Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τελευταία γραμμή... άμυνας του Ισραήλ Μετά το Τείχος, το χοιρινό
  • [02] Ζητάει την εμπλοκή των εγγυητριών Ελλάδας-Τουρκίας Νέες προτάσεις από
  • [03] Χιονίζει στην Αθήνα Τσικνοπέμπτη με χιόνια
  • [04] Πολύνεκρη σύγκρουση φορτηγού με λεωφορεία
  • [05] Από την επόμενη Δευτέρα Πέφτουν οι τιμές σε 221 φάρμακα
  • [06] Άνοιξαν οι πύλες του διαστήματος στη Γερμανία
  • [07] Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times Εξτένσιονς από μαλλιά... βαρυποινιτών
  • [08] Μετά και τις νέες προτάσεις Ντενκτάς Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό
  • [09] Σχεδόν 2,5 μήνες κράτησε η απεργία τους Πετούν ξανά οι ιπτάμενοι των
  • [10] Επέμεινε στην κατάργηση ΣΔΟΕ Στήριξη στους μικρομεσαίους από Καραμανλή
  • [11] Μπαλόνια στον... Άρη
  • [12] Κατέθεσε δήλωση-καταγγελία στον ανακριτή Δεν απολογήθηκε ο Σερίφης
  • [13] Τα τροχαία πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ελλάδα
  • [14] Θετική η πρώτη αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο Πρωθείται νέα λύση για
  • [15] Σε 9 συλλήψεις προέβη η αστυνομία Το σκότωσαν για 100 ευρώ
  • [16] "Εκρηκτική" απάντηση στο Ισραήλ ετοιμάζει η Χαμάς Μποϋκοτάζ για το

    [01] Διάφορα

    Τελευταία γραμμή... άμυνας του Ισραήλ Μετά το Τείχος, το χοιρινό λίπος!

    (12/2/2004 11:32:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: ΑΠΕ

    Έναν πρωτότυπο τρόπο αποτροπής των επιθέσεων αυτοκτονίας στα ισραηλινά λεωφορεία εξετάζει η ισραηλινή αστυνομία. Σάκοι γεμάτοι με χοιρινό λίπος που θα κρέμονται μέσα στα αστικά λεωφορεία πιστεύεται ότι θα λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επίδοξους καμικάζι καθώς όταν ο σωσμένος με εκρηκτικά καμικάζι θα ανατινάζεται, αναγκαστικά θα "μολύνεται" με το "ακάθαρτο", σύμφωνα με την ισλαμική θρησκεία, χοιρινό κρέας. Μάλιστα, για να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο, η ισραηλινή αστυνομία χρειάστηκε να πάρει τη συγκατάθεση των ιουδαϊκών αρχών καθώς η εβραϊκή θρησκεία θεωρεί τους χοίρους ζώα ακάθαρτα και ακατάλληλα για κατανάλωση.

    Ο αρχιραβίνος Ελιέζερ Μοσέ Φίσερ δικαιολόγησε τη συγκατάθεση των θρησκευτικών αρχών του Ισραήλ για την εφαρμογή αυτού του πρωτότυπου μέτρου λέγοντας ότι η χρησιμοποίηση σάκων με χοιρινό λίπος είναι νόμιμη καθώς οι βρίσκονται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

    Τα αστικά λεωφορεία είναι ο "αγαπημένος" στόχος των Παλαιστινίων καμικάζι καθώς από το Σεπτέμβριο του 2000, οπότε ξεκίνησε η Ιντιφάντα, έχουν εκδηλωθεί δεκάδες επιθέσεις αυτοκτονίας με θύματα επιβάτες.

    [02] Εσωτερικά

    Ζητάει την εμπλοκή των εγγυητριών Ελλάδας-Τουρκίας Νέες προτάσεις από τον Ντενκτάς στη Ν.Υόρκη

    (12/2/2004 1:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα δέσμη προτάσεων με στόχο την άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες, που διεξάγονται στην έδρα του OHE στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό υπέβαλε χθες το βράδυ στον γ.γ του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Αναν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι προτάσεις αυτές προβλέπουν την παρέμβαση της Τουρκίας και της Ελλάδας, που είναι εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο, σε περίπτωση, που οι συνομιλίες του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ντενκτάς οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κρίσιμη φάση, που έχουν φτάσει οι διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη. "Είμαστε σε επαφή με τη κυπριακή αντιπροσωπεία προκειμένου να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο της Ε.Ε".

    Πλήρη στήριξη Παπανδρέου σε Παπαδόπουλο

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, "είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Έχουμε άριστη συνεργασία με το Πρόεδρο Παπαδόπουλο και η όποια απόφαση θα είναι κοινή". Απέφυγε να απαντήσει επί της νέας πρότασης Ντενκτάς για τετραμερή Διάσκεψη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, όλα είναι θέμα διαβουλεύσεων με την κυπριακή ηγεσία.

    Εξάλλου στις 5 το απόγευμα θα επισκεφτούν από κοινού τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο προκειμένου να το ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Όσον αφορά τις προτάσεις Ντενκτάς, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους και αναφερόμενος στις νέες προτάσεις του τόνισε ότι, σε περίπτωση, που οι διαφορές δεν μπορούν να γεφυρωθούν παρά την παρέμβαση των δύο εγγυητριών χωρών, οι Τουρκοκύπριοι θα αποδεχθούν ότι ο Ανάν, σε συνεργασία με την Αθήνα και την Άγκυρα, θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος τα σημεία, που οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επιλύσουν.

    Σύμφωνα με τον Ντενκτάς, αν οι προτάσεις αυτές γίνουν δεκτές από τον κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κόφι Αναν ,ο ΓΓ του ΟΗΕ, "δεν θα είναι ο μοναδικός επιδιαιτητής", που θα αποσαφηνίσει τα ζητήματα που δεν θα έχουν λυθεί, καθώς η Τουρκία και η Ελλάδα θα έχουν επίσης να πούν τις απόψεις τους.

