Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιπέτεια στον αέρα - Λάθος χειρισμός πιλότου
  • [02] Μπους: Οι ΗΠΑ θέλουν την επίλυση του Κυπριακού
  • [03] Πολύνεκρη έκρηξη σε τρένο στην Τσετσενία
  • [04] Η Αλ Κάιντα εμφανίστηκε και πάλι
  • [05] Οι ΗΠΑ εξετάζουν την Πρωτοβουλία της Γενεύης
  • [06] Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πολωνού πρωθυπουργού
  • [07] Στη Γεωργία ο Ράμσφελντ
  • [08] Συλλήψεις Μουσουλμάνων στη Βολιβία
  • [09] ΗΠΑ: Διαμάχη για τη γαλοπούλα του Μπους
  • [10] Θανατηφόρο εκκλησίασμα για 64 άτομα στο Κονγκό
  • [11] Φονικές κατολισθήσεις στην Κολομβία
  • [12] Ισχυρή έκρηξη σε υπαίθρια αγορά της Βαγδάτης
  • [13] ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα το 2004
  • [14] Ήττα του Παναθηναϊκού από τη Σιένα
  • [15] 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου στο Βόλο
  • [16] Σπάνε τα ρεκόρ εθελοντισμού για το 2004

    [01] Περιπέτεια στον αέρα - Λάθος χειρισμός πιλότου

    5/12/2003 8:53:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Σε λάθος χειρισμό του Γάλλου πιλότου οφείλεται η αναστάτωση που δημιουργήθηκε την Πέμπτη το βράδυ, στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" κατά την διάρκεια προσγείωσης του αεροσκάφους της Air France. Ο κυβερνήτης παραδέχτηκε τόσο στους υπαλλήλους του "Ελευθέριος Βενιζέλος", όσο και στους υπαλλήλους της ΥΠΑ, ότι επιχείρησε ελιγμό ασφάλειας μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια προσγείωσης, λόγω δικής του λανθασμένης εκτίμησης. Στο αεροσκάφος βρισκόταν ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής, οι συνεργάτες του και οι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν στο Παρίσι.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε η ΥΠΑ, στον διάδρομο προσγειώσεως δεν βρίσκονταν κανένα αντικείμενο, ούτε άλλο αεροσκάφος που να εμπόδιζε την προσγείωση του αεροσκάφους της Air France.

    Το αεροσκάφος είχε αρχίσει τη διαδικασία προσγείωσης, αλλά ξαφνικά πήρε πάλι ύψος, έκανε μία στροφή και σε λίγο προσγειώθηκε κανονικά.

    [02] Μπους: Οι ΗΠΑ θέλουν την επίλυση του Κυπριακού

    5/12/2003 8:52:00 πμ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται και ενεργοποιούνται για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού επανέλαβε ο Πρόεδρος Μπους κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευριπίδη Ευριβιάδη. Ο κ. Μπους εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ένταξη στην ΕΕ θα προσφέρει "νέες ευκαιρίες και θα εξασφαλίσει ένα πιο ασφαλές μέλλον για τον κυπριακό λαό", και σημείωσε ότι η παρούσα περίοδος προσφέρει ένα "πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας πριν ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ, και δεν πρέπει αυτό το παράθυρο να χαθεί".

    Εξήρε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν έντονα αναμεμειγμένες στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατή μια διευθέτηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων. Τέλος, σημείωσε ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ είναι ο μόνος και ο καλύτερος τρόπος και εκτίμησε ότι είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος έως τον περασμένο Μάρτιο, η οποία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο κ. Ευριβιάδης ευχαρίστησε τον κ. Μπους για τις διαβεβαιώσεις που παρέχει για την προώθηση λύσης, η οποία θα σημαίνει και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της. Ο κ. Ευριβιάδης εξέφρασε επίσης, την επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την συνέχιση και σύσφιξη των διμερών σχέσεων.

    Ο Κύπριος πρέσβης δήλωσε ότι η Κύπρος παραμένει αλληλέγγυα προς τις ΗΠΑ μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι η προώθηση της στενότερης συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας θα αποτελέσει την προτεραιότητα της θητείας του στην Ουάσινγκτον.

