Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο σπίτι του φωτογράφου του Ερευνών συνέχεια για την υπόθεση "Τζάκσον"
  • [02] "Ορεινή Θύελλα" στο Αφγανιστάν
  • [03] Με αθλητές των ολυμπιακών ομάδων ο Παπανδρέου Πριμ σε μικρούς του
  • [04] Το κατηγορεί για όξυνση, πόλωση και διχασμό Επίθεση Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ
  • [05] Ντενκτάς κατά Γουέστον
  • [06] Αγνούουνται ακόμη οι άλλοι δυο Έλληνες ναυτικοί Νεκρός ο Έλληνας
  • [07] Του αρχιτέκτονα - εικαστικού Κώστα Ντάφλου C.I.P.O.03: Μια Διαδραστική
  • [08] Νέο ολίσθημα στελέχους της ΝΔ
  • [09] Μνήμες από το παρελθόν Προληπτικά μέτρα ασφαλείας στην Ινδία
  • [10] Αγώνας-ρεβάνς στην ΑΘήνα, κόντρα στην Οσέρ Πάθος στον ΠΑΟ για τη μεγάλη
  • [11] Περιοδεία σε Ιθάκη και Κεφαλονιά Έντονη επίθεση Σημίτη σε ΝΔ
  • [12] Προσφορά των Διεθνών Αερογραμμών Ταϊλάνδης Ταξιδάκι με αεροπλάνο και
  • [13] Έτοιμη η νέα κυβέρνηση Κοστούνιτσα
  • [14] Από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελληνική ανακάλυψη για τον καρκίνο
  • [15] Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί Λουτρό αίματος με 143 νεκρούς
  • [16] Προεκλογικές συγκεντρώσεις κομμάτων
  • [17] Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο
  • [18] Συγχρονισμένη Κολύμβηση
  • [19] Εκπληκτική νίκη Σφυρή - Καραντάσιου στη Βραζιλία
  • [20] Ομιλία στο Ευγενίδειο Ίδρυμα Κίνητρα για την τεχνολογία

    [01] Διάφορα

    Στο σπίτι του φωτογράφου του Ερευνών συνέχεια για την υπόθεση "Τζάκσον"

    (2/3/2004 12:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Συνεχίζει τις έρευνες για τον Μάικλ Τζάκσον η αστυνομία του Λος Άντζελες. Στα πλαίσια συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων για την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκου από τον σταρ της ποπ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, που βγήκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η αστυνομία κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοταινίες και φωτογραφίες από το σπίτι του προσωπικού φωτογράφου του Τζάκσον, Μάρκ Σέιφελ. Ωστόσο, δεν μπορεί να διευκρινισθεί από τα εντάλματα έρευνας, εάν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία από το υλικό, που συγκεντρώθηκε.

    "Κυνήγι" υλικού

    Μεταξύ όσων κατασχέθηκαν από το σπίτι του φωτογράφου, στο προάστιο Καλαμπάσας του Λος Ατζελες, ήταν τουλάχιστον έξι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή συστήματα σκληρού δίσκου, δεκάδες βιντεοταινίες και τέσσερα ασπρόμαυρα αρνητικά. Επίσης βρέθηκε ένα DVD από ένα "πάρτι στη Neverland".

    Όλο το υλικό έχει άμεση σχέση με τον τραγουδιστή. Από τα εντάλματα έρευνας, που δημοσιοποιήθηκαν, προκύπτει, ότι οι αρχές ενδιαφέρονται για λογαριασμούς τηλεφώνων, σταθερών και κινητών, ώστε να εντοπισθούν κλήσεις και, ίσως, να ελεγχθεί το περιεχόμενο τους.

    Ο Τζάκσον αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες ασελγών πράξεων σε βάρος ανήλικου αγοριού μικρότερου των 14 ετών και δύο κατηγορίες παρακίνησης στην κατανάλωση αλκοόλ με σκοπό την αποπλάνηση του ανηλίκου. Ο διάσημος τραγουδιστής αρνείται την ενοχή του και χαρακτηρίζει τις κατηγορίες "ένα μεγάλο ψέμα".

    [02] Διεθνή

    "Ορεινή Θύελλα" στο Αφγανιστάν

    (2/3/2004 12:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Ευρείας κλίμακας εκκαθαραστικές επιχειρήσεις πραγματοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, με στόχο την εξουδετέρωση ομάδων, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το παλαιό καθεστώς των Ταλιμπάν. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Μπράιαν Χίλφερτι, η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία "Ορεινή Θύελλα", διεξάγεται στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας και βόρεια της Κανταχάρ, όπου δρουν μέλη των οργανώσεων αυτών. Παράλληλα, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες στην επαρχία Νουριστάν, στο ανατολικό Αφγανιστάν, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για το αποτέλεσμα των ερευνών. Στην περιοχή φημολογείται ότι, κρύβεται ο αρχηγός των μουτζαχεντίν, Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ, ο οποίος έχει καλέσει τους Αφγανούς σε ιερό πόλεμο, εναντίον των "ξένων κατοχικών δυνάμεων".

    [03] Εκλογές

    Με αθλητές των ολυμπιακών ομάδων ο Παπανδρέου Πριμ σε μικρούς του Αθλητισμού

    (2/3/2004 1:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε βαρυσήμαντες εξαγγελίες προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε 200 και πλέον αθλητές των ολυμπιακών ομάδων, στο προπονητήριο της Άρσης Βαρών στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την μονιμοποίηση των καθηγητών του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας, τονίζοντας ότι, το μάθημα θα είναι μόνιμο στα δημοτικά και στα γυμνάσια. Τόνισε επίσης, πως η Γ.Γ Αθλητισμού θα συνδέεται πλέον με την περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης των κρατικών χορηγήσεων, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στα μικρά σωματεία, η αθλητική δικαιοσύνη θα γίνει Ανεξάρτητη Αρχή ενώ εξήγγειλε και την Κάρτα του Αθλητισμού.

    Στη γιορτή της Νεολαίας στο Μετς το βράδυ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές κατά της ΝΔ, τονίζοντας ότι, καλό είναι να μην ευχόμαστε αλλά πρώτα να διαβάζουμε την αθλητική νομοθεσία και επεσήμανε ότι, οι αθλητές με τις προσπάθειές τους δίνουν το παράδειγμα ότι, ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει, ξεπερνώντας τον εαυτό του και τις δυσκολίες.

