Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη
  • [02] Για τους "16" του UEFA Χάθηκε το όνειρο για τον Παναθηναϊκό
  • [03] Ομιλία Καραμανλή στη Λάρισα "Θα κάνουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων"
  • [04] Ομιλία Παπανδρέου στα Γιάννενα "Η Δεξιά δεν έχει αλλάξει"
  • [05] Εντολή στους αντάρτες για κατάθεση όπλων Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
  • [06] Σε ύψιστη επιφυλακή οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας
  • [07] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος
  • [08] Για την αποτροπή εισόδου ξένων στοιχείων Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας
  • [09] Διαδεδομένα τα βασανιστήρια στην Τουρκία
  • [10] Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά
  • [11] Κατά μέτωπον επίθεση Μπους εναντίον Κέρι
  • [12] Σύλληψη στελέχους της Αλ Κάιντα στην Υεμένη
  • [13] Με όλμους Επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στη Μοσούλη
  • [14] Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των συγκοινωνιών Απόψε στον Πεδίον του
  • [15] Συνετρίβη ουκρανικό αεροσκάφος
  • [16] Απαισιόδοξες οι προοπτικές για επίλυση Ένατη συνάντηση

    [01] Αθλητισμός

    Λευκή ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη

    (3/3/2004 10:26:00 μμ)

    Ο Ολυμπιακός είναι η δεύτερη ομάδα μετά την Καστοριά που προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ελλάδας. Οι "ερυθρόλευκοι" αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και σε συνδυασμό με το 1-0 του πρώτου αγώνα, πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον αγώνα δυνατά και επεδίωξε το γκολ που θα του έδινε σαφέστατο προβάδισμα για πρόκριση στα ημιτελικά. Έτσι στο 3ο λεπτό ο Βλτσεκ έδιωξε την μπάλα στο ύψος της μεγάλης περιοχής πριν προλάβει ο Τζιοβάνι, ενώ στη συνέχεια το κόρνερ εκτέλεσε ο Νινιάδης, ο Καστίγιο έπιασε την κεφαλιά όμως η μπάλα πέρασε άουτ. Από εκεί και πέρα ο Πανιώνιος ανέλαβε τα ηνία του αγώνα και στο 9΄ έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Ο Παρόντι εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα μετά από αρκετές προσπάθειες των αμυντικών να διώξουν και των επιθετικών να σουτάρουν, στρώθηκε στο Λαγωνικάκη που από πλεονεκτική θέση, έστειλε την μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Γιάννου.

    Η καλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο ήρθε στο 31, όταν ο Γεωργάτος εκτέλεσε φάουλ έξω από την περιοχή του Πανιωνίου πλασαριστά, δίνοντας την μπάλα πιο αριστερά στο Νινιάδη, ο οποίος έπιασε το σουτ που κατέληξε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Ντρόμπνι.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανιώνιος διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς όμως να μπορέσει να απειλήσει ουσιαστικά την εστία των «ερυθρόλευκων, που κράτησαν μάλλον με ευκολία το μηδέν στην άμυνά τους. Η καλύτερη ευκαιρία του Ολυμπιακού από την άλλη, ήταν στο 80ο λεπτό, όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τζόρτζεβιτς, ο Βάλλας έπιασε την κεφαλιά και ανάγκασε τον Ντρόμπνι να διώξει με υπερένταση. Επτά λεπτά αργότερα, σε αντεπίθεση του Ολυμπιακού, ο Κούζμπα έβγαλε την μπαλιά για το Νινιάδη, το σουτ του οποίου πάνω στην κίνηση πέρασε άουτ. Από εκεί και πέρα τίποτα δεν άλλαξε και ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπριάκος (Ηπείρου) ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Τζιωρτζιώπουλος, Γεωργάτος, Στολτίδης, Μήτρου, Ανατολάκης, Τζόρτζεβιτς Οι συνθέσεις: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Λαγωνικάκης, Τζιωρτζιώπουλος, Παρόντι, Κόντης, Γουνδουλάκης (71΄ Πίνο), Βλτσεκ, Χασιώτης, Ρανγκουέλ, Μήτρου, Τζιώλης (83΄ Πατσιαβούρας). ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιάννου, Γεωργάτος, Βάλλας, Ανατολάκης, Πάντος, Νινιάδης, Τζόρτζεβιτς, Στολτίδης, Ταραλίδης (87΄ Γεωργιάδης), Ζιοβάνι, Καστίγιο (37΄ Κούζμπα).

    [02] Αθλητισμός

    Για τους "16" του UEFA Χάθηκε το όνειρο για τον Παναθηναϊκό

    (3/3/2004 11:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ενα γκολ του Μποναβεντούρ Καλού "γκρέμισε" τα όνειρα του Παναθηναϊκού για πρόκριση στους "16" του κυπέλλου UEFA. Ο άσος από την Ακτή Ελεφαντοστού σκόραρε στο 72ο λεπτό, χαρίζοντας στην Οσέρ τη νίκη στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και μαζί την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Οι "πράσινοι" πραγματοποίησαν πολύ μέτρια εμφάνιση και δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα που είχαν αποκτήσει από τον πρώτο αγώνα (0-0) στη Γαλλία.

