Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έρευνα για τα οικονομικά της Ολυμπιακής
  • [02] Συλλήψεις υπόπτων Έρευνες για τους δράστες της 11ης Μαρτίου
  • [03] Πέντε μέρες μετά την επίθεση στη Μαδρίτη Τρόμος σε Γαλλία και Βρετανία
  • [04] Η ΒΝΡ εξαγόρασε την τρίτη αμερικανική τράπεζα Γαλλικό άνοιγμα στις ΗΠΑ
  • [05] Σε τρομοκράτες ή ληστές αποδίδουν το δυστύχημα Φονική έκρηξη στη Ρωσία
  • [06] Η αστυνομία άνοιξε πυρ Ματωμένο μνημόσυνο στη Συρία
  • [07] Συνεδρίαση Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Την Παρασκευή η συνάντηση Γιαννάκου -
  • [08] Καταιγισμός εκρήξεων στη Βαγδάτη
  • [09] Το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη δράση του σε όλη τη Μεσόγειο Συναγερμός στην

    [01] Οικονομία

    Έρευνα για τα οικονομικά της Ολυμπιακής

    (16/3/2004 7:29:00 μμ)

    Σε αναλυτική έρευνα των οικονομικών στοιχείων της Ολυμπιακής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει λάβει παράνομες κρατικές ενισχύσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο. Παράλληλα, η Επιτροπή σκοπεύει, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο δημιούργησε στο τέλος του 2003 τη νέα εταιρία με την επωνυμία "Ολυμπιακές Αερογραμμές", η οποία ανέλαβε το πτητικό έργο της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης την κατάργηση, πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2004, αρκετών από τα άρθρα του νόμου 96/1975, με τα οποία δημιουργείται καθεστώς παρεκκλίσεων εφαρμοζόμενων στην Ολυμπιακή Αεροπορία, που νοθεύει ή απειλεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό στο εσωτερικό της κοινής αγοράς.

    Παλάθιο: "Τελευταία ευκαιρία"

    Σχολιάζοντας την απόφαση η Επίτροπος δήλωσε πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που προσφέρεται στην Ολυμπιακή Αεροπορία, ώστε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης να διενεργηθεί σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλιώς θα τεθεί υπό εκκαθάριση.

    Η Ισπανίδα Επίτροπος εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί πλήρως με την Επιτροπή προκειμένου να αποφευχθούν τα σφάλματα που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

    "Ασφαλώς και θα σεβαστούμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" δήλωσε σχετικά ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης ο οποίος πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη σωτηρία των Ολυμπιακών Αερογραμμών, στα μέτρα του εφικτού.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής ανακοίνωσε ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόσο το 2002 όσο και τώρα, οφείλονται σε καταγγελίες της ανταγωνίστριας εταιρίας Aegean Airlines, και δεν είναι αυτεπάγγελτες ενέργειες. Παράλληλα τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε στο πλαίσιο της νομιμότητας με σκοπό την πλήρη και διαφανή ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    [02] Διεθνή

    Συλλήψεις υπόπτων Έρευνες για τους δράστες της 11ης Μαρτίου

    (16/3/2004 7:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Στα ίχνη των δραστών των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μαδρίτη βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές της Ισπανίας. Η εφημερίδα Ελ Παΐς επικαλούμενη πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αναφέρει ότι ήδη έχουν αναγνωριστεί οι ταυτότητες έξι Μαροκινών, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται υπό κράτηση. Πρόκειται για τον Μαροκινό Τζαμάλ Ζουγκάμ, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο μαζί με άλλους δύο Μαροκινούς και δύο Ινδούς. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο, η κυβέρνηση του Μαρόκου είχε ενημερώσει την ισπανική, από τον Ιούνιο του 2003, για την επιστροφή στην Ισπανία του 30χρονου Τζαμάλ Ζουγκάμ και τη δράση του στην Αλ Κάιντα. Οι μαροκινές αρχές τον χαρακτήρισαν μάλιστα ως ένα "άτομο ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια". Τη Δευτέρα, παραδόθηκε από τη βασκική αστυνομία στις ισπανικές αρχές ένας Αλγερινός υπήκοος , ο οποίος είχε απειλήσει στο παρελθόν πως "θα σκοτώσει πολλούς Μαδριλένους". Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την ισπανική αστυνομία.