    "Δεν πιστεύω ότι, οι Ελληνοκύπριοι θα απορρίψουν τις προτάσεις μου", υποστήριξε ο Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι ο γ.γ του ΟΗΕ έχει αντιδράσει θετικά στις προτάσεις αυτές. Ικανοποίηση επικρατεί στην Άγκυρα για την πρόταση του Ντενκτάς, ενώ διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι, πρόκειται για πρωτοβουλία, που είχε επεξεργαστεί ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεκόπησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

    [03] Εσωτερικά

    Χιονίζει στην Αθήνα Τσικνοπέμπτη με χιόνια

    (12/2/2004 7:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τσικνοπέμπτη σήμερα και αρχίζει ουσιαστικά το ξέφρενο καρναβάλι. Ο καιρός, όμως, έχει αντίθετες προτιμήσεις αφού η επιδείνωση είναι ραγδαία με έντονα καιρικά φαινόμενα να εκδηλώνονται ήδη στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά, τα χιόνια, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους με καταιγίδες στις θαλάσσιες περιοχές. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σε ολόκληρη τη χώρα, με πολικό ψύχος ενώ από το απόγευμα χιονίζει στην Αθήνα. Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ενώ τη λήψη μέτρων αυξημένης ετοιμότητας συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες, τις Νομαρχίες και τους Δήμους της χώρας. Στη Φλώρινα χιονίζει από τα ξημερώματα και η κυκλοφορία για Καστοριά διεξάγεται μόνο μέσω Βίγλας και Αμυνταίου. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού. Εν τω μεταξύ, δεμένα παραμένουν στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, όλα τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, καθώς στα πελάγη πνέουν άνεμοι έντασης έως και 10 μποφόρ. Με αφορμή το απαγορευτικό απόπλου των επιβατηγών πλοίων, το αρχηγείο του Λιμενικού εξέδωσε ειδική οδηγία προς τα λιμεναρχεία των νησιών, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε απόπλους από τα λιμάνια τους, κυρίως δε αλιευτικών σκαφών.

    Χιονίζει στη βόρεια Ελλάδα

    Από το απόγευμα άρχισε χιονόπτωση στο λεκανοπέδιο Αττικής και στα Βόρεια προάστια της Αθήνας. Για τις άλλες περιοχές αναφέρονται πολλά προβλήματα και δυσχέρειες. Στον νομό Καβάλας συνιστάται η προληπτική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο και στις χαραδρογέφυρες της Νέας Εγνατίας. Αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα, που κινούνται και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Καστοριάς.

    Λόγω της χιονόπτωσης η επαρχιακή οδός Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου στη Θεσσαλονίκη είναι κλειστή, ενώ απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στους δρόμους από Πανόραμα προς Χορτιάτη, Λιβάδι προς Περιστερά και Μονοπήγαδο προς Άγιο Αντώνιο. Στη Χαλκιδική αλυσίδες χρειάζονται σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο στα κεντρικά και βόρεια του νομού, ενώ στην Πιερία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στα αυτοκίνητα, που κινούνται προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου.

    Στο νομό Ημαθίας χιονίζει στον ορεινό όγκο του Βερμίου και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κατευθύνονται προς το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια. Στους νομούς Καστοριάς και Φλώρινας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Στο μεταξύ ανακοίνωση για τη λειτουργία των σχολείων εξέδωσε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μ αυτή οι διευθυντές των σχολικών μονάδων του νομού, μετά από συνεννόηση με τους κατά τόπους προϊσταμένους των γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα αποφασίζουν για την λειτουργία ή μη των μονάδων τους, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.

    Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο Λαμίας-Αθήνας λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Στην περιοχή του Μώλου στο 188 χλμ και μέχρι το 198 χλμ έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα. Ακόμη, με σοβαρά προβλήματα γίνεται η συγκοινωνία από το 170 χλμ της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στην περιοχή των Καμένων Βούρλων μέχρι το 210 χλμ στην είσοδο της Λαμίας. Το πυκνό χιόνι έχει καλύψει το οδόστρωμα και η συγκοινωνία διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

    Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο εθνικό οδικό δίκτυο Λαμίας-Αθήνας λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Εκατοντάδες αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί στην περιοχή του Μώλου στο 188 χλμ και μέχρι το 198 χλμ, όπου μία νταλίκα έχει εκτραπεί, όπως και πέντε ακόμα ΙΧ λίγο πριν και λίγο μετά τις Θερμοπύλες. Με αλυσίδες διεξάγεται και η συγκοινωνία από Λαμία προς Δομοκό ενώ έχουν ανατραπεί και φορτηγά αυτοκίνητα.. Τέλος, με πολλά πρόβλημα γίνεται και η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Αμφισσα.

    Στον Έβρο χιονίζει κατά διαστήματα και η θερμοκρασία κυμαίνεται στο μηδέν, ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές, μέχρι στιγμής δεν έχουν προκληθεί, σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Τα φαινόμενα το απόγευμα ήταν εντονότερα στα ορεινά και στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, ενώ ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Το απόγευμα μηχανήματα της νομαρχίας έριξαν αλάτι στο οδικό δίκτυο για την αντιμετώπιση των φαινομένων παγετού. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Θρακικό πέλαγος, απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των σκαφών από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης.

    Οι προβλέψεις για την Αττική

    Για την Αττική πιο συγκεριμένα το μετερεωλογικό σύστημα "Ποσειδών" του Εθνικού Θαλασσίου Κέντρου Ερευνών, που συλλέγει στοιχεία από εγκατεστημένους σταθμούς σε πολλά σημεία της χώρας προβλέπει έντονη χιονόπτωση από τις 8 το απόγευμα αρχικά στην Μαλακάσα και την Πάρνηθα και στην συνέχεια για το 6ωρο μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα σε ολόκληρη την Αττική, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά στην σχετική κάρτα που αφορά την μέση χιονόπτωση το κρίσιμο εξάωρο (8 το βράδυ με 2 το πρωί). Έντονες χιονοπτώσεις εμφανίζονται και στην ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια αλλά και τα νησιά του Αιγαίου. Τα χιόνια θα φτάσουν μέχρι την Κρήτη, τη Ρόδο και τα άλλα Δωδεκάνησα.