    Χωρίς ρυθμό οι "πράσινοι"

    Ο Ιτζάκ Σουμ παρέταξε τον Παναθηναϊκό με δύο επιθετικούς (Ολισαντέμπε, Κωνσταντίνου) σε μια σαφή προσπάθεια να "χτυπήσει" από την αρχή το παιχνίδι. Ομως, οι Γάλλοι ήταν καλύτερα διαβασμένοι σε σχέση με τον πρώτο αγώνα και στο πρώτο ημίχρονο είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού, παρά τον τραυματισμό και την αναγκαστική αλλαγή του Ραντέ. Η απώλειά του, σε συνδυασμό με την απουσία των Μπουμσόνγκ, Μεσέ, αποδυνάμωνε σε πολύ μεγάλο βαθμό την άμυνα της Οσέρ κι αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να εκμεταλλευθεί ο Παναθηναϊκός.

    Ομως, η μοναδική καλή στιγμή ήταν ένα σουτ του Ολισαντέμπε στο 35' που απέκρουσε ο Κουλ, ενώ αντίθετα οι κυπελλούχοι Γαλλίας απείλησαν τόσο με το Σισέ στο 19' (πρόλαβε την τελευταία στιγμή ο Γκούμας), όσο και με τον Ταΐνιο στο 41' (ο Χαλκιάς μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια αποφεύγοντας ένα τραγικό λάθος). Η αντικατάσταση του Ολισαντέμπε από τον Επαλέ στο β' ημίχρονο δε βοήθησε τον Παναθηναϊκό να βελτιώσει την αγωνιστική του εικόνα. Στην πραγματικότητα οι "πράσινοι" ήταν ακόμη χειρότεροι, χωρίς έμπνευση, χωρίς ρυθμό.

    Τα "μωρά" του Γκι Ρου, απ' την άλλη πλευρά, πλησίασαν το γκολ σε δύο περιπτώσεις. Πρώτα με τον Ακαλέ στο 55' (μπλόκαρε ο Χαλκιάς) και στη συνέχεια με τον Τζιμπρίλ Σισέ στο 65', όταν πάλι ο Γκούμας πρόλαβε να κοντράρει το σουτ.

    Ομως, στο 72΄ το όνειρο της ελληνικής ομάδας για πρόκριση στους "16" έσβησε. Μετά από ασίστ του Ταΐνιο, ο Μποναβεντούρ Καλού έστειλε την μπάλα κάτω από το σώμα του Χαλκιά και στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, δίνοντας το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους και παγώνοντας 15.000 φιλάθλους που γέμισαν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ηταν εμφανές ότι με τον τρόπο που έπαιζε ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να πετύχει δύο γκολ σε λιγότερο από 20 λεπτά, αφού ακόμη και με ένα, η Οσέρ θα έπαιρνε την πρόκριση. Τίποτε δεν άλλαξε και η ελληνική παρουσία στα φετινά κύπελλα Ευρώπης ολοκληρώθηκε πρόωρα, μόλις στους "32" του κυπέλλου UEFA.

    Διαιτητής: Φλόριαν Μάγιερ (Γερμανία) Κίτρινες: Σαπάνης, Μινχ, Καλού Οι συνθέσεις: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χαλκιάς, Χένρικσεν, Μόρις, Σεϊταρίδης (78' Βλάοβιτς), Μινχ, Γκούμας, Ζουτάτουτας (73' Κωνσταντινίδης), Κωνσταντίνου, Μπασινάς, Σαποάνης, Ολισαντέμπε (46΄ Επαλέ) ΟΣΕΡ: Κουλ, Ραντέ (12' Ζορέ), Βιολό, Λασουέ, Σισέ, Ταΐνιο, Ακαλέ, Μινιό, Γκρίχτινγκ, Καλού, Περιέ-Ντουμπέ

    [03] Εκλογές

    Ομιλία Καραμανλή στη Λάρισα "Θα κάνουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων"

    (3/3/2004 10:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον Κώστα Καραμανλή οι κάτοικοι της Λάρισας παρά την καταρρακτώδη βροχή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε την ομιλία του καταδικάζοντας απερίφραστα όπως είπε υβριστικές επιθέσεις καθ' οιονδήποτε, μιλώντας και πάλι για νέα διακυβέρνηση που θα χαρακτηρίζεται από σεμνότητα, εντιμότητα και μετριοπάθεια. Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για πανικό και πρακτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές, και απαντώντας προσεκτικά στις καταγγελίες του κυβερνώντος κόμματος τόνισε πως στην αγωνία τους να παραμείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον. Το μόνο που πετυχαίνουν, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι να αποκαλύπτουν σε όλους τους Έλληνες το πραγματικό τους πρόσωπο, το πρόσωπο ενός αδίστακτου και αλαζονικού καθεστώτος .

