Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα "βρήκαν ΑΕΚ-Οκκάς
  • [02] Μειώνονται οι φόβοι για επανάκαμψη του ιού Καμιά ανησυχία για SARS στο
  • [03] Μόνο το 1/ 3 των Αμερικανών δηλώνουν ευτυχισμένοι Πιο πλούσιοι ναι, πιο
  • [04] Στο Μετοχικό Ταμείο η απόφαση για τη Γενική
  • [05] Υπέγραψε στη Μάντσεστερ ο Λίαμ Μίλερ
  • [06] Στο 3,1% ο πληθωρισμός
  • [07] Για να τεθούν νέες προτεραιότητες Πρώτος στόχος ο διάλογος με την
  • [08] Αισιόδοξος για τη νίκη στις εκλογές Αντίπαλος μας τα προβλήματα, κι όχι
  • [09] Βομβιστική επίθεση σε τζαμί στην Μπακούμπα
  • [10] "Επίσκεψη" Μπους στον κόκκινο πλανήτη Επόμενη κατάκτηση στο διάστημα: ο
  • [11] Νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο Στη "κατάψυξη" ολόκληρη η χώρα
  • [12] "Πιστεύω στην ελεύθερη ραδιοφωνία" Συνέντευξη Παπανδρέου στη ΝΕΤ 105,8
  • [13] Χρόνια πολλά Τεν τεν!
  • [14] Με εκθέσεις και επιδείξεις Ιαπωνικές ημέρες στην Αθηναΐδα

    [01] Αθλητισμός

    Τα "βρήκαν ΑΕΚ-Οκκάς

    (9/1/2004 11:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αίσια ήταν η έκβαση της συνάντησης που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία της ΠΑΕ ΑΕΚ μεταξύ του αντιπροέδρου, Πέτρου Στάθη, και του μάνατζερ του Γιάννη Οκκά, Κώστα Μπότου. Ο κ. Στάθης έδωσε τις εγγυήσεις που ήθελε ο εκπρόσωπος του Κύπριου επιθετικού και το θέμα θεωρείται -τουλάχιστον προς το παρόν- λήξαν. Ο αντιπρόεδρος των «κιτρινόμαυρων υποσχέθηκε στον Κώστα Μπότο πώς τόσο ο ίδιος (η αμοιβή του προβλέπεται στο συμβόλαιο) όσο και ο Γιάννης Οκκάς θα πάρουν μέρος (το ακριβές ποσό δεν έγινε γνωστό) των χρημάτων που τους οφείλονται τις αμέσως επόμενες μέρες και ο ποδοσφαιριστής συνεχίζει κανονικά στην ΑΕΚ.

    [02] Διεθνή

    Μειώνονται οι φόβοι για επανάκαμψη του ιού Καμιά ανησυχία για SARS στο Χονγκ Κονγκ

    (9/1/2004 12:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Αρνητικές είναι οι εξετάσεις και τον τριών δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού TVX, που παρουσίασαν συμπτώματα SARS, μετά την επιστροφή τους από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας. Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη στη Νότια Κίνα, εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα άτυπης σε μία 20χρονη σερβιτόρα, που νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Καντόνας από τις 31 Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητο εργαστήριο τα αποτελέσματα των εξετάσεων των τελευταίων κρουσμάτων. "Επιθυμούμε τα σταλούν για επαλήθευση τα αποτελέσματα σε ανεξάρτητο εργαστήριο, πιθανόν του Χονγκ Κονγκ, που να συνεργάζεται με την ΠΟΥ", δήλωσε η εκπρόσωπος της Οργάνωσης, Κριστίν Μακνάμπ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο πιθανό κρούσμα SARS στην Κίνα

    [03] Διάφορα

    Μόνο το 1/ 3 των Αμερικανών δηλώνουν ευτυχισμένοι Πιο πλούσιοι ναι, πιο ευτυχισμένοι όχι!

    (9/1/2004 12:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μπορεί να αγοράζουμε ολοένα και περισσότερο, να γυρνάμε από τα ψώνια με περισσότερες κάθε φορά σακούλες και να πλησιάζουμε όλο και πιο πολύ τον τρόπο ζωής των πλουσίων, παρόλα αυτά γινόμαστε όλο και λιγότερο ευτυχισμένοι. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες του αμερικανικού Worldwatch Institute, ανεξάρτητου οργανισμού για την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ισότητα, σημειώνοντας πως ο υπερκαταναλωτισμός μειώνει την ποιότητα της ζωής μας, καταστρέφει το οικοσύστημά μας και αυξάνει την οικονομική ανέχεια.

    Μανιακοί καταναλωτές τα 1,7 δις του πλανήτη

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του οργανισμού που δημοσιεύονται σε έκθεση με τίτλο "Η παγκόσμια κατάσταση το 2004", 1,7 δισεκατομμύρια πολίτες του πλανήτη έχουν υιοθετήσει τις καταναλωτικές και βιοτικές συμπεριφορές αλλά και τον τρόπο ζωής των κατοίκων των αναπτυγμένων κοινωνιών.

