Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι έδειξε η "κάλπη" του Google Οι κορυφαίες web αναζητήσεις του 2003
  • [02] Εξιτήριο για ασθενή που ανάρρωσε Νέο πιθανό κρούσμα SARS στην Κίνα
  • [03] Η παραίτηση Σημίτη και η υποψηφιότητα Παπανδρέου Nέος πρόεδρος από τη
  • [04] Έζησε 13 ημέρες κάτω από τα ερείπια
  • [05] Αρνητικές επιδράσεις στους εργαζόμενους
  • [06] Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Μπόινγκ
  • [07] Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο μαθητές Ανατροπή σχολικού λεωφορείου
  • [08] Για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός - Ξάνθη: 1-0
  • [09] Άγνωστα τα αίτια της πτώσης του Εννιά νεκροί από συντριβή αμερικανικού
  • [10] Για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας Αγροτικός Αστέρας - ΑΕΚ: 0 -
  • [11] Ζοφερές προβλέψεις για τη χλωρίδα και την πανίδα Το φαινόμενο του

    [01] Τεχνολογία

    Τι έδειξε η "κάλπη" του Google Οι κορυφαίες web αναζητήσεις του 2003

    (8/1/2004 12:11:00 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τι έψαξαν περισσότερο οι χρήστες του Internet το 2003, σε ποια sites στάθηκαν και για ποιους ενδιαφέρθηκαν να μάθουν; Λίγο μετά την έλευση του 2004, η έγκυρη μηχανής αναζήτησης, Google, δημοσίευσε τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις των surfers της. Σύμφωνα με αυτά, στην κορυφή των web αναζητήσεων, βρέθηκαν η Britney Spears, ο Eminem, η ειδησεογραφία γύρω από το Ιράκ, οι Simpsons αλλά και σταθερά πρώτα brand names όπως η Ferrari.

    H Spears, o Eminem .........και οι Simpsons!

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, οι surfers πραγματοποίησαν 55 δισεκατομμύρια αναζητήσεις .

    Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις του 2003, πρώτη έρχεται η Britney Spears και ακολουθούν ο Harry Potter, η ταινία Matrix, η τραγουδίστρια Shakira, o ποδοσφαιριστής David Beckham.

    H Britney Spears, είναι πρώτη και στη λίστα των πιο δημοφιλών γυναικών του 2003 ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Jennifer Lopez, η Pamela Anderson, η Christina Aguilera, Angela Jolie.

    Όσο για τους πιο δημοφιλείς άνδρες , την πρωτιά φαίνεται ότι έχασε ο David Beckam, από τον Eminem, ενώ στην κατηγορία φανταστικών ηρώων- κινουμένων σχεδίων, οι Simpsons έρχονται πρώτοι και ακολουθούν ο Harry Potter, ο Pokemon, o Spiderman αλλά και ο Winnie το αρκουδάκι.

    To προφίλ των surfers

    Πέρα από την καταγραφή των δημοφιλέστερων, ιδιαίτερη αξία έχουν και τα στατιστικά στοιχεία της Google, όσον αφορά το προφίλ των χρηστών, τα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών τους, τους browsers που έχουν εγκατεστημένους αλλά και τη γλώσσα των sites στα οποία προτίμησαν να πλοηγηθούν.

    Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της περιόδου Οκτωβρίου Νοεμβρίου του 2003, η πλειοψηφία των χρηστών είχε λειτουργικό Windows XP (ποσοστό 42%) και ακολουθούν τα Windows 98 (ποσοστό 27%) και τα Windows 2000 (ποσοστό 19%).

    Όσον αφορά τους Web Browsers που χρησιμοποιήθηκαν φαίνεται ότι ενώ τους πρώτους μήνες ο Microsoft Internet Explorer 6.0 χρησιμοποιούνταν διστακτικά, έφθασε στο pick του τον Μάρτιο του 2003 και ακολούθησε από κει και πέρα ανοδική πορεία

    Αντιστρόφως ανάλογη πορεία κατέγραψε η χρήση του Internet Explorer 5.5

    Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ποια γλώσσα χρησιμοποίησαν οι χρήστες για τις αναζητήσεις τους στο Google.