    Ενίσχυση των αγροτών

    Επίσης, άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους απέναντι στους αγρότες υπογραμμίζοντας ''η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να είναι ευχάριστοι στους ξένους και όχι χρήσιμοι στους Έλληνες. Τώρα φοβήθηκαν την οργή των αγροτών και προσπαθούν να τους εξαπατήσουν. Το Σεπτέμβρη έδιναν αύξηση ένα ευρώ την ημέρα στις αγροτικές συντάξεις και υποστήριζαν ότι εξαντλήθηκαν τα όρια της οικονομίας. Τον Ιανουάριο ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να αντιγράψει τις θέσεις μας σε ένα μήνα ακύρωσε όλα όσα έλεγε και υπόσχεται τα πάντα. Κανένας πια δεν μπορεί να τους πιστέψει".

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τις θέσεις του και τις προτάσεις του για την ενίσχυση των αγροτών, ενώ ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμά της δίνει τέλος στην απομόνωση του αγροτικού κόσμου και είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής περιφέρειας με ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να οδηγήσει ξανά τους παραγωγούς σε μια νέα προοπτική

    Υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε το πρόγραμμά της στη Λάρισα πριν από 8 μήνες και πρόσθεσε πως ''άλλοι είναι αυτοί που θυμήθηκαν τους αγρότες μπροστά στην κάλπη''.

    Αναβάθμιση του ΑΣΕΠ

    Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναβαθμίσει το ΑΣΕΠ και δεν θα το καταργήσει -όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ- ώστε να γίνονται παντού αξιοκρατικές προσλήψεις . ''Οι Έλληνες κουράστηκαν από το κράτος ΠΑΣΟΚ που λείπει όταν το χρειάζεται και περισσεύει εκεί που δεν έχει λόγο ύπαρξης, ένα κράτος που σπαταλά χωρίς να παράγει, που έγινε συνώνυμο της κακοδιοίκησης , της ασυδοσίας και της διαφθοράς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. "Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται από τα γεγονότα δεν αντέχει τη συντήρηση δεν μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι μετά από 20 χρόνια στην εξουσία να μιλούν για δύο Ελλάδες είναι πρόκληση στον πολίτη να ζητούν παράταση στις ίδιες πολιτικές. Ισχυρή Ελλάδα δεν γίνεται με ανίσχυρους Έλληνες ούτε με εγκαταλελειμμένη περιφέρεια'', είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται νέα πολιτική. Ακόμα συμπλήρωσε ότι ''δεν υποτιμούμε τα προβλήματα που αφήνει ο ιστορικός κύκλος της μεταπολίτευσης, ούτε αγνοούμε τις δυσκολίες, αλλά δεν ανακυκλώνουμε το χθες, αφού η Ελλάδα έχει μπροστά της ιστορικές ευκαιρίες. Οι 'Ελληνες έχουμε τεράστιες δυνατότητες και χρέος μας είναι να βελτιώνουμε το παρόν και να θεμελιώνουμε το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας, κατέληξε ο κ Καραμανλής.

    [04] Εκλογές

    Ομιλία Παπανδρέου στα Γιάννενα "Η Δεξιά δεν έχει αλλάξει"

    (3/3/2004 10:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για ρεβανσισμό κατηγόρησε τη ΝΔ μιλώντας σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της πόλης των Ιωαννίνων, ο Γιώργος Παπανδρέου. "Ακόμα δεν έφθασαν στην πόρτα της εξουσίας και ανακοινώνουν πογκρόμ διώξεων και εξαγγέλλουν οφίτσια " τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας ότι η Δεξιά δεν έχει αλλάξει. "Η ΝΔ, ποτέ δεν κατάλαβε τον αγώνα του λαού να χτίσει μια ωραία Ελλάδα, γιατί "έχει όραμα τα δικά της παιδιά", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι στους κόλπους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συμβιώνουν τα συντηρητικά με τα ακροδεξιά στοιχεία.

    "Η ΝΔ εγγύηση κρίσης"

    Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της ΝΔ κατηγορώντας της για πολιτική ύφεσης και διάλυσης της οικονομίας, με έκρηξη της ανεργίας και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων.

    " Η ΝΔ εγγυάται μόνο μια προοπτική: την κρίση " τόνισε και επανέλαβε το δίλημμα, "πρόοδος και ενότητα ή οπισθοδρόμηση και διχασμός".

    Από την κριτική του δεν άφησε έξω τη στάση που τήρησε η ΝΔ στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική.