    Κάπως έτσι δικαιολογείται και το γεγονός πως το σύνολο των νοικοκυριών παγκοσμίως ξοδεύει στις μέρες μας, για υλικά αγαθά και για παροχή υπηρεσιών τα τετραπλάσια απ ότι το 1960. Συγκεκριμένα, για τις παραπάνω ανάγκες δαπανήθηκαν μόνο για το 2000, 20 τρισεκατομμύρια δολάρια .

    Κι όσο τα χρόνια περνούν όλοι ξοδεύουμε περισσότερο. Η ροπή προς τον κατανάλωση παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στις εύπορες και μεσαίες τάξες όσο και στις κοινωνίες αναπτυσσόμενων χωρών όπως στην Κίνα και την Ινδία. Και το κακό είναι πως δε μιλάμε πια για ένα καταναλωτισμό που ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες αλλά για έναν υπερκαταναλωτισμό που αγγίζει τα όρια του αυτοσκοπού.

    "Ουκ εν τω πολλώ το ευ"

    Ωστόσο, φαίνεται πως κάθε άλλο πάρα μας κάνει ευτυχισμένους αυτό το μοντέλο ζωής. Κι επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους φτάνει να πούμε, πως ενώ στην Αμερική τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι περισσότερα από τους πολίτες που διαθέτουν άδεια οδήγησης και τα σπίτια σήμερα πια, είναι 38% μεγαλύτερα από εκείνα που χτίζονταν 29 χρόνια πριν, μόλις το ένα τρίτο των Αμερικανών δηλώνει πως αισθάνεται ευτυχισμένο.

    Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αιτία γι αυτό είναι οι συνέπειες της υπερκαταναλωτικής μας τακτικής. Επακόλουθα όπως παχυσαρκία, η μείωση του ελεύθερου χρόνου, η αύξηση των χρηματικών οφειλών ακόμη και τη σταδιακή επιδείνωση της "υγείας" του περιβάλλοντος, ουσιαστικά υπονομεύουν την ποιότητα ζωής μας.

    Απειλή για το περιβάλλον ο υπερκαταναλωτισμός

    Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Κρίστοφερ Φλαβίν , δήλωσε πως η άνευ προηγουμένου καταναλωτική τάση καταστρέφει και το οικοσύστημά μας αλλά φέρνει και τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού σε ακόμα χειρότερη θέση, αφού γίνεται αδύνατο γι αυτές να συμβαδίσουν με τους αγοραστικούς ρυθμούς των υπολοίπων.

    Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει πως οι σύγχρονες συνήθειες μας ευθύνονται για την καταστροφή δασών και υδροβιότοπων, ενώ οι μετακινήσεις μας απαιτούν το 30% της ενέργειας και το 90% του πετρελαίου του πλανήτη.

    Μονόδρομος η προσωπική υπευθυνότητα

    Ποιος είναι τώρα ο σωστός δρόμος για να βγούμε απ το λαβύρινθο; Οι υπεύθυνοι του Worldwatch Institute λένε πως ο μίτος της Αριάδνης βρίσκεται στην ενεργοποίηση πολιτών, κυβερνήσεων και επιχειρήσεων ώστε το συνολικό ενδιαφέρον ν απομακρυνθεί από την αθρόα κατανάλωση στην εξεύρεση των τρόπων εκείνων που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη ζωή για όλους.

    Η θέσπιση νόμων που να προστατεύουν το περιβάλλον και να επιβάλουν μια οικολογική συμπεριφορά και πάνω απ' όλα η ατομική μας υπευθυνότητα μπορούν να γίνουν τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης.

    Σχετικά Links:

    http://www.worldwatch.org

    [04] Οικονομία

    Στο Μετοχικό Ταμείο η απόφαση για τη Γενική

    (9/1/2004 1:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο Δ.Σ. του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του βασικού μέτοχου της Γενικής Τράπεζας, περνάει πλέον η πρωτοβουλία των κινήσεων για το θέμα του διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Η εισήγηση του Μετοχικού Ταμείου ενδέχεται να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί στους αρμόδιους υπουργούς ακόμη και τη Δευτέρα. Η απόφαση ελήφθη μετά από σύσκεψη με την συμμετοχή των Υπουργών Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη.

    Αντίθετοι οι εργαζόμενοι με την πώληση

    Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοινώσεις του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Γενικής ζητάει από την κυβέρνηση να σταματήσουν όλες οι σχετικές διαδικασίες λόγω των επικείμενων εκλογών και προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει σε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

    Σήμερα, ο Σύλλογος των Εργαζομένων έδωσε στην δημοσιότητα επιστολές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) που τάσσονται εναντίον της ακολουθούμενης διαδικασίας πώλησης της Γενικής.

    [05] Champions League

    Υπέγραψε στη Μάντσεστερ ο Λίαμ Μίλερ

    (9/1/2004 2:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Παρά τις πιέσεις και τη δελεαστική πρόταση της Σέλτικ για ν' ανανεώσει το συμβόλαιο του, ο Λίαμ Μίλερ αποφάσισε τελικά να συνεχίσει την καριέρα του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 22χρονος Ιρλανδός μέσος έχει υπογράψει προσύμφωνο συνεργασίας με τους πρωταθλητές Αγγλίας, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση των "καθολικώ" έκανε τα πάντα ώστε να τον διατηρήσει στο "Σέλτικ Παρκ".