    Σύμφωνα με αυτά η πλειοψηφία έκανε χρήση των αγγλικών και ακολουθούν αυτοί που προτίμησαν τα γερμανικά, τα γιαπωνέζικα, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα κινεζικά και τα ιταλικά.

    [02] Υγεία

    Εξιτήριο για ασθενή που ανάρρωσε Νέο πιθανό κρούσμα SARS στην Κίνα

    (8/1/2004 10:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας (SARS) εντοπίστηκε στη νότια Κίνα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για μία 20χρονη σερβιτόρα από την επαρχία Γκουανγντόνγκ, η οποία παρουσίασε πυρετό στις 26 Δεκεμβρίου. Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Καντόνας από τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί περίπου 48 άνθρωποι του περίγυρού της. Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ένας Κινέζος ασθενής που έπασχε διαπιστωμένα από σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ανάρρωσε. Την ίδια ώρα, τρεις δημοσιογράφοι της τηλεόρασης νοσηλεύονται στο Χονγκ Κονγκ αφού παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του SARS, μετά την επιστροφή τους από την επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

    Ασθενής και στις Φιλιππίνες

    Φόβοι για ανάκαμψη του θανατηφόρου ιού

    Οι τρεις άνδρες έκαναν ρεπορτάζ στην επαρχία αυτή για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού TVB του Χονγκ Κονγκ. Εκεί επισκέφθηκαν αγορά άγριων ζώων και το ξενοδοχείο όπου νοσηλευόταν ο πρώτος Κινέζος ασθενής που έπασχε από SARS. Ολοι τους νοσηλεύονται σε καραντίνα στο νοσοκομείο Κουίν Μέρι.

    Την ίδια ώρα, στις Φιλιππίνες, διαπιστώθηκε ότι μία γυναίκα νοσεί όντως από τον ιό της άτυπης πνευμονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ασθενής παρουσίασε πυρετό μετά την επιστροφή της από το Χονγκ Κονγκ.

    Στο μεταξύ, στο Γκουανγντόνγκ έχει ξεκινήσει μαζική σφαγή ενός είδους αγριόγατας που θεωρείται ότι ίσως μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο.

    Σύμφωνα με το BBC, οι νέες περιπτώσεις ίσως σηματοδοτούν την επιστροφή της άτυπης πνευμονίας, που τον περασμένο χρόνο προκάλεσε το θάνατο 800 ανθρώπων και την μόλυνση 8.000.

    [03] Εσωτερικά

    Η παραίτηση Σημίτη και η υποψηφιότητα Παπανδρέου Nέος πρόεδρος από τη βάση στις 8/2

    (8/1/2004 1:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τη σύγκλιση συνεδρίου στις 6 Φεβρουαρίου και την εκλογή νέου προέδρου δύο ημέρες μετά, αποφάσισαν το μεσημέρι ομόφωνα, σε κοινή συνεδρίαση, Κεντρική επιτροπή και Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός, που υπέβαλε την παραίτησή του από πρόεδρος του κόμματος, στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στα σημαντικά όπως τα χαρακτήρισε επιτεύγματα της οκταετούς διακυβέρνησης υπό την ηγεσία του, τόνισε ότι στόχος της παράταξης είναι να δώσει ένα μήνυμα για το μέλλον του τόπου για μια ισχυρή Ελλάδα και μία ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, και υπογράμμισε ότι με ενότητα και αποφασιστικότητα το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη για τη νίκη στις επερχόμενες εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση σε δηλώσεις του ανακοίνωσε την υποβολή της υποψηφιότητάς του για να ηγηθεί- όπως είπε- της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και έκανε λόγο για ένα νέο ξεκίνημα και ένα πρωτοποριακό μήνυμα με την εκλογή προέδρου από την ίδια την κοινωνία.

    Επίθεση Σημίτη κατά Ν.Δ.

    Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ, οι αλλαγές που επιφέρει το ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό υποχρεώνουν τη δεξιά να αντιμετωπίσει δημόσια τα ερωτήματα που προσπαθεί να αποφύγει, όπως ποιό είναι το πρόγραμμά της.

