Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Μοντένα τα ξημερώματα Ανατινάχτηκε αυτοκινήτο κοντά σε συναγωγή
  • [02] Σουμάχερ εναντίον αεροσκάφους: σημειώσατε 2 Πετάει ο Σουμάχερ!
  • [03] 5η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ Θεσ/νίκη: Συνάντηση των απανταχού
  • [04] Δολοφονική ενέργεια Τρείς νεκροί στην έκρηξη του Τελ Αβίβ
  • [05] Στις 15 Δεκεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα Η αθλητική αφρόκρεμα του 2003
  • [06] Ημέρα υπενθύμισης των ταλαιπωριών που υφίστανται Παγκόσμια Ημέρα
  • [07] Γενεύη: Συνάντηση Παπανδρέου - Ανάν
  • [08] Λόγω της υποχώρησης του δολαρίου Πτώση στις τιμές παιχνιδιών
  • [09] Αναζητούνται τα αίτια Ποινική δίωξη για τον εκτροχιασμό
  • [10] Μετά την απόσυρση πίνακα Θύμα βανδαλισμού η "OUTLOOK"
  • [11] Το γήπεδο εντάσσεται στην Ολυμπιακή προετοιμασία Ιστορική μέρα για την
  • [12] Καταψήφισε η ΝΔ Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το "πόθεν έσχες"
  • [13] Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.
  • [14] Αντιδρούν οι κάτοικοι- Δυσαρεστημένη η Εκκλησία Διχάζει το Συνοδικό

    [01] Διεθνή

    Στην Μοντένα τα ξημερώματα Ανατινάχτηκε αυτοκινήτο κοντά σε συναγωγή στην Ιταλία

    (11/12/2003 12:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC, Reuters

    Αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε συναγωγή στη Μόντενα της Ιταλίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 69χρονος οδηγός αυτοπυρπολήθηκε ενώ βρισκόταν στο εσωτερικό του οχήματος, προκαλώντας και την ανατίναξή του, καθώς για καύσιμα είχε υγραέριο. Πολλά τζάμια παρακείμενων κτηρίων έσπασαν από την έκρηξη. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για αυτοκτονία του άντρα- που φέρεται να ήταν από το Κουβέιτ με ιορδανική υπηκόοτητα- και όχι για τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται.

    Ανησυχία λόγω της εθνικότητας του δράστη

    'Ανδρες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής που μετέβησαν στην περιοχή αμέσως μετά το συμβάν, ''νομίζουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία και φαίνεται ν' αποκλείουν την εκδοχή της επίθεσης'' λέγοντας ότι ''ο άνδρας αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητο'', μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Σε μια πρώτη αντίδραση, ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με τη βουλή, Κάρλο Τζιοβανάρντι, που κατάγεται από τη Μοδένα, έσπευσε να εκφράσει την ''αλληλεγγύη του προς την ιταλική εβραϊκή κοινότητα, ένα από τα σύμβολα της οποίας, όπως η συναγωγή της Μοντένα επλήγη''. Ο υπουργός εξέφρασε τη ''μεγάλη ανησυχία'' που του προκάλεσε το γεγονός, λόγω της ''εθνικότητας του δράστη''.

    Η αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες και έρευνες στον τόπο του συμβάντος, για να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση.

    [02] Διάφορα

    Σουμάχερ εναντίον αεροσκάφους: σημειώσατε 2 Πετάει ο Σουμάχερ!

    (11/12/2003 1:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μετά τον Κασπάροφ που νίκησε τον υπολογιστή σειρά είχε ο Σουμάχερ που νίκησε ένα αεροσκάφος και μάλιστα μαχητικό! Ο εξάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της φόρμουλα 1, με "όπλο" τη F2003-GA Ferari του, σε έναν αγώνα που έκοβε την ανάσα κέρδισε τον ένα από του τρεις αγώνες που έδωσε με αντίπαλο ένα μαχητικό αεροσκάφος eurofighter της ιταλικής πολεμικής αεροπορίας. Η ιδιότυπη αυτή αναμέτρηση έλαβε χώρα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπακαρίνι και την παρακολούθησαν 70.000 θεατές. Ο αγώνας είχε τρεις φάσεις: τα 600 μέτρα, τα 900 και τα 1200.