    Σχετικά Links:

    "Δείτε" την "επέλαση" του χιονιά

    [04] Διεθνή

    Πολύνεκρη σύγκρουση φορτηγού με λεωφορεία

    (12/2/2004 1:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, όταν ένα φορτηγό συγκρούστηκε διαδοχικά με ένα αστικό λεωφορείο και με ένα μινιμπάς στη νότια Τουρκία. Το τραγικό δυστύχημα συνέβη σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέτα) με την Αντάκια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα φρένα του φορτηγού δεν λειτούργησαν με αποτέλεσμα να πέσει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα δύο λεωφορεία.

    [05] Οικονομία

    Από την επόμενη Δευτέρα Πέφτουν οι τιμές σε 221 φάρμακα

    (12/2/2004 1:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μειώνονται οι τιμές σε 221 φάρμακα, που κυκλοφορούν ήδη, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι μειώσεις, που τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου και προέκυψαν μετά τη διενέργεια του ετήσιου ελέγχου κυμαίνονται από 0,5% έως και 53,2% . Με την απόφαση αυτή του αρμόδιου υφυπουργού Κίμωνα Κουλούρη προκύπτει συνολικό όφελος 0,42%, δηλαδή 13.000.000 ευρώ περίπου σε ετήσια βάση υπέρ του Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των καταναλωτών, της συνολικής ασφαλιστικής δαπάνης.

    Εξετάζεται η αναπροσαρμογή των φαρμάκων

    Παράλληλα εξετάζεται από ειδική επιτροπή η καταγραφή, ταξινόμηση και αξιολόγηση των αιτημάτων αναπροσαρμογής τιμών φαρμάκων, που έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία με σκοπό τον υπολογισμό των επιπτώσεων, που θα επέλθουν από την ικανοποίηση του συνόλου ή μέρος των αιτημάτων αυτών, με γνώμονα κυρίως τα φάρμακα εκείνα, που κρίνονται απολύτως αναγκαία για τη δημόσια υγεία αλλά και εκείνων με πολύ χαμηλή τιμή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά, η φθηνότερη κατά το δυνατό τιμή, η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας, η προστασία των ασθενών, ο περιορισμός των παράλληλων εξαγωγών και η περιστολή της δημόσιας δαπάνης.

    [06] Τεχνολογία

    Άνοιξαν οι πύλες του διαστήματος στη Γερμανία

    (12/2/2004 1:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στη Γερμανία θα πηγαίνουν από σήμερα όσοι θέλουν να κάνουν ένα ταξιδάκι στο διάστημα. Το πρώτο διαστημικό πάρκο της Ευρώπης άνοιξε τις πόρτες τους στο κοινό στη Βρέμης. Οι επίδοξοι κοσμοναύτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν βόλτα στο διάστημα με ένα τρένο, που διαθέτει τρισδιάστατη οθόνη και να βιώσουν την ελεύθερη πτώση για 2 δευτερόλεπτα. Το διαστημικό πάρκο της Βρέμης, που στοίχισε περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να προσελκύσει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.

    Προορισμός... η Σελήνη

    Οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία ενός ταξιδιού στο διάστημα χάρη σε έναν τεράστιο κινηματογράφο η οθόνη του οποίου είναι 500 τ.μ. ενώ μια άλλη εντυπωσιακή ατραξιόν που ονομάζεται "Προορισμός Σελήνη" επιτρέπει στους επισκέπτες να νιώσουν την αίσθηση μιας βόλτας στην επιφάνεια της Σελήνης.

    Στο πρωτότυπο αυτό πάρκο, οι επισκέπτες θα μάθουν για τον κόσμο του σύμπαντος διασκεδάζοντας στις συνολικά εννέα ατραξιόν του πάρκου. Θα μπορούν, επίσης, να δουν τη στολή του Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου Ρώσου αστροναύτη που περπάτησε στο φεγγάρι, ένα ομοίωμα σε πραγματικό μέγεθος του διαστημικού οχήματος Αριάν 4, αλλά και ό,τι καινούργιο διαστημικό παιχνίδι κυκλοφορεί.

    Το ταξίδι στο διάστημα κοστίζει 22 ευρώ ενώ οι επισκέπτες που δε θα προλάβουν να ολοκληρώσουν το διαστημικό τους ταξίδι μέσα σε μία ημέρα, θα μπορούν να μείνουν σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στο χώρο του πάρκου.

    Σχετικά Links:

    Space Center Bremen

    [07] Διάφορα

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Times Εξτένσιονς από μαλλιά... βαρυποινιτών

    (12/2/2004 2:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πώς θα σας φαινόταν αν βγαίνοντας από το κομμωτήριό σας όπου είχατε πάει για να κάνετε προσθετική στα μαλλιά σας, η κομμώτριά σας σάς έλεγε ότι τα μαλλιά που σας προσέθεσε προέρχονται από ένα Ρώσο βαρυποινίτη; Απίστευτο; Κι, όμως! Λόγω της τεράστιας ζήτησης από πολλές κυρίες που θέλουν να κάνουν επιμήκυνση στα μαλλιά τους με φυσική τρίχα αλλά και εξαιτίας της έλλειψης σε πρώτες ύλες, μεγάλα κομμωτήρια του Λονδίνου δε διστάζουν να προμηθευτούν το "πολύτιμο" υλικό από ρώσικες φυλακές αλλά και ψυχιατρεία.

