Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ Με στόχο τους αναποφάσιστους
  • [02] Στο Ηράκλειο σήμερα ο Κ. Σημίτης Προεκλογικός "πυρετός"
  • [03] Εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Ερέζ Απέκλεισε τη Λωρίδα της
  • [04] Διαμαρτυρήθηκε πρωτότυπα για τα μέτρα ασφαλείας Συνελήφθη Αμερικανός
  • [05] Συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Κάιρο Τα πλαστά διαβατήρια αποκάλυψαν τα
  • [06] Η μεγαλύτερη άσκηση του είδους Επαφές Φλωρίδη στην Ουάσιγκτον
  • [07] Ο λαός θέλει, αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει Μαρμάρων συνέχεια...
  • [08] Ευρωλίγκα (9η ημέρα): Παναθηναϊκός Σκίπερ 118 - 114

    [01] Εσωτερικά

    Συνεδρίαση του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ Με στόχο τους αναποφάσιστους

    (14/1/2004 10:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή ΠαπαστεφάνουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού με συγκεκριμένες δράσεις και καμπάνιες και με "στόχευση" τους νέους και τις γυναίκες, που αποτελούν το 60% των αναποφάσιστων, αποφάσισε το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδρίασε και σχεδίασε την τακτική του κυβερνώντος κόμματος μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, ημέρα διεξαγωγής του Συνεδρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο στο "Σπίτι της Άρσης Βαρών" στη Νίκαια. Πάντως, σε ότι αφορά την προετοιμασία του Συνεδρίου, αλλά και την πλήρωση 19 κενών θέσεων στα ψηφοδέλτια του Κινήματος, θα αποφασίσει το Εκτελεστικό Γραφείο την προσεχή Τρίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλά στελέχη, των οποίων ο αριθμός ξεπερνά τις 19 θέσεις.

    Συνεδρίαση νομαρχιακών επιτροπών

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Χρύσας Αράπογλου, η οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων μέσα από την πληθώρα των προτάσεων, θα πραγματοποιηθεί από το Εκτελεστικό Γραφείο την ερχόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα σηματοδοτήσει και την εντατικοποίηση της οργανωτικής δουλειάς των νομαρχιακών επιτροπών .

    Έτσι, την προσεχή Κυριακή θα συνεδριάσουν οι νομαρχιακές επιτροπές εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, ενώ και όλα τα μέλη του Ε.Γ θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στην περιφέρεια.

    Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση των εκστρατειών για τη νεολαία και τον απόδημο ελληνισμό, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του προσεχούς μήνα με οριστικοποίησή της στο έκτακτο συνέδριο.

    [02] Εσωτερικά

    Στο Ηράκλειο σήμερα ο Κ. Σημίτης Προεκλογικός "πυρετός"

    (15/1/2004 9:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με εξόρμηση στην περιφέρεια και αιχμή τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη τετραετία και την προβολή του κυβερνητικού έργου, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου θα βρεθούν το επόμενο διάστημα σε Κρήτη και Θράκη. Την ίδα ώρα, η ΝΔ προετοιμάζει εντατικά την ανοιχτή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο και στην οποία θα μετάσχουν οπαδοί του κόμματος από ολόκληρη την Πελοπόννησο. Στο μεταξύ, για προσπάθεια εξαπάτησης του λαού και υφαρπαγής της ψήφου του, κατηγόρησε τα δυο μεγάλα κόμματα η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στις 12 το μεσημέρι, στο Ζάππειο, θα παρουσιαστεί ο εκλογικός συνδυασμός "Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο".

    Από τη Θράκη ξεκινάει ο Γ. Παπανδρέου

    "Η Ελλάδα έπρεπε να μπει σε νέο κύκλο πολιτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτό είναι το στίγμα της εποχής". Κ. Σκανδαλίδης, υπουργός Εσωτερικών

    Στο Ηράκλειο μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός το απόγευμα της Πέμπτης για να παρουσιάσει την περιφερειακή Χάρτα σύγκλισης και να επιθεωρήσει την πορεία εκτέλεσης μεγάλων έργων υποδομής.

    Το Σαββατοκύριακο, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ξεκινήσει από τον Έβρο την άμεση επαφή του με τους πολίτες.

