Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσωρινός πρόεδρος ο Ζεράρ Λατορτί Κυνήγι όπλων στην Αϊτή
  • [02] Στις επόμενες μέρες η ανακοίνωση του αντικαταστάτη Γεγονός η παραίτηση
  • [03] Έπιασε δουλειά η νέα κυβέρνηση Οι πρώτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [04] Είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα παιδιά "Αθώα" η φονική αμερικανική
  • [05] Του χορηγείται ισχυρό σχήμα αντιβιοτικών Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση
  • [06] Συσκέψεις στο Καστρί Συναντήσεις Παπανδρέου με βουλευτές
  • [07] Ενόψει τη συνεδρίασης για τους εξοπλισμούς Απειλεί για τα πυρηνικά η
  • [08] Ερωτηματικά εγείρει ο θάνατος του Αμπάς
  • [09] Αγνοούνταν μετά από τροχαίο Νεκρός ο γιος του Αλβανού προέδρου
  • [10] Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου Κυπριακό: Πρώτη προτεραιότητα της νέας
  • [11] Έμφαση σε Κυπριακό και Ολυμπιακούς Αγώνες Συγχαρητήρια επιστολή Μπους

    [01] Διεθνή

    Προσωρινός πρόεδρος ο Ζεράρ Λατορτί Κυνήγι όπλων στην Αϊτή

    (10/3/2004 7:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, NET 105,8

    Προσπάθειες συγκέντρωσης των όπλων, που βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, καταβάλλουν οι Αμερικανοί στρατιώτες, σε συνεργασία με την αστυνομία. Παράλληλα, την Τρίτη, προσωρινός πρόεδρος της χώρας ορίσθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ζεράρ Λατορτί. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην εξομάλυνση της πολιτικής κρίσης στη χώρα, αφού, σε διάστημα τριών μηνών, αναμένεται να φθάσει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στην Αϊτή, κάλεσε τους πολίτες να παραδώσουν τα όπλα, αλλά και να δώσουν στοιχεία για όσους είναι παράνομα οπλισμένοι. Ωστόσο, πολλοί εκτιμούν πως, η επιχείρηση αφοπλισμού θα οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ των πεζοναυτών και των οπλισμένων οπαδών του πρώην προέδρου Αριστίντ, που αναμένεται να καταφύγει σε νομικά μέτρα εναντίον της Γαλλίας και των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί για την εκδίωξή του από τη χώρα.

    [02] Εσωτερικά

    Στις επόμενες μέρες η ανακοίνωση του αντικαταστάτη Γεγονός η παραίτηση Καρτάλη

    (10/3/2004 8:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην αρχική του απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση-κλειδί του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, επέμεινε και σήμερα ο Κώστας Καρτάλης, παρά το γεγονός, ότι του ζητήθηκε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού να παραμείνει στη θέση του, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του στο μείζον έργο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες η αιτία της παραίτησης Καρτάλη, αποδίδεται στην άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του χορηγήσει την απαραίτητη πολιτική κάλυψη προκειμένου να παραμείνει στη θέση του. "Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη του στο υπουργείο Πολιτισμού να βοηθήσουν στην Ολυμπιακή προετοιμασία, χωρίς, όμως, να κατέχουν θεσμικές θέσεις", τόνισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας, ότι θα μπορούσε να βοηθήσει συμμετέχοντας σε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων ή ακόμη συμμετέχοντας στην Ομάδα Παρακολούθησης Έργου.

    Σίγουρος για την επιτυχία των Ολυμπιακών

    Ο κ. Καρτάλης, ο οποίος είχε από τη Δευτέρα υποβάλει την παραίτησή του, δήλωσε, ότι "είναι στη διάθεση της κυβέρνησης για να βοηθήσει" και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν με επιτυχία, καθώς "η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να ρίξει όλο της το βάρος προς αυτή την κατεύθυνση". Παράλληλα, αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια στο πρόσωπο της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, κας Πετραλιά, η οποία, μάλιστα, κατά το παρελθόν είχε τοποθετηθεί θετικά υπέρ της παραμονής Καρτάλη στη θέση του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων. Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων.