    Στο μεταξύ σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι, θα επιδιώξει τις μέγιστες μετεκλογικές συναινέσεις, αλλά στην παρούσα φάση θεωρεί αναγκαίο να αναδειχθούν οι διαφορές μεταξύ των παρατάξεων ενώ σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι, μετά τις εκλογές πρέπει να εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς, ανεξάρτητα από το αν αυτά θα είναι στη Βουλή ή όχι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναγκαία η ανάδειξη των διαφορών

    Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    [04] Εκλογές

    Το κατηγορεί για όξυνση, πόλωση και διχασμό Επίθεση Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ

    (2/3/2004 2:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Για όξυνση, πόλωση και διχασμό κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του κόμματός του στην πλατεία Σανταρόζα. "Πολιτευτήκαμε με ήθος ,υπευθυνότητα και σοβαρότητα, δεν δώσαμε ανέξοδες υποσχέσεις ,δεν καταφύγαμε σε όξυνση και διχασμό. Δυστυχώς και λυπάμαι γι αυτό δεν βλέπουμε το ίδιο από την άλλη πλευρά. Δυστυχώς καταφεύγουν για μια ακόμη φορά στις γνώριμες από το παρελθόν μεθοδεύσεις", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεσμευόμενος ότι, ο ίδιος και το κόμμα του θα τηρήσουν την ίδια στάση μέχρι τις εκλογές αλλά και μετά από αυτές. Το απόγευμα εξάλλου ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Δήλωσε υπερήφανος

    Ο κ. Καραμανλής, που περπάτησε από την πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Σανταρόζα, συνομίλησε στη διαδρομή με πολίτες και καταστηματάρχες, οι οποίοι του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις εκλογές και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Καραμανλής δήλωσε υπερήφανος γιατί, όπως είπε, σ' αυτήν την προεκλογική περίοδο "τιμήσαμε στο ακέραιο τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει απέναντι σε όλους και πολιτευτήκαμε με ήθος, υπευθυνότητα, μετριοπάθεια, σοβαρότητα, καταθέτοντας συγκεκριμένες, φιλόδοξες και ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και στις προσδοκίες των πολιτών".

    Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου για την προεκλογική τακτική τους σημειώνοντας "δεν δώσαμε ανέξοδες υποσχέσεις, ούτε καταφύγαμε στην όξυνση του κλίματος, την πόλωση, το φανατισμό και το διχασμό που τόσο πολύ έχουμε πληρώσει όλοι. Ενώσαμε, δεν χωρίσαμε τους Έλληνες και αυτή είναι η πρώτη μεγάλη νίκη. Δυστυχώς δεν βλέπουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά καθώς για μια ακόμη φορά καταφεύγουν στις γνώριμες απο το παρελθόν τακτικές και μεθοδεύσεις και απέδειξαν ότι, οι αόριστες επικλήσεις του νέου δεν φθάνουν, δεν αρκούν για να φέρουν το καινούργιο και την πολιτική αλλαγή".

    Ευχαρίστησε τους οπαδούς και τα στελέχη της ΝΔ

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι, η ΝΔ σέβεται όλους τους πολίτες και χτίζει μαζί τους στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν συμπληρώνοντας "η πολιτική μας στάση, η φιλοσοφία μας, η συμπεριφορά μας, δεν αλλάζει ούτε μέχρι τις εκλογές, ούτε ακόμα περισσότερο μετά τις 8 Μαρτίου ως κυβέρνηση της χώρας. Με σεμνότητα, ταπεινότητα, μετριοπάθεια και υπευθυνότητα από τις 8 Μαρτίου και μετά ενώνουμε τη δύναμή μας, συντονίζουμε την κοινή μας δράση καθώς αμετακίνητος στόχος μας είναι να χτίσουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι, η πολιτική καταξιώνεται μόνο, όταν βελτιώνει τους όρους ζωής για τους πολλούς, για τους μη ευνοημένους και αυτή είναι η καταξίωση και η δικαίωση, που επιδιώκουμε διότι αυτό είναι το ρεαλιστικό πρόγραμμα, που φέρουμε για μια νέα καλύτερη Ελλάδα.

    Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους οπαδούς και τα στελέχη της ΝΔ για τη συμμετοχή τους στον αγώνα σημειώνοντας "το δικό σας βλέμμα μου δίνει και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα τον καλό για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκλογές γιατί θέλουμε να κάνουμε πράξη τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, τα οράματά μας, το όνειρό μας για την καλύτερη Ελλάδα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Η ευημερία είναι για όλους τους Έλληνες"

    [05] Εσωτερικά

    Ντενκτάς κατά Γουέστον

    (2/3/2004 2:12:00 μμ)

    Επίθεση κατά του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, εξαπέλυσε την Τρίτη ο Ραούφ Ντενκτάς, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος προχωρεί καλά.Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τις χαρακτήρισε απαράδεκτη πίεση και απειλή εναντίον των δύο κοινοτήτων και εμμένοντας στις γνωστές του θέσεις τόνισε ότι η αποδοχή του Σχεδίου Ανάν σημαίνει καταστροφή των Τουρκοκυπρίων. "Οι δύο κοινότητες υπέφεραν πολύ και αν θα επιτευχθεί μια συνεργασία, δεν θα πρέπει να υπάρχει πίεση, απειλή ή παρέμβαση" πρόσθεσε. Χωρίς αποτελέσματα έληξε και η έβδομη συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, ο Ραούφ Ντενκτάς επέμεινε στις θέσεις του περί διζωνικότητας, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω εξέλιξη.

    Συνάντηση Γιαννίτση - Γουέστον

    Ο Τόμας Γουέστον στο πλαίσιο των επαφών του με τις δύο πλευρές για την επίλυση του Κυπριακού συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση. Σε δηλώσεις του, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι "είμαστε σε μία φάση του Κυπριακού που υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μία λύση", ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι είναι ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε στη Κύπρο και ότι θα υλοποιηθούν αυτά που συμφωνήθηκαν στο νησί.

    Οι δύο άνδρες σεβόμενοι την παράκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που έχει ζητήσει απ' όλες τις πλευρές να απέχουν από δηλώσεις στην ευαίσθητη αυτή φάση που οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, απέφυγαν να κάνουν σχόλια επί της ουσίας των συνομιλιών.

    Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε απλά την ανάγκη για μια λύση, η οποία θα είναι συμβατή με το Κοινοτικό Κεκτημένο και θα γίνει σεβαστή από όλο τον Κυπριακό λαό

    Ο υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε επίσης ότι πολύ σύντομα Ελλάδα και Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων στο νησί. Παράλληλα, επανέλαβε με έμφαση, ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και της Κύπρου και, ότι ουδέποτε ασκήθηκε πίεση από την Αθήνα στον πρόεδρο Παπαδόπουλο για κανένα ζήτημα. "Είμαστε σε συνεχή επαφή και στηρίζουμε τη διαπραγματευτική ομάδα της Κύπρου η οποία χειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο το ζήτημα", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών".