    Υπάρχει μια πραγματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, άλλαξε το γήπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και όλα τα κόμματα προβαίνουν σε ένα διαγωνισμό προτάσεων και θέσεων, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη στις 2μ.μ.

    Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη, το Εκτελεστικό Γραφείο έδωσε εντολή στις νομαρχιακές επιτροπές όλης της χώρας να ξεκινήσουν με συγκεκριμένες δράσεις την προεκλογική εκστρατεία .

    Την ερχόμενη Τρίτη το Ε.Γ., τα μέλη του οποίου θα αρχίσουν νέο γύρο επισκέψεων στην περιφέρεια, αναμένεται να επικυρώσει όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος ενώ θα οριστικοποιήσει το πρόγραμμα του συνεδρίου διαδοχής το οποίο θα γίνει στο σπίτι της Αρσης Βαρών στη Νίκαια

    Συνάντηση Στεφανόπουλου - Καραμανλή

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, συναντά το μεσημέρι της Πέμπτης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλής.

    Στο μεταξύ, κατά την επίσκεψή της στον ΟΣΕ, η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του δικομματισμού.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ότι δεν τον ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις και τα χαμηλά ποσοστά που δίνουν στο κόμμα του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με στόχο τους αναποφάσιστους

    Σχεδιασμός προεκλογικής τακτικής

    Παρουσίαση του προγράμματος Υγείας της ΝΔ

    [03] Διεθνή

    Εξαιτίας της επίθεσης αυτοκτονίας στο Ερέζ Απέκλεισε τη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ

    (15/1/2004 9:46:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    O ισραηλινός στρατός επέβαλε την Πέμπτη πλήρη αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας μετά την επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστίνιας καμικάζι στο μεθοριακό σταθμό Ερέζ, όπως αναφέρεται σε στρατιωτικό ανακοινωθέν στην Ιερουσαλήμ. "Σύμφωνα με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας και με δεδομένη την κατάσταση, επιβλήθηκε αποκλεισμός ολόκληρης της λωρίδας της Γάζας" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση προστίθεται: "Στη διάρκεια του αποκλεισμού, η διέλευση στο Ισραήλ θα επιτρέπεται μόνο για ανθρωπιστικές περιπτώσεις, σε συνεργασία με τα γραφεία συνδέσεων". Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στον μεθοριακό σταθμό Ερέζ ανέλαβαν από κοινού η Χαμάς και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, που πρόσκεινται στην Φατάχ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση αυτοκτονίας στις προσπάθειες ειρήνης

    [04] Διεθνή

    Διαμαρτυρήθηκε πρωτότυπα για τα μέτρα ασφαλείας Συνελήφθη Αμερικανός πιλότος στη Βραζιλία

    (15/1/2004 10:19:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Οι αρχές του αεροδρομίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία συνέλαβαν Αμερικανό πιλότο ο οποίος έκανε άσεμνη χειρονομία καθώς φωτογραφιζόταν από τις υπηρεσίες μετανάστευσης στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Βραζιλίας. Ο 52χρονος πιλότος Ντέιλ Ρόμπιν Χιρς της American Airlines θέλησε να διαμαρτυρηθεί με αυτό τον τρόπο για τα νέα μέτρα ασφαλείας που επέβαλαν οι αρχές της Βραζιλίας για όσους Αμερικανούς εισέρχονται στη χώρα, σε απάντηση για τα ανάλογα μέτρα που λαμβάνουν και οι αμερικανικές αρχές. Σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου όσοι Αμερικανοί πολίτες εισέρχονται στη χώρα δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και φωτογραφίζονται. "Ο Αμερικανός πιλότος προέβη σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη άσεμνη χειρονομία όταν φωτογραφιζόταν από την Ομοσπονδιακή αστυνομία" δήλωσε ο αστυνομικός Βάγκνερ Καστίγιο. Στα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους της American Airlines απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα καθώς αρνήθηκαν να συνεργαστούν με τις αρχές, πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος αστυνομικός. Εναντίον του Αμερικανού πιλότου ασκήθηκε δίωξη για ανυπακοή στις Αρχές και αντιμετωπίζει την ποινή κάθειρξης 6 έως 12 μηνών. Το δικαστήριο της Βραζιλίας θα αποφασίσει αν θα δικαστεί στη Βραζιλία ή θα απελαθεί.