    [03] Πολύνεκρη έκρηξη σε τρένο στην Τσετσενία

    5/12/2003 11:04:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση αυτοκτονίας, η οποία σημειώθηκε σήμερα σε αμαξοστοιχία, που εκτελούσε δρομολόγιο, σε περιοχή στους πρόποδες του Καυκάσου. Από τα συντρίμμια του τρένου έχουν ήδη ανασυρθεί 32 νεκροί, ενώ οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 50. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, την οποία απέδωσε σε γυναίκα - καμικάζι. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε κοντινή απόσταση από τον τόπο της επίθεσης οι διωκτικές αρχές βρήκαν και ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης για το βομβιστικό χτύπημα.

    Τσετσένοι αυτονομιστές κρύβονται πίσω από την επίθεση σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

    Η αμαξοστοιχία, που εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ του Κίσλοβοντσκ και του Μινεράλνιε Βόντι, δύο θέρετρα στον Καυκάσο, ήταν γεμάτη με εργαζόμενους που πήγαιναν στις δουλειές τους σε διάφορες περιοχές μεταξύ των δύο πόλεων.

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 7:40 (τοπική ώρα), την ώρα που το τρένο πλησίαζε στο Κίσλοβοντσκ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Σταυρούπολης, στη νότια Τσετσενία.

    Το δεύτερο βαγόνι του τρένου, κυριολεκτικά, κόπηκε στα δύο και η αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε. Επιτόπου έσπευσαν συνεργεία διάσωσης και περισσότερα από 30 ασθενοφόρα.

    Από τα παραμορφωμένα σίδερα ανασύρθηκαν τουλάχιστον 32 νεκροί, ενώ απεγκλωβίστηκαν άλλοι 50 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια.

    Αυτός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός, κατά το πρακτορείο Reuters, εντούτοις το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για 75 τραυματίες.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters μια φωτιά που ξέσπασε από βραχυκύκλωμα δυσκολεύει τις προσπάθειες των διασωστών.

    Το Υπουργείο Εσωτερικών, που τον τελευταίο καιρό βρέθηκε ξανά αντιμέτωπο με παρόμοια περιστατικά, εικάζει ότι πρόκειται για έργο Τσετσένων αυτονομιστών.

    Πριν από τρεις μήνες, ακριβώς, άλλοι τέσσερεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν σε έκρηξη, που σημειώθηκε σε τρένο, πάλι κοντά στο Κίσλοβοντσκ.

    Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, ο Ρωσος υπουργός Εσωτερικών Μπορις Γκρισλοφ διέταξε κατεπείγουσες έρευνες και δεσμεύτηκε να φέρει τους ενόχους ενώπιον της δικαιοσύνης.

    Η περιοχή όπου σημειώθηκε η τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί θέατρο συγκρούσεων μεταξύ των Τσετσένων ανταρτών και των ρωσικών δυνάμεων για περισσότερο από μία δεκαετία.

    [04] Η Αλ Κάιντα εμφανίστηκε και πάλι

    5/12/2003 7:46:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Βίντεο με εικόνες από εκπαίδευση μελών της Αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε εικόνες από την εκπαίδευση μελών της Αλ Κάιντα. Οι εικόνες αυτές δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα την Τετάρτη, μέσω του διαδικτύου, από ένα site που θεωρείται ότι διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Η παραγωγή του βίντεο αυτού έγινε από εταιρεία που έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν βιντεοσκοπήσεις για την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το NBC.

    Στα αποσπάσματα της βιντεοκασέτας που μεταδόθηκαν, ένα μέλος της Αλ Κάιντα, ο Αμπντέλ αλ-Οτάιμπι, ενθαρρύνει ''τους μουσουλμάνους νέους να πάρουν μέρος στον ιερό πόλεμο, στο όνομα του Αλάχ, για την προστασία της πατρίδας και την εκδίωξη των Χριστιανών και των Εβραίων από τις ισλαμικές χώρες''.

    Ο Αμνπντέλ αλ-Οτάιμπι έχει σκοτωθεί στη διάρκεια επιχείρησης των σαουδαραβικών αρχών ασφαλείας για την εξουδετέρωση πυρήνων της Αλ Κάιντα στο βασίλειο.

