Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Καραμανλή για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια
  • [02] Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση για το δασικό ν/σ
  • [03] Μέτρα κατά της Τουρκίας μελετά το Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [04] Φόβοι για νέα χτυπήματα
  • [05] Δηλώσεις Ερντογάν και Γκιούλ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα
  • [06] Χριστοδουλάκης για ελληνική στάση στο Ecofin
  • [07] Σοφή λύση ο συμβιβασμός λέει ο Σρέντερ

    [01] Επίθεση Καραμανλή για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια

    25/11/2003 9:06:00 μμ

    Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για κακοτεχνίες, μη ορθολογική διαχείριση και αδιαφάνεια εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής μιλώντας σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εν όψει των εκλογών του ΤΕΕ που θα γίνουν στις 30 Νοεμβρίου. Ο κ. Καραμανλής με σκληρή γλώσσα κατηγόρησε και τον Πρωθυπουργό αποδίδοντας και προσωπικές ευθύνες για "αργοπορημένη βιασύνη εν όψει εκλογών, η οποία προδίδει λαϊκισμό και υστεροβουλία όσον αφορά τα τελευταία μέτρα για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό", μέτρα, που όπως είπε, "ενθαρρύνουν και διαιωνίζουν την παρανομία".

    Δεσμεύτηκε για κατάργηση του ''μαθηματικού τύπου''

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ν.Δ., εξήγγειλε αναδιοργάνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, δημιουργία νέου σταθερού θεσμικού πλαισίου και κατάργηση του "μαθηματικού τύπου" για τα δημόσια έργα και αναθεώρηση του Γ' ΚΠΣ.

    Επίσης δεσμεύτηκε για κοινούς κανόνες για όλους τους κατασκευαστές και σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να διασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για να προωθηθούν μεγάλα έργα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι η προώθηση μεγάλων έργων μέσω συμβάσεων παραχώρησης που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, ανοίγει νέες προοπτικές. Παράλληλα, τόνισε ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος και επέκρινε την κυβέρνηση τόσο για την οικονομική της πολιτική.

    Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα επανέλαβε ότι υπάρχει δημοσιονομικός εκτροχιασμός και υπέρμετρος δανεισμός, σημαντικές καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, υψηλός πληθωρισμός, ακρίβεια και ανεργία.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, τόνισε ότι ο σεβασμός για τον αυτόνομο συνδικαλισμό ξεχειλίζει, καθώς ο κ. Καραμανλής εκφώνησε τον προεκλογικό λόγο της παράταξής του, για τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

    [02] Αποχώρησε η ΝΔ από τη συζήτηση για το δασικό ν/σ

    25/11/2003 10:08:00 μμ

    Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από την κατ' άρθρο συζήτηση του δασικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής, μετά από την απόφαση του προεδρείου της Επιτροπής, να διεξάγει τη ψηφοφορία, όταν απουσίαζαν οι περισσότεροι βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία, είχε ζητήσει να συζητηθεί το δασικό νομοσχέδιο εκτεταμένα στην Ολομέλεια της Βουλής -κάτι που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της Επιτροπής, άρα τη σύμφωνη γνώμη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Λογομαχία Χατζημιχάλη-Τζαμτζή

    Η αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώθηκε μετά από την απόφαση του προεδρεύοντος Δημήτρη Πιπεργιά, να διεξάγει την ψηφοφορία αργά σήμερα το απόγευμα, όταν στην αίθουσα παρευρίσκονταν μονάχα τρεις βουλευτές της ΝΔ. Στην απόφαση του προεδρεύοντος, αντιτάχθηκε επίσης και η εισηγήτρια του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξυροτήρη.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε το πρώτο και το δεύτερο άρθρο του δασικού νομοσχεδίου, με επανάληψη των επιχειρημάτων που είχαν ακουστεί στην επί της αρχής συζήτησή του.

    Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε "προεκλογικού χαρακτήρα" τις ρυθμίσεις και εναντιώθηκε εκ νέου στους προτεινόμενους ορισμούς του δάσους και της δασικής έκτασης, υπογραμμίζοντας ότι οι ορισμοί αυτοί απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των αρμοδίων φορέων -μεταξύ αυτών και το Δασικό Ινστιτούτο το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας- ότι θα προκαλέσουν σωρεία ενστάσεων αντισυνταγματικότητας και ότι θα χρειαστεί να ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να καταστρωθούν οι δασικοί χάρτες του Κτηματολογίου από την αρχή.