    [05] Διεθνή

    Συνελήφθησαν την Τετάρτη στο Κάιρο Τα πλαστά διαβατήρια αποκάλυψαν τα δύο μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών

    (15/1/2004 10:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Από τα πλαστά διαβατήριά τους "προδόθηκαν" τα δύο μέλη της παλιάς φρουράς των ιταλικών Ερυθρών Ταξιαρχιών που συνελήφθησαν την Τετάρτη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, σύμφωνα με ανακοίνωση των αιγυπτιακών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Πρόκειται για τη 46χρονη Ρίτα Αλγκρανάτι και τον 49χρονο Μαουρίτσιο Φαλέσι που ήταν "τράνζιτ" στο αεροδρόμιο του Καΐρου και συνελήφθησαν λίγο πριν αναχωρήσουν για τη Βηρυτό. Οι υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου μόλις ανακάλυψαν ότι τα ιταλικά διαβατήρια ήταν πλαστά, συνέλαβαν τους δύο Ιταλούς τους οποίους και απέλασαν στην Ιταλία υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση.

    Οι δύο συλληφθέντες έχουν καταδικαστεί ερήμην

    Η Ρίτα Αλγκρανάτι έχει καταδικαστεί ερήμην σε ισόβια για την απαγωγή και τη δολοφονία το 1978 του χριστιανοδημοκράτη ηγέτη και πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο. Ο Μαουρίτσιο Φαλέσι έχει καταδικαστεί επίσης ερήμην σε ποινές κάθειρξης, 11 και 23 ετών, για τη συμμετοχή του σε έναν από τους ηγετικούς πυρήνες των Ερυθρών Ταξιαρχιών, τη Μαχητική Κομμουνιστική Μονάδα, που δρούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Ρίτα Αλγκρανάτι θεωρείται ηγετικό στέλεχος των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Είναι παντρεμένη με έναν Ιταλό που καταζητείται επίσης για τρομοκρατία, τον Αλέσιο Καζιμίρι, ο οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση Μόρο και, σύμφωνα με την αστυνομία, έχει καταφύγει στη Νικαράγουα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα χέρια της αστυνομίας δύο παλιά μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών

    [06] Εσωτερικά

    Η μεγαλύτερη άσκηση του είδους Επαφές Φλωρίδη στην Ουάσιγκτον

    (15/1/2004 10:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Τη βεβαιότητα ότι η σχεδιαζόμενη άσκηση ετοιμότητας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τις ΗΠΑ επί ελληνικού εδάφους, θα προχωρήσει κανονικά, εξέφρασε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης. Ο υπουργός βρίσκεται από την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον, όπου και θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, με επίκεντρο την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και τη συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια .

    Συνδρομή των ΗΠΑ με προηγμένη τεχνολογία

    Εξετάζονται όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν για να συνδράμουν οι αμερικανικές υπηρεσίες που διαθέτουν προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία.

    "Η άσκηση θα γίνει κανονικά. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και πάει πολύ καλά", δήλωσε ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών έχουν εξετάσει τα νομικά κείμενα και διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίστανται εμπόδια.

    Ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε την άσκηση ως τη μεγαλύτερη του είδους που έγινε έως τώρα και επισήμανε ότι θα περιλαμβάνει τόσο σχεδιασμούς επί χάρτου όσο και κινήσεις πραγματικών δυνάμεων στην ελληνική επικράτεια. Ανέφερε ότι θα είναι πολυήμερη και την τοποθέτησε χρονικά στο διάστημα 10 με 23 Μαρτίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Για τις επαφές του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός τόνισε ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία, όπως είναι φυσικό, δίνεται προτεραιότητα στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων της Αθήνας το οποίο απασχολεί έντονα την αμερικανική πλευρά. Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι η διεθνής συνεργασία προχωρά άψογα και σε αυτήν εμπλέκεται η "αφρόκρεμα" του διεθνούς συστήματος ασφάλειας.

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων

    Την Πέμπτη, ο κ. Φλωρίδης θα συναντηθεί στην έδρα του FBΙ με τον διευθυντή της υπηρεσίας Ρόμπερτ Μιούλερ, και στη συνέχεια θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από την σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις. Θα επισκεφθεί επίσης τον υπουργό Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, και θα μεταβεί στην έδρα της CIA , στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια, όπου θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζορτζ Τένετ.

    Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Αρμιταζ, τον συντονιστή για θέματα τρομοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόφερ Μπλακ, και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τη διπλωματική ασφάλεια Φράνσις Τέιλορ, ενώ θα παραθέσει πρόγευμα σε Αμερικανούς δημοσιογράφους τους οποίους θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ουάσιγκτον και την συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ όπως και την πορεία της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [07] Πολιτισμός

    Ο λαός θέλει, αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει Μαρμάρων συνέχεια...

    (15/1/2004 11:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η πρώτη συνέντευξη Τύπου της κίνησης "Επανένωση των Μαρμάρων" δόθηκε, χθες Τετάρτη στο Λονδίνο, παρουσία του Βρετανού πρώην υπουργού εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ. Θυμίζουμε ότι η κίνηση αυτή δημιουργήθηκε στη Βρετανία και έχει ως στόχο την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο καταγωγής τους. Ο επικεφαλής της κίνησης "Επανένωση των Μαρμάρων", Πίτερ Τσέκουϊν, παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε το Δεκέμβριο σε εθνική κλίμακα, στη Βρετανία. Το κύριο ερώτημα της δημοσκόπησης ήταν εάν οι Βρετανοί συμφωνούν ή όχι με την επιστροφή των Μαρμάρων.

    Τα πορίσματα της συνέντευξης

    "Η λύση της επιστροφής των Μαρμάρων θα κάνει όλους, πολιτικούς και κοινή γνώμη, να αισθάνονται νικητές" (Ρόμπιν Κουκ)

    Το 71%-81% των ερωτηθέντων, συμφωνεί με τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ το 73% πιστεύει ότι η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί τώρα, που είναι Ολυμπιακό έτος, για την επιστροφή τους. Τέλος, το 67% των επισκεπτών του Βρετανικού Μουσείου, θεωρεί, ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν .

    Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και ο καθηγητής κ. Παντερμαλής, ο οποίος παρουσίασε τις προδιαγραφές του νέου μουσείου της Ακρόπολης, με ειδικότερη αναφορά στην αίθουσα, η οποία προορίζεται να στεγάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στην περίπτωση που επιστραφούν στην Ελλάδα. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν, ακόμα, ο νέος Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο κ. Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος.

    Ο κ. Κουκ δήλωσε, μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης, ότι τα ποσοστά είναι τόσο μεγάλα που δεν αφήνουν στους πολιτικούς περιθώρια για αντιρρήσεις. "Η λύση της επιστροφής των Μαρμάρων θα κάνει όλους, πολιτικούς και κοινή γνώμη, να αισθάνονται νικητές".

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της κίνησης "Επανένωση των Μαρμάρων" μαζί με τον Ρόμπιν Κουκ, πήγαν στην Αγγλική Βουλή, όπου είχαν συνάντηση με 60 βουλευτές, από όλα τα κόμματα, στους οποίους εξήγησαν τους στόχους της εκστρατείας του για την επιστροφή των Μαρμάρων.

    Το άρθρο στην "Evening Standard"