    Βικτόρια Μπέκαμ: "Έχω στα μαλλιά μου μια ρωσική πτέρυγα φυλακών"

    Το γεγονός αυτό έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό εξαιτίας μιας δήλωσης της Βικτόρια Μπέκαμ στην εφημερίδα Times του Λονδίνου. Η γνωστή Βρετανίδα τραγουδίστρια όχι μόνο δε δίστασε να πει από πού προέρχονται τα φυσικά μαλλιά τα οποία εμπλούτισαν την κόμη της, αλλά πρόσθεσε αστειευόμενη: "Η προσθετική των μαλλιών μου προέρχεται από τα μαλλιά Ρώσων κρατουμένων, λοιπόν έχω στο κεφάλι μου την πτέρυγα Η των ρωσικών φυλακών". Η κομμώτρια της Μπέκαμ είπε ότι όντως τα μαλλιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από τη Ρωσία αλλά διέψευσε το ότι προέρχονταν από κρατούμενο.

    Το καλλιτεχνικό επιτελείο της Times λέει ότι η νέα αυτή τάση που έγινε μόδα χάρη στις Βικτόρια Μπέκαμ, Κάιλι Μινόγκ και Έλεν Μακφέρσον, ανάγκασε τα κομμωτήρια να αναζητούν οπουδήποτε το υλικό τους.

    Αλλά και από την πλευρά τους οι απαιτητικές πελάτισσες δε διστάζουν να πληρώσουν αδρά για να αποκτήσουν πιο πλούσια κόμη.

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κομμωτής των διασημοτήτων Σάιμον Φορμπς ο οποίος χαρακτήρισε το όλο θέμα "ανήθικο" προσθέτοντας ότι πολλές γυναίκες θα τις έπιανε πανικός εάν μάθαιναν τις πηγές από τις οποίες προέρχονται οι προσθετικές τους.

    Οι κρατούμενοι των ρωσικών φυλακών φαίνονται άκρως συνεργάσιμοι με τα δυτικά κομμωτήρια καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες των κομμωτριών δε διστάζουν να ξυρίσουν χωρίς άδεια τα κεφάλια τους.

    Τα κομμωτήρια προμηθεύονται επίσης το υλικό τους και από ψυχιατρεία. Μάλιστα, η υποδιευθύντρια του Κέντρου για τη Μεταρρύθμιση των Σωφρονιστηρίων στη Μόσχα, Λουντμίλα Άλπερν, δε δίστασε να πει ότι το κούρεμα "με την ψιλή" των ασθενών δε γίνεται για να μην κολλήσουν οι ασθενείς ψείρες, όπως λέγεται, αλλά γιατί οι φρουροί πουλούν τα μαλλιά των ασθενών κάνοντας χρυσές δουλειές.

    Σχετικά Links:

    Times

    [08] Εσωτερικά

    Μετά και τις νέες προτάσεις Ντενκτάς Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό

    (12/2/2004 2:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για την έκβαση του Κυπριακού καθώς στη νέα συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας, αναμένεται να δοθεί η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς στις προτάσεις, που κατέθεσε χτες ο κατοχικός ηγέτης. Πρόκειται για νέα δέσμη, ενδιάμεσων, κατά την έκφραση του προτάσεων, που αποτελούν έμπνευση της Τουρκίας και προβλέπουν αρχικά τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Ακολούθως θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα και Τουρκία, και εάν δεν συμφωνήσουν τα μέρη τότε ο γ.γ του ΟΗΕ θα συμπληρώσει τα κενά. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, εξερχόμενος, από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε πριν από λίγο συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, για τις εξελίξεις, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσο Παπαδόπουλο, όπου επαναβεβαιώθηκε η συμφωνία που υπάρχει για τη γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη. "Είμαστε σύμφωνοι ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση του Κυπριακού, ότι βάση της λύσης αυτής είναι το σχέδιο Ανάν, ότι θα πρέπει να πετύχουμε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ακολουθεί τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    "Βιώσιμη και δίκαιη λύση στα πλαίσια του ΟΗΕ"

    Προηγούμενα ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για το Κυπριακό, αναφέρθηκε στις προτάσεις Ντενκτάς και περιορίστηκε να πει ότι, πρόκειται για σημαντικές προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν με την κυπριακή ηγεσία. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, "είμαστε οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Έχουμε άριστη συνεργασία με το Πρόεδρο Παπαδόπουλο και η όποια απόφαση θα είναι κοινή προκειμένου να διασφαλίσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο". Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε στο τουρκικό CNN ότι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την υποβολή της πρότασης, εξέφρασε την επιθυμία να συνεννοηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και ότι, απόψε η ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά θα δώσουν την απάντησή τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι, η απόρριψη της πρότασης δεν είναι θα προς το συμφέρον της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πληροφορίες, που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι, οι χθεσινές εξελίξεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών δημιουργούν ελπίδες για τελική συμφωνία για έναρξη απευθείας συνομιλιών στη Λευκωσία στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν στοχεύουν στην άρση των επιφυλάξεων, που υπάρχουν για τον επιδιαιτητικό ρόλο του Κόφι Ανάν σε θέματα, που θα εκκρεμούν μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ή στα οποία θα υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ δεν γίνεται μνεία στα δημοψηφίσματα.

    Η πρόταση του Ντενκτάς

    Οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν από τουρκικής πλευράς αναφέρονται κυρίως στο μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων στη βάση του σχεδίου Ανάν ενώ οι προτάσεις αυτές δόθηκαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις.

    Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, θα προηγηθεί ένα στάδιο από τις 16 Φεβρουαρίου έως και τις 20 Μαρτίου, στη διάρκεια, του οποίου οι δύο πλευρές θα διαπραγματεύονται στη Λευκωσία, υπό τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα, Αλβάρο ντε Σότο.

    Στο δεύτερο στάδιο, που θα ακολουθήσει στις 26 Μαρτίου, θα παρέμβουν η Αθήνα και η Άγκυρα για να συζητήσουν και να συμφωνήσουν τα θέματα ασφαλείας.

