοίνωσε ότι η ανεξάρτητη αυτή αρχή θα εποπτεύσει τη διαδικασία των προσλήψεων και στους φορείς που εξαιρούνται από τους ελέγχους της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η λύση για τους συμβασιούχους

    [13] Αθλητισμός

    "Κοινή συναινέσει" "Διαζύγιο" Ολυμπιακού - Ελευθερόπουλου

    24/3/2004 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χώρισαν οι δρόμοι του Δημήτρη Ελευθερόπουλου και του Ολυμπιακού, μετά από συνάντηση που είχε ο 27χρονος τερματοφύλακας με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη στα γραφεία της ΠΑΕ στο Πασαλιμάνι. Ο Ελευθερόπουλος φεύγει από τους "ερυθρόλευκους", μετά από 7,5 χρόνια, έχοντας κατακτήσει επτά πρωταθλήματα. "Λύθηκε σήμερα, κοινή συναινέσει, το συμβόλαιο του Δημήτρη Ελευθερόπουλου με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Ο παίκτης, συναντήθηκε το μεσημέρι, με τον Αντιπρόεδρο της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Γιώργο Λούβαρη, στα γραφεία της Πλατείας Αλεξάνδρας, όπου και ρυθμίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες", ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση των πρωταθλητών Ελλάδας.

    [14] Διεθνή

    Επιμνημόσυνη δέηση στη Μαδρίτη Οι ηγέτες τίμησαν τα θύματα της της 11ης Μαρτίου

    24/3/2004 5:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 5:57:03 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ηγέτες από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν, σήμερα, στη Μαδρίτη για να παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση για τα 190 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Μαρτίου στην ισπανική πρωτεύουσα. Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον καθεδρικό ναό Αλμουδένα της Μαδρίτης παρουσία του βασιλιά Χουάν Κάρλος και της υπόλοιπης ισπανικής βασιλικής οικογένειας. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης. Στο μεταξύ, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε στη Βαλένθια τρεις άντρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι ανήκουν σε ριζοσπαστική οργάνωση, αλλά όπως δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών οι εκτιμήσεις δεν οδηγούν σε εμπλοκή τους στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Στην επίσημη ανακοίνωση διευκρινίζεται πως οι τρεις άντρες -δύο Αλγερινοί και ένας Σύρος- ανήκουν σε έναν ριζοσπαστικό μουσουλμανικό πυρήνα, τις δραστηριότητες του οποίου ερευνά η αστυνομία.

    [15] Οικονομία

    Παραπονιούνται οι καταναλωτές Αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα

    24/3/2004 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανατιμήσεις σημειώνονται σε βασικά προϊόντα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι καταναλωτές μιλούν για αυξήσεις της τάξεως του 10-12% και βέβαια δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους γι αυτό. Οι περισσότερες μεσοσταθμικές αυξήσεις κινούνται στο 3% στα τρόφιμα, με εξαίρεση το ελαιόλαδο και τα άλευρα που κυμαίνονται από 5-7% και σε 3-4% σε άλλες κατηγορίες προϊόντων. Η Κυβέρνηση, πάντως, προειδοποιεί για λήψη σκληρών μέτρων εάν μέχρι να αποδώσει η νέα πολιτική της στο θέμα των τιμών διαπιστωθούν συμπεριφορές αισχροκέρδειας στην αγορά, εν όψει και του Πάσχα. Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι καταναλωτές που δύο εβδομάδες πριν, φροντίζουν να προμηθευτούν κρέας για το πασχαλιάτικο τραπέζι , φοβούμενοι ανατιμήσεις.

    Τιμές-φωτιά στα σούπερ μάρκετ

    Οι προμηθευτές έχουν αποστείλει στα σούπερ μάρκετ τους νέους καταλόγους με τις ανατιμήσεις που φτάνουν:

    - Στις συσκευασμένες ελιές έως 48,62%,

    - σε χυμούς 41%,

    - σε είδη προσωπικής υγιεινής έως 33,81%,

    - σε αλλαντικά έως 24,81% και

    - σε τυριά έως 7,95%.

    Επάρκεια προΐόντων στη Βαρβάκειο

    Σύμφωνα με τους κρεοπώλες, στη Βαρβάκειο υπάρχει επάρκεια προϊόντων και οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα .

    Σήμερα το αρνάκι και το κατσικάκι πωλούνταν 5-7 ευρώ το κιλό.

    Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται να εντείνει τους ελέγχους ενόψει των εορτών και θα επιδείξει εξαιρετική αυστηρότητα σε θέματα τήρησης κανόνων υγιεινής και επαρκούς πληροφόρησης του καταναλωτή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 March 2004 - 17:51:20 UTC