    Εν τω μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, δημοσιεύθηκε το άρθρο του Βρετανού πρώην υπουργού εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος στην απογευματινή εφημερίδα του Λονδίνου "Evening Standard", καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα ιστορικά μνημεία. Ο κ. Κουκ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ναι μεν μπορεί να αντιδρούν προσωπικά στην επιστροφή των μαρμάρων οι επιμελητές του Βρετανικού Μουσείου, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να αψηφούν τις επιθυμίες των πολιτών, τους οποίους αντιπροσωπεύουν ως επιμελητές του Μουσείου. Συμπληρώνει ακόμα, πως με την άρνησή τους αυτή οι επιμελητές υπονομεύουν την προσπάθεια του Λονδίνου στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 και προσθέτει πως μία κίνηση "γενναιοδωρίας" από πλευράς Βρετανίας, θα αποτελούσε θεαματικό ξεκίνημα για την υποψηφιότητα του Λονδίνου. Αντίθετα, θα ήταν καταστροφικό για το Λονδίνο, εάν οι επίσημοι του Ολυμπιακού Κινήματος, οι οποίοι θα βρίσκονται στην Αθήνα τον Αύγουστο, να δουν άδεια την αίθουσα, που προορίζεται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όταν θα ξεναγηθούν από τους Έλληνες οικοδεσπότες τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Στο τέλος του άρθρου του ο κ. Κουκ επισημαίνει, ότι η επιστροφή των Μαρμάρων θα αποκαταστήσει την ενότητα του σπουδαίου πολιτιστικού μνημείου που είναι ο Παρθενώνας. "Εάν", αναφέρει χαρακτηριστικά, "μας είχαν διαμελίσει το άγαλμα του Νέλσον και μας είχαν αφήσει μόνο το στομάχι και τα πόδια του και το υπόλοιπο σώμα του βρισκόταν κάπου αλλού δεν νομίζω ότι κανείς θα ησύχαζε μέχρι να αποκατασταθεί η επανένωση του αγάλματος. Καθώς λοιπόν ο Παρθενώνας δεν μπορεί να μετακινηθεί στην πλατεία Ράσελ που είναι το Βρετανικό Μουσείο η λύση είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα".

    Επίσκεψη Βενιζέλου στο Λονδίνο

    Εν τω μεταξύ, στο Λονδίνο θα μεταβεί το προσεχές διάστημα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συναντηθεί με τη Βρετανή ομόλογό του, Τέσα Τζάουελ, για το θέμα του αιτήματος της ενοποίησης των Γλυπτών του Παρθενώνα με την επιστροφή τους στην Αθήνα. Επίσης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τετάρτη, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Βρετανία για τη βαθύτερη κατανόηση της ελληνικής πρότασης και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει σειρά αλλεπάλληλων εκθέσεων όχι μόνο στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου αλλά και σε άλλα μουσεία της Βρετανίας. Τέλος, χαρακτήρισε τη μάχη για να μην κατασκευαστεί το Μουσείο της Ακρόπολης ως "λυσσαλέα και πρωτοφανή".

    [08] Αθλητισμός

    Ευρωλίγκα (9η ημέρα): Παναθηναϊκός Σκίπερ 118 - 114

    (15/1/2004 11:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: Euroleague, ΑΠΕ

    Την πέμπτη του νίκη και τέταρτη διαδοχική στην Ευρωλίγκα φέτος πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός στο "Παλαντότσο" της Μπολόνια επικρατώντας της Σκίπερ με 118-114. Οι "πράσινοι" ισοβαθμούν με την ιταλική ομάδα έχοντας όμως τον πρώτο λόγο, αφού την είχαν νικήσει και στην Αθήνα στον πρώτο γύρο. Πριν ένα μήνα οι πρωταθλητές Ελλάδας βρίσκονταν στην τελευταία θέση του Β ομίλου. Στο μεταξύ, την Παρασκευή εκδικάζεται στο ΑΣΕΑΔ η έφεση του Παναθηναϊκού για την απόφαση του αθλητικού δικαστή να επαναληφθεί η αναμέτρηση της 12ης αγωνιστικής με την ΑΕΚ. Τα δεκάλεπτα: 20-19, 38-41, 58-67, 85-85 κ.α., 100-100 (1η παρ.), 114-118 (2η παρ.).

    Δυνατές άμυνες

    Mετά από δύο δραματικές παρατάσεις (85-85 κανονική περίοδος, 100-100 πρώτη παράταση) παρά την απουσία του αρχηγού Φραγκίσκου Αλβέρτη και τον Γιώργο Καλαϊτζή να αγωνίζεται με πυρετό. Ο εκπληκτικός Λάκοβιτς σημείωσε 29 πόντους, από 20π. οι Χατζηβρέττας και ΜακΝτόναλντ, 16 ο Μπατίστ και 13 ο Μουγιεζίνοβιτς. Σημαντική συνεισφορά στη μεγάλη αυτή νίκη είχε ο Δημήτρης Παπανικολάου, αλλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους παίκτες της ελληνικής ομάδας που έδειξαν επιμονή, πάθος και είχαν καθαρό μυαλό.

    Στους 34 πόντους σταμάτησε ο Μίλος Βούγιανιτς που μαζί με τον Μότολα πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στον αποφασισμένο και καλά προετοιμασμένο Παναθηναϊκό.

