Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεσμεύσεις Καραμανλή από τον Πειραιά Η Χάρτα Καθημερινότητας της ΝΔ
  • [02] Έντονη δυσαρέσκεια για τον πρωθυπουργό Κασιάνοφ Απέπεμψε την ρωσική
  • [03] Λόγω βελτίωσης των συνθηκών ζωής Λιγότερες κατά 20% οι αιτήσεις
  • [04] Από τους καλούς της φίλους και το γιο της Τελευταίο αντίο στη Δέσπω
  • [05] Τον σκότωσε κατά λάθος ο πατέρας του Τραγωδία στο Ρέθυμνο
  • [06] Πρόταση συμβιβασμού από τον Πάουελ Αϊτή: περιμένοντας τους "βαρβάρους"

    [01] Εκλογές

    Δεσμεύσεις Καραμανλή από τον Πειραιά Η Χάρτα Καθημερινότητας της ΝΔ

    (24/2/2004 5:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη χάρτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας παρουσίασε το μεσημέρι στον Πειραιά ο Κώστας Καραμανλής, η οποία αφορά 25 προτάσεις της ΝΔ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη στάθμευση και το περιβάλλον. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τη για διχαστική πολιτική και αλαζονική συμπεριφορά, λέγοντας ότι νοιάστηκε μόνο για τους λίγους και όχι για τους πολλούς, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι "τώρα" ενημερώνεται για τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

    Βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πειραιάς, επισημαίνοντας ότι έχει αδικηθεί σοβαρά από το ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε πως προτεραιότητα της ΝΔ είναι η ενίσχυση του λιμανιού και η μετατροπή του σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Παράλληλα, μίλησε για το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και σε περιοχές, όπως τα Καμίνια, η Κοκκινιά, τα Μανιάτικα, η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, ολοκλήρωση των νέων οδικών συνδέσεων, ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς με επέκταση της γραμμής του μετρό από το Αιγάλεω προς τη Νίκαια και τον Κορυδαλλό και σύνδεσή της με τη γραμμή του ΗΣΑΠ. Μίλησε επίσης για επέκταση της γραμμής του τραμ στο κέντρο και σύνδεση του προαστιακού με το λιμάνι. Δεσμεύτηκε για στήριξη της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση των έξι χώρων στάθμευσης και για δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης ΙΧ στο τέρμα του προαστιακού. Ακόμη, μίλησε για συμμετοχή του δήμου του Πειραιά στον ΟΛΠ και την εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων ώστε να αυξηθούν οι πόροι του.

    Τέλος, έκανε λόγο για συμφωνία τιμής της ΝΔ με κάθε πολίτη και ζήτησε από τους πολίτες να ενισχύσουν την πλατιά κοινωνική συμμαχία που στηρίζει τη ΝΔ για να αλλάξει η πόλη αλλά και η ζωή των πολιτών.

    Το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε Μίνι Σούπερ Μάρκετ στο Παλαιό Φάληρο και τόνισε πως για ν' αντιμετωπιστεί η ανεργία πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες εξαιρούνται από τα αναπτυξιακά κίνητρα και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

    Υποστήριξη Ραφαρέν

    Στο μεταξύ, επιστολή υποστήριξης στον πρόεδρο της ΝΔ ενόψει των εκλογών, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Πιερ Ραφαρέν, με την οποία εκφράζει την ελπίδα να κερδίσει η ΝΔ στις εκλογές, καθώς και την αμέριστη υποστήριξη του στον κ. Καραμανλή.

    [02] Διεθνή

    Έντονη δυσαρέσκεια για τον πρωθυπουργό Κασιάνοφ Απέπεμψε την ρωσική κυβέρνηση ο Πούτιν

    (24/2/2004 5:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters

    Την παραίτηση σύσσωμου του κυβερνητικού επιτελείου του Μιχαήλ Κασιάνοφ ανακοίνωσε σε τηλεοπτική ομιλία του, ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικαλούμενος το άρθρο 117 του Συντάγματος της χώρας. Ο κ. Πούτιν δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας πως, θέλει να δημιουργήσει μια "ανανεωμένη ομάδα, που θα κάνει πράξη μια νέα πολιτική", μετά τις επικείμενες εκλογές στις 14 Μαρτίου, ενώ χαρακτήρισε "πλήρως ικανοποιητικό" το έργο της κυβέρνησης. Το παραιτηθέν υπουργικό συμβούλιο, εκτός από τον ίδιο τον κ. Κασιάνοφ, αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ προσωρινός πρωθυπουργός διορίσθηκε ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βίκτορ Χριστένκο. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την ενέργεια του κ. Πούτιν στην έντονη δυσαρέσκειά του για τον πρώην πρωθυπουργό, Μιχαήλ Κασιάνοφ.

