Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποφυλακίζονται οι συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης
  • [02] Ταύτιση απόψεων Αθήνας-Λευκωσίας περί Κυπριακού
  • [03] Τέλος στο θρίλερ με την αποζημίωση Λοϊζίδου
  • [04] Παραπομπή δύο στελεχών στο πειθαρχικό της ΝΔ
  • [05] Τα κριτήρια για τις 25.000 προσλήψεις
  • [06] Τα μεγάλα έργα υποδομής συνεχίζονται και μετά το 2004
  • [07] Κανόνες και όροι για την πολιτική διαφήμιση
  • [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις
  • [09] Διατάχθηκε ΕΔΕ για το ''Κνωσσός Παλάς''
  • [10] Μεγάλη άσκηση πυρόσβεσης στον Ασπρόπυργο
  • [11] Σάτυρος κακοποίησε 15χρονο
  • [12] Ληστές και... ψύχραιμοι
  • [13] Πιστή στο Σύμφωνο Σταθερότητας η Ελλάδα
  • [14] Αναφορά στον χριστιανισμό προτείνουν οι Ιταλοί
  • [15] ''Ύποπτo αέριο'' στον υπόγειο της Ν. Υόρκης
  • [16] Διεθνές ενδιαφέρον για την Γεωργία
  • [17] Σκληρή γλώσσα Βρετανού δικαστικού για το Γκουαντάναμο
  • [18] Απλή επίπληξη για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [19] Ναυτική τραγωδία στη Ζάμπια
  • [20] Συγκρούσεις για το κοινωνικό επίδομα στην Αργεντινή
  • [21] Ο προκάτοχος του Μπρέμερ παραδέχεται λάθη των ΗΠΑ
  • [22] Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την Οικονομία
  • [23] Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το AIDS
  • [24] Όχι άλλο spam!

    [01] Αποφυλακίζονται οι συλληφθέντες της Θεσσαλονίκης

    26/11/2003 6:18:00 μμ

    Την αποφυλάκιση των επτά κρατουμένων για τα επεισόδια στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημελλειοδικών Θεσσαλονίκης. Στους επτά επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και συγκεριμένα στους αλλοδαπούς απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ στους Έλληνες, να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους και να διαμένουν στην κατοικία που είχαν δηλώσει ως μόνιμη κατά την σύλληψή τους. Την ικανοποίηση του για την απόφαση εξέφρασε ο Χρήστος Πρωτόπαπας. "Η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως πάντα, με αίσθημα ευθύνης αποφάσισε ανεπηρέαστα" τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος.

    Ικανοποίηση Πρωτόπαπα

    ''Η ελληνική Δικαιοσύνη, ενεργώντας με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης, έπραξε το καθήκον της" δήλωσε με αφορμή την αποφυλάκιση των 7 συλληφθέντων, ο Χρ. Πρωτόπαπας.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά μόνο να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης της απόφασης από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

    Παράλληλα, αναφερόμενος σε φωτογραφικό ρεπορτάζ της ''Αυγής'', (όπου εμφανίζεται άνδρας των ΜΑΤ να γεμίζει με επιθετικά όργανα άλλο σάκο από αυτόν που κρατούσε ο πεσμένος στο έδαφος διαδηλωτής), παρατήρησε πως ''πρέπει να προχωρήσει πρώτα η δικαστική έρευνα και μετά να κινηθεί η πειθαρχική διαδικασία''.

    Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας Πειραιά, Αριστείδης Φραγκιαδάκης, είχε ζητήσει την υποχρεωτική σίτιση των κρατουμένων που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας καθώς η κατάσταση της υγείας τους ήταν εξαιρετικά κρίσιμη.

    Αντιδράσεις - διαμαρτυρίες

    Προηγήθηκαν έντονες διαμαρτυρίες για την άμεση αποφυλάκισή των επτά τόσο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Με επιστολή της στον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα των καταγγελιών για κακομεταχείριση των συλληφθέντων.

    Στην Ελλάδα, πορεία συμπαράστασης στους 7 πραγματοποιούν μοτοσικλετιστές από το κέντρο της Αθήνας μέχρι τις Φυλακές Κορυδαλού και το νοσοκομείο Νίκαιας.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί συναυλία αλληλεγγύης στα Προπύλαια.

    [02] Ταύτιση απόψεων Αθήνας-Λευκωσίας περί Κυπριακού

    26/11/2003 6:39:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Ελλάδα και Κύπρος παραμένουμε προσηλωμένες στη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνάντηση του, το μεσημέρι, στο Μ. Μαξίμου, με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι από τις συνομιλίες με τον κ. Παπαδόπουλο επαναβεβαιώθηκε η πλήρης ετοιμότητα της Κύπρου και της Ελλάδας για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Κύπριος Πρόεδρος το απόγευμα θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων. Κατά την χθεσινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές η κρισιμότητα των στιγμών στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Το απόγευμα ο κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη.

    Στόχος η βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού

    Στη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε η συνέχιση της αδιαλλαξίας του καθεστώτος του Ραούφ Ντενκτάς, πράγμα το οποίο άλλωστε έδειξε και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο κατά τους προκλητικούς εορτασμούς του ψευδοκράτους.

    Τις ευχαριστίες του για τη στήριξη της Ελλάδας εξέφρασε για μια ακόμη φορά ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξετάστηκαν, επίσης, οι εσωτερικές εξελίξεις στα κατεχόμενα ενόψει της ψηφοφορίας της 14ης Δεκεμβρίου και της συνέχισης της παράνομης πολιτογράφησης εποίκων. Απαντώντας σε ερώτηση για το ίδιο θέμα ο κ. Σημίτης δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις, περιορίστηκε να πει ότι οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που καλούνται να εκφραστούν, και εμείς θέλουμε να εκφραστούν χωρίς ενέργειες οι οποίες θα νοθεύσουν το αποτέλεσμα.

    Ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος στις πιθανές αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν είπε ότι αυτή τη στιγμή η μελέτη συνεχίζεται και πως η πολιτική απόφαση σχετικά με το ποια σημεία θα τονιστούν δεν έχει ακόμη ληφθεί.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Στη συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκαν, επίσης, όλες οι πτυχές των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου καθώς και ανθρωπιστικά θέματα, περιλαμβανομένου του προβλήματος των εγκλωβισμένων της Καρπασίας.

    ''Η Τουρκία θα πρέπει να πειθαρχήσει αμέσως''

    Στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν, ακόμα, θέματα που αφορούν:

    - στη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ,

    - στη Διακυβερνητική,

    - στη μεταφορά τεχνογνωσίας,

    - στην Ολυμπιάδα του 2004 και

    - πολιτιστικά θέματα.

    Για το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Σημίτης είπε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να πειθαρχήσει αμέσως και να δώσει λύση κυρίως για λόγους κύρους του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για τις επιδιώξεις της Τουρκίας να περιληφθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για αυτήν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, απάντησε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν έχουν καμία σχέση με τα θέματα αυτά. Η Τουρκία είπε ο κ. Σημίτης θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη συμπαράσταση στις θέσεις της, εάν αντιληφθεί ότι πρέπει να ενισχύσει το δρόμο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και της προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Ιστορική επιτυχία η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''

    Ο νέος άνεμος ρεαλισμού που πνέει στην Κύπρο, η μακρά πείρα των ηγετών της και η συνεπής στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού αποτελούν τα τρία καίρια στοιχεία επίλυσης της κρίσης, τόνισε η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συνάντησή της με τον Κύπριο Πρόεδρο.