    Στη Σκίπερ ανήκε το ξεκίνημα της αναμέτρησης με τους Ιταλούς να σημειώνουν έξι σερί πόντους μετά το τζάμπολ και να αφήνει τον Παναθηναϊκό στο μηδέν για τα τρία πρώτα λεπτά.

    Ο Χάρις Μουγιεζίνοβιτς έκανε σημαντική δουλειά μέσα στη ρακέτα, ο Μπατίστ αύξησε σε 7 τους πόντους του την ώρα που λύσεις στην επίθεση ήρθαν και από τον Λάκοβιτς και ο Παναθηναϊκός με επιμέρους σκορ 12-2 πήρε το πάνω χέρι προηγούμενος με 19-15, αλλά στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με τρίποντο του Μπελινέλι οι Ιταλοί ξαναπήραν τα ηνία, με βραχεία κεφαλή πάντως, 20-19.

    Οι δυνατές άμυνες και από τις δύο ομάδες ήταν το βασικό χαρακτηριστικό των πρώτων λεπτών της δεύτερης περιόδου. Χαρακτηριστικά, ο Παναθηναϊκός σημείωσε 4 μόλις πόντους στα πρώτα πέντε λεπτά μετά την ανάπαυλα, αλλά ευτυχώς η Σκίπερ δεν κατάφερε στο ίδιο διάστημα να βρει το δρόμο προς το καλάθι, 23-20. Η είσοδος του Βούγιανιτς (στο 13ο λεπτό) άλλαξε τα δεδομένα, με τον άσο της ομάδας της Μπολόνια να σημειώνει δύο τρίποντα και ένα δίποντο και να δίνει στο σύνολό του προβάδισμα με +5 στο 18ο λεπτό, 34-29.

    Η απάντηση των παικτών του Ομπράντοβιτς ήταν άμεση. Με επτά σερί πόντους του έμπειρου Ντάριλ Μίντλετον την ώρα που ο Δημήτρης Παπανικολάου σταματούσε με την άμυνά του τον επιθετικό οίστρο του Βούγιανιτς και ο Ντελφίνο έμενε μακριά από τον καλό του εαυτό, ο πρωταθλητής Ελλάδας προσπέρασε με τη λήξη του ημιχρόνου, 41-38.

    Ψύχραιμος ο Χατζηβρέττας

    Μάχη σώμα με σώμα συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, χωρίς καμία ομάδα να μπορεί να οικοδομήσει διαφορά ασφαλείας. Με τον Βούγιανιτς να φτάνει τα τέσσερα τρίποντα οι Ιταλοί πέρασαν μπροστά 46-44. Σε ρόλο οργανωτή ο ΜακΝτόναλντ χαλάρωσε τον ρυθμό και φτάνοντας τους 8 προσωπικούς πόντους, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 49-46. Το τρίποντο του Νίκου Χατζηβρέττα, όταν το σκορ ήταν 51-51, έδωσε ώθηση στην ελληνική ομάδα και με προσωπικές ενέργειες των Μουγιεζίνοβιτς και Παπανικολάου, οι "πράσινοι" ξέφυγαν για πρώτη φορά με διαφορά 9 πόντων, 63-54 μέσα στο "Παλαντότσο".

    Ο Ντελφίνο σημείωσε τους δύο πρώτους του πόντους στον αγώνα και στο 30' ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 67-58. Το τρίποντο του Λάκοβιτς με την επανέναρξη έδωσε αέρα 10 πόντων στον Παναθηναϊκό, 70-60, αλλά ο Βούγιανιτς σημείωσε 7 σερί πόντους με δύο ακόμη τρίποντα και η Μπολόνια επιμέρους σκορ 9-2 και η Σκίπερ πλησίασε στους 3 πόντους, 72-69. Δραματικά ήταν τα τελευταία λεπτά, οι Ιταλοί έκαναν υπεράνθρωπη προσπάθεια, πλησίασαν ακόμη και στους δύο πόντους, 80-78, αλλά ο Νίκος Χατζηβρέττας με το 3 του τρίποντο έγραψε το 85-80 απογοητεύοντας τους 5.000 περίπου φιλάθλους της αντιπάλου του. Με εναπομείναντα χρόνο 12'' ο Χατζηβρέττας αστόχησε από την περιφέρεια και στα 10 τελευταία δεύτερα, ο Ντελφίνο ευστόχησε στην μία βολή, ο Μότολα πήρε το ριμπάουντ και αστόχησε, αλλά από πίσω ερχόταν ο Μπελινέλι και από κοντά έστειλε την μπάλα στο καλάθι και την αναμέτρηση στην παράταση, 85-85.

