Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η απεργία των Φροντιστών
  • [02] Αποζημίωση για θάνατο από μετάγγιση αίματος με AIDS
  • [03] Σύλληψη νευροχειρουργού για αρχαιοκαπηλία
  • [04] Επικίνδυνος περίπατος στις γραμμές του μετρό!
  • [05] Διεθνής διάσκεψη για τη Μ. Ανατολή στη Ρώμη
  • [06] Ντ' Εστέν: Όχι στον ''ακρωτηριασμό'' του συντάγματος
  • [07] Ερντογάν: Πιθανός ένας νέος ''Ψυχρός Πόλεμος''
  • [08] Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στη Ρουμανία
  • [09] Συγκρούσεις στα σύνορα Ιράν-Πακιστάν
  • [10] Πολύνεκρη έκρηξη σε αγορά της Βαγδάτης
  • [11] Ελλάδα - Τουρκία για το Μουντιάλ του 2006
  • [12] Ψηφίζουν τα μέλη των Ερυθρολεύκων
  • [13] Εκατοντάδες ξένοι παρατηρητές για τις εκλογές στη Ρωσία
  • [14] Κουκ: Οι πολυεθνείς οργανισμοί να παίρνουν τις αποφάσεις

    [01] Συνεχίζεται η απεργία των Φροντιστών

    5/12/2003 9:32:00 μμ

    Με δύο 48ωρες κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι ιπτάμενοι συνοδοί-φροντιστές. Οι πτήσεις την Ολυμπιακής πάντως. θα πραγματοποιηθούν χωρίς ακυρώσεις με πληρώματα των Μακεδονικών αερογραμμών της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και εποχικούς ιπτάμενους συνοδούς φροντιστές. Μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΙΣΦ, ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Χρήστου, κατηγόρησε τη διοίκηση της εταιρίας ότι δεν έχει κάνει κανένα βήμα για προσέγγιση με τους εργαζόμενους.

    Στο μεταξύ επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα η αεροσυνοδός Βασιλική Κόρδη, η οποία προπηλακίστηκε από δύο συναδέλφους της, μόλις το αεροσκάφος της Ολυμπιακής έφτασε στο αεροδρόμιο του Τορόντο στον Καναδά, επειδή δεν συμμετείχε στην απεργία.

    Η κυρία Κόρδη περιέγραψε τη σκηνή του προπηλακισμού, λέγοντας ότι οι πρώην συνάδελφοί της, οι οποίοι με απόφαση του συμβουλίου της Ολυμπιακής, απολύθηκαν, της επιτέθηκαν φραστικά, ενώ παράλληλα την κλώτσησαν και στα πόδια. Στο περιστατικό ήταν παρών και το επιβεβαίωσε ο πιλότος της συγκεκριμένης πτήσης.

    O ένας από τους δύο ιπτάμενους φροντιστές που είχαν πάντως εμπλοκή στο επεισόδιο, αρνείται τις κατηγορίες και απειλεί με προσφυγή στα δικαστήρια.

    [02] Αποζημίωση για θάνατο από μετάγγιση αίματος με AIDS

    5/12/2003 8:06:00 μμ

    Το ποσό των 293.500 Ευρώ καλείται να πληρώσει ως αποζημίωση το νοσοκομείο Παίδων, στην οικογένεια της Αναστασίας Πουρή, η οποία από μετάγγιση αίματος, μολύνθηκε από τον ιό του AIDS και έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή. Την απόφαση αυτή έλαβε νωρίτερα την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το κορίτσι που πέθανε το 1996 σε ηλικία 21 ετών, είχε μολυνθεί από τον ιό το 1987 από μετάγγιση αίματος, λόγω του προβλήματος μεσογειακής αναιμίας που αντιμετώπιζε.

    Για ψυχική οδύνη

    Το ποσό που επιδικάστηκε αφορά αποζημίωση για τη ψυχική οδύνη που υπέστησαν οι γονείς της Αναστασίας από το θάνατό της.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, παρέλειψαν να ελέγξουν το αίμα που μεταγγίστηκε, αν και είχε καθιερωθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος του υπό μετάγγιση αίματος.

    [03] Σύλληψη νευροχειρουργού για αρχαιοκαπηλία

    5/12/2003 8:48:00 μμ

    Στον Εισαγγελέα παραπέμπεται το Σάββατο, ο νευροχειρουργός Ηλίας Καλαγιάς , με την κατηγορία της αρχαιοκαπηλίας. Στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη βρέθηκαν 20 πήλινα αρχαία αντικείμενα , κυρίως αμφορείς των κλασσικών ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Ο κ. Καλαγιάς είναι σύζυγος της αντιδημάρχου Πειραιά Πασχαλίνας Καλαγιά, η οποία είναι αρμόδια για θέματα πολιτισμού.

