Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αγωνία για 70 λαθρομετανάστες
  • [02] Απερρίφθη η πρόταση νόμου της Ν.Δ. για τη διαφάνεια
  • [03] Επίσημη επίσκεψη Τ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα
  • [04] Σαρανταοκτάωρη απεργία των ιπτάμενων συνοδών
  • [05] Έκρηξη στην Εκάλη
  • [06] Συμβιβαστική λύση για Γαλλία-Γερμανία
  • [07] ''New York Times'': Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ε.Ε
  • [08] Διώξεις για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία
  • [09] Μόσχα: Σε κρίσιμη κατάσταση 11 φοιτητές
  • [10] Βυθίστηκε πλοίο στις Φιλιππίνες, αγνοείται το πλήρωμα
  • [11] Σχέδιο απόφασης Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ για Ιράν
  • [12] Ειρηνευτικό σχέδιο προωθεί η ισραηλινή δεξιά
  • [13] Βιντεοκασέτα με τρομοκρατική επίθεση
  • [14] Δημόσια εμφάνιση Μουμπάρακ
  • [15] Καταδίκη Αμερικανών για ''προδοσία''
  • [16] ΗΠΑ: 400 δισ. δολάρια ο αμυντικός προϋπολογισμός
  • [17] Αμερικανικό ''όχι'' στην ανακωχή
  • [18] Έκρηξη στην είσοδο ξενοδοχείου στο Κιρκούκ
  • [19] Μπρέμερ: ''Θα κλιμακωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις''
  • [20] Χρονοδιάγραμμα για την αυτοδιοίκηση του Ιράκ
  • [21] Αντίθετοι οι Ιάπωνες στην αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ
  • [22] Xωρίς άγχος η ΑΕΚ απέναντι στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια
  • [23] Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών
  • [24] Βραβείο ''ζωής'' για το συγκρότημα Duran Duran

    [01] Αγωνία για 70 λαθρομετανάστες

    25/11/2003 9:49:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Περίπου 70 λαθρομετανάστες μεταφέρει δεκάμετρο πλαστικό σκάφος, που εντοπίστηκε νωρίς το πρωί από σκάφη του Λιμενικού να πλέει στη θαλάσσια περιοχή ενάμισι ναυτικό μίλι από το Ακρωτήρι Τιμπουρλού, νότια της Σάμου και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Αμέσως ειδοποιήθηκε η τουρκική ακτοφυλακή, ενώ, σύμφωνα με τους λαθρομετάναστες, στο σκάφος έχει παρουσιαστεί εισροή υδάτων, η οποία όμως είναι ελεγχόμενη. Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διεξάγονται έρευνες στην περιοχή της νησίδας Φαρμακονήσι Λέρου, μετά από τηλεφωνική καταγγελία στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΥΕΝ, για ύπαρξη σκάφους με λαθρομετανάστες, το οποίο βρίσκεται σε κίνδυνο.

    Στις έρευνες συμμετέχουν πέντε περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, αλιευτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο, τύπου Super Puma, που απογειώθηκε από την Ελευσίνα.

    [02] Απερρίφθη η πρόταση νόμου της Ν.Δ. για τη διαφάνεια

    25/11/2003 12:15:00 πμ

    Απερρίφθη από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της Δευτέρας, η πρόταση νόμου της Ν.Δ. για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, των δημοσίων συμβάσεων και των μέσων ενημέρωσης. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ενώ σε έντονο τόνο ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο τόπος βρίσκεται σε πορεία εκτενούς παρακμής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπηρετεί οργανωμένα μονοπωλιακά συμφέροντα, προμηθευτές και εργολάβους του δημοσίου, ενώ δεσμεύτηκε για άμεση κατάργηση μετά τις εκλογές των νόμων της διαπλοκής. Απαντώντας, ο κ. Σκανδαλίδης κατηγόρησε τη Ν.Δ. για καταστροφική λογική και τόνισε ότι η ομιλία του ήταν η ίδια με αυτές που έχει κάνει για ίδιο θέμα πριν από έξι μήνες και πριν από δύο χρόνια και δεν έχει να προσθέσει τίποτα καινούργιο. Σημειώνεται ότι κατά της πρότασης της Ν.Δ. τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, και υπέρ ο ΣΥΝ και ο διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κ. Σπυριούνης.

    