    Ωστόσο, παρατήρησε, ότι η διαπραγμάτευση έτσι όπως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή "όχι μόνο δεν διευκολύνει, αλλά ακυρώνει τα όσα συμφωνήθηκαν στη Νέα Υόρκη" και επεσήμανε , πως οι προτάσεις, που υποβάλλονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά είναι εκτός του πλαισίου του σχεδίου του γενικού γραμματέα.

    Τέλος, σε ερώτημα για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν την 1η Μαΐου, οπότε και η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε την πρόθεση της ελληνικής και η ελληνοκυπριακής πλευράς για οριστική λύση, ενώ ο κ. Γουέστον είπε ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι έχουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έβδομη συνάντηση για Παπαδόπουλο και Ντενκτάς

    Βολές Ντενκτάς κατά Τ. Παπαδόπουλου

    [06] Εσωτερικά

    Αγνούουνται ακόμη οι άλλοι δυο Έλληνες ναυτικοί Νεκρός ο Έλληνας υποπλοίαρχος

    (2/3/2004 2:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τραγική ήταν η δεύτερη πράξη του ναυαγίου του Βοw Marine, αφού σήμερα αναγνωρίστηκε το πτώμα του Έλληνα υποπλοίαρχου του δεξαμενοπλοίου, Σπύρου Μελλέ από τη Σαλαμίνα. Το πτώμα του άτυχου ναυτικού, που άφησε πίσω του 3 ανήλικα παιδιά, αναγνώρισαν οι 6 διασωθέντες αλλοδαποί ναυτικοί που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Νορφόλκ. Τον Μελλέ περισυνέλεξαν νεκρό τα αμερικανικά σωστικά συνεργεία το απόγευμα της Κυριακής. Εν τω μεταξύ, άκαρπες παραμένουν και σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 15 αλλοδαπών ναυτικών και των δυο άλλων Ελλήνων Στράτου Κάβουρα, 52 χρόνων, πλοιάρχου του "Bow Mariner" και του Λεγαντή-Ελευθερίου Αθανασίου, Α μηχανικού του μοιραίου δεξαμενόπλοιου. Η σορός του άτυχου Έλληνα ναυτικού θα μεταφερθεί στην Ελλάδα, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγνοούνται οι τρεις Έλληνες ναυτικοί

    [07] Πολιτισμός

    Του αρχιτέκτονα - εικαστικού Κώστα Ντάφλου C.I.P.O.03: Μια Διαδραστική Βίντεο-εγκατάσταση

    (2/3/2004 2:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τεχνολογικά "ευφυήματα" που εμπεριέχουν τα χαρακτηριστικά της ενεργειακής αυτονομίας και της αλληλεπιδραστικότητας με το περιβάλλον τους και ανακινούν τα ζητήματα μιας κινητής αρχιτεκτονικής τέχνης του χώρου, είναι τα συστατικά στοιχεία της Διαδραστικής Βίντεο-εγκατάστασης του αρχιτέκτονα και εικαστικού Κώστα Ντάφλου. Συγκεκριμένα, στην εγκατάσταση διατυπώνονται οι σκέψεις σε ένα παράλληλο επίπεδο με την ποιοτική έννοια ενός παρασιτισμού αθέατου και ανενεργού, δυνάμει όμως ορατού. Μια χορεύτρια προκαλεί την κίνηση ενός προγραμματισμένου ρομπότ και ανακαλύπτει το χώρο αλληλεπιδρώντας με τους ήχους που η ίδια παράγει κινούμενη μέσα σε αυτόν. Μια κάμερα που κατοπτεύει τις κινήσεις της ενεργοποιεί μέσω των προβαλλόμενων βίντεο εικόνων, το προγραμματισμένο ρομπότ. Αυτό με τη σειρά του τις μεταγράφει με τη χρήση μιας κάμερας που φέρει και τις επιστρέφει στον πρώτο χώρο σε μια βίντεο-προβολή.

    Σε εικονικό και πραγματικό χώρο

    Οι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί χρησιμοποιούνται σε αυτή την εγκατάσταση ως τα επόμενα "ready-made" αισθητικά αντικείμενα τέχνης αποτελώντας τα υβρίδια στην κατεύθυνση μιας αρχιτεκτονικής στη μικρή κλίμακα.

    Η επικοινωνία των χορευτών με το τεχνητά νοήμον αυτοματοποιημένο αισθητικό αντικείμενο καλλιεργεί ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης του σώματος με τον εικονικό και τον πραγματικό χώρο.

    Σχετικά Links:

    ΦΟΥΡΝΟΣ

    [08] Εκλογές

    Νέο ολίσθημα στελέχους της ΝΔ

    (2/3/2004 2:58:00 μμ)

    Νέα σκληρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου με αφορμή δηλώσεις στελεχών της. Η κ. Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας τη δήλωση του τομεάρχη Δημόσιας Διοίκησης και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα στο ραδιοσταθμό Σκάι ο οποίος μίλησε για εξαφάνιση 10.000 ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό μηχανισμό την επομένη των εκλογών, κατήγγειλε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εξακολουθεί να υποκρίνεται το κεντρώο και μετριοπαθές κόμμα και παράλληλα ο αρχηγός της σφυρίζει αδιάφορα. Η δήλωση αυτή, ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, έρχεται ως συνέχεια των δηλώσεων της κυρίας Φραγκούλη για διορισμό των δικών τους παιδιών.

    Ξυλοκοπήθηκε μουσουλμάνος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ

    Επίσης με αφορμή τους τραμπουκισμούς ακροδεξιών στοιχείων στην Ξάνθη εναντίον του υποψήφιου μουσουλμάνου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάντ, η κ Διαμαντοπούλου κάλεσε τη ΝΔ να εφαρμόσει μηδενική ανοχή απέναντι στα ακροδεξιά στοιχεία και να τα αποβάλει από το κόμμα της.

    Καταγγέλλουμε τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου κάθε πράξη βίας και προσπάθεια νόθευσης του εκλογικού κλίματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα ή εθνικότητα.

    Ήδη, όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, συνελήφθη ο ένας εκ των δραστών, ενώ αναμένεται η σύλληψη και των υπολοίπων.