    "Η ΝΔ πολέμησε το Ελσίνκι, πολέμησε την οικονομική πολιτική που οδήγησε στην ΟΝΕ", τόνισε και καταλόγισε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι "υποθάλπει ακραίες λογικές και νοοτροπίες".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι από τις εκλογές της Κυριακής θα κριθούν δέκα κρίσιμα θέματα, η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ για τις επιδοτήσεις του αγρότη ως το 2013, η μείωση της ανεργίας στο 6%, η άνοδος του μέσου εισοδήματος στο 90% του μέσου κοινοτικού όρου, η αύξηση της αγροτικής σύνταξης, μέσω ΕΚΑΣ, στα 400 ευρώ γιά κάθε αγρότη και στα 800 ευρώ για κάθε ζευγάρι, η οικονομία μετά τους Αγώνες, το νέο σύστημα εισαγωγής μαθητών στα πανεπιστήμια, η αύξηση της σύνταξης του ΙΚΑ στα 700 Ευρώ, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος για 10 χρόνια, η επίλυση του Κυπριακού και το θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    Εξήγγειλε επίσης την ενίσχυση των ΚΤΕΛ μέσω των Καποδιστριακών Δήμων με 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ώστε κάθε οικισμός της χώρας ακόμα και με 10 κατοίκους να έχει καθημερινή τακτική συγκοινωνία.

    [05] Διεθνή

    Εντολή στους αντάρτες για κατάθεση όπλων Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή

    (4/3/2004 7:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC,ΑΠΕ

    Με σκοπό να αποκατασταθεί η ηρεμία, ο πρωθυπουργός της Αιτής, Ιβόν Νεπτούν, ανακοίνωσε ότι η χώρα κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, ο εκτελών χρέη προέδρου, Μπονιφάσε Αλεξάντρε, συμφώνησε με την αντιπολίτευση στην τοποθέτηση του Λεόνσε Τσάρλς ως επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας στην Αϊτή. Νωρίτερα, ο αρχηγός των ανταρτών, Γκι Φιλίπ, έδωσε εντολή στις δυνάμεις του να καταθέσουν τα όπλα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Από την πλευρά της, η Κοινότητα της Καραϊβικής (Caricom), η οργάνωση δηλαδή στην οποία συμμετέχουν τα κράτη της περιοχής, ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να στείλει στρατιώτες στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Στο μεταξύ, Δημοκρατικοί βουλευτές των ΗΠΑ καταγγέλουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενθάρρυνε τη βία στην Αϊτή.

    ''Η (αμερικανική) κυβέρνηση ενθάρρυνε τη βία στην Αϊτή''

    Ο Φιλίπ δήλωσε ότι οδηγήθηκε στην απόφασή του μετά από την υπόσχεση της πολυεθνικής δύναμης ότι εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών. Στο μεταξύ, η Caricom δηλώνει ότι τα μέλη της είναι πολύ απογοητευμένα από το γεγονός ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών δεν έδρασαν νωρίτερα .

    Επιπλέον, ζήτησε να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες οδηγήθηκε στην εξορία ο Ζαν Μπερτραν Αριστίντ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Αμερικανοί τον υποχρέωσαν να φύγει από τη χώρα παρά τη θέλησή του.

    Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, Δημοκρατικοί βουλευτές κατηγόρησαν την Τετάρτη την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου ότι εξανάγκασε τον πρώην Αϊτινό πρόεδρο να εγκαταλείψει τη χώρα του.

    ''Η κυβέρνηση ενθάρρυνε τη βία στην Αϊτή'' και ''δημιούργησε μια κατάσταση που οδήγησε στην αναχώρηση του Αριστίντ, αφού δεν έστειλε νωρίτερα στρατεύματα'', υποστήριξε ο βουλευτής του Νιου Τζέρσι, Ρόμπερτ Μενέντες, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης του υφυπουργού Εξωτερικών, Ρότζερ Νοριέγκα, ενώπιον της υποεπιτροπής διεθνών σχέσεων του Κογκρέσου.

    ''Οι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα υπερασπίσει τους αρχηγούς κρατών που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά'', πρόσθεσε ο Μενέντες.

    Ο Νοριέγκα ωστόσο επέμεινε ότι η Ουάσινγκτον ''διευκόλυνε'' την αναχώρηση του Αριστίντ κατόπιν αιτήματος του τελευταίου και διέψευσε, για μια ακόμη φορά, ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον εξώθησε στην εξορία, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.

    Παράλληλα, και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, επανέλαβε ότι ο Αριστίντ έφυγε από την χώρα του οικειοθελώς.

    Μεγαλώνει η πολυεθνική δύναμη

    Περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες βρίσκονται στην Αιτή, μέρος πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που αναμένεται να φτάσει τους 5.000 στρατιώτες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί στρατιώτες να έχουν ήδη αναλάβει ρόλο αστυνόμευσης .

    Μια πρώτη ομάδα αποτελούμενη από 134 Χιλιανούς στρατιώτες αναχώρησε το βράδυ της Τετάρτης από το Σαντιάγκο με προορισμό το Πορτ-Ο-Πρενς, για να ενισχύσει την ειρηνευτική πολυεθνική δύναμη.

