Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για ανθρώπους και ρομπότ Ένα επιπλέον βήμα για την κατάκτηση του Άρη
  • [02] Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών στην Κίνα
  • [03] Η "βασίλισσα" της ντίσκο έχει ροκ συνήθειες Τα σίδερα της φυλακής είναι
  • [04] Στην Α' Θεσσαλονίκης ο Παπαθεμελής με Ν.Δ Έδωσαν τα χέρια
  • [05] Μια ζωή μαζί Ντεπορτίβο - Βαλερόν
  • [06] Διαψεύδει για Τότι η Ρεάλ
  • [07] Αποδεικτικά στοιχεία Καταδικάστηκαν σε θάνατο οι δύο Αφγανοί
  • [08] Για να συγκεντρώσει χρήματα Σε μπλουζάκια το χαμόγελο της Χίλαρι
  • [09] "Η επίθεση δεν είχε στόχο Ιρακινούς" Επίθεση καμικάζι στην Ισκεντιρίγια
  • [10] Ευθεία επίθεση σε Γ. Παπανδρέου Οχι συγχώνευση Υπ. Παιδείας-Εργασίας
  • [11] Διαμαρτυρία οικολόγων ακτιβιστών Ένταση στην ΑΓΕΤ
  • [12] Ζήτησε διάσπαση του δικομματισμού Έντονη επίθεση από Παπαρήγα σε ΝΔ και
  • [13] Χιόνια ακόμα και στα πεδινά Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας
  • [14] Στον τομέα των λιβυκών συμφερόντων "Oι Αμερικανοί έρχονται στη Λιβύη"
  • [15] Η δίκη του ΕΛΑ Αρνούνται τις κατηγορίες οι "πέντε" του ΕΛΑ
  • [16] Θα ενημερωθεί για την πορεία προετοιμασίας Στην Ελλάδα η Συντονιστική
  • [17] "Καταπάτηση θρησκευτικής ελευθερίας και έκφρασης" Απαγόρευση
  • [18] Θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα Μάνος-Ανδριανόπουλος στα ψηφοδέλτια του

    [01] Τεχνολογία

    Για ανθρώπους και ρομπότ Ένα επιπλέον βήμα για την κατάκτηση του Άρη

    (10/2/2004 12:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC online

    "Κυβοτακτικός αστροβιολόγος" είναι ο αστροβιολόγος τρίτης γενιάς, ο οποίος θα είναι εξοπλισμένος με ψηφιακό υπολογιστή, κάμερα, ποντίκι δακτύλου, πληκτρολόγιο αλλά και οθόνη, η οποία θα στηρίζεται στο κεφάλι του χρήστη (κάτι σαν γυαλιά). Ο υπολογιστής έχει 667 MHz και φοριέται στην πλάτη, με τη βοήθεια μίας ειδικής ζώνης. Το ποντίκι δακτύλου βοηθά το χρήστη να χειρίζεται τα Microsoft Windows. Το νέο σύστημα έχει σκοπό να βοηθήσει στη συγκέντρωση γεωλογικών στοιχείων από την επιφάνεια του Άρη. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ρομπότ.

    Πως λειτουργεί το σύστημα

    Για την ώρα λειτουργεί δοκιμαστικά, με τους επιστήμονες να "πειραματίζονται" στην ύπαιθρο της Κεντρικής Ισπανίας. Επίσης, έχει δοκιμαστεί πάνω σε μία φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη. Έστω και από φωτογραφία, κατάφερε να ξεχωρίσει τις άκρες ενός βράχου καθώς και πετρώματα με πιο έντονα χρώματα.

    Ο επικεφαλής της έρευνας Πάτρικ Μακ Γκουάιρ, είπε στο BBC Online, από το Κέντρο Αστροβιολογίας στη Μαδρίτη, ότι δημιούργησε το συγκεκριμένο σύστημα, για να μη χρειάζεται να χρησιμοποιεί ειδικά ρομπότ στις δοκιμές, τα οποία είναι αρκετά εύθραυστα .

    Το "έξυπνο πρόγραμμα" του συστήματος μπορεί να παράγει ξεχωριστές φωτογραφίες για τη χροιά, τη διαπότιση και την ένταση του τοπίου. Αυτές οι εικόνες χωρίζονται σε ομάδες, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε εικόνας. Ανάλογα με το μέγεθός τους παίρνουν ένα συγκεκριμένο νούμερο. Οι μικρότερες περιοχές τείνουν να είναι πιο ασυνήθιστες από τις άλλες και για αυτό θεωρούνται πιο ενδιαφέρουσες. Για την κάθε εικόνα δημιουργούνται τρεις "ασυνήθιστοι χάρτες", οι οποίοι μετά συνδυάζονται προκειμένου να δημιουργηθεί ένας "χάρτης ενδιαφέροντος". Αυτό επιτρέπει στο χρήστη του συστήματος, να το προσαρμόζει στις δικές του ανάγκες ή στις ιδιαιτερότητες του τοπίου.