    [03] Εσωτερικά

    Έπιασε δουλειά η νέα κυβέρνηση Οι πρώτες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου

    (10/3/2004 9:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, για την προετοιμασία του προγράμματος των επόμενων ημερών. Πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου στις 17.30 το απόγευμα, πέρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσιος Παπαληγούρας και ακολούθησε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος. Μετά την ημίωρη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαληγούρας δεν έκανε δηλώσεις, ενώ ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι "δηλώσεις θα υπάρξουν αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης". Αργά το απόγευμα, ο Κώστας Καραμανλής, είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει και της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κυπριακό: Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης

    [04] Διεθνή

    Είχε στοιχίσει τη ζωή σε εννέα παιδιά "Αθώα" η φονική αμερικανική επιχείρηση στο Αφγανιστάν

    (10/3/2004 8:28:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Καμία ευθύνη δε φέρουν οι αμερικανικές δυνάμεις για το θάνατο των εννέα παιδιών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής τον περασμένο Δεκέμβριο. "Ο αξιωματικός που έκανε τις ανακρίσεις είπε ότι ακολουθήσαμε τους κανόνες που αφορούν στην πραγματοποίηση επιδρομών και ότι ακολουθήσαμε το νόμο περί συγκρούσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Μπράιαν Χίλφερτι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ. Ο αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού αρνήθηκε, ωστόσο, να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες της έκθεσης, λέγοντας ότι η έρευνα για το περιστατικό της 6ης Δεκεμβρίου στην επαρχία Γάζνι παραμένει άκρως απόρρητη, παρά τα αιτήματα του ΟΗΕ για τη δημοσιοποίησή της. "Ωστόσο, αλλάξαμε λίγο τους κανόνες για την πραγματοποίηση επιδρομών μετά την έρευνα αυτή", συμπλήρωσε.

    "Απόρρητη η έκθεση"

    Η έρευνα παραμένει απόρρητη "λόγω των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν και του στόχου" της επιδρομής, πρόσθεσε, αρνούμενος επίσης να διευκρινίσει σχετικά με την αλλαγή στους κανόνες πραγματοποίησης επιδρομών καθώς και αυτή, όπως είπε, είναι απόρρητη.

    Εννέα παιδιά, ηλικίας από 9 ως 12 ετών, και ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκαν από την επιδρομή αυτή που είχε στο στόχαστρο ύποπτο μαχητή και έγινε σε κτηριακό συγκρότημα στην επαρχία Γάζνι. Στην επιχείρηση ο αμερικανικός στρατός είχε χρησιμοποιήσει αεροσκάφη Α-10 με αντιαρματικούς πυραύλους.

    Μετά την επιδρομή στην επαρχία Γάζνι, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη είχε ζητήσει απάντηση στο γιατί χρησιμοποιήθηκαν υψηλής ταχύτητας πολυβόλα επαναληπτικής βολής για να χτυπηθεί ένα άτομο, ενώ ο ΟΗΕ είχε ζητήσει να δημοσιοποιηθεί η έρευνα.

    [05] Αθλητισμός

    Του χορηγείται ισχυρό σχήμα αντιβιοτικών Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση του Γ. Κυράστα

    (10/3/2004 8:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Εξαιρετικά σοβαρή κρίνεται η κατάσταση της υγείας του Γιάννη Κυράστα, σύμφωνα με νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν. Ο Έλληνας τεχνικός νοσηλεύεται υπό καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Όπως έγινε γνωστό σήμερα από τους γιατρούς ο Γιάννης Κυράστας πάσχει από τη νόσο του Fournier , μία βαρύτατη μορφή γάγγραινας. Του χορηγείται το πλέον σύγχρονο και ισχυρό σχήμα αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων για την υποστήριξη των υπολοίπων συστημάτων του.