    Οι προτάσεις, που υποβλήθηκαν από τουρκικής πλευράς αναφέρονται κυρίως στο μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων στη βάση του σχεδίου Ανάν ενώ οι προτάσεις αυτές δόθηκαν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ζήτησε διευκρινίσεις.

    Η θεμελιώδης διαφορά είναι ότι, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί η διάσκεψη να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και υπό το Κόφι Ανάν και η όποια διαπραγμάτευση εντός του πλαισίου του Διεθνούς Οργανισμού, οι Τούρκοι λένε απλώς να συγκληθεί από το γ.γ χωρίς να διευκρινίζουν τα υπόλοιπα.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντως επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί της τουρκικής πρότασης στην αποψινή συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου-Ντενκτάς.

    Ο γ.γ απλώς καταχώρησε τις προτάσεις των Τούρκων, όπως και τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής, χωρίς να υποβάλει δική του πρόταση και αναμένει να δει αν θα υπάρξει συγκερασμός των απόψεων στην αποψινή συνάντηση.

    Εξάλλου ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι, μετά την αποψινή συνάντηση η τουρκική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

    Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμντουλάχ Γκιούλ διαψεύδει, ότι ασκήθηκαν πιέσεις στην Άγκυρα για να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως βάση λύσης του Κυπριακού. "Δεν τίθεται θέμα οποιασδήποτε πίεσης προς την Τουρκία, είπε σήμερα σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Τούρκος υπουργός, τονίζοντας, ότι στο Κυπριακό ακολουθείται "εθνική πολιτική", που προέκυψε από «προσεκτική εργασία και διαβουλεύσεις με όλους". Απαντώντας δε σε ερώτηση, σχετικά με ενδεχόμενη άρνηση των προτάσεω από ελληνοκυπριακής πλευράς είπε: "επιθυμούμε να συμπεριφερθούν όλοι θετικά και να υποστηρίξουν όλοι την ειρήνη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες προτάσεις από τον Ντενκτάς στη Ν.Υόρκη

    [09] Οικονομία

    Σχεδόν 2,5 μήνες κράτησε η απεργία τους Πετούν ξανά οι ιπτάμενοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών

    (12/2/2004 2:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Επιστρέφουν στα καθήκοντά τους οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές των Ολυμπιακών Αερογραμμών, που απεργούσαν για 76 ημέρες, μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, το βράδυ της Τετάρτης. Οι εργαζόμενοι έκριναν πως, ικανοποιήθηκαν εν μέρει τα εργασιακά και οικονομικά τους αιτήματα, ενώ η διοίκηση της εταιρίας απορρίπτει το ενδεχόμενο επαναπρόσληψης 8 απολυμένων του κλάδου. Ωστόσο, ο κλάδος κατηγόρησε την εταιρία και το υπουργείο Μεταφορών για έλλειψη υπευθυνότητας, αφού θα μπορούσαν να είχαν δεχτεί νωρίτερα τις προτάσεις των απεργών, τερματίζοντας τις κινητοποιήσεις. Σημειώνεται πως, οι ιπτάμενοι συνοδοί και φροντιστές ξεκίνησαν την απεργία, αντιδρώντας στο νόμο της κυβέρνησης για τη νέα Ολυμπιακή και ειδικότερα στη μείωση του μισθού τους, την αύξηση των ωρών εργασίας και τη μείωση του αριθμού των πληρωμάτων στις πτήσεις. Πάντως, καθ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, τα δρομολόγια των Ολυμπιακών Αερογραμμών εκτελούνταν κανονικά, με εποχικό προσωπικό και μισθωμένα πληρώματα άλλων εταιριών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι ιπτάμενοι

    "Ιπτάμενες" διαμαρτυρίες

    Σχετικά Links:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ

    [10] Εκλογές

    Επέμεινε στην κατάργηση ΣΔΟΕ Στήριξη στους μικρομεσαίους από Καραμανλή

    (12/2/2004 3:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα υποσχέθηκε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας το μεσημέρι σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στο ξενοδοχείο Κάραβελ. Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση του για κατάργηση του ΣΔΟΕ, χαρακτηρίζοντας "κωμικό" το γεγονός, ότι ανάλογη πρόταση προβλέπεται πλέον και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι να γίνει μία κοινωνία ευκαιριών, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, υποσχόμενος πάταξη της γραφειοκρατίας, διευκολύνσεις για πρόσβαση σε κοινοτικά προγράμματα και υπηρεσίες μίας στάσης, που θα διευκολύνουν τους νέους επιχειρηματίες για λιγότερα έγγραφα. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία, αλλά μπορεί να είναι ανεξάρτητος, ανεπηρέαστος και αμερόληπτος θεματοφύλακας.

    Δεσμεύτηκε για χρηματοδοτήσεις

    Συγκεκριμένα ο Κ. Καραμανλής εξήγγειλε ειδικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ δεσμεύτηκε για χρηματοδότησή τους μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, των τραπεζών και των επιμελητηρίων, αφού όπως τόνισε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον ισχυρότερο μοχλό ανάπτυξης. Έκανε ακόμη λόγο για κατάργηση του χαρτοσήμου κερδών και υποσχέθηκε τη μείωση του χρόνου παραγραφής για φορολογικές παραβάσεις, καθώς και των εγγράφων που απαιτούνται για την ίδρυση επιχείρησης από 14 σε 3.

    Πρότεινε, δε τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου, όπου τον κύριο ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα. Όσον αφορά τις γυναίκες, επεσήμανε πως η ΝΔ θα δώσει περισσότερες ευκαιρίες στις εργαζόμενες μητέρες αλλά και κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των γυναικών και σημείωσε πως η ΝΔ έχει κάνει ήδη μια καλή προσπάθεια με τη συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια.

