Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Κ. Καραμανλή στην Πτολεμαΐδα "Λευκή κόλλα" το πρόγραμμα του
  • [02] Νέα δημοσκόπηση της "Κάπα Research" Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Στον ΠΑΟΚ ο Μαλαδένης
  • [04] Στερούνται νομιμότητας Δε θα γίνουν εκλογές στο Ιράν
  • [05] Για συλλογή στοιχείων Περίπατος στον Άρη
  • [06] Κίνδυνος εξάπλωσης "Πριμ" για τα θύματα της γρίπης των πουλερικών
  • [07] Και τέταρτο κρούσμα στην Κίνα Το SARS ξαναχτυπά
  • [08] "Έφυγε" η Κωστούλα Μητροπούλου
  • [09] Στον απόηχο της νέας δημοσκόπησης Αισιοδοξία μετά τη νέα δημοσκόπηση
  • [10] Μίλησε με σκληρή γλώσσα για τα μεγάλα κόμματα Δριμύ όχι στο
  • [11] Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο Αντιπαράθεση για τους αγρότες
  • [12] Ότι έχασε τον έλεγχο ισχυρίζεται η οδηγός του ΙΧ Τραγικό δυστύχημα με
  • [13] Μετά τις προτάσεις Παπανδρέου Δηλώσεις Ρουσόπουλου για πανωτόκια
  • [14] Ακυρώσεις πτήσεων προς ΗΠΑ Δεν πετούν λόγω "Αλ Κάιντα"
  • [15] Στους 10 οι νεκροί και στους 45 οι τραυματίες Αιματηρή έκρηξη στη

    [01] Εσωτερικά

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στην Πτολεμαΐδα "Λευκή κόλλα" το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    (30/1/2004 9:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε υψηλούς τόνους ήταν η ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Πτολεμαΐδα, όπου ανέπτυξε τις προτάσεις του για τη νέα διακυβέρνηση και το κοινωνικό κράτος, με βασικούς πυλώνες την παιδεία, τον πολιτισμό, την οικονομία και την επανίδρυση του κράτους. Ο κ. Καραμανλής απαντώντας στις επικρίσεις του Γιώργου Παπανδρέου ότι αντιγράφει τις ιδέες και τις προτάσεις του, τον κατηγόρησε για πρόχειρες ιδέες, οι οποίες κατατίθενται το πρωί και το βράδυ διορθώνονται άρον -άρον, ενώ, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε για καθεστωτική νοοτροπία και διαφθορά. Επίσης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μια "λευκή κόλλα". Επαναλαμβάνοντας τον όρο "Σύστημα ΠΑΣΟΚ", ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την τελευταία εικοσαετία περίοδο χαμένων ευκαιριών , ενώ για την οικονομική διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία όπως είπε προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες, τόνισε ότι απέτυχε παταγωδώς.

    Μελετημένες θέσεις και απόψεις

    Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης που μαστίζουν το νομό Κοζάνης και ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός του επ' αυτού.

    Επίσης, τόνισε ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα, έχει συγκεκριμένες προτάσεις, έχει μελετημένες θέσεις και απόψεις. "Αυτές τιμούν οι Έλληνες πολίτες, γι' αυτό και για το όραμα μιας πραγματικής πολιτικής μας εμπιστεύονται", πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής. Δεσμεύθηκε για ακόμα μία φορά, για μία κυβέρνηση με φρέσκιες ιδέες, εργατικότητα, σεμνότητα και ταπεινότητα, ενώ επαναλαμβάνοντας το άνοιγμά του στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων ζήτησε την εμπιστοσύνη τους άσχετα με το τι ψήφιζαν μέχρι σήμερα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε μετά την ομιλία του το δημαρχείο Πτολεμαΐδας όπου συναντήθηκε με την δημοτική αρχή και το Σάββατο θα μιλήσει σε κομματικές συγκεντρώσεις στη Φλώρινα και την Καστοριά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δέσμευση Καραμανλή για πιο ευέλικτο υπ. Γεωργίας

    [02] Εσωτερικά

    Νέα δημοσκόπηση της "Κάπα Research" Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ

    (30/1/2004 11:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τις απόψεις των πολιτών για τα πολιτικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, καταγράφει πανελλαδική έρευνα , η οποία διενεργήθηκε με τη μέθοδο της κάλπης, από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου, από την εταιρεία "Κάπα Research", για λογαριασμό της NET. Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με 3,8 μονάδες, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 49,8% έναντι 32,2% του ΠΑΣΟΚ .