    Οι Χιλιανοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε δύο αεροσκάφη, ένα Μπόινγκ 707 και ένα C-130 και Αναμένεται να φτάσουν στην Αϊτή το πρωί της Πέμπτης, αφού κάνουν δύο στάσεις στην πόλη Ικίκε, στη βόρεια Χιλή, και κατόπιν στον Παναμά.

    Στην αϊτινή πρωτεύουσα θα ενωθούν με τις αμερικανικές, γαλλικές και καναδικές δυνάμεις που ήδη έχουν αναπτυχθεί στη χώρα. Άλλη μία ομάδα, από 180 στρατιώτες θα αναχωρήσει από τη Χιλή τις επόμενες ημέρες.

    Αεροσκάφος της Unicef έφτασε την Τετάρτη στη χώρα, με 30 τόνους φαρμακευτικό υλικό.

    Η κατάσταση φέρεται να είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη στο βορρά της χώρας, όπου οι αντάρτες έχουν τον έλεγχο εδώ και εβδομάδες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αφήνουν τα όπλα οι εξεγερμένοι

    [06] Διεθνή

    Σε ύψιστη επιφυλακή οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας

    (4/3/2004 10:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής έχουν τεθεί οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, μετά από πληροφορίες ότι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις σχεδιάζουν σωρεία επιθέσεων στο Ισραήλ, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στην Ιερουσαλήμ. Χιλιάδες μεθοριακοί φρουροί και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε "ευαίσθητους τομείς", κυρίως γύρω από σχολεία και λύκεια, σε εμπορικά κέντρα και δημόσιους χώρους για την αποτροπή των επιθέσεων, ενώ αστυνομικοί έχουν στήσει φυλάκια ελέγχου των οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες σε όλες τις μεγάλες πόλεις, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο μεταξύ, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από έκρηξη που σημειώθηκε στο σπίτι του στη Ράφα, όπως έγινε γνωστό από πηγές της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασφαλείας. Άλλα επτά άτομα, μέλη της οικογένειας του θύματος, τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό.

    "Σχεδιάζονται δεκάδες επιθέσεις καθημερινά"

    Τα μέτρα έχουν ενταθεί και ενόψει της εβραϊκής γιορτής Πουρίμ την Κυριακή, που συνοδεύεται από καρναβαλικές παρελάσεις.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, τουλάχιστον 57 επιθέσεις σχεδιάζονται κατά μέσο όρο καθημερινά από παλαιστινιακές οργανώσεις.

    Ο ισραηλινός στρατός εκφράζει φόβους ότι η Χαμάς θα επιχειρήσει επιθέσεις αυτοκτονίας μετά και τη χθεσινή επιδρομή με πυραύλους ισραηλινών ελικοπτέρων στη Γάζα εναντίον οχήματος που μετέφερε μέλη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

    Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν τρία μέλη της Χαμάς.

    Το περασμένο Σάββατο, είχαν σκοτωθεί σε άλλη επίθεση ισραηλινών ελικοπτέρων άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένας αξιωματούχος της ισλαμικής Τζιχάντ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη αυτοκινήτου στη Γάζα

    [07] Εσωτερικά

    Υπό έλεγχο η φωτιά στο Άγιο Όρος

    (4/3/2004 8:32:00 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στις δύο παρά δέκα τα ξημερώματα στη Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους. Δεν υπάρχουν τραυματίες και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολογισμός των ζημιών. Επί τόπου βρίσκονται δώδεκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε στην οροφή του μοναστηριού και επεκτάθηκε γρήγορα καίγοντας το Αρχονταρίκι και παρεκκλήσια με τοιχογραφίας του 17ου και 18ου αιώνα. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς πήραν μέρος τη νύχτα μοναχοί, καθώς ήταν δύσκολη η πρόσβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής. Το μοναστήρι, που είναι μία από τις ιστορικότερες μονές, ανεγέρθηκε το 1188 μ.Χ. εγκαταβιούν 25 σερβικής καταγωγής μοναχοί.

    [08] Ιράκ

    Για την αποτροπή εισόδου ξένων στοιχείων Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ

    (4/3/2004 8:32:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ, BBC GREEK

    Η ενίσχυση της ασφάλειας στην ιρακινή μεθόριο, ώστε να μην είναι εύκολο για τους δράστες αιματηρών επιθέσεων να εισέρχονται στο έδαφος του Ιράκ, αποφασίστηκε μετά τις φονικές επιθέσεις στην πόλη Καρμπάλα και την πρωτεύουσα Βαγδάτη, με στόχο Σιίτες μουσουλμάνους, όπως δήλωσε ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Ο Μπρέμερ ανέφερε, μάλιστα, ότι στους 8.000 μεθοριακούς φρουρούς, σύντομα θα προστεθούν και πολλοί άλλοι. Επίσης, αποστέλλονται στη μεθόριο εκατοντάδες οχήματα, σε ορισμένα δε μεθοριακά φυλάκια, οι φρουροί των συνόρων διπλασιάζονται άμεσα, ανακοινώθηκε από τον Μπρέμερ.

