Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό
  • [02] Ισχυρή εντολή για ρήξεις Διάλογος εφ' όλης της ύλης
  • [03] Με στόχο τη διαφάνεια και τη συμμετοχή του πολίτη Αλλαγές και ρήξεις
  • [04] Δωροδοκία για εξασφάλιση συμβολαίων Εμπλέκεται σε σκάνδαλο ο Τσένι;
  • [05] Φοβήθηκαν διαρροή φυσικού αερίου Έκλεισε το "μετρό" του Σιδνεϊ
  • [06] Φόβοι ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα Σύγκρουση πλοίων στο
  • [07] Τρεις μήνες κράτηση Εντάλματα συλλήψεως για διάδοση πυρηνικής
  • [08] Διορθωτικές δηλώσεις Αναδίπλωση της ΝΔ
  • [09] Υπουργικό συμβούλιο με θέμα τη διάλυση της Βουλής
  • [10] Συνεδριάζει η ΓΣΕΕ
  • [11] Μειώνει στο 4,5% τη διαφορά με ΝΔ Κερδίζει έδαφος το ΠΑΣΟΚ
  • [12] Παραιτήθηκε από το NBC για το κυβερνητικό μέγαρο Άφησε το ...μικρόφωνο

    [01] Εσωτερικά

    Επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

    (5/2/2004 6:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στη Νέα Υόρκη, στις 10 Φεβρουαρίου, θα αρχίσει ο νέος γύρος των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, με στόχο να επιτευχθεί εγκαίρως συμφωνία για την ένωση της Κύπρου, ενόψει της ένταξής της στην ΕΕ την 1η Μαΐου, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΟΗΕ. Ο κ. Ανάν είπε ότι στις επαφές που είχε με την τουρκική, την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία επισήμανε την ανάγκη για το νέο γύρο συνομιλιών με στόχο την ένωση της Κύπρου ενόψει της ένταξής της στην ΕΕ, την 1η Μαΐου. "Όλοι έδειξαν την προθυμία για την επανάληψη των συνομιλιών και την ενίσχυση της προσπάθειας μέχρι να φθάσουμε σε αποτέλεσμα", δήλωσε ο Κόφι Ανάν διευκρινίζοντας ότι αν και δεν έχει συνομιλήσει ακόμα με το τον Ραούφ Ντενκτάς, θα το πράξει σύντομα. Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθεις του γ.γ. του ΟΗΕ τονίζοντας ότι η χώρα του αναμένει την επανεκκίνηση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

    "Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την 1η Μαΐου"

    Ηδη, ο κ. Ανάν έχει αποστείλει επιστολές στους δυο ηγέτες της Κύπρου καλώντας τους στις συνομιλίες. Επίσης, ο γ.γ. έστειλε επιστολές και στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζητώντας τους να έχουν αντιπροσώπους για να στηρίξουν το γεγονός αυτό. Στις επιστολές του, ο κ. Ανάν απευθύνει έκκληση στους ηγέτες να λειτουργήσουν με την αναγκαία πολιτική βούληση για να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα μέσα στο σύντομο διαθέσιμο χρονικό διάστημα.

    "Προτίθεμαι να καλέσω τις πλευρές πολύ σύντομα και νομίζω ότι στις προσεχείς ημέρες θα οριστεί ημερομηνία", δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο κ. Αναν προσθέτοντας ότι επειδή δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι την 1η Μαΐου "θα πρέπει να κινηθούμε αρκετά γρήγορα ".

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του ότι στις συνομιλίες που είχε με το Ραούφ Ντενκτάς και το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επεξεργάστηκαν την κοινή προσέγγιση Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων ενόψει των συνομιλιών.

    "Έχουμε καθορίσει τον κοινό στόχο ", δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή, "όμως θέλω να είναι σαφές το εξής: στο πλαίσιο της εθνικής μας πολιτικής δεν μπορούμε να ανεχθούμε την καταστροφή της τουρκικής ταυτότητας στη βόρεια Κύπρο... Αυτό θα διαφυλαχθεί και θα ενισχυθεί".

    Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα αποδώσουν καρπούς οι νέες προσπάθειες του Κόφι Αναν. "Υπάρχει ένα ζήτημα- εάν ο Ντενκτάς παίρνει εντολές από την Τουρκία, ή εκείνος δίνει εντολές", δήλωσε χαρακτηριστικά διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οποίος θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

    ΗΠΑ: "Περιμένουμε την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των πλευρών"

    Τη δέσμευση ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχτούν τις προϋποθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό και ότι θα επανέλθουν στις συνομιλίες αναμένει η αμερικανική πλευρά σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ .

    "Είδαμε τις δημόσιες ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η τουρκική κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις που είχαμε στη Ουάσιγκτον. Ειλικρινά δε γνωρίζω εάν μέχρι στιγμής ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) άκουσε απαντήσεις και από τα άλλα μέρη", σημείωσε ο κ. Μπάουτσερ, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στον Κόφι Ανάν να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει "κατά πόσον έχει λάβει από τα μέρη αυτά που χρειάζεται".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μόνο ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι σε θέση να κρίνει ποιος αποδέχεται τους όρους του και να ερμηνεύσει τη στάση των ενδιαφερομένων μερών .

    Ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Κόφι Ανάν και τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των πλευρών με την οποία θα αποδέχονται τις προτάσεις Ανάν ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι ο Κόφι Ανάν προέτρεψε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να αποδεχθεί τους όρους και τις προτάσεις του θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη λύσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα εμπλοκή Ανάν στο Κυπριακό

    [02] Εσωτερικά

    Ισχυρή εντολή για ρήξεις Διάλογος εφ' όλης της ύλης

    (5/2/2004 1:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Απαντήσεις σε ερωτήματα πέντε δημοσιογράφων Διευθυντών εφημερίδων, αλλά και πολιτών έδωσε κατά την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στη ΝΕΤ ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που θέλει να προωθήσει και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής του πολιτικής, οι οποίες συνοψίζονται στο τρίπτυχο μεταρρύθμιση κράτους, παιδείας και δίκτυο προστασίας για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Σε ότι αφορά το συνέδριο έκανε λόγο για συμβόλαιο τιμής και ζήτησε ισχυρή εντολή για να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του.

    Ισχυρή εντολή

    Αποφασισμένος να προχωρήσει σε τομές τόσο στο κόμμα όσο και στη σχέση κράτους πολίτη , εμφανίσθηκε μιλώντας στη ΝΕΤ ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Χαρακτήρισε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συμβόλαιο τιμής και ζήτησε ισχυρή εντολή για να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ρήξεις τονίζοντας ότι στόχος του δεν είναι, απλά να εκλεγεί Πρόεδρος, αλλά να αφήσει έργο στην κοινωνία του τόπου.

    "Ο στόχος μου δεν είναι προσωπικός, δεν έχω τέτοια αλαζονεία ή τέτοια φιλοδοξία. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω ν αφήσω κάτι σε αυτό τον τόπο, ουσιαστικό " τόνισε.

    Τομές στη διακυβέρνηση

    Υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που πραγματοποιεί αυτήν την ώρα το ΠΑΣΟΚ σηματοδοτούν έναν νέο τύπο διακυβέρνησης, οποίος στηρίζεται στην αρχή της συμμετοχικής δημοκρατίας.

    Όπως τόνισε, το κόμμα θα λειτουργεί ως ένα σχολείο συζήτησης όπου θα συζητώνται οι προτάσεις πριν φθάσουν στη Βουλή.

    "Το Κόμμα θα μπορεί να λειτουργήσει πια ως ένα σχολείο συζήτησης. Ένα σχολείο συζήτησης όπου το μέλος, ο φίλος, η τοπική κοινωνία θα έχουν λόγο, θα βάλουν τις προτάσεις τους, θα γίνουν συναντήσεις, θα φέρουν τις σκέψεις τους και όταν φτάσει στη Βουλή θα είναι ώριμη η αλλαγή" είπε χαρακτηριστικά.

    Έκανε επίσης λόγο για ένα κράτος επιτελικό, με σταδιακή οργανωμένη μετάβαση υπηρεσιών στους Δήμους

    Σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι ως πρωθυπουργός θα επιδιώξει τη συννενόηση και τη συναίνεση με την Αντιπολίτευση για την ανάδειξη του, το 2005.

    Ασφαλιστικό

    Σχολιάζοντας την άποψη ότι τα δυο μεγάλα κόμματα είναι ίδια τόνισε ότι η διαφορά μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνίσταται στα δείγματα γραφής που έχουν να επιδείξουν.