    Ο κ. Σημίτης έθεσε ορισμένα συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία θα πρέπει να απαντήσει η ΝΔ, όπως από πού θα αντλήσει το "ιλιγγιώδες" ποσό των 10 δισ. ευρώ το χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να κλείσουμε οριστικά τα περισσότερα υπουργεία και να απολυθούν, επίσης, οριστικά όλοι οι υπάλληλοί τους.

    Η ΝΔ πρέπει επίσης,- είπε ο κ. Σημίτης- να εξηγήσει ποιά θα είναι η πολιτική της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό και στις Βαλκανικές χώρες. Επίσης να αναπτύξει ποιά είναι η άλλη πολιτική που επαγγέλλεται, αν είναι η πολιτική της αντιπαράθεσης, του ηγεμονισμού έναντι των γειτόνων και της συνεχούς τριβής με τους Ευρωπαίους εταίρους.

    Θα πρέπει επίσης,- όπως τόνισε- να πει η ΝΔ πώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κράτος, αν δέχεται ή όχι τη λύση που έδωσε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, αν θα καταβάλλει ή όχι τους προβλεπόμενους πόρους στο ΙΚΑ, αν θα αλλάξει τους όρους των ασφαλιστικών ρυθμίσεων ή όχι, αν θα επεκτείνει τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το ΕΚΑΣ κλπ.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης απηύθυνε πρόσκληση προς όλα τα στελέχη, τα μέλη και τους οπαδούς της δημοκρατικής παράταξης να δράσουν ενωμένα ενόψει των εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούν πως οι εκλογές δεν κερδίζονται με αποστασιοποιήσεις και προσωπικούς εγωισμούς, φράση η οποία θεωρήθηκε ότι απευθύνεται μεταξύ άλλων και προς στελέχη που τηρούν ακόμα αποστάσεις, όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Αλ. Παπαδόπουλος. "Οταν κερδίζουμε, κερδίζουμε όλοι μαζί και όταν χάνουμε, χάνουμε όλοι μαζί", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Χθες Τετάρτη, ο Κώστας Σημίτης γνωστοποίησε πως θα παραμείνει στην πρωθυπουργία της χώρας έως την επομένη μέρα των εθνικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 7 Μαρτίου, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραδώσει την πρωθυπουργία στο νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    "Υποβάλω την υποψηφιότητα μου για να ηγηθώ της μεγάλης αυτής παράταξης"

    Την υποψηφιότητα του υπέβαλε, επισήμως, σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου. "Με αίσθημα ευθύνης και συγκίνησης" δήλωσε "υποβάλω την υποψηφιότητα μου να ηγηθώ της μεγάλης αυτής δημοκρατικής παράταξης". Έκανε λόγο για νέο ριζοσπαστικό ξεκίνημα, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολίτη. Σε συστράτευση της νέας γενιάς, αγροτών, γυναικών και μικροεπαγγελματιών για να γίνει πράξη η έννοια του ενεργού πολίτη, κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου. "Είναι σήμερα μια ακόμα ημέρα πολλών συγκινήσεων, και μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή που δημιουργεί ένα νέο ξεκίνημα. Ένα πρωτοποριακό μήνυμα που βγαίνει από την πρόταση της ΚΕ για την εκλογή προέδρου από τους πολίτες, από την ίδια την κοινωνία. Δεν έχει προηγούμενο στην ελληνική ιστορία. Εκφράζει ένα νέο ξεκίνημα. Ο πολίτης απαιτεί να έχει και αυτός λόγο. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε πράξή τον ρόλο του ενεργού πολίτη. Αυτό το ριζοσπαστικό βήμα είναι ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα σχέση εμπιστοσύνης κράτους πολίτη, που θα ξεπερνά Θέλω να καλέσω τη νέα γενιά, που έχει μια κριτική αντίληψη για την πολιτική και τα κόμματα, να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια γιατί φτιάχνουμε κάτι καινούργιο. Θέλω να είναι συνδιαμορφωτές. Να καλέσω όσους ψυχικά είναι δεμένοι να συμμετάσχουν στην πρωτόγνωρη αυτή πρωτοποριακή πρωτοβουλία Θα ξεκινήσω συναντήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε το πρόγραμμα μας να είναι πρόγραμμα με τη συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, με αίσθημα ευθύνης και συγκίνησης, υποβάλω την υποψηφιότητα μου για να ηγηθώ της μεγάλης παράταξης", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ "τολμά και πάλι την αλλαγή"