    Καταλληλότερος ο Γ. Παπανδρέου

    Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 36,4%, έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 40,2% και ακολουθούν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος με 5,5%, ο Συνασπισμός με 2,3%, το ΔΗΚΚΙ με 1,8%, το ΛΑΟΣ με 1,3% ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε ποσοστό 9,2%.

    Στην παράσταση νίκης και στο ερώτημα ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και το ΠΑΣΟΚ 32,2%. Στο ίδιο ερώτημα το Δεκέμβριο του 2003 το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε 24,5%, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν περίπου 10 μονάδες επάνω στο 59,2%.

    Στην ίδια έρευνα και στο ερώτημα ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει το 41,1% και ο Κώστας Καραμανλής το 40,3% . Στο ερώτημα ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς οι κ.κ. Παπανδρέου και Καραμανλής συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό 41%.

    Στη δημοτικότητα των δύο αρχηγών ο Γ. Παπανδρέου προηγείται με ποσοστό με 62,6% έναντι 56,7% για τον Κώστα Καραμανλή. Να σημειωθεί ότι στα ποιοτικά στοιχεία μεταξύ των δύο αρχηγών ο κ Παπανδρέου χαρακτηρίζεται ως πιο σύγχρονος με μεγαλύτερο κύρος στο εξωτερικό και πιο ικανός να αντιμετωπίσει εθνικές κρίσεις ενώ ο Κώστας Καραμανλής χαρακτηρίζεται ότι βρίσκεται πιο κοντά στο λαό.

    [03] Αθλητισμός

    Στον ΠΑΟΚ ο Μαλαδένης

    (31/1/2004 12:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Παίκτης του ΠΑΟΚ είναι πλέον ο Χρήστος Μαλαδένης. Ο πρώην άσος της ΑΕΚ συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Βαλασόπουλο και αποφάσισαν να λύσουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους. Ο Μαλαδένης συμφώνησε με τον δικέφαλο του βορρά για συμβόλαιο δύομιση χρόνων και οικονομικές απολαβές 150.000 ευρώ. Το μόνο που απομένει πλέον είναι να τακτοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έκδοση δελτίου του ποδοσφαιριστή. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης προχώρησε ακόμη στην απόκτηση του Πορτογάλου Μάρσιο Ντανιέλ Φερνάντες. Ο νεαρός γκολκίπερ ξεκίνησε την καριέρα του στην Πόρτο, ενώ μέχρι πρότινος άνηκε στο δυναμικό της Θέλτα.

    [04] Διεθνή

    Στερούνται νομιμότητας Δε θα γίνουν εκλογές στο Ιράν

    (31/1/2004 2:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεν προτίθεται να στήσει κάλπες για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου το ιρανικό υπουργείο Εσωτερικών. Τη συγκεκριμένη είδηση μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kar, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών, Μουσαβί Λαρί, ο οποίος φέρεται να δηλώνει πως η απόρριψη των μεταρρυθμιστών υποψηφίων δεν έχει επανεξετασθεί από το Συμβούλιο των Φρουρών και για αυτό οι εκλογές θεωρούνται παράνομες τις εκλογές και δεν θα τις διενεργήσουν. Νωρίτερα, μετά την "επικύρωση" της απόφασης του Συμβουλίου των Φρουρών για απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές χιλιάδων μεταρρυθμιστών υποψηφίων, ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχαμάντ Χαταμί είχε δηλώσει στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι δε νομιμοποιούνται οι εκλογές στο Ιράν. Την ίδια ώρα, στην υπογραφή της επιστολής παραίτησής τους προχώρησαν Ιρανοί μεταρρυθμιστές βουλευτές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μαζική απόρριψη των υποψηφίων της παράταξής τους στις βουλευτικές εκλογές. Η επιστολή θα επιδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής Μεχντί Καρούμπι, την Κυριακή με την ευκαιρία μιας κοινοβουλευτικής συνεδρίας, όπως ανακοίνωσαν,οι ίδιοι.