    [05] Οι ΗΠΑ εξετάζουν την Πρωτοβουλία της Γενεύης

    5/12/2003 10:15:00 πμ

    Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα συναντηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον με τους εμπνευστές της Πρωτοβουλίας της Γενεύης, Γιόσι Μπέιλιν και Αμπεντ Ράμπο. Ωστόσο, οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να πείσουν τη σύμβουλο σε θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, να συναντηθεί μαζί τους, ενώ ματαιώθηκε και η συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς. Ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε "διακαίωμά" του να συναντά ανθρώπους με "ιδέες για της προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης". Τη συνάντηση υποστηρίζει και ο Τζορτζ Μπους, που δήλωσε ότι, "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον Οδικό Χάρτη, αλλά είναι ανοικτές σε προτάσεις ειρήνης για τη Μέση Ανατολή". Επίσης, θετικά εξελίσσεται στο Κάιρο η 3μερη Σύνοδος δώδεκα παλαιστινιακών οργανώσεων, που εξετάζουν το ενδεχόμενο εκεχειρίας με το Ισραήλ.

    Θετική ατμόσφαιρα στο Κάιρο

    Κύκλοι της Συνόδου των παλαιστινιακών οργανώσεων, ανακοίνωσαν πως οι συνομιλίες τους γίνονται σε "θετική ατμόσφαιρα" και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

    Μέλος της ανιτπροσωπείας της Χαμάς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι, η οργάνωση "αποφάσισε να μετάσχει στο διάλογο με ανοικτό πνεύμα".

    Μέλος της Φατάχ ανέφερε πως, τα σημεία του διαλόγου είναι "η πολιτική κατάσταση, οι στόχοι που θέλουμε να επιτύχουμε ,τα μέσα της πάλης για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και η κατάπαυση του πυρός".

    Επίσης, οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο αναζητούν και ένα μόνιμο μηχανισμό, "που θα επιτρέψει τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων στη λήψη των αποφάσεων".

    Υπενθυμίζεται ότι, στο Κάιρο μετέβη και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών.

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    Σχετική είδηση: Προς αναζήτηση λύσεων για το Μεσανατολικό

    [06] Σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πολωνού πρωθυπουργού

    5/12/2003 10:11:00 πμ

    Στη σπονδυλική στήλη τραυματίστηκε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Λέτσεκ Μίλερ μετά την πτώση του κυβερνητικού ελικοπτέρου ΜΙ-8, κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, 25 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας. Η κατάσταση του Μίλερ είναι σταθερή και υποβάλλεται σε σειρά ιατρικών εξετάσεων ενώ πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον για μια εβδομάδα, δήλωσε η δόκτωρ Γκραζίνα Ριντζέβσκα και πρόσθεσε ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο Μίλερ επρόκειτο να επισκεφθεί σήμερα το Δουβλίνο, όμως λόγω του ατυχήματος η επίσκεψη αναβλήθηκε. Ο Πολωνός πρωθυπουργός ωστόσο, διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, παρά τον τραυματισμό του.

    Σε σοβαρή κατάσταση άλλοι δύο

    Επίσης, τραυματίστηκαν άλλα 10 άτομα μεταξύ των οποίων και η ανώτατη κυβερνητική σύμβουλος Αλεξάντρα Τζακουμπόφσκα, οι οποίοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

    Η δόκτωρ Ριντζέβσκα πρόσθεσε ότι ένας αξιωματικός της υπηρεσίας ασφαλείας της κυβέρνησης που είχε παγιδευτεί στα συντρίμμια του ελικοπτέρου και απεγκλωβίστηκε στη συνέχεια βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλος αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών της κυβέρνησης έχει υποστεί διάτρηση στον πνεύμονα και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση.

    [07] Στη Γεωργία ο Ράμσφελντ

    5/12/2003 9:06:00 πμ

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα τη Γεωργία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στην Τιφλίδα. Η επίσκεψη του υπουργού αποτελεί ένδειξη υποστήριξης της Ουάσινγκτον στη νέα ηγεσία, που ανέλαβε τα ηνία της Γεωργίας μετά την παραίτηση του Σεβαρντνάντζε, στις 23 Νοεμβρίου. Ο κ. Ράμσφελντ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ωστόσο δεν διευκρινίσθηκε η διάρκεια της επίσκεψης και οι συναντήσεις που θα έχει. Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη ο Ράμσφελντ επισκέφθηκε το Αφγανιστάν, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στη Γεωργία.

