Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πού και πώς ψηφίζουμε
  • [02] Υπό αμφισβήτηση η κατηγορία για γενοκτονία Ψάχνουν ελαφρυντικά για τον
  • [03] Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου Δύσκολη η συμφωνία μέχρι τις
  • [04] Στο Πακιστάν Παραλίγο σύλληψη Λάντεν

    [01] Εκλογές

    Πού και πώς ψηφίζουμε

    (6/3/2004 9:24:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στις κάλπες προσέρχονται αύριο Κυριακή οι Έλληνες πολίτες άνω των 18 ετών, για την ανάδειξη του σώματος της Βουλής. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 7 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 7 μ.μ. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους και κανένα άλλο δημόσιο έγγραφο, αλλά ούτε και εκλογικό βιβλιάριο καθώς αυτό έχει καταργηθεί. Οι εκλογείς θα πρέπει να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν είτε από τον οικείο δήμο, είτε από τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), αλλά και στο τηλεφωνικό κέντρο 1564 ή στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: www.ypes.gr. Για την ενημέρωση των εκλογέων, τα δημοτολόγια και τα ΚΕΠ θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το απόγευμα και την Κυριακή.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι περίπου 545.000 νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά, αλλά και οι ετεροδημότες που έκαναν χρήση της δυνατότητας που τους προσφέρει πλεόν η νομοθεσία να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι. Ωστόσο, 7427 άτομα τα όποια είχαν συμπληρώσει εμπρόθεσμα (30-12-03) αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, δε θα μπορέσουν να το πράξουν καθώς δεν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των 40 ψηφοφόρων από μια ευρύτερη εκλογική περιφέρεια , ώστε να συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών. Οι ψηφοφόροι αυτοί έχουν ειδοποιηθεί γραπτώς και τηλεφωνικώς από το υπουργείο Εσωτερικών.

    Μια άλλη κατηγορία είναι αυτή των 3000 ψηφοφόρων που έχουν παραλειφθεί λόγω λάθους από τους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο, από τον οποίο θα εφοδιαστούν με μια υπεύθυνη δήλωση ότι ειναι γραμμένοι στα δημοτολόγιά του και με αυτήν θα ψηφίσουν.

    Οι περίπου 48.000 διπλοεγγεγραμμένοι ψηφίζουν συμπληρώνοντας υπεύθυνη δήλωση που υπογράφουν στο εκλογικό τμήμα πως δεν ψήφισαν και δεν θα ψηφίσουν σε άλλο εκλογικό τμημα της χώρας.

    Ετεροδημότες

    Οι ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Αυτοί θα ψηφίσουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστηνονται μόνο στις πρωτεύουσες νομών, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους τα ονόματά τους φέρουν την ένδειξη Ε. Ο ετεροδημοτης που έχει υποβάλει δήλωση ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι και στον τόπο της βασικής του εγγραφής. Υποχρεωτικά ψηφίζουν οι ετεροδημότες που κατά την ημέρα των εκλογών διαμένουν σε αποσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από τον τόπο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Σταυροί προτίμησης

    Στο ψηφοδέλτιο μπορούμε να σημειώσουμε με σταυρό ένα έως πέντε ονόματα υποψηφίων, ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια στην οποία ψηφίζουμε. Οσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί σε κυβέρνηση που έτυχε ψήφου εμπιεστοσύνης της Βουλής και έχουν εκλεγεί βουλευτές, καθως και ο αρχηγός κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, δε σταυροδοτούνται. Θεωρούνται ως σταυροί υπέρ τους το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων του κόμματος, στο ψηφοδέλτιο του οποίου περιλαμβανονται.

    Όσοι ψηφίζουν στην εκλογική περιφέρεια Β' Αθηνών βάζουν μέχρι 5 σταυρούς προτίμησης. Μέχρι και 4 σταυροί προτίμησης στην Α' Αθηνών . Μέχρι και 3 στην Α' Θεσσαλονίκης. Μέχρι και 2 σταυρούς βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από 6 μέχρι και 12 βουλευτές. Ενα σταυρό βάζουμε στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγονται από ένας μέχρι και 5 βουλευτές.