    Οι πρώτες συλλήψεις

    Τα στοιχεία του Αλγερινού δεν αποκαλύφθηκαν , ωστόσο όπως έγινε γνωστό είχε συλληφθεί στα μέσα Ιανουαρίου για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος. Οι άντρες της βασκικής αστυνομίας ανέφεραν ότι μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου εστίασαν τις έρευνες στον Αλγερινό υπήκοο, γιατί κατά τη σύλληψή του είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει πολλούς Μαδριλένους. Ο Αλγερινός τους είχε πει χαρακτηριστικά: "Θα ακούσετε να μιλούν για μας, θα σκοτώσουμε πολλούς Μαδριλένους, θα γεμίσουμε με πτώματα τους δρόμους της Καστιγιάνα, της πλατείας Καστίγια και την Ατότσα ".

    Ο Μαροκινός Τζαμάλ Ζουγκάμ αναγνωρίστηκε και από έναν επιβάτη , ο οποίος σώθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και βρισκόταν στο ίδιο βαγόνι με τον ύποπτο, όπως μετέδωσε τη Δευτέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός Καδένα Σερ. Μάλιστα, ο μάρτυρας είπε στις αρχές ότι θυμάται πολύ καλά, πως είδε τον Ζουγκάμ να στηρίζεται στο τοίχωμα του βαγονιού. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό, άλλοι δύο ύποπτοι φέρεται να έχουν εντοπιστεί από την αστυνομία, αφού μάρτυρες τους αναγνώρισαν μέσω φωτογραφιών.

    Την ίδια ώρα ο ανταποκριτής του BBC στη Μαδρίτη μεταδίδει πως υπάρχουν υποψίες ότι οι επιθέσεις μπορεί να συνδέονται με τον γνωστό ακραίο ισλαμιστή, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι , Ιορδανό που καταζητείται από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στο Ιράκ, αλλά και σε άλλες χώρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρόμος σε Γαλλία και Βρετανία

    Έκτακτη σύνοδος Ε.Ε. για την τρομοκρατία

    Αναγνώρισαν ύποπτο για το μακελειό

    [03] Διεθνή

    Πέντε μέρες μετά την επίθεση στη Μαδρίτη Τρόμος σε Γαλλία και Βρετανία

    (16/3/2004 11:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Απειλητική επιστολή προς τον Γάλλο πρωθυπουργό, Ζαν Πιέρ Ραφαρέν, έστειλε οργάνωση φανατικών Ισλαμιστών, που προειδοποιεί ότι, θα χτυπήσει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και εναντίον γαλλικών συμφερόντων οπουδήποτε στον κόσμο. Η Εισαγγελία της Γαλλίας διέταξε τη διεξαγωγή "προληπτικής έρευνας", προκειμένου να αναλυθεί το περιεχόμενο της επιστολής, ενώ τη γνησιότητα και την αξιοπιστία της ερεύνησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Παρισιού. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, αφού οι αρχές της χώρας είναι έτοιμες να τους προστατεύσουν. Το απειλητικό γράμμα εστάλη και έγινε γνωστό από την εφημερίδα "Le Parisien", που ενημέρωσε άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Στο μεταξύ, οι βρετανικές αρχές εκφράζουν έντονους φόβους για τρομοκρατικό χτύπημα στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ αναστατωμένοι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζονται και οι Βρετανοί πολίτες.

    Απειλές Ισλαμιστών

    Κίνητρο της οργάνωσης φαίνεται να είναι ο νόμος για τα θρησκευτικά σύμβολα, που υιοθέτησε πρόσφατα το γαλλικό κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, η οργάνωση προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση πως, η χώρα "θα βουλιάξει στον τρόμο και τη θλίψη", μετά την απόφασή της να απαγορεύσει από τα σχολεία τα θρησκευτικά σύμβολα (μεταξύ των οποίων και η ισλαμική μαντίλα).

    Η επιστολή φέρει την υπογραφή "Κομάντος του Μοβσάρ Μπαράγεφ", χρησιμοποιώντας το όνομα του επικεφαλής των Τσετσένων ανταρτών, που κατέλαβαν θέατρο της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 129 άνθρωποι. Νωρίτερα πάντως, είχε γίνει γνωστό πως, την επιστολή είχε στείλει μια οργάνωση με το όνομα "Υπηρέτες του Αλλάχ του Έντιμου και του Συνετού".

    Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ο κ. Ραφαρέν είπε ότι, η κυβέρνηση θεωρεί σοβαρή την επιστολή αυτή. "Έχουμε ενισχύσει τη δημόσια ασφάλεια, έχουμε θέσει πολλά μέσα, αστυνομικά και οικονομικά, για να παρακολουθούμε το σύνολο των πληροφοριών που είναι απαραίτητες", κατέληξε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

    Ανησυχεί και το Λονδίνο

    "Αναπόφευκτη" χαρακτήρισαν μια τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ο αρχηγός της αστυνομίας, Τζον Στίβενς, και ο δήμαρχος της πόλης, Κεν Λίβινγκστον, σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα, ο δήμαρχος εκτίμησε ότι, θα ήταν "θαύμα" να γλιτώσει η βρετανική πρωτεύουσα από τους τρομοκράτες.