    Με διακηρύξεις για «επιστροφή στη βάση» και διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ σε "ανοικτό κόμμα", ο γραμματέας της Κεντρικής του Επιτροπής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου κι απευθείας εκλογή προέδρου από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

    Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ "τολμά και πάλι την αλλαγή", δίνοντας νέο περιεχόμενο στο παλαιό και γνώριμό σύνθημά του: "Έχω επισημάνει πολλές φορές, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν΄ αλλάξει για να πάει στη νέα εποχή. Να μην φοβηθεί να επανεξετάσει δομές και λειτουργίες. Δεν είμαστε κόμμα προυχόντων. Δεν είμαστε συνεταιρισμός προσώπων με κεκτημένα". Γι΄ αυτό λοιπόν, "κάνουμε πράξη το ανοικτό κόμμα για να υπηρετήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, το ΠΑΣΟΚ της ισχυρής Ελλάδας".

    "Εμείς δεν κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες ή τα αξιώματα και να σφραγίζουμε ξανά και ξανά το εισιτήριο εισόδου μας σε πολιτικά ή κομματικά κατεστημένα. Εμείς δεν έχουμε βαρόνους. Δεν κάνουμε πολιτική για τους εαυτούς μας, αλλά για τους πολλούς. Δεν κάνουμε πολιτική για να διαχειριστούμε το παρόν. Κάνουμε πολιτική για να διαχειριστούμε το μέλλον. Είμαστε ΠΑΣΟΚ. Αλλάξαμε την ελληνική κοινωνία, γιατί δεν φοβηθήκαμε ποτέ να αλλάζουμε διαρκώς εμείς οι ίδιοι, να λειτουργούμε νεωτερικά. Η πολιτική δεν είναι υπόθεση εσωτερικού χώρου που διαχειρίζονται νομενκλατούρες για να προστατεύουν τα προνόμιά τους", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Πυρά από Αντιπολίτευση, κλίμα ενθουσιασμού στο ΠΑΣΟΚ

    Την τακτική της απέναντι στα νέα δεδομένα οριστικοποιεί η Ν.Δ. Ετοιμότητα νίκης της ΝΔ είναι το συμπέρασμα της σημερινής σύσκεψης υπό τον Κώστα Καραμανλή , παρόντος του υπεύθυνου του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος Γιώργου Σουφλιά. "Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο, αυτό των αδιεξόδων" δήλωσε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ,αμέσως μετά το χθεσινό "Διάγγελμα" Σημίτη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ μίλησε για "τελευταία επικοινωνιακή παράσταση" και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός στερεί από τον ελληνικό λαό την ευκαιρία να τον κρίνει, αλλά όχι την ευκαιρία να κρίνει την πολιτική του". Ο κ. Καραμανλής, για μια ακόμη φορά, στέκεται αμήχανος, με νευρικότητα και πανικό μπροστά στις εξελίξεις απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Ιστορική εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων, χαρακτήρισε την απόφαση Σημίτη η Αλέκα Παπαρήγα.

    Για θεαματική κίνηση της τελευταίας στιγμής με στόχο την αλλαγή του κλίματος, έκανε λόγο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    "Η ανανέωση είναι νόμος ζωής και για τα κόμματα και σε αυτό συμφωνούν Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης", δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του υπουργού Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου.

    Με την πράξη αποχώρησης του, ο κ. Σημίτης κάνει τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας, κάνει την υπέρβαση και παραδίδει τη σκυτάλη σε μια νεώτερη γενεά πολιτικών τόνισε στο σταθμό μας ο υφυπουργός Υείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος.