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ιστορική επιτυχία την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και υπογράμμισε ότι μία βιώσιμη και λειτουργική λύση στο μέγα εθνικό μας θέμα θα είναι το κορυφαίο επιστέγασμα του κοινού αγώνα.

    Η κ. Μπακογιάννη απένειμε στον κ. Παπαδόπουλο το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της πόλης των Αθηνών.

    [03] Τέλος στο θρίλερ με την αποζημίωση Λοϊζίδου

    26/11/2003 6:34:00 μμ

    Διέψευσε, τελικά, η Τουρκία τις πληροφορίες που την ήθελαν να έχει καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Νουμάν Χαζάρ, δήλωσε στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή" ότι η Τουρκία δεν κατέβαλε ακόμη την αποζημίωση και πρόσθεσε: "Το θέμα θα συζητηθεί μετά τη συνάντηση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα". Σημειώνεται ότι, στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών έχει δώσει στην Τουρκία μία εβδομάδα παράταση, προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Ανεπιβεβαίωτη η καταβολή αποζημίωσης στη Λοϊζίδου

    [04] Παραπομπή δύο στελεχών στο πειθαρχικό της ΝΔ

    26/11/2003 5:35:00 μμ

    Στο Συμβούλιο Δεοντολογίας της ΝΔ (Πειθαρχικό) παραπέμπονται δυο στελέχη του κόμματος, οι κ.κ. Γιάννης Θεοδωράκης και Γιάννης Παπαδόπουλος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Απόστολος Κράτσας τους παρέπεμψε γιατί κατά τη χθεσινή ομιλία του κ. Καραμανλή στο ΤΕΕ επέδειξαν αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συγκροτήσει διασπαστική κίνηση ενόψει των εκλογών του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Σε κάθε περίπτωση η κίνηση της Ρηγίλλης αποτελεί ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κάθε στέλεχος ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα που πλήττουν την εικόνα του κόμματος.

    [05] Τα κριτήρια για τις 25.000 προσλήψεις

    26/11/2003 1:41:00 μμ

    Με το σύστημα μοριοδότησης θα γίνονται οι 25.000 προσλήψεις προσωπικού μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, που πρόκειται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες. Προτεραιότητα θα δοθεί σε άνεργους, κυρίως γυναίκες και νέους έως 30 ετών, και μητέρες ανήλικων παιδιών. Τα περισσότερα μόρια θα λαμβάνουν γονείς και παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, πολύτεκνοι και χαμηλοεισοδηματίες. Υψηλά μόρια θα δίνουν, επίσης, ο βαθμός του τίτλου σπουδών και η εντοπιότητα των υποψηφίων. Το πρώτο πακέτο με περίπου 8.000 θέσεις μερικής απασχόλησης στην αυτοδιοίκηση και το δημόσιο, αναμένεται να εγκριθεί εντός των ημερών, ώστε οι προκηρύξεις να γίνουν μέσα στο Δεκέμβριο.

    [06] Τα μεγάλα έργα υποδομής συνεχίζονται και μετά το 2004

    26/11/2003 1:28:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε το 8ο συνέδριο για τα μεγάλα τεχνικά έργα που διοργάνωσε ο Oμιλος "Καλοφωλιά" και η εφημερίδα "Εξπρές". Στα μεγάλα τεχνικά έργα που έχουν γίνει και συνεχίζονται να γίνονται, τόσο για την Ολυμπιάδα όσο και για την Παραολυμπιάδα, αναφέρθηκε σε ομιλία της, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου. Τα μεγάλα έργα υποδομής θα συνεχιστούν και μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε η κα Παπανδρέου και ανέφερε ως παράδειγμα το μετρό της Αθήνας, για το οποίο έχει προγραμματιστεί η κατασκευή επιπλέον 26 χιλιομέτρων έως το 2010.

    Εργα για καλύτερη ποιότητα ζωής

    Tα έργα θα προσφέρουν βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάπτυξη της χώρας τόνισε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Αντιπολίτευση να ζητάει κατάργηση του μαθηματικού τύπου για την ανάθεση των έργων της Ολυμπιάδας, τη στιγμή που δεν είχε να δώσει άλλη πρόταση.

    Τέλος, ήταν ιδιαίτερα καυστική για τους Έλληνες ευρωβουλευτές, οι οποίοι- όπως είπε- έχουν καταθέσει τις περισσότερες ερωτήσεις για κακοτεχνίες, κόστος και υπερβάσεις.

    Η κα Παπανδρέου, επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μεγάλα τεχνικά έργα δεν θα γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης στην προεκλογική περίοδο γιατί θα δημιουργηθεί πρόβλημα, τόσο στη χώρα, όσο και στον τομέα των κατασκευών.

    [07] Κανόνες και όροι για την πολιτική διαφήμιση

    26/11/2003 1:00:00 μμ

    Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου ανέφερε ο υφυπουργός Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης Τηλέμαχος Χυτήρης ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στη διάρκεια ημερίδας του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων με θέμα την πολιτική διαφήμιση, στο Ζάππειο Μέγαρο. Παράλληλα ο κ. Χυτήρης εμφανίστηκε ενοχλημένος από τη δράση των Συμβούλων Επικοινωνίας των κομμάτων, οι οποίοι- όπως είπε- χαράζουν την προεκλογική στρατηγική και διαμορφώνουν τις πολιτικές θέσεις και το ήθος των υποψηφίων. Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας προειδοποίησε ότι η αρνητική διαφήμιση ενισχύει την αποχή των ψηφοφόρων και ζήτησε από όλα τα κόμματα να σεβαστούν τον πρόσφατο νόμο για τον περιορισμό του αριθμού και του κόστους των πολιτικών διαφημίσεων. Πολιτικοί και επιστήμονες εξέφρασαν τις απόψεις τους για το θέμα, σε μία ανοιχτή συζήτηση την οποία και συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

    Η πολιτική διαφήμιση, αιχμή σε κάθε προεκλογική εκστρατεία

    Η πολιτική διαφήμιση στην τηλεόραση είναι η πιο ακριβή μορφή επικοινωνίας των κομμάτων με τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, αποτελεί την αιχμή σε κάθε προεκλογική εκστρατεία και κρίνεται σημαντική στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι τεχνικές της πολιτικής διαφήμισης είναι διάφορες: Ρητορική, μηχανισμοί πειθούς, αρνητική διαφήμιση, σύνδρομο πόλωσης.

    Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας στην ομιλία του τόνισε πως οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν μια νέα, μεγάλη, επικοινωνιακή πρόκληση καθώς έχει αλλάξει η παραδοσιακή σχέση ψηφοφόρου με υποψήφιο.

    Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης υπογράμμισε ότι η πολιτική διαφήμιση σχετίζεται περισσότερο με το φαίνεσθαι παρά με το γίγνεσθαι.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε αρκετά η αρνητική πολιτική διαφήμιση που το 1993 έφθασε στην μεγαλύτερη ακμή της. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε μείωση της χρήσης αρνητικής διαφήμισης.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    [08] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    26/11/2003 7:39:00 μμ

    Οι γιατροί του ΙΚΑ "παίρνουν τη σκυτάλη" στο απεργιακό μέτωπο με την πραγματοποίηση τρίωρων στάσεων εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, στο τέλος της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας. Σήμερα Τετάρτη οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος ήταν εκείνοι που κατέβηκαν σε 24 απεργία. Το μεσημέρι έκαναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Ναυτιλίας, αντίστοιχα. Παράλληλα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και άλλων ταμείων πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές συντάξεις, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα. Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία, πραγματοποιούν από τα ξημερώματα οι δημοσιογράφοι στην ιδιωτική τηλεόραση, ενώ την Πέμπτη απεργούν οι δημοσιογράφοι στην ιδιωτική ραδιοφωνία, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

    Εικοσιτετράωρες προειδοποιητικές απεργίες από τους δημοσιογράφους

    Στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν, αντίστοιχα, την 1η και 2α Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ οι δημοσιογράφοι ζητούν:

    Την άμεση υπογραφή νέας ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2003, που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εργασία και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αποδοχές. Την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και την ανατροπή του κλίματος ανασφάλειας και φοβίας που καλλιεργείται. Τη λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της ενημέρωσης και της ελεύθερης και αντικειμενικής πληροφόρησης. Την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης του 2002 και στα μη μέλη της Ένωσης.

    Την Πέμπτη συνεδριάζουν οι εργαζόμενοι στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία

    Επίσης, αύριο, Πέμπτη, θα ληφθεί η τελική απόφαση από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για τη συνέχιση ή όχι των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη για όγδοη εβδομάδα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο των υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και του εξέθεσε τις θέσεις τους για την υπηρεσία.

    Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι πρότειναν να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις στη Στατιστική Υπηρεσία και να εξομοιωθούν μισθολογικά με τους άλλους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζεται ότι ο κ. Χριστοδουλάκης κάλεσε τους υπαλλήλους να λύσουν την απεργία τους, να συζητήσουν το θέμα της μισθολογικής αναβάθμισης και να εξελιχθεί η Στατιστική Υπηρεσία σε μια "ανεξάρτητη αρχή".

    Τα μέλη του Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των υπαλλήλων υποστήριξαν, από την πλευρά τους, ότι μία ανεξάρτητη αρχή είναι ένας εποπτεύων και ελεγκτικός μηχανισμός και άρα δεν μπορεί να μετατραπεί σε τέτοιον η Στατιστική Υπηρεσία. Εκπρόσωποι του των υπαλλήλων, θα γίνουν δεκτοί την Πέμπτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλο.

    Διαμαρτυρίες και από τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής

    Εξάλλου, συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή έχουν προγραμματίσει για την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου και οι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που θα συγκεντρωθούν στις 2 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της εταιρείας (Λεωφ. Συγγρού 96).

    Τα αιτήματά τους αφορούν:

    την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 99/70 για τη μονιμοποίηση των μελών του, ίση αμοιβή για ίση εργασία, την καταβολή διαφόρων επιδομάτων, καθώς και ισότιμη αντιμετώπιση για θέματα ασθενειών, άσκησης πειθαρχικού ελέγχου και προγραμματισμού της εργασίας.

    [09] Διατάχθηκε ΕΔΕ για το ''Κνωσσός Παλάς''

    26/11/2003 7:14:00 μμ

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση του οχηματαγωγού πλοίου "Κνωσσός Παλάς" διέταξε την Τετάρτη ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης. Η ΕΔΕ θα διεξαχθεί από τρεις ανώτατους αξιωματούχους του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι λιμενικοί που ήταν επιφορτισμένοι με τη φόρτωση του πλοίου τήρησαν την ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο φόρτωσης, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει και τη μη μεταφορά επικίνδυνων φορτίων με τα επιβατηγά πλοία. Ο κ. Πασχαλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε ότι θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περίπτωση που προκύψουν ευθύνες από το πόρισμα.

    ''Εκρηκτικό'' το φορτίο του πλοίου

    Ο Υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε, επίσης, ότι από την έκθεση των εμπειρογνωμόνων αξιωματικών της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων διαπιστώθηκε ότι, εκτός από τη μεγάλη ποσότητα ασετόν που μετέφερε ο ασυνόδευτος τράκτορας και η οποία ήταν η αιτία της πυρκαγιάς, εντοπίστηκε ποσότητα του χημικού σκευάσματος Peridol σε πυκνότητα 50% αλουμινόνερο, καθώς επίσης και σημαντική ποσότητα διαφημιστικών αναπτήρων με ενσωματωμένο πιεζοηλεκτρικό μηχανισμό για την παραγωγή σπινθήρα.

    Σχετικά με την έλλειψη ειδικής σκάλας στο λιμάνι του Ηρακλείου από την οποία θα αποβιβάζονταν οι 1.040 επιβάτες του "Κνωσός Παλάς", ο κ. Πασχαλίδης επεσήμανε ότι με βάση τις εκθέσεις των λιμενικών αρχών αλλά και των Οργανισμών Λιμένων δεν προβλέπεται η υποχρέωση μηχανικών μέσων μεταφοράς για έκτακτες περιπτώσεις.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Από ανάφλεξη χημικών η πυρκαγιά στο "Κνωσσός Παλάς"

    [10] Μεγάλη άσκηση πυρόσβεσης στον Ασπρόπυργο

    26/11/2003 6:47:00 μμ

    Η φωτιά στις δεξαμενές υγραερίου

    Συναγερμός σήμανε σήμερα Τετάρτη στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, από δύο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Ασπρόπυργο σε δεξαμενή βενζίνης και υγραερίου. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος και η κινητοποίηση άμεση. Στη μάχη με τις φλόγες τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης και στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ο εφιάλτης ήταν εικονικός, καθώς όλα αυτά ήταν μια άσκηση ετοιμότητας, σε πραγματικές βέβαια συνθήκες με φλόγες και την κωδική ονομασία "Μαύρος Χρυσός" που οργανώθηκε εκτάκτως και εν όψη της προετοιμασίας για την Ολυμπιάδα.

    Τα σενάρια και οι αντιδράσεις

    Η δεξαμενή βενζίνης

    Η άσκηση διεξήχθη στα Διυλιστήρια της Ελληνικά Πετρέλαια στον Ασπρόπυργο το μεσημέρι.

    Σύμφωνα με το σενάριο μια δεξαμενή με τόνους βενζίνης τυλίγεται στις φλόγες και η κατάσταση είναι κρίσιμη. Το αυτόματο σύστημα ψύξης μπαίνει σε λειτουργία ενώ την ίδια ώρα τόσο η μονάδα πυρασφάλειας του Διυλιστηρίου όσο και οι πυροσβέστες που σπεύδουν από τους σταθμούς Ελευσίνας και Αθηνών ρίχτηκαν στην μάχη με τις φλόγες.

    -Ένας πυροσβέστης τραυματίζεται και σύμφωνα με το σενάριο πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από την περιοχή και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Το δεύτερο σενάριο της άσκησης ήταν το ίδιο εφιαλτικό και αφορούσε έκρηξη πυρκαγιάς σε δεξαμενές υγραερίου.

    Η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο με την άψογη συνεργασία των ομάδων πυρόσβεσης. Η άσκηση ήταν ενταγμένη στην προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση καταστάσεων άμεσης ανάγκης εν όψη Ολυμπιακών Αγώνων.