    Επαφές Ουάσιγκτον-Τεχεράνης

    Εν τω μεταξύ, μέσα στο Φεβρουάριο, μία ομάδα βοηθών του αμερικανικού Κογκρέσου θα επισκεφθεί την Τεχεράνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ανανέωση των επίσημων επαφών μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα μετά την ιρανική επανάσταση του 1979. Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Άρλεν Σπέκτερ και ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Οχάιο, Μπομπ Νέι, οργάνωσαν ένα ανεπίσημο δείπνο την περασμένη Τετάρτη στο Καπιτώλιο με τον πρεσβευτή του Ιράν στον ΟΗΕ Μοχάμεντ Τζάβαντ Ζαρίφ. Μετά το δείπνο δήλωσαν, πως ελπίζουν η πρωτοβουλία αυτή να οδηγήσει σε επίσημες συναντήσεις μεταξύ μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ και του Κοινοβουλίου του Ιράν. Σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Νέι είπε, ότι ελπίζει, πως η επίσκεψη στην Τεχεράνη θα οδηγήσει σε επίσημες συναντήσεις με μεταρρυθμιστές μέλη του ιρανικού Κοινοβουλίου, αλλά όχι με την σκληροπυρηνική κυβέρνηση.

    Θετικό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα προβάλει αντιρρήσεις στην επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας του Κογκρέσου στο Ιράν. "Ενθαρρύνουμε πάντα τις ανταλλαγές, τις ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων, με τους Ιρανούς, με το Ιράν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβολή εκλογών ζητά ο Ιρανός υπ. Εσωτερικών

    [05] Τεχνολογία

    Για συλλογή στοιχείων Περίπατος στον Άρη

    (31/1/2004 2:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το πρώτο ταξίδι του στην επιφάνεια του Άρη έκανε το διαστημικό όχημα Opportunity. Ο διαστημικός "περίπατος" του Opportunity είχε προγραμματιστεί στις 10.30 (ώρα Ελλάδας) το πρωί του Σαββάτου. Το διαστημικό όχημα θα φύγει από την κάψουλα, με την οποία έφθασε ως τον κόκκινο πλανήτη, και θα κάνει τις πρώτες κινήσεις στο έδαφος.

    Υπήρχε νερό τον Κόκκινο Πλανήτη

    Το Opportunity έφθασε στην επιφάνεια του Άρη στις 24 Ιανουαρίου, τρεις εβδομάδες μετά την προσεδάφιση του δίδυμου διαστημικού οχήματος, του Spirit, στην αντίθετη πλευρά του πλανήτη. Τα δύο οχήματα έχουν ως κύρια αποστολή να εντοπίσουν ενδείξεις για την ύπαρξη νερού στον Κόκκινου Πλανήτη. Όπως γράφουν στην ιστοσελίδα τους οι New York Times, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ήδη στείλει στο κέντρο ελέγχου της NASA τα δύο διαστημικά ρομπότ, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, πως κάποτε υπήρχε νερό στον Κόκκινο Πλανήτη.

    Το διαστημικό ρομπότ Spirit παρουσίασε σοβαρά προβλήματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του, πριν από δέκα ημέρες, αλλά οι ειδικοί ελπίζουν ότι κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του ώστε να μπορούν να συγκεντρώνουν στοιχεία και από τα δύο ρομπότ που βρίσκονται στον Κόκκινο Πλανήτη.

    [06] Υγεία

    Κίνδυνος εξάπλωσης "Πριμ" για τα θύματα της γρίπης των πουλερικών

    (31/1/2004 2:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναβάρτα, πρότεινε να καταβάλει ο ίδιος το ποσό των τριών εκατομμυρίων μπαχτ (περίπου 62.500 ευρώ) στις οικογένειες των θανόντων από τον ιό της γρίπης των πουλερικών, ενώ 100.000 μπαχτ (2.000ευρώ) θα πάρουν όσοι ασθενείς επιβιώσουν από τον ιό. Η πρόταση αυτή έγινε προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην αγορά, εφόσον οι πωλήσεις έχουν σημειώσει κάθετη πτώση ενώ οι εξαγωγές διακόπηκαν. Πάνω από 14 εκατομμύρια κοτόπουλα έχουν σφαγιαστεί προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της γρίπης των πουλερικών στη χώρα.

    Ο Τακσίν, ένας εκατομμυριούχος επιχειρηματίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, είχε κάνει μια παρόμοια ανακοίνωση πέρσι, όταν είχε ξεσπάσει η ασθένεια SARS. Την ερχόμενη εβδομάδα ο Ταϊλανδός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην "Εθνική ημέρα κοτόπουλου" κατά τη διάρκεια της οποίας θα μαγειρέψει μπροστά στο κοινό και στους δημοσιογράφους προκειμένου να αποδείξει ότι το κρέας των πτηνών δεν είναι επικίνδυνο όταν είναι μαγειρεμένο.