    Στο πλευρό του φίλοι και απλοί πολίτες

    Οι γιατροί έκαναν επίσης γνωστό ότι ο Έλληνας τεχνικός, αντιμετώπιζε τα τελευταία δυο χρόνια προβλήματα μικροβιακής προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας, για τα οποία και λάμβανε αντιβιωτική αγωγή.

    Στην 'Ευρωκλινική' εισήλθε για πρώτη φορά στις 28.02.04, με ένα παρόμοιο επεισόδιο προστατίτιδας και επιδιδυμίτιδας.

    Έλαβε την ενδεικνυόμενη αγωγή και εξήλθε απύρετος και εν βελτιώσει μετά από τρεις ημέρες.

    Επανήλθε ωστόσο, εκτάκτως στις 5 Μαρτίου, με σημεία νεκρωτικής γάγγραινας του οσχέου (νόσος του Fournier, μιας βαρυτάτης μορφής γάγγραινας).

    Για το λόγο αυτό χειρουργήθηκε επειγόντως.

    Μετεγχειρητικά εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου συνεχίζει να νοσηλεύεται υπό καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

    Οι γιατροί, ευχαρίστησαν εκ μέρους της οικογένειας του Γιάννη Κυράστα, τον κόσμο που προσέφερε αίμα και επανέλαβαν για ακόμα μία φορά ότι η αιμοδοσία γίνεται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία.

    Στο μεταξύ, στο πλευρό του Γιάννη Κυράστα και της οικογένειας του, βρέθηκαν σήμερα, ο Κώστας Πολυχρονίου, ο Μάικ Γαλάκος, ο Γιάννης Ζαβραδινός, ο Στάθης Σταθόπουλος, ο Στέφανος Μαματζής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, ο Αρης Ποΐλας, ο Λουκάς Σιότροπος, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Γιώργος Κουτελάκης,ο Νίκος Καρούλιας, ο Μιχάλης Καψής και ο Αχιλλέας Μπέος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην εντατική ο Γιάννης Κυράστας

    [06] Εσωτερικά

    Συσκέψεις στο Καστρί Συναντήσεις Παπανδρέου με βουλευτές

    (10/3/2004 9:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Συνέχισε την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου, τον κύκλο επαφών του με κορυφαία στελέχη και βουλευτές. Το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Δημήτρη Ρέππα και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ενώ αργά το απόγευμα είχε συζητήσεις στο Καστρί με τους βουλευτές Επικρατείας Στέφανο Μάνο και Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Στέφανου Μάνου ερωτηθείς σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ αποκόμισε οφέλη από τη διεύρυνση με τους Μάνο-Ανδριανόπουλο. "Βρίσκω ότι από αυτή τη διεύρυνση δεν ωφελήθηκε το ΠΑΣΟΚ όσο θα μπορούσε να βοηθηθεί. Αυτό είναι αλήθεια" είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο κ. Ανδριανόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχισθεί η συνεργασία καθώς πιστεύει στο όραμα που έχει δημιουργήσει ο κ. Παπανδρέου για το μέλλον. Την Πέμπτη, ο κ. Παπανδρέου, είναι πιθανό να συναντηθεί με τους βουλευτές της κεντροαριστεράς, Μαρία Δαμανάκη και Μίμη Ανδρουλάκη.

    [07] Διεθνή

    Ενόψει τη συνεδρίασης για τους εξοπλισμούς Απειλεί για τα πυρηνικά η Τεχεράνη

    (10/3/2004 9:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Φοβέρα και μέσο άσκησης πίεσης χαρακτήρισε το ψήφισμα που προωθούν οι ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καμάλ Χαραζί. Παράλληλα, ο κ. Χαραζί απείλησε να διακόψει η χώρα του τη συνεργασία της με την IAEA, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αποδεχτούν το ψήφισμα αυτό. Σύμφωνα με το προσχέδιο, που θα τεθεί προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βιέννη, η Τεχεράνη και η Λιβύη έχουν πυρηνικό εξοπλισμό από τις ίδιες ξένες πηγές. Ωστόσο, η Λιβύη εγκωμιάζεται, επειδή συμφώνησε να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο στη Συμφωνία για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, σε αντίθεση με το Ιράν. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάλεσε το Ιράν να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία, ενώ ο κ. Χαραζί προειδοποίησε για επανέναρξη της παραγωγής απεμπλουτισμένου ουρανίου.