    Σχετική είδηση: Αμερικανική βοήθεια στη Γεωργία

    [08] Συλλήψεις Μουσουλμάνων στη Βολιβία

    5/12/2003 8:18:00 πμ

    Σε μαζικές συλλήψεις Μουσουλμάνων προχώρησαν οι αρχές στη Βολιβία, κατόπιν υποδείξεως της γαλλικής αστυνομίας. Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βολιβίας, οι αρχές στη Λα Πας συνέλαβαν 16 Μουσουλμάνους μετά από υπόδειξη της γαλλικής αστυνομίας, η οποία προειδοποίησε ότι ορισμένοι από αυτούς σχεδίαζαν να καταλάβουν ένα αεροσκάφος και να επιτεθούν εναντίον στόχων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, Αλφόνσο Φερουφίνο δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του ότι οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι από το Μπαγκλαντές.

    Οι συλλήψεις έγιναν το πρωί της Πέμπτης στο αεροδρόμιο Βίρου-Βίρου, κοντά στην πόλη Σάντα Κρουζ, στη νότια Βολιβία.

    Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι "οι πληροφορίες από τη γαλλική αστυνομία ανέφεραν ότι Μουσουλμάνοι σχεδίαζαν να καταλάβουν αεροσκάφος που θα εκτελούσε πτήση από τη Λα Πας, μέσω Σάντα Κρουζ, προς το Μπουένος Αϊρες, για να πλήξουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες", σύμφωνα με το βολιβιανό πρακτορείο ειδήσεων.

    Ο γενικός εισαγγελέας, Χαϊμέ Σολίς, που έχει αναλάβει την υπόθεση, δήλωσε ότι εννέα από τους συλληφθέντες θα απελαθούν, αλλά δεν διευκρίνισε τον προορισμό τους. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

    "Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, υπάρχουν πληροφορίες ότι τέσσερις από τους εννέα υπάρχουν υποψίες ότι έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία", δήλωσε ο Χαϊμέ Σολίς.

    [09] ΗΠΑ: Διαμάχη για τη γαλοπούλα του Μπους

    5/12/2003 10:53:00 πμ

    "Σκηνοθετημένες" χαρακτηρίζει η εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ τις εικόνες του Αμερικανού Προέδρου Μπους, να κρατά το δίσκο με την γαλοπούλα, κατά την επίσκεψή του σε αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη, την Ημέρα των Ευχαριστιών, και να βοηθά στο σερβίρισμα των στρατιωτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει ο ρεπόρτερ Μάικ Αλεν, που συνόδευσε τον Αμερικανό πρόεδρο, οι εικόνες αυτές έγιναν για τα τηλεοπτικά κανάλια, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του κ. Μπους. Έντονη ήταν η αντίδραση του Λευκού Οίκου σε όσα ισχυρίζεται η εφημερίδα.

    Αντιδρά ο Λευκός Οίκος

    Όπως ήταν φυσικό, οι ισχυρισμοί της Ουάσινγκτον Ποστ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, ενώ ο Λευκός Οίκος τους απέρριψε.

    Στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, διαψεύδονται οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν, ότι δηλαδή επρόκειτο για μία σκηνοθετημένη σκηνή και τονίζεται πως, ο Αμερικανός Πρόεδρος βοήθησε στο σερβίρισμα του παραδοσιακού φαγητού για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

    [10] Θανατηφόρο εκκλησίασμα για 64 άτομα στο Κονγκό

    5/12/2003 9:19:00 πμ

    Το θάνατο σκόρπισε ένας ιερέας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς έδωσε σε 100 μέλη που παρακολουθούσαν το εκκλησίασμά του ένα σκεύασμα, το οποίο "θα τους χάριζε τη σωτηρία τους". Από το σκεύασμα αυτό 64 άνθρωποι πέθαναν από δηλητηρίαση, ενώ ο ιερέας διαφεύγει της σύλληψης, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Γιάγκι Σιτόλο. Το γεγονός συνέβη πριν από περίπου μια εβδομάδα στην απομονωμένη πόλη Μποσόμπε, 500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κινσάσα. Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα θύματα πέθαναν αμέσως.