    Έχουν και τα γουρούνια γρίπη των πουλερικών;

    Εντωμεταξύ, ειδήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Βιετνάμ, εξετάζουν το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης των πουλερικών και γουρούνια. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μετάλλαξη του ιού, η οποία ίσως να καθιστούσε δυνατή τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο. Στις ασιατικές φάρμες οι χοίροι βρίσκονται συνήθως κοντά στα κοτόπουλα, γεγονός που έχει κάνει από καιρό τους επιστήμονες, να εκφράσουν τους φόβους τους για εξάπλωση του ιού και στα άλλα ζώα.

    Οι επιστήμονες, πάντως, προειδοποιούν ότι ιός της γρίπης των πουλερικών είναι θανατηφόρος στο 75% των περιπτώσεων. Για την ώρα τα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών που έχουν καταγραφεί σε ανθρώπους, προέρχονται από επαφή των ανθρώπων με μολυσμένα κοτόπουλα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρώτος θάνατος στην Ταϊλάνδη

    [07] Υγεία

    Και τέταρτο κρούσμα στην Κίνα Το SARS ξαναχτυπά

    (31/1/2004 3:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Νέο κρούσμα SARS εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, κατόπιν εργαστηριακό έλεγχο. Θύμα του ιού της άτυπης πνευμονίας είναι ένας 40χρονος άνδρας. Ο άνδρας εμφάνισε πυρετό στις 7 Ιανουαρίου και στις 13 του μήνα εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου έγινε διάγνωση για μόλυνση στους πνεύμονες. Πρόκειται για το τέταρτο κρούσμα που εκδηλώνεται στην ασιατική χώρα από τον Ιούλιο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η εξάπλωση της νόσου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινεζικού υπουργείου Υγείας, οι υπόλοιποι ασθενείς, που προσβλήθηκαν από την άτυπη πνευμονία, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, έχουν αναρρώσει και έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονταν.

    Σε "καραντίνα" όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του

    Μετά από σειρά εξετάσεων που έγιναν στον 40χρονο άνδρα, ανακαλύφθηκε, στις 25 Ιανουαρίου, ότι είχε προσβληθεί από SARS, αλλά οι υγειονομικές υπηρεσίες δεν είχαν επιβεβαιώσει τίποτα, μέχρι την Παρασκευή που μας πέρασε. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Ρόι Βάντια, δήλωσε ότι ο ασθενής έχει αρχίσει να αναρρώνει. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Υγείας εννέα άτομα, τα οποία ήρθαν σε στενή επαφή με τον ασθενή και άλλα 39 που ήρθαν σε απλή επαφή μαζί του, νοσηλεύονται προληπτικά, ενώ δεν έχουν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα.

    [08] Πολιτισμός

    "Έφυγε" η Κωστούλα Μητροπούλου

    (31/1/2004 3:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε ηλικία 61 ετών πέθανε το Σάββατο η συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφράστρια, Κωστούλα Μητροπούλου. Είχε εισαχθεί τη Δευτέρα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διέγνωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά οι επιπλοκές της ασθένειάς της, την οδήγησαν στο θάνατο. Η Κωστούλα Μητροπούλου γεννήθηκε το 1943 στον Πειραιά και σπούδασε Νομικά, στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μετέφρασε πολλά θεατρικά έργα, συνεργάστηκε με θέατρα στην Ελλάδα, την Κύπρο, σε ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική και την Αυστραλία. Επίσης, υπήρξε σεναριογράφος και στιχουργός, ενώ συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τιμήθηκε με το "Βραβείο των Δώδεκα" (1963), το "Βραβείο καλύτερου έργου και παράστασης" (1977), ενώ της απονεμήθηκαν το "Α' Κρατικό Βραβείο Διηγήματος" (1984) και το "Βραβείο σεναρίου European Script Fund" (1989).