    Σχολιάζοντας τις επιθέσεις στη Μαδρίτη, ο κ. Στίβενς αναφέρθηκε στις εκατοντάδες συλλήψεις και τις δίκες υπόπτων, μετά το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακριθούν για τις επιθέσεις στη Μαδρίτη και άτομα που κρατούνται στη Βρετανία.

    Παράλληλα, ο βρετανικός Τύπος κάνει λόγο για πιθανή σχέση ανάμεσα σε έναν από τους υπόπτους, που έχουν συλληφθεί στη Μαδρίτη, και τον Αμπού Κατάντα, ο οποίος είναι φυλακισμένος στο Μπέλμαρς (φυλακή υψίστης ασφαλείας) και θεωρείται πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

    Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου "Sky News" δείχνει πως, το 75% των Βρετανών θεωρεί ότι, η χώρα του είναι πιο ευάλωτη σε τρομοκρατικές επιθέσεις μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, λόγω της πολιτικής που ακολουθήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

    [04] Οικονομία

    Η ΒΝΡ εξαγόρασε την τρίτη αμερικανική τράπεζα Γαλλικό άνοιγμα στις ΗΠΑ

    (16/3/2004 7:49:00 μμ)

    Η BNP Paribas, η μεγαλύτερη τράπεζα σε χρηματιστηριακή αξία στην ηπειρωτική Ευρώπη, συμφώνησε σήμερα Τρίτη να εξαγοράσει την Community First Bankshares έναντι 1,2 δις δολαρίων, συνεχίζοντας την επέκτασή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, αξιοποιώντας την αδυναμία του δολαρίου. Η εξαγορά, που έγινε μέσω της θυγατρικής της BNP BankWest που εδρεύει στη Χαβάη, ενισχύει την παρουσία της γαλλικής τράπεζας στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και στις μεσοδυτικές πολιτείες. Η BNP ήταν επιφυλακτική να προχωρήσει σε εξαγορές στην Ευρώπη από τη στιγμή που απέτυχε στη μάχη για την απόκτηση της Credit Lyonnais τον περασμένο χρόνο και στράφηκε προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέκτησε τον έλεγχο της BankWest και της UCB στην Καλιφόρνια. Η Community First, που εδρεύει στη Βόρεια Ντακότα, έχει 5,47 δις ενεργητικό. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η BNP αξιοποιεί το αδύναμο δολάριο προχωρώντας σε εξαγορές στις ΗΠΑ.

    [05] Διεθνή

    Σε τρομοκράτες ή ληστές αποδίδουν το δυστύχημα Φονική έκρηξη στη Ρωσία

    (16/3/2004 9:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, NET 105,8

    Τους 32 έφθασαν οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, και τους 16 οι τραυματίες, από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην πόλη Αρχάγγελος της βόρειας Ρωσίας, λόγω διαρροής αερίου. Επτά από τους τραυματίες, που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οκτώ ένοικοι ανασύρθηκαν σώοι από τα συντρίμμια. Ωστόσο, αδιευκρίνηστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων, που είναι ακόμα παγιδευμένοι στα ερείπια του 9ώροφου κτιρίου. Πηγές από την πυροσβεστική και την αστυνομία πιθανολογούν και τρομοκρατική ενέργεια, αφού εντόπισαν διαρροή αερίου σε άλλα δύο κτίρια, ενώ ο δήμαρχος της πόλης απέφυγε να δόσει ξεκάθαρη απάντηση σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων. Σύμφωνα πάντως με τον ανταποκριτή της ΝΕΤ στη ρωσική πρωτεύουσα, οι αρχές εξετάζουν και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

    Πιθανή η τρομοκρατική ενέργεια

    Ο δήμαρχος της πόλης, Όλεγκ Νίλοφ, τόνισε ότι, η τραγωδία οφείλεται σε διαρροή αερίου, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Πάντως, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας (FSB) δήλωσε στο πρακτορείο Ρία Νοβόστι, πως, οι εμπειρογνώμονες της υπηρεσίας δεν έχουν εντοπίσει ίχνη εκρηκτικών στα ερείπια.

    Την ίδια ώρα, η αστυνομία αναζητά δύο άτομα, τα οποία εθεάθησαν να κουβαλούν εργαλεία και σωλήνες αερίου από την μοιραία πολυκατοικία. Παράλληλα, άνδρες της πυροσβεστικής βρήκαν ξεβιδωμένα μπουλόνια σε σωλήνες αερίου, αποδίδοντας το δυστύχημα σε ληστές ή τρομοκράτες.