    Απαντώντας, ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης αντιπαρέθεσε το πόρισμα της νομικής υπηρεσίας της Βουλής, η οποία έκρινε το σχέδιο νόμου συμβατό με το νέο Σύνταγμα και υπογράμμισε ότι, η αντιπολίτευση ενοχλείται από το σχέδιο νόμου, γιατί "έχει απήχηση στους Ελληνες παραγωγούς, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, που ταλαιπωρούνται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο".

    "Συμφωνώ να προστατεύσουμε τα φρύγανα, αλλά δεν είναι δυνατόν να ανακαλύπτουμε ότι η ρίγανη ή οι φοίνικες της λεωφόρου Συγγρού είναι δασικές εκτάσεις. Δεν θα πέσουμε σε τέτοιες παγίδες που δημιουργούν δυνάστες και μικρούς δικτάτορες σε όλη την ύπαιθρο. Δεν πρέπει να συζητάμε θέματα οικιστικά μέσω του δασικού νομοσχεδίου", υπογράμμισε ο υφυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Χατζημιχάλης, μετά από έντονη λογομαχία του με τον εισηγητή της ΝΔ, Ιορδάνη Τζαμτζή, δέχτηκε να διευκρινιστεί ότι η διαχείριση των δασικών χωριών θα περιορίζεται, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

    [03] Μέτρα κατά της Τουρκίας μελετά το Συμβούλιο της Ευρώπης

    25/11/2003 8:00:00 μμ

    Βάλτερ Σβίμερ

    Μετά την κατηγορηματική απόρριψη του διαβήματος της Ολλανδίας από την Κύπρο και την εμμονή της Λευκωσίας στην εφαρμογή της απόφασης για την Τιτίνα Λοϊζίδου, χωρίς όρους ή προϋποθέσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης μελετά τη λήψη μέτρων εναντίον της Αγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων είναι η μη ανάληψη της προεδρίας της εξ υπουργών Επιτροπής, η μη πραγματοποίηση συνεδρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Τουρκία και το ενδεχόμενο στέρησης του δικαιώματος ψήφου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Ολλανδία ζητούσε αποδοχή των εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, για κλείσιμο της υπόθεσης Λοϊζίδου.

    [04] Φόβοι για νέα χτυπήματα

    25/11/2003 9:52:00 μμ

    Τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν οι βρετανικές αστυνομικές αρχές. Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια στην Τουρκία καθώς επίκεινται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα υπάρχουν και στην Ιταλία, μετά από πληροφορίες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Νωρίτερα στο Ριάντ, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αποτρέψουν επίθεση από δυο βομβιστές καμικάζι.

    Εκτακτα μέτρα ασφαλείας στην Ιταλία

    Στη Βρετανική πρωτεύουσα τα μέτρα ασφάλειας έχουν ενταθεί, καθώς η πόλη θεωρείται πιθανός στόχος της Αλ Κάιντα.

    Σε ύψιστη επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρχές και στη Ρώμη, μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενο χτύπημα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου, μετά από έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο, το διοικητή της αστυνομίας και τους διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε στην τηλεόραση ότι είναι καθήκον του να υπογραμμίσει στους πολίτες κάθε πιθανό ρίσκο

    "Όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι υπερβολή η επιφύλαξη και για αυτό θα υπάρξουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας" είπε χαρακτηριστικά.

    Ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του στρατού, θα αναλάβουν τη φύλαξη των δημόσιων χώρων, ενισχύοντας το έργο της αστυνομίας ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναβολής των ποδοσφαιρικών συναντήσεων που κριθούν επικίνδυνες.

    Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσουν οι δρόμοι κοντά, σε επικίνδυνους στόχους και η απομόνωση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων.

