Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με όλους τους αρχηγούς ανήγγειλε η ΓΣΕΕ Στηρίζει τη ΓΣΕΕ ο
  • [02] Ξεκίνησε η θανάτωση χιλιάδων πουλερικών "Ξαναχτυπά" η γρίπη των
  • [03] Εν αναμονή της γνώμης του ΠΑΟ "Πράσινο φως" για το Γουδί
  • [04] Δύο οι νεκροί του δυστυχήματος Τραγικό δυστύχημα σε βενζινάδικο
  • [05] Οδηγία από το ΕΣΡ για την προεκλογική περίοδο
  • [06] Νέα εποχή στο Αφγανιστάν Γυναίκα τραγουδά στην αφγανική TV
  • [07] Πολιτικός αναβρασμός Βαθαίνει η κρίση στο Ιράν

    [01] Εσωτερικά

    Συνάντηση με όλους τους αρχηγούς ανήγγειλε η ΓΣΕΕ Στηρίζει τη ΓΣΕΕ ο Κωνσταντόπουλος

    (13/1/2004 9:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Η καθιέρωση του 35ωρου και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος επέκρινε την κυβερνητική πολιτική, που είναι "εις βάρος των εργαζομένων" και κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει τη ΓΣΕΕ στις συνομιλίες της με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων. Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να μην αποτελέσουν τα προβλήματα των εργαζομένων "υλικό προεκλογικής δημαγωγίας" και να υπάρξει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο την εφαρμογή του 35ωρου και την εξασφάλιση αυξήσεων της τάξης του 8%.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης ενημέρωσε τα κόμματα και ζήτησε να στηρίξουν τη ΓΣΕΕ στις διεκδικήσεις της ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να φέρουν ως αποτέλεσμα σοβαρές αυξήσεις στους εργαζόμενους. "Αυξήσεις που τις έχουν απόλυτα ανάγκη και που φυσικά αυτές οι αυξήσεις δεν μπορεί να υπολείπονται του 8%", τόνισε ο κ. Πολυζωγόπουλος και συμπλήρωσε: "Ένα άλλο πάλι αδιαπραγμάτευτο δικό μας αίτημα, που αποτελεί στόχο συμφωνίας σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είναι το 35ωρο, μέσα από την μείωση του χρόνου εργασίας".

    [02] Υγεία

    Ξεκίνησε η θανάτωση χιλιάδων πουλερικών "Ξαναχτυπά" η γρίπη των πουλερικών

    (13/1/2004 7:06:00 μμ)

    Αυξάνονται οι φόβοι για έξαρση της γρίπης των πουλερικών στις Ασιατικές χώρες, ύστερα από ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών του Βιετνάμ πως ήδη 3 άνθρωποι πέθαναν από τον εν λόγω ιό αλλά και τον εντοπισμό του στην Ιαπωνία, για πρώτη φορά μετά από 79 χρόνιά. Από τις 28 Δεκεμβρίου που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα μέχρι σήμερα, 26.000 κοτόπουλα έχουν προσβληθεί και πεθάνει από τη γρίπη. Τη ίδια ώρα χιλιάδες απ αυτά οδηγούνται στη σφαγή σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η επέκταση της νόσου. Παρόλα αυτά καθησυχαστικός πάντως εμφανίζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να αφήνουν περιθώρια υποθέσεων για πιθανότητα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Θύμα της γρίππης και η Νότια Κορέα

    Στον κατάλογο των χωρών που απειλούνται από τη γρίπη μπήκε από την Τρίτη και η Νότια Κορέα με επιβεβαίωση των αξιωματούχων της για την ύπαρξη νέου κρούσματος. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας το νέο κρούσμα εντοπίσθηκε σε μονάδα παραγωγής πουλερικών στην περιοχή Γιανγκσάν, 380 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σεούλ.

    Οι νοτιοκορεατικές αρχές έχουν ήδη θανατώσει 18.000 πουλερικά στη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής, ενώ την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν κι άλλες 900.000 κοτόπουλα και πάπιες σε 30 άλλες μονάδες που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων απ' αυτήν όπου εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα.

    Παράλληλα, έλεγχοι αίματος πραγματοποιούνται σε εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν στις περιοχές όπου έχουν εντοπισθεί προβλήματα λόγω της γρίπης των πτηνών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπισθεί κανένας που να έχει προσβληθεί απ' αυτήν.

    Χωρίς κρούσματα η Ταϊλάνδη

    Την ίδια ώρα "αμόλυντη" από την εν λόγω γρίπη εμφανίζεται η Ταϊλάνδη, μια από τις πρώτες χώρες στην παραγωγή πουλερικών, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιάσει κανένα κρούσμα. "Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ταϊλάνδη είναι καθαρή από τη γρίπη των πτηνών", δήλωσε συγκεκριμένα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασθενειών των Ζώων στο υπουργείο Γεωργίας, Νιρουντόρν Αουνγκτραγκουλσούκ.

    Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα με την επιδημία χολέρας που μαστίζει τα πουλερικά της, με εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών να έχουν σφαγιαστεί για την αντιμετώπισή της.