    [11] Σάτυρος κακοποίησε 15χρονο

    26/11/2003 3:28:00 μμ

    Ατομο, ηλικίας, περίπου 50 χρόνων παρέσυρε σε αγροτική τοποθεσία του χωριού Μέλισσα της Ξάνθης τον 15χρονο ΦΑ, εκμεταλλευόμενος τη νοητική του στέρηση και τον κακοποίησε σεξουαλικά. Συγκεκριμένα, ο δράστης επιβίβασε τον ανήλικο στο ΙΧ επιβατικό του αυτοκίνητο, τον οδήγησε έξω από το χωριό και ασέλγησε πάνω του. Τον 15χρονο αναζήτησαν οι γονείς του και τελικά τον εντόπισαν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μπόρεσε όμως να δώσει μια πρόχειρη περιγραφή του δράστη ΖΑ 52 χρόνων, τόσο στους δικούς του, όσο και στην Ασφάλεια Ξάνθης και ύστερα από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών ο βιαστής συνελήφθη και με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος του παραπέμπεται στην εισαγγελέα Ξάνθης. Το περιστατικό δημιούργησε αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις στο χωριό, ενώ απειλήθηκε με λιντσάρισμα ο 52χρονος.

    [12] Ληστές και... ψύχραιμοι

    26/11/2003 12:32:00 μμ

    Δυο νεαροί είναι οι δράστες ληστείας που έγινε σε υποκατάστημα της Εμπορικής τράπεζας του Ηρακλείου Κρήτης, στην οδό Μαρτύρων 62, στις 8:45 το πρωί της Τετάρτης. Οι ληστές με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους του υποκαταστήματος και στη συνέχεια απέσπασαν από τα ταμεία ποσό ύψους 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια, έσπευσαν να εξαφανιστούν, επιβιβαζόμενοι σε μια λευκή μηχανή τύπου Εντούρο που περίμενε έξω από την τράπεζα με αναμμένη μηχανή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στα γειτονικά στενά ανέπτυξαν ταχύτητα και συγκρούστηκαν με διερχόμενο ΙΧ, με αποτέλεσμα να τους πέσει απ' τα χέρια μέρος των κλοπιμαίων. Ωστόσο, οι δράστες με απόλυτη ψυχραιμία σταμάτησαν να το περισυλλέξουν. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα τραπεζικών υπαλλήλων που ήρθαν σ' επαφή με τους νεαρούς, πρόκειται πιθανότατα για Έλληνες, όχι απαραίτητα Κρητικούς. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

    [13] Πιστή στο Σύμφωνο Σταθερότητας η Ελλάδα

    26/11/2003 6:09:00 μμ

    Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών οικονομικών, (ΕΚΟΦΙΝ), να εξαιρεθούν από τη διαδικασία κυρώσεων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας η Γαλλία και η Γερμανία, για τα υπερβολικά δημοσιονομικά τους ελλείμματα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς όπως υποστηρίζει η απόφαση δεν δικαιολογείται εντελώς. Οι δύο χώρες ένα δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν, θα επαναδραστηριοποιηθεί το σύστημα επιβολής κυρώσεων για όσα κράτη - μέλη παρουσιάζουν δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 3%. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσίς Μερ, μία μέρα μετά την Τετάρτη, τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, μετά το 2005. Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, τόνισε από την πλευρά της, την προσήλωσή της στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

    Εθνικό συμφέρον η τηρησή του

    ''Το Συμβούλιο, αντιμετώπισε με κατανόηση τα προβλήματα δύο χωρών, με τη δέσμευση ότι θα τηρηθούν οι προβλέψεις που περιλαμβάνει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η αναίρεση του δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας'', δήλωσε σχετικά ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ έκανε σαφές ότι δεν θα δεχθεί ανατροπή των κατευθύνσεων του Συμφώνου. Το συμφέρον της χώρας μας, είπε ο υπουργός, είναι να διατηρηθεί το Σύμφωνο όπως είναι τώρα, καθώς δεν έχει συγκεκριμένο κριτήριο για το δημόσιο χρέος και αναφέρεται στη σταδιακή μείωσή του, ενώ για τα ελλείμματα είναι ιδιαίτερα σαφές.

    Η δημοσιονομική πολιτική μας, πρόσθεσε ο υπουργός, οδηγεί σε αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους και όποιες απόψεις προσπαθούν να επιβάλουν ''αναστροφές'' των κριτηρίων, δεν είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και γενικότερα της Κοινοτικής οικονομίας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης εξάλλου, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η Ελλάδα στο τελευταίο Συμβούλιο τόνισε ότι αυτή έγινε με βάση το εθνικό συμφέρον, την επιβεβαίωση των θεσμών και την ενίσχυση της Γερμανίας και της Γαλλίας να προχωρήσουν στη δημοσιονομική εξυγίανση.

    Αμεση μείωση του ελλείματος ζητά το ΕΚΟΦΙΝ

    Στο τελικό κείμενο της απόφασης του ΕΚΟΦΙΝ, οι υπουργοί Οικονομικών, επιβεβαιώνουν τη σταθερή δέσμευσή τους, στην τήρηση των κανόνων του Συμφώνου, με στόχο την καλύτερη εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών με λύσεις μακροπρόθεσμα βιώσιμες.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος σχετικά είπε ότι, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, επιβεβαιώθηκε πολιτικά η διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Το κείμενο του Συμβουλίου απέσπασε την απαιτούμενη πλειοψηφία και μόνο 4 χώρες (Φινλανδία, Αυστρία, Ολλανδία και Ισπανία) τοποθετήθηκαν "κατά". Ο Νίκος Χριστοδουλάκης τοποθετήθηκε υπέρ του κειμένου του Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με τα οριστικά τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η Γαλλία δεσμεύεται να μειώσει το έλλειμμά της κατά 0,77% του ΑΕΠ το 2004 και κατά 0,6% το 2005, ενώ η Γερμανία οφείλει να μειώσει το έλλειμμα κατά 0,6% το 2004 και 0,5% το 2005.

    Το έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να βρεθεί στο επίπεδο του 4,2% του ΑΕΠ το 2003, 3,8% το 2004 και 3,6% το 2005. Για τη Γερμανία προβλέπεται έλλειμμα 4,2%, 3,9% και 3,4% αντίστοιχα.

    Σχετική είδηση:

    Εντονη η ανίδραση της Κομισιόν στην απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ

    [14] Αναφορά στον χριστιανισμό προτείνουν οι Ιταλοί

    26/11/2003 2:08:00 μμ

    Πρόταση για να συμπεριληφθεί μια διπλή αναφορά στο χριστιανισμό και στο λαϊκό κράτος, στο μελλοντικό Σύνταγμα της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να εντάξει στο συμβιβαστικό προσχέδιο της συμφωνίας, η προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο Ιταλία. Το κείμενο, που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο στη Νάπολη, δεν περιέχει καμία συγκεκριμένη διατύπωση για τη βελτίωση του κειμένου της Συνόδου σχετικά το μέλλον της Ευρώπης, στο οποίο δεν είχε περιληφθεί καμία θρησκευτική αναφορά.

    Ζήτημα μείζονος σημασίας για πολλούς

    Οι Ιταλοί υπεύθυνοι, όμως, παρατήρησαν πως το ζήτημα είναι μείζονος σημασίας για πολλές από τις αντιπροσωπείες. Εξάλλου, τουλάχιστον 8 χώρες από τις 25 της διευρυμένης ΕΕ ζητούν να υπάρξει αναφορά στο χριστιανισμό στο μελλοντικό σύνταγμα της Ένωσης.

    Το αίτημά τους δέ υποστηρίζει τους τελευταίους μήνες και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, γεγονός όμως που δε φαίνεται να κάμπτει τις διατυπωμένες αντιρρήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου.