    Παρέμβαση Αβραμόπουλου

    Εν τω μεταξύ την ένταση για το θέμα του ΑΣΕΠ διατήρησαν οι δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος σε χθεσινοβραδινή εκπομπή ραδιοτηλεοπτικού, υποστήριξε, ότι το ΑΣΕΠ είναι κομματικό όργανο και ότι λειτούργησε ως τέτοιο.

    Αντιδρώντας, σε ανακοίνωσή της, η Ολομέλεια του ΑΣΕΠ, χαρακτηρίζει εντελώς αβάσιμες τις απόψεις του κ Αβραμόπουλου εκφράζοντας τη λύπη της γι αυτή ου τη στάση. Παράλληλα τονίζει, ότι τέτοιες δηλώσεις "πλήττουν αδίκως έναν καταξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών και του πολιτικού κόσμου συνταγματικό θεσμό, καθώς και τα μέλη του, των οποίων η επιλογή δεν γίνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αγωγές από Βρέντζο- Διόρθωση Φραγκούλη

    [09] Διεθνή

    Μνήμες από το παρελθόν Προληπτικά μέτρα ασφαλείας στην Ινδία

    (2/3/2004 3:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε περισσότερες από 3.200 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία του ινδικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, ώστε να αποτρέψει τυχόν επεισόδια, που μπορεί να εκδηλωθούν με αφορμή την ημέρα πέθνους για τους Σιίτες μουσουλμάνους προς τιμήν του Χουσέιν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Πριν δύο ακριβώς χρόνια, το κρατίδιο Γκουτζαράτ έγινε ο "τάφος" 2000 ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων, όταν ξέσπασαν βίαιες αναταραχές ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ινδουιστές. "Τουλάχιστον 3.200 συλλήψεις έγιναν για προληπτικούς λόγους. Οι συλληφθέντες θα αφεθούν ελεύθεροι αργότερα", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας του Γκουζαράτ. Αλλά και στο ινδικό Κασμίρ, η αστυνομία παρεμπόδισε σήμερα κάθε σιιτική εκδήλωση για την Ασούρα, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 35 άτομα σε δύο συνοικίες της πόλης Σριναγκάρ. Το Κασμίρ είναι το μοναδικό κρατίδιο της Ινδίας, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, ενώ οι Σιίτες αποτελούν μια μικρή μειονότητα. Η περιοχή, που διαχωρίζεται με το Πακιστάν, από το 1989 και μετά είναι το θέατρο αποσχιστικών συγκρούσεων.

    [10] Αθλητισμός

    Αγώνας-ρεβάνς στην ΑΘήνα, κόντρα στην Οσέρ Πάθος στον ΠΑΟ για τη μεγάλη πρόκριση

    (2/3/2004 3:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ιδανικό είναι το κλίμα στον Παναθηναϊκό εν όψει του αγώνα ρεβάνς με την Οσέρ την Τετάρτη, αφού η ομάδα προέρχεται από νίκη στο πρωτάθλημα, επί του Αιγάλεω, αλλά το κυριότερο, η απόδοση των παικτών ήταν τόσο καλή, που ενθουσίασε ακόμη και αυτόν το δύσκολο Γιτζάκ Σουμ, που δε συνηθίζει να κάνει δημόσια κολακευτικά σχόλια για τους ποδοσφαιριστές του. Η κατάσταση των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟ είναι εξαιρετική, σε αντίθεση με την Οσέρ, που ως γνωστόν για μια ακόμη αγωνιστική- την τέταρτη κατά σειρά, έμεινε χωρίς νίκη. Σε αυτή την πολύ καλή κατάσταση των παικτών του Παναθηναϊκού ποντάρει λοιπόν και ο Γιτζάκ Σουμ, που όμως για μια ακόμη φορά θα στερηθεί των υπηρεσιών του Δημήτρη Παπαδόπουλου και του Γιαν Μικαέλσεν, που δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα των τραυματισμών τους.

    Στόχος το "μηδέν" στην άμυνα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΑΟ επιθετικά θα ξεκινήσει και αυτή τη φορά με έναν κυνηγό, τον Κύπριο Κωνσταντίνου και ο πρώτος στόχος είναι να διασφαλίσει κατ΄ αρχήν το «μηδέν» στην άμυνα του. Ανάλογα, πάντως, με την εξέλιξη του αγώνα, δεν αποκλείεται- και αν οι συνθήκες το απαιτήσουν- να χρησιμοποιηθεί και ο Μανουέλ Ολισαντέμπε , μολονότι ο ποδοσφαιριστής δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσε να είναι.

    Στα μείον του Παναθηναϊκού το γεγονός, ότι για ένα ακόμη παιχνίδι στην Ευρώπη θα στερηθεί των υπηρεσιών του Εζεκιήλ Γκονζάλες, που πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ ενάντια στο Αιγάλεω και δείχνει ότι έχει αρχίσει να προσαρμόζεται στη νέα του ομάδα.

    Ο προπονητής των Πρασίνων, πάντως, δεν έχει καταλήξει στο σχήμα της 11άδας που θα κατεβάσει, ενώ βέβαιο είναι πως και πάλι ο Χαλκιάς θα καθίσει κάτω από το τέρμα.

    Η Οσέρ χωρίς τα μεγάλα της ατού

    Ο Κανγκά Ακαλέ θα είναι ο αντικαταστάτης του τιμωρημένου Καπό, που αποβλήθηκε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και αυτός είναι ο λόγος που ο Γκυ Ρου τον χρησιμοποίησε από την αρχή στον αγώνα του πρωταθλήματος με την Παρί Σεν Ζερμαίν. Μάλιστα, ο τεχνικός της γαλλικής ομάδας σμπλήρωσε ότι «έμεινε και απόλυτα ικανοποιημένος από την απόδοσή του».

    Σε αντίθεση με τον Ακαλέ, αυτός που δεν είναι σίγουρο ότι θα παίξει την Τετάρτη είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ, που τραυματίστηκε στον αγώνα με την Παρί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σισέ έμεινε στο γήπεδο, αν και τραυματίας, περίπου για ένα εικοσάλεπτο, πράγμα το οποίο επιδείνωσε την κατάστασή του.

    Η πιθανή 11άδα της Οσέρ την Τετάρτη: Κουλ, Μεσέ, Γκρίτινγκ, Μινιό, Ραντέ, Ταϊνιό, Λασουέ, Βιολό, Καλού, Ακαλέ και Σισέ.