    Τέλος, επέκρινε την κυβέρνηση, ότι ακολουθεί τη ΝΔ καθώς το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται -όπως είπε- η κατάργηση του ΣΔΟΕ, κάτι που έχει ήδη προτείνει η ΝΔ, πρόταση για την οποία είχε δεχθεί εντονότατη κριτική από την κυβέρνηση και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Τέλος,

    Στον Εύοσμο αύριο ο Καραμανλής

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην περιφερειακή συνδιάσκεψη Βόρειας Ελλάδας του κόμματος, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου. Oι εργασίες θα αρχίσουν στις 10.30 το πρωί στο κλειστό Γυμναστήριο Ευόσμου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. θα έχει συνάντηση με υποψήφιους βουλευτές του κόμματος από την Βόρεια Ελλάδα στο ξενοδοχείο "Χολιντέϊ Ιν". Από τη Νέα Δημοκρατία ανακοινώθηκε ότι από σήμερα και σε καθημερινή βάση, από τις 09:00 έως τις 22:00, λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης και εξυπηρέτησης των Ετεροδημοτών, με αριθμό κλήσης : τηλ. 210 7248600.

    [11] Τεχνολογία

    Μπαλόνια στον... Άρη

    (12/2/2004 3:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC

    Τηλεκατευθυνόμενα μπαλόνια τα οποία θα περιέχουν πολλά μίνι-ρομπότ μπορεί να γεμίσουν τον ουρανό του κόκκινου πλανήτη προκειμένου να τον εξερευνήσουν. Αυτό θα συμβεί εάν εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ερευνητών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA, με την ονομασία StratoSail. Το StratoSail είναι ένας αερόσακος με ένα πτερύγιο το οποίο θα κατευθύνει το μπαλόνι με ακρίβεια. Όπως και τα μετεωρολογικά αερόστατα, το StratoSail θα μπορεί να έχει κάμερες και άλλα όργανα για την εξερεύνηση των διαφόρων περιοχών του πλανήτη. Οι ερευνητές που αναπτύσσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ισχυρίζονται ότι, αν και το StratoSail βρίσκεται στα πρώτα στάδια, θα είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο για την εξερεύνηση του κόκκινου πλανήτη καθώς οι επιστήμονες θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν εξ αποστάσεως τους αερόσακους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Τα μπαλόνια θα μπορούν να εξερευνούν την επιφάνεια του πλανήτη για μήνες ενώ όταν θα χρειαστεί, θα "απελευθερώνουν" σμήνη από μίνι-ρομπότ που θα είναι και αυτά εξερευνητικά οχήματα. Δύο παρόμοια, και όχι τόσο εξελιγμένα, μπαλόνια είχαν σταλεί το 1985 στην Αφροδίτη για να εξερευνήσουν την ατμόσφαιρά της αλλά προέκυψαν προβλήματα καθώς λόγω των δυνατών ανέμων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη ήταν πολύ δύσκολη η πλοήγησή τους.

    Το StratoSail θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα καθώς θα διαθέτει ένα ελαφρύ πτερύγιο πολύ κάτω από το κυρίως σώμα του. Η αιολική ενέργεια που θα παράγεται εξαιτίας της απόστασης μεταξύ του σώματος του μπαλονιού και του πτερυγίου, θα μπορεί να ωθεί όλη την κατασκευή κατά ένα μέτρο το δευτερόλεπτο, εξηγούν οι δημιουργοί του. Με αυτή την τεχνική το μπαλόνι δε θα χρειάζεται άλλες συσκευές, όπως μικρές μηχανές, για την κίνησή του οι οποίες θα απαιτούσαν ενέργεια και θα ήταν βαριές.

    Σχετικά Links:

    BBC

    NASA

    Global Aerospace

    [12] Εσωτερικά

    Κατέθεσε δήλωση-καταγγελία στον ανακριτή Δεν απολογήθηκε ο Σερίφης

    (12/2/2004 3:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αρνήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκου ο Γιάννης Σερίφης που κλήθηκε για την εμπλοκή του σε υπόθεση βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο της ΕΛΑΣ το 1994 από την οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο αστυνομικός Απόστολος Βέλιος. Ο Γιάννης Σερίφης μετέβη στο γραφείο του κ. Ζερβομπεάκου στον οποίο και παρέδωσε δήλωσή-καταγγελία, στην οποία γνωστοποιεί την άρνησή του να απολογηθεί για την εν λόγω υπόθεση. "Δεν πρόκειται να μπω στην ουσία αυτού του κατηγορητηρίου που με προσβάλει σαν πολίτη και εκθέτει τη δικαιοσύνη που θέλει να λέγεται και ανεξάρτητη", τόνιζε χαρακτηριστικά στη δήλωσή τοτυ, ενώ υποστήριξε, ότι διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τη συμμετοχή του σε κοινωνικούς αγώνες.

    Απών ο Σκυφτούλης

    Ο συνήγορός του κ. Σπύρος Φυτράκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο Γιάννης Σερίφης και αυτή τη φορά θα δικαιωθεί, όπως όλες τις προηγούμενες. Επίσης ενώπιον του κ. Ζερβομπεάκου είχε κληθεί να απολογηθεί σήμερα και ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη το 1989. Ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης δεν εμφανίστηκε στο ανακριτικό γραφείο και μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του αλλά και τα μέτρα που ενδεχομένως λάβει ο κ. Ζερβομπεάκος, εάν δεν εμφανιστεί να καταθέσει.

    Οξυμένα τα πνεύματα στη δίκη

    Εν των μεταξύ ένταση επικράτησε σήμερα στη δίκη, όταν ο συνήγορος υπεράσπισης του Αγγ. Κανά -Αλέξης Κούγιας-απείλησε με αποχώρηση, ζητώντας να λάβει τη διαβεβαίωση του Δικηγορικού Συλλόγου, ότι είναι υποχρεωμένος να περνά από τα ειδικά μηχανήματα ελέγχου. Η διαδικασία διεκόπη για μία ώρα προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και το θέμα θα συζητηθεί την Τρίτη στο Δ.Σ του συλλόγου. Μέχρι την Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί στον ΔΣΑ, το θέμα για εξαίρεση των δικηγόρων από τους ελέγχους.