    [09] Εσωτερικά

    Στον απόηχο της νέας δημοσκόπησης Αισιοδοξία μετά τη νέα δημοσκόπηση

    (31/1/2004 3:42:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ μετά την τελευταία δημοσκόπηση της Kapa Research που έγινε για λογαριασμό της ΕΡΤ. "Οι δημοσκοπήσεις είναι ενδείξεις που αποτυπώνουν το κλίμα της προηγούμενης συγκυρίας. Όμως, τώρα, περάσαμε τον κάβο. Προχωράμε με τον Γιώργο Παπανδρέου και στις 8 Φλεβάρη η κοινωνία, θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη νέα δυναμική" δήλωσε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. "Εμείς μιλάμε για νίκη, η ΝΔ μιλά για παράσταση νίκης" δήλωσε νωρίτερα από τα Τρίκαλα ο Γιώργος Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Γ. Αλογοσκούφης . "Πρόκειται για ακόμη μια δημοσκόπηση που επιβεβαιώνει όχι μόνο το μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και φανερώνει ότι διευρύνεται η διαφορά σε σχέση με παλαιότερες δημοσκοπήσεις" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Δηλώσεις

    Ως κάτι πολύ προσωρινό χαρακτήρισε τις δημοσκοπήσεις, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Χάρης Καστανίδης , προσθέτοντας ότι "αυτό που πρέπει να γίνει είναι να επανέλθει στα φυσιολογικά της η πολιτική συζήτηση.

    "Όσο προχωράμε προς τις εκλογές είναι προφανές ότι η διαφορά των δυο κομμάτων διευρύνεται " διαπίστωσε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

    "Η ΝΔ ανεβαίνει και το ΠΑΣΟΚ πέφτει" δήλωσε ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα της νέας δημοσκόπησης ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωσνταντίνος Μητσοτάκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ

    [10] Εσωτερικά

    Μίλησε με σκληρή γλώσσα για τα μεγάλα κόμματα Δριμύ όχι στο δικομματισμό από Παπαρήγα

    (31/1/2004 4:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πρόσκληση για συσπείρωση και διάσπαση του δικομματισμού απηύθυνε στους πολίτες, η Γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από τα Χανιά της Κρήτης, όπου περιοδεύει για δεύτερη μέρα. Η κα Παπαρήγα κάλεσε σε υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ γιατί, όπως ισχυρίστηκε αποτέλεσε όλα αυτά τα χρόνια τον ουσιαστικό και πραγματικό αντίπαλο του δικομματισμού. "Το Κομμουνιστικό κόμμα", τόνισε, προσάρμοσε την πολιτική και τακτική του στις σημερινές συνθήκες και διατυπώνει την πολιτική του πρόταση η οποία περιλαμβάνει όλα: και την άμυνα και την αντεπίθεση και την προοπτική".

    Έντονη επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία

    "Τα δύο κόμματα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν την ίδια πολιτική και ο ανταγωνισμός τους είναι απλώς για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβερνητική εξουσία", Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέας ΚΚΕ

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα καταφέρθηκε, γι ακόμη μια φορά, με σκληρή γλώσσα εναντίον των δυο μεγάλων κομμάτων. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως καπηλεύεται τα προβλήματα του λαού, χαρακτηρίζοντάς ην κόμμα του κεφαλαίου που δε μπόρεσε και δε μπορεί ν αλλάξει.

    Για το ΠΑΣΟΚ, είπε πως έγινε στη πορεία κόμμα της αστικής τάξης, κόμμα του κεφαλαίου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "έχει κυλήσει πολύ νερό στ αυλάκι και το ΠΑΣΟΚ άλλαξε". Σχολιάζοντας ειδικότερα, τις διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου περί αλλαγής, δήλωσε "ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία αλλαγή, πέρα από το να συνεχίσει και χειρότερα τα πράγματα", καταλογίζοντάς τους πως "αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να ξεμπλέξει το ΠΑΣΟΚ από όλες εκείνες τις λαϊκές δυνάμεις που ακόμα το ακολουθούν και που σε ένα βαθμό συνεχίζουν να υιοθετούν ριζοσπαστικά και προοδευτικά συνθήματα".

    Αναφερόμενη, δε, στην σκανδαλολογία και τον ανταγωνισμό των "δύο συνεταίρων του δικομματισμού για το ποιος αντιγράφει ποιόν", όπους χαρακτήρισε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σημείωσε: "το μεγάλο σκάνδαλο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανατροπή του 8ωρου και του 7ωρου, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, οι εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ", συμπληρώνοντας πως "τα δύο κόμματα είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν την ίδια πολιτική και ο ανταγωνισμός τους είναι απλώς για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κυβερνητική εξουσία".