    Μίλερ: "Πάω σε μια μεγάλη μου αγάπη"

    Εκπρόσωπος της Σέλτικ υποστήριξε ότι η πρόταση ανανέωσης που είχε στα χέρια του ο παίκτης, θα μπορούσε να τον μετατρέψει σε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στην ιστορία του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου.

    Ο Μίλερ υπερασπιζόμενος την απόφασή του, υποστήριξε ότι μετά την Σελτίκ πάει ν΄ αγωνιστεί στην δεύτερη μεγάλη αγάπη του τη Μάντσεστερ.

    [06] Οικονομία

    Στο 3,1% ο πληθωρισμός

    (9/1/2004 3:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο 3,1% έκλεισε ο πληθωρισμός για τον μήνα Δεκέμβριο, έναντι 3,4% που σημειώθηκε τον ίδιο μήνα του 2002, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, που δεν μπόρεσε να δώσει στοιχεία για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, λόγω της απεργίας των υπαλλήλων της. Ο πληθωρισμός γι΄ αυτό το δίμηνο θα ανακοινωθεί στις 26 Ιανουαρίου. Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος από την σύσκεψη για το μέλλον της Γενικής Τράπεζας, είχε δηλώσει ότι περίμενε αυτή τη μείωση θεωρώντας ότι αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Χριστοδουλάκης: "Σε καλό δρόμο η οικονομία"

    Η ελληνική οικονομία τερματίζει καλά το 2003 παρά τις διεθνείς δυσκολίες, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης, υπενθυμίζοντας ότι η πορεία της οικονομίας και οι προοπτικές της θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και στις εκλογές.

    Αναφερόμενος στο δανεισμό (για το ύψος του οποίου δέχθηκε βολές αυτές τις ημέρες από την αξιωματική αντιπολίτευση η κυβέρνηση) είπε ότι και ο φετινός δανεισμός ήταν προγραμματισμένος και έγινε όπως κάθε χρόνο οικονομία.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε μια νέα δυναμική πορεία ανανέωσης σε πρόσωπα, ιδέες, προσανατολισμούς και αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη συσπείρωση και θα έχει θετικά αποτελέσματα για την ελληνική

    [07] Εσωτερικά

    Για να τεθούν νέες προτεραιότητες Πρώτος στόχος ο διάλογος με την κοινωνία

    (9/1/2004 3:32:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες σε όλη τη χώρα προτίθεται να διεξάγει ο Γ. Παπανδρέου μέχρι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία πήραν μέρος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης. Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, για το σκοπό αυτό θα επισκεφθεί ο ίδιος όλη την Ελλάδα και θα συζητήσει με τους πολίτες το πρόγραμμα της νέας τετραετίας. Όπως τόνισε ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα στη συμμετοχή και γι αυτό θέλει να ακούσει τους πολίτες, καθώς επίσης και να γίνει αξιολόγηση του σημαντικού έργου που έχει γίνει και από κοινού με τους πολίτες να τεθούν νέοι και ωραίοι στόχοι για το αύριο.

    ''Το Κίνημά μας αλλάζει, μεταμορφώνεται..."

    Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα αλλάξει το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Επιτροπή Προγράμματος έχει καταρτίσει πρόγραμμα, αλλά- όπως άφησε να εννοηθεί- το πρόγραμμα θα πάρει την τελική του μορφή μετά το διάλογο με τους πολίτες . "Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο διάλογος" είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ πρόσθεσε πως από το διάλογο θα φανεί ποια θεωρεί ως βασικά θέματα ο πολίτης, τα οποία πρέπει να αναδειχθούν ως κύρια θέματα για την επόμενη τετραετία. Από την πλευρά μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα ακούσουμε τη φωνή του πολίτη.

    Ο κ. Παπανδρέου συνδύασε τη διεξαγωγή του διαλόγου με την άλλη σημαντική απόφαση για οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ . Όπως τόνισε ''το Κίνημά μας αλλάζει, μεταμορφώνεται, γίνεται μια παράταξη ανοιχτή στην κοινωνία''. Και αυτό όπως πρόσθεσε ''είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τη νέα σχέση κράτους-πολίτη την οποία θέλουμε να εμπεδώσουμε''.

    Κοπή "πολιτικής" πίτας

    Νωρίτερα σήμερα, στο υπουργείο Εξωτερικών, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο κ. Παπανδρέου, έκανε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε εκτενώς στα εθνικά θέματα και τόνισε ότι υπάρχουν πολλές ελπίδες για λύση του Κυπριακού μέσα στο χρόνο, ενώ- όπως είπε- θα κριθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η θέση της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της προεδρίας στην ΕΕ, τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται ακόμη πιο μεγάλη και συστηματική προσπάθεια.

    Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι για την Ελλάδα. Χθες Πέμπτη, στην κοινή συνεδρίαση της ΚΕ με την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης υπέβαλλε την παραίτησή του από πρόεδρος του κόμματος, ανοίγοντας τις διαδικασίες διαδοχής από τον Γεώργιο Παπανδρεου.