    Έκκληση να μην παρασυρθούν σε εμφύλιο

    Ο Πολ Μπρέμερ τόνισε πως γίνεται όλο και φανερότερο ότι μεγάλος μέρος των τρομοκρατικών ενεργειών προέρχεται από δράστες που δεν είναι Ιρακινοί.

    Στο μεταξύ, οι ηγέτες των Σιιτών κάλεσαν τον σιιτικό πληθυσμό να μην παρασυρθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

    Τεράστια πλήθη κόσμου συνέρευσαν στις κηδείες των θυμάτων των επιθέσεων, την Τετάρτη.

    Στην Καρμπάλα, η πομπή με τα φέρετρα διέσχισε τους δρόμους της πόλης, ενώ στη Βαγδάτη συγγενείς των θυμάτων συγκεντρώθηκαν στο τζαμί που είχε αποτελέσει στόχο βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βαρύ πένθος στο Ιράκ

    [09] Διεθνή

    Διαδεδομένα τα βασανιστήρια στην Τουρκία

    (4/3/2004 8:52:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Πιο διαδεδομένα από ποτέ άλλοτε είναι τα βασανιστήρια στην Τουρκία από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατήγγειλε την Τετάρτη το Διεθνές Συμβούλιο Αποκατάστασης των Θυμάτων των Βασανιστηρίων (IRCT), καλώντας την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση της Αγκυρας για να σταματήσει η πρακτική αυτή. "Οι δηλώσεις του Ερντογάν και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της πρακτικής των βασανιστηρίων παρέμειναν νεκρό γράμμα. Τα βασανιστήρια είναι τώρα πιο διαδεδομένα από ποτέ και στην πραγματικότητα κανένας από τους βασανιστές δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, δήλωσε η Δανή Ινγκε Γκένεφκε, εκπρόσωπος του IRCT, τηλεφωνικώς από τη Σμύρνη, όπου παρακολουθούσε τη δίκη του ψυχιάτρου και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αλπ Αγιάν.

    Παρενοχλούνται οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    "Η δίκη αυτή, στην οποία παρευρίσκεται για πρώτη φορά Αμερικανός διπλωμάτης, αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα παρενόχλησης των υπερμάχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές στην Τουρκία'', έκρινε η Γκένεφκε, προσθέτοντας ότι ''το έγκλημα του Αλπ Αγιάν είναι ότι επέκρινε την κυβέρνηση για την παθητικότητά της στον αγώνα κατά των βασανιστηρίων και την ατιμωρησία των βασανιστών''.

    Η ιδρύτρια του πρώτου παγκόσμιου κέντρου αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων το 1985 στην Κοπεγχάγη, απηύθυνε έκκληση στην Ε.Ε. ''να μην περιοριστεί στις υποσχέσεις ή σε νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά να αξιώσει την εφαρμογή τους στην Τουρκία προτού αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα'' και απευθυνόμενη στις ΗΠΑ είπε ότι ''αυτές κυρίως και ιδιαίτερα ο πρόεδρος Μπους μπορούν να ασκήσουν μια σημαντική επιρροή για να αλλάξει η κατάσταση''.

    Καταλήγοντας, η Γκένεφκε εξέφρασε ανησυχία και για τη δίκη που θα αρχίσει στις 9 Μαρτίου στην Άγκυρα κατά 9 στελεχών της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (IHV). ''Κατηγορούνται για τη συγκέντρωση χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει άδεια χρημάτων για τη φροντίδα απεργών πείνας που είχαν αφεθεί ελεύθεροι από τη φυλακή, και οι οποίοι βρίσκονταν λίγο πριν από το θάνατο, και για συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, χωρίς και πάλι να έχουν πάρει άδεια από τις αρχές''.

    Σχετικά Links:

    Διεθνές Συμβούλιο Αποκατάστασης των Θυμάτων των Βασανιστηρίων

    [10] Εσωτερικά

    Δεμένα τα πλοία στον Πειραιά

    (4/3/2004 9:09:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Άρχισε την επέλασή του το κύμα της κακοκαιρίας που ξεκίνησε από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους, τις τοπικές βροχές και τις καταιγίδες στα νότια και τα ανατολικά ενώ οι μετεωρολόγοι δεν αποκλείουν τις χιονοπτώσεις ακόμη και στα ορεινά της Αττικής. Γενικό απαγορευτικό απόπλου έχει εκδοθεί για το λιμάνι του Πειραιά ενώ από το λιμάνι της Ραφήνας διεξάγονται μόνο το δρομολόγια για Άνδρο και Μαρμάρι. Μόνο με πλοία κλειστού τύπου διεξάγονται τα δρομολογία προς Αργοσαρωνικό από Πειραιά και Ραφήνα, ενώ τα δρομολόγια των ιπτάμενων δελφινιών γίνονται μέχρι τον Πόρο. Ανοιχτό το Ρίο-Αντίρριο. Ύφεση της κακοκαιρίας και σταδιακή εξασθένηση των ανέμων προβλέπουν για αύριο οι μετερεωλόγοι ενώ για το Σαββατοκύριακο προβλέπονται βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Δεν αναμένονται, ωστόσο, προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