    Δυσφορία για τον πρωθυπουργό

    Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να είναι έντονα δυσαρεστημένος από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος δεν προωθούσε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης με το ρυθμό που ο ίδιος επιθυμούσε. Επίσης, οι δύο άνδρες διαφωνούσαν σε βασικά θέματα οικονομικής πολιτικής, όπως οι φόροι και τα επιτόκια δανεισμού.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση του κ. Πούτιν ωθήθηκε και από τις στενές σχέσεις του κ. Κασιάνοφ με τον Μπόρις Γέλτσιν και τους ολιγαρχικούς, πλούσιους επιχειρηματίες, που απέκτησαν χρήματα κατά τη θητεία Γέλτσιν, αλλά δεν χαίρουν της εκτίμησης Πούτιν.

    Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Σεργκέι Μάρκοβ, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Αναλύσεων της Μόσχας, εξήγησε ότι, η απόφαση του Ρώσου προέδρου οφείλεται σε "τεχνική δυσκολία", αφού το Σύνταγμα της χώρας "δεν επιτρέπει την αλλαγή μόνο του πρωθυπουργού, αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης".

    Παράλληλα, ο Ιγκόρ Μπούνιν, ερευνητής στο ρωσικό Κέντρο Πολιτικών Τεχνολογιών, απέδωσε την κίνηση του κ. Πούτιν στη θέλησή του να σηματοδοτήσει την ανανέωση, ενόψει των εκλογών της 14ης Μαρτίου, δείχνοντας στους Ρώσους πως, θα αποκόψει κάθε δεσμό με τη διακυβέρνηση Γέλτσιν. "Αν οι δημοσκοπήσεις τον ήθελαν (τον κ. Πούτιν) να συγκεντρώνει το 80%, μετά από αυτή την κίνηση θα ανέβει στο 85%", σχολίασε ο κ. Μπούνιν.

    [03] Διεθνή

    Λόγω βελτίωσης των συνθηκών ζωής Λιγότερες κατά 20% οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου

    (24/2/2004 6:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC

    Μικρότερος κατά 20% είναι ο αριθμός των αιτήσεων πολιτικού ασύλου που έγιναν σε 36 βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό αιτήσεων που έχουν συμπληρωθεί από τότε που ξέσπασε η κρίση στη Βοσνία. Η Ύπατη Αρμοστεία αποδίδει τη μείωση στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και την πρώην Γιουγκοσλαβία, επισημαίνει ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές όπου η κατάσταση παραμένει εύθραστη και είναι επιβεβλημένη η παροχή βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα. Το 2003 στη Βρετανία, 61.050 πρόσφυγες συμπλήρωσαν αίτηση πολιτικού ασύλου, γεγονός που σημαίνει μείωση κατά 41% των αιτήσεων σε σχέση με το 2002. Αντίστοιχη μείωση σημειώθηκε και στις ΗΠΑ η οποία δέχτηκε το 2003 60.700 αιτήσεις.

    Σχετικά Links:

    Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    [04] Πολιτισμός

    Από τους καλούς της φίλους και το γιο της Τελευταίο αντίο στη Δέσπω Διαμαντίδου

    (24/2/2004 6:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Λίγοι και πιστοί φίλοι της ηθοποιού που σφράγισε με την παρουσία της την 7η τέχνη στην Ελλάδα, την κοσμοπολίτισσα Δέσπω Διαμαντίδου, συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία στο Α΄ Νεκροταφείο, σε μια τελετή σεμνή και διακριτική, όπως ταίριαζε στην "αρχόντισσα", που στην διάρκεια της ζωής της τράβηξε επάνω της τα φώτα της εγχώριας και ξένης δημοσιότητας. Τα ταξίδια ήταν στο αίμα της. Κι ο γιος της Μάριος Φιλιππίδης, αποχαιρέτησε σήμερα τη μητέρα του φέρνοντας την στο νου πάντα με μια βαλίτσα στο χέρι, μια βαλίτσα θαυματοποιού που όταν άνοιγε ξεχυνόταν ένας κόσμος εξαίσιος, όπως είπε. Απομένει να την αποχαιρετήσει και στη Νέα Υόρκη, όπου ζει ο ίδιος και αγάπησε πολύ η Δέσπω, όπως την αγάπησε και το νεοϋορκέζικο κοινό, στα θέατρα και τις ταινίες που έπαιξε. Θα κάνω όπως μου ζήτησε είπε ο Μάριος Φιλιππίδης. Θα πάω στα θέατρα του Μπρόντγουεϊ και θα την χαιρετήσω κι από εκεί. Την αγάπησε τη Νέα Υόρκη, σαν δεύτερή της πατρίδα.

    Θα την θυμούνται πάντα

    Λίγα αποχαιρετιστήρια λόγια εξέφρασε και ο δήμαρχος Πειρα ιά Χρήστος Αγραπίδης, για τη ''μεγάλη Πειραιώτισσα, γέννημα θρέμμα του Πειραιά. Το σπίτι της στην Καστέλα, ήταν κτήριο του Τσίλερ. Ο Τσαρούχης παιδικός της φίλος, ο επίσης Πειραιώτης Ροντήρης, δάσκαλός της κι όπως έλεγε η ίδια, ο Πειραιάς ήταν η μοιραία πόλη στην ζωή της''.