    Κατηγορίες από τις ΗΠΑ

    "Συμβουλεύουμε τους Ευρωπαίους να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να αντισταθούν στις πιέσεις των ΗΠΑ" Καμάλ Χαραζί, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν

    Οι ΗΠΑ επικρίνουν το Ιράν για τη συνέχιση ενός μυστικού προγράμματος ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και επιθυμούν την υποστήριξη των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στη χώρα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους Ευρωπαίους να αντισταθούν και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να εμποδίσουν το ψήφισμα, με αντάλλαγμα τη συνεχή συμμόρφωση της χώρας με τη Διεθνή Υπηρεσία.

    Παράλληλα, ο κ. Χαραζί δήλωσε ότι, η χώρα του θα αρχίσει εκ νέου τον εμπλουτισμό ουρανίου, που είναι "αναφαίρετο δικαίωμά της", μόλις διευθετηθεί η παρούσα κρίση. Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της IAEA, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αυτό "εξαιρετικά επικίνδυνο".

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Τεχεράνη να συνεχίσει τη συνεργασία της με την IAEA. Η Έμα Ούντβιν, εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, τόνισε πως, το Ιράν έχει κάνει "μεγάλα βήματα" και κάλεσε τη χώρα να διατηρήσει την πορεία συνεργασίας με την Υπηρεσία, "που θα οδηγήσει στην αποδοχή εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και είναι προς το συμφέρον του ίδιου του Ιράν".

    [08] Διεθνή

    Ερωτηματικά εγείρει ο θάνατος του Αμπάς

    (10/3/2004 9:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Φόρο τιμής στον Αμπού Αμπάς απέτισαν την Τετάρτη ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, και το σύνολο της παλαιστινιακής ηγεσίας χαρακτηρίζοντάς τον "μάρτυρα" και "εξαιρετικό μαχητή". Σήμερα εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι τη νεκροψία θα πραγματοποιήσει Αμερικανός ιατροδικαστής του πολεμικού ναυτικού προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε κάτι το μη φυσιολογικό που να συνδέεται με το θάνατό του. Ωστόσο, η οργάνωση του Αμπάς, Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δολοφόνησαν τον Αμπάς μη χορηγώντας του τη φαρμακευτική αγωγή που είχε ανάγκη λόγω των καρδιολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Αλλά και η Χαμάς, αφού εξέφρασε την οδύνη της για το θάνατο του Αμπάς, κατέστησε υπεύθυνες τις ΗΠΑ γιατί, όπως είπε, κρατούνταν ως όμηρος σε αμερικανική φυλακή, ενώ χαρακτήρισε τη φυλάκισή του αντίθετη προς το νόμο και τη δικαιοσύνη.

    Εξηγήσεις ζητά η χήρα του Αμπάς

    Στις παραπάνω κατηγορίες προστέθηκαν και αυτές της χήρας του Αμπάς, Ριμ αλ-Νιμρ, η οποία αμφισβήτησε ότι ο θάνατος του συζύγου της επήλθε από φυσικά αίτια καθιστώντας υπεύθυνες τις αμερικανικές δυνάμεις γιατί, όπως είπε, ήταν αιχμάλωτος πολέμου κι επομένως βρισκόταν υπό την ευθύνη τους.