    [02] Υγεία

    Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών στην Κίνα

    (10/2/2004 12:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως επιβεβαιώθηκαν άλλες τέσσερις περιπτώσεις γρίπης των πτηνών, έχουν μολυνθεί από τον ιό H5N1. Σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, οι τέσσερις εστίες εντοπίσθηκαν στις επαρχίες Τζιανγκσί (νοτιοανατολική Κίνα), Χουμπέι (κεντρική Κίνα), Γιουνάν (νοτιοανατολική Κίνα) και στην περιοχή Σιαντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα). Η γρίπη των πτηνών έχει εκδηλωθεί στις 14 από τις 31 επαρχίες της Κίνας και ο αριθμός των υπόπτων ή επιβεβαιωμένων εστιών έχει φθάσει τις 38, οι 23 από τις οποίες έχουν μολυνθεί από τον ιό Η5Ν1, ο οποίος είναι και ο πιο επικίνδυνος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σαρώνει η γρίπη των πτηνών

    Kαι σε χοίρους ο ιός των πτηνών

    Αυξάνονται οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

    [03] Διάφορα

    Η "βασίλισσα" της ντίσκο έχει ροκ συνήθειες Τα σίδερα της φυλακής είναι για την Νταϊάνα Ρος

    (10/2/2004 1:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΕΤ1, BBC online

    Τον μπελά της βρήκε η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια, όταν, το Δεκέμβρη του 2002, ένας οδηγός κατήγγειλε στις αστυνομικές αρχές της Αριζόνας ότι ένα αυτοκίνητο είχε περάσει στο αντίθετο ρεύμα. Η αστυνομία έσπευσε να σταματήσει το εν λόγω αυτοκίνητο στην Τούλσον της Αριζόνας. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί είδαν ότι οδηγός ήταν η σταρ του πενταγράμμου Νταϊάνα Ρος. Παρά την αρχική έκπληξη, το αλκοτέστ έγινε κανονικά και έδειξε ότι η 59χρονη σταρ είχε καταναλώσει τη διπλή από την επιτρεπόμενη ποσότητα. Μάλιστα οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι τα μάτια της τραγουδίστριας ήταν κατακόκκινα, ενώ έπεσε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Η βιντεοκασέτα της σύλληψης δείχνει τη Ρος να παρακαλεί τους αστυνόμους να μη δημοσιοποιήσουν τις λεπτομέρειες.

    Έχει... αμαρτωλό παρελθόν

    Ο δικαστής του Λος Άντζελες απεφάνθη ότι η Ρος θα εκτίσει διήμερη ποινή στις φυλακές του Λος Άντζελες ενώ θα πρέπει να παρακολουθήσει πρόγραμμα απεξάρτησης για τουλάχιστον 36 ώρες. Πάντως ο δικηγόρος της Ρος δεν άσκησε έφεση και η τραγουδίστρια άκουσε την ποινή της δια τηλεφώνου, καθώς δεν παρευρέθη στο δικαστήριο.

    Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η διάσημη καλλιτέχνιδα είχε προβλήματα με την αστυνομία. Το Σεπτέμβρη του 1999 η Ρος είχε κρατηθεί για πέντε ώρες στο Λονδίνο, ως ύποπτη για επίθεση κατά φύλακα του αεροδρομίου Χίθροου, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερη.

    [04] Εκλογές

    Στην Α' Θεσσαλονίκης ο Παπαθεμελής με Ν.Δ Έδωσαν τα χέρια ΝΔ-Παπαθεμελής

    (10/2/2004 2:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Επισημοποιήθηκε σήμερα η συμφωνία ανάμεσα στη Ν.Δ και το νεοσύστατο κόμμα "Δημοκρατική Αναγέννηση" του Στέλιου Παπαθεμελή, για συνεργασία ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου, ύστερα από τη συνάντηση, που είχαν οι δυο άντρες το πρωί στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Παπαθεμελή, λέγοντας ότι, είναι ένας άνθρωπος με αρχές, ο οποίος έχει το θάρρος της γνώμης του, ενώ τόνισε, πως "η φωνή της "Δημοκρατικής Αναγέννησης" και των ανθρώπων της είναι χρήσιμη". Ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογράμμισε ότι, σέβεται όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την ιδεολογική τους αφετηρία και πρόσθεσε "προχωράμε μπροστά μαζί με όλους όσους οραματίζονται ένα νέο ξεκίνημα για την πατρίδα μας και μια νέα διακυβέρνηση".

