Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε Ολυμπιακή, ΟΛΜΕ, ΙΚΑ
  • [02] Μπαράζ ληστειών σε Τράπεζες
  • [03] Πρόσκληση διαλόγου από Σκανδαλίδη προς δημάρχους
  • [04] Παράταση μιας εβδομάδας στην υπόθεση Λοϊζίδου
  • [05] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία σε Ιταλία-Βρετανία
  • [06] ''Τρίζει'' η καρέκλα του Μπλερ
  • [07] Βίαιες συγκρούσεις σε διαδηλώσεις στο Περού
  • [08] Απέτρεψαν νέα τρομοκρατική επίθεση οι αρχές του Ριάντ
  • [09] Διαδηλώσεις και τραυματισμοί στις νήσους Κομόρες
  • [10] Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ραμάντι
  • [11] Αντεγκλήσεις για την οικονομική πολιτική
  • [12] Ήττα του Πανιωνίου στο ''Καμπ Νου''

    [01] Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε Ολυμπιακή, ΟΛΜΕ, ΙΚΑ

    28/11/2003 9:00:00 πμ

    Προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας αναμένονται να προκύψουν σήμερα, μετά την απόφαση των μελών της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών-Φροντιστών (ΕΙΣΦ) της εταιρείας, να προχωρήσουν τελικά στην 48ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει, παρά το γεγονός ότι το Πρωτοδικείο την έκρινε παράνομη και καταχρηστική. Στην απεργία δεν συμμετέχουν οι ιπτάμενοι φροντιστές και συνοδοί της Αεροπλοΐας. Τρίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Συνεχίζουν την απεργία οι εργαζόμενοι στη Στατιστική Υπηρεσία

    Οι φροντιστές έχουν ασκήσει το "δικαίωμα της εναντίωσης" και έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μεταβούν στη νέα εταιρεία, Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ παράλληλα ζητούν την κατάργηση του νέου κανονισμού εργασίας που προβλέπει μειωμένες αποδοχές και περισσότερες ώρες απασχόλησης.

    Σχεδόν οι μισές από τις 110 πτήσεις της Ολυμπιακής Εσωτερικού και εξωτερικού ακυρώνονται, για το λόγο αυτό όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα γραφεία της εταιρείας στα κατά τόπους αεροδρόμια (τηλ. κέντρο 210- 9666666 και 801-11-44444).

    Στο μεταξύ, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των καθηγητών στη συγκέντρωση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 π.μ. μέχρι τις 14.00 για τον πρωινό κύκλο και από τις 14.00 μέχρι τις 17.00 για τον απογευματινό.

    Μεταξύ των αιτημάτων είναι η άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών καθηγητών, πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και σύναψη 12ωρης σύμβασης εργασίας, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών μετά από τρεις συμβάσεις το πολύ και με βάση την προϋπηρεσία τους.

    Τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), κατά τη διάρκεια της πολύωρης γενικής συνέλευσης τους. Οι εργαζόμενοι στη Στατιστική Υπηρεσία συμπληρώνουν δύο μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων με αποτέλεσμα να μην έχουν καταρτιστεί και να μην έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περίπου 30 δείκτες που αφορούν την πορεία την ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Επίσης, δεν έχουν αποσταλεί σε διεθνείς οργανισμούς στοιχεία σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ, το δείκτη τιμών καταναλωτή, τους εθνικούς λογαριασμούς κλπ.

    Εικοσιτετράωρη απεργία, πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι δημοσιογράφοι στην ιδιωτική τηλεόραση, την Πέμπτη οι δημοσιογράφοι στην ιδιωτική ραδιοφωνία, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Οι δημοσιογράφοι στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση θα απεργήσουν, αντίστοιχα, 1 και 2 Δεκεμβρίου.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε και η επαναληπτική γενική συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τις 3 Δεκεμβρίου, όπου πρόκειται να πραγματοποιήσουν 24ωρη αποχή, ενώ 48ωρη θα πραγματοποιήσουν στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2003.

    Βασικό αίτημα τους είναι η επιστροφή από το Δημόσιο του ποσού των 120 δισεκατομμυρίων δραχμών στο Ταμείο Νομικών, που έχει παρακρατηθεί εδώ και χρόνια. Οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στις 13 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των αντιδράσεων για το θέμα του Ταμείου Νομικών.