    [11] Φονικές κατολισθήσεις στην Κολομβία

    5/12/2003 7:20:00 πμ

    Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στη δυτική Κολομβία, από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν λόγω καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν το Μιστράτο στην επαρχία Ρισαράλδα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές περίπου 60 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ για λόγους ασφαλείας υποχρέωσαν 150 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Οπως ανέφεραν μεταξύ των θυμάτων είναι και δύο μικρά κορίτσια.

    Διασώστες διεξάγουν έρευνες και στην πόλη Μανισάλες, 160 χιλιόμετρα δυτικά της Μπογκοτά, όπου εξαιτίας άλλης κατολίσθησης καταπλακώθηκαν σπίτια, με συνέπεια να αγνοείται η τύχη τουλάχιστον έξι ανθρώπων. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για 12 αγνοούμενους. Στην επαρχία Ουράμπα της βορειοδυτικής Κολομβίας εξάλλου, οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν ως συνέπεια να πλημμυρίσει ένας ποταμός και δεκάδες οικογένειες υποχρεώθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους. Το τελευταίο τρίμηνο στην Κολομβία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40 άνθρωποι και περίπου 30.000 έχουν φύγει από τα σπίτια τους εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

    [12] Ισχυρή έκρηξη σε υπαίθρια αγορά της Βαγδάτης

    5/12/2003 10:55:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε πολυσύχναστο δρόμο υπαίθριας αγοράς στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας. Όπως ανέφερε ο Αλ Τζανάμπι, από την έκρηξη τραυματίστηκαν και Αμερικανοί στρατιώτες, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει το συμβάν.

    [13] ΟΑΕΔ: Νέα προγράμματα το 2004

    5/12/2003 11:02:00 πμ

    Διευκρινήσεις και πληροφορίες που αφορούν την απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση, έδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Γιάννης Νικολάου, στη ΝΕΤ 105,8. Όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου τα νέα προγράμματα θα εφαρμοστούν το 2004 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους το Ιανουαρίου. Επιχορηγούνται επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων ή επιδοτούνται οι ίδιοι οι άνεργοι που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

    Αφορούν άνεργους άνω των 50 και κάτω των 25 ετών, μακροχρόνια άνεργους, αρχηγούς μονογονεικών οικογενειών και γυναίκες.

    Η διαφοροποίηση τους με τα προηγούμενα έγκειται στην αύξηση του ποσού της επιδότησης, αλλά και στην επιμήκυνση του χρόνου καταβολής της, γεγονός πολύ σημαντικό αφού αυξάνει τις πιθανότητες ο άνεργος να παραμείνει στην επιχείρηση ως αναγκαίο προσωπικό και μετά τη λήξη της επιδότησης.

    [14] Ήττα του Παναθηναϊκού από τη Σιένα

    4/12/2003 11:55:00 μμ

    Ο Παναθηναϊκός έδωσε συνέχεια στα αρνητικά αποτελέσματα των ελληνικών ομάδων, στο πλαίσιο της 5ης ημέρας της Ευρωλίγκα, καθώς ηττήθηκε από τη Σιένα στην Ιταλία, με 86-74. Έτσι, οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν, παραμένουν με μία νίκη στο Β΄ όμιλο του θεσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Κακιούζης, παίκτης της Σιένα εδώ και περίπου ένα χρόνο, ξεχώρισε με 15 πόντους. Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 20-20, 42-37, 63-57, 86-74.

    [15] 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου στο Βόλο

    5/12/2003 8:33:00 πμ

    Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, από τη διαχρονική κλασική παντομίμα του Μαρσέλ Μαρσό μέχρι τις πιο σύγχρονες μορφές των μεικτών παραστάσεων, περιλαμβάνει το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου, που ξεκινά στις 20 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου του 2004. Την αυλαία των εκδηλώσεων θα "σηκώσει" και θα "ξεσηκώσει" με τον παθιασμένο χορό της, η κυρία του ισπανικού φλαμένκο, Κριστίνα Χόγιος.

    Ενα πανόραμα τεχνών και πολιτισμών

    Όσοι βρεθούν στο Βόλο θα μπορέσουν να την απολαύσουν, στην παράσταση "Στην ώρα και στο ρυθμό" που θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Δεκεμβρίου, να συνδυάζει τη δεξιοτεχνία με το πάθος, το παλιό με το σύγχρονο, μέσα από τους ρυθμούς του φλαμένκο.

