Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Καραμανλής
  • [02] Συμπόσιο για τον σοσιαλισμό από το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν
  • [04] Ισόβια σε δημοσιογράφους για τη γενοκτονία στη Ρουάντα
  • [05] Επίθεση Φερχόιγκεν κατά της Τουρκίας
  • [06] Αυστραλία: Συνελήφθη 20χρονος ύποπτος για τρομοκρατία
  • [07] Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τη Σαουδική Αραβία
  • [08] Κύμα δολοφονιών σε χωριά των νοτίων Φιλιππίνων
  • [09] Χίλιοι Ιάπωνες στρατιώτες σύντομα στο Ιράκ
  • [10] Με εκατομμύρια δολάρια χρηματοδοτεί ο Σαντάμ την αντίσταση
  • [11] Κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων
  • [12] Νίκη της Ρεάλ στο ντέρμπι της Μαδρίτης
  • [13] Εγκαίνια έκθεσης ''Πόλεμος εν πολέμω 1912-1913''
  • [14] Στο φως η ''Πομπηία της εποχής του Χαλκού''
  • [15] Καμία ανησυχία για τη γρίπη
  • [16] Ελκυστικός στόχος για τρομοκράτες ο κυβερνοχώρος
  • [17] Προσοχή στους παντρεμένους με... κόκκινο αυτοκίνητο!

    [01] Στη Σύνοδο του ΕΛΚ ο Καραμανλής

    4/12/2003 11:21:00 πμ

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με θέμα τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, θα συμμετάσχει την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής. Η Σύνοδος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΚ κ. Β. Μάρτενς και του Πρωθυπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Π. Ραφαρέν. Τον κ. Καραμανλή συνοδεύουν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής κ. Γ. Βαληνάκης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    [02] Συμπόσιο για τον σοσιαλισμό από το ΠΑΣΟΚ

    4/12/2003 11:06:00 πμ

    Διεθνές διήμερο συμπόσιο με θέμα "Σύγχρονοι σοσιαλιστές νέες απαντήσεις", διοργανώνει το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ. Βασικοί ομιλητές την πρώτη ημέρα είναι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ και ο πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν. Μεταξύ των θεμάτων που θα αναπτυχθούν είναι η παγκοσμιοποίηση και ανακατανομή του πλούτου, ο δεθνοποιημένος ρόλος της Αριστεράς και η διεθνής ασφάλεια συνεργασία. Στο συμπόσιο, θα υπάρξουν εισηγήσεις και από άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

    [03] Επίσκεψη Ράμσφελντ στο Αφγανιστάν

    4/12/2003 10:07:00 πμ

    Στο βόρειο Αφγανιστάν έφτασε το πρωί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στο πλαίσιο της ολιγόωρης επίσκεψής του στη χώρα. Ο Ράμσφελντ έφτασε στο Μαζάρ ι Σαρίφ, όπου θα έχει συναντήσεις με τους δύο αντίπαλους πολέμαρχους, τον Μοχάμεντ Αττα και τον Αμπντούλ Ρασίντι Ντόσταμ, οι δυνάμεις των οποίων συγκρούονται σχεδόν καθημερινά, για τον έλεγχο του βορείου Αφγανιστάν και της συγκεκριμένης περιοχής. Συνεργάτης του Ράμσφελντ δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου είναι να γίνει κατανοητό από τους Αφγανούς ότι η κυβέρνηση Καρζάι κάνει σημαντική προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία της στην επαρχία και ιδιαίτερα στη βόρεια χώρα, με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ θα αναχωρήσει το μεσημέρι για την Καμπούλ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και την ηγεσία των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    [04] Ισόβια σε δημοσιογράφους για τη γενοκτονία στη Ρουάντα

    4/12/2003 8:37:00 πμ

    Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι

    σκοτώθηκαν το 1994

    Σε ισόβια, καταδίκασε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα, δύο δημοσιογράφους, ενώ σε άλλον έναν επέβαλε ποινή κάθειρξης 35 ετών. Οι τρεις άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για το ρόλο τους στη γενοκτονία των μελών της φυλής Τουτσι στη Ρουάντα, καθώς διέσπειραν εθνικό μίσος και προέτρεπαν σε δολοφονίες, χρησιμοποιώντας την επιρροή τους. Σημειώνεται ότι μέσα σε ένα τρίμηνο του 1994, στη μικρή αυτή κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εξτρεμιστές Χούτου σφάγιασαν περίπου 800.000 Τούτσι, αλλά και μετριοπαθείς Χούτου.