    [02] Μπαράζ ληστειών σε Τράπεζες

    28/11/2003 10:10:00 πμ

    Τρεις ένοπλες ληστείες σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε υποκαταστήματα Τραπεζών. Συγκεκριμένα, η πρώτη έγινε στις 8 το πρωί στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Πειραιώς 70, όπου δύο άγνωστοι με την απειλή όπλου αφαίρεσαν άγνωστο ποσό και διέφυγαν. Η δεύτερη έγινε στις 9.30 το πρωί στο υποκατάστημα της Εμπορικής, που βρίσκεται Αίαντος και Πεντέλης στα Βριλήσσια. Και σε αυτή τη ληστεία οι δράστες ήταν δύο και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και διέφυγαν. Η τρίτη ληστεία της ημέρας έγινε στις 9.45 το πρωί στη συμβολή της λεωφόρου Ποσειδώνος με την λεωφόρο ΑΛίμου. Δύο άγνωστοι με όπλα μπήκαν στο υποκατάστημα της Eurobank και αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν.

    [03] Πρόσκληση διαλόγου από Σκανδαλίδη προς δημάρχους

    28/11/2003 9:32:00 πμ

    Πρόσκληση σε διάλογο για όλα τα θέματα της Αυτοδιοίκησης προς τους δημάρχους της αντιπολίτευση απηύθυνε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχθηκε στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που άρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου. Οι έντονες αντιπαραθέσεις από την έναρξη του Συνεδρίου είχαν ως αιτία τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας. Τόσο ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλος, όσο και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Πολύδωρας, επιτέθηκαν στην κυβερνητική πολιτική χρησιμοποιώντας μάλιστα σκληρούς όρους, καθώς ο κ. Πολύδωρας έκανε λόγο για "υπεξαίρεση" πόρων της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση. Ο κ. Σκανδαλίδης απέρριψε τις κατηγορίες και τόνισε πως στον προϋπολογισμό του 2004 , οι εν λόγω πόροι αυξήθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με το 2003.

    Δεσμεύσεις από τον Υπ. Εσωτερικών - Επικρίνει η αντιπολίτευση

    Οσον αφορά τις αρμοδιότητες της ΤΑ, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε πως τα ΚΕΠ αποτελούν μόνιμη δομή της Αυτοδιοίκησης και χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ενώ από το επόμενο έτος θα περάσουν στην αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Εγγυήθηκε επίσης τη διατήρηση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", πρόσθετο κονδύλι για τη χρηματοδότηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ το θέμα των σχολικών φυλάκων - οι οποίοι διαμαρτύρονταν έξω και μέσα στο Συνεδριακό Κέντρο από το πρωϊ - είπε βρίσκεται στο τελικό στάδιο απόφασης και θα λυθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

    Στο θέμα που ενδιαφέρει πολλούς Δημάρχους, αυτό σχετικά με τον καταλογισμό ευθυνών σε αιρετούς που έχουν προβεί σε παράτυπες δαπάνες, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως θα καταλογίζονται ευθύνες σε Δημάρχους ή Δημοτικά Συμβούλια για πραγματικά ποινικά κολάσιμες ενέργειες και όχι για ενέργειες που αφορούν δαπάνες που απλώς δεν προβλέπονται από το νόμο.

    Για να διευκρινιστεί αυτό το θέμα, υπήρξε συνεννόηση του υπουργείου Εσωτερικών και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να διαμορφωθεί η οριστική τροπολογία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός υπάρχουν τρεις περιπτώσεις Δημάρχων στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες για εικονικές συναλλαγές και αλλοιώσεις παραστατικών, της τάξης των 800 έως και 1,6 δις. δραχμών.

    Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε στους Δημάρχους τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια την οργάνωση των περιοχών αυτών σε μητροπολιτικές διοικήσεις.

    Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος, αφού άσκησε οξεία κριτική στην αυτοδιοικητική πολιτική της κυβέρνησης, κάλεσε τους συναδέλφους του σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ , Πάρις Κουκουλόπουλος στην ομιλία του παραδέχθηκε πως υπάρχει οικονομικό πρόβλημα σε όλους τους ΟΤΑ και πως είναι δεδομένη η αδυναμία πρόσβασης μεγάλου αριθμού Δήμων στο Γ' ΚΠΣ, ενώ παράλληλα παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίησή του, για Δήμους που έχουν ενταγμένα έργα.