    Στις 23 και 25 Δεκεμβρίου, ο διάσημος μίμος Μαρσέλ Μαρσό θα τιμηθεί από τον Δήμο Βόλου σε μία ειδική τελετή και θα "μεταφέρει" στο κοινό, με τις κινήσεις του σώματός του και τις εκφράσεις του προσώπου του, τη μαγεία της φαντασίας και της σιωπής.

    Στις 26 και 27 Δεκεμβρίου, η Ορίλια Τιερί και ο Ζαΐμ Μαρτίνες υπο τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Βικτόριας Τιερί Τσάπλιν παρουσιάζουν την παράσταση "Το ορατόριο της Ορίλια" και μεταφέρουν σε έναν κόσμο, όπου το ανθρώπινο σώμα δεν γνωρίζει όρια.

    Στις 29 και 30 Δεκεμβρίου οι Fiat Lux μεταφέρουν το κοινό νοερά σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι της πολύχρωμης Βρετάνης, στη Γαλλία, όπου συμβαίνουν πολλά και ξεκαρδιστικά.

    Ακολουθεί ο Ενιο Μαρκέτο, από τη Βενετία, στις 3,4, και 5 Ιανουαρίου.

    Τέλος, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται πολυθέαμα-αφιέρωμα στους Βeatles που διοργανώνεται με αφορμή τα 40 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος.

    Πρόκειται για ένα πολυθέαμα που συνδυάζει ζωντανή μουσική, αφήγηση, προβολή slides και βίντεο, αλλά και μικρά θεατροποιημένα κομμάτια, όλα με τη συνεργασία μαθητών της πόλης.

    Αλλωστε, η παράσταση αυτή θα "επισκεφθεί" όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Μαγνησίας.

    Καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και φέτος είναι ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος.

    Όλες οι εκδηλώσεις γίνονται με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων.

    [16] Σπάνε τα ρεκόρ εθελοντισμού για το 2004

    5/12/2003 8:05:00 πμ

    Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού η σημερινή και το μαζικότερο πρόγραμμα Εθελοντισμού βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας, με την ευκαιρία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Περισσότεροι από 130.000 Έλληνες αλλά και ξένοι υπήκοοι, έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, διαψεύδοντας όλους όσοι πίστευαν ότι η ιδέα του Εθελοντισμού είναι ξένη προς τους Έλληνες. Βραβεία σε άτομα και μη κυβερνητικούς φορείς που διακρίθηκαν για την εθελοντική προσφορά τους στον τομές της πρόνοιας θα απονείμουν από κοινού σήμερα, η ΕΡΑ και το υπουργείο Υγείας-Πρόνοιας.

    Ο Εθελοντισμός σε αριθμούς

    Σύμφωνα με στοιχεία της "Αθήνα 2004" από την προβλεπόμενη συνέντευξη έχουν περάσει 48.000 υποψήφιοι Εθελοντές, ενώ άλλοι 40.000 κάτοικοι εξωτερικού (ομογενείς και αλλοδαποί) θα περάσουν παρόμοια διαδικασία, με τη βοήθεια ειδικού ερωτηματολογίου το οποίο τους αποστέλλεται.

    Εντός του Δεκεμβρίου ξεκινά το πρόγραμμα ένταξης των υποψήφιων εθελοντών στις θέσεις στις οποίες θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ τον Μάιο θα αρχίσουν τα πρώτα εκπαιδευτικά σεμινάρια.

    Τα προγράμματα αυτά έχουν σχεδιασθεί ειδικά για τις ανάγκες των Αγώνων, ωστόσο, θα προσφέρουν ευρύτερες γνώσεις και χρήσιμη εμπειρία, η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί στη μετα-Ολυμπιακή περίοδο.

    Την ίδια ώρα, μέχρι στιγμής, περίπου 2.000 Εθελοντές της ΑΘΗΝΑ 2004, έχουν ήδη δοκιμασθεί στις προ-Ολυμπιακές Αθλητικές διοργανώσεις, ενώ άλλοι τόσοι υπολογίζεται ότι θα συμμετάσχουν στις αντίστοιχες διοργανώσεις που θα πραγματοποιηθούν ως το καλοκαίρι του 2004.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 December 2003 - 10:05:42 UTC