    Παρομοίαζαν του Τούτσι με ''κατσαρίδες''

    Πρόκειται για τον ιστορικό Φερντινάν Ναχιμάνα, έναν από τους ιδρυτές και υπεύθυνους του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTLM και τον Χασάν Νγκουέζε πρώην διευθυντή και αρχισυντάκτη του περιοδικού Κangura.

    Τα δύο μέσα ενημέρωσης είχαν κατ' επανάληψη καλέσει τα μέλη της φυλής Χούτου να συνεχίσουν το "ξεκαθάρισμα", παρομοίαζαν του Τούτσι με "κατσαρίδες", ενώ επαναλάμβαναν ότι "οι τάφοι δεν έχουν γεμίσει ακόμα".

    Ο τρίτος άνδρας που καταδικάστηκε σε 35ετή κάθειρξη είναι ο νομικός Ζαν Μπόσκο Μπαραγιαγκουίζα, συνιδρυτής του RTLM.

    Η ισόβια ποινή είναι η μεγαλύτερη, που μπορεί να επιβάλλει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Ρουάντα, που συστήθηκε λίγους μήνες μετά τη γενοκτονία με εντολή των Ηνωμένων Εθνών και με στόχο την εκδίκαση υποθέσεων σχετικών με τα τραγικά γεγονότα.

    Εδρεύει στην Αρούσα της Τανζανίας.

    Τον περασμένο Αύγουστο, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ποινή των ισοβίων και για τους τρεις κατηγορούμενους, που είχαν αρνηθεί την ενοχή τους. Οι συνήγοροί τους ζήτησαν την αθώωσή τους.

    Τέλος να αναφέρουμε ότι στις 26 Νοεμβρίου 2003 άρχισε η δίκη τεσσάρων πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Ρουάντα, οι οποίοι κατηγορούνται για τις δραστηριότητες και το ρόλο τους στη γενοκτονία του 1994, καθώς ευθύνονται μεταξύ άλλων για την εκπαίδευση πολιτοφυλάκων και τη σύνταξη καταλόγων με τα υποψήφια θύματα.

    [05] Επίθεση Φερχόιγκεν κατά της Τουρκίας

    4/12/2003 12:20:00 πμ

    Σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και των Τούρκων στρατηγών χρησιμοποίησε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν. "Η λύση δεν βρίσκεται στον κ. Ντενκτάς, ο οποίος νομίζει ότι μπορεί να σέρνει από τη μύτη όλο τον υπόλοιπο κόσμο για πολύ καιρό ακόμα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος υπογραμμίζοντας ότι "είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να βρει μία λύση για το Κυπριακό πριν από την 1η Μαίου του 2004".

    Σοκ στην Τουρκία και το ψευδοκράτος

    Ο κ. Φερχόιγκεν, κατηγόρησε επίσης τους Τούρκους στρατηγούς, ότι δημιουργούν την εντύπωση ότι οι Έλληνες έχουν περικυκλώσει την Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στις εκλογές στα Κατεχόμενα, τόνισε ότι πολιτικά θα έχουν αξία, μόνο αν νικήσει η αντιπολίτευση.

    Οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου, προκάλεσαν σοκ στην Τουρκία.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση σχετικά με τη στάση των Τούρκων στρατηγών τονίζοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το καθήκον τους, ακολουθώντας την κατεύθυνση της πολιτικής του κράτους αναφορικά με το Κυπριακό και την ΕΕ.

    Αμεση υπήρξε και η αντίδραση του ίδιου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    "Ο Ευρωπαίος Επίτροπος νομίζει ότι μπορεί να αναγκάσει τον καθένα να ενεργεί όπως θέλει ο ίδιος, σείοντας το Ευρωπαϊκό καρότο" δήλωσε ο Ντενκτάς, τονίζοντας ότι ο κ. Φερχόιγκεν προκαλεί χάος "όπως ένας ταύρος σε υαλοπωλείο"

    Είπε επίσης ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν έγιναν για να δώσουν το μήνυμα στους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση, που τάσσεται υπέρ του σχεδίου Ανάν.