    Συγκεκριμένα, στη Β' Αθηνών εκλέγονται 42 βουλευτές. Στην Α' Αθηνών , 17. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης 16. Στο υπόλοιπο Αττικής, 12. Στην Αχαΐα, 9. Από 8 βουλευτές εκλέγουν οι εξής περιφέρειες: Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας, Β΄ Πειραιώς, Ηρακλείου. Από 7 βουλευτές εκλέγουν οι εξής Περιφέρειες: Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών. Από 6 οι περιφέρειες Ηλείας, Εύβοιας, Α΄ Πειραιά. Από 5 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Κοζάνης, Ιωαννίνων, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσου. Στις περιφέρειες Εβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Χανίων εκλέγονται από 4 βουλευτές. Από 3 βουλευτές εκλέγουν οι περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Αρτας, Κέρκυρας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Λέσβου, Κυκλάδων. Στις περιφέρειες Φλώρινας, Καστοριάς, Πρέβεζας, Χίου, Ρεθύμνου, Λασηθίου εκλέγονται από 2 βουλευτές. Τέλος, μονοεδρικές, εκλέγουν δηλαδή από ένα βουλευτή, είναι οι περιφέρειες Γρεβενών, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Σάμου.

    Ειδικές κατηγορίες εκλογέων

    Οι στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ψηφίζουν με υπηρεσιακή ταυτότητα είτε στο δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι είτε στο δήμο όπου υπηρετούν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Κατά τον ίδιο τρόπο ψηφίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικαστικοί, με την αστυνομική τους όμως ταυτότητα.

    Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ασκούν τα καθήκοντά τους.

    Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν διοριστεί τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εν λόγω εκλογικό τμήμα.

    Οι έφοροι δικαστικών αντιπροσώπων και αναπληρωτές δικαστικοί αντιπρόσωποι, που δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα της έδρας του εφόρου τους υποψήφιους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα.

    Οι κληρικοί ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται την ημέρα των εκλογών και ασκούν τα ιερατικά τους καθήκοντα.

    Οι Έλληνες ναυτικοί , που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, ψηφίζουν σε δήμο ή κοινότητα του λιμανιού όπου βρίσκεται το πλοίο, με βάση ονομαστικές καταστάσεις που συντάσσονται από τον πλοίαρχο και θεωρούνται από τον προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του οικείου δήμου. Οι ναυτικοί ψηφίζουν με το ναυτικό τους φυλλάδιο ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

    Οι κρατούμενοι θα ψηφίσουν μέσα στις φυλακές. Εχουν συσταθεί 27 εκλογικά τμήματα.

    Τα άτομα με ειδικές ανάγκες εξυπηρετούνται με απόλυτη προτεραιότητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

    [02] Διεθνή

    Υπό αμφισβήτηση η κατηγορία για γενοκτονία Ψάχνουν ελαφρυντικά για τον Μιλόσεβιτς

    (5/3/2004 11:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Να αποσυρθεί η κατηγορία, εναντίον του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για γενοκτονία στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία (1992-1995), λόγω έλλειψης αποδείξεων, ζητούν οι συνήγοροι του. "Δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι ο Μιλόσεβιτς σχεδίασε, διέταξε ή διέπραξε γενοκτονία ή πράξεις γενοκτονίας", υποστήριξαν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης οι συνήγοροι του πρώην προέδρου. Το στάδιο της τεκμηρίωσης των κατηγοριών, που βαραίνουν τον Μιλόσεβιτς -γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας- ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ύστερα από διαδικασία περίπου δύο ετών. Ήδη, έχει ξεκινήσει η φάση της υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι διέπραξε τα παραπάνω εγκλήματα στη Βοσνία, στο Κόσοβο και στην Κροατία. Σημειώνουμε ότι τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται.