    Νίκησε το Eurofighter

    Το αεροσκάφος, το οποίο μπορεί να παραμείνει στο έδαφος τα πρώτα 400 μέτρα, οδηγούσε ο Ιταλός, πρώην αστροναύτης, Μαουρίτσιο Τσέλι. Ο Σουμάχερ κατάφερε να κερδίσει στην πρώτη φάση . Η υπεροχή του αεριωθούμενου ήταν εμφανής στις δύο τελευταίες φάσεις του αγώνα.

    Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Σουμάχερ δήλωσε ότι: "ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ήμουν πολύ χαρούμενος που βρέθηκα εδώ σήμερα". Πάντως, ο Γερμανός πρωταθλητής τόνισε πως ο αγώνας με αντίπαλο το αεροσκάφος είναι λιγότερο πιεστικός από ότι ένας αγώνας με αντίπαλο τον Μοντόγια!

    Παρόμοιοι αγώνες είχαν γίνει το 1931 όταν ο Τάτσιο Νουβολάρι, οδηγώντας μία Alfa Romeo, αγωνίστηκε εναντίον ενός διπλάνου Caproni 100 στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Πενήντα χρόνια μετά, το 1981 ο Ζιλ Βιλνέβ με την Ferrari 126 CK, είχε αγωνιστεί εναντίον ενός F104 jet. Πιο πρόσφατα, στις ΗΠΑ, ο Πάτρικ Κάρπεντιερ με το CART Champ Car αγωνίστηκε με αντίπαλο ένα F14 Tomcat.

    [03] Εσωτερικά

    5η Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ Θεσ/νίκη: Συνάντηση των απανταχού Ελλήνων

    (11/12/2003 1:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στη Θεσσαλονίκη είναι στραμμένο το βλέμμα των απανταχού Ελλήνων, όπου πραγματοποιείται η 5η Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Οι εργασίες της Συνέλευσης άνοιξαν σήμερα παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ συμμετέχουν περίπου 800 σύνεδροι απ όλον τον κόσμο. Για πρώτη φορά συμμετέχουν ως σύνεδροι ομογενείς από την Αλβανία, την Κωνσταντινούπολη και την Αυστραλία. Οι εργασίες της Συνέλευσης θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Η ΕΡΤonline στηρίζει το θεσμό του ΣΑΕ, γι αυτό και στο ειδικό site που δημιούργησε, μπορείτε να ενημερώνεστε άμεσα για τις εργασίες της Συνέλευσης.

    Οι καλύτεροι και ασφαλέστεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ελλάδα

    Την πρόοδο και την ευημερία της Ελλάδας, μιας Ελλάδας που άλλαξε πρόσωπο τα τελευταία χρόνια υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα διοργανώσει επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες και κάλεσε τους ομογενείς να βοηθήσουν σε αυτό. Ο κ. Στεφανόπουλος απηύθυνε επίσης, έκκληση για τη στήριξη των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας, που, όπως είπε, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. ''Να τα ενισχύσουμε, να τα ενισχύσετε'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έθεσε το 2004 ορόσημο για την πορεία μεγάλων εθνικών στόχων, όπως το Κυπριακό, η υφαλοκρηπίδα και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Σημίτης μίλησε για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με τρεις βασικούς άξονες, το κοινωνικό συμβόλαιο πραγματικής σύγκλισης, ένα σχέδιο ανανέωσης της Δημόσιας ζωής και ένα σχέδιο υπεύθυνης διακυβέρνησης.

    Συγνώμη για ότι δεν μπόρεσε να κάνει η Ελλάδα για τους Έλληνες της Ομογένειας ζήτησε ο Πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης του ΣΑΕ και δεσμεύτηκε για το μέλλον. Όπως είπε, στόχος είναι η σύμπνοια των Ελλήνων για τα μεγάλα και τα ωραία. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αρχίζει μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών κλείνει και ανοίγουν οι προοπτικές της, είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως και οι άλλοι ομιλητές, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα διεξάγει τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε αυτό συμβάλλουν καθοριστικά οι εθελοντές της Ομογένειας.