    [03] Αθλητισμός

    Εν αναμονή της γνώμης του ΠΑΟ "Πράσινο φως" για το Γουδί

    (13/1/2004 7:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Τη συγκατάθεσή τους να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδί έδωσαν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου και η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από μεταξύ τους συνάντηση. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα η σύμφωνη γνώμη του υπουργού Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, αλλά και της πράσινης ΠΑΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού, στο Γουδί θα φιλοξενηθούν τα επαγγελματικά και τα ερασιτεχνικά τμήματα του ΠΑΟ, ενώ ο δήμος Παπάγου, που αντιδρά στην κατασκευή του γηπέδου, δεν θα θιγεί.

    Υπάρχει η βούληση και οι πόροι

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως, "μπορούμε και προχωράμε, εφ όσον υπάρχει η βούληση" και ανακοίνωσε ότι, θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας για να συζητήσει το θέμα. Σε σχέση πάντως με τη χρηματοδότηση του έργου, ο υπουργός Πολιτισμού αρνήθηκε να δώσει κάποιες πληροφορίες, καθώς στο σκέλος αυτό εμπλέκεται και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

    Επιπλέον, ο υπουργός διευκρίνισε ότι, η αθλητική εγκατάσταση θα κατασκευαστεί σε μέρος που "δεν θίγει" το Άλσος Στρατού, το Πάρκο Γουδίου και εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, όπως το Φυτώριο.

    Οι παρεμβάσεις για το νέο γήπεδο "καθιστούν πολύ πιο λειτουργική την περιοχή αυτή, η οποία ούτως ή άλλως δεν κατοικείται", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε πως, το έργο θα συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στους πέριξ Δήμους.

    Τέλος, ο κ. Βενιζέλος έσπευσε να προλάβει τις τυχόν κατηγορίες για επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης, λέγοντας ότι, "θέλουμε αυτή η λύση να μην εμφανισθεί ως προεκλογικό τέχνασμα, αλλά, εάν είναι δυνατόν, να νομοθετηθεί κιόλας από την παρούσα Βουλή".

    [04] Εσωτερικά

    Δύο οι νεκροί του δυστυχήματος Τραγικό δυστύχημα σε βενζινάδικο

    (13/1/2004 8:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ραντεβού με το θάνατο είχαν ένας πελάτης κι ο ιδιοκτήτης ενός βενζινάδικου στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει την παλιά με τη νέα εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών, στην περιοχή Κρητικά Αρχαίας Κορίνθου, το απόγευμα της Τρίτης. Συγκεκριμένα οι δυο τους ήταν τα μοιραία θύματα δυστυχήματος που προκλήθηκε όταν βυτιοφόρο υγρών καυσίμων που περνούσε από το δρόμο, βγήκε από τη πορεία του και μπήκε στο κατάστημα ενώ το υπ. αριθ. ΚΡΒ 5579, ΙΧ αυτοκίνητο έβαζε βενζίνη εκείνη την ώρα με τον οδηγό του μέσα μέσα.

    Καμιά δήλωση από τον οδηγό του βυτιοφόρου

    Αρχικά το ογκώδες όχημα παρέσυρε και σκοτώσε τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου Κωνσταντίνο Σενή, 65 ετών, ενώ από την ταυτόχρονη κατάρρευση του σκέπαστρου πάνω στο ΙΧ τραυματίστηκε θανάσιμα και ο οδηγός του , τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

    Ο οδηγός του βυτιοφόρου, ο οποίος έχει πάθει ισχυρό σοκ, κρατείται στο Τμήμα Τροχαίας Κορίνθου. Μέχρι στιγμής, πάντως δεν έχει δώσει κάποια εξήγηση για τους λόγους που προκάλεσαν το δυστύχημα.

    [05] Εσωτερικά

    Οδηγία από το ΕΣΡ για την προεκλογική περίοδο

    (13/1/2004 8:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Οδηγία προς όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς εξέδωσε την Τρίτη ενόψει των εκλογών το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στην οποία επισημαίνει τις συνταγματικές υποχρεώσεις των σταθμών για "αντικειμενική, πολυφωνική και ισότιμη παρουσίαση των γεγονότων, των πολιτικών θεμάτων και των απόψεων όλων των πολιτικών κομμάτων". Αφορμή για την έκδοση της Οδηγίας στάθηκαν τα συχνά έκτακτα δελτία ειδήσεων τον τελευταίο καιρό "χωρίς να υπάρχει στην ουσία είδηση", όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Γιάννης Λασκαρίδης, ο οποίος την Τρίτη δέχτηκε επίσκεψη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή τον οποίο ξενάγησε στα γραφεία του Συμβουλίου. Αύριο, Τετάρτη, ο Πρόεδρος του ΕΣΡ θα υποδεχθεί τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Προσοχή στις "ψευδοδημοσκοπήσεις"

    "Οι συνεντεύξεις που λαμβάνουν δημοσιογράφοι στο δρόμο, δεν αποτελούν και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ενδεικτικές των απόψεων της κοινής γνώμης" (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης)

    Ο κ. Λασκαρίδης είπε ότι εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ του είπε ότι το ΕΣΡ θα πρέπει να εξασφαλίσει την κομματική πολυφωνία και ιδίως των μικρών κομμάτων, "εντυπωσιάστηκα που αναφέρθηκε στα μικρά κόμματα, σχολίασε ο κ. Λασκαρίδης ενώ πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής είπε ότι "έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία του ΕΣΡ και το υποστηρίζει".