    [06] Αυστραλία: Συνελήφθη 20χρονος ύποπτος για τρομοκρατία

    4/12/2003 11:05:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας 20χρονος μουσουλμάνος κρατείται από τις αρχές της Αυστραλίας με την κατηγορία της "προετοιμασίας τρομοκρατικής πράξης". Ο νεαρός Ζακ Μάλαχ, συνελήφθη χθες στο σπίτι του στα περίχωρα του Σίδνεϊ, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, σε περιοχή όπου κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι. Ο συλληφθείς, που το τελευταίο διάστημα είχε μπει στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οδηγήθηκε το πρωί ενώπιον δικαστηρίου του Σίδνεϊ, όπου του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος και θα παραμείνει κρατούμενος ως την επόμενη ακροαματική διαδικασία που ορίστηκε για τις 23 Δεκεμβρίου.

    Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της ισόβιας κάθειρξης

    Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, ο συλληφθείς ήταν γνωστός για τη δράση του στις διωκτικές αρχές εδώ και χρόνια και φαίνεται ότι δεν συνεργαζόταν με άλλους.

    Στο σπίτι του Μάλαχ βρέθηκε και κατασχέθηκε βιντεοταινία για τον ''ιερό πόλεμο'', γράφει η εφημερίδα ''Τhe Australian''.

    Με βάση το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Αυστραλία, ο Μάλαχ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

    [07] Νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τη Σαουδική Αραβία

    4/12/2003 10:51:00 πμ

    Με νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη Σαουδική Αραβία επιμένουν οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Ριάντ. Χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προειδοποιήσει για πιθανά χτυπήματα σε συγκροτήματα κατοικιών, όπου διαμένουν δυτικοί πολίτες, ενώ σήμερα κάνει λόγο για επαπειλούμενες ενέργειες εναντίον αεροσκαφών και άλλων μέσων μεταφοράς. Το παράδειγμα των ΗΠΑ μιμήθηκε και το βρετανικό Φόρεϊν Οφις κάνοντας αναφορά σε ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι προετοιμάζονται και άλλες βομβιστικές επιθέσεις στην περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος και η οδηγία που εξέδωσε σήμερα η Αυστραλία, με την οποία προτρέπει τους πολίτες της που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και ανησυχούν για την ασφάλειά τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναχώρησής τους.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Συναγερμός για νέα χτυπήματα

    [08] Κύμα δολοφονιών σε χωριά των νοτίων Φιλιππίνων

    4/12/2003 8:46:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Τέσσερις μουσουλμάνοι, μεταξύ αυτών και ένας κληρικός και ένας δημοτικός σύμβουλος, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από αγνώστους, σε χωριό των νότιων Φιλιππίνων. Οι οκτώ δράστες ανάγκασαν τα θύματά τους να βγουν από τα σπίτια τους και εν συνεχεία τους δολοφόνησαν μπροστά σε ένα τζαμί. Αλλά και στο γειτονικό χωριό πριν από περίπου δύο εβδομάδες άλλοι τρεις μουσουλμάνοι, έπεσαν θύματα απαγωγής την ώρα που προσεύχονταν μέσα σε ένα τζαμί και κατόπιν εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Τα κίνητρα των δολοφονιών παραμένουν ανεξακρίβωτα, ωστόσο η αστυνομία πιστεύει ότι οι δράστες ήταν οι ίδιοι και στις δύο περιπτώσεις.

    [09] Χίλιοι Ιάπωνες στρατιώτες σύντομα στο Ιράκ

    4/12/2003 10:06:00 πμ

    Το πράσινο φως για την αποστολή 1.100 στρατιωτών έδωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, αφού εξέτασε το ζήτημα σε συνεργασία με τον υπουργό Αμυνας, απεφάνθη ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις για κάποιο βαθμό ασφάλειας στην περιοχή της Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, όπου πρόκειται να σταλούν οι ιαπωνικές δυνάμεις. Μία μονάδα ανδρών της πολεμικής αεροπορίας θα σταλεί πιθανότατα πριν το τέλος του έτους και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες μονάδες, στις αρχές του νέου χρόνου.