    Αιχμές Βαρθολομαίου κατά εθνικισμού

    Αίσθηση προκάλεσε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο οποίο αναφέρεται ότι το εθνικιστικό πνεύμα, ενώ θέλει να τιμηθεί ως πατριωτικό, στην ουσία του είναι διχαστικό και στρέφεται εις βάρος άλλων στοιχείων του οικουμενικού Ελληνισμού, οδηγώντας σε επιζήμιες διενέξεις αντί σε επωφελή συντονισμένη κοινή προσπάθεια. Κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδας μόλις πληροφορήθηκαν τα όσα αναφέρει στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσαν ουδέν σχόλιο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος στο δικό του μήνυμα, το οποίο μετέφερε ο Αρχιμανδρίτης, πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Τασιάς, χαρακτηρίζει τον απόδημο ελληνισμό ως "το δυναμικό κύτταρο του Ελληνισμού ανά τον κόσμο " και επισημαίνει ότι "η ενεργός παρουσία όλων σας συμβάλλει αποφασιστικά στη διαιώνιση του πολιτιστικού ανθρώπινου γίγνεσθαι, όπως διαμορφώθηκε και καταξιώθηκε στις συνειδήσεις των λαών που δέχονται ευεργετικά τις πολυσήμαντες επιδράσεις του. Ευελπιστώ ότι θα συνεχίσετε να εισφέρετε ότι αποζητάει η ανθρωπότητα στις δύσκολες αυτές ημέρες που διερχόμεθα. Δηλαδή το γνήσιο ύφος του ακεραίου ανθρώπου που πιστεύει, που αγωνίζεται και που αναπνέει για τα ιδανικά, την ανθρωπιά και την τίμια καταξίωση".

    Στην Παγκόσμια Συνέλευση των Αποδήμων Ελλήνων παραβρίσκονται επίσης ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος, ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε ότι "με όπλο την ενοποιητική δύναμη της Εκκλησίας οι απανταχού ελληνικές κοινότητες και αδελφότητες, οι παντός περιεχόμένου σύλλογοι και σύνδεσμοι ως και κάθε κοινή συνύπαρξη Ελλήνων ενισχύουν την Εκκλησία και ενισχύονται από αυτήν", πολλοί μητροπολίτες και κληρικοί. Χαιρετιστήρια διάβασαν επίσης εκπρόσωποι του πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης κ. Ειρηναίου και του Αρχιεπίσκόπου Κύπρου κ. Χρυσόστομου.

    Σχετικά Links:

    Η ομογένεια στην ΕΡΤonline

    [04] Διεθνή

    Δολοφονική ενέργεια Τρείς νεκροί στην έκρηξη του Τελ Αβίβ

    (11/12/2003 7:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΒΒC, ΝΕΤ 105,8

    Πρόκειται για δολοφονική ενέργεια κατά του γνωστού "νονού" της ισραηλινής μαφίας, Ζέεβ Ροζενστάιν

    Έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος κοντά στην καφετέρια Aroma του Τελ Αβίβ. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν. Σε κρίσιμη κατάσταση 6 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δολοφονική ενέργεια κατά του γνωστού "νονού" της ισραηλινής μαφίας, Ζέεβ Ροζενστάιν και όχι για τρομοκρατική επίθεση. Ο "νονός" της ισραηλινής μαφίας, έχει επιζήσει άλλων πέντε δολοφονικών επιθέσεων από αντίπαλες εγκληματικές "οικογένειες", ο δικηγόρος του ανακοίνωσε ότι γλίτωσε και αυτή τη φορά με ελαφρά τραύματα.

    Έργο Παλαιστινίων;

    Οι τρεις νεκροί είναι μάλλον περαστικοί, ενώ δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Η ισραηλινή αστυνομία προσπαθεί επί χρόνια να συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία εναντίον του Ροζενστάιν για να τον συλλάβει, θεωρώντας τον υπ' αριθμόν ένα εγκληματία της χώρας.

    Δεν έχει αποκλεισθεί ωστόσο οριστικά το ενδεχόμενο η έκρηξη της βόμβας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε ένα δικτυωτό πάνω από ένα ανταλλακτήριο συναλλάγματος, να είναι έργο Παλαιστινίων.