    [11] Εκλογές

    Περιοδεία σε Ιθάκη και Κεφαλονιά Έντονη επίθεση Σημίτη σε ΝΔ

    (2/3/2004 3:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νέα οξύτατη επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, άσκησε ο πρωθυπουργός από την Ιθάκη, όπου περιοδεύει. Ο κ Σημίτης χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κατεστραμμένη οικονομία και διπλά βιβλία και κάλεσε τους πολίτες στις εκλογές να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου. Το πρωί ο πρωθυπουργός περιόδευσε σε χωριά της βόρειας Κεφαλονιάς. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαρίνου Αντύπα, στη γενέτειρά του τα Φερεντινάτα, και επισκέφθηκε το Κέντρο Υποστήριξης Ατόμων με ειδικές ανάγκες του νησιού. Ο πρωθυπουργός σε ομιλίες του στους σταθμούς της περιοδείας του στάθηκε, ιδιαίτερα στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης στα δυο νησιά, επισημαίνοντας τη σημασία του αλλά και την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξή του.

    Λύση για την πρόοδο το ΠΑΣΟΚ

    Ο πρωθυπουργός μίλησε με σκληρή γλώσσα για τη Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησε για καταστροφολογία και αναχρονισμό , ενώ χαρακτήρισε ανέφικτο το οικονομικό, που ευαγγελίζεται. "Λένε ότι θα εξοικονομήσουν χρήματα για να κάνουν όλα αυτά που λένε, γιατί λένε πολλά και υπόσχονται πολλά".

    Τόνισε, ότι το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε ν ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας εποχής, ενώ έκανε λόγο για ανάγκη σταθερότητας στην οικονομική πολιτική και ανάπτυξη επισημαίνοντας, πως κάτι τέτοιο μόνο το κυβερνών κόμμα μπορεί να την εγγυηθεί. "Γι αυτό εμείς λέμε πως χρειάζεται μια νέα εξωτερική πολιτική, η οποία συνεχίζει την εξωτερική πολιτική που εφαρμόσαμε", διευκρίνισε.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα κοινωνικής πολιτι κής, που εξήγγειλε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε, ότι είναι υλοποιήσιμα καθώς θα στηριχτούν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. "Από πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα; Θα βρεθούν γιατί η χώρα έχει ανάπτυξη. Ανάπτυξη με αναδιανομή", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, έθεσε το δίλημμα για πορεία προς τα εμπρός ή επιστροφή στο παρελθόν . "Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται στις εκλογές στις 7 του Μάρτη είναι το εξής: Θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο, με σταθερότητα και ανάπτυξη ή θα διακινδυνεύσουμε ακολουθώντας άλλη πορεία;", κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Το έργο της τοπική αυτοδιοίκησης

    Σχετικά με το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Ιθάκη και Κεφαλονιά, κ Σημίτης τόνισε, πως σημειώνεται πραγματική δουλεία, χάρη στην αποφασιστική συμβολή της πρώτης και στάθηκε ιδιαίτερα στο αλιευτικό καταφύγιο στη Σάμη, το οποίο είναι σε εξέλιξη, και όπως είπε, αναμένεται να βοηθήσει την αλιεία και να και θα συμβάλει ακόμη και στην ανάπτυξη της περιοχής. Για πρόοδο, μίλησε και στον τομέα των ενδονησιωτικών μεταφορών με την υλοποίηση μεγάλων έργων τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στην Ιθάκη.

    Σχετικά με το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς έκανε λόγο για υλοποίηση έργων ύψους 4,7 εκ. ευρώ, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατασκευή περιφερειακής οδού. Υπογράμμισε, δε, ότι η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί άμεση προτεραιότητα και προωθούνται 18 προγράμματα κατάρτισης για συνολικά 220 ανέργους και 85 εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους.

    Ως εξαιρετικά σημαντικό, ανέδειξε το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. "Ήδη έχουμε πετύχει να λειτουργούν όλα τα σχολεία του νομού σε πρωινή βάρδια.", είπε και πρόσθεσε, "συνεχίζουμε με την εγκατάσταση 128 ηλεκτρονικών υπολογιστών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία και με τον εξοπλισμό 15 σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εργαστήρια πληροφορικής". Όσο για τον πολιτισμό στάθηκε μεταξύ άλλων στις εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων Κράνης, Σάμης, και Αλαλκομενών, αλλά και στην ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου .

    [12] Διάφορα

    Προσφορά των Διεθνών Αερογραμμών Ταϊλάνδης Ταξιδάκι με αεροπλάνο και δωρεάν... μασάζ

    (2/3/2004 3:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Οι Διεθνείς Αερογραμμές της Ταϊλάνδης (ΤΑΙ) θα αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα να προσφέρουν υπηρεσίες δωρεάν μασάζ στους επιβάτες της πρώτης και της διακεκριμένης θέσεως. Η υπηρεσία αυτή θα ξεκινήσει να παρέχεται από τα μέσα Απριλίου και για μια δοκιμαστική περίοδο τριών μηνών, για τους επιβάτες που επιβιβάζονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ντον Μουάνγκ της Μπανγκόκ. Η αεροπορική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει την υπηρεσία στις γραμμές για Ευρώπη και ΗΠΑ. Η διοίκηση της ΤΑΙ ανακοίνωσε ότι η προσφορά του μασάζ στους επιβάτες θεωρείται μια υπηρεσία ζωτικής σημασίας, εάν η εταιρεία αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά αεροσκαφών Airbus 340 και 500, τα οποία προσφέρονται από την άποψη της χωρητικότητας για να παρέχεται η συγκεκριμένη υπηρεσία ενόσω διαρκεί η πτήση. Η υπηρεσία Παραδοσιακής και Εναλλακτικής Ιατρικής της Ταϊλάνδης υπέγραψε συμφωνία, με την οποία θα τροφοδοτεί την εταιρεία με έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους μασέρ.

    [13] Διεθνή

    Έτοιμη η νέα κυβέρνηση Κοστούνιτσα

    (2/3/2004 3:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τη νέα κυβέρνηση της Σερβίας παρουσίασε την Τρίτη ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ ανέφερε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η μόνη επιλογή που έχει η χώρα του. Προτού αναλάβει καθήκοντα, η νέα σερβική κυβέρνηση, θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου, το οποίο περιλαμβάνει τους εθνικιστές βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS), του οποίου εξακολουθεί να είναι πρόεδρος ο πρώην ισχυρός άνδρας του Βελιγραδίου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Κυβέρνηση "συνασπισμού"

    Η κυβέρνηση του Κοστούνιτσα περιλαμβάνει συνολικά 19 μέλη, τα οποία προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του Κοστούνιτσα, το G-17 Plus του οικονομολόγου Μίρολιουμπ Λάμπους και το συνασπισμό SPO-NS.