    Η αλλαγή ηγεσίας δεν σημαίνει και αλλαγή πολιτικής, υποστήριξαν μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο γραμματέας της ΚΟ της Ν.Δ Δημήτρης Σιούφας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η πρώτη δημοσκόπηση

    Oι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

    Στις 7 Μαρτίου οι εκλογές

    [04] Διεθνή

    Έζησε 13 ημέρες κάτω από τα ερείπια

    (8/1/2004 1:35:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ

    Ένας 57χρονος άνδρας ανασύρθηκε σε κακή κατάσταση, αλλά ζωντανός, από τα ερείπια, 13 ολόκληρες ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Δεκεμβρίου στην πόλη Μπαμ του Ιράν, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο άνδρας αυτός εντοπίσθηκε από διασώστες την Τετάρτη το βράδυ. Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το σεισμό στην πόλη Μπαμ, το 90% των κτιρίων της οποίας καταστράφηκαν.

    [05] Τεχνολογία

    Αρνητικές επιδράσεις στους εργαζόμενους

    (8/1/2004 2:51:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Μειώνουν την παραγωγικότητα

    Κάρι Κούπερ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο καθηγητής Κάρι Κούπερ του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ, δήλωσε στο BBC ότι, η πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος μετάδοσης σημαντικών γεγονότων σε μια επιχείρηση.

    [06] Διεθνή

    Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του Μπόινγκ

    (8/1/2004 2:31:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Επιμνημόσυνη δέηση για τους 148 ανθρώπους που χάθηκαν στην Ερυθρά θάλασσα, το περασμένο Σάββατο κατά τη συντριβή του αιγυπτιακού Μπόινγκ, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ, στην οποία παρέστησαν και οικογένειες των θυμάτων. Η τελετή άρχισε στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) στην παραλία του Σαρμ ελ Σέιχ, όπου είχαν αναρτηθεί για την περίσταση, ένας σταυρός στη μνήμη των 133 Γάλλων επιβατών και μία ημισέληνος για τα μέλη του πληρώματος του μοιραίου Μπόινγκ 737 που ήταν από την Αίγυπτο και το Μαρόκο. Οι συγγενείς των θυμάτων μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο Σαρμ ελ Σέιχ και αφού πέρασαν από έλεγχο ασφαλείας κάθισαν στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις.

    Βρέθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά

    Η Σουζάν Μουμπάρακ, σύζυγος του Χόσνι Μουμπάρακ εκπροσώπησε τον πρόεδρο της Αιγύπτου στην τελετή, στο πλευρό του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Η τελετή κράτησε 45 λεπτά και στη συνέχεια οι οικογένειες των θυμάτων επιβιβάστηκαν σε γαλλικό πολεμικό σκάφος και μετέβησαν στη θαλάσσια περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος για να ρίξουν λουλούδια στη θάλασσα. Στην τελετή παρέστησαν 122 συγγενείς των Γάλλων επιβατών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο αιγυπτιακό θέρετρο με ειδική πτήση από το Παρίσι.

    Στο μεταξύ, οι ομάδες έρευνας έχουν εντοπίσει και τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ, ωστόσο είναι δύσκολο να ανασυρθούν καθώς βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 400 μέτρων, δηλαδή εκτός βεληνεκούς του ρομπότ ''Ακίλε'' που διαθέτει το ναυτικό. Οι γαλλικές ομάδες που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ζητήσει τα πιο ισχυρά μέσα για τις έρευνές τους.

    [07] Εσωτερικά

    Τραυματίστηκαν ελαφρά δύο μαθητές Ανατροπή σχολικού λεωφορείου

    (8/1/2004 4:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Δύο μαθητές τραυματίστηκαν ελαφρά από την ανατροπή σχολικού λεωφορείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής που έγινε στη 1:35 το μεσημέρι στη διασταύρωση των οδών Αλσουπόλεως και Ηπείρου, στην Αλσούπολη. Το λεωφορείο μετέφερε 24 μαθητές ηλικίας έως 12 ετών οι οποίοι είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Προανάκριση για τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί η Τροχαία Κηφισιάς.