    [05] Αθλητισμός

    Στις 15 Δεκεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα Η αθλητική αφρόκρεμα του 2003

    (11/12/2003 3:25:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τους υποψήφιους για τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή, αθλήτριας και ομάδας για το τρέχον έτος, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου. Ειδικότερα ο ΠΣΑΤ έδωσε πέντε ονόματα ανά κατηγορία τα οποία προήλθαν από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 417 μέλη του Συνδέσμου. Η ανακοίνωση των ονομάτων των τελικών νικητών θα γίνει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στο κινηματοθέατρο ΑΤΤΙΚΟΝ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Τα ονόματα των "φιναλίστ"

    Τον τίτλο του καλύτερου αθλητή της χρονιάς διεκδικούν ο Περικλής Ιακωβάκης από το στίβου, ο Νίκος Κακλαμανάκης από την Ιστιοπλοΐα, ο Καλίνικο Κρεάνγκα από το Πινγκ Πονγκ, ο Βλάσης Μάρας από τη Γυμναστική και ο Δημοσθένης Ταμπάκος από τη Γυμναστική.

    Οι επικρατέστερες για τον τίτλο της κορυφαίας αθλήτριας είναι η Κατερίνα Βόγγολη, Αναστασία Κελεσίδου και η Μιρέλα Μανιάνι από το στίβο, η Λένα Δανιηλίδου από το τένις, και Νατάσα Τσακίρη από την Άρση Βαρών.

    Η μάχη για την καλύτερη ομάδα θα δοθεί ανάμεσα στις: ΑΝΟ Γλυφάδας από το πόλο γυναικών, Αιμιλία Τσουλφά και Σοφία Μπεκατώρου (Ιστιοπλοΐα -470), εθνική.

    Την απόφαση για ποιός ή ποια θα επικρατήσει σε κάθε κατηγορία θα λάβουν και φέτος οι επαγγελματίες αθλητικοί συντάκτες.

    [06] Διάφορα

    Ημέρα υπενθύμισης των ταλαιπωριών που υφίστανται Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού

    (11/12/2003 2:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Έχουν περάσει σχεδόν 40 χρόνια από τότε που οι λαοί των Ηνωμένων Εθνών έσκυψαν με ανησυχία, φροντίδα και ευθύνη πάνω στα προβλήματα του παιδιού, ψηφίζοντας την Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του. Όμως, χρειάστηκαν τα 30 απ αυτά να διαβούν μέχρι να υπογραφεί και να ψηφιστεί, μόλις το 1990, η σχετική Σύμβαση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, ακόμα και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο παιδί η 11η Δεκεμβρίου- ημέρα υπενθύμισης των ταλαιπωριών που υφίστανται τα απροστάτευτα αυτά άτομα του πλανήτη, εξ αιτίας των αποφάσεων των μεγάλων. Περισσότερα από 120 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, 150.000 απ αυτά ζουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της UNICEF, εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο μένουν εκτός σχολείου κάθε χρόνο με σημαντικές συνέπειες για τα κράτη. Γι αυτό και η οργάνωση τονίζει ότι πρέπει να πάνε σχολείο περισσότερα κορίτσια, ως πρώτο βήμα για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων των κρατών.

    Εκατοντάδες εκατομμύρια κορίτσια αναλφάβητα

    "Δεν έχουμε καμιά πιθανότητα να μειώσουμε δραστικά τη φτώχεια, την παιδική θνησιμότητα, το AIDS και άλλες ασθένειες, εάν δεν εξασφαλίσουμε πως όλα τα κορίτσια και τα αγόρια μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους στη βασική εκπαίδευση. Στην καθημερινή ζωή, η γνώση είναι που κάνει τη διαφορά". Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι

    Η τελευταία έκθεση της UNICEF "Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2004" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, παρουσιάζει την εκπαίδευση των κοριτσιών ως ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής αναπτυξιακή κοινότητα. Διατείνεται πως οι διεθνείς αναπτυξιακές προσπάθειες αδικούν δραστικά τα κορίτσια, αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες αναλφάβητες. Είναι ένα κάλεσμα για δράση εκ μέρους των 121 εκατομμυρίων παιδιών που είναι εκτός σχολείου σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων τα 65 εκατομμύρια είναι κορίτσια. Εκθέτει λεπτομερώς το βαρύ τίμημα που πληρώνουν εξ αιτίας αυτού του αποκλεισμού από το σχολείο, τόσο τα ίδια τα κορίτσια όσο και οι οικογένειες, οι κοινότητες και οι χώρες τους.

    Η έκθεση παρουσιάζει συγκλονιστικά στοιχεία για το πώς η παροχή στα κορίτσια μιας βασικής ποιοτικής εκπαίδευσης θα βελτίωνε άλλους δείκτες ανθρώπινης ευημερίας.