    Στην Οδηγία η ανεξάρτητη αρχή αναφέρεται στη "χωρίς περίσκεψη" και "συνεχή μετάδοση έκτακτων δελτίων ειδήσεων άνευ ιδιαίτερου λόγου", αλλά και στη διαπίστωση ότι "μεταδίδονται προγράμματα πολιτικού περιεχομένου χωρίς να διασφαλίζονται οι αρχές της πολυφωνίας και της ισοτιμίας".

    Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις τόνισε ότι εκτός του ότι πρέπει να αναφέρεται η ταυτότητα της (εταιρία, ερωτήματα, πληθυσμιακές κατηγορίες), πρέπει στο σχολιασμό να παρουσιάζονται οι απόψεις όλων των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο. Στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τηλεφωνικά από τις εταιρίες, πρέπει να αναφέρεται ότι το περιθώριο σφάλματος σε αυτές είναι σημαντικά υψηλότερο των συνήθων δημοσκοπήσεων, υπογραμμίζει η Οδηγία του ΕΣΡ, χαρακτηρίζοντας "ψευδοδημοσκοπήσεις" τις "τηλεφωνικές έρευνες στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, δεκτικές σε χειραγώγηση, αντιεπιστημονικές, και δημιουργούν μη συγχωρούμενη σύγχυση στο κοινό".

    Η Οδηγία, διευκρινίζει, ακόμα, ότι "οι συνεντεύξεις που λαμβάνουν δημοσιογράφοι στο δρόμο, δεν αποτελούν και δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως ενδεικτικές των απόψεων της κοινής γνώμης" και τέλος, τα exit polls πρέπει να αντιμετωπίζονται "ως ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για κάποιες αρχικές προσεγγίσεις μέχρις ότου τα πραγματικά αποτελέσματα αρχίζουν να ανακοινώνονται".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο ΕΣΡ ο Κώστας Καραμανλής

    [06] Διεθνή

    Νέα εποχή στο Αφγανιστάν Γυναίκα τραγουδά στην αφγανική TV

    (13/1/2004 8:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: BBC online

    Συνεχίζει τα βήματα εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού η διοίκηση του Αμιντ Καρζάι στο Αφγανιστάν. Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, μία γυναίκα εμφανίσθηκε στη δημόσια τηλεόραση της χώρας να ερμηνεύει ένα τραγούδι σε ώρα τηλεοπτικής αιχμής για πέντε λεπτά. Κάτι παρόμοιο είχε να συμβεί από το 1992, όταν έπεσε η κομμουνιστική κυβέρνηση του προέδρου Νατζιμπουλάχ.

    Στο δρόμο του εκδημοκρατισμού

    Μετά την πτώση των Ταλιμπάν, οι γυναίκες έχουν αρχίσει να κερδίζουν ολοένα και περισσότερα δικαιώματα

    Ερμηνεύοντας αυστηρά τον ισλαμικό νόμο Σαρία, οι Ταλιμπάν, απαγόρευαν στις γυναίκες να εργάζονται, να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση ενώ κατά τα τέσσερα χρόνια του εμφυλίου οι μουτζαχεντίν δεν επέτρεπαν να προβάλλονται εικόνες γυναικών στην τηλεόραση.

    Από το 2002, οι γυναίκες άρχισαν να κερδίζουν τα χαμένα τους δικαιώματα, μπορούν πλέον να εργάζονται, να παρουσιάζουν ειδήσεις στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και να φοράνε βέλο αντί της μπούργκα.

    Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, σε κάποιες αγροτικές περιοχές οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους και να φοράνε την μπούργκα.

    [07] Διεθνή

    Πολιτικός αναβρασμός Βαθαίνει η κρίση στο Ιράν

    (13/1/2004 9:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πιέζουν οι μεταρρυθμιστές στο Ιράν τα κυβερνητικά όργανα να άρουν την απόφαση αποκλεισμού από τις επερχόμενες εκλογές 4000 υποψηφίων τους. Ο Ιρανός αντιπρόεδρος Μοχάμεντ Σαταριφάρ απείλησε με μαζική παραίτηση των μεταρρυθμιστών, σε περίπτωση που δεν αναθεωρηθεί η μεροληπτική απόφαση. Ήδη δώδεκα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν συντάξει επιστολές παραίτησης και δηλώνουν έτοιμοι να αποχωρήσουν σε περίπτωση που τα αιτήματα τους δεν εισακουσθούν. Τη Δευτέρα το σκληροπυρηνικό "Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος" που αποτελείται από κληρικούς και νομικούς απέρριψε τις υποψηφιότητες των μεταρρυθμιστών με το πρόσχημα ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολιτική κρίση στο Ιράν


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 January 2004 - 21:52:55 UTC