    [08] Αθλητισμός

    Για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακός - Ξάνθη: 1-0

    (8/1/2004 12:44:00 πμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Με σκόρερ τον Γρηγόρη Γεωργάτο, ο Ολυμπιακός επικράτησε 1-0 της Ξάνθης στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας. Το ματς έγινε στο γήπεδο της Ριζούπολης και χάρη στο γκολ του έμπειρου μέσου οι πρωταθλητές πήραν τη νίκη, που όμως δεν τους διασφαλίζει ενόψει της ρεβάνς (η ημερομηνία δεν έχει ακόμη ορισθεί).

    Μέτρια η εμφάνιση του Ολυμπιακού

    Η επιστροφή του "Γκέο" στον Ολυμπιακό, ξεκίνησε ιδανικά. Μόλις στο 11ο λεπτό μετά από πάσα του Στολτίδη, ο 31χρονος άσος πλάσαρε τον Γκραντέλ και άνοιξε το σκορ. Ωστόσο, από το σημείο εκείνο και έως το τέλος του ημιχρόνου οι "ερυθρόλευκοι" δεν παρουσίασαν κάτι ιδιαίτερο, παρότι η Ξάνθη αγωνιζόταν με πολλές και σημαντικές απουσίες λόγω της 'επιδημίας" γρίπης που χτύπησε την ακριτική ομάδα.

    Στο δεύτερο 45λεπτο ο Ολεγκ Προτάσοφ "έριξε" στο παιχνίδι του Μάρτσιν Κούζμπα, που πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση μετά από απουσία τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, ήταν σαφώς εκτός κλίματος μετά τη μακροχρόνια αποχή. Ο Ολυμπιακός είχε ένα ξέσπασμα στο πεντάλεπτο 60΄ - 65΄ όταν απείλησε άμεσα με σουτ των Μαυρογενίδη, Καρεμπέ, αλλά κυρίως με μια κεφαλιά του Στολτίδη που "έβγαλε" πάνω στη γραμμή ο Μπα. Στη συνέχεια ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε ξανά, ενώ η Ξάνθη λίγο έλειψε να φτάσει στην ισοφάριση, όταν στο 84΄ μετά από λάθος του Κωστούλα, ο Τοροσίδης έστειλε τη μπάλα άουτ.

    Διαιτητής: Καμινάρης (Θεσσαλίας)

    Συνθέσεις

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Βενετίδης, Καρεμπέ, Στολτίδης, Καστίγιο, Γεωργιάδης (46΄ Γκώνιας), Τζιοβάνι (46΄ Κούζμπα), Μαυρογενίδης (69΄ Κωστούλας), Βάλλας, Ανατολάκης, Γεωργάτος.

    ΞΑΝΘΗ: Γκραντέλ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Μπα, Ρόκε Πέρες, Καζάκης (69΄ Τοροσίδης), Μελισσάς, Μεσέρδης, Παβιό, Κέτλουν (90΄ Ανδρεαδάκης), Παπαθανασίου.

    [09] Ιράκ

    Άγνωστα τα αίτια της πτώσης του Εννιά νεκροί από συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

    (8/1/2004 4:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Αμερικανικό ελικόπτερο, τύπου Black Hawk, κατέπεσε την Πέμπτη κοντά στην πόλη Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα εννιά άτομα που επέβαιναν σε αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. Η συντριβή έγινε όταν ο πιλότος του σκάφους επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση. "Δεν υπάρχουν επιζώντες", δήλωσε η εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων. Η ίδια διευκρίνισε πως το ελικόπτερο είχε ως αποστολή τη μεταφορά τραυματιών, αλλά δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τους επιβαίνοντες.

    Μηχανική βλάβη ή επίθεση;

    Αγνωστο παραμένει αν το ελικόπτερο χτυπήθηκε από εχθρικά πυρά ή αν η πτώση του οφείλεται σε μηχανική βλάβη.

    Την περασμένη Παρασκευή, ένα αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός πεζοναύτης και να τραυματιστεί ένας συνάδελφός του.

    Στις 15 Νοεμβρίου 2003 δύο αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk συγκρούστηκαν κοντά στη Μοσούλη, προκαλώντας το θάνατο σε 17 Αμερικανούς στρατιώτες.