    Για παράδειγμα, δείχνει πως η πλειοψηφία των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά εγγραφής κοριτσιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάζουν επίσης τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας όπου πάνω από το 15% των παιδιών πεθαίνουν πριν τα πέντε τους χρόνια.

    Η έκθεση δείχνει πως τα κορίτσια που αποστερούνται εκπαίδευσης είναι πιο ευάλωτα στη φτώχεια, την πείνα, τη βία, την κακοποίηση, την εκμετάλλευση και τη διακίνηση. Είναι πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη γέννα και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του AIDS.

    Οι θετικές επιπτώσεις της εκπαίδευσης των κοριτσιών είναι εξ ίσου σπουδαίες: Ως μητέρες, οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιθανότερο να έχουν υγιή παιδιά και να εξασφαλίσουν πως και τα δικά τους παιδιά, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια, θα τελειώσουν το σχολείο.

    Μέτρα

    Μεταξύ άλλων συγκεκριμένων μέτρων η έκθεση αυτή της UNICEF καλεί για:

    - Τη δημιουργία σε εθνικό επίπεδο του απαραίτητου ήθους σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης τόσο των κοριτσιών όσο και των αγοριών.

    - Να συμπεριληφθεί η εκπαίδευση ως ένα ουσιώδες συστατικό του αναπτυξιακού σχεδιασμού.

    - Την εξάλειψη κάθε είδους σχολικών εισφορών.

    - Την ενσωμάτωση της εκπαίδευσης στα εθνικά σχέδια για την μείωση της φτώχειας.

    - Την αύξηση της διεθνούς χρηματοδότησης για την εκπαίδευση.

    Απαραίτητη η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης

    "Η εκπαίδευση είναι και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ανθρώπινο δικαίωμα παρά ως προνόμιο ή αναμενόμενο αποτέλεσμα της οικονομικής προόδου. Είναι αξιοθαύμαστο πόσο έχει προοδεύσει η τεχνολογία της πληροφορικής τα τελευταία 25 χρόνια, και όμως, κάθε χρόνο πάνω από 121 εκατομμύρια παιδιά δεν βλέπουν το εσωτερικό μιας σχολικής τάξης". Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι

    Σύμφωνα με την έκθεση, εννέα ή και περισσότερα εκατομμύρια κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια εξακολουθούν να μένουν τελείως εκτός σχολείου, αλλά και εκείνα που εγγράφονται το εγκαταλείπουν γρηγορότερα από ότι τα αγόρια.

    Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η έκθεση διαπιστώνει πως οι βιομηχανικές χώρες και τα διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα απέτυχαν να σταθούν στο ύψος των δεσμεύσεών τους να χρηματοδοτήσουν την εκπαίδευση.

    Η μεγαλύτερη ανάγκη υπάρχει στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί όπου ο αριθμός των κοριτσιών που μένουν εκτός σχολείου κάθε χρόνο έχει αυξηθεί από 20 εκατομμύρια το 1990 σε 24 εκατομμύρια το 2002 (το 83% όλων των κοριτσιών που είναι εκτός σχολείου ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, τη Νότια Ασία και τον Ειρηνικό).

    [07] Τεχνολογία

    Γενεύη: Συνάντηση Παπανδρέου - Ανάν

    (11/12/2003 3:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πρωτοβουλία από κοινού με τα Ηνωμένα Έθνη προτίθεται να αναλάβει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη διαλόγου για την Κοινωνία των Πολιτών (Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις). Αυτά ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη, με τον γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Αναν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, στην Γενεύη.

    "Ηλεκτρονική δημοκρατία"

    "Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η χώρα μας γύρω από το θέμα της ηλεκτρονικής δημοκρατίας και μάλιστα συζητήσαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβουμε μαζί με τον ΟΗΕ ώστε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη ενός διαλόγου για την κοινωνία των πολιτών, της Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, ιδιαίτερα για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες προωθεί ο ίδιος ο κ. Αναν στον ΟΗΕ", τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

    Πρόκειται για ένα τομέα μιας πολύ σημαντικής δραστηριότητας της Ελλάδας και βοηθά ιδιαίτερα τους δημοκρατικούς θεσμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διεθνής Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας

    Διεθνής Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας

    [08] Οικονομία

    Λόγω της υποχώρησης του δολαρίου Πτώση στις τιμές παιχνιδιών

    (11/12/2003 4:14:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    "Δεν παρατηρούνται ανατιμήσεις στην αγορά παιχνιδιού φέτος, αντίθετα οι τιμές κινούνται πτωτικά", δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης, που συναντήθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην αγορά παιχνιδιού, καθώς και με εκπροσώπους του ΙΝΚΑ. Επίσης, ο κ. Καλαφάτης συνέστησε στους καταναλωτές να προτιμούν τα καταστήματα και όχι από πλανόδιους εμπόρους για τις αγορές τους, ένώ επεσήμανε πως οι έλεγχοι του υπουργείου είναι εντατικοί. Θετικές ήταν και οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων.

    Αύξηση του τζίρου προβλέπουν οι κατασκευαστές

    O πρόεδρος των Ελλήνων κατασκευαστών παιχνιδιών και αμαξών, Γίωργος Mουστάκας, ανέφερε ότι, οι τιμές παιχνιδιών παρουσιάζουν πτώση 10-15% σε σχέση με πέρυσι καιαπέδωσε την μείωση αυτή στην ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης κατασκευαστών- εμπόρων παιχνιδιών, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, εκτίμησε πως, ο τζίρος της αγοράς θα κυμανθεί στα 150 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο των εορτών. Να σημειωθεί ότι, από τα 150.000 παιχνίδια, που κυκλοφορούν στην αγορά, μόνο 7 κρίθηκαν ακατάλληλα από το υπουργείο Ανάπτυξης, αριθμός που θεωρείται ελάχιστος.

    [09] Εσωτερικά

    Αναζητούνται τα αίτια Ποινική δίωξη για τον εκτροχιασμό

    (11/12/2003 4:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Ποινική δίωξη για σωματικές βλάβες από αμέλεια άσκησε η εισαγγελέας Τριπόλεως στον 50χρονο μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας του ΟΣΕ που εκτροχιάστηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, έξω από τη Μεγαλόπολη. Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία της Τρίπολης και της Καλαμάτας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 11 επιβάτες που τραυματίστηκαν από τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας. Η κατάσταση της υγείας τους σύμφωνα με τους γιατρούς είναι καλή και δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία. Σήμερα συνεργεία του ΟΣΕ έχουν αρχίσει την προσπάθεια επανατοποθέτησης των βαγονιών στις ράγες με ειδικό γερανό έτσι ωστε ν΄ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή και ν αποκατασταθεί η συγκοινωνία. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ερευνά τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα και εστιάζει την προσοχή της στο ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους. Ο μηχανοδηγός έχει υποστεί σοκ και κρατείται στην τροχαία Τριπόλεως.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτροχιασμός τρένου στη Μεγαλόπολη

    [10] Πολιτισμός

    Μετά την απόσυρση πίνακα Θύμα βανδαλισμού η "OUTLOOK"

    (11/12/2003 4:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Μια μέρα μετά την απόσυρση επίμαχου πίνακα Βέλγου καλλιτέχνη, Τερί ντε Κορντιέρ, η έκθεση OUTLOOK στην Τεχνόπολη, έπεσε θύμα βανδαλισμού. Μια γυναίκα, αγνώστων στοιχείων, αποκαθήλωσε φωτογραφικό έργο του Έλληνα, Θανάση Τότσικα. Στο συγκεκριμένο έργο, ο φωτογράφος συνουσιαζόταν με ένα καρπούζι, γεγονός που μάλλον αποτέλεσε το κίνητρο της πράξης αυτής. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την ενέργεια αυτή και τόνισε πως, δείχνει "πόσες παρεξηγήσεις μπορούν να δημιουργηθούν, όταν οι αντιδράσεις δεν είναι ψύχραιμες και δεν σταθμίζουν σωστά όλα τα δεδομένα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποσύρθηκε πίνακας από την έκθεση OUTLOOK

    [11] Αθλητισμός

    Το γήπεδο εντάσσεται στην Ολυμπιακή προετοιμασία Ιστορική μέρα για την ΑΕΚ

    (11/12/2003 6:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Οριστικά εγκρίθηκε από την Πολιτεία η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, διαβεβαίωσε πως, εγκρίθηκε η τροποποίηση του Νόμου και "την Τετάρτη θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή", ενώ τα έργα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά, καθώς το γήπεδο θα ενταχθεί στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Επιπρόσθετα, ο κ. Λιάνης ανακοίνωσε ότι, θεσπίζονται αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος, καθώς και όροι για την εξυπηρέτηση των πολιτών, που διαμένουν στην περιοχή. "Αυτή η λύση σέβεται τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας και νομίζω πως δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα" δήλωσε ο υφυπουργός. Τέλος, ο κ. Λιάνης εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί σύντομα λύση και για το γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού.