    [04] Επικίνδυνος περίπατος στις γραμμές του μετρό!

    5/12/2003 8:34:00 μμ

    Βόλτα στο διάδρομο που υπάρχει δεξιά και αριστερά της σήραγγας του μετρό, θέλησε να κάνει λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, ένας άγνωστος άνδρας. Μόλις αντιλήφθηκε το περιστατικό, η ασφάλεια του μετρό, διέκοψε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και τον συνέλαβε. Το περιστατικό, συνέβη στο σταθμό των Αμπελοκήπων. Για άγνωστους λόγους, ο άνδρας, κατέβηκε στο τούνελ και άρχισε να περπατάει προς τον επόμενο σταθμό που είναι το Μέγαρο Μουσικής.

    [05] Διεθνής διάσκεψη για τη Μ. Ανατολή στη Ρώμη

    5/12/2003 8:53:00 μμ

    Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Σιλβάν Σαλόμ, ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, Ναμπίλ Σάατ, και ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ντέιβιντ Μπερνς, αναμένονται την προσεχή Τετάρτη και την Πέμπτη στη Ρώμη για μια διεθνή διάσκεψη σχετικά με την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από την ιταλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. ''Η συνάντηση αυτή θα είναι μια μοναδική ευκαιρία διαλόγου και ενδέχεται να επιτρέψει και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του πληθυσμού των παλαιστινιακών εδαφών'', αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας.

    Σύνοδοι για δωρητές και παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις

    Η διάσκεψη είχε ήδη προαναγγελθεί στις 2 Δεκεμβρίου από τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που έγινε στη Νάπολη της Ιταλίας.

    Το πρωί της Τετάρτης θα αφιερωθεί σε σύνοδο της επιτροπής των δωρητών για την Παλαιστίνη. Της συνόδου αυτής όπου θα μετάσχουν ''εκπρόσωποι 14 χωρών και διεθνών οργανισμών'' θα ακολουθήσει -την επομένη- μια σύνοδος εργασίας για τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Η διάσκεψη θα γίνει στην έδρα του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    ''Η οργάνωση των δύο αυτών συνόδων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ιταλικής προεδρίας της Ε.Ε. να υποστηρίξει την οικονομία και τις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στη διάσκεψη θα μετάσχουν ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σαλτάνοφ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον, ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Πέτερσεν, συμπρόεδρος της διάσκεψης, και οι Παλαιστίνιοι υπουργοί Σχεδιασμού, Ναμπίλ Κασίς, Οικονομίας, Μάχερ ελ-Μάσρι και Οικονομικών, Σλαμ Φαγιάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    [06] Ντ' Εστέν: Όχι στον ''ακρωτηριασμό'' του συντάγματος

    5/12/2003 9:31:00 μμ

    Καλύτερα ''να μην υπάρξει καθόλου ευρωπαϊκό σύνταγμα, παρά να υπάρξει ένα κακό'', προειδοποίησε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το Μέλλον της Ευρώπης και πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Μιλώντας σε ευρωβουλευτές και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών, ο ντ' Εστέν, υπό την προεδρία του οποίου καταρτίστηκε το σχέδιο συντάγματος της Ε.Ε., διευκρίνισε ότι λέγοντας κακό σύνταγμα, εννοεί ένα σύνταγμα ακρωτηριασμένο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε. προσπαθούν να ακυρώσουν την εργασία της Συνέλευσης, η οποία προχώρησε στην κατάρτιση του σχεδίου του καταστατικού χάρτη της Ένωσης.

    Εν όψει κρίσιμης Συνάντησης Κορυφής

    ''Η ιστορία μας διδάσκει ότι τα κακά συντάγματα, εκείνα δηλαδή που εισπράττονται ως άδικα ή αναποτελεσματικά από τους πολίτες στους οποίους απευθύνονται, οδηγούν σε επανάσταση ή σε εξέγερση'', τόνισε ο Ζισκάρ ντ' Εστέν και έσπευσε να προσθέσει: ''Στην προκειμένη περίπτωση, δε νομίζω ότι θα στηθούν τίποτα οδοφράγματα, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε μάρτυρες της σταδιακής αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης''.