    Προς αποστολή δυνάμεων και στο Κουβέιτ προσανατολίζεται η κυβέρνηση

    Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα "Γιομιούρι Σίμπουν" επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, ενώ η "Μαϊνίτσι Σίμπουν" γράφει από την πλευρά της ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την αποστολή μιας μονάδας στο Κουβέιτ και σε άλλες γειτονικές χώρες πριν από το τέλος του 2003 και ότι ο κύριος όγκος των χερσαίων δυνάμεων θα φτάσει στο Ιράκ τον Ιανουάριο.

    Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται ότι θα εγκρίνει την αποστολή το νωρίτερο την ερχόμενη Δευτέρα.

    Οι ιαπωνικές δυνάμεις θα αναλάβουν τη λογιστική υποστήριξη των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων και θα έχουν ανθρωπιστικό ρόλο.

    Αν το σχέδιο εγκριθεί την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη θα συγκληθεί μια ειδική επιτροπή των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου για να το μελετήσει.

    [10] Με εκατομμύρια δολάρια χρηματοδοτεί ο Σαντάμ την αντίσταση

    4/12/2003 9:01:00 πμ

    Περί τα 132 εκατ. δολάρια έχει στην κατοχή του ο Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία πιθανότατα διοχετεύει στη χρηματοδότηση της ιρακινής αντίστασης, υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC. Επικαλούμενο μία επιστολή που φέρεται να γράφτηκε από τον ίδιο τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά και δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, το κανάλι ανέφερε ότι λίγες ώρες πριν την αμερικανική εισβολή ο Σαντάμ Χουσεΐν απέσυρε περισσότερα από 1 δις δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ.

    Η χειρόγραφη επιστολή του Σαντάμ, με ημερομηνία 19 Μαρτίου 2003, βρέθηκε από Αμερικανούς πράκτορες στα αρχεία της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ.

    ''Με αυτό το γραπτό σημείωμα δίνουμε την άδεια στους κ. Κουσάι Σαντάμ Χουσεΐν και Χεκμάτ Μεζμπάν Ιμπραήμ να λάβουν τα ακόλουθα ποσά: 920 εκ. δολάρια και 90 εκατ. ευρώ. Για να τα προστατεύσουν και να τα σώσουν από την αμερικανική επίθεση'' αναφέρεται στην επιστολή, όπως τη μετέφρασε το κανάλι.

    Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, που ήταν σε μετρητά, έχει ήδη βρεθεί, όμως 33 κουτιά με χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων, που αντιστοιχεί σε 132 εκατ. δολάρια συνολικά, δεν εντοπίστηκαν.

    [11] Κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων

    4/12/2003 8:23:00 πμ

    Οικονομικά κίνητρα για την πρόσληψη ανέργων, προβλέπει το νομοσχέδιο για την απασχόληση που δίνει την Πέμπτη στη δημοσιότητα, ο υπουργός Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας. Προτεραιότητα, δίδεται στην αύξηση της απασχόλησης των νέων κάτω των 25 ετών, στους άνεργους άνω των 55 που θα έχουν τουλάχιστον 6.000 ένσημα, και τις άνεργες μητέρες.

    Προτεραιότητα οι άνεργες μητέρες νέοι και ηλικιωμένοι

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων από εργοδοτικές εισφορές, όταν προσλαμβάνουν άνεργες μητέρες, ενώ το μέτρο επεκτείνεται σε τόσα χρόνια όσα και τα προστατευόμενα μέλη. Ετσι για μητέρα τριών παιδιών το η απαλλαγή ορίζεται στα τρία έτη.

    Οι εργοδότες που προσλαμβάνουν εργαζόμενο για αναπλήρωση γυναικών που απουσιάζουν από την εργασία τους λόγω άδειας κύησης και λοχείας, επιδοτούνται των εισφορών για όσο χρόνο διαρκεί η άδεια.

    Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΟΓΑ, οι αγρότισσες για κάθε παιδί που αποκτούν. Το μέτρο ισχύει για ένα χρόνο.