    Τέλος, δήλωσε, πως ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, προσανατολίζονται και στοχεύουν στη διαμόρφωση σύγχρονων αστικών κομμάτων που θα μπορούν να επιτύχουν μια μεταξύ τους συμφωνία, υπογραμμίζοντας, πως για να το κάνουν αυτό πρέπει να βάλουν τις ριζοσπαστικές συνειδήσεις στη γωνία, να πνίξουν κάθε προοδευτική αντίσταση και σκέψη.

    [11] Εσωτερικά

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο Αντιπαράθεση για τους αγρότες

    (31/1/2004 5:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    H αγροτική πολιτική βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Μιλώντας σε αγρότες του νομού Καρδίτσας, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε λύσεις στο πρόβλημα των πανωτοκίων και εξήγγειλε σταδιακή εξίσωση της παλιάς προνομιακής σύνταξης του ΟΓΑ με τη νέα σύνταξη που είναι σήμερα 300 Ευρώ. Κατηγόρησε τη ΝΔ για "προχειρότητα" ιδίως σε ότι αφορά την καταβολή των αγροτικών αποζημιώσεων εντός τριών μηνών, ενώ απάντησε και στις βολές του Κώστα Καραμανλή περί "λευκών σελίδων". Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραμανλής από την Καστοριά και τη Φλώρινα όπου βρέθηκε, έκανε λόγο για κύκλο χαμένων ευκαιριών κυρίως σε πόρους για τους αγρότες και υποσχέθηκε σταδιακή αύξηση των αγροτικών συντάξεων μέχρι το 2008 στα 330 Ευρώ.

    Ρυθμίσεις για πανωτόκια - Αγροτικές συντάξεις

    Λύση στο πρόβλημα των πανωτοκίων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, πρότεινε μιλώντας σε αγρότες της Καρδίτσας, ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με αυτήν, το ποσό των τόκων δεν θα μπορεί να ξεπερνά το διπλάσιο του κεφαλαίου που είχαν δανεισθεί, ενώ για εκείνους που δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν άμεσα το χρέος τους, θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης δανείου 25ετους διάρκειας με επιτόκιο 3% .

    Για την πρόταση του αυτή, είπε ο κ. Παπανδρέου έχουν ενημερωθεί σχετικά οι διοικήσεις των τραπεζών και έχουν δηλώσει ότι μπορεί να εφαρμοσθεί το μέτρο ενώ μοναδική εκκρεμότητα είναι να συζητηθεί το θέμα με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ, τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών.

    Ο υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εξήγγειλε επίσης εξίσωση των παλιών προνοιακών συντάξεων του ΟΓΑ με τις νέες, οι οποίες θα ανέρχονται σε 300 Ευρώ και εκτίμησε ότι θα υπάρξει θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα της χώρα μας για μείωση του ΦΠΑ σε μηχανήματα και ανταλλακτικά από 18% στο 8%.

    Επίθεση στη ΝΔ

    Απάντησε επίσης στις βολές του Κώστα Καραμανλή για "λευκές σελίδες".

    "Μας μίλησε ο Καραμανλής για λευκές σελίδες όταν του είπαμε ότι αντιγράφει το δικό μας πρόγραμμα. Δε βλέπει το έργο σε όλη την Ελλάδα;"

    Παράλληλα, καταλόγισε προχειρότητα στο αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ ιδίως όσον αφορά στην καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων εντός τριών μηνών ενώ εμφανίσθηκε βέβαιος για εκλογική νίκη στις επόμενες εκλογές.

    " Η παρουσία σας εδώ δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρυκ όπως λέει η Νέα Δημοκρατία, είναι η βούληση . Θα πάρει την απάντηση στις 7 Μαρτίου . Είναι η βούληση του ελληνικού λαού να συνεχίσει ένα σημαντικό έργο αλλά και να γράψουμε μια νέα σελίδα."είπε χαρακτηριστικά.

    "Επιθετική αγροτική πολιτική"

    "Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών" υπογράμμισε νωρίτερα το Σάββατο από τη Φλώρινα όπου βρέθηκε ο Κώστας Καραμανλής.

    "Με ρυθμούς ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζεται η νέα εποχή" τόνισε και εξήγγειλε αύξηση της αγροτικής σύνταξης από τα 200 στα 330 Ευρώ ως το 2008 .