    Την ώρα της έκρηξης (02.00 τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδος) οι ένοικοι των 36 διαμερισμάτων κοιμόνταν, γι' αυτό υπάρχουν φόβοι ότι, ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

    [06] Διεθνή

    Η αστυνομία άνοιξε πυρ Ματωμένο μνημόσυνο στη Συρία

    (16/3/2004 8:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επτά Κούρδοι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν στο Αλέπ και άλλες πόλεις του συριακού βορρά, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια μνημόσυνου για τη σφαγή των Κούρδων στην ιρακινή πόλη Χαλάμπζα, το 1988. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επίθεσης, 5.000 άμαχοι της Χαλάμπζα εξοντώθηκαν με χημικά, που έριξαν οι ιρακινές δυνάμεις του διαβόητου Χημικού Αλί. Επικαλούμενο τοπικές πηγές στην Συρία, το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" διευκρινίζει πως, τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν στην πόλη Αλέπ και τα άλλα τέσσερα στο Αφρίν. Σημειώνεται πως, πριν από περίπου πέντε ημέρες, τουλαχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων, στη βορειανατολική Συρία.

    [07] Εσωτερικά

    Συνεδρίαση Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Την Παρασκευή η συνάντηση Γιαννάκου - Χριστόδουλου

    (16/3/2004 8:44:00 μμ)

    Οι σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας με το Φανάρι, αλλά και η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου την Παρασκευή βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Στη συνάντηση θα τεθούν θέματα όπως το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη και το θέμα του αποχαρακτηρισμού χώρου του Καρέα για την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου. Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί αν θα συζητηθεί επίσης το θέμα της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Θεόκλητος, το θέμα αυτό δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας.

    Αισιοδοξία για την κρίση με το Φανάρι

    Όσον αφορά στο θέμα των σχέσεων Εκκλησίας Πατριαρχείου,ο εκπρόσωπος της Ιεράς συνόδου, τόνισε ότι έχουν συμφωνηθεί πολλές πτυχές του θέματος.

    Όπως είπε έχει συμφωνηθεί η δυνατότητα πλήρωσης μητροπόλεων δια μεταθέσεων, καθώς και η επικύρωση από την Ιεραρχία μίας ενδεχόμενης νέας συμφωνίας με το Φανάρι.

    Σε εκκρεμότητα παραμένει το αν θα επικυρώνει η Ιεραρχία, την προσθήκη ονομάτων που μπορεί να κάνει ο Πατριάρχης.

    Ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος εξέφρασε την αισιοδοξία του οτι αυτό θα λυθεί λέγοντας

    "Προσπαθούμε και οι δύο πλευρές να βρούμε λύση, χωρίς να παρανομήσουμε και χωρίς να αλλάξουμε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας" και πρόσθεσε "προσπαθούμε να φθάσουμε σε ένα τέρμα χωρίς ρήξεις".

    Αδικες οι επιθέσεις για τα κηρύγματα Χριστόδουλου

    Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε επίσης και στον τρόπο που ερμηνεύθηκαν από ορισμένους τα κηρύγματα που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος τις τελευταίες μέρες.

    Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος, ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία δεν διεκδικεί ρόλους ξένους προς την υφή και την αποστολή της Εκκλησίας, όπως για παράδειγμα την ανάμειξη της σε κομματικά θέματα.

    "Ο σεβασμός των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας, είναι καθημερινό μέλημα της Εκκλησίας" τόνισε και χαρακτήρισε "άδικες " τις επιθέσεις.

    [08] Ιράκ

    Καταιγισμός εκρήξεων στη Βαγδάτη

    (16/3/2004 10:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Ένας Ιρακινός σκοτώθηκε από έκρηξη, που σημειώθηκε στη συνοικία Καρχ της κεντρικής Βαγδάτης. Άγνωστος παραμένει, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των τραυματιών, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Σύμφωνα με δηλώσεις κατοίκων της ιρακινής πρωτεύουσας, πυρά όλμων ακούστηκαν και σε άλλες συνοικίες της Βαγδάτης. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, Τζέιμς Κόλινς, δήλωσε πως, ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε την ώρα που έβγαιναν οι πιστοί από ένα τζαμί Σιιτών, κοντά στην λεγόμενη "πράσινη ζώνη", όπου βρίσκεται το στρατηγείο των συμμαχικών δυνάμεων. Σύμφωνα με τον κ. Κόλινς, οι άγνωστοι πυροδότησαν τον πύραυλο από τα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, χωρίς, ωστόσο, να πλήξουν το στρατηγείο των ΗΠΑ.