    Κατά τον κ. Κουκουλόπουλο σημαντικό σημείο για την οικονομική αυτοδυναμία της Αυτοδιοικήσης είναι η απόδοση σε αυτήν της φορολογικής αρμοδιότητας. Σε αυτό το σημείο στάθηκε και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης.

    Στην πρώτη ημέρα του Συνεδρίου το λόγο έλαβαν, εκτός από τον Β. Πολύδωρα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σαλαγιάννης, του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, του Συνασπισμού , Σπ. Λυκούδης , του ΔΗΚΚΙ, Σωκράτης Ακριτίδης, και ο Νομάρχης Φλώρινας, Γ. Στρατάκης.

    [04] Παράταση μιας εβδομάδας στην υπόθεση Λοϊζίδου

    28/11/2003 12:01:00 πμ

    Παράταση μίας εβδομάδας δόθηκε την Πέμπτη στη συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης επί του εγγράφου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου. Οι αντιπροσωπείες των 45 κρατών-μελών έλαβαν το έγγραφο των κυρώσεων και οι περισσότερες επιφυλάχθηκαν να διαβουλευθούν με τις κυβερνήσεις τους, γι' αυτό και δόθηκε παράταση. Οι θέσεις των κρατών μελών ποικίλλουν, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να εγκαταλειφθεί η διαδικασία των κυρώσεων και να υιοθετηθεί συμβιβαστικό ψήφισμα. Στο Στρασβούργο, η γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης παρουσίασε στην Επιτροπή Υπουργών το έγγραφο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, για την άρνησή της να συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ''Η Κύπρος δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις''

    Το έγγραφο περιλαμβάνει κλιμακωτές κυρώσεις, ήπιες αρχικώς, που στο τέλος φθάνουν έως και την αποπομπή της Τουρκίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε πως δεν έχει οδηγίες να ανταποκριθεί στην καταβολή των αποζημιώσεων και στην πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση.

    Στο παρασκήνιο, συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τη φόρμουλα που προωθεί η ολλανδική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης για συμβιβαστική λύση, ιδέα την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η Κύπρος.

    Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, από την Αθήνα όπου βρίσκεται, επανέλαβε ότι η Κύπρος δεν θα εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή της απόφασης για την υπόθεση Λοϊζιδου, εκφράζοντας παραλλήλως την ελπίδα το Συμβούλιο υπουργών να περιφρουρήσει την πλήρη εφαρμογή της.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου υπογράμμισε ότι στο μεσοδιάστημα, Κύπρος και Ελλάδα θα εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες σε διπλωματικό- και μόνο- επίπεδο, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα πειστούν οι υπουργοί των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις θέσεις της κυπριακής πλευράς, και δεν θα υιοθετήσουν τη φόρμουλα του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλντερ Σβίμερ, ο οποίος εισηγείται συμβιβασμό στο θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Δεν αποζημίωσε τη Λοϊζίδου η Τουρκία

    [05] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία σε Ιταλία-Βρετανία

    28/11/2003 11:01:00 πμ

    Τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και ο φόβος νέων τρομοκρατικών χτυπημάτων έχει οδηγήσει σε εντατικοποίηση των ερευνών των διωκτικών αρχών στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Ηδη οι αρχές της Ιταλίας και της Βρετανίας, μέσα στο τελευταίο 24ωρο, προχώρησαν σε νέες συλλήψεις υπόπτων. Στο Λονδίνο, η αστυνομία κατέσχεσε μικρή ποσότητα εκρηκτικών στην κατοικία ενός 24χρονου άνδρα, που θεωρείται ύποπτος για σχέσεις με την Αλ Κάιντα, ενώ στο Μιλάνο, πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, συνελήφθησαν από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας, με την κατηγορία ότι στρατολογούσαν καμικάζι για επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ.

    Στρατολογούσαν υποψήφιους καμικάζι, λένε οι αρχές του Μιλάνου

    Μεταξύ των συλληφθέντων, στην Ιταλία, συγκαταλέγεται ο Αλγερινός Μαχζούμπ Αμπντεραζάκ, με το ψευδώνυμο "σεΐχης" που θεωρείται από τους Ιταλούς ανακριτές ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα.

    Ο Μαχζούμπ Αμπντεραζάκ είχε συλληφθεί και πάλι τον περασμένο Ιούλιο στη Γερμανία, αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος έναν μήνα αργότερα λόγω έλλειψης αποδείξεων.

    Σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, το δίκτυο των συλληφθέντων ισλαμιστών είχε την έδρα του στο Μιλάνο, αλλά η δράση του είχε επεκταθεί σε όλη τη βόρεια Ιταλία, με στόχο τη στρατολόγηση καμικάζι για το Ιράκ.

    Πριν μεταβούν στο Ιράκ, οι στρατολογηθέντες εκπαιδεύονταν σε στρατόπεδο στη Συρία από κάποιον μουλά Φουάντ, ή στην Τουρκία, στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

    Σχεδίαζε επίθεση σε γήπεδο ο ύποπτος, εκτιμά η Σκότλαντ Γιαρντ

    Στη Βρετανία, οι αντιτρομοκρατικές αρχές συνέλαβαν έναν 24χρονο άνδρα Πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος εδώ και καιρό βρισκόταν υπό παρακολούθηση, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

    Οι άνδρες της Σκότλαντ Γιαρντ πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι του υπόπτου στο Γκλόσεστερ, όπου εντόπισαν μικρή ποσότητα εκρηκτικών. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκενώθηκαν προληπτικά 119 κατοικίες στη γύρω περιοχή.

    Ο άνδρας κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου όπου και ανακρίνεται, ενώ οι αρχές διατυπώνουν εικασίες ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια αγώνα σε γήπεδο ποδοσφαίρου.

    Παράλληλα η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες σε δύο σπίτια στην περιοχή του Μπλάκμπερν, όπου συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση άλλον έναν 39χρονο άνδρα.

    [06] ''Τρίζει'' η καρέκλα του Μπλερ

    28/11/2003 9:27:00 πμ

    Ανησυχητικά για τους Εργατικούς τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, που τους θέλουν να χάνουν έδαφος και να υπολείπονται δυο μονάδων των Συντηρητικών. Ειδικότερα η δημοσκόπηση έγινε από το Ινστιτούτο Υou Gon, για λογαριασμό της βρετανικής Daily Telegraph, και φέρνει την αντιπολίτευση να κατέχει το 38% της προτίμησης των πολιτών, ποσοστό που κατάφεραν ν' αυξήσουν κατά 4 μονάδες μέσα σ' ένα μήνα από την τελευταία δημοσκόπηση. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών με 19%, έχοντας χάσει τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο μήνα.

    Θεωρείται όμως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός

    Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την ανοδική πορεία των Συντηρητικών στην αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του κόμματος, αποδίδοντας τα εύσημα στον νέο πρόεδρο του κόμματος Μάικλ Χάουαρντ που διαδέχθηκε το μη δημοφιλή, Ντάνκαν Σμιθ.

    Ο Αγγλος πρωθυπουργός όμως, εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 31%, έναντι του Μάικλ Χάουαρντ (27%) και του ηγέτη των Φιλελευθέρων Τσαρλς Κένεντι (10%).

    Παρόλα αυτά, η δημοσκόπηση αναμένεται να πλήξει επιπλέον το κύρος του Μπλερ, ο οποίος μόλις την Τετάρτη παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα για την τελευταία πλήρη κοινοβουλευτική χρονιά πριν από τις γενικές εκλογές του 2005.

    [07] Βίαιες συγκρούσεις σε διαδηλώσεις στο Περού

    28/11/2003 8:25:00 πμ

    Αιματηρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Χουνίν στο Περού. Ενας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ 18 αστυνομικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 12 ξυλοκοπήθηκαν από το πλήθος. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείς ηλεκτρισμού, για την οποία η κυβέρνηση στοχεύει να πάρει 58 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ο υπουργός Εσωτερικών του Περού, Φερνάντο Ροσπιγκλιόσι επέρριψε ευθύνες για τα αιματηρά επεισόδια στους δημάρχους που πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις. ''Η αστυνομία επενέβη για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση και δέχθηκε βροχή από πέτρες και πυροβολισμούς από αυτούς τους βάνδαλους'', είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Το Περού τις τελευταίες ημέρες ζει ογκώδεις διαδηλώσεις πολιτών που αξιώνουν από τον πρόεδρο Αλεξάνδρο Τολέδο να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας.