    Η Ιταλία, ωστόσο, επιφυλάσσεται να συμπεριλάβει στο συμβιβαστικό κείμενο σ' αυτό πρόταση για τη διαμόρφωση μελλοντικής πρότασης που θ' αφορά όχι μόνο στη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης αλλά και στην κοσμική φύση των κρατών μελών της.

    [15] ''Ύποπτo αέριο'' στον υπόγειο της Ν. Υόρκης

    26/11/2003 7:01:00 μμ

    Πυκνό μυστήριο, καλύπτει μέχρι στιγμής, την υπόθεση της λιποθυμίας, πέντε εργατών του μετρό της Ν. Υόρκης, μετά την εισπνοή αερίου, άγνωστης χημικής σύστασης. Η αστυνομία, πάντως ξεκαθάρισε ότι το συμβάν, δεν συνδέεται με τρομοκρατική επίθεση. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πολ Ιανιτζότο, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης της Νέας Υόρκης, πραγματοποιούν εξονυχιστικό έλεγχο στη γραμμή F του Μανχάταν, για να δουν "τι κρύβεται" πίσω από το ύποπτο αέριο στον υπόγειο.

    [16] Διεθνές ενδιαφέρον για την Γεωργία

    26/11/2003 7:33:00 μμ

    Ομαλοποιείται η κατάσταση στην Γεωργία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές για τις 4 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν και οι βουλευτικές εκλογές, όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη, ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας και μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία Μιχαήλ Σαακασβίλι. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ έκανε έκκληση για ταχεία ''συνταγματική'' λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Γεωργίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την προσωρινή πρόεδρο της Γεωργίας Νινό Μπουρτσανάντζε, για την αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη χώρα. Στην Τιφλίδα σπεύδουν την επόμενη εβδομάδα και αντιπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), για να συζητήσουν για τις έκτακτες ανάγκες της χώρας,

    Υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια

    Αναφερόμενη στη συνομιλία της με τον Αμερικανό πρόεδρο η κ. Μπουρτσανάντζε, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, τόνισε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και οι δημοκρατικές αξίες στη χώρα, ενώ διαβεβαίωσε για την πρόθεση των Αμερικανών αλλά και των διεθνών οργανισμών να βοηθήσουν οικονομικά τη Γεωργία.

    Τέλος η προσωρινή πρόεδρος της χώρας επισήμανε πως ζήτησε από τον πρόεδρο Μπους να επικοινωνεί μαζί του ''όταν αντιμετωπίζει προβλήματα''.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ, επεσήμανε πως είναι προς συμφέρον της Γεωργίας, της Ρωσίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Καυκάσου να βγει όσον το δυνατό πιο σύντομα η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο, τονίζοντας ότι η Ρωσία ερευνά τρόπο για να της προσφέρει κάθε είδους βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

    Νέο τρόπο διοίκησης θέλει η αντιπολίτευση

    Νωρίτερα, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε θέσει ως πρώτες προτεραιότητες την αποκατάσταση της τάξης στη Γεωργία και τη διευθέτηση των σχέσεων με τη Ρωσία.

    Σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, με την προσωρινή πρόεδρο, Νινό Μπουρτσανάτζε, και τον τρίτο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζουράμπ Σβάνια, ο Σακασβίλι διευκρίνισε πως η Μπουρτσανάτζε θα ηγηθεί του κοινού ψηφοδελτίου για τις βουλευτικές εκλογές, πράγμα που φαίνεται να σημαίνει ότι θα είναι η πρόεδρος του επόμενου κοινοβουλίου.

    ''Θα διεξάγουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα περιλάβουν κυρίως σοβαρές αλλαγές στο σύστημα διοίκησης της χώρας'', δήλωσε η προσωρινή πρόεδρος.

    Στο ίδιο θέμα, ο Σακασβίλι πρόσθεσε πως ''η εποχή της διακυβέρνησης από ένα και μόνο πρόσωπο έχει παρέλθει''. Σύμφωνα με παρατηρητές, με τη δήλωση αυτή άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανόν να δημιουργηθεί μια θέση Πρωθυπουργού.

    Σεβαρντνάντζε: ''Δύσκολη η απόφαση μου να παραιτηθώ''

    Η απόφασή του να παραιτηθεί δεν ήταν εύκολη, αλλά ήταν η μόνη λύση, δήλωσε την Τετάρτη ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε.

    Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας επισκέφτηκε την Τετάρτη την Καγκελαρία - την έδρα της προεδρίας - για να αποχαιρετήσει τους συνεργάτες του και να παραλάβει τα προσωπικά του έγγραφα και τα βιβλία που χρειάζεται -όπως είπε- για να γράψει τα απομνημονεύματά του.

    ''Θα πρέπει να γραφούν πολλά άρθρα για να εξηγηθούν οι λόγοι της παραίτησης Σεβαρντνάντζε", τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας. Ο Σεβαρντνάντζε αρνήθηκε να πει σε ποιόν από τους τρεις υποψηφίους διαδόχους του θα δώσει την υποστήριξή του.

    ''Μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους. Ένας να γίνει πρόεδρος, ο άλλος πρωθυπουργός και ο τρίτος πρόεδρος της Βουλής'', πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Μιχαήλ Σακασβίλι, την Νινό Μπουρτζανάντζε και τον Ζουράμπ Ζβάνια.

    ''Δεν θα δώσω την υποστήριξή μου σε κάποιον από τους τρεις, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο αφού θα οδηγούσε σε διάσπαση την ομάδα'' τόνισε ο Σεβαρντνάντζε. Σχετικές ειδήσεις: Γεωργία: Εν αναμονή της υποψηφιότητας Σακασβίλι

    [17] Σκληρή γλώσσα Βρετανού δικαστικού για το Γκουαντάναμο

    26/11/2003 6:09:00 μμ

    Με δριμύτατο τρόπο κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησης εκατοντάδων υπόπτων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα ένας υψηλόβαθμος δικαστικός της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντάς την "τερατώδη αποτυχία της δικαιοσύνης". Ο λόρδος Στέιν, μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε ότι τα άτομα που φέρονται ως μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν κρατούνται παράνομα και εσκεμμένα εκτός των ορίων της δικαιοσύνης και της προστασίας των δικαστηρίων, ενώ η ποιότητα της δικαιοσύνης που προβλέπεται να απονεμηθεί στους κρατούμενους δεν ανταποκρίνεται ούτε στις ελάχιστες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή δικών.

    ''Τερατώδης αποτυχία της δικαιοσύνης''

    Λόρδος Στέιν

    Ο λόρδος Στέιν είπε ακόμη στην ομιλία του ότι οι όροι κράτησης δεν απαγορεύουν χρήση βίας για την απόσπαση ομολογιών, ενώ τόνισε: "Ως νομικός που έχω γαλουχηθεί με τα αμερικανικά ιδεώδη της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης θα πρέπει να πω ότι θεωρώ (αυτή την κατάσταση) ως μία τερατώδη αποτυχία της δικαιοσύνης".

    Στο Γκουαντάναμο μεταξύ των 660 κρατουμένων είναι και 9 Βρετανοί η μεταχείριση των οποίων έχει εξοργίσει τη Βρετανία καθώς και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που πιστεύουν ότι δε θα τύχουν μία δίκαιης δίκης.

    Οι φυλακές του Γκουαντάναμο στήθηκαν τον Ιανουάριο του 2002 με σκοπό την κράτηση συλληφθέντων από το Αφγανιστάν αλλά κρατούνται και άλλα άτομα που είναι ύποπτα για σχέσεις με την Αλ Κάιντα και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία συμφωνία σχετικά με τη μεταχείριση των Βρετανών κρατουμένων.