    [03] Εσωτερικά

    Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου Δύσκολη η συμφωνία μέχρι τις 22 Μαρτίου

    (6/3/2004 10:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για την πορεία των συνομιλιών του με τον Ραούφ Ντενκτάς αλλά και το έγγραφο που επέδωσε και στις δυο πλευρές ο Αλβάρο ντε Σότο, θα ενημερώσει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Χθες, ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, εξέφρασε την ευχή η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο οι δυο πλευρές να μην καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα, μετά τη δέκατη συνάντηση του με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε παράξενες, τις νέες εισηγήσεις τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την επανεγκατάσταση των Τουρκοκυπρίων.

    "Παράξενες οι εισηγήσεις Ντενκτάς"

    Σύμφωνα με αυτές, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, κανένας δεν πρέπει να μετακινηθεί, προτού βρεθεί άλλος τόπος για την εγκατάστασή του και όλοι οι εκτοπισμένοι από το 1963 θα πρέπει να παραμείνουν όπως είναι.

    Νωρίτερα, σε διάβημα προς την βρετανική κυβέρνηση προέβη η Λευκωσία, για τις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών Τζακ Στρο, ότι σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απαντήσουν αρνητικά στο δημοψήφισμα θα αντιπροσωπεύουν μόνο το νότιο τμήμα της Κύπρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δέκατη συνάντηση για το Κυπριακό

    Αρνητική η στάση του Ντενκτάς

    Το εδαφικό στις συνομιλίες για το Κυπριακό

    Ντενκτάς κατά Γουέστον

    Έβδομη συνάντηση για Παπαδόπουλο και Ντενκτάς

    Επίσπευση των συνομιλιών ζητά ο Αλβάρο ντε Σότο

    [04] Διεθνή

    Στο Πακιστάν Παραλίγο σύλληψη Λάντεν

    (6/3/2004 12:40:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC, NET

    Την τελευταία στιγμή διέφυγε της σύλληψης την περασμένη εβδομάδα ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του BBC, ο Χατζί Αμπντουλάχ, κυβερνήτης της περιοχής Παχίρ-Αγκάμ στην επαρχία Νανγκαρχάρ, αναφέρει πως έχει αξιόπιστα στοιχεία, ότι οι Αρχές του Πακιστάν παρά λίγο να συλλάβουν τον Σαουδάραβα τρομοκράτη, που κινείται στην οριογραμμή με το Αφγανιστάν. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, πως θα σφίξει τον κλοιό γύρω από τον Λάντεν, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας. Οι Αμερικανοί, πάντως, αρνούνται να προβλέψουν τη χρονική περίοδο της σύλληψης.

    Σφίγγει ο κλοιός

    Ο Χατζί Αμπντουλάχ, που επιβεβαίωσε στο BBC την παραλίγο σύλληψη του Λάντεν, επεσήμανε πως οι πληροφορίες αυτές εστάλησαν με φαξ σε πρώην μέλος των Ταλιμπάν πριν από 3 ημέρες. Στο κείμενο αυτό, ο Οσάμα αναφέρεται ως "Σεΐχης" και τονίζεται πως είναι καλά στην υγεία του και πως οι πακιστανικές δυνάμεις έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από τον αρχηγό της Αλ Κάιντα. Μετά, μεταβίβασε τις πληροφορίες αυτές στις αφγανικές Αρχές.

    Οι επιχειρήσεις στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν έχουν ενταθεί. Από το πρωί, στα χέρια των πακιστανικών Αρχών βρίσκονται 16 τοπικοί φύλαρχοι, οι οποίοι φέρονται ως συνεργάτες της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και εκτιμάται πως γνωρίζουν πολλά για την τύχη του Σαουδάραβα τρομοκράτη. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αυτές και οι ΗΠΑ . Με τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη Γιου Του και τα μη επανδρωμένα Πριντέιτορ θα καταγράφουν κάθε κίνηση στην περιοχή 24 ώρες το 24ωρο.

    Πάντως, ο κυβερνήτης του Παχίρ-Αγκάμ απέρριψε τις πληροφορίες, που θέλουν τις Αμερικανικές δυνάμεις να εστιάζουν την προσοχή τους στα βουνά Τόρα Μπόρα , τα οποία βρίσκονται κοντά στο Παχίρ-Αγκάμ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με τη σύλληψη του Μπιν Λάντεν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 March 2004 - 9:51:05 UTC