    [10] Αθλητισμός

    Για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας Αγροτικός Αστέρας - ΑΕΚ: 0 - 2

    (8/1/2004 12:51:00 πμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Εστω και δύσκολα η ΑΕΚ κατάφερε να φύγει νικήτρια από το γήπεδο Ευόσμου όπου στο πρώτο παιχνίδι με τον Αγροτικό Αστέρα για τη φάση των "16" του κυπέλλου Ελλάδας επικράτησε του αντιπάλου της 2-0 με τέρματα των Πέτκοφ (54΄) και Τσιάρτα (καθυστερήσεις), κάνοντας ταυτόχρονα το αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Μία δύσκολη νίκη

    Παιχνίδι κέντρου παίχτηκε στα πρώτα λεπτά του αγώνα όπου οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα, αλλά στη συνέχεια η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοσή της και απείλησε τους γηπεδούχους, οι οποίοι προσπαθούσαν να βγουν μπροστά με αντεπιθέσεις.

    Στο 3ο λεπτό οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά στο γκολ, αλλά μετά την προσπάθεια του Μπεκιάρη, ο Μπελίσκος δεν μπόρεσε να απειλήσει τον Μιχαηλίδη, καθώς έχασε το κοντρόλ της μπάλας. Στο 6΄ ο Λυμπερόπουλος βρέθηκε απέναντι από τον Τσικνίσογλου, ο οποίος απομάκρυνε εντυπωσιακά διατηρώντας ανέπαφη την εστία του.

    Στο 24΄ άλλη μία καλή στιγμή για την ΑΕΚ, όταν ο Πετκοφ πλάσαρε μέσα από την περιοχή, αλλά οι Τσικνίσογλου και Μπάρμπας απομάκρυναν σε κόρνερ. Λίγο μετά την συμπλήρωση του ημιώρου και συγκεκριμένα στο 32΄, ο Αγροτικός Αστέρας έχασε μία πολύ καλή ευκαιρία, αλλά ο Μπενίσκος δεν κατάφερε να κοντρολάρει την μπάλα, δίνοντας στον Μιχαηλίδη την δυνατότητα να μπλοκάρει.

    Ο Αγροτικός Αστέρας μπήκε "φουριόζος" στο δεύτερο ημίχρονο και πίεσε την άμυνα της ΑΕΚ χάνοντας δύο καλές ευκαιρίες. Στο 50΄ ο Τσάτσος με πολύ καλή ενέργεια σούταρε δυνατά για να βρει η μπάλα στο πόδι του Κωστένογλου και να φύγει άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα μετά από σέντρα του Σαμολαδά, κεφαλιά του Μπεκιάρη η μπάλα έφυγε ελάχιστα έξω. Η ΑΕΚ που πέρασε με επιτυχία την πίεση των γηπεδούχων κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 54΄ με πλασέ του Πέτκοφ στο 54΄ από μεταβίβαση του Τσιάρτα και να πάρει το πάνω χέρι στον αγώνα. Μετά από ένα μούδιασμα όμως των παικτών του Αγροτικού Αστέρα, κατάφεραν να βγουν και πάλι μπροστά και να απειλήσουν με αξιώσεις.

    Ετσι, στο 70΄ σουτ του Τελιάδη απέκρουσε ο Μιχαηλίδης, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό από λάθος του Μιχαηλίδη μετά από εκτέλεση κόρνερ, η μπάλα χτύπησε στην πλάτη του αλλά ο Κάππος κατάφερε να διώξει την μπάλα πάνω στην γραμμή του τέρματος.

    Η ΑΕΚ έδωσε στη συνέχεια "χώρο" στους αντιπάλους της οι οποίοι είχαν δύο ακόμη καλές ευκαιρίες με τον Χουντούρη όταν σε δύο σουτ που επιχείρησε, το πρώτο έφυγε άουτ (77΄) και το δεύτερο εξουδετέρωσε ο Μιχαηλίδης (90΄). Στις καθυστερήσεις η ΑΕΚ κατάφερε να κάνει δύο τα τέρματά της, όταν από πάσα του Οκκά, ο Τσιάρτας πέρασε με ψηλοκρεμαστό σουτ την μπάλα από τον τερματοφύλακα του Αγροτικού Αστέρα. Πάντως με την γενικότερη εικόνα του αγώνα οι γηπεδούχοι σίγουρα άξιζαν κάτι καλύτερο, αφού κατά διαστήματα έπαιξαν πολύ καλό ποδόσφαιρο.