    [09] Διεθνή

    Το ΝΑΤΟ επεκτείνει τη δράση του σε όλη τη Μεσόγειο Συναγερμός στην Ευρώπη

    (16/3/2004 10:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πέντε μέρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μαδρίτη, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την επέκταση των δραστηριοτήτων του σε όλη τη Μεσόγειο. Την Τρίτη, ο εφιάλτης της τρομοκρατίας μεταφέρθηκε στη Γαλλία, μετά την απειλητική επιστολή από φανατικούς ισλαμιστές προς τον πρωθυπουργό Ραφαρέν για τρομοκρατική επίθεση κατά της Γαλλίας και των γαλλικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Τη διεξαγωγή έρευνας για την επιστολή διέταξε η εισαγγελία της Γαλλίας. Προβληματισμός επικρατεί και στο Λονδίνο με χαρακτηριστικές τις δηλώσεις του αρχηγού της αστυνομίας και του Δημάρχου της πόλης ότι "θα ήταν θαύμα να γλίτωνε η βρετανική πρωτεύουσα από τους τρομοκράτες". Την ίδια ώρα, κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναζητούν οι ηγέτες της Ε.Ε. Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών Δικαιοσύνης ενώ τις προσεχείς ημέρες θα συναντηθούν στη Μαδρίτη οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ε.Ε.

    Ανασφάλεια και τρόμος

    Στη Γαλλία μεταφέρθηκε την Τρίτη ο εφιάλτης της τρομοκρατίας.

    Αγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση, με την ονομασία "Κομάντο Μοσβάρ Μπαράγιεφ", με επιστολή προς την κυβέρνηση που στάλθηκε στην εφημερίδα Le Parisien απειλεί ότι θα χτυπήσει όχι μόνο σε γαλλικό έδαφος αλλά και εναντίον γαλλικών συμφερόντων οπουδήποτε στον κόσμο.

    Προβληματισμός επικρατεί και στο Λονδίνο με τις αρχές ασφαλείας να φοβούνται παρόμοιο μακελειό με αυτό της 11ης Μαρτίου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, ο υπόγειος σιδηρόδρομος του Λονδίνου φυλάσσεται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ενώ στους σταθμούς έχουν αναρτηθεί πίνακες, με τους οποίους το κοινό καλείται να αναφέρει στο προσωπικό οτιδήποτε ύποπτο.

    Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τη θωράκιση του ευρωπαϊκού χώρου, το ΝΑΤΟ προχώρησε την Τρίτη σε δράσεις που είχαν σχεδιαστεί ένα μήνα μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, η Βορειοατλαντική Συμμαχία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι προχωρά σε επέκταση των δραστηριοτήτων της σε όλη τη Μεσόγειο και κάλεσε για συνεργασία τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωατλαντικής Συνεργασίας αλλά και τα μόνιμα μέλη της Συνεργασίας για την Ειρήνη.

    Την ίδια ώρα, η Ε.Ε., έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή, έκτακτη σύγκληση Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής , σε επίπεδο υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

    Η Διάσκεψη θα προηγηθεί της τακτικής συνόδου κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις 25-26 Μαρτίου και όπου αναμένεται να κυριαρχήσουν προτάσεις για ανάληψη αυστηρότερων μέτρων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

    Η Ευρώπη οργανώνεται

    Την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να υιοθετηθεί από τους ηγέτες των κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. "διακήρυξη αλληλεγγύης " για τις χώρες που δέχονται τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Το σχέδιο της "διακήρυξης αλληλεγγύης" προβλέπει ότι η "EE και τα κράτη-μέλη θα δρουν από κοινού σε ένα πνεύμα αλληλεγγύης εάν ένα κράτος μέλος πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης" καθώς και την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών της Ε.Ε. για την πρόληψη τρομοκρατικής απειλής στο έδαφος των κρατών μελών.

    Η "διακήρυξη αλληλεγγύης" προβλέπει επίσης "την παροχή βοήθειας " στο κράτος που έχει δεχθεί επίθεση καθώς και την πιο εντατική συνεργασία των εθνικών αστυνομικών αρχών με τις υπηρεσίες Europol και Eurojust.

    Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η Ε.Ε., εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο διορισμού ενός ειδικού επιτρόπου με αρμοδιότητες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.

    Υπάρχουν επίσης και κάποιες φωνές που μιλούν για τη δημιουργία μίας ευρωπαϊκής CIA.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρόμος σε Γαλλία και Βρετανία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 March 2004 - 21:50:53 UTC