    Επίσης ορίστηκε ως ημέρα διεξαγωγής του Έκτατου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ η 6η Φεβρουαρίου, όπου θα αποφασιστεί η τροποποίηση του καταστατικού του κόμματος, η εκλογή του νέου προέδρου δύο ημέρες μετά, αλλά η οριστικοποίηση του προεκλογικού προγράμματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίπαλος μας τα προβλήματα, κι όχι τα πρόσωπα

    Nέος πρόεδρος από τη βάση στις 8/2

    [08] Εσωτερικά

    Αισιόδοξος για τη νίκη στις εκλογές Αντίπαλος μας τα προβλήματα, κι όχι τα πρόσωπα

    (9/1/2004 4:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Το στίγμα του για την προεκλογική αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου έδωσε ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους υποψηφίους βουλευτές του κόμματός του, τονίζοντας ότι στον αγώνα για τη νέα διακυβέρνηση δεν είναι αντίπαλοί μας τα πρόσωπα και δεν πρόκειται να κάνουμε προσωπικές επιθέσεις που δεν ταιριάζουν με το ήθος και τις αξίες της παράταξής μας. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί και υπονοούμενα δεν θα ακουστούν από εμάς. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και οι πολιτικές που οδήγησαν σε αυτά. Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αισιόδοξος για ισχυρή πλειοψηφία που θα σχηματίσει το κόμμα του, σημειώνοντας ότι το αίτημα για ένα νέο ξεκίνημα είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας και δεν μπορεί να γραφτεί μια νέα σελίδα από ένα παλιό καθεστώς σε νέο περιτύλιγμα.

    Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πείσει, γιατί σε τίποτα δεν άλλαξε!

    Το δίλημμα των εκλογών, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι συνέχεια ή αλλαγή! Και πρόσθεσε ότι, όποιον και να έχει αρχηγό το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να πείσει αφού πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους, τους ίδιους μηχανισμούς, τις ίδιες νοοτροπίες και τις ίδιες εξαρτήσεις. ''Το ίδιο δεν μπορεί να φέρει το διαφορετικό'', σχολίασε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, τόνισε ότι η στρατηγική του κόμματός του είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να κάνει προεκλογικά πυροτεχνήματα, σημειώνοντας παράλληλα πως θα ακολουθήσει η ΝΔ με συνέπεια αυτή τη στρατηγική. Η άρχουσα ομάδα- είπε ο κ. Καραμανλής- εξαναγκάζεται να αλλάζει ρόλους σε μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού , τονίζοντας ότι το κόμμα του θα επιμείνει στην πραγματική πολιτική και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης, που είναι η φτώχεια, η ανισότητα, η διαφθορά, η αναποτελεσματικότητα του κράτους, η υγεία, η παιδεία και τα προβλήματα των αγροτών.

    Έκανε λόγο για καθεστωτική νοοτροπία και αλαζονεία, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα προβάλει το πρόγραμμά της, τις νέες ιδέες και τις λύσεις που προτείνει με σοβαρότητα και χωρίς ακρότητες, στέλνοντας ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα αφού- όπως είπε- μια φρέσκια ομάδα με φρέσκιες ιδέες και πρόσωπα μπορεί να δώσει το όραμα για μια άλλη καλύτερη Ελλάδα.

    Μίλησε και πάλι για συμφωνία τιμής με κάθε πολίτη και τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης με όλους τους Έλληνες, τονίζοντας όπως η χώρα έχει πληρώσει βαριά τους διχασμούς και την οξύτητα, και οι πολίτες πληρώνονται με προεκλογικές παροχές και ψεύτικες υποσχέσεις και με προσπάθειες εξαπάτησής τους.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε από τα στελέχη της ΝΔ να συζητούν με όλους με ειλικρίνεια και σεβασμό την άλλη άποψη, αλλά και με σεμνότητα και ταπεινότητα, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά τους είναι σημαντική, αφού "η ΝΔ δεν έχει πάθος για την εξουσία αλλά πάθος για τον τόπο, τους πολίτες και τους καθημερινούς ανθρώπους για την επίλυση των προβλημάτων τους".

    Διάψευση Μπακογιάννη περί συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

    Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Μιλτιάδη Εβερτ και τη Ντόρα Μπακογιάννη.