    Ο σχηματισμός της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε έπειτα από μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας λόγω της αδυναμίας των τεσσάρων μεταρρυθμιστικών κομμάτων να συνεργαστούν ώστε να σχηματίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, μετά από τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου.

    Διαφωνίες υπήρχαν κυρίως μεταξύ του Κοστούνιτσα και του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, που δολοφονήθηκε στις 12 Μαρτίου 2003. Για να βγει από το αδιέξοδο και να εξασφαλίσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Κοστούνιτσα στράφηκε προς τους 22 βουλευτές του κόμματος του Μιλόσεβιτς, οι οποίοι επέστρεψαν έτσι στο πολιτικό προσκήνιο.

    [14] Υγεία

    Από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ελληνική ανακάλυψη για τον καρκίνο

    (2/3/2004 4:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη ΧαραλαμπίδουΠηγή: ΝΕΤ

    Λιγότερες δόσεις χημειοθεραπείας, λιγότερες παρενέργειες. Αυτό το στόχο έχει η θεραπευτική μέθοδος που προωθεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Οι Έλληνες ερευνητές κατόρθωσαν να απομονώσουν το γονίδιο που ευθύνεται για την προστασία των καρκινικών κυττάρων και να αναστείλουν τη λειτουργία του. Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται, αφού πλέον το συγκεκριμένο γονίδιο, η απολιποπρωτεϊνη J, δεν ενεργεί προστατευτικά σε αυτά. Οι εργαστηριακές μελέτες ολοκληρώθηκαν. Γίνονται, ήδη, κλινικές μελέτες σε συνεργασία με το γενικό νοσοκομείο του Βανκούβερ στον Καναδά. Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ελπίζουν ότι η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας, θα μπορεί να εφαρμόζεται στα νοσοκομεία στο εγγύς μέλλον.

    [15] Ιράκ

    Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί Λουτρό αίματος με 143 νεκρούς

    (2/3/2004 7:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε η θρησκευτική τελετή των Σιιτών, Ασούρα, μετά από τρομοκρατική επίθεση εναντίον πιστών, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ σε τεμένη στην Κερμπάλα και τη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτοκτονίας, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις στην Κεμπάλα προκλήθηκαν από εκτόξευση ρουκετών, ενώ φρουροί του τεμένους της Βαγδάτης αποδίδουν την επίθεση σε καμικάζι. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κερμπάλα, ανακοίνωσε ότι έχει συλληφθεί ένας ύποπτος για συμμετοχή στις επιθέσεις. Επίσης, στην Κουέτα του Πακιστάν, τους 37 έφτασαν οι νεκροί και πάνω από 150 τραυματίες -αρκετοί από τους οποίους σοβαρά. Οι αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις υπόπτων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της επίθεσης. Οι σημερινές επιθέσεις είναι οι αιματηρότερες στο Ιράκ από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Υποψίες για χτύπημα της Αλ Κάιντα

    Τρεις καμικάζι ανατινάχτηκαν στη Βαγδάτη και ένας στην Κερμπάλα

    Ο ταξίαρχος Μαρκ Κίμιτ υποδιοικητής των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Ιράκ δήλωσε πως τρεις καμικάζι ανατινάχτηκαν στη Βαγδάτη και ένας στην Κερμπάλα όπου χρησιμοποιήθηκαν και όλμοι.

    '' Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση εκτιμά πως οι επιθέσεις έγιναν με τρεις τρόπους: με καμικάζι στο κέντρο της πόλης, εκρηκτικά τοποθετημένα κατά μήκος του δρόμου και επιθέσεις με βλήματα όλμων'', τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη.

    ''Οι σοβαρότερες ζημιές προκλήθηκαν από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τα εκρηκτικά'', πρόσθεσε. Ο Κίμιτ είπε ακόμα πως ένας από τους υπόπτους για τις επιθέσεις αυτές είναι ο ιορδανός Αμπού Μουσάμπο αλ Ζαρκάουι που πιστεύεται πως έχει διασυνδέσεις με την αλ Κάιντα, γιατί η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στις συγκεκριμένες επιθέσεις παραπέμπει σε αυτόν.

    Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων.

    Επίσης, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν οι επιθέσεις οφείλονταν στην γνωστή διαμάχη μεταξύ Σιιτών, που αποτελούν το 60% του πληθυσμού του Ιράκ, με τους Σουνίτες που παρότι είναι μειοψηφία κατείχαν την εξουσία την χώρα, καθώς ο πρώην δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν άνηκε στην θρησκευτική ομάδα των δεύτερων.

    Πάντως, ο Μοουάφακ Αλ Ρουμπεέ, μέλος του Συμβουλίου του Ιράκ, καταλόγισε τις ευθύνες για τις επιθέσεις στον Ιορδανό, Αμπού Μουσάμπ Ζαρακί , τον οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί μέλος της Άλ Κάιντα. "Αυτό ήταν ένα μήνυμα του Ζαρακί στον Ιρακινό λαό" δήλωσε στο CNN από τη Βαγδάτη ο Ρουμπεέ. "Αλλά δε θα αντιδράσουμε διασπαστικά και η επιθυμία του να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ θα αποτύχει" προσέθεσε ο Ρουμπεέ.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές της Παλαιστίνης, μία από τις εκρήξεις στην Κεμπάλα προκλήθηκε από βομβιστή-καμικάζι , ο οποίος ανατινάχτηκε ανάμεσα στο πλήθος. "Είδα κάποιον να τρέχει προς την πλευρά μιας ομάδας Ιρανών προσκυνητών και να ανατινάζεται", αναφέρει ο λοχαγός Μάχντι Γκανάμι. Σύμφωνα με τον ίδιο ο καμικάζι έκρυβε μία βόμβα στη τσάντα, που μετέφερε.

    Σε καμικάζι οφείλονται και οι εκρήξεις στη Βαγδάτη.

    Σύμφωνα με τους φρουρούς ασφαλείας του σιιτικού μαυσωλείου Μούσα αλ-Κάζεμ υπήρχαν τέσσερις καμικάζι.

    Ο ένας ανατινάχθηκε στην είσοδο του τεμένους, ο άλλος στην εσωτερική αυλή και οι δύο άλλοι στην πλαϊνή είσοδο, μέσα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων.

    Τον Φεβρουάριο οι Αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις είχαν λάβει επιστολή που αποδιδόταν στην Αλ Κάιντα την τρομοκρατική οργάνωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν η οποία προειδοποιούσε για επικείμενες επιθέσεις κατά των Σιιτών κατά τη διάρκεια της γιορτής της Ασούρα με σκοπό την δημιουργία χάους και εμφυλίου πολέμου στη χώρα.