    Χαρακτήρισε τους αγρότες στυλοβάτες της υπαίθρου υπογραμμίζοντας ότι δικαιούνται να έχουν συμμετοχή στην διανομή του αναπτυξιακού πλεονάσματος και υποσχέθηκε μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, δίνοντας τους νέες πρωτοβουλίες.

    "Εμπιστευόμαστε αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής στην τοπική κοινωνία. Σε σας τους ίδιους." είπε χαρακτηριστικά.

    Δίνοντας το στίγμα της αγροτικής πολιτικής της ΝΔ έκανε λόγο για:

    Ενίσχυση των μονάδων τυποποίησης και προβολή των τοπικών προϊόντων Εγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να υλοποιούν χωρίς προβλήματα τα προγράμματα ανάπτυξης των μονάδων τους Καταβολή αγροτικών αποζημιώσεων εντός τριμήνου και σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολή τους εντόκως Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων αγροτικών χρεών Δημιουργία τοπικών κέντρων αγροτικών ανάπτυξης

    Επανήλθε στο θέμα των "λευκών σελίδων" κάνοντας, όπως είπε, μία απλή παρατήρηση.

    "Άκουσα με έκπληξη ότι αντιγράφουμε θέσεις, λέει, άλλων. Μα, τί να αντιγράψεις από μια λευκή κόλλα χαρτί; Αλλά, πέραν τούτου, η αλήθεια είναι ότι άλλοι είναι οι αντιγραφείς. Άλλοι αντιγράφουν το δικό μας πρόγραμμα." είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το αγροτικό πρόγραμμα της ΝΔ έχει παρουσιαστεί από τον Ιούνιο του 2003.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δηλώσεις Ρουσόπουλου για πανωτόκια

    "Λευκή κόλλα" το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

    Mας αντιγράφουν

    [12] Εσωτερικά

    Ότι έχασε τον έλεγχο ισχυρίζεται η οδηγός του ΙΧ Τραγικό δυστύχημα με θύμα τροχονόμο

    (31/1/2004 5:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Καρτέρι είχε στήσει ο θάνατος στην αρχιφύλακα της τροχαίας Πατρών και μητέρα δυο παιδιών, 45χρονη Μαρία Λιόνα, το Σάββατο, ενώ βρισκόταν σε ώρα υπηρεσίας.Η άτυχη τροχονόμος στις 12 το μεσημέρι επέβαινε ως πλήρωμα σε περιπολικό της Τροχαίας Πατρών που κινούταν στη νέα εθνική οδό Αθηνών Πατρών στο ύψος των Αραχωβίτικων. Το περιπολικό εντόπισε στο σημείο εκείνο σύγκρουση δύο οχημάτων και οδηγός του οχήματος Αριστείδης Καλιακούδας μαζί με την αρχιφύλακα σταμάτησαν για να τοποθετήσουν τους ειδικούς κώνους, ώστε να ενημερώνονται οι οδηγοί των διερχόμενων λοιπών οχημάτων. Στη συνέχεια κι ενώ ο Καλιακούδας ξεκίνησε να καταγράφει τα στοιχεία των οδηγών που είχαν συγκρουστεί, ένα διερχόμενο ΙΧ με κατεύθυνση από Ακράτα προς Πάτρα, παρέσυρε την άτυχη αρχιφύλακα, που βρισκόταν στο πίσω μέρος του περιπολικού πριν εκείνη προλάβει ν αντιδράσει.

    Ελαφρά τραυματισμένη η οδηγός του ΙΧ

    Το ΙΧ, που οδηγούσε η 35χρονη δασκάλα από την Ακράτα, Αρτεμισία Παπακωνσταντινοπούλου, σήκωσε ψηλά και πέταξε στο έδαφος τη Λιόνα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Η οδηγός του ΙΧ, ισχυρίστηκε μιλώντας στους αστυνομικούς, πως έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου της, όταν την πλησίασε άλλο όχημα και πως αιφνιδιάστηκε βλέποντας τους κώνους. Η ίδια νοσηλεύεται ελαφρά τραυματισμένη στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας "Άγιος Ανδρέας". Στον τόπο του τραγικού συμβάντος, έσπευσε ο επιθεωρητής της ΕΛΑΣ Φώτης Μπουραντάς και ο αστυνομικός διευθυντής κ. Μπίκος, ενώ ανακρίσεις για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία της Πάτρας.