    [08] Απέτρεψαν νέα τρομοκρατική επίθεση οι αρχές του Ριάντ

    28/11/2003 10:27:00 πμ

    Φορτηγό, το οποίο ήταν φορτωμένο με 2.600 κιλά εκρηκτικών, καθώς και όπλα και πυρομαχικά, εντόπισαν στο Ριάντ οι αστυνομικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τις αρχές, τα εκρηκτικά προορίζονταν για την πραγματοποίηση νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Παράλληλα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, ανακοίνωσε ότι την Τρίτη οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν στο Ριάντ δύο άνδρες, για τους οποίους υπήρχαν πληροφορίες ότι σχεδίαζαν επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κατά την πρώτη ημέρα της γιορτής Αϊντ αλ Φιτρ, για το τέλος του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, κατά την οποία σκοτώθηκε ο ένας ύποπτος, ενώ ο δεύτερος ανατινάχτηκε όταν απασφάλισε χειροβομβίδα.

    [09] Διαδηλώσεις και τραυματισμοί στις νήσους Κομόρες

    28/11/2003 8:24:00 πμ

    Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές τραυματίστηκαν χθες στις νήσους Κομόρες όταν ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους που πραγματοποιούσε αντικυβερνητική διαδήλωση. Επικεφαλής των της πορείας που έγινε στην πρωτεύουσα Μορόνι του νησιού Μεγάλη Κομόρα ήταν ο πρόεδρος ενός εκ των τριών νησιών του συμπλέγματος, ο Αμπντού Σούλε Ελμπακ, ο οποίος σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν είναι μεταξύ των τραυματισμένων. Ωστόσο, μια 29χρονη γυναίκα, η οποία δέχτηκε σφαίρα στο κεφάλι, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν εναντίον του προέδρου της Ένωσης των νήσων, συνταγματάρχη Αζάλι Ασουμάνι.

    [10] Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στο Ραμάντι

    28/11/2003 9:11:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Ενας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά στην πόλη Ραμάντι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, την ώρα που βρισκόταν σε στρατώνα, όπως ανακοινώθηκε από την ηγεσία των αμερικανικών δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίζεται εάν ο στρατιώτης είναι θύμα επίθεσης ανταρτών. Η διοίκηση των κατοχικών δυνάμεων έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε ο στρατιώτης, που ήταν μέλος της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας.

    [11] Αντεγκλήσεις για την οικονομική πολιτική

    28/11/2003 8:28:00 πμ

    Διαξιφισμοί και οξείες αντιπαραθέσεις, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, χαρακτήρισαν τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πορεία της Οικονομίας, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ενώ δεν έλειψαν οι σφοδρές προσωπικές επιθέσεις και οι προγραμματικές αντεγκλήσεις, προεκλογικού χαρακτήρα. Η οικονομία της χώρας είναι δυνατή, αυτή είναι η διαπίστωση όλων των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την πορεία της, τόνισε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη ΝΔ για χρησιμοποίηση ψευδών στοιχείων. Ο Πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα του Κοινοβουλίου κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαφθορά στο δημόσιο, για την γραφειοκρατία και την πραγματική ανεργία.

    Αναφερόμενος στο δημόσιο έλλειμμα, ο κ. Κώστας Σημίτης διευκρίνισε ότι φέτος είναι υψηλότερο γιατί ολοκληρώνονται τα ολυμπιακά έργα και επεσήμανε ότι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του ΟΟΣΑ συμπίπτουν, ενώ υπενθύμισε ότι και η Κομισιόν προέβη σε διορθωτική ανακοίνωση για τις αρχικές της εκτιμήσεις.

    Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χριστοδουλάκης λαμβάνοντας το λόγο υπογράμμισε, ότι η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που ανέσυρε την ελληνική οικονομία από τη θέση του ουραγού στο επίκεντρο των εξελίξεων της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής από την πλευρά του, επανέλαβε τις αιτιάσεις του για διπλά βιβλία, πλασματικούς προϋπολογισμούς και απόκρυψη δαπανών.