    Αυστηρά εκλογική η συνεργασία

    Από τη μεριά του ο κ. Παπαθεμελής, χαρακτηρίσε τη συνεργασία "αυστηρά εκλογική", διευκρινίζοντας, πως η "Δημοκρατική Αναγέννηση" ως κεντρώα πολιτική δύναμη με τη δική της αυτονομία θα διατηρήσει την ανεξαρτησία της. Ακόμη, στάθηκε στην ανάγκη για πολιτική αλλαγή, η οποία θα βοηθήσει και στη λειτουργία του ίδιου του πολιτικού συστήματος, επισημαίνοντας, πως πρέπει να ενισχυθούν οι κεντρώες δυνάμεις που στηρίζουν τη ΝΔ προς όφελος του τόπου και των πολιτών. Αναφερόμενος, δε, στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, ανέφερε ότι, πρόκειται για ένα "νέο άφθαρτο πολιτικό".

    Τέλος ο πρόεδρος της "Δημοκρατικής Αναγέννησης μίλησε και για την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας, πως αιτία γι' αυτή του την κίνηση ήταν η πολιτική, που ακολούθησε το κυβερνών κόμμα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα όπως είπε την ανεργία, τη φτώχεια, τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    Ο κ. Παπαθεμελής θα είναι υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης, ενώ αύριο θα ανακοινωθούν τα ονόματα των στελεχών του κόμματός του που επίσης θα μετάσχουν στους συνδυασμούς της ΝΔ στην Α και Β Αθηνών.

    Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

    Στη συνεργασία του Στέλιου Παπαθεμελή με τη ΝΔ αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Πρωτόπαπας τονίζοντας, πως "ο καθένας επιλέγει τον φυσικό του χώρο στις νέες συνθήκες".

    Σχολιάζοντας καυστηκότερα το θέμα ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, επεσήμανε, πως "ο κ. Παπαθεμελής όταν έκανε τις επιλογές του άσκησε από τα αριστερά κριτική στο ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας, πως είναι απορίας άξιο το πώς βρέθηκε στην δεξιά".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεργασία Παπαθεμελή με ΝΔ

    [05] Champions League

    Μια ζωή μαζί Ντεπορτίβο - Βαλερόν

    (10/2/2004 3:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο Ριαθόρ αναμένεται να κλείσει την καριέρα του ο Χουάν Κάρλος Βαλερόν μετά την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2010. Η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ανακοίνωσε σήμερα την επέκταση της συνεργασίας του διεθνούς άσου για έξι ακόμα χρόνια κάτι που σημαίνει ότι, αν εξαντλήσει το συμβόλαιό του, ο Βαλερόν θα φορά τη φανέλα της "Ντεπόρ" μέχρι τα 35 του. "Είμαι πολύ χαρούμενος που θα μείνω σ΄ αυτόν τον σύλλογο. Αυτή η ανανέωση είναι πολύ σημαντική για μένα, γιατί σημαίνει ότι θα συνεχίσω να περνάω τόσο καλά για αρκετά χρόνια ακόμη", είπε ο 28χρονος άσος, που αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2000 από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του το 1994, σε ηλικία 19 ετών, από τη Λας Πάλμας, ενώ πέρασε και για μια περίοδο (1997-98) από τη Μαγιόρκα.

    [06] Champions League

    Διαψεύδει για Τότι η Ρεάλ

    (10/2/2004 3:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κάθε καλοκαίρι αναστατώνει την ποδοσφαιρική αγορά προσθέτοντας στον θίασο των υπεράσων που έχει δημιουργήσει ακόμα ένα μεγάλο όνομα από το χώρο του ποδοσφαίρου. Ο λόγος για την Ρεάλ Μαδρίτης που και αυτό το καλοκαίρι θέλει να κάνει το "μπαμ", φλερτάροντας με τους Τιερί Ανρί, Ρούουντ Φαν Νιστελρόι και Φραντζέσκο Τότι. Το όνομα του Ιταλού επιθετικού της Ρόμα παρά τις όποιες διαψεύσεις παίζει γερά τις τελευταίες ημέρες για την ενίσχυση των μαδριλένων. Καταλληλότερος για να μιλήσει βέβαια για τις μεταγραφικές κινήσεις της Ρεάλ δεν είναι άλλος από τον προπονητή της Κάρλος Κεϊρόζ, που δεν έκρυψε την προτίμηση του για τους Ρούουντ Φαν Νιστελρόι και Τιερί Ανρί που τους θεωρεί πιο ώριμους για την ομάδα του. Όσο για τον Τότι θεωρεί ότι δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τη «βασίλισσα».