    ''Πολλοί συμμερίζονται τις ανησυχίες του λόρδου Στέιν''

    Ο λόρδος Λέστερ, νομικός εξειδικευμένος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ότι ο λόρδος Στέιν εκφράζει την άποψη πολλών μελών της βρετανικής δικαιοσύνης.

    "Αυτό που είναι εξαιρετικά κακό σε αυτή την υπόθεση είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται σε απομόνωση από τους δικηγόρους και τις οικογένειές τους, και κανείς τους δεν έχει ιδέα αν θα περάσουν όλη τη ζωή τους εκεί ή εάν θα έχουν μιαν αδιάβλητη δίκη" είπε ο Βρετανός νομικός, και συνέχισε: "Πρόκειται για μια πολύ ακραία περίπτωση. Εάν γινόταν κάτι τέτοιο στη Σοβιετική Ένωση, την περίοδο του Ψυχρού πολέμου όλες οι δημοκρατικές χώρες θα είχαν ξεσηκωθεί".

    ''Δικαιολογείται το Γουαντάναμο''

    Αλλά ο Ντέιβιντ Ρίφκιν, πρώην σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης και νομικός διεθνούς δικαίου απέρριψε τις καταγγελίες του Βρετανού δικαστή, λέγοντας ότι η αντίληψη του λόρδου Στέιν για τις πρόνοιες του νόμου είναι τελείως λανθασμένη και αντιπροσωπεύει το πώς θα ήθελε να ήταν ο νόμος και όχι το πώς λειτουργεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

    "Οι ύποπτοι του Γουαντάναμο δεν είναι εγκληματίες του ποινικού δικαίου, που έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρους, γρήγορης δίκης, απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος τους. Είναι μαχητές του εχθρού που συνελήφθησαν στο πεδίο της μάχης πολεμώντας τις αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις", ισχυρίστηκε ο Αμερικανός νομικός.

    Δύο Αυστραλοί από το Γκουαντάναμο οδηγούνται σε δίκη

    Συμφωνία για την προσαγωγή δύο Αυστραλών κρατούμενων στο Γκουαντάναμο σε δίκη επετεύχθη την Τρίτη μεταξύ Ουάσινγκτον-Καμπέρα. Οι δύο άνδρες δε θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, ενδέχεται όμως να δικαστούν από στρατοδικείο στη βάση της Κούβας.

    Η Αυστραλία απέσπασε και εγγυήσεις για ανοιχτή στα μέσα ενημέρωσης διεξαγωγή της δίκης παρουσία συνηγόρων και μελών των οικογενειών των δύο κρατουμένων που παραμένουν στην αμερικανική βάση δίχως την απαγγελία κατηγορητηρίου.

    [18] Απλή επίπληξη για τα πυρηνικά του Ιράν

    26/11/2003 5:44:00 μμ

    Συμβιβαστική απόφαση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υιοθέτησε την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Συγκεκριμένα, δεν προβλέπεται παραπομπή της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η απόφαση περιορίζεται στο να στηλιτεύσει το Ιράν, επειδή επί 20 χρόνια ανέπτυξε μυστικά το πυρηνικό του πρόγραμμα, παραβιάζοντας τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών. Σχολιάζοντας την απόφαση της Υπηρεσίας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών την χαρακτήρισε "επίτευγμα" για τη χώρα. Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, είπε πως, η απόφαση αυτή είναι ένα "αυστηρό μήνυμα". Από την άλλη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι ικανοποιημένη "από όλες τις διατάξεις της απόφασης".

    Μπαραντέι:''Αυστηρό και προειδοποιητικό μήνυμα''

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την απόφαση για το Ιράν. Σε συνέντευξη Τύπου, την χαρακτήρισε "αυστηρό και προειδοποιητικό μήνυμα", ενώ ταυτόχρονα δήλωσε πως, με τον τρόπο αυτό "ενισχύεται η δυνατότητα να εκπληρώσουμε το καθήκον μας".

    Ωστόσο, δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει το Ιράν πως στο μέλλον "δεν θα γίνουν δεκτές αποτυχίες" και ότι η IAEA "θα χρησιμοποιήσει όλες τις εναλλακτικές δυνατότητες που διαθέτει" για να τις αντιμετωπίσει.

    Δυσφορία και ενθουσιασμός στη Ρωσία

    Αποτέλεσμα "ενός περίπλοκου συμβιβασμού" χαρακτήρισε την απόφαση της IAEA ο υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ, και ταυτόχρονα τόνισε ότι, η Ρωσία δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη. Υπενθυμίζεται πως, η απόφαση προέκυψε από το σχέδιο- προϊόν συμβιβασμού Ευρωπαίων και Αμερικανών, που κατατέθηκε την Τρίτη στην έδρα της IAEA στη Βιέννη.

    Εντούτοις, ο Ρώσος αξιωματούχος χαιρέτησε με ενθουσιασμό την μη παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά τη γνώμη του, η παραπομπή "θα περιέπλεκε μία ήδη περίπλοκη κατάσταση".

    Ικανοποίηση στην Τεχεράνη

    O εκπρόσωπος του Ιράν στην IAEA, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών, που προβλέπει τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία υπογραφής.

    Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ρεζά Ασεφί, δήλωσε πως, η απόφαση της IAEA αποδεικνύει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει "ειρηνικό σκοπό". Επίσης, τόνισε πως η χώρα δεν προσπάθησε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και απέδωσε σε "αλαζονικούς κύκλους" το "θόρυβο" που δημιουργήθηκε.

    Σχετικές ειδήσεις

    Σχέδιο απόφασης Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ για Ιράν

    Ικανοποίηση για την ιρανική έκθεση για τα πυρηνικά

    Πηγές: ΑΠΕ, BBC

    [19] Ναυτική τραγωδία στη Ζάμπια

    26/11/2003 12:16:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά, πνίγηκαν όταν ναυάγησε πλοιάριο στη λίμνη Μουέρου της βόρειας Ζάμπιας, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Κονγκό. Το ναυάγιο έγινε το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι την Τετάρτη το πρωί είχαν περισυλλεχθεί από τις υπηρεσίες διάσωση 26 νεκροί και 11 επιζήσαντες. Στο πλοίο επέβαιναν περίπου 50 άτομα, στην πλειοψηφία τους ψαράδες, οι οποίοι πήγαιναν στα γύρω νησιά προκειμένου να ανταλλάξουν τα ψάρια τους με άλλα αγαθά. Η κυβέρνηση της Ζάμπιας έστειλε στον τόπο του ναυαγίου ομάδα εμπειρογνωμόνων προκειμένου να βοηθήσει στο έργο των σωστικών συνεργείων.