    Η φθορά των φάουλ προβλημάτισε και τους δύο τεχνικούς με την έναρξη της παράτασης, αφού πέντε παίκτες από κάθε ομάδα μετρούσαν από τέσσερα φάουλ. Οι Ιταλοί ξέφυγαν με 90-86 με το 7ο τρίποντου του Μίλος Βούγιανιτς στο παιχνίδι, Λάκοβιτς και ΜακΝτόναλντ μείωσαν σε 92-91. Η Σκίπερ έφθασε την υπέρ της διαφορά και πάλι στους +4 με κάρφμα του Ντελφίνο, 97-93, αλλά ο Χατζηβρέττας απάντησε με τρίποντη βόμβα και μείωσε σε 97-96. Μετά από λάθος πάσα του Λάκοβιτς, ο Μπατίστ πήρε το αμυντικό ριμπάουντ, το οποίο μετέτρεψε ο ίδιος σε καλάθι στη συνέχεια για να προηγηθεί ο Παναθηναϊκός για πρώτη φορά στην παράταση με 98-97. Ο "τιμωρός" Βούγιανιτς έδωσε και πάλι τη λύση με το 8ο προσωπικό τρίποντο στέλνοντας στα ουράνιο τους φίλους της Σκίπερ, 100-98. Ο Χατζηβρέττας από τη γραμμή του φάουλ και φτάνοντας τους 18 πόντους έστειλε αυτή τη φορά το παιχνίδι σε δεύτερη παράταση, 100-100.

    Με τους Ποτσέκο, Βαν ντεν Σπίγκελ και Σμόντις να έχουν καθηλωθεί στον πάγκο από τα μισά της πρώτης παράτασης, ο Βούγιανιτς ακολούθησε τον ίδιο δρόμο υποπίπτοντας σε φάουλ πάνω στο Λάκοβιτς, αφού πρώτα, όμως είχε κάνει το 102-100 για την ομάδα του σταματώντας στους 34 προσωπικούς πόντους. Ο Μότολα ανέλαβε δράση για τη Σκίπερ σημειώνοντας τους επόμενους 7 πόντους των Ιταλών, αλλά ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις από Λάκοβιτς, Παπανικολάου και ΜακΝτόναλντ (ο τελευταίος απεβλήθη με 5 φάουλ) και ένα λεπτό πριν τη λήξη προηγήθηκε με 111-109.

    Ο Λάκοβιτες έγραψε το 114-112 με μία εύστοχη βολή, ο Πράτο ευστόχησε σε μία βολή μειώνοντας σε 113-114, εν συνεχεία ο Μπατίστ αποδείχτηκε ψύχραιμος από τη γραμμή του φάουλ, 116-113.

    Στο τέλος ο Φούλτς ευστόχησε στην μία βολή, 114-116 και με λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο να απομένει ο Χατζηβρέττας κέρδισε το ριμπάουντ και το φάουλ και με 2/2 εύστοχες βολές και συνεισφορά 20 πόντων διαμόρφωσε το τελικό, 118-114 υπέρ του Παναθηναϊκού.

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΣΚΙΠΕΡ ΜΠΟΛΟΝΙΑ: Λόρμπεκ 2, Ποτσέκο, Μαντσινέλι 12 (2), Μότολα 20, Βούγιανιτς 34 (8), Ποτσέκο 8, Βαν ντεν Σπίγκελ 13, Μπελινέλι 14, Σμόντις 2, Πράτο 1, Φούλτς 3, Ντελφίνο 5

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: ΜακΝτόναλντ 20, Τσαρτσαρής, Παπανικολάου 8 (1), Μουγιεζίνοβιτς 13 (1), Χατζηβρέττας 20 (4), Καλαϊτζής 3, Λάκοβιτς 29 (4), Μπατίστ 16, Μίντλετον 9


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 January 2004 - 9:52:03 UTC