    Οι δηλώσεις του ντ' Εστέν διατυπώνονται την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. προετοιμάζονται για μία κρίσιμη συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την οποία θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το σύνταγμα, ώστε η Ε.Ε. να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά μετά τη διεύρυνσή της από 15 σε 25 χώρες μέλη, με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων.

    Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στο σύστημα ψηφοφορίας που υιοθετήθηκε το 2000 και δίνει στην ψήφο ορισμένων χωρών ισχύ δυσανάλογη με τον πληθυσμό τους. Η Ισπανία και η Πολωνία, που ωφελούνται από το σύστημα αυτό, αξιώνουν τη διατήρησή του.

    Διαφωνίες υπάρχουν ακόμα για το μέγεθος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] Ερντογάν: Πιθανός ένας νέος ''Ψυχρός Πόλεμος''

    5/12/2003 10:22:00 μμ

    Για τον κίνδυνο ενός νέου ''Ψυχρού Πολέμου'' ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και τις θρησκείες προειδοποίησε την Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν υπογραμμίζουν τη σημασία της Τουρκίας ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο δηλώσεις του. Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός μήνυσε βουλευτή της αντιπολίτευσης που τον κατηγόρησε για σχέσεις με τους ισλαμιστές που έκαναν τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    ''Προετοιμασία της κοινής γνώμης για την ένταξη της Τουρκίας''

    ''Σήμερα ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο μεγαλύτερο από αυτόν της αντιπαράθεσης στη διάρκεια της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου'', δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αγκυρα.

    ''Μιλώ για την πιθανότητα ξεσπάσματος ενός 'Ψυχρού Πολέμου' ανάμεσα στις αξίες, στους πολιτισμούς, στις θρησκείες, στις κουλτούρες, στις ταυτότητες'', σημείωσε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια αντιπαράθεση θα μπορούσε να φέρει χάος στις διεθνείς σχέσεις.

    ''Σε αυτήν την προοπτική, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η σημασία της Τουρκίας ως γέφυρας μεταξύ Ανατολής και Δύσης'', κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, λέγοντας στους πρεσβευτές της Ε.Ε. ότι η Τουρκία και οι χώρες της Ένωσης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

    ''Ανυπόστατες κατηγορίες''

    ''Υπήρξαν εντελώς ανυπόστατες δηλώσεις, γεμάτες συκοφαντίες και χωρίς βάση, που εκμεταλλεύονται τις τρομοκρατικές ενέργειες τις οποίες βιώσαμε'', δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι ανοησίες... Η τουρκική δικαιοσύνη θα απαντήσει στις κατηγορίες των συκοφαντών. Καταθέσαμε αγωγή εναντίον τους για αποζημίωση 100 δισεκατομμυρίων λιρών'', τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Μέλος του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε προ ημερών στους δημοσιογράφους πως ο Ερντογάν, το κόμμα του οποίου έχει τις ρίζες του σε ένα απαγορευμένο ισλαμικό κίνημα, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ισλαμικού Μετώπου των Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C).

    Το IBDA-C, μία ομάδα μαχητών που έχει την βάση της στην Τουρκία, ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που σκότωσαν 61 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο μήνα. Μία ομάδα του δικτύου του Οσάμα μπιν Λάντεν, Αλ Κάιντα, ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [08] Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στη Ρουμανία

    5/12/2003 9:22:00 μμ

    Αντριάν Ναστάσε

    Η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" καταδίκασε την Παρασκευή τον ξυλοδαρμό ενός δημοσιογράφου που καλύπτει θέματα για τη διαφθορά στη Ρουμανία και εξέφρασε την ανησυχία της σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό της χώρας. Η οργάνωση σημειώνει ότι στην επιστολή αυτή προς τον Αντριάν Ναστάσε εκφράζει με ιδιαίτερη έμφαση την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων κατά Ρουμάνων δημοσιογράφων που διερευνούν το ζήτημα της διαφθοράς.

    ''Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι''

    Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Ινο Αρντελεάν, δημοσιογράφος που ασχολείται με τα κρούσματα διαφθοράς στη δυτική πόλη Τιμισοάρα, δέχθηκε επίθεση και ξυλοκοπήθηκε έως ότου έχασε τις αισθήσεις του από δύο αγνώστους την ώρα που γυρνούσε σπίτι του το βράδυ.