    Η αλ-Νιμρ δε μίλησε για δολοφονία αλλά αναρωτήθηκε εάν οι Αμερικανοί επεδίωκαν το δηλητηρίασή του μη χορηγώντας του τα φάρμακα που έπρεπε να λαμβάνει. Μάλιστα η χήρα του Αμπάς είπε ότι το μόνο που γνώριζε ήταν ότι τον σύζυγό της είχε επισκεφτεί ο Ερυθρός Σταυρός, ενώ δεν ήξερε ούτε τις συνθήκες ούτε τον τόπο κράτησής του.

    Για το λόγο αυτό ζήτησε πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησης και θανάτου του. Η αλ-Νιμρ είπε ακόμα ότι ο σύζυγός της θα πρέπει να ταφεί στην Παλαιστίνη, και μάλιστα αποκάλυψε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κινήσει διαδικασίες για να πάρει άδεια από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ προκειμένου να επιστρέψει η σορός του στην Παλαιστίνη. Σε διαφορετική περίπτωση ο Αμπάς θα ταφεί στη Συρία .

    Ζητούν συγκρότηση διεθνούς επιτροπής για έρευνα

    Στα παραπάνω προστέθηκε και το αίτημα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης , στη Βαγδάτη, για συγκρότηση διεθνούς επιτροπής έρευνας η οποία θα "ρίξει φως" στις συνθήκες θανάτου του Αμπού Αμπάς γιατί, όπως είπε ο αντιπρόσωπος της ΟΑΠ στο Ιράκ, "δε μας ικανοποιούν οι αμερικανικές εξηγήσεις".

    Μάλιστα, πρόσθεσε ότι έμεινε έκπληκτος για τον "αιφνίδιο θάνατο" του Αμπάς, γιατί στις τελευταίες επιστολές της προς την ΟΑΠ στη Βαγδάτη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι ο Αμπούς Αμπάς "ήταν καλά στην υγεία του, ότι ήθελε να του δοθούν και άλλα βιβλία και ότι επιθυμούσε να ευνοηθεί από τις νέες συνθήκες κράτησης".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέθανε ο εγκέφαλος της πειρατείας του Ακίλε Λάουρο

    [09] Διεθνή

    Αγνοούνταν μετά από τροχαίο Νεκρός ο γιος του Αλβανού προέδρου

    (10/3/2004 9:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Βρέθηκε στα νερά του ποταμού Ντρίνο το πτώμα του μοναχογιού του Αλβανού προέδρου, Άλφρεντ Μοϊσίου, που αγνοούνταν μετά από τροχαίο κοντά στο Τεπελένι. Ο 32χρονος, που εργάζονταν στη γενική εισαγγελεία της χώρας, ήταν καθ οδόν για αποστολή στη νότια Αλβανία μαζί με δύο ακόμη άτομα, όταν το αυτοκίνητό τους βγήκε από την πορεία του και, πέφτοντας σε γκρεμό βάθους 50 μέτρων, κατέληξε στα νερά του ποταμού. Στο σημείο του ατυχήματος έσπευσαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και ο υφυπουργός Υγείας, μαζί με ομάδα δυτών. Η αστυνομία ανέσυρε από τον ποταμό το αυτοκίνητο, καθώς και έναν από τους επιβάτες σοβαρά τραυματισμένο. Προς το παρόν αγνοείται ο τρίτος νεαρός, που ταξίδευε με το μοιραίο αυτοκίνητο, ενώ ερευνώνται τα αίτια του ατυχήματος.

    [10] Εσωτερικά

    Συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου Κυπριακό: Πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης

    (10/3/2004 10:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Θέμα πρώτης προτεραιότητας είναι για τη νέα κυβέρνηση το Κυπριακό. Το απόγευμα, ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη και τον υφυπουργό Γιάννη Βαληνάκη. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια ημέρα εντατικής ενημέρωσης ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες καταλογίζονται ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να υπάρχει απαισιοδοξία και απολογισμός ευθυνών. Δεν νομίζω ότι μπορεί σ αυτή τη φάση να καταλογίσει κανείς ευθύνες, ούτε είναι αρμοδιότητα της τουρκικής πλευράς να εκφράσει τέτοιες απόψεις. Ο κ. Ντενκτάς έχει διατυπώσει απόψεις και αιτήματα τελείως ασύμβατα με το σχέδιο Αναν, ενώ το σχέδιο αυτό είναι η βάση των διαπραγματεύσεων" είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Τζορτζ Μπους προς τον Κώστα Καραμανλή, επισημαίνεται η πρόθεση των ΗΠΑ για από κοινού συνεργασία με στόχο τη συμφιλίωση των δυο κοινοτήτων της Κύπρου μέχρι την 1η Μαΐου.