    [07] Διεθνή

    Αποδεικτικά στοιχεία Καταδικάστηκαν σε θάνατο οι δύο Αφγανοί

    (10/2/2004 4:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ένοχοι κρίθηκαν από το δικαστήριο της Καμπούλ, οι δύο Αφγανοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο, για την δολοφονία μιας Γαλλίδας, η οποία εργαζόταν στην Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, στην επαρχία Γκαζνί, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (AIP), σε βάρος του Ζία Αχμεντ, 28 ετών και του Αμπντούλ Νάμπι, 29 ετών, είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για την δολοφονία της Μπετίνα Γκουαλάρ, 29 ετών, στην πόλη Γκάζνι, 130 χιλιόμετρα νότια της Καμπούλ, στις 16 Νοεμβρίου. Η Γαλλίδα εργαζόταν στην υπηρεσία αυτή από τον Ιούνιο του 2002. Το δικαστήριο οδηγήθηκε στην απόφασή του αυτή, με βάση αποδεικτικά στοιχεία που είχε δώσει ο κυβερνήτης της Γκάζνι, ανέφερε το πρακτορείο AIP.

    Δήλωσαν αθώοι

    Οι καταδικασθέντες, που δήλωσαν αθώοι, ενδέχεται να ασκήσουν έφεση για την απόφαση.

    Κατηγόρησαν τον κυβερνήτη ότι τους ενέπλεξε από προσωπική έχθρα, πρόσθεσε το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (AIP). Από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, τον χειμώνα του 2001, στις ανατολικές και νότιες περιοχές του Αφγανιστάν τα βίαια επεισόδια και οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.

    [08] Διάφορα

    Για να συγκεντρώσει χρήματα Σε μπλουζάκια το χαμόγελο της Χίλαρι

    (10/2/2004 4:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το όσκαρ πρωτοτυπίας στη συγκέντρωση χρημάτων για προεκλογικές καμπάνιες σίγουρα ανήκει στους Αμερικανούς. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δάνεισε το χαμόγελό της σε μπλουζάκια, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για να ενισχύσει την προεκλογική της εκστρατεία, για τον επανεκλογή της το 2006. Τα μπλουζάκια με τη Χίλαρι έρουν την υπογραφή του σταρ της νεοϋορκέζικης μόδας, Μαρκ Τζέικομπς. O Τζέικομπς, αφού χρηματοδότησε ένα σχολείο για ομοφυλόφιλους, αποφάσισε να συνεχίσει τη φιλανθρωπική του δραστηριότητα, με πολιτικό χαρακτήρα αυτή τη φορά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των T-shirt, όπου είναι τυπωμένο λίαν χαμογελαστό το πρόσωπο της Αμερικανίδας γερουσιαστή, θα δοθούν απευθείας στα ταμεία προεκλογικού αγώνα της Χίλαρι. Οι δημοκρατικοί λάτρεις της μόδας θα μπορούν να το αγοράσουν αντί 60 δολαρίων.

    Παραλίγο να της βγει σε κακό

    Παραλίγο να κατηγορηθεί για ρατσισμό η Χίλαρι, όταν την περασμένη εβδομάδα σε βραδιά, που είχε οργανωθεί προς τιμήν της πάλι για τον "ευγενή" σκοπό εξεύρεσης χρημάτων, είπε αστειευόμενη ότι ο ήρωας της ανεξαρτησίας της Ινδίας, Μαχάτμα Γκάντι, είχε εργαστεί ως πυροσβέστης στο Σεντ Λούις, στην κεντρική Πολιτεία Μισούρι. Ο πυροσβέστης είναι μια πολύ διαδεδομένη εργασία για τους Ινδούς μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βεβαίως, έσπευσε να ζητήσει συγνώμη δηλώνοντας ότι θαυμάζει το έργο και τη ζωή του Μαχάτμα Γκάντι, κάτι που έχει επανειλημμένα εκφράσει και ότι λυπάται ειλικρινά εάν αυτός ο μικρός αστεϊσμός υπονοούσε κάτι άλλο.