    Επίσης καθορίζεται ως κίνητρο για την πρόσληψη μακροχρονίως ανέργων άνω των 55 ετών, επιδότηση του 50% των εισφορών. Η ρύθμιση θα ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους κάτω των 25 ετών.

    [12] Νίκη της Ρεάλ στο ντέρμπι της Μαδρίτης

    4/12/2003 12:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα ανέβηκε η Ρεάλ Μαδρίτης μετά και τους αγώνες της 14ης ημέρας του ισπανικού πρωταθλήματος. Η Ρεάλ επικράτησε της Ατλέτικο στο τοπικό ντέρμπι της Μαδρίτης με 2-0 και αποσπάστηκε δύο βαθμούς από την Βαλένθια, που την Τετάρτη αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Ρεάλ Σοσιεδάδ. Στα υπόλοιπα ματς της αγωνιστικής η Μπαρτσελόνα διασύρθηκε από την Μάλαγα με 5-1 και παρέμεινε αρκετά πίσω στην κούρσα για το πρωτάθλημα. Βαθμούς έχασε και η Λα Κορούνια που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 στην έδρα της Βαγιαδολίδ, ενώ η Οσασούνα συνέχισε την ξέφρενη πορεία της και με την νίκη της με 1-0 στην έδρα της Εσπανιόλ ανέβηκε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η Μαγιόρκα πιστοποίησε την αγωνιστική της άνοδο επικρατώντας με 2-0 της Βιγιαρεάλ στο καυτό "Ελ Μαδριγάλ".

    Η Ρεάλ επικράτησε της Ατλέτικο στο τοπικό ντέρμπι της Μαδρίτης με 2-0 και αποσπάστηκε δύο βαθμούς από την Βαλένθια, που την Τετάρτη αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Ρεάλ Σοσιεδάδ.

    Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Ρονάλντο (16ο δευτερόλεπτο) και Ραούλ (20΄) ενώ με την Ατλέτικο αγωνίστηκε και ο Ντέμης Νικολαίδης για 61 λεπτά πριν αντικατασταθεί από τον Παούνοβιτς.

    Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία:

    Ρεάλ Σοσιεδάδ-Βαλένθια 0-0 Θέλτα-Αλμπαθέτε 2-2 Εσπανιόλ-Οσασούνα 0-1 Μάλαγα-Μπαρτσελόνα 5-1 Μπέτις-Μούρθια 1-1 Βαγιαδολίδ-Λα Κορούνια 1-1 Βιγιαρεάλ-Μαγιόρκα 0-2 Ρεάλ Μ.-Ατλέτικο Μ. 2-0 Σανταντέρ-Σεβίλλη 4/12 Σαραγόσα-Μπιλμπάο 4/12

    Βαθμολογία σε 14 αγώνες:

    Ρεάλ Μ. 30 Βαλένθια 28 Λα Κορούνια 27 Οσασούνα 23 Ατλέτικο Μ. 22 Μπαρτσελόνα 20 Σανταντέρ 20-13αγ. Μπιλμπάο 20-13αγ. Βιγιαρεάλ 20 Μάλαγα 20 Βαγιαδολίδ 20 Μαγιόρκα 20

    [13] Εγκαίνια έκθεσης ''Πόλεμος εν πολέμω 1912-1913''

    4/12/2003 12:10:00 πμ

    Την έκθεση ''Πόλεμος εν πολέμω 1912-13'' εγκαινίασε την Τετάρτη στο θωρηκτό ''Αβέρωφ'' ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου. Τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν χρονικά με την 101η επέτειο από την ιστορική ναυμαχία της ''Ελλης'' στην οποία ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής το θωρηκτό ''Αβέρωφ'' καταναυμάχησε τον τουρκικό και εξασφάλισε την κυριαρχία του Αιγαίου. Πρωταγωνιστής αυτής της ελληνικής νίκης ήταν ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Η έκθεση που διοργανώνεται από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και τη χορηγεία των Ελληνικών Ναυπηγείων φέρει τον τίτλο της ομώνυμης οπερέτας του Σπύρου Σαμαρά και αναφέρεται στα κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά δρώμενα της εποχής και σε θέματα τέχνης.

    Εκθεσιακός πόλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σεπτέμβριο του 2004 και φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να αποτελέσει άλλο ένα εκθεσιακό πόλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Στο μεταξύ, τον προστάτη του Αγιο Νικόλαο γιορτάζει το Σάββατο το Πολεμικό μας Ναυτικό.

    Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου θα καταπλεύσουν η φρεγάτα ''Αιγαίο'' και η πυραλαύκατος ''Μαριδάκης''.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται σε περιπολία θα καταπλεύσουν στα νησιά του Αιγαίου, όπως στην Κάλυμνο η κανονιοφόρος ''Πυρπολητής'', στις Οινούσες το περιπολικό ''Στάμου'' και στη Λέσβο η τορπιλάκατος ''Τοξότης''.

    [14] Στο φως η ''Πομπηία της εποχής του Χαλκού''

    4/12/2003 12:25:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ερείπια της αρχαίας πόλης Ελίκης, η οποία είχε καταστραφεί την εποχή του Πλάτωνα από σεισμό. Οι συνεχιζόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως κάτι ακόμη πιο αρχαίο, σπάνιο και ενδιαφέρον: Λίθινα θεμέλια, καλντερίμια και πήλινα σκεύη ενός καλοδιατηρημένου αστικού κέντρου ηλικίας 4,500 ετών, ενός από τους ελάχιστους οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, που έχουν ανακαλυφθεί σε ελληνικό έδαφος. Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "New York Times" όπως προκύπτει από τις πρώτες μελέτες των ευρημάτων του προϊστορικού οικισμού, επρόκειτο για μια ευημερούσα πόλη, σύγχρονων των πλουσιότερων εποχών της προ-ομηρική Τροίας.

    Στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα μίλησε η αρχαιολόγος και μια εκ των διευθυνόντων των ανασκαφών στην Ελίκη, δρ. Δώρα Κατσανοπούλου ότι "κατέστη σαφές από την αρχή πως είχαμε κάνει μια σημαντική ανακάλυψη. Aναζητούσαμε την Πομπηία των κλασικών χρόνων και τελικά βρήκαμε την Πομπηία της εποχής του Χαλκού".

    Οι ανασκαφές, που έφεραν στο φως απροσδόκητα ευρήματα, ξεκίνησαν το 2001, η επίσημη αναφορά της κ. Κατσανοπούλου υπεβλήθη την Τρίτη προς το ΥΠΠΟ, ενώ αφιέρωμα στις προϊστορικές και κλασικές ανασκαφές στην περιοχή της Ελίκης θα δημοσιεύσει προσεχές τεύχος (Ιανουαρίου) του περιοδικού Archaeology του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

    [15] Καμία ανησυχία για τη γρίπη

    4/12/2003 10:30:00 πμ

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της γρίπης, που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, εκτιμά ότι η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη, αλλά θεωρεί ότι είναι αναμενόμενο τις προσεχείς εβδομάδες να έρθει και στη χώρα μας. Οι ειδικοί όμως, υπενθυμίζουν τους κανόνες προφύλαξης που πρέπει να τηρούμε και συνιστούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν ευπαθή υγεία. Το ΚΕΕΛ, με ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι παραλλαγή του στελέχους, Α/Fugian/441/2002 (H3N2) που ευθύνεται για τη γρίπη, περιλαμβάνεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα.

    Σε ετοιμότητα το Υπουργείο

    Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το φετινό εμβόλιο παρέχει προστασία, έναντι της γρίπης, που σύμφωνα με το ΚΕΕΛ, φθάνει σε ποσοστό το 60-70%.

    Η Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, εκτιμώντας τη κατάσταση, έκρινε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος τροποποίησης της πολιτικής εμβολιασμού.

    Ωστόσο συνιστά τον εμβολιασμό:

    -στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

    -στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού

    -στους πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα

    -στους πάσχοντες από καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και πασχόντων από AIDS

    -σε όσους έρχονται σε συχνή/καθημερινή επαφή με τους παραπάνω (π.χ. συγγενείς γιατρούς νοσηλευτές).

    Όσον αφορά τα παιδιά, οι παιδίατροι συνιστούν να μην υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, καθώς όπως αναφέρουν σε παιδιά κάτω των 7 ετών η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 50% με 60%.