    ''Ο αυξανόμενος αριθμός επιθέσεων σε δημοσιογράφους που διερευνούν τη διαφθορά στους κόλπους της άρχουσας πολιτικής τάξης, ιδιαίτερα στις επαρχίες, είναι εξαιρετικά ανησυχητικός'', γράφει η οργάνωση στην επιστολή προς τον Ρουμάνο πρωθυπουργό, στην οποία ζητεί από αυτόν να κάνει ο,τιδήποτε μπορεί για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με την οργάνωση, άλλοι δύο δημοσιογράφοι που διερευνούν διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς δέχθηκαν επιθέσεις στη Ρουμανία φέτος.

    [09] Συγκρούσεις στα σύνορα Ιράν-Πακιστάν

    5/12/2003 7:53:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης στο νοτιοανατολικό Ιράν. Οι συγκρούσεις αυτές έγιναν, σήμερα Παρασκευή, στην πόλη Σαραβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν. Όπως ανέφερε ο βουλευτής της πόλης Ζαχεντάν, Τζαφάρ Καμπουζία "Η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε έναν αυτοκινητιστή, ο οποίος είχε προηγουμένως αρνηθεί να σταματήσει. Μετά τους πυροβολισμούς, οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην περιοχή, άρχισαν να διαμαρτύρονται και σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης και τις δυνάμεις της τάξης.

    Έχασαν την αυτοσυγκράτησή τους οι αστυνομικοί

    Παρά τις συμβουλές των τοπικών αρχών προς τις δυνάμεις της τάξης για αυτοσυγκράτηση και για την αποκατάσταση της ηρεμίας, ορισμένοι από τους αστυνομικούς επενέβησαν και από τους πυροβολισμούς που ακολούθησαν σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Μεταξύ των νεκρών δεν βρίσκεται κανένας αστυνομικός. Για την ώρα στην περιοχή επικρατεί ηρεμία, όμως, πολλοί εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους.

    [10] Πολύνεκρη έκρηξη σε αγορά της Βαγδάτης

    5/12/2003 8:37:00 μμ

    Τουλάχιστον τέσσερις Ιρακινοί πολίτες κι ένας Αμερικανός στρατιώτης έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας, σε πολυσύχναστο δρόμο υπαίθριας αγοράς, μπροστά από ένα τέμενος στη νότια Βαγδάτη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από την έκρηξη τραυματίστηκαν 16 Ιρακινοί. Τη στιγμή της επίθεσης περνούσαν δύο αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα, τα οποία και εικάζεται ότι αποτελούσαν τον στόχο της επίθεσης, ενώ ο δρόμος ήταν γεμάτος αυτοκίνητα.

    Στόχος αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα

    ''Τη στιγμή της έκρηξης περνούσαν δύο αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα. Είδα έναν Αμερικανό στρατιώτη σοβαρά τραυματισμένο, γεμάτο αίματα'', δήλωσε ο 30χρονος Αχμαντ Αλι που διατηρεί κατάστημα στην περιοχή.

    Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Αλ Κίντι δήλωσε, επίσης, ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    ''Τη στιγμή της έκρηξης ο δρόμος ήταν γεμάτος αυτοκίνητα. Οι επιβαίνοντες σε ένα φορτηγάκι και κάποιοι περαστικοί σκοτώθηκαν. Υπάρχουν και πολλοί τραυματίες'', τόνισαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση δεν έχει κάνει ακόμη ανακοινώσεις για την επίθεση.

    [11] Ελλάδα - Τουρκία για το Μουντιάλ του 2006

    5/12/2003 8:34:00 μμ

    Ελπίδες για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, αφήνει η κλήρωση των προημιτελικών ομίλων, για την Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Η Ελλάδα κληρώθηκε στον 2ο προκριματικό όμιλο, με αντιπάλους την Τουρκία, τη Δανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Αλβανία και το Καζακστάν. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004 και θα ολοκληρωθούν στις 12 Οκτωβρίου του 2005. Στους τελικούς προκρίνονται οι πρώτοι των οκτώ ομίλων και οι δύο καλύτεροι δεύτεροι. Οι υπόλοιπες έξι ομάδες που θα καταλάβουν τη δεύτερη θέση στους ομίλους τους, θα χωριστούν σε τρία ζευγάρια και θα δώσουν αγώνες πλέι-οφ στις 12 και 16 Νοεμβρίου 2005. Η διοργανώτρια Γερμανία προκρίνεται απευθείας στην τελική φάση.

    Κλήρωση που αφήνει ελπίδες

    Η εθνική μας, στην πορεία της προς το EURO 2004, απέδειξε ότι έχει τις δυνατότητες να σταθεί σε υψηλό επίπεδο, και Οι έξι αντίπαλοι που θα συναντήσει στο δρόμο για τη Γερμανία η Εθνική μας, σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν τον... τρόμο.

    Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Απέφυγε"μεγαθήρια" όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Αγγλία, για να συναντήσει τους Τούρκους που, από τη μία πλευρά προέρχονται από την εντυπωσιακή πορεία και την τρίτη θέση στο μουντιάλ 2002, από την άλλη όμως γεύθηκαν πολύ πρόσφατα μια μεγάλη αποτυχία, τον αποκλεισμό από την Λετονία, από τους τελικούς του EURO 2004.

    Η Δανία είναι μία ομάδα που σίγουρα αποτελεί δύσκολη αποστολή για οποιονδήποτε αντίπαλο. Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1992, δίνει μόνιμα το "παρών" στις μεγάλες διοργανώσεις την τελευταία 20ετία.

    Η Αλβανία μπορεί να μη συμπεριλήφθηκε ποτέ στις μεγάλες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (βρίσκεται στην 89η θέση της παγκόσμιας κατάταξης), παράλληλα όμως δεν ήταν ποτέ ένας εύκολος αντίπαλος για την εθνική μας.

    Ευχάριστες αναμνήσεις φέρνει στην εθνική μας η Ουκρανία, αφού τον περασμένο Ιούνιο, με το γκολ του Αγγελου Χαριστέα, ουσιαστικά "σφραγίστηκε" η πρόκριση στους τελικούς του EURO 2004.

    Εξαιρετικά κρίσιμες αναμένεται να είναι οι αναμετρήσεις με τη Γεωργία, που ειδικά στην Τιφλίδα είναι ικανή να κάνει πολλές "ζημιές".

    Τέλος, το Καζακστάν (Νο 135 στην παγκόσμια κατάταξη) είναι μια πρωτοεμφανιζόμενη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ομάδα.

    Ρεχάγκελ: ''Δύσκολος όμιλος''

    Δύσκολο χαρακτήρισε τον όμιλο ο Οτο Ρεχάγκελ. "Πρέπει να κάνουμε καλή εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πορτογαλίας ώστε να πάμε στα προκριματικά του Μουντιάλ με καλύτερη ψυχολογία", είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την κλήρωση.

    "Πιστεύω ότι τέσσερις ομάδες, Ελλάδα, Ουκρανία, Δανία και Τουρκία, θα παλέψουν για την πρόκριση", τόνισε ο Ολεγκ Μπλαχίν, γνωστός μας από τη μακρόχρονη θητεία του στην Ελλάδα, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα την τεχνική ηγεσία της Ουκρανίας, μετά την αποτυχία της να περάσει στην τελική φάση του Euro 2004.

    Ο Τούρκος ομοσπονδιακός προπονητής, Σενόλ Γκιουνές, μίλησε για δύσκολη κλήρωση, αν και ο ίδιος όπως ομολόγησε δεν γνωρίζει αν θα βρίσκεται στο τιμόνι της εθνικής ομάδας στα προκριματικά της διοργάνωσης, αφού είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει από τη θέση του.

    Όμιλοι για όλα τα γούστα

    Η κλήρωση έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην όπερα "Φεστχάλε" της Φρανκφούρτης. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πρώτος όμιλος, με Τσεχία Ολλανδία και Ρουμανία να αγωνίζονται για τις δύο πρώτες θέσεις. Στον τρίτο όμιλο, δύο ακόμα παραδοσιακές ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης, Πορτογαλία και Ρωσία, μονομαχούν για τα τελικά του Μουντιάλ. Ανοιχτά τα προγνωστικά στον έβδομο όμιλο με Ισπανία, Βέλγιο, Σερβία/Μαυροβούνιο, να δίνουν μάχη για την πρόκριση, αλλά και στον όγδοο όμιλο που Σουηδία, Κροατία, Βουλγαρία, αφήνουν υποσχέσεις για συγκινήσεις. Στους υπόλοιπους ομίλους, εύκολα ή δύσκολα τα φαβορί αναμένονται να προκριθούν.

    1ος όμιλος

    Τσεχία, Ολλανδία, Ρουμανία, Φινλανδία, ΠΓΔΜ, Αρμενία, Ανδόρα

    2ος όμιλος

    Τουρκία, Δανία, Ελλάδα, Ουκρανία, Γεωργία, Αλβανία, Καζακστάν

    3ος όμιλος

    Πορτογαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Λετονία, Εσθονία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο

    4ος όμιλος

    Γαλλίαμ Ιρλανδίαμ Ελβετίαμ Ισραήλμ Κύπροςμ Νησιά Φερόε

    5ος όμιλος

    Ιταλία, Σλοβενία, Σκοτία, Νορβηγία, Λευκορωσία, Μολδαβία

    6ος όμιλος

    Αγγλία, Πολωνία, Αυστρία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Αζερμπαϊτζάν

    7ος όμιλος

    Ισπανία, Βέλγιο, Σερβία/Μαυροβούνιο, Βοσνία, Λιθουανία, Αγιος Μαρίνος

    8ος όμιλος

    Σουηδία, Κροατία, Βουλγαρία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Μάλτα.

    [12] Ψηφίζουν τα μέλη των Ερυθρολεύκων

    5/12/2003 9:33:00 μμ

    Σε εκλογές ανάδειξης νέου διοικητικού συμβουλίου στην ΠΑΕ και στην ΚΑΕ Ολυμπιακός καλούνται 56.000 μέλη των Ερυθρολεύκων. Η πρώτη ημέρα των ιστορικών εκλογών ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές και το Σαββατοκύριακο. "Η εκλογική διαδικασία αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας που ξεκινήσαμε στις 14 Φεβρουαρίου, με στόχο τη μετατροπή του Ολυμπιακού σε έναν ενιαίο, αδιάσπαστο και μαζικό σύλλογο" δήλωσε με αφορμή τις πρώτες εκλογές, ο πρόεδρος της ΠΑΕ και ΚΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης.

    [13] Εκατοντάδες ξένοι παρατηρητές για τις εκλογές στη Ρωσία

    5/12/2003 11:07:00 μμ

    Περισσότεροι από 1.000 - για την ακρίβεια 1.154 - ξένοι παρατηρητές από 35 διεθνείς οργανισμούς έχουν διαπιστευθεί για να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών της Κυριακής στη Ρωσία, ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον πρόεδρο της κεντρικής εκλογικής επιτροπής, Αλεξάντερ Βεχνιάκοφ.

    Συνολικά 1.200 διεθνείς παρατηρητές, κυρίως από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναμένονται στη Ρωσία, τόνισε ο κ. Βεχνιάκοφ, προσθέτοντας ότι περίπου 800 Ρώσοι παρατηρητές θα βρίσκονται σε εκλογικά κέντρα σταλμένοι από πολιτικά κόμματα ή από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ο κ. Βεχνιάκοφ υποσχέθηκε ''αποτελεσματικό έλεγχο'' ώστε να αποφευχθούν λάθη και παρατυπίες.

    ''Για πρώτη φορά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στις περιοχές θα ανακοινωθούν και θα δημοσιευτούν εντός 24 ωρών μετά από το κλείσιμο της κάλπης στο διαδίκτυο", πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι έτσι οι συγκρίσεις με τα στοιχεία των εκλογικών επιτροπών θα γίνουν έγκυρα και τάχιστα.

    Καταλήγοντας, επισήμανε ότι η κεντρική εκλογική επιτροπή είναι αποφασισμένη να τιμωρήσει με αυστηρότατο τρόπο κάθε απόπειρα αλλοίωσης των αποτελεσμάτων και επισήμανε ότι η ρωσική νομοθεσία προβλέπει ποινές που φτάνουν έως και τα τρία χρόνια φυλάκιση σε περίπτωση παραποίησης εκλογικών στοιχείων.

    [14] Κουκ: Οι πολυεθνείς οργανισμοί να παίρνουν τις αποφάσεις

    5/12/2003 11:16:00 μμ

    Ποτέ δεν θα νικήσουμε την τρομοκρατία με στρατιωτικές επιχειρήσεις, τονισε στην ΝΕΤ 105,8 ο Βρετανός πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ. Το μέλλον ανήκει στις συμμαχίες, εκτίμησε ο κ. Κουκ, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ισχυροί πολυεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, και αυτοί να παίρνουν τις αποφάσεις.

    Σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, είπε πως είχε ως αποτέλεσμα να αποκοπεί η χωρα του από παλιούς φίλους, ειδικά Ευρωπαίους, και κάλεσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να μην αντιμετωπίζει το ρόλο του ως συνοδευτικό των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ. "Ο κ. Μπλερ πίστευε 100% όσα έλεγε για το μέγεθος της απειλής του Σαντάμ. Αποδείχτηκε όμως ότι είχε κάνει λάθος καθώς δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής", πρόσθεσε ο κ. Κουκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 December 2003 - 21:55:56 UTC