    [09] Ιράκ

    "Η επίθεση δεν είχε στόχο Ιρακινούς" Επίθεση καμικάζι στην Ισκεντιρίγια

    (10/2/2004 6:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε επίθεση αυτοκτονίας οφείλεται η ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, έξω από το αστυνομικό τμήμα, στην ιρακινή πόλη Ισκεντιρίγια, νότια της Βαγδάτης. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 67 τραυματίστηκαν , σύμφωνα με νέο απολογισμό από νοσοκομειακές πηγές. Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί είναι 45 και οι τραυματίες 150. "Πιστεύω πως πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας", δήλωσε ο Νταγκ Μουμπάρι της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης, 45 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης. "Ήταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, ένα ημιφορτηγό Toyota με πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών", πρόσθεσε ο ίδιος. Η επίθεση δεν είχε στόχο αποκλειστικά Ιρακινούς, αν και την ώρα εκείνη πολλοί Ιρακινοί είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο αστυνομικό τμήμα για να προσληφθούν στην αστυνομία, ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματικός.

    "Ο στόχος δεν ήταν η αστυνομία"

    "Στο νοσοκομείο μας έχουμε 50 νεκρούς και 29 τραυματίες", επιβεβαίωσε ο δόκτωρ Ράζακ Τζαμπάρ αλ-Τζανάμπι, διευθυντής του γενικού νοσοκομείου της πόλης Ισκαντιρίγια, 45 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι νοσηλεύονται 19 άτομα, από τα οποία 3 γυναίκες ενώ δέκα άλλα επέστρεψαν σπίτια τους.

    Στην πόλη Χίλα, που απέχει 40 χιλιόμετρα, ο διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου ανέφερε ότι έχουν μεταφερθεί πέντε νεκροί και 32 τραυματίες, ενώ έξι ακόμη τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μαχαουίλ, σύμφωνα με αξιωματούχο του.

    ''Αυτό που θέλω να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι αυτής της επίθεσης, είναι πως επιτέθηκαν σε αθώους ανθρώπους. Ο στόχος δεν ήταν η αστυνομία'', πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματικός, Νταγκ Μουμπάρι, ο οποίος βρέθηκε στον τόπο της έκρηξης.

    [10] Εκλογές

    Ευθεία επίθεση σε Γ. Παπανδρέου Οχι συγχώνευση Υπ. Παιδείας-Εργασίας

    (10/2/2004 4:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Σε δημόσιο διάλογο για τα θέματα παιδείας κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων του ΗΛΠΑΠ. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για την παιδεία, άσκησε σκληρή κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου για την πρότασή του περί συγχώνευσης των υπουργείων παιδείας και εργασίας, την οποία χαρακτήρισε καινοφανή ιδέα, που στόχο έχει να θέσει την εκπαίδευση στις υπηρεσίες της αγοράς.

    Ζήτησε αύξηση των δαπανών για την υγεία

    Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πρότεινε τη θέσπιση 12χρονης υποχρεωτικής παιδείας, που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα παρέχεται ως δημόσιος αγαθό σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

    Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ανάγκη αυτόνομης μορφωτικής λειτουργίας του Λυκείου και πλήρη αποσύνδεσή του από τη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των πανελληνίων εξετάσεων Β΄ και Γ΄Λυκείου και της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τέλος, ζήτησε αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    Πρότεινε ενοποίηση των συγκοινωνιών

    Τέλος, αναφερόμενος στις συγκοινωνίες, υπογράμμισε το δημόσιοτου χαρακτήρα επισημαίνοντας, ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί ώστε όλη η Αττική να έχει πλήρη συγκοινωνιακή κάλυψη εντός της επόμενης δεκαετίας, προτείνοντας την ενοποίηση των δύο Εταιριών Η.Σ.Α.Π. και ΑΜΕΛ σε μια εταιρία δημόσιου χαρακτήρα με κοινωνικό ρόλο.

    [11] Εσωτερικά

    Διαμαρτυρία οικολόγων ακτιβιστών Ένταση στην ΑΓΕΤ

    (10/2/2004 5:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στο Βόλο, επιχείρησαν να εισβάλλουν το μεσημέρι οικολόγοι ακτιβιστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα εμπόδια που προβάλει η βιομηχανία στην κατασκευή της περιφερειακής Λεωφόρου Βόλου. Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, ξεφόρτωσαν μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, 100 σακιά τσιμέντου ΑΓΕΤ, γεμάτα με ψεύτικα χαρτονομίσματα Ευρώ.