    Γήπεδο, αλλά και χώρος αναψυχής

    Ο πρόεδρος των "κιτρινόμαυρων", Γιάννης Γρανίτσας, δήλωσε ότι, ένα μέρος του γηπέδου θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2004.

    Το νέο στάδιο της ΑΕΚ περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 30.000 θέσεων, γήπεδο μπάσκετ 7.000 θέσεων, γήπεδο βόλεϊ 1.000 θέσεων, κλειστό κολυμβητήριο 25Χ33 για αγώνες πόλο, καθώς και χώρους για τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά τμήματα του συλλόγου.

    Επίσης, θα κατασκευαστούν μουσείο, αλλά και εμπορικά καταστήματα, τα οποία αποτελούν "αγκάθια" για το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Τα καταστήματα θα περιλαμβάνουν έξι κινηματογράφους, μία αίθουσα μπόουλινγκ, καφετέριες και εστιατόρια, αλλά και 1.800 θέσεις στάθμευσης.

    Το συνολικό κόστος του γηπέδου ανέρχεται στα 62 εκατομμύρια ευρώ, 10 εκ των οποίων θα δοθούν από την Πολιτεία και 52 από διάφορες τράπεζες.

    [12] Εσωτερικά

    Καταψήφισε η ΝΔ Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το "πόθεν έσχες"

    (11/12/2003 6:39:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ

    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το "πόθεν έσχες". Δεκτή έγινε η πρόταση της ΝΔ να τεθούν στους περιορισμούς των χρηματιστηριακών συναλλαγών οι πρόεδροι, αντιπρόεδροι, διοικητές και υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το Δημόσιο, όταν ενεργούν ατομικά ή για λογαριασμό συζύγων και ανήλικων τέκνων τους. Επίσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε δεκτή την προσθήκη που πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ώστε την Επιτροπή Ελέγχου του "πόθεν έσχες" να συνιστούν, εκτός από βουλευτές, ένας δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα ορίζονται με κλήρωση. Ωστόσο, αντιδράσεις και κατηγορίες προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση .

    Αντιδράσεις από τη ΝΔ

    Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο για τρεις κύριους λόγους, τους οποίους ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Προκόπης Παυλόπουλος. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, το όργανο ελέγχου θα έπρεπε να συγκροτείται κατά πλειοψηφία από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ θα έπρεπε επίσης να ελέγχονται οι σύμβουλοι ΔΕΚΟ και πιστωτικών ιδρυμάτων, που δεν διορίζονται από το Δημόσιο, καθώς και οι πρόεδροι και τα μέλη των Επιτροπών Προμηθειών. Ακόμα, η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, δεν ελέγχει τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΤΕ.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Μπίστης, απάντησε στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης λέγοντας πως, "η κυβέρνηση επιθυμεί να ελέγξει τις προμήθειες με δημόσιο χρήμα" και διαβεβαίωσε ότι και ο ΟΤΕ υποβάλλεται σε έλεγχο "πόθεν έσχες".

    Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής Αντώνης Σκυλλάκος, ζήτησε έλεγχο σε όλες τις επιχειρήσεις, όπου υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου.

    [13] Οικονομία

    Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.