    Καραμανλής και Μπακογιάννη συζήτησαν για περισσότερο από μία ώρα για θέματα στρατηγικής και πρόσωπα, τα οποία θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα, ενώ η δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, τονίζοντας όμως πως δεν θα έχει ειδικό ρόλο, και σημειώνοντας ότι ως δήμαρχος Αθηναίων θα πρέπει να ασχοληθεί και με την προετοιμασία της πόλης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η κα Μπακογιάννη διέψευσε σενάρια περί ενδεχόμενης συμμετοχής της στα ψηφοδέλτια του κόμματος, σημειώνοντας ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ετοιμότητα για να δώσει νικηφόρα τη μάχη και εκφράζοντας την πίστη της πως θα υπάρξει πολιτισμένη αντιπαράθεση για θέσεις και προγράμματα, καθώς αυτές οι εκλογές κρίνουν το μέλλον των πολιτών για την επόμενη δεκαετία.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Μπακογιάννη δεν έχει αλλάξει στάση απέναντι στο ενδεχόμενο επιστροφής του Αντώνη Σαμαρά, καθώς ο κ. Καραμανλής χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρώτος στόχος ο διάλογος με την κοινωνία

    Διεργασίες στη Ρηγίλλης για τις εκλογές

    Nέος πρόεδρος από τη βάση στις 8/2

    Η πρώτη δημοσκόπηση

    Oι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

    Στις 7 Μαρτίου οι εκλογές

    [09] Ιράκ

    Βομβιστική επίθεση σε τζαμί στην Μπακούμπα

    (9/1/2004 4:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίσθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί, την ώρα της προσευχής έξω από σιιτικό τέμενος της πόλης Μακούμπα, στο κεντρικό Ιράκ, ανακοίνωσαν αστυνομικές πηγές. Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε ότι οι τραυματίες ανέρχονται σε 37. "Μια μπουκάλα αερίου που είχε μέσα εκρηκτικά τοποθετήθηκε σ ένα ποδήλατο και αφέθηκε κοντά στο τζαμί. Όταν τελείωσαν οι προσευχές εξερράγη", δήλωσε ο αστυνομικός Χακί Ισμαήλ Μουστάφα.

    Οι σουνίτες υπερτερούν των σιιτών

    Η αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι από την έκρηξη έσπασαν τζάμια και υπέστησαν ζημιές αυτοκίνητα που βρίσκονταν έξω από το μικρό τζαμί.

    Οι σουνίτες υπερτερούν των σιιτών στην Μπακούμπα, η οποία βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτης.

    Η πόλη Μακούμπα αποτελεί εστία της αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής του Ιράκ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλης κλίμακας εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο εσωτερικό και στα περίχωρα της πόλης.

    [10] Διάφορα

    "Επίσκεψη" Μπους στον κόκκινο πλανήτη Επόμενη κατάκτηση στο διάστημα: ο Άρης

    (9/1/2004 4:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΒΒC CNN

    Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις προτάσεις του ο Πρόεδρος Μπους σχετικά με την αποστολή επανδρωμένου αεροσκάφους στον Άρη. Πληροφορίες, που προέρχονται από ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, αναφέρουν, ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ανακοινώσει επίσης, την κατασκευή ενός μόνιμου διαστημικού σταθμού στο φεγγάρι. Οι ανακοινώσεις αυτές θεωρούνται μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου. Ο Μπους, έχει ως στόχο να ενισχύσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, το οποίο υφίσταται κρίση, ειδικά μετά την πτώση του Κολούμπια, στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους και τα επτά μέλη του πληρώματος.

    Ελπίδες για τη νέα αποστολή

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η επόμενη αποστολή στο φεγγάρι που σχεδιάζει η ΝΑΣΑ δε θα γίνει πριν το 2018. Για να φτάσει κανείς στο φεγγάρι τρεις μέρες είναι αρκετές, ενώ για τον Άρη χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες. Ο Μπους θα επιδιώξει επίσης, την ανταλλαγή τεχνολογίας ανάμεσα στη ΝΑΣΑ και στο Πεντάγωνο. Επιπλέον, υπάρχουν ελπίδες, ότι η εξερεύνηση του διαστήματος θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων τεχνολογιών και πιθανώς στην εύρεση νέων μορφών ενέργειας.

    Και ο πατήρ Μπους, όμως, είχε βλέψεις για ένα παρόμοιο σχέδιο, όταν είχε προτείνει το 1989 να σταλεί πλήρωμα στον Άρη. Το σχέδιο, όμως, είχε ναυαγήσει εξαιτίας του υψηλού κόστους. Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν επανδρωμένο αεροσκάφος στο φεγγάρι ήταν το Δεκέμβριο του 1972.

    Ανησυχίες γα το εγχείρημα

    Πολλοί είναι όμως αυτοί που εκφράζούν τις αμφιβολίες τους σχετικά με ένα τέτοιο εγχείρημα, γιατί, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου του Κίνγκστον Κρις Γουέλτς, "δεν μπορούν να πειραματίζονται με τις ανθρώπινες ζωές". Το φεγγάρι είναι ήδη γνωστός προορισμός και οτιδήποτε και αν συμβεί, τρεις ημέρες είναι αρκετές να επιστρέψει η αποστολή στη γη. Επίσης, ορισμένοι οι επιστήμονες, τονίζουν ότι η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία δεν επαρκεί για ένα τέτοιο «ταξίδι», δεδομένου ότι ίσως χρειαστούν χρόνια παραμονής στον κόκκινο πλανήτη προκειμένου να θεωρηθεί μία αποστολή ολοκληρωμένη. Επιπλέον, ειδικοί επί του θέματος, τονίζουν, ότι δεν πρέπει να παραλειφθεί το κόστος μίας αποστολής στον Άρη ή έστω στο φεγγάρι.