    Υπουργείο και ΚΕΕΛ παραμένουν πάντως σε ετοιμότητα και σε περίπτωση που χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων αυτά θα ανακοινωθούν αρμοδίως.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Επιδημία γρίπης χτυπά την πόρτα της Ευρώπης.

    [16] Ελκυστικός στόχος για τρομοκράτες ο κυβερνοχώρος

    4/12/2003 10:35:00 πμ

    Χάος σε 500.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε ο ιός Blaster κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Θεωρείται, όμως, ασήμαντος μπροστά στο τι θα μπορούσε να κάνει μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση στον κυβερνοχώρο, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. "Οι επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί μέχρι σήμερα ήταν σχετικά απλές και μη καταστροφικές", είπε ο Αμίτ Γιόραν, διευθυντής του τμήματος Εθνικής Κυβερνητικής Ασφάλειας, σε μια σύσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων με στελέχη εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. "Όμως, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό επ' άπειρον", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο αξιωματούχος Τομ Ριτζ τόνισε από την πλευρά του ότι το ίντερνετ και τα δίκτυα από τα οποία εξαρτάται η σύγχρονη αμερικανική βιομηχανία αποτελούν "ελκυστικό στόχο για τρομοκράτες".

    ''Απαράδεκτο'' το επίπεδο προστασίας

    Μια άσκηση προσομοίωσης επίθεσης σε τράπεζες, εταιρείες κοινής ωφέλειας και άλλες υπηρεσίες, που έγινε τον Οκτώβριο, έδειξε ότι υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα.

    Ο Γιόραν χαρακτήρισε την άσκηση αυτή σαν ένα τεστ για να δοκιμαστεί πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι εταιρείες και οι κυβερνητικές υπηρεσίες σε μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση. Το επίπεδο προστασίας των κυβερνητικών δικτύων είναι "απαράδεκτο", τόνισε.

    Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι τέτοιου είδους επιθέσεις μπορεί να σπείρουν το χάος στα συστήματα τηλεπικοινωνιών, στα τραπεζικά και εμπορικά δίκτυα και σε άλλες υπηρεσίες. Οι δράστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κάποιον ιό ή να μπουν στα δίκτυα μέσω κενών ασφαλείας στο λογισμικό ή με κάποια άλλη μέθοδο.

    [17] Προσοχή στους παντρεμένους με... κόκκινο αυτοκίνητο!

    4/12/2003 11:02:00 πμ

    Οι γυναίκες που αναζητούν τον έρωτα θέλουν το αυτοκίνητο τους να έχει ζεστά και δυνατά χρώματα, όπως το κόκκινο και οι αποχρώσεις του, αλλά μόλις αποκτήσουν μόνιμο σύντροφο θα επιθυμούσαν ένα πιο ψυχρό πράσινο, αναφέρει μελέτη βρετανικής ασφαλιστικής εταιρίας. Από την πλευρά τους, οι αδέσμευτοι άνδρες επιδιώκουν να προκαλούν την προσοχή του αντιθέτου φύλου οδηγώντας μαύρα γρήγορα οχήματα, τα οποία αντικαθιστούν με ασημί μόλις παντρευτούν. Αντίθετα, τα ζευγάρια με παιδιά δείχνουν με προτίμηση στο καφέ και στις αποχρώσεις του πράσινου.

    Ενδιαφέροντα συμπεράσματα

    ''Παρά το γεγονός ότι η έρευνα μας ξεκίνησε σαν αστείο, είναι πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που προέκυψαν και αποδεικνύεται ότι οι άγαμοι εποχούμενοι προτιμούν οχήματα με έντονα και ζωηρά χρώματα. Πιθανόν να προσπαθούν να προσελκύσουν την προσοχή του αντιθέτου φύλου, οπότε όταν παντρευτούν δεν την αναζητούν πλέον'', δήλωσε η Νικόλ Τζόις, εκπρόσωπος της μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας.

    ''Ωστόσο, πολλά από τα παντρεμένα ζευγάρια στην εταιρία μας οδηγούν κόκκινα αυτοκίνητα, ίσως να θέλουν να κρύψουν κάτι!'', είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία τα συνέλεξε από τους 700.000 ασφαλιστικούς φακέλους της εταιρίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 December 2003 - 10:08:56 UTC