    Καταγγέλλουν ανεξέλεγκτη υποβάθμιση του περιβάλλοντος

    Οι ακτιβιστές θεωρούν εξαιρετικά προκλητικό το γεγονός ότι η βιομηχανία ζητά 15 δις δραχμές για να επιτρέψει να περάσει ο περιφερειακός Βόλου από τις εγκαταστάσεις της, δεδομένου ότι είναι εκείνη που ευθύνεται για αυτό.

    "Ενώ θα έπρεπε να επιβαρυνθεί η ίδια τη δαπάνη, ζητάει και τα ρέστα", τονίζει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και κατηγορεί τη βιομηχανία για υπερβολική λατόμευση του χώρου.

    Παράλληλα ζητά από την ΑΓΕΤ να προχωρήσει στη μεταφορά δια της θαλάσσιας οδού των προϊόντων της ώστε να μην προκαλείται η καταστροφή των οδοστρωμάτων από την κίνηση των βαρέων οχημάτων που διέρχονται την πόλη του Βόλου.

    Ζητά επίσης από την εταιρεία να εφαρμόσει, χωρίς καθυστέρηση, τους περιβαλλοντικούς όρους , που έχουν τεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ και να υποχρεωθεί να χρησιμοποιεί στις θαλάσσιες μεταφορές πλοία διπλού πυθμένα για να ελαττωθεί ο κίνδυνος για οικολογική καταστροφή του Παγασητικού κόλπου.

    [12] Εκλογές

    Ζήτησε διάσπαση του δικομματισμού Έντονη επίθεση από Παπαρήγα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    (10/2/2004 5:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ ΚελέρηΠηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Με σκληρή γλώσα επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και την προετοιμασία του εαρινού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γενικής γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα κόμματα, που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι στην εξουσία θα πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δώσουν δύναμη στα κόμματα του δικομματισμού, επισημαίνοντας, πως μόνο "ΚΚΕ θα συμβάλλει στην ανάπτυξη λαϊκών αγώνων, εναντίον των αποφάσεων του Ecofin".

    Κατηγόρησε έντονα τον Γ. Παπανδρέου

    Συγκεκριμένα καταφέρθηκε εντανίον του Γιώργου Παπανδρέου, κατηγορώντας τον, πως "είχε το θράσος να απευθυνθεί στην εργατιά και στους ναυτεργάτες, γιατί πραγματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ακόμα σκληρότερες συνθήκες δουλείας των εργαζομένων, τους δε ναυτεργάτες τους οδήγησε σ ένα μεγάλο μέρος στην ανεργία".

    Τέλος, αναφερόμενη στις τηλεοπτικές συζητήσεις, κάλεσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να δεχτούν την πρόταση του για συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών όλων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής, "αντί να διαγκωνίζονται για τις διαδικασίες των συζητήσεων ανάμεσά τους, ψάχνοντας ίσως για πρόσχημα ματαίωσής τους".

    [13] Εσωτερικά

    Χιόνια ακόμα και στα πεδινά Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας

    (10/2/2004 5:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ραγδαία επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη, με πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους προβλέπει η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε την Τρίτη. Τα φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα και θα επεκταθούν σταδιακά από το μεσημέρι της Πέμπτης και στην υπόλοιπη χώρα. Να λάβουν μέτρα αυξημένης ετοιμότητας, συνιστά στις περιφέρειες και τις νομαρχίες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Χιόνια και στην Αθήνα;

    Για την Τετάρτη, προβλέπονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα, με βροχή ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ισχυροί βοριάδες στα πελάγη .

    Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί την Τετάρτη από 4-11 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλονίκη από 2-9 βαθμούς.

    Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη, με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια ακόμα και στα πεδινά και θυελλώδεις βοριάδες.

    Την Παρασκευή, δεν αποκλείεται μάλιστα να χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

    [14] Διεθνή

    Στον τομέα των λιβυκών συμφερόντων "Oι Αμερικανοί έρχονται στη Λιβύη"

    (10/2/2004 6:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ομαλοποιούνται οι σχέσεις ΗΠΑ - Λιβύη, έπειτα από δεκαετίες αμοιβαίας εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών. "Οι Αμερικανοί έρχονται στη Λιβύη για να εργαστούν εντός της βελγικής πρεσβείας στον τομέα των αμερικανικών συμφερόντων στη Λιβύη και οι Λίβυοι θα πάνε στην Αμερική για να εργαστούν στον τομέα των λιβυκών συμφερόντων εκεί", δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μοχάμεντ Αμπντεραχμάν Σάλγκαμ. Στο μεταξύ, αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την επιστροφή Αμερικανού διπλωμάτη στη λιβυκή πρωτεύουσα. "Αυτήν τη στιγμή έχουμε έναν Αμερικανό διπλωμάτη στην Τρίπολη ο οποίος έχει αναλάβει να βοηθήσει τους Αμερικανούς ειδικούς για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε κάποιον εκεί", δήλωσε ο αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [15] Εσωτερικά

    Η δίκη του ΕΛΑ Αρνούνται τις κατηγορίες οι "πέντε" του ΕΛΑ

    (10/2/2004 6:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τις τοποθετήσεις των πέντε κατηγορουμένων όσον αφορά στις κατηγορίες που τους αποδίδονται ζήτησε την Τρίτη η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελισάβετ Μπρίλλη. Ο Χρήστος Τσιγαρίδας, που έλαβε πρώτος το λόγο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής του στον ΕΛΑ ως το 1990 τονίζοντας ότι η οργάνωση στόχευε μεταξύ άλλων στην ανανέωση της κοινωνίας. Όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη τους με τον ΕΛΑ. Με τη λήξη της σημερινής διαδικασίας η πρόεδρος κάλεσε για την Τετάρτη τους πρώτους μάρτυρες για την υπόθεση.

    "Στόχος του ΕΛΑ η ανανέωση της κοινωνίας"

    'Ήταν μία οργάνωση που στόχευε με πολύπλευρες και διαφορετικές δραστηριότητες να συμβάλει στην ανανέωση της κοινωνίας και είχε όραμα μία κοινωνία που θα ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των καταπιεσμένων πολιτών" δήλωσε ο Χρήστος Τσιγαρίδας και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, διότι όπως είπε δεν είναι αληθείς και δεν τον αφορούν.

    "Απ' όσο είδα από τη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ενοχή μου'' τόνισε χαρακτηριστικά ενώ κληθείς να σχολιάσει τη φράση "ο αγώνας συνεχίζεται" στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης το 1995 έκανε λόγο για ένα σύνθημα ζύμωσης.

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Αγαπίου επανέλαβε ότι όλα όσα ισχυρίζονται οι αρχές εναντίον του δεν ισχύουν, χαρακτήρισε τη δίκη ανέντιμη και προιόν συνεχούς προσπάθειας εξόντωσης του και υπερασπίστηκε τους συγκατηγορούμενους του πλην του Χ. Τσιγαρίδα.

    Αθώοι δήλωσαν επίσης ο Αγγελέτος Κανάς και η Ειρήνη Αθανασάκη η οποία μάλιστα τόνισε ότι δεν υπάρχει πραγματικός λόγος για τον οποίο ζει σε συνθήκες που υποβιβάζουν και υποτιμούν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

    Τις κατηγορίες αρνήθηκε μέσω του συνηγόρου του και ο Μιχάλης Κασίμης, ο οποίος απουσιάζει από το δικαστήριο καθώς νοσηλεύεται.

    Απέδωσε μάλιστα την εις βάρος του δίωξη στη συγγενική του σχέση με το Χρήστο Κασίμη, "έναν άνθρωπο με ήθος, ευαίσθητο, με αγάπη για τη ζωή, που δολοφονήθηκε το 1977''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άνοιξε η αυλαία για τη δίκη του Ε.Λ.Α.

    [16] Εσωτερικά

    Θα ενημερωθεί για την πορεία προετοιμασίας Στην Ελλάδα η Συντονιστική Επιτροπή των Παραολυμπιακών

    (10/2/2004 6:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Για την πορεία της προετοιμασίας της Αθήνας ενόψει των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα ενημερωθεί η Συντονιστική Επιτροπή της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, κατά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από αύριο στην χώρα μας. Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Φιλ Κρέϊβεν, καθώς και ο αντιπρόεδρος της IPC και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Φρανσουά Τερανόβα. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Συντονιστικής Επιτροπής θα βρεθούν οι παρακάτω τομείς: ΜΜΕ, Υπηρεσίες προς τις Διεθνείς Παραολυμπιακές Επιτροπές, Εικόνα και Ταυτότητα της Πόλης, Λειτουργίες και Σχεδιασμός Εγκαταστάσεων, Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Ντόπινγκ, Μεταφορές, Παρουσίαση Τελετών Έναρξης και Λήξης, Αθλήματα, Υπηρεσίες Διατροφής, Παραολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, Ασφάλεια, Τεχνολογία, καθώς και το πρόγραμμα "Υιοθετήστε ένα άθλημα". Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου (12.30), στο Συνεδριακό Κέντρο της ΑΘΗΝΑ 2004.

    [17] Διεθνή

    "Καταπάτηση θρησκευτικής ελευθερίας και έκφρασης" Απαγόρευση θρησκευτικών συμβόλων

    (10/2/2004 7:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία, την απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια σχολεία της χώρας. Με 494 ψήφους υπέρ, 36 κατά και 31 αποχές , απαγορεύεται η ισλαμική μαντήλα και άλλα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία της χώρας, χάρη στην θετική ψήφο του κυριότερου κόμματος της πλειοψηφίας τη Ένωση για ένα λαϊκό κίνημα (UMP, κόμμα του προέδρου Ζακ Σιράκ) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ζαν Λουί Ντεμπρέ. Οι μουσουλμάνοι της Γαλλίας κάνουν λόγο για καταπάτηση της θρησκευτικής τους ελευθερίας και έκφρασης. Δεν είναι ένας νόμος καχυποψίας κατά των θρησκειών, αλλά αντίθετα σέβεται τη χριστιανική την εβραϊκή και την μουσουλμανική θρησκεία, επεσήμανε ο πρόεδρος του UMP Ζακ Μπαρό. Η μουσουλμανική θρησκεία είναι η δεύτερη στην Γαλλία, όπου ζει ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ευρώπη, 5 έως 7 εκατομμύρια άνθρωποι.

    Αφορά μόνο τα δημόσια σχολεία

    Το μέτρο θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2004

    Για τους Σοσιαλιστές, ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ζαν Γκλαβανί εξήγησε ότι αυτός ο νόμος "κατέστη αναγκαίος" λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπισε η εκπαιδευτική κοινότητα, απευθύνοντας στους βουλευτές "επείγουσα έκκληση για βοήθεια".

    Οι Κομμουνιστές εκτίμησαν ότι ο νόμος αυτός "στιγματίζει ένα μέρος του πληθυσμού".

    Το κόμμα της κεντροδεξιάς (UDF) και σύμμαχος της πλειοψηφίας, έκρινε ότι είναι ένας "άχρηστος" νόμος κατηγορώντας τον ότι "δεν ομιλεί για την ενσωμάτωση" των πληθυσμών που έχουν προκύψει από την μετανάστευση.

    Πρόκειται για την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου, που θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για την τελική έγκριση. Το μέτρο θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2004 και θα αφορά μόνο τα δημόσια σχολεία που βρίσκονται στη Γαλλία, δε θα ισχύει για τα ιδιωτικά σχολεία και για τα Γαλλικά σχολεία του εξωτερικού.

    [18] Εκλογές

    Θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα Μάνος-Ανδριανόπουλος στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

    (10/2/2004 7:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Θετική ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου των Στέφανου Μάνου και Ανδρέα Ανδριανόπουλου. Με ταυτόχρονες ανακοινώσεις τους κάνουν γνωστό, ότι θα συνεργαστούν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση με το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό, αν θα λάβουν μέρος και ποιες θέσεις στα ψηφοδέλτια. Στις δηλώσεις τους διευκρινίζουν ότι η συνεργασία αυτή δε συνεπάγεται προσχώρηση στο κόμμα, αλλά τονίζουν, πως επιθυμούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και του πολιτικού βίου. Σημειώνεται, ότι ο κος Μάνος είχε εκλεγεί βουλευτής ως συνεργαζόμενος με τη ΝΔ μαζί με τον κο Ψαχαρόπουλο, που είχε τοποθετηθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογες, ενώ ο κος Ανδριανόπουλος είχε αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ μετά την εκλογή του κου Καραμανλή στη θέση του προέδρου. Τα δυο στελέχη έχουν διατελέσει Υπουργοί σε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 91-93.

    Δηλώσεις Λαλιώτη και Πάγκαλου

    Την συνεργασία των δυο κορυφαίων πολιτικών χαιρέτισαν με δήλώσεις τους ο Κώστας Λαλιώτης και ο Θ. Πάγκαλος. Όπως τόνισε ο κος Πάγκαλος, ο κος Μάνος παρόλο που μαζί με τον κο Ανδριανόπουλο είναι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού για την οικονομία, μπορούν να συνεργαστούν και να εισφέρουν στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στο πολιτικό πεδίο. Μάλιστα, τόνισε ότι ο κος Μάνος εισήγαγε την περιβαλλοντική ευαισθησία στην ελληνική πολιτική σκηνή και τον χαρακτήρισε "πατέρα" της διαφύλαξης του αστικού περιβάλλοντος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην πρώτη γραμμή πάλι ο Λαλιώτης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 10 February 2004 - 17:55:36 UTC