    [11] Διεθνή

    Κατά μέτωπον επίθεση Μπους εναντίον Κέρι

    (4/3/2004 10:58:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Με κατά μέτωπον επίθεση ενάντια στον Δημοκρατικό αντίπαλό του, γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Τζον Κέρι, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, εγκαινίασε την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος Μπους επιτέθηκε προσωπικά εναντίον του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης για τις θέσεις του στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας. Στο μεταξύ, άνω του 70% των εκλεκτόρων, που θα χρειασθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη των Δημοκρατικών για να ανακηρυχθεί επίσημα υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία, έχει ήδη εξασφαλίσει ο Γερουσιαστής Τζον Κέρι. Κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές σε 27 από τις 30 πολιτείες , ο Κέρι έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 1.542 εκλέκτορες, σύμφωνα με το CNN, ενώ την ίδια ώρα, ο αντίπαλός του, Τζον Έντουαρντς, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος για υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.

    "Δοκιμασμένος ηγέτης σε δύσκολους καιρούς" ο Μπους

    ''Κούφιες λέξεις για δουλειές και οικονομική απομόνωση δεν θα πείσουν κανέναν'', υποστηρίζει ο Μπους.

    ''Ο αντίπαλός μου δεν έχει προσφέρει πολλά στη στρατηγική για την νίκη στον πόλεμο της τρομοκρατίας, ή στην πολιτική επέκτασης της οικονομίας μας. Μέχρι τώρα, όλα όσα έχουμε ακούσει είναι από την παλιά πίκρα και την κομματική οργή'', τόνισε ο Μπους.

    ''Η Αμερική έχει πάει πιο μακριά από αυτόν τον τρόπο σκέψης και δεν θα γυρίσουμε πίσω'', τόνισε ο πρόεδρος Μπους, ενώ την Τετάρτη συνεχάρη τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την εκλογή του.

    ''Ο γερουσιαστής Κέρι είναι δύο δεκαετίες στο Κογκρέσο. Δημιούργησε ένα ρεκόρ. Στην πράξη, ο γερουσιαστής Κέρι ήταν στην Ουάσινγκτον αρκετό χρόνο για να έχει δύο απόψεις σχεδόν σε κάθε θέμα'', τόνισε ο Μπους επικρίνοντας τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τις θέσεις του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά και για την οικονομική του πολιτική.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ''έτοιμος για την προεκλογική εκστρατεία'' και από σήμερα μάλιστα προβάλλονται οι πρώτες τηλεοπτικές προεκλογικές του διαφημίσεις σε τουλάχιστον 16 πολιτείες.

    Οι διαφημίσεις που προβάλουν τον Μπους ως δοκιμασμένο ηγέτη σε δύσκολους καιρούς, έχουν στόχο να ενισχύσουν την επιρροή του αμερικανού προέδρου σε πολιτείες όπου η αναμέτρηση θα είναι αμφίρροπη.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη συγκεντρώσει 150.000.000 δολάρια για την προεκλογική του εκστρατεία και στη χθεσινή συγκέντρωσή του στο Λος Άντζελες συγκέντρωσε άλλες 800.000 δολάρια. Σε άλλη μία συγκέντρωση στο Μπέβερλι Χιλς απέφερε στο ταμείο της προεκλογικής του εκστρατείας άλλα 3,5 εκατ. δολάρια.

    Στόχος του Μπους είναι να συγκεντρώσει 170 εκατομμύρια δολάρια για την τηλεοπτική του καμπάνια με στόχο να ενισχύσει την εικόνα του και να σπείρει αμφιβολίες για τον Κέρι, τον οποίο στέλεχος της επιτροπής οργάνωσης της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου χαρακτήρισε ''επιβλητικό υποψήφιο''.

    "Σάρωσε" ο Κέρι στις προκριματικές

    Από τις προκριματικές εκλογές που έγιναν την Τρίτη σε 10 πολιτείες, για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, ο Κέρι κέρδισε τις εννέα και εξασφάλισε 837 εκλέκτορες.

    Για να εξασφαλίσει επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών, στο συνέδριο που θα γίνει τον Ιούλιο, θα πρέπει να έχει 2.162 εκλέκτορες από τους συνολικά 4.322.

    Ο Γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς, ο οποίος στις προκριματικές της "Σούπερ Τρίτης" κέρδισε μόνο τη Νότια Καρολίνα και αποχώρησε από την κούρσα, συγκέντρωσε 504 εκλέκτορες, εκ των οποίων τους 239 στις τελευταίες προκριματικές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σούπερ" νίκη του Κέρι

    [12] Διεθνή

    Σύλληψη στελέχους της Αλ Κάιντα στην Υεμένη

    (4/3/2004 9:25:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένα από τα βασικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα στην Υεμένη συνέλαβαν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με ισλαμικές πηγές στη Σανάα, ο συλληφθείς ονομάζεται Αμπντέλ Ραούφ Νάσιμπ. Η σύλληψή του έγινε κατά τη διάρκεια επιχείρησης στην επαρχία Αμπιάν, στη νότια Υεμένη, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την εξάρθρωση δικτύου εξτρεμιστών ισλαμιστών.