    Μέχρι τώρα στον Άρη έχουν σταλεί ρομπότ, αλλά μία επανδρωμένη αποστολή σίγουρα θα φέρει περισσότερες πληροφορίες .

    [11] Εσωτερικά

    Νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο Στη "κατάψυξη" ολόκληρη η χώρα

    (9/1/2004 4:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα σε όλη τη χώρα, με το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές να δείχνει κάτω από το μηδέν. Δεκάδες ορεινά χωριά είναι αποκλεισμένα. Η κυκλοφορία σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Σε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, προβλέπεται νέα επιδείνωση το Σαββατοκύριακο, σε όλη τη χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο, καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι, που την Κυριακή θα φτάσουν στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ. Κακοκαιρία και στην Αττική, όπου τα φαινόμενα θα ενταθούν από το Σάββατο το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

    Μέτρα αυξημένης ετοιμότητας

    Λόγω της επιδείνωσης του καιρού το Σαββατοκύριακο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας να λάβουν μέτρα αυξημένης ετοιμότητας

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολικό ψύχος σε ολόκληρη την χώρα

    [12] Εσωτερικά

    "Πιστεύω στην ελεύθερη ραδιοφωνία" Συνέντευξη Παπανδρέου στη ΝΕΤ 105,8

    (9/1/2004 5:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Συνέντευξη εφ όλης της ύλης, την πρώτη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8, απαντώντας στις ερωτήσεις του Γιάννη Ρουμπάτη, αλλά και ακροατών, ο Γιώργος Παπανδρέου. "Ανοίγουμε στην κοινωνία, δίνουμε το λόγο στον πολίτη και θέλουμε να συνδιαμορφώσουμε την πολιτική. Η εκλογή του προέδρου από τη βάση είναι βαθιά δημοκρατική αντίληψη για τη συμμετοχική δημοκρατία-τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν-μιλάω για παράταξη γιατί πρέπει να αλλάξουμε την οργάνωση των κομμάτων", τόνισε ο κ. Παπανδρέου. "Επέλεξα το ραδιόφωνο γιατί πιστεύω στο μέσο αυτό, πιστεύω στην ελεύθερη ραδιοφωνία, είναι ένα ουσιαστικό μέσο διαλόγου, ο διάλογος πρέπει να χαρακτηρίσει την προεκλογική περίοδο", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

    "Διάλογος με τον κ. Καραμανλή"

    "Αν το κίνημα με καλέσει να αναλάβω ευθύνες, εγώ θα ανταποκριθώ. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση, γιατί για την Ελλάδα ξεκινά ένα νέο μέλλον βασισμένο σε ένα μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού, υποδομών, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Το κάλεσμά μου ήταν ένα κάλεσμα συμμετοχής και διαλόγου. Το πρώτο στάδιο μέχρι το συνέδριο είναι να ακούσω", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στη ΝΕΤ 105,8:

    Για Νέους "Ένα πρώτο βήμα που κάναμε ως ΠΑΣΟΚ είναι η απόφαση για την άμεση δημοκρατία, την άμεση εκλογή προέδρου, που αλλάζει τη θέση των κομμάτων. Λέμε ότι ανήκουμε στην κοινωνία, δίνουμε τη δύναμη στον πολίτη να μιλήσει για τα προβλήματά του, όλοι θα συνδιαμορφώσουμε την πολιτική, δίνουμε το βήμα κυρίως στην νεολαία. Να σπάσουμε ένα αίσθημα που έχουμε ότι κάπου υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις. Να απελευθερώσουμε δυνάμεις στην κοινωνία και την οικονομία".

    Καινοτομία στην Πολιτική

    "Η επιλογή της εκλογής του προέδρου από τη βάση είναι ακριβώς μία οχι απλώς καινοτομία αλλά βαθιά δημοκρατική αντίληψη για τη συμμετοχική δημοκρατία. Η άποψη αυτή έχει ωριμάσει, έχει ωριμάσει η συνείδηση ότι τα κόμματα πρέπει να αλλάξουν. Αλλάζουμε τη φύση οργάνωσης των κομματικών μηχανισμών για να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς κ.τ.λ. να συμμετέχουν. Το κόμμα θα πρέπει να είναι ένας μορφωτικός οργανισμός, να είναι το παράδειγμα της προσφοράς, της δημοκρατίας, να δίνει φωνή στον πολίτη. Ο μηχανισμός θα πρέπει απλώς να υπηρετεί με μία ελαφριά γραφειοκρατία. Εθνικό μας χρέος η ενεργοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, του κάθε πολίτη. Δεν μας περισσεύει κανένας. Αυτή θα είναι η πρόκληση για χώρες σε όλο τον κόσμο. Έτσι, η κοινωνίας μας θα επιβιώσει οικονομικά και πολιτιστικά".

    Για Αποκλεισμούς/ Έλλειψη Αξιοκρατίας

    "Έχω δουλέψει με ανθρώπους όλων των παρατάξεων και ποτέ δε ρώτησα τι ψηφίζουν. Μετά τις εκλογές πρώτο βασικό θέμα είναι να αντιμετωπιστούν- δεσμεύομαι σε αυτό- τα πέντε μεγάλα εθνικά θέματα μέσα από συναίνεση".