    [13] Εσωτερικά

    Τα τροχαία πρώτη αιτία θανάτου των νέων στην Ελλάδα

    (12/2/2004 4:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Δραματική πρωτιά κατέχει η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου των νέων. Η Ελλάδα είναι πρώτη στα τροχαία μεταξύ των υπόλοιπων, τόσο κατά πληθυσμιακή αναλογία, όσο και στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των ατυχημάτων. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη των καθηγητών Χειρουργικής Γιώργου Ανδρουλάκη και Στυλιανού Κατσαραγάκη που έγινε ενόψει του συνεδρίου "Τραύμα-Τροχαία-Ατυχήματα" που διοργανώνουν οι Ημέρες Ανανήψεως και η Ελληνική Εταιρία Τραύματος.

    Ιατρικά αναστρέψιμοι πολλοί από τους θανάτους

    "Μάστιγα" και "σκάνδαλο" της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισαν οι δύο καθηγητές τα τροχαία καθώς στα 20.000-30.000 ατυχήματα που γίνονται ετησίως, υπάρχουν 32.000 τραυματίες, περίπου 3.000 νεκροί και 4.000-5.000 βαριά τραυματίες με ετήσιο κοινωνικό-οικονομικό κόστος 337 εκ. ευρώ . Μάλιστα, από τους νεκρούς των δυστυχημάτων, περίπου οι μισοί πεθαίνουν εντός του πρώτου πεντάλεπτου ενώ οι 900 τις επόμενες δύο ώρες του ατυχήματος, κυρίως κατά τη μεταφορά τους προς το νοσοκομείο.

    Σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους θανάτους αυτούς χαρακτηρίστηκαν ιατρικά αναστρέψιμοι και αποδόθηκαν ευθύνες στην Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα.

    Από τους υπόλοιπους θανάτους, οι 600 σημειώνονται τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες μέσα στα νοσοκομεία, ενώ από τις 4.000 αρχικά βαριά τραυματισμένους οι περισσότεροι πεθαίνουν ή μένουν με αναπηρίες.

    Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, οι καθηγητές υπογράμμισαν ότι η Πολιτεία δεν έχει επεξεργαστεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης και οριστικής αντιμετώπισης του τραυματία και ότι η επιστημονική κοινότητα από την πλευρά της δεν έχει προτείνει επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις για το ζήτημα αυτό προς την Πολιτεία. Τέλος, πρότειναν την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου για την οδική Ασφάλεια, με συγκεκριμένους άξονες.

    [14] Εσωτερικά

    Θετική η πρώτη αντίδραση από τον Αρχιεπίσκοπο Πρωθείται νέα λύση για την εκκλησιαστική κρίση

    (12/2/2004 5:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: ΝΕΤ 105, 8 ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πρωτοβουλία για την επίλυση της κρίσης ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την εκκλησία της Ελλάδος. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, που μετέβη στο Φανάρι ,και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνέταξαν συμβιβαστικό κείμενο, που προσπαθεί να συγκεράσει όλους τους εκκλησιαστικούς και κοσμικούς νόμους που αφορούν το θέμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εξετάζει το κείμενο με τη συνδρομή νομικών, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Άνθιμου το αντιμετωπίζει "κατ αρχάς θετικά".

    Ανέκυψαν προβλήματα με το νέο κείμενο

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο αυτό επισημαίνεται ο Οικουμενικός ρόλος του Πατριαρχείου, η προσήλωσή του στους κανόνες, ενώ τονίζεται, ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος σέβεται τους κανόνες και τους νόμους της Πολιτείας. Ως προς το επίμαχο θέμα της αποστολής του καταλόγου, επισημαίνεται ότι αποστέλλεται ο κατάλογος για να αντιμετωπισθεί από το Πατριαρχείο, βάσει των ιερών κανόνων και των κανόνων δικαίου.

    Ευρεία σύσκεψη, πάντως, που πραματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Αρχιεπισκοπή, με τη συμμετοχή και συνταγματολόγων και ειδικών επιστημόνων, δεν απέδωσε καρπούς, καθώς διαπιστώθηκαν «ασάφειες» στο κείμενο, οπότε θα ζητηθούν διευκρινίσεις, κυρίως για το θέμα των «δικαιωμάτων» και των «κανόνων δικαίου».

    [15] Εσωτερικά

    Σε 9 συλλήψεις προέβη η αστυνομία Το σκότωσαν για 100 ευρώ

    (12/2/2004 5:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τρεις νεαροί Πομάκοι από την Ξάνθη, εκ των οποίων ο ένας είναι ανήλικος ευθύνονται για τον τη δολοφονία του αστυνομικού Κωνσταντίνου Μαούνη,σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας. Ο άτυχος αστυνομικός τον οποίο στραγγάλισαν για να του πάρουν εκατό ευρώ, είχε βρεθεί νεκρός την Κυριακή το πρωί μέσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του στη λεωφόρου Κηφισού 25 στο Αιγάλεω. Οι δράστες, όπως προέκυψε από τα στοιχεία μπήκαν στο αυτοκίνητό του ενώ ήταν σταματημένο σε κόκκινο φανάρι στην πλατεία Κουμουνδούρου και τον οδήγησαν στο Αιγάλεω με την απειλή μαχαιριού, τον στραγγάλισαν με τα χέρια κι αφού έβαλαν στο πορτμπαγκάζ, άρπαξαν το πορτοφόλι του με εκατό ευρώ από το ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και εξαφανίστηκαν. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.