    [13] Εσωτερικά

    Μετά τις προτάσεις Παπανδρέου Δηλώσεις Ρουσόπουλου για πανωτόκια

    (31/1/2004 6:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Για πλειοδοσία και άκρατο λαϊκισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, με αφορμή τις προτάσεις Παπανδρέου για τα πανωτόκια." Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει στη Βουλή 45 φορές το πρόβλημα των πανωτοκίων. Ούτε μία φορά ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν στήριξε τις προτάσεις αυτές" δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος και καταλήγει " Με τις προεκλογικές υποσχέσεις τους, προσβάλλουν, κυρίως, τους συμπολίτες μας εκείνους - αγρότες, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες - που έχουν οδηγήσει στα όρια της απελπισίας".

    [14] Διεθνή

    Ακυρώσεις πτήσεων προς ΗΠΑ Δεν πετούν λόγω "Αλ Κάιντα"

    (31/1/2004 6:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τρεις πτήσεις της British Airways και δυο της Air France ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας μετά από συνεννόηση των γαλλικών και βρετανικών αρχών με την αμερικανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφάλειας έχουν στα χέρια τους πληροφορίες για επικείμενο χτύπημα της Αλ Κάιντα εναντίον πέντε ή έξι πτήσεων από την Ευρώπη με προορισμό αμερικανικά αεροδρόμια.

    "Αξιόπιστες απειλές"

    Μετά από κυβερνητική παρέμβαση, η αεροπορική εταιρεία British Airways ακύρωσε τις δυο πτήσεις 223 από το αεροδρόμιο του Χίθροου προς την Ουάσινγκτον τη Δευτέρα και την πτήση 207 της Κυριακής με προορισμό το Μαϊάμι.

    Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, το ίδιο έπραξε και η Air France ακυρώνοντας δυο πτήσεις της από το Παρίσι προς την Ουάσινγκτον, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

    [15] Ιράκ

    Στους 10 οι νεκροί και στους 45 οι τραυματίες Αιματηρή έκρηξη στη Μοσούλη

    (31/1/2004 7:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τουλάχιστο 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, έξω από αστυνομικό τμήμα της Μοσούλης στο Ιράκ. Οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραφαν σκηνές, που θυμίζουν μακελειό, αφού η έκρηξη συνέβη σε στιγμή που δεκάδες πολιτών περίμεναν το λεωφορείο σε κοντινή στο σημείο της έκρηξης στάση. Ταυτόχρονα, απώλειες υπήρξαν και στο αστυνομικό τμήμα, ως αποτέλεσμα της έκρηξης πυρομαχικών που βρίσκονταν αποθηκευμένα εκεί. Εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού στρατού, Χιου Κέιτ, διευκρίνισε πως δεν υπήρχε κανένας Αμερικανός στρατιώτης, μεταξύ των θυμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία περίπου τρακόσοι Ιρακινοί αστυνομικοί, έχουν σκοτωθεί σε ανάλογες περιπτώσεις, από τη στιγμή που οι Αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας.

    Κλιμακώνεται η ένταση

    Την ίδια ώρα τρεις Αμερικανοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο κράσπεδο δρόμου, μεταξύ των πόλεων Κιρκούκ και Τικρίτ. Στρατιωτικός εκπρόσωπος τύπου δήλωσε, πως δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γι αυτό το θέμα. Υπενθυμίζουμε, πως και οι δυο επιθέσεις σημειώθηκαν πριν από ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός για το Μουσουλμανισμό, την Έιντ Αλ Ντάχα, Γιορτή της Θυσίας.

    Συγκροτείται νέα ιρακινή υπυρεσία πληροφοριών

    Εν τω μεταξύ, στη συγκρότηση νέας ιρακινής υπηρεσίας πληροφοριών με τη συνργασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στόχο την εξουδετέρωση του αντάρτικου και κυρίως την αντιμετώπιση των ανταρτών που προέρχονται από άλλες χώρες, πρόκειται να προχωρήσουν Ιρακινοί αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα του Σαββάτου, η εφημερίδα New York Times αναφέρει ότι η νέα ιρακινή υπηρεσία πληροφοριών, που θα απασχολεί έως 2.000 άτομα θα επανδρωθεί από πράκτορες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν και θα χρηματοδοτείται από την Ουάσινγκτον.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 31 January 2004 - 17:52:31 UTC