    Ύστατο αντίο είπαν στην αγαπημένη τους Δεσπούλα, οι συνάδελφοί της, με τον εκπρόσωπό τους Βασίλη Κολοβό, πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και τον φίλο της, ηθοποιό Ρήγα Αξελό.

    Στη σεμνή τελετή της κηδείας παραβρέθηκαν οι Λίλυ Παπαγιάννη, Ντίνα Κώνστα, Αννα Συνοδινού, Ζυλ Ντασέν, Σπύρος Μερκούρης, Εύα Κοταμανίδου, Μπέτυ Βαλάση, Σταύρος Μπένος, Γεράσιμος Αρσένης, Νόρα Κατσέλη, Αννα Βαγενά, Βέρα Κρούσκα κά.

    Από τη νεότερη γενιά, που τόσο αγάπησε και πίστεψε η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Στέλιος Μάινας, ο Χρήστος Στέργιογλου, οι σκηνοθέτιδες Πένυ Παναγιωτοπούλου και Σούλα Αλεξανδροπούλου.

    Στεφάνια έστειλαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η οικογένεια Βαχλιώτη, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο Κώστας και η Μαρίνα Λαλιώτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" η Δέσπω Διαμαντίδου

    [05] Εσωτερικά

    Τον σκότωσε κατά λάθος ο πατέρας του Τραγωδία στο Ρέθυμνο

    (24/2/2004 6:57:00 μμ)

    Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όταν ένα δίχρονο αγοράκι βρήκε ακαριαίο θάνατο, κάτω από τις ρόδες του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο πατέρας του. Ο μικρός έπαιζε με τα αδέλφια του, όταν ο τραγικός πατέρας έκανε όπισθεν με το αυτοκίνητό του, χωρίς να αντιληφθεί το παιδί και το τραυμάτισε θανάσιμα.

    [06] Διεθνή

    Πρόταση συμβιβασμού από τον Πάουελ Αϊτή: περιμένοντας τους "βαρβάρους"

    (24/2/2004 6:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters

    Με κατάληψη της πρωτεύουσας Πορτ- ο Πρενς, εάν δεν παραιτηθεί ο πρόεδρος Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, απειλούν οι αντάρτες. Την ίδια ώρα, πενήντα Αμερικανοί πεζοναύτες, που αφίχθηκαν στην πόλη για να προστατεύσουν την πρεσβεία της χώρας τους, είδαν οδοφράγματα με φωτιές, που είχαν στήσει οπαδοί του προέδρου Αριστίντ, ενώ οδοφράγματα είχαν εγερθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο και κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του Αριστίντ να συμμετάσχουν μαζί του σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ ο πρόεδρος της χώρας πρότεινε τη διεξαγωγή εκλογών. Παράλληλα, ο ΟΗΕ διεμήνυσε πως, δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα, παρά την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης.

    Προσπάθειες συμβιβασμού

    Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το σχέδιο , που προωθεί μια διεθνής ομάδα αξιωματούχων. Το σχέδιο προβλέπει τη σύσταση ενός συμβουλευτικού συμβουλίου διευρυμένης βάσης, το οποίο θα διορίσει νέο πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο, τη μεταρρύθμιση της διεφθαρμένης και μη επαρκώς εκπαιδευμένης αστυνομίας και τον αφοπλισμό των συμμοριών.

    Αν και ο πρόεδρος Αριστίντ αποδέχθηκε το σχέδιο αυτό την Κυριακή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαμηνύουν πως, επιθυμούν μόνο την παραίτησή του. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δέχτηκε να εξετάσει για άλλες 24 ώρες το προτεινόμενο σχέδιο.

    Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο κ. Αριστίντ πρότεινε την οργάνωση γενικών εκλογών στη χώρα από τώρα έως τον Νοέμβριο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

    Παράλληλα, στο κενό φαίνεται να πέφτει και η πρόταση του κ. Πάουελ για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αφού, με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος Αριστίντ θα έχει και πάλι τον κυρίαρχο ρόλο.

    Τη Δευτέρα, διπλωματικές πηγές στο Πορτ- ο- Πρενς ανέφεραν ότι, ο ΟΗΕ ζήτησε από το προσωπικό του στην Αϊτή να φύγει από τη χώρα για ένα μήνα, κάτι που διέψευσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Μπάιρς.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο "να συμβάλει με μία μη στρατιωτική δύναμη στην ειρήνη" στην Αϊτή και τάχθηκε υπέρ μίας "διαδικασίας με διαπραγματεύσεις", για την εκτόνωση της κρίσης.

    Πάντως, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του, συμβούλευσε τους περίπου 70 Βρετανούς που ζουν στη Αϊτή, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα χέρια των ανταρτών η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αϊτής

    Συμφωνεί με τους μεσολαβητές ο Αριστίντ

    Την αποχώρηση Αριστιντ ζητά η Αντιπολίτευση

    Σχέδιο για την έξοδο από την κρίση στην Αϊτή


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 February 2004 - 18:22:11 UTC