    Διαιτητής: Ταπαντζας

    Συνθέσεις:

    ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Τσικνίσογλου, Μπάρμπας, Μπενίσκος, Βελόνης, Μπεκιάρης, Κοσμίδης, Σαμολαδάς (63΄ Χαντούρης), Τάιντος, Τσάτσος, Καλιάκης (70΄ Στεφανίδης), Παπαγιαννόπουλος (55΄ Τελιάδης).

    ΑΕΚ: Μιχαηλίδης, Πετκόφ, Ζαγοράκης, Μόρας, Κάππος, Ναλιτζής (85΄ Τόσκας), Κασάπης (50΄ Κρέικ, Τσιάρτας, Λυμπερόπουλος (62΄ Οκκάς), Κωστένογλου, Κατσουράνης

    [11] Διάφορα

    Ζοφερές προβλέψεις για τη χλωρίδα και την πανίδα Το φαινόμενο του θερμοκηπίου "καίει" τη Γη

    (8/1/2004 4:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Έως και το ένα τέταρτο της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη θα μπορούσε να εξαφανιστεί έως το 2050, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το κώδωνα του κινδύνου κρούει διεθνής ερευνητική ομάδα, σε έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Nature". Οι ερευνητές μελέτησαν έξι διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες, που αποτελούν το ένα πέμπτο της ξηράς στον πλανήτη, και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα, για να διερευνήσουν τις συνέπειες από την αύξηση της θερμοκρασίας. Αν και τα υπολογιστικά μοντέλα δεν είναι απόλυτα ακριβή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως, περίπου ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών θα εξαφανισθούν μέχρι τα μέσα του αιώνα.

    Κινδυνεύει και ο αναπτυσσόμενος κόσμος

    Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν τα σενάρια για την πορεία της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, προσπάθησαν να προβλέψουν τις μετακινήσεις 1.103 ζώων και φυτών σε πέντε περιοχές: το Μεξικό, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τη Νότιο Αφρική και την Ευρώπη.

    Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς και ανάλογα με την αύξηση της θερμοκρασίας, απειλούνται άμεσα 15%- 37% των ειδών, ανάλογα με την περιοχή. Η πιο "αισιόδοξη" προοπτική ήταν το μέσο από τα τρία σενάρια, σύμφωνα με το οποίο θα οδηγηθεί σε εξάλειψη το ένα τέταρτο των ειδών!

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Κλάους Τόπφερ, εάν οι δυσμενείς προβλέψεις επαληθευτούν, τίθεται σε κίνδυνο και ο αναπτυσσόμενος κόσμος, αφού υπάρχουν κοινότητες ανθρώπων, οι οποίες στηρίζονται στη φύση για να επιβιώσουν.

    "Στοπ" στις εκπομπές ρύπων

    "Με τέτοιου είδους κρίσεις, ο πλανήτης θα χρειασθεί εκατομμύρια χρόνια για να αναρρώσει". Καθηγητής Κρις Τόμας, Πανεπιστήμιο του Λιντς

    Κύριος υπεύθυνος για την απειλή αυτή είναι ο άνθρωπος, αφού οι εκπομπές δηλητηριωδών αερίων, που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυξάνονται διαρκώς. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη μείωσης εκπομπών και αποθήκευσης του κυριότερου ρυπαντή, του διοξειδίου του άνθρακα.

    "Ήδη βλέπουμε βιολογικές κοινότητες να αντιδρούν ταχύτατα στην αύξηση της θερμοκρασίας", αναφέρει ο Κρις Τόμας του Πανεπιστημίου του Λιντς στη Βρετανία, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης.

    Ο κ. Τόμας χαρακτηρίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως "μεγάλων διαστάσεων κρίση" και καταλήγει λέγοντας πως, "με τέτοιου είδους κρίσεις, ο πλανήτης θα χρειασθεί εκατομμύρια χρόνια για να αναρρώσει".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 January 2004 - 17:52:25 UTC