    Παγκόσμια κατακραυγή

    Τις αιματηρές επιθέσεις καταδίκασαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέ Σολάνα.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις στο Ιράκ και τις χαρακτήρισε ''κτηνώδεις πράξεις''.

    Ο Σκοτ Μακλίλαν πρόσθεσε πως σκοπός των δραστών των επιθέσεων είναι να ''αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία'' και εξέφρασε την έντονη καταδίκη από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

    "Υπάρχουν εχθροί της ελευθερίας στο Ιράκ, που επιθυμούν να υπονομεύσουν την ανοικοδόμηση ενός ειρηνικού και δημοκρατικού μέλλοντος για τον ιρακινό λαό. Η δημοκρατία θεμελιώνεται και δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω'', κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της βρετανική διπλωματίας, Τζακ Στρο , δεν αποτελούν σύμπτωση οι επιθέσεις στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα. Ο κ. Στρο προσέθεσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ημέρα της πιο σημαντικής θρησκευτικής γιορτής των Σιιτών και την επαύριον της υιοθέτησης του προσωρινού συντάγματος του μεταπολεμικού Ιράκ.

    "Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση, κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν την ημέρα γιορτής και προσευχής της σιιτικής κοινότητας και μία μόλις ημέρα μετά την πολύ καλή είδηση για το Ιράκ, τη συμφωνία για το προσωρινό σύνταγμα" της χώρας, δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Σιλβάν Σαλόμ στο Λονδίνο.

    Αλλά και ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ αποκάλεσε "βάρβαρες " τις επιθέσεις. "Θέλω να δείξω πόσο αηδιασμένος είμαι από τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τόσους αθώους ανθρώπους" είπε ο Φίσερ στους δημοσιογράφους.

    Τις επιθέσεις καταδίκασε επίσης, και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χαμίντ Ρέζα Ασεφί, τις οποίες κατονόμασε ως "εγκληματική πράξη ", ενώ τόνισε, πως "η συνεχής παρουσία των δυνάμεων κατοχής δεν έχει προσφέρει αίσθημα ασφάλειας στον ιρακινό λαό και πως αυτές (οι δυνάμεις κατοχής) πρέπει να αποδεχθούν την ευθύνη τους για τα επεισόδια αυτά".

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αχμεντ Μάχερ , καταδίκασε τις πράξεις αυτές και επισήμανε πως ο λαός του Ιράκ πρέπει να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

    Τέλος, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, αφού καταδίκασε τις δύο επιθέσεις σε Βαγδάτη και Κερμπάλα, κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να διαφυλάξουν την ενότητά τους.

    [16] Εκλογές

    Προεκλογικές συγκεντρώσεις κομμάτων

    (2/3/2004 4:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δημιουργία τριών βασικών ασφαλιστικών φορέων για αγρότες, εργατοϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους, πρότεινε η γγ του ΚΚΕ σε συνέντευξή της στον ΑΛΦΑ. "Το κόστος των ασφαλιστικών ταμείων θα πρέπει να το σηκώσει το κράτος και η εργοδοσία", επεσήμανε η κα. Παπαρήγα. Στις 10 το βράδυ η Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη στην ΝΕΤ και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στις 7 στο Πεδίον του Άρεως. Για προεκλογικό παιχνίδι και έλλειψη σεβασμού έναντι του κόσμου της Αριστεράς, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στον "Αθήνα 98,4", σχολιάζοντας πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για μετεκλογική προγραμματική συζήτηση με την Αριστερά. Στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην πλατεία Κοτζιά. Σε δηλώσεις επωνύμων κατά του ΛΑΟΣ απέδωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης το κλίμα έντασης που δημιούργησε μικρή ομάδα διαδηλωτών κατά την περιοδεία του στα Χανιά, ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ υποστηρίζοντας ότι ενώ έχει κερδίσει τις εκλογές φοβάται το ΛΑΟΣ.

    Διακοπές κυκλοφορίας

    Διακοπές της κυκλοφορίας και άλλα μέτρα γύρω από το Πεδίον του Αρεως έχει προγραμματίσει η Τροχαία για αύριο το απόγευμα κατά τη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ και την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα.

    Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τις 3 το μεσημέρι θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση, ενώ από τις 5 το απόγευμα θα απαγορευθεί η κυκλοφορία μέχρι το τέλος της συγκέντρωσης στους δρόμους:

    Πατησίων μεταξύ Κοδριγκτώνος και Στουρνάρη Αλεξάνδρας μεταξύ Μουστοξύδη και Πατησίων Ηπείρου μεταξύ Γ' Σεπτεμβρίου και Πατησίων Μάρνη μεταξύ Γ' Σεπτεμβρίου και Πατησίων Μαυροματέων μεταξύ Βασιλέως Ηρακλείου και λεωφόρου Αλεξάνδρας Μπουμπουλίνας μεταξύ Βασιλέως Ηρακλείου και λεωφόρου Αλεξάνδρας και Ζαΐμη μεταξύ Δεληγιάννη και λεωφόρου Αλεξάνδρας

    [17] Διεθνή

    Πολύνεκρη έκρηξη σε ορυχείο

    (2/3/2004 5:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τουλάχιστον 28 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη σε κινεζικό ανθρακωρυχείο, το βράδυ της Δευτέρας. Την ώρα της έκρηξης 32 ανθρακωρύχοι εργάζονταν μέσα στις στοές του ορυχείου Τζινσάνπο, κοντά στην πόλη Τζινζονγκ, της επαρχίας Σανξί στη Βόρεια Κίνα. Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχαν βρεθεί οι σοροί δύο ανθρώπων, ενώ οι διασώστες βρήκαν μόνο τέσσερις ζωντανούς. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της διοίκησης του ορυχείου, οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι ανθρακωρύχοι είναι ελάχιστες.

    [18] Αθλητισμός

    Συγχρονισμένη Κολύμβηση

    (2/3/2004 6:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αναχωρεί αύριο για Βόννη, η Εθνική μας ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης, όπου θα πάρει μέρος στο ανοιχτό Γερμανικό πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί από 5 έως 7 Μαρτίου. Την αποστολή συνοδεύει η ομοσπονδιακή τεχνικός Όλγα Βασιλτσένκο, η συνεργάτιδα της Αζα Τζαφάροβα και η Στέλλα Κωνσταντινίδου (διεθνής Κριτής).