    [20] Συγκρούσεις για το κοινωνικό επίδομα στην Αργεντινή

    26/11/2003 11:55:00 πμ

    Χιλιάδες άνεργοι και περιθωριοποιημένοι από την οικονομική κρίση, Αργεντινοί κατέβηκαν την Τρίτη στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες και πολλών επαρχιών της χώρας διαμαρτυρόμενοι για την αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του κοινωνικού επιδόματος των ανέργων. Οι πικετέρος, όπως ονομάζονται, δεν επιθυμούν την παραλαβή του επιδόματος, ύψους 150 πέσος -50 ευρώ- μέσω τραπεζικής κάρτας, ισχυριζόμενοι ότι αυτή δε θα χρησιμεύει παρά μόνο για την αγορά τροφίμων. Οι διαδηλωτές, προκάλεσαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας, πραγματοποιώντας πολλές ταυτόχρονες πορείες. Τα πράγματα, ωστόσο, έγιναν πιο σοβαρά στην πόλη Νεουκέν, όπου συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Συγκεκριμένα το τηλεοπτικό κανάλι ΤΝ, αναφέρει 2 τραυματισμούς από σφαίρες, ενώ για 6 νοσηλευόμενους τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, κάνει λόγο, ο διευθυντής του τοπικού νοσοκομείου Χοσέ Ρούσο.

    [21] Ο προκάτοχος του Μπρέμερ παραδέχεται λάθη των ΗΠΑ

    26/11/2003 7:27:00 μμ

    Ο Αμερικανός στρατηγός ε.α., Τζέι Γκάρνερ, πρώην προσωρινός διοικητής στο Ιράκ, παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι έγιναν λάθη από τη Ουάσινγκτον μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Σύμφωνα με τον Τζέι Γκάρνερ, που έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΒΒC, ένα τμήμα των δυσκολιών που συνάντησαν οι αμερικανικές και οι βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ μετά τον πόλεμο προκλήθηκε από "αντιπαλότητες μεταξύ υπουργών διαφορετικών αρμοδιοτήτων" δηλαδή μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου. Ο στρατηγός αντικαταστάθηκε από τον Πολ Μπρέμερ, λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη Βαγδάτη.

    ''Έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους Ιρακινούς''

    Μετά την αντικατάστασή του, ο Γκάρνερ είχε κατακριθεί πολύ έντονα γιατί δεν κατάφερε να αποκαταστήσει γρήγορα τις βασικές υπηρεσίες κοινωνικών παροχών, όπως το νερό και το ηλεκτρικό, αλλά και γιατί δεν πήρε γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα για την αποκατάσταση της τάξης στη Βαγδάτη.

    "Νομίζω τελικά ότι έπρεπε να είχαμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους Ιρακινούς, κάτι που έπρεπε να το είχαμε κάνει εξ αρχής'', παραδέχτηκε ο Στρατηγός Γκάρνερ. "Εάν έπρεπε να ξαναρχίσουμε την ιστορία, ίσως να βάζαμε περισσότερα χρήματα και προσπάθειες ειδικά στη Βαγδάτη", τόνισε και πρόσθεσε: "πιθανόν και περισσότερα στρατεύματα".

    Στην ερώτηση εάν και ο ίδιος προσωπικά είχε διαπράξει κάποια λάθη στη διάρκεια της θητείας του, ο Στρατηγός απάντησε ότι ίσως θα έπρεπε να είχε καλύτερη επικοινωνία με τους Ιρακινούς κυρίως στα θέματα των αναγκών του πληθυσμού σε νερό και ηλεκτρικό.

    Εκτίμησε, επίσης, ότι θα ήταν προτιμότερο "από το να διαλύσουν τον ιρακινό στρατό να τον είχαν ενεργοποιήσει το συντομότερο δυνατόν" και κατέληξε λέγοντας "η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να είχε προσπαθήσει να σχηματιστεί μια κυβέρνηση από Ιρακινούς πολίτες πιο σύντομα απ΄ό,τι τελικώς το αποφάσισε".

    [22] Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την Οικονομία

    26/11/2003 3:16:00 μμ

    Δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τετάρτη η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρονια η ισχυρή ανάπτυξη, ενώ αναφορικά με το έλλειμμα εκτιμά ότι θα είναι μικρότερο απ' ό,τι το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού βρίσκονται ανάμεσα στις "αισιόδοξες" προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας και στις "απαισιόδοξες" της Κομισιόν για το έλλειμμα του 2003. Η έκθεση προβλέπει συνέχιση του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και υψηλό πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα της ελληνικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί τόσο το 2003 όσο και το 2004 στο 1,6% του ΑΕΠ, έναντι 1,4% και 1,2% αντίστοιχα που προβλέπει για τις δύο αυτές χρονιές η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό.

    Η ανάπτυξη θα ''τρέξει'' με 4,1% το 2004

    Ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4% το 2003 και στο 4,1% το 2004, ενώ βασικοί πυλώνες του θα είναι τα έργα για την Ολυμπιάδα και η κατανάλωση. Για το 2005, προβλέπεται μικρή υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 3,6%, καθώς αναμένεται επιβράδυνση των επενδύσεων.

    Ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί φέτος (μέσα επίπεδα εναρμονισμένου δείκτη) στο 3,5% και το 2004 στο 3,6%. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι παρά την επιβράδυνση των επενδύσεων μετά το 2004, η οικονομία θα ενισχυθεί από τις συνεχιζόμενες εισροές κοινοτικών πόρων και από τα σχετικά χαμηλά επιτόκια.

    Σημειώνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης της ανταγωνιστικότητας από ενδεχόμενη αδυναμία μείωσης του πληθωρισμού. Σε άλλο σημείο της Έκθεσης τονίζεται οτι η ελληνική οικονομία εμφάνισε ισχυρή απόδοση στο α΄εξάμηνο του 2003, καθώς η τονωμένη εγχώρια ζήτηση ξεπέρασε την αδυναμία στις εξαγωγές.

    Με τις νομισματικές και άλλες συγκυρίες να εξακολουθούν υποστηρικτικά και τις καθαρές εξαγωγές να ανακάμπτουν χάρη στην διεθνη ανάκαμψη, συνεχιζει ο ΟΟΣΑ, οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής προβλέπεται να συγκεντρώσουν πρόσθετη δυναμική, πριν εμφανίσουν σχετική χαλάρωση, το 2005.

    Η αγορά εργασίας αναφέρει περαιτέρω ο Οργανισμός, θα πρέπει να εμφανίσει περισσότερη βελτίωση, αλλά η ψαλίδα του πληθωρισμού έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διευρυνθεί. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ακόμη την ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής σταθερότητας και κυρίως του σφιχτότερου ελέγχου των κυβερνητικών εξόδων, ώστε να διασφαλιστεί η μείωση του (ακόμη υψηλού) λόγου χρέους προς ΑΕΠ.

    Ακόμα, αναφέρεται στην έκθεση, υπάρχει ανάγκη ενδυνάμωσης των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, μέσω πιο αποφασιστικών δράσεων στην αγορά εργασίας και στο άνοιγμα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

    Yψηλός ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται για τις 30 χώρες-μέλη

    Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η οικονομία των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, αντλώντας οφέλη από τη ζωτικότητα της αμερικανικής και ιαπωνικής οικονομίας, αν και η εξέλιξη αυτή εξακολουθεί να απειλείται από τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των μεγάλων εθνικών οικονομιών, διαπιστώνει στην πλέον πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεσή του Economic Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός. Η αύξηση του ΑΕΠ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ προβλέπεται να είναι σε ποσοστό 2% εφέτος, 3% του χρόνου και 3,1% το 2005. Ο Οργανισμός επισημαίνει ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια η ισχυρή ανάπτυξη, ενώ αναφορικά με το έλλειμμα εκτιμά ότι θα είναι μικρότερο από ό,τι το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η παρούσα ανάκαμψη ''εδράζεται στην αμερικανική οικονομία και- γεγονός που προκαλεί κατάπληξη, δεδομένης της εξασθένησης στην τελευταία δεκαετία- στην Ιαπωνία, όπου η δραστηριότητα ανέκαμψε με εκπληκτικό τρόπο'', αναφέρει η έκθεση.

    Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό 2,9% ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας εφέτος, και 4,2% και 3,8% του χρόνου και το 2005 αντιστοίχως.

    Για την Ιαπωνία, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για φετινό ρυθμό 2,7%, 1,8% για το 2004 και 1,8% για το 2005.

    Αν και ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις στις οποίες είχε προβεί στην έκθεση Απριλίου τόσο για την αμερικανική όσο και για την ιαπωνική οικονομία, αναθεώρησε προς τα κάτω τις αντίστοιχες για την οικονομία της ευρωζώνης.

    Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία των χωρών που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% εφέτος, 1,8% του χρόνου και 2,5% το 2005.

    Πρόδηλη είναι πλέον η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αλλά ''μια νέα ενίσχυση των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα μπορούσε να την υπονομεύσει'', εκτιμά ο διεθνής οργανισμός.

    Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στα σημερινά επίπεδα του 2% μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη. Θεωρεί ότι οι 12 χώρες-μέλη της ευρωζώνης οφείλουν με αποφασιστικότητα να υλοποιήσουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις για να υποστηρίξουν την αναθέρμανση της οικονομίας.

    [23] Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το AIDS

    26/11/2003 7:06:00 μμ

    Αύξηση παρουσίασαν το 2003 οι θάνατοι και τα κρούσματα του AIDS και αναμένεται να αυξηθούν και άλλο, αφού η επιδημία έχει περάσει από την υποσαχάρια Αφρική στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV, ανάμεσά τους και 2,5 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών. Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα στο 2003 και 3 εκατομμύρια πέθαναν. "Μέσα στην χρονιά αυτή πέθαναν και μολύνθηκαν περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ", τόνισε ο Πίτερ Πάϊοτ, επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κατά του AIDS (UNAIDS).

    Στο στόχαστρο υποσαχάρια Αφρική και ανατολική Ευρώπη

    Στην υποσαχάρια Αφρική το AIDS είναι η πρώτη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 2003 οι νέοι φορείς έφθασαν τα 3,2 εκατομμύρια και οι θάνατοι τα 2,3. Στις χώρες της νότιας Αφρικής, το 30% των ανθρώπων έχουν μολυνθεί. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Μποτσουάνα και η Σουαζιλάνδη, το ποσοστό μόλυνσης ανάμεσα στους ενήλικες φτάνει το 40%. Επίσης, μία στις πέντε εγκύους είναι φορέας του ιού HIV.

    Ο επικεφαλής του προγράμματος, Πίτερ Πάϊοτ, προειδοποίησε πως, ο ιός εξαπλώνεται στην Ινδία και την Κίνα, αλλά και στην Ινδονησία, την Νέα Γουινέα, και το Βιετνάμ, ενώ το AIDS απειλεί και την ανατολική Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη είναι ιδιαιτερα άσχημη. Περισσότερο πλήττονται η Ρωσική Ομοσπονδία, η Ουκρανία, η Εσθονία και η Λετονία.

    Παγκόσμια ανησυχία

    Ο κ. Πάϊοτ προειδοποίησε πως, οι διαστάσεις του AIDS θα μεγαλώνουν διαρκώς, αφού "πρέπει να περάσουν κατά μέσο όρο επτά με δέκα χρόνια από τη στιγμή που μολύνεται κάποιος μέχρι να εκδηλωθεί η ασθένεια και ο ασθενής, αν δεν ακολουθήσει θεραπεία, να πεθάνει".

    Ο επικεφαλής του προγράμματος εμφανίστηκε επίσης αρκετά απαισιόδοξος, λέγοντας πως, "ακόμα και αν συμβεί ένα θαύμα και σταματήσει η μετάδοση του ιού, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν".

    Ωστόσο, υπάρχουν και αισιόδοξα μηνύματα, αφού σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Αφρικής, οι μολύνσεις το 2003 είναι λιγότερες σε σχέση με την τελευταία 5ετία. Ο κ. Πάϊοτ απέδωσε το γεγονός αυτό στην εκστρατεία ενημέρωσης και την αποτελεσματικότητα των μέτρων προφύλαξης.

    Ο Νικ Πάρτριτζ, επικεφαλής του ιδρύματος "Terrence Higgins Trust" της Μ. Βρετανίας, δήλωσε την ανησυχία του για την εξάπλωση του ιού και έκανε λόγο για μια "παγκόσμια επιδημία". Για τον κ. Παρτριτζ, η καταπολέμηση του AIDS απαιτεί "μια ισχυρή πολιτική βούληση για εκπαίδευση και πρόσβαση στη θεραπεία".

    Ο εντεταλμένος του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών κατά του AIDS, Ντέρεκ Μπόντελ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα στατιστικά προκαλούν την παγκόσμια ανησυχία. "Το AIDS δεν γνωρίζει σύνορα", κατέληξε ο κ. Μπόντελ.

    Σχέδιο για την καταπολέμηση του ιού

    Η UNAIDS σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχουν οργανώσει σχέδιο δράσης, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα φάρμακα σε 3 εκατομμύρια ασθενείς μέχρι το 2005.

    Ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Λι Γουκ, δήλωσε πως αυτό το σχέδιο είναι αποτελεσματικό, αν και χρειάζονται περισσότεροι πόροι ώστε να αντιμετωπισθεί η μάστιγα του AIDS. Για το λόγο αυτό, ζήτησε τη βοήθεια όλων των κρατών και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Οργάνωσης.

    Ωστόσο, ο κ. Γουκ είπε ότι, λεπτομέρειες για το σχέδιο αυτό, θα ανακοινωθούν την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Σχετικά Links

    UNAIDS

    Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας

    [24] Όχι άλλο spam!

    26/11/2003 1:01:00 μμ

    Νομοσχέδιο που βάζει τέρμα στα ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα λεγόμενα spam mails, υιοθέτησε, και μάλιστα ομόφωνα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Τα spam τείνουν να γίνουν "εφιάλτης" για τους Αμερικανούς, οι οποίοι "κατακλύζονται" καθημερινά από δεκάδες ανεπιθύμητα μηνύματα. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί την περασμένη εβδομάδα και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 392 υπέρ, έναντι 5 κατά. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι παραλήπτες των spam θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους αποστολείς να μην τους στέλνουν τα συγκεκριμένα μηνύματα. Επίσης, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα και οι ομοσπονδιακές αρχές, θα μπορούν να συντάξουν ένα αρχείο με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Αμερικανών που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν διαφημιστικά μηνύματα.

    Τα spam αποτελούν το 50% του συνόλου της ηλεκτρονικής αληλογραφίας των Αμερικανών ενώ πριν ένα χρόνο ο μέσος όρος των spam που λάμβανε ένας χρήστης ήταν 12%, ενώ το 25% των χρηστών του Internet λέει ότι έχει αναγκαστεί να μειώσει τις επισκέψεις του στην ηλεκτρονική του διεύθυνση εξαιτίας των spam, όπως έδειξε αμερικανική έρευνα του Pew Internet.

    Οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών του διαδικτύου, όπως η American Online (AOL) και η Microsoft, χαιρέτισαν την υιοθέτηση του κειμένου, αν και πολλές από τις εταιρίες αυτές έχουν ήδη δημιουργήσει προγράμματα προστασίας από τα spam mails, τα οποία όμως, οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    "Εχθρός" των e-mails το spam


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 November 2003 - 17:59:22 UTC