    (11/12/2003 7:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ Γελαντάλης

    Σε στενό εύρος περίπου 8 μονάδων κινήθηκε για μία ακόμα συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης. Με συναλλαγές 133 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε οριακά κατά 0,15% για να κλείσει στις 2204,60 μονάδες. Θα λέγαμε ότι η συσσώρευση της αγορά τους τελευταίους περίπου δύο μήνες σε εύρος τιμών που δεν ξεπερνά τις 80 μονάδες επιβεβαιώνει την δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα των διαχειριστών, αλλά και τις εντεινόμενες προσπάθειες τους να «συσσωρεύσουν» υπεραξίες στην περιοχή των 2180-2250 μονάδων. Δεδομένου ότι στις αρχές του έτους ο δείκτης κυμαίνονταν πέριξ των 1750 μονάδων η θεωρητική υπεραξία των χαρτοφυλακίων τους ανέρχεται σε 25%. Σήμερα πάντως ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά (0,16%), οι επενδύσεις κατά 0,47%, ο βιομηχανικός και ο κλάδος «διυλιστηρίων» κατά 1,06%. Με κέρδη 0,85% οι κατασκευές, ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική απόδοση σημείωσε ο κλάδος των εταιρειών λύσεων πληροφορικής (-1,85%). Από τις μετοχές που βρέθηκαν σήμερα σε διαπραγμάτευση, καθώς 86 παρέμειναν αμετάβλητες, ξεχώρισαν οι Παπαστράτος, Μηχανική, ΑΕΓΕΚ, Logicdis, Hayatt και Πλειας. Από τις μετοχές του FTSE/20 η Eurobank έφτασε στα 14,28 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 10,66 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 11,80 ευρώ, και η Πειραιώς στα 8,58 ευρώ. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί, πως και σήμερα πολλές συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν με τη μορφή πακέτων με τον ΔΙΑ ΕΕΧ να ξεχωρίζει.

    [14] Εσωτερικά

    Αντιδρούν οι κάτοικοι- Δυσαρεστημένη η Εκκλησία Διχάζει το Συνοδικό Κέντρο της Εκκλησίας

    (11/12/2003 6:59:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, απέσυρε προσωρινά την τροπολογία για την παραχώρηση 27 στρεμμάτων στην Εκκλησία της Ελλάδος, για την δημιουργία Συνοδικού Κέντρου στον Καρέα. Η υπουργός δήλωσε πως, "το Συνοδικό Κέντρο είναι σύμφωνο με τις χρήσεις που επιτρέπονται από τον Οργανισμό της Αθήνας, ωστόσο δεν έχει γίνει πλήρης ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους κατοίκους της περιοχής", και συμπλήρωσε ότι, η τροπολογία θα επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο. Η κατασκευή του Συνοδικού Κέντρου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους των γύρω περιοχών, ενώ σχετικό σημείωμα της Ιεράς Συνόδου διανεμήθηκε στη Βουλή.

    Ανησυχούν για το περιβάλλον οι κάτοικοι

    Για δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι κάτοικοι, ενώ η Ιερά Σύνοδος εμφανίζεται δυσαρεστημένη από την απόσυρση της τροπολογίας.

    Η τροπολογία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των κατοίκων και της δημοτικής αρχής του Βύρωνα. Μάλιστα, σε ψήφισμά του, ο Δήμος Βύρωνα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα και την Εκκλησία της Ελλάδος, "να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος". Μάλιστα, οι κάτοικοι προειδοποιούν ότι, θα προχωρήσουν "σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ", υπό την καθοδήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

    Βασικός λόγος ανησυχίας των κατοίκων είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, παρά τις διαβεβαιώσεις της κ. Παπανδρέου πως, "το Συνοδικό Κέντρο θα κάλυπτε μόνο 27 στρέμματα σε μια συνολική έκταση 270 στρεμμάτων και χωρίς να κοπεί ούτε ένα δέντρο".

    Την Πέμπτη, μοιράστηκε στους βουλευτές σημείωμα της Ιεράς Συνόδου. Σε αυτό αναφέρεται ότι, το Συνοδικό Κέντρο δεν θα επιβαρύνει την περιοχή, αφού θα κατασκευαστεί σε χώρους που δεν υπάρχουν δέντρα. Τα κτίσματα αναμένεται να είναι διώροφα και θα ανεγερθούν σε χώρους, όπου σήμερα λειτουργεί το παλαιό σκοπευτήριο του Βύρωνα και σταθμεύουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου. Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει την ύπαρξη περιβαλλοντικών μελετών "που δείχνουν ότι δεν θα αλλοιωθεί το περιβάλλον".

    Μετά την απόσυρση την τροπολογίας, κύκλοι της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν τη μεγάλη δυσαρέσκειά τους, "για την υπαναχώρηση και την ανακολουθία της κυβέρνησης σε σχέση με την ικανοποίηση ενός παγίου αιτήματος της Εκκλησίας".

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος δήλωσε ότι, "είναι θέμα της Βουλής να αποφασίσει".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 December 2003 - 17:51:14 UTC