    Η αποστολή

    Στην αποστολή μετέχουν οι ( σε παρένθεση τα αγωνίσματα που θα μετέχει κάθε αθλήτρια):

    Θαλασσινίδου (Ντουέτο, Κόμπο, Ομαδικό) Φτούλη (Ντουέτο, Κόμπο, Ομαδικό) Ιωάννου (Κόμπο, Ομαδικό) Πελεκάνου (Κόμπο, Ομαδικό) Χριστοδούλου (Κόμπο, Ομαδικό) Κουτσούδη (αναπληρωματική Ντουέτο, Κόμπο, Ομαδικό) Γουδά (Κόμπο, Ομαδικό) Ιορδανοπούλου (Ντουέτο, Κόμπο, Ομαδικό) Αναστασίου (Ντουέτο, Κόμπο, Ομαδικό) Γεωργίου (Κόμπο, Ομαδικό) Μακρυγιάννη (Σόλο, αναπληρωματική Ντουέτο, Κόμπο, Ομαδικό) Καφετζή (Κόμπο, Ομαδικό)

    Την Παρασκευή θα διεξαχθεί το τεχνικό πρόγραμμα στο Ντουέτο (11.00), στο Σόλο (15.00) και το ελεύθερο πρόγραμμα στο Ντουέτο (18.30). Το Σάββατο θα γίνει το τεχνικό πρόγραμμα στο Ομαδικό (10.30), το ελεύθερο πρόγραμμα στο Σόλο (14.30) και στο Ομαδικό (17.30).

    Την Κυριακή θα διεξαχθούν οι τελικοί στο Ντουέτο(11.00), στο Σόλο (14.00), στο Ομαδικό (15.45) και το Κόμπο (17.00).

    [19] Αθλητισμός

    Εκπληκτική νίκη Σφυρή - Καραντάσιου στη Βραζιλία

    (2/3/2004 6:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την πρώτη θέση κατέκτησε το ελληνικό δίδυμο των Εφη Σφυρή και Βάσω Καραντάσιου σε διεθνές φιλικό τουρνουά Μπιτς Βόλεϊ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιπανέμα της Βραζιλίας. Οι Σφυρή-Καραντάσιου ηττήθηκαν στο πρώτο ματς από τις Νορβηγίδες Μασέϊντ-Γκλέσνες με 2-1 σετ, εν συνεχεία όμως νίκησαν διαδοχικά τις Γιαπωνέζες Σάϊκε-Ουράτα με 2-0 και τις Βραζιλιάνες Σαλβαντόρ-Σεσίλια, επίσης με 2-0 σετ. Στον ημιτελικό επικράτησαν των Βραζιλιάνων αδελφών Σαλγάδο (2-1), ενώ στον τελικό κέρδισαν τις Νορβηγίδες Χάγκενταλ-Τόρλεν με 2-1 σετ. Όσον αφορά στις Αρβανίτη και Κουτρουμανίδου, αυτές δεν μπόρεσαν να προκριθούν από τον όμιλό τους, αφού νίκησαν μόνο τις Αυστριακές Μαντανιόλι-Χάνσελ (2-0) και ηττήθηκαν από τις Νορβηγίδες Χάγκενταλ-Τόρλεν (2-1) και τις αδελφές Σαλγκάντο (2-0).

    [20] Εκλογές

    Ομιλία στο Ευγενίδειο Ίδρυμα Κίνητρα για την τεχνολογία

    (2/3/2004 6:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας, ανακοίνωσε μιλώντας σε επιστήμονες στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε, ότι μέχρι το 2008 το 60% του πληθυσμού θα έχει τη δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης της νέας τεχνολογίας, εξαγγέλοντας μια σειρά από κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη, στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο και τη σημασία της πληροφορικής και του διαδικτύου για τη διαμόρφωση ενός καινούριου μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της κοινωνίας. Έθεσε ως στόχο την επίτευξη μιας πραγματικής κοινωνία των πολιτών, τονίζοντας: "Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα μιας πολυδιάστατης πολιτικής για την κατάκτηση της κοινωνίας της γνώσης".

    Οι δεσμεύσεις για την ηλεκτρονική κοινωνία

    Προωθούμε τη δημιουργία μιας ισχυρής και αυτόνομης από το κράτος Κοινωνίας των Πολιτών, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, ελέγχοντας τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και νομής της εξουσίας, Γιώργος Παανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε, ότι στόχος της πολιτικής είναι η διάχυση σε ολόκληρη την κοινωνία των τεχνολογιών πληροφορικής και διαδικτύου, καθώς και η ανάδειξη των δεξιοτήτων του καθενός. "Προωθούμε τη δημιουργία μιας ισχυρής και αυτόνομης από το κράτος Κοινωνίας των Πολιτών, που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, ελέγχοντας τους μηχανισμούς λήψης των αποφάσεων και νομής της εξουσίας" επεσήμανε. Μέσα σ αυτά τα πλαίσια ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε τα παρακάτω:

    -Ιδρύση του θεσμού του ηλεκτρονικού εκπροσώπου.

    - Μείωση το μηνιαίο κόστος σύνδεσης στο διαδίκτυο σε λιγότερο από 30 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε να μειώσει δραστικά το κόστος σύνδεσης από τις αγροτικές περιοχές.

    - Ενίσχυση100.000 οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με παιδιά για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    - Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου για τους όρους λειτουργίας των Internet Caf&#233;.

    - Επέκταση του μηχανισμού ηλεκτρονικής συμμετοχής των πολιτών στα πολιτικά δρώμενα μέσα από ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.

    - Παροχή πάνω από 1 δις ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την ενίσχυσή τους στους τομείς της νέας τεχνολογίας.

    - Δημιουργία εθνικού δικτύου για τη γνώση, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των υπηρεσιών ηλεκτρονικής κυβέρνησης μάθησης και βιβλιοθηκών.

    -Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

    Νέο μοντέλο διακυβέρνησης

    Επίσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια ηλεκτρονική δημοκρατία με κέντρο τον πολίτη και περιέγραψε ουσιαστικά ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα στηριχθούν μέσα από τηλεοπτικό χρόνο και φορολογικές ελαφρύνσεις με σκοπό να συμβάλλουν στην ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών.

    Τέλος, έκανε λόγο για μια Δημόσια Διοίκηση, που θα στραφεί σε σύγχρονες, ανθρωποκεντρικές δημόσιες υπηρεσίες και υποσχέθηκε, δεσμευόμενος, ότι έως το 2008 η επαφή του πολίτη με τη Διοίκηση θα γίνεται μέσα από τα ΚΕΠ για περισσότερες από 200 υπηρεσίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πριμ σε μικρούς του Αθλητισμού


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 March 2004 - 17:51:06 UTC