    Για Debate

    "Μπορούμε να έχουμε πολύ ωραίο προεκλογικό αγώνα, με διάλογο και σε αυτό εντάσσεται ο διάλογος με τον κ. Καραμανλή. Θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι η παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η νεολαία, χωρίς αποκλεισμούς ή εκβιασμούς. Όσο προεκλογικά δεσμευτούμε σε κάποιους στόχους τόσο θα μπορέσουμε μετά τα κόμματα να συνεργαστούμε. Το πόσες συζητήσεις θα γίνουν είναι θέμα διαπραγματεύσεων περισσότερο τεχνικό παρά ουσιαστικό".

    Δηλώσεις Έβερτ για παρεμβάσεις και Πάουελ

    "Έχουμε κατοχυρώσει με αγώνες τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Η κριτική αυτή μου θυμίζει παλιές λογικές, που πρέπει να διαλέξεις τον προστάτη σου, αν είσαι φιλοευρωπαίους κ.τ.λ. Εμείς αυτά τα έχουμε ξεπεράσει γιατί επειδή ακριβώς τα κατάφερε το ΠΑΣΟΚ η Ελλάδα είναι μια χώρα ανεξάρτητη με τη δική της φωνή. Οι προσωπικές σχέσεις με ξένους ηγέτες σημαίνει ότι μπορούμε να δράσουμε καλύτερα σε διεθνή θέματα, να πάρουμε πρωτοβουλίες, όπως στο Κόσοβο. Πήραμε πρώτο πρωτοβουλίες για κατάπαυση του πυρός στο Κόσοβο κ.τ.λ. Συμβάλλαμε στην ευρωπαϊκή προοπτική για τα Βαλκάνια. Τα ίδια έλεγαν και για τον πατέρα μου πριν λίγα χρόνια. Είμαστε μια χώρα με ανεξάρτητη πολιτική που επιδιώκουμε φιλίες για τα συμφέροντά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα συμφωνούμε με τους άλλους".

    Πατριωτισμός / Εθνικισμός

    "Πατριωτισμός σημαίνει συνευθύνη. Πονάμε τη χώρα αυτή, τον όποιο πολίτη και δεν υπάρχουν εκείνοι που είναι οι ΑΛΛΟΙ. Πρέπει να υπηρετούμε τον κάθε πολίτη όπως τον φίλο μας. Δεν υπάρχουν προνομιούχοι. Θέλω να δω την κυβέρνηση ως κυβέρνηση προσφοράς, θέλω να δω και τον πολίτη να προσφέρει. Πολλές φορές μιλώ με τους διπλωμάτες και τους λέω θα σηκώσετε την ελληνική σημαία μόνο για να κερδίσουμε. Πρέπει να δουλέψουμε για το συμφέρον της χώρας μας. Πατριώτης είναι ο έλληνας της διασποράς, ο έλληνας εργαζόμενος που παλεύει για την τοπική του κοινωνία. Θέλω να καλλιεργήσουμε το ήθος συνευθύνης στη χώρα".

    Για Επικοινωνιακό Τρικ

    "Είναι πασιφανές στον ελληνικό λαό ότι μια τόσο σημαντική και πρωτόγνωρη απόφαση μιας συντεταγμένης αλλαγής σε κόμμα ηγεσίας δείχνει τη μεγάλη αυτή στιγμή του Κώστα Σημίτη, είναι μια πρόκληση. Καλούμε τον απλό πολίτη να αποφασίσει αυτός, να ψηφίσει, να συμμετάσχει. Είναι ουσιαστική επιλογή και όχι επικοινωνιακό τρικ. Αυτό που βλέπεται αυτός είμαι".

    [13] Πολιτισμός

    Χρόνια πολλά Τεν τεν!

    (9/1/2004 5:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    75 ετών γίνεται ο Τεν τεν, ο θρυλικός ρεπόρτερ του Ερζέ. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιανουαρίου 1929, με το άλμπουμ "ο Τεν τεν στη χώρα των Σοβιέτ", όπου ο ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει το αυστηρό κομμουνιστικό καθεστώς. Από τότε, ο Τεν τεν πρωταγωνίστησε σε 23 περιπέτειες, που μεταφράστηκαν σε 60 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο ρεπόρτερ ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου, "πολεμώντας" λαθρέμπορους και κάνοντας ιστορικές ανακαλύψεις, ενώ δεν παρέλειψε να πατήσει και στο φεγγάρι! Όμως, δεν έλειψαν και τα κακεντρεχή σχόλια, που κατηγορούσαν το δημιουργό του Τεν τεν ως ρατσιστή και συνεργάτη των Ναζί. Παρ΄όλα αυτά, ο μικρόσωμος ήρωας κατάφερε να μπει στις καρδιές όλου του κόσμου και προς τιμήν του ετοιμάζονται εορταστικές εκδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

    Λαμπρά γενέθλια

    Στο Βέλγιο, δύο εφημερίδες, η "Le Soir" και η "La Libre Belgique" θα γεμίσουν μερικές σελίδες τους με περιπέτειες του Τεν τεν, ενώ η γαλλική "Le Figgaro" θα κυκλοφορήσει μαζί με ένα 114σέλιδο αφιέρωμα στον ρεπόρτερ. Λαμπρές εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης στην Ισπανία και την Ολλανδία.