    Απέτρεψαν επίθεση στη Σ. Αραβία

    Νωρίτερα, την Τρίτη, οι αρχές της Σ. Αραβίας απέτρεψαν την τελευταία στιγμή στο Ριάντ, επίθεση αυτοκτονίας δυο βομβιστών καμικάζι ενώ στην Υεμένη οι δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

    [05] Δηλώσεις Ερντογάν και Γκιούλ για τα τρομοκρατικά χτυπήματα

    25/11/2003 8:27:00 μμ

    Έντονα επέκρινε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το χαρακτηρισμό "ισλαμιστικές" που αποδίδεται στις επιθέσεις αυτοκτονίας που έκαναν εξτρεμιστές Μουσουλμάνοι στην Κωνσταντινούπολη. "Ισλάμ πάει να πει ειρήνη και αγάπη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει τη θρησκεία μας χαρακτηρισμό για να δηλώνει τον τρόμο... Δεν μπορούμε εμείς, τα παιδιά του Ισλάμ αυτού του έθνους, να το δεχτούμε", δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε ομιλία του προς τα μέλη του Κόμματος του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στην Κωνσταντινούπολη. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι τρομοκράτες υπάρχουν σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και σε όλες τις θρησκείες και είπε χαρακτηριστικά ότι "η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, φυλή ή εθνικότητα".

    ''Το πρώτο θύμα των επιθέσεων είναι το Ισλάμ''

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, δήλωσε σήμερα ότι αναθεωρείται η τουρκική στρατηγική απέναντι στην τρομοκρατία. Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε καινούργιο φαινόμενο τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αναβαθμίσει την αποτελεσματικότητα της τουρκικής αστυνομίας και το συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών.

    Ήδη ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε παραδεχτεί με δηλώσεις του ότι στην περίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων οι υπηρεσίες πληροφοριών φάνηκαν "ανεπαρκείς".

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκιούλ απέρριψε τις επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Ερντογάν υιοθετεί "χαλαρή στάση" απέναντι στην τρομοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι παράνομες οργανώσεις, ανεξάρτητα από το αν αυτές είναι μικρές ή μεγάλες, θεωρούνται από την κυβέρνηση επικίνδυνες. "Αν οι επιθέσεις αυτές έγιναν για θρησκευτικούς λόγους, τότε το πρώτο θύμα τους κατ΄ εμέ είναι το Ισλάμ", κατέληξε ο κ. Γκιούλ.

    [06] Χριστοδουλάκης για ελληνική στάση στο Ecofin

    25/11/2003 8:00:00 μμ

    Τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος της Γαλλίας και Γερμανίας εξήγησε νωρίτερα από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Χριστοδουλάκης. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών αρχικά η ελληνική πλευρά τάχθηκε μαζί με ακόμα επτά χώρες υπέρ της διαδικασίας κυρώσεων που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ για τις δημοσιονομικά απείθαρχες χώρες. Ωστόσο, όταν είδε ότι η πρόταση αυτή δεν συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψηφία, προς αποφυγή πολιτικού κοινού, πρόκρινε τη συμπαράταξη της με την πλειοψηφία που είχε δημιουργηθεί.

    ''Αδιαπραγμάτευτοι οι βασικοί όροι του Συμφώνου''

    Ο κ. Χριστοδουλάκης, δήλωσε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας εξακολουθεί να αποτελεί "το βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και για την μακροοικονομική σταθερότητα τους".

    Υπογράμμισε ωστόσο ότι εμπεριέχει σημαντικά περιθώρια ελαστικότητας όσον αφορά στην εφαρμογή του.

    Παράλληλα, στις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι επανάλβε στους ομολόγους του, ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα επανιεράρχησης των βασικών αρχών του συμφώνου Σταθερότητας.

    [07] Σοφή λύση ο συμβιβασμός λέει ο Σρέντερ

    25/11/2003 8:34:00 μμ

    Σοφό συμβιβασμό, χαρακτήρισε την απόφαση των 15 ο Γκέρχαρντ Σρέντερ. ''Όποιος κάνει πολεμική στη λύση που δόθηκε στις Βρυξέλλες, θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη μας τα έτη 2004 και 2005'' δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος, τονίζοντας ότι η συμβιβαστική λύση που επετεύχθη θα δώσει νέα κίνητρα ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία.

    ''Πάμε πίσω'' τονίζει ο Αθνάρ

    Η σημερινή μέρα, δε θα μείνει ως μία καλή μέρα για την Ε.Ε. τόνισε από την πλευρά του ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ και προέβλεψε επιπτώσεις στην εκπόνηση του Συντάγματος της Ε.Ε

    Έκανε επίσης λόγο για σοβαρή οπισοδρόμηση, υπογραμμίζοντας ότι ''οι συνθήκες εγκρίνονται για να ισχύουν και όλοι να είναι ίσοι απέναντί τους''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 November 2003 - 21:59:17 UTC