    Συμμορία κρυβόταν πίσω από τους δράστες

    Ωστόσο η αστυνομία συνέλαβε εκτός από τους Γιασάρ Σαμπρίογλου και Γιασάρ Ρασίογλου, και το συνεργό τους , πέντε ακόμα ανήλικούς, είχαν συστήσει από κοινού συμμορία και διέπρατταν ληστείες στην περιοχή του Κολωνού, των Πετραλώνων και του κέντρου Αθηνών σε βάρος οδηγών διερχόμενων αυτοκινήτων και πεζών. Σημειώνεται, πως οι αρχές αναζητούν ακόμα τον ο Καντάλ Αδίογλου του Σαμπιάν 19 ετών.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής, οι νεαροί δρώντας σε ομάδες 3-4 κάθε φορά ανάγκαζαν τα θύματά τους με την απειλή μαχαιριών να τους δίνουν ο,τι χρήματα είχαν ή τους κακοποιούσαν βάναυσα προκειμένου να τους δώσουν τους κωδικούς αριθμούς των καρτών με τις οποίες έκαναν αναλήψεις από τράπεζες.

    [16] Διεθνή

    "Εκρηκτική" απάντηση στο Ισραήλ ετοιμάζει η Χαμάς Μποϋκοτάζ για το "τείχος ασφαλείας"

    (12/2/2004 4:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC, Reuters

    Την απόφαση του Ισραήλ να μπλοκάρει τη δικαστική διαδικασία στη Χάγη για τη νομιμότητα του τείχος στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, μετά από σχετική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα, σε "μείζονες επιχειρήσεις μαρτυρίου" κατά των Ισραηλινών, κάλεσε τους πυρήνες της στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ενώ ο σεΐχης Αμπντάλα αλ-Σάμι, ανώτερος αξιωματούχος της ισλαμικής Τζιχάντ, τόνισε πως, η απάντηση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις θα είναι "σκληρή". Παράλληλα, ο πάπας Ιωάννης Παύλος, που συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Αχμεντ Κορέι, καταδίκασε το τείχος και ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων. Τη σύγκλιση του Διεθνούς Δικαστήριου για το θέμα ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ η απόφαση της Χάγης, που θα αφορά το ενδεχόμενο κατεδάφισης του τείχους, δεν θα είναι δεσμευτική.

    "Δεν έχει δικαιοδοσία"

    Το Ισραήλ θα μποϋκοτάρει τη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στις 23 Φεβρουαρίου για τη νομιμότητα του τείχους στη Δυτική Όχθη, αφού το θεωρεί μέσο αντιμετώπισης των επιθέσεων αυτοκτονίας.

    Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στην ακροαματική διαδικασία για το τείχος ασφαλείας, που θα γίνει στη Χάγη, αφού θεωρεί πως, το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο για να αποφασίσει επί του θέματος.

    Στην απόφαση αυτή κατέληξε το υπουργικό συμβούλιο, μετά την εισήγηση ομάδας εμπειρογνωμόνων, που συνέστησε το μποϋκοτάζ στις συνεδριάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου. Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες πρότειναν στην κυβέρνηση να επιμένει στις προηγούμενες δηλώσεις της, οι οποίες ζητούσαν από τη Χάγη να απορρίψει το αίτημα, που έχει "πολιτικά κίνητρα".

    Το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει το Ισραήλ στη δικαστική διαδικασία είχε αφήσει ανοικτό και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σιλβάν Σαλόμ, σε συνέντευξή του την Τετάρτη. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι, το τείχος θα εμποδίσει τους καμικάζι αυτοκτονίας, ενώ οι Παλαιστίνιοι το χαρακτηρίζουν προσπάθεια σφετερισμού περισσότερων εδαφών.

    Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τζάμαλ Σουμπάκι, την απέδωσε στην αποτυχία του Ισραήλ να πείσει τον κόσμο για τα επιχειρήματά του.

    Ανάθεμα του πάπα για το τείχος

    Εν τω μεταξύ, ο πάπας Ιωάννης Παύλος υπογράμμισε πως, η συμφιλίωση στη Μέση Ανατολή απαιτεί "συγχώρεση παρά εκδίκηση, γέφυρες παρά τείχη" και έκανε έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων και των αντιποίνων.

    Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ποντίφικας καταδικάζει το τείχος στη Δυτική Όχθη, αφού είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του γι αυτό και τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, στην Ιταλία.

    Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ την Τετάρτη, ανέφερε πως, η επίθεση στη Γάζα θα έχει "δυσμενείς επιπτώσεις" στην έκβαση των συνομιλιών, για την προετοιμασία της πρώτης συνάντησής του με τον Αριέλ Σαρόν, που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

    Με επιθέσεις αυτοκτονίας απειλεί η Χαμάς

    "'Ολες οι επιλογές είναι ανοικτές για να πληγεί ο εχθρός παντού στην Παλαιστίνη". Αμπντάλα αλ- Σάμι, ανώτερος αξιωματούχος Τζιχάντ

    Παράλληλα, η Χαμάς ετοιμάζεται να δώσει μια ηχηρή απάντηση στην εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 15 Παλαιστίνιους.

    Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση προτείνει τα μέτρα δράσης των μαχητών της, καλώντας τους να πλήξουν "κάθε εχθρική θέση που μπορούν στην κατεχόμενη γη μας" και "να βομβαρδίσουν οικισμούς με ρουκέτες και όλμους".

    Στην κηδεία των θυμάτων της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν και τρία μέλη της οργάνωσης Τζιχάντ, το πλήθος φώναζε συνθήματα που καταδίκαζαν την επίθεση και καλούσε σε συνέχιση των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον των Ισραηλινών.

    Μάλιστα, ο σεΐχης Αμπντάλα αλ-Σάμι δήλωσε πως, "ο εχθρός πρέπει να περιμένει μια απάντηση από τους μαχητές μας, που θα είναι τόσο σκληρή, όσο η σφαγή που διαπράχθηκε".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρες συγκρούσεις στη Γάζα

    Έκκληση Κορέι στο κουαρτέτο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 February 2004 - 17:54:07 UTC