    Συνάντηση Μολυβιάτη - Ντε Σότο την Πέμπτη

    ''Καθώς ετοιμάζεστε να ηγηθείτε της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζω την ετοιμότητά μου να συνεργαστούμε στενά για να συμφιλιώσουμε τις δύο κοινότητες της Κύπρου έως την 1η Μαΐου'' τονίζεται στο τηλεγράφημα του Τζορτζ Μπους ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους οποίους τονίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία των δυο χωρών με στόχο να είναι επιτυχείς και ασφαλείς.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα έχει στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό με τον Κόλιν Πάουελ.

    Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδα Παντελίδη ενώ λίγο αργότερα, θα έχει συνάντηση με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο.

    Η επίσκεψη του κ. Ντε Σότο στην Αθήνα, ήταν εξάλλου και η αιτία για την οποία ακυρώθηκαν οι αυριανές συνομιλίες για το Κυπριακό στη Λευκωσία.

    Οι δυο πλευρές θα έχουν νέα συνάντηση την Παρασκευή.

    Νωρίτερα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΡΙΚ ο Αλβάρο Ντε Σότο υπογράμμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενδιάμεσης λύσης τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες να ετοιμασθεί ένα κείμενο το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

    "Τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται για μια συνολική συμφωνία που θα επιλύσει τα πάντα. Ο κορμός αυτής της διευθέτησης είναι ότι μια ενωμένη Κύπρος θα είναι το νέο κράτος, που θα εισέλθει στην Ε.Ε." είπε χαρακτηριστικά.

    Την Παρασκευή η επανάληψη των συνομιλιών

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Αγκυρα επιθυμεί η Ελλάδα και η Τουρκία να αντιπροσωπευθούν σε ανώτατο επίπεδο στην τετραμερή διάσκεψη για το κυπριακό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τετραμερής διάσκεψη, θα διεξαχθεί στη Ζυρίχη

    Την ίδια ώρα, μετά τη 13η συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι θα χρειαστεί σκληρό παζάρεμα για να προστατευθούν τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Είπε επίσης, ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να αλλάξει το σχέδιο Ανάν για να καταστεί πιο βιώσιμο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το περιουσιακό στο επίκεντρο της 13ης συνάντησης

    [11] Εσωτερικά

    Έμφαση σε Κυπριακό και Ολυμπιακούς Αγώνες Συγχαρητήρια επιστολή Μπους σε Καραμανλή

    (10/3/2004 10:30:00 μμ)

    Συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την ανάληψη των καθηκόντων του απέστειλε την Τετάρτη ο Τζορτζ Μπους. Στην επιστολή του Αμερικανού προέδρου, δίνεται έμφαση στο Κυπριακό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ διαπιστώνεται ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν πολλά κοινά. Καθώς ετοιμάζεστε να ηγηθείτε της Ελληνικής Δημοκρατίας εκφράζω την ετοιμότητά μου να συνεργαστούμε στενά για να συμφιλιώσουμε τις δύο κοινότητες της Κύπρου έως την 1η Μαΐου είναι η ακριβής αναφορά της επιστολής Μπους για το Κυπριακό ενώ όσον αφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες σημειώνεται"πρέπει να εντείνουμε τις κοινές μας προσπάθειες, ώστε η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στον τόπο που γεννήθηκαν να είναι επιτυχείς και ασφαλείς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 March 2004 - 21:50:57 UTC