    Ακόμα, οι θαυμαστές του Τεν τεν στο Βέλγιο θα απολαύσουν για μια ακόμα φορά τη μαγεία των σκίτσων του Ερζέ, αφού ο εκδοτικός οίκος Καστερμάν αποφάσισε να κυκλοφορήσει την τελευταία, 24η περιπέτεια του διαμόνιου ήρωα, που έμεινε ημιτελής, με το θάνατο του δημιουργού της.

    Στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί έκθεση τέχνης με θέμα των ήρωα των κόμιξ, ενώ κόπηκε κι ένα συλλεκτικό νόμισμα του ευρώ, που απεικονίζει τον Τεν τεν μαζί με τον πιστό του σκύλο, Μιλού.

    Η χήρα του Ερζέ, Φάνι, στην οποία άφησε όλα τα διακιώματα των έργων του, δήλωσε συγκινημένη ότι, ο σύζυγός της "θα ήταν έκπληκτος και πολύ συγκινημένος" για τις εκδηλώσεις αυτές και πρόσθεσε πως, η επιτυχία του Τεν Τεν οφείλεται στο ότι "εξακολουθεί να αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων".

    [14] Πολιτισμός

    Με εκθέσεις και επιδείξεις Ιαπωνικές ημέρες στην Αθηναΐδα

    (9/1/2004 5:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Οι ταινίες του Κιουτάνο και του Ομπαγιάσι, η ανθοδετική τέχνη της Ικεμπάνα, το σούσι, αποτελούν αγαπητά δείγματα του ιαπωνικού πολιτισμού στην Ελλάδα. Με αφορμή την έκθεση ιαπωνικής κεραμικής στο μουσείο Κυπριακής Τέχνης Πιερρίδη, στην Αθηναΐδα, σηματοδοτείται η έναρξη του πολιτιστικού έτους της Ιαπωνίας στην Ελλάδα 2004, με την αιγίδα της ιαπωνικής πρεσβείας και του Ελληνοιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το Japan Foundation, φόρος τιμής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, έως τις 20 Ιανουαρίου στον ίδιο χώρο, θα προβληθούν ταινίες του ιαπωνικού κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας και κιμονό, επιδείξεις τεχνικής διπλώματος χαρτιού, ικεμπάνα, ιαπωνικής καλλιγραφίας και τελετής τσαγιού με ανοιχτή συμμετοχή του κοινού.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    "Οι Έλληνες έχετε παράδοση στα κεραμικά και οι Ιάπωνες τα λατρεύουν. Από εσάς επηρεάστηκε η δύση, όπως και από τους Ιάπωνες κεραμιστές του 18ου και 19ου αιώνα", τονίζει ο Ιάπωνας πρέσβης στην Αθήνα, κ. Μοτσιζούκι.

    Η έκθεση παραδοσιακών κεραμικών παρουσιάζει την πορεία της σύγχρονης ιαπωνικής κεραμικής τέχνης, μέσω 65 έργων από 55 συνολικά καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Kawai Kanjiro και Hamada Shoji, που έκαναν γνωστά τα Ιαπωνικά κεραμικά παγκοσμίως, καθώς και άλλων καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως "Ζωντανοί Εθνικοί Θησαυροί". Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να πάρουν μια γεύση από τις διαφορές στην τεχνοτροπία, που πηγάζει από τις ατομικές δημιουργικές ανησυχίες του κάθε καλλιτέχνη, οι οποίες όμως έχουν τις ρίζες τους σε παραδοσιακές μορφές έκφρασης.

    Παράλληλα με την έκθεση παραδοσιακών κεραμικών, λειτουργούν άλλες δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις: έκθεση φωτογραφίας ιαπωνικού θέματος στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου και έκθεση ιαπωνικών κιμονό στον κεντρικό διάδρομο της Αθηναΐδος. Και οι δύο εκθέσεις διαρκούν έως τις 20 Ιανουαρίου.

    Επίσης, το τριήμερο 9-11 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου, από τις 16:00 έως λίγο μετά τα μεσάνυχτα, θα προβάλονται ιαπωνικές ταινίες στο Αμφιθέατρο.

    Το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου, γίνεται επίδειξη ikebana, ενώ την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι εως τις 4 το απόγευμα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε επιδείξεις της τεχνικής origami (καλλιτεχνικό δίπλωμα χαρτιού), ιαπωνικής καλλιγραφίας και τελετουργικού σερβιρίσματος τσαγιού στην αίθουσα του Boiler Bar.

    Ο πολυχώρος Αθηναΐς βρίσκεται επί της οδού Καστοριάς 34-36.

    Σχετικά Links:

    Πολυχώρος Αθηναΐς

    www.cultureguide.gr


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 January 2004 - 17:51:13 UTC