    Το ΚΚΕ υποστήριξε ότι τα δύο κόμματα κινούνται μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας του Μάαστριχτ και τέλος, ο Συνασπισμός έκανε λόγο για αλματώδη αύξηση του δανεισμού στα νοικοκυριά και των δανεικών πόρων.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Αντιπαράθεση για την Οικονομία στη Βουλή

    [12] Ήττα του Πανιωνίου στο ''Καμπ Νου''

    28/11/2003 12:11:00 πμ

    Φυσιολογική ήταν η εξέλιξη και το αποτέλεσμα του αγώνα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και του Πανιωνίου στον δεύτερο αγώνα του 2ου γύρου του Κυπέλλου UEFA. Οι Νεοσμυρνιώτες ηττήθηκαν με 2-0 στο "Καμπ Νου", παρουσία περίπου 40.000 θεατών, και η Μπαρτσελόνα πήρε την πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Τα τέρματα των Ισπανών πέτυχαν οι Σαβιόλα (35΄) και Λουίς Γκαρθία (44΄). Το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στη Νέα Σμύρνη (3-0) είχε εξασφαλίσει στην Μπαρτσελόνα την πρόκριση στον τρίτο γύρο του Kυπέλλου UEFA.

    Πήραν τον έλεγχο του αγώνα

    Oι Καταλανοί πήραν τον έλεγχο του αγώνα με το σφύριγμα της έναρξης και προσπάθησαν να πετύχουν γκολ.

    Από την πλευρά του, ο Πανιώνιος ξεκίνησε αμυντικά με σκοπό την καλή εμφάνιση και την όσο το δυνατόν ευπρεπέστερη ήττα. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι στο 18ο λεπτό η κατοχή ήταν 70%-30% υπέρ της Μπαρτσελόνα.

    Όμως, παρά την πίεση τους, οι Ισπανοί ήταν φλύαροι στην ανάπτυξη τους και η ελληνική ομάδα κρατούσε το "μηδέν" στα μετόπισθεν, χωρίς βέβαια να μπορεί να απειλήσει επιθετικά τον αντίπαλο της.

    Στο 25΄, και ενώ η Μπαρτσελόνα πίεζε, ο Ραγκουέλ έκανε φάουλ στον Λουίς Ενρίκε, ο οποίος με τη σειρά του τον χτύπησε με τον αγκώνα εκτός φάσης.

    Ο διαιτητής, αφού πρώτα συμβουλεύθηκε τον τέταρτο, απέβαλε τον Ισπανό με κόκκινη κάρτα και ο Πανιώνιος απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά, οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι και δεν δυσκολεύτηκαν να ανοίξουν το σκορ στο 34΄, όταν ο Λόπες έβγαλε τη μπαλιά για τον Σαβιόλα, ο οποίος "κρέμασε" τον Ντρόμπνι και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Τσέχου.

    Δέκα λεπτά αργότερα, και συγκεκριμένα στο 44', ο Τσάβι έβγαλε εκπληκτική μπαλιά στον Λουίς Γκαρσία, ο οποίος αφού πέρασε τον Ντρόμπνι πλάσαρε και, παρά την προσπάθεια του Σμίλιανιτς να διώξει, η μπάλα πέρασε τη γραμμή.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, αφού η Μπαρτσελόνα έσβησε τις μηχανές, κάτι το οποίο ήταν λογικό αφού ο Ράικαρντ θέλησε να κάνει συντήρηση δυνάμεων ενόψει της δύσκολης συνέχειας στο ισπανικό πρωτάθλημα.

    Έτσι μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε και ο Πανιώνιος έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφυγε από το "Καμπ Νου" με λιγότερα από 3 γκολ στις αποσκευές του, αφού ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 75/76 (6-1), η ΑΕΚ τη σεζόν 00/01 (5-0) και ο Παναθηναϊκός την επόμενη (3-1) δεν τα είχαν καταφέρει.

    Διαιτητής: Κλοντ Κολομπό (Γαλλία)

    Κίτρινες: Ραγκουέλ, Κόντης, Παρόντι

    Κόκκινη: Λουίς Ενρίκε

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Ρουστού, Ράιζιγκερ, Μαρκές, Τσάβι, Σαβιόλα (64΄ Κλάιφερτ), Μάριο, Καρέσμα (59΄ Οφερμαρς), Λουίς Ενρίκε, Λουίς Γκαρσία, Μότα (78΄ Γκεράρντ), Λόπες.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Τζουλιάνο, Τζιωρτζώπουλος, Μαγέφσκι, Πίνο, Παρόδι, Σμίλιανιτς, Μάντζιος (37΄ Κλίμεκ/54΄ Μήτρου), Ραγκουέλ (72΄ Τζιώλης), Κόντης, Γιαννόπουλος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 November 2003 - 9:59:54 UTC