    [13] Ιράκ

    Με όλμους Επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στη Μοσούλη

    (4/3/2004 9:34:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση με όλμους εξαπέλυσαν Ιρακινοί αντάρτες εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Αστυνομικοί του τμήματος, που βρίσκεται στο κέντρο της Μοσούλης, ανέφεραν ότι αρκετά βλήματα όλμων έπληξαν το αστυνομικό τμήμα και ένα γειτονικό τζαμί. Οι δράστες διέφυγαν μετά την επίθεση με αυτοκίνητο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Οι αστυνομικοί απέκλεισαν αμέσως την γύρω περιοχή και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

    [14] Εκλογές

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των συγκοινωνιών Απόψε στον Πεδίον του Άρεως ο Καραμανλής

    (4/3/2004 9:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Απόψε πραγματοποιείται η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Πεδίο του Άρεως στις 7 με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Καραμανλή. Για τη διευκόλυνση των πολιτών που θέλουν να μετάσχουν στη συγκέντρωση θα πυκνώσουν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων από και προς το κέντρο της Αθήνας από τις 5 το πρωί έως τις 11 το βράδυ ενώ τροποποιήσεις θα γίνουν από το μεσημέρι στα δρομολόγια των τρόλεϊ που διέρχονται από το κέντρο. Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν και αύριο για την προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο μέρος.

    [15] Διεθνή

    Συνετρίβη ουκρανικό αεροσκάφος

    (4/3/2004 9:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της απογείωσής του από το αεροδρόμιο του Μπακού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο πιλότοι του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κρατικής αεροπορικής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν. "Το αεροσκάφος συνετρίβη κατά την απογείωση. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος ανήκε στις Ουκρανικές Αερογραμμές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της συντριβής, ούτε ο τύπος του αεροσκάφους.

    [16] Εσωτερικά

    Απαισιόδοξες οι προοπτικές για επίλυση Ένατη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς

    (4/3/2004 10:17:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την ένατη συνάντησή τους στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό πραγματοποιούν από τις 9.30 π.μ. ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ραούφ Ντενκτάς. Η συνάντηση άρχισε μισή ώρα νωρίτερα και θα λήξει στις 11 π.μ., προκειμένου να μεταβεί ο Ραούφ Ντενκτάς στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ θα μιλήσει και στο τουρκικό εμπορικό επιμελητήριο με θέμα "Τουρκία-Ευρωπαϊκή Ένωση-Κυπριακό". Στη σημερινή συνάντηση είναι παρών και πάλι ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος αξιολογεί την πορεία των συνομιλιών και θα υποβάλει έκθεση στον Κόφι Ανάν. Οι προοπτικές για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών δεν είναι ευοίωνες, εξαιτίας της σκληρής και αδιάλλακτης στάσης που τηρεί ο κατοχικός ηγέτης, γεγονός που διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση κατά την οποία άρχισε η συζήτηση του εδαφικού. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πρότεινε τα εδάφη που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά να τεθούν υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς ζήτησε την επιμήκυνση της χρονικής περιόδου επιστροφής των εδαφών πέραν της προβλεπομένης στο σχέδιο Ανάν.

    Δυσαρεστημένη η ελληνοκυπριακή πλευρά για τις δηλώσεις Στρο

    Εν τω μεταξύ, έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η δήλωση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ότι αν η ελληνική πλευρά πει "όχι" στο δημοψήφισμα για τη λύση, θα εκπροσωπεί μόνο το νότιο τμήμα της Κύπρου. Η δήλωση έγινε στο Τουρκικό CNN, και παρά το γεγονός ότι "διευκρινίστηκε" από εκπρόσωπο του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που την παρουσίασε ανώδυνη, η κυβέρνηση παρουσιάστηκε έντονα ενοχλημένη, όπως ενοχλημένα παρουσιάστηκαν και τα κόμματα. Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο κ. Στρο αναφερόταν στη διεξαγωγή των δύο χωριστών δημοψηφισμάτων στο νησί, τα οποία δίνουν την δυνατότητα στις κοινότητες να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωση που η μία πλευρά απορρίψει το σχέδιο, τότε η απόφαση της θα αντιπροσωπεύει μόνο τη δική της κοινότητα. Εξάλλου, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της πολιτικής της Βρετανίας στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αναχωρώντας το πρωί για τις σημερινές συνομιλίες, δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το καθεστώς της Κύπρου και αυτό μιλά από μόνο του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το εδαφικό στις συνομιλίες για το Κυπριακό


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 March 2004 - 9:51:38 UTC