    "Η διαφορά πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική, γιατί υπάρχουν δείγματα γραφής" είπε χαρακτηριστικά και άσκησε κριτική στη ΝΔ για το ασφαλιστικό τονίζοντας:

    " Η Νέα Δημοκρατία αντί να έρχεται με νέες προτάσεις και ιδέες, ουσιαστικά πηγαίνει πίσω στην οικονομική της πολιτική, του 90-93, στον κ. Σιούφα για το ασφαλιστικό. Οκτώ χρόνια τι έκανε η Νέα Δημοκρατία ως δείγμα γραφής για το πού θέλει να πάει τον τόπο; Ποια ήταν πραγματικά τα καινούργια στοιχεία τα οποία φέρνει η Νέα Δημοκρατία;" ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Παιδεία - Ανεργία - Αγροτικό

    Αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας τόνισε μεταξύ άλλων ότι σε μία νέα διακυβέρνηση το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να συγχωνευθούν ώστε να μπορεί και η τοπική περιφέρεια να σχεδιάζει προγράμματα κατάρτισης περισσότερο ευέλικτα για τους νέους.

    Σε ότι αφορά τις Πανελλήνιες εξετάσεις, δήλωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

    Όσον αφορά στο μέτωπο της ανεργίας, έκανε λόγο για νέες προτεραιότητες, τονίζοντας μεταξύ άλλων "είμαι έτοιμος να δεσμευτώ σε νούμερα και χρονοδιαγράμματα στο πρόγραμμα μας και να μετρηθούμε για το αποτέλεσμα".

    Αναφερόμενος στα αγροτικά επεσήμανε ότι "χρειάζεται το εγγυημένο εισόδημα για τον αγρότη" και τόνισε ότι κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης η χώρα πέτυχε τη διασφάλιση των μεσογειακών προϊόντων μέχρι το 2013.

    [03] Εσωτερικά

    Με στόχο τη διαφάνεια και τη συμμετοχή του πολίτη Αλλαγές και ρήξεις

    (5/2/2004 8:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Ισχυρή εντολή από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, για την εκλογή του, ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ως υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη στη ΝΕΤ. Δήλωσε αποφασισμένος για αλλαγές και ρήξεις με στόχο τη διαφάνεια, την αποκέντρωση και τη συμμετοχή του πολίτη. Έρχομαι όχι με αυτοσκοπό την εξουσία, το όραμά μου είναι να αλλάξουμε την εξουσία, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας "συμβόλαιο τιμής με τον πολίτη" την εκλογική διαδικασία της Κυριακής για την προεδρία του Κινήματος. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να προωθήσει και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής του πολιτικής, με άξονα το τρίπτυχο μεταρρύθμιση κράτους, παιδείας και δίκτυο προστασίας για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

    Νέο μοντέλο διακυβέρνησης

    ''Στη νέα κυβέρνηση -εφόσον λάβει την εντολή από τον λαό - θα υπάρχουν νέα πρόσωπα'', δεσμεύτηκε ο Γ. Παπανδρέου και έκανε λόγο για κριτήρια αξιολόγησης όλων των στελεχών με το έργο τους αλλά και την λαϊκή ψήφο.

    Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2005 ,είπε ότι θα εργαστεί ώστε με συναίνεση να αναδειχθεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    ''Δύσκολη αλλά αναγκαία για την νέα εποχή'', χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών την απόφαση του για τον αποκλεισμό των 9 βουλευτών που υπέγραψαν την τροπολογία Πάχτα και τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το θέμα του Χρηματιστηρίου , εφόσον οι κατηγορίες δεν είναι αόριστες και γενικόλογες.

    Για το ασφαλιστικό

    Για το ασφαλιστικό, άσκησε κριτική στο πρόγραμμα της ΝΔ, τονίζοντας ότι τα μέτρα που προτείνει προκαλούν σύγχυση και επιστροφή στο παρελθόν. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τη ΝΔ ότι μετά από τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση προτείνει μέτρα της κυβέρνησης 1990-93 του κ. Μητσοτάκη , τα οποία έφεραν συγκρούσεις, καθήλωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την λογική των πλειστηριασμών για τα ποσά των συντάξεων και δεσμεύτηκε ότι τα έσοδα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής θα διατεθούν στις συντάξεις και στην Υγεία.

    Παιδεία - Ανεργία - Ναρκωτικά

    Όσον αφορά στα μη κρατικά Πανεπιστήμια, αναφέρθηκε στα πλαίσια του Συντάγματος για τη λειτουργία τους -όπως για παράδειγμα η τοπική αυτοδιοίκηση - και πρότεινε συγχώνευση των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων.

    Για την ανεργία, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι έτοιμος να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα νούμερα - για την μείωση του ποσοστού- αλλά και συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για την απασχόληση, ενώ για το αγροτικό, ανέφερε ότι στόχος είναι η επένδυση σε νέες τεχνολογίες και νέα αγροτικά προϊόντα.

    Ο κ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της άποψης του για κατηγοριοποίηση των ουσιών και χαρακτήρισε απαράδεκτο ο χρήστης των ναρκωτικών να αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάλογος εφ' όλης της ύλης

    [04] Διεθνή

    Δωροδοκία για εξασφάλιση συμβολαίων Εμπλέκεται σε σκάνδαλο ο Τσένι;

    (5/2/2004 8:41:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έρευνα σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρίας Χαλιμπάρτον για πιθανή δωροδοκία ξεκίνησε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, την εποχή που πρόεδρός της ήταν ο νυν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι. Την αποκάλυψη έκανε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό "Newsweek". Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άρχισε την έρευνα προκειμένου να εξακριβώσει αν η Χαλιμπάρτον εμπλέκεται στην καταβολή 180 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να εξασφαλίσει συμβόλαια για να κατασκευάσει ένα συγκρότημα φυσικού αερίου στη Νιγηρία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Βέβαια, όπως τονίζει το περιοδικό, δεν υπάρχει απόδειξη ότι ο Τσένι ήταν ενήμερος για την υπόθεση και ένας από τους συνεργάτες του δήλωσε στο περιοδικό ότι ο αντιπρόεδρος δεν ρωτήθηκε για την έρευνα. Η Επιτροπή Ομολογιών και Συναλλάγματος (SEC), που ελέγχει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, έχει ξεκινήσει τη δική της έρευνα για τη Χαλιμπάρτον, ενώ η υπόθεση μελετάται επίσης, από τον Οκτώβριο του 2003, από το Γάλλο δικαστή Ρενό βαν Ρουιμπέκ, καθώς μια γαλλική εταιρεία, η Technip, φέρεται να εμπλέκεται στα γεγονότα. Τον περασμένο Δεκέμβριο η γαλλική εφημερίδα "Φιγκαρό" είχε αποκαλύψει ότι η εισαγγελία του Παρισιού μελετά το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη στον Τσένι για συνέργια ή αποδοχή κατάχρησης. Ο Τσένι ήταν πρόεδρος της εταιρίας από το 1995 έως το 2000.

    [05] Διεθνή

    Φοβήθηκαν διαρροή φυσικού αερίου Έκλεισε το "μετρό" του Σιδνεϊ

    (5/2/2004 9:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εκλεισε, σήμερα, Πέμπτη, το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο της κεντρικής εμπορικής συνοικίας του Σίδνεϊ και χιλιάδες εργαζόμενοι και επιβάτες απομακρύνθηκαν από τους χώρους του, καθώς παρουσιάστηκε μεγάλη διαρροή φυσικού αερίου στο σταθμό Town Hall. Αστυνομικοί απέκλεισαν τις εισόδους στους τέσσερις σταθμούς της πόλης, που συγκροτούν ένα κυκλικό δίκτυο κάτω από πολυόροφα κτίρια γραφείων, ενώ έκλεισαν και τα υπόγεια καταστήματα και τις καφετέριες, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος. Επίσης διακόπηκαν, μέχρι νεωτέρας, τα δρομολόγια από το κέντρο της αυστραλιανής πρωτεύουσας προς τα ανατολικά προάστια και τη βόρεια ακτή.

    Κυκλοφοριακός πανικός

    Μέσα σε 45 λεπτά είχε εκκενωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της κεντρικής εμπορικής συνοικίας του Σίδνεϊ, αλλά οι πυροσβέστες έψαχναν αρκετές ώρες την προέλευση της διαρροής. Καθημερινά, χιλιάδες επιβάτες χρησιμοποιούν τον υπόγειο σιδηρόδρομο και η αναβολή των δρομολογίων προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των επιβατών, για αυτό το λόγο "επιστρατεύτηκαν" επιπλέον λεωφορεία ώστε να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια και ο αυξημένος αριθμός επιβατών στους υπόλοιπου σταθμούς σε συνδυασμό με το μικρό αριθμό συρμών, ανάγκασε τους υπεύθυνους του σιδηροδρόμου να κλείσουν και τον Κεντρικό σταθμό.

    [06] Διεθνή

    Φόβοι ότι τα θύματα θα είναι περισσότερα Σύγκρουση πλοίων στο Μπαγκλαντές

    (5/2/2004 9:46:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δύο οχηματαγωγά πλοία συγκρούστηκαν το πρωί της Πέμπτης στο Νότιο Μπαγκλαντές. Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί, ογδόντα οι τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί παγιδευμένοι μέσα στα πλοία. Το ατύχημα συνέβη νότια της πρωτεύουσας Ντάκα, κοντά στην παράκτια πόλη Μπαρισάλ.

    [07] Διεθνή

    Τρεις μήνες κράτηση Εντάλματα συλλήψεως για διάδοση πυρηνικής τεχνολογίας

    (5/2/2004 10:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Εντάλματα συλλήψεως εναντίον πέντε υπευθύνων του πακιστανικού κέντρου ερευνών Χαν Ριζέρς Λαμπορατόρις (KRL), με την κατηγορία της ανάμιξης στη διάδοση πυρηνικής τεχνολογίας, εξέδωσε η εισαγγελία του Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εντάλματα αφορούν τους επιστήμονες Φαρούκ Μοχάμαντ και Ναζίρ Αχμαντ και τρεις στρατιωτικούς, τους στρατηγούς Μαλίκ Σατζάουαλ και Τατζάουλα Χαν και τον ταγματάρχη Ισλαμούλ Χακ. Τα εντάλματα προβλέπουν την κράτηση των υπευθύνων τουλάχιστον για τρεις μήνες. Για τον "πατέρα" της ατομικής βόμβας του Πακιστάν και διευθυντή του ΚRL, από το 1996 ως το 2001, Αμντούλ Καντίρ Χαν, πάντως δεν εκδόθηκε ένταλμα. Ο Καντίρ Χαν παραδέχτηκε την Τετάρτη τις ευθύνες του για τη διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας και ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δημόσια συγγνώμη

    [08] Οικονομία

    Διορθωτικές δηλώσεις Αναδίπλωση της ΝΔ

    (5/2/2004 9:26:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Χαρακτηριστικά διαξιφισμού κορυφής πήρε πλέον η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που προκάλεσε η εξαγγελία του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, και κυρίως η πρότασή της για το ασφαλιστικό. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε ευθέως τη ΝΔ ότι με τις προτάσεις της δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους. Σε παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καταλόγισε επιπολαιότητες στη ΝΔ και χαρακτήρισε πρόχειρο το πρόγραμμα που παρουσίασε. Αποκαλύφθηκε το κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ σχολίασε ο υπουργός Τύπου και μίλησε για κίνηση πανικού της Ρηγίλλης. Στο μεταξύ, σε διευκρινιστικές δηλώσεις αναγκάστηκαν να προβούν ο Γιώργος Σουφλιάς και ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στο έντονο κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι προτάσεις της στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς εταίρους.

    Αναταραχή στη Ρηγίλλης

    Τις θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η σαφής αναφορά που βρίσκεται στη σελίδα 94 του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας "για πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της περιόδου 1990 - 1993 με τις απαιτούμενες προσαρμογές λόγω των μεταβολών που έχουν επέλθει".

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, βαρύ ήταν το κλίμα την Τετάρτη στη Ρηγίλλης, ενώ τα τηλέφωνα και τα φαξ δεν σταματούσαν να κτυπούν από πολλούς ψηφοφόρους της ΝΔ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την υιοθέτηση του νόμου Σιούφα.

    Από την πλευρά τους, για αυτογκόλ κάνουν λόγο οι επιτελείς του κυβερνώντος κόμματος, τονίζοντας πως αποκαλύφθηκαν οι κρυφές επιδιώξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Διορθωτικές δηλώσεις - Εμμονή στο νόμο Σιούφα

    "Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ούτε μειώνονται οι συντάξεις", διευκρινίζει ο Κ. Καραμανλής.

    Την παρέμβαση του προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, προκάλεσε ο σάλος από την εξαγγελία του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, τονίζοντας ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις''.

    Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αλλοίωσης των θέσεών του κόμματος του.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως δεσμεύεται για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ και της αγροτικής σύνταξης στα 330 ευρώ, και πως θα ενισχυθούν οι ευεργετικές συνταξιοδοτικές διατάξεις για τις μητέρες.

    Επιπλέον, ο Γιώργος Σουφλιάς υποχρεώθηκε να δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου. Επέκρινε, μάλιστα, τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ που δεν είχε αντιδράσει, όπως είπε, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργούσε την τριμερή χρηματοδότηση.

    Μάλιστα, ο κ. Σουφλιάς επέμεινε στην ανάγκη να εφαρμοστεί ο λεγόμενος ''νόμος Σιούφα'' της περιόδου '90-'93.

    Απόσυρση της πρότασης ζητάει η ΓΣΕΕ

    Από πλευράς κυβερνώντος κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ "δείχνει" προς το παρελθόν και δημιουργεί κοινωνικές συγκρούσεις και αβεβαιότητα, ενώ σε σκληρή γλώσσα ήταν και οι αναφορές του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο πρόγραμμα της ΝΔ.

    Την ίδια ώρα, οξύτατη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση άσκησε μιλώντας στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, κατηγορώντας την ότι επαναφέρει νόμους ασφαλιστικής ανατροπής .

    Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε εμφατικά ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί.

    Επίσης, σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομίας αναφέρει ότι η επαναφορά στις πολιτικές της τριετίας 1990-1993, που προτείνει η ΝΔ, θα έχει σαν μεγαλύτερο θύμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση , καθώς σημαίνει χαμηλές συντάξεις, υψηλότερα όρια στις ηλικίες συνταξιοδότησης και ανεπάρκεια πόρων για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Σφοδρότατη ήταν η αντίδραση και των συνδικαλιστών, ενώ παρέμβαση στο θέμα υπήρξε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, ασκώντας ωστόσο κριτική και στην κυβέρνηση.

    "Η ΝΔ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα με τους νόμους Σιούφα, τους οποίους διατήρησε το ΠΑΣΟΚ", τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η ΝΔ έκανε σαφείς τις προθέσεις της, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνάει τα σχέδιά του, σημείωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας μίλησε για περιορισμό της κοινωνικής ασφάλισης

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε διευκρινίσεις αναγκάστηκε η Ν.Δ.

    [09] Εσωτερικά

    Υπουργικό συμβούλιο με θέμα τη διάλυση της Βουλής

    (5/2/2004 10:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Ένα ακόμη βήμα προς την κάλπη γίνεται σήμερα, με την τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα ανακοινωθεί επισήμως η ημερομηνία διάλυσης της Βουλής. Κατά τη συνεδρίαση, αναμένεται οι υπουργοί να υποβάλλουν την παραίτησή τους, ενώ ο Κώστας Σημίτης θα προβεί σε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Αργότερα, θα συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ, το οποίο αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της θητείας των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

    [10] Εσωτερικά

    Συνεδριάζει η ΓΣΕΕ

    (5/2/2004 11:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αξιολογήσει την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση των εργαζομένων. Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος, οι οποίοι αυτή την ώρα είναι συγκεντρωμένοι στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά. Σε 24ωρη απεργία και η Ομοσπονδία συμβασιούχων του δημοσίου, ενώ σε λίγη ώρα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά.

    [11] Εσωτερικά

    Μειώνει στο 4,5% τη διαφορά με ΝΔ Κερδίζει έδαφος το ΠΑΣΟΚ

    (5/2/2004 11:03:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την επανάκτηση του χαμένου εδάφους, που του είχε κοστίσει η υπόθεση Πάχτα, επιτυγχάνει το ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας τη διαφορά του με τη ΝΔ στο 4,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του εκλογικού βαρόμετρου που διενεργεί για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ 100,3, η εταιρία VPRC. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, το κυβερνών κόμμα ανέβηκε στο 42%, από 41%, που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την ίδια ώρα το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας έπεσε από το 47% στο 46,5%. Στο ερώτημα "τι θα ψηφίζατε αν είχαμε σήμερα εκλογές" το ΠΑΣΟΚ κερδίζει, πάλι, 1,1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και κλείνει τη ψαλίδα με ποσοστό 29,2%, με τη ΝΔ να καταλαμβάνει 32,7%.

    Μεγάλο το ενδιαφέρον για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Στην παράσταση νίκης η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων παραμένει στα επίπεδα των προηγούμενων μετρήσεων κι έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται με 19, συγκεντρώνοντας ποσοστό 45%, έναντι 26% του ΠΑΣΟΚ. Σε υψηλό βαθμό διατηρεί η ΝΔ και τη συσπείρωση των ψηφοφόρων (95%), ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αγγίζοντας το 84%.

    Σημαντικό ενδιαφέρον δείχνει το εκλογικό σώμα για το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αλλά και την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα το 45% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται από "πολύ" έως "αρκετά" για την εκλογή νέου προέδρου, ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ το ποσοστό αυτό φτάνει το 85%. Τέλος, ευνοϊκά αντιμετωπίζεται και η πρόταση της εκλογής του νέου προέδρου από τη βάση του εκλογικού σώματος, με το 55% να εμφανίζεται θετικά διακείμενο προς αυτήν.

    Οι ειδικοί της VPRC εξηγούν πως οι εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες καθώς τα γεγονότα τρέχουν, ενώ σημειώνουν πως αντιδράσεις από την ανακοίνωση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα μετρηθούν σην επόμενη δημοσκόπηση.

    Τα ποσοστά της εν λόγω δημοσκόπησης, πάντως, προήλθαν από τηλεφωνική μέτρηση που διεξήχθη στο διάστημα 2-3 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1186 ατόμων.

    Τα μικρά κόμματα

    Μικρές είναι, τώρα οι διακυμάνσεις στα μικρότερα κόμματα.

    Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5%, μια μονάδα υψηλότερα από την προηγούμενα, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ παραμένουν στα ίδια με ποσοστά 3% και 0,5% αντίστοιχα, ενώ το ΛΑΟΣ έφτασε στο 1,5%.

    [12] Διάφορα

    Παραιτήθηκε από το NBC για το κυβερνητικό μέγαρο Άφησε το ...μικρόφωνο η πρώτη κυρία της Καλιφόρνιας

    (5/2/2004 11:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Παραιτήθηκε την Τρίτη από ρεπόρτερ του τηλεοπτικού δικτύου NBC, η Μαρία Σράιβερ, σύζυγος του Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ και μέλος της δυναστείας των Κένεντι, τονίζοντας ότι, το πολύ απαιτητικό επάγγελμα της δημοσιογράφου δεν συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της πρώτης κυρίας της Καλιφόρνιας. Η Σράιβερ, ανιψιά του Τζον και του Ρόμπερτ Κένεντι, ήταν ρεπόρτερ της έγκυρης ενημερωτικής τηλεοπτικής εκπομπής ''Dateline NBC'' , πριν πάρει μια πολύμηνη άδεια προκειμένου να συνοδεύσει το σύζυγο της στην προεκλογική του εκστρατεία για να αναδειχθεί κυβερνήτης της Καλιφόρνιας.

    Στόχος συνεχών σχολείων

    Μετά την ανάδειξη του Σβαρτζενέγκερ σε κυβερνήτη τον Οκτώβριο, η Σράιβερ εμφανίσθηκε μόνο σε δύο εκπομπές, οπότε και συνειδητοποίησε ότι, η δημοσιογραφική αμεροληψία της ήταν αντικείμενο συνεχούς ελέγχου εξαιτίας του γεγονότος ότι, ήταν η πρώτη κυρία της Καλιφόρνιας.

    "Ήταν πλέον προφανές ότι, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσω τα δημοσιογραφικά μου διαπιστευτήρια και παράλληλα να είμαι εν ενεργεία πρώτη κυρία της πολιτείας της Καλιφόρνιας", αναφέρει η Σράιβερ σε ανακοίνωσή της, η οποία καταλήγει, "έτσι, μετά από πολύ σκέψη, κατέληξα στην απόφαση να παραιτηθώ από τα καθήκοντα μου στο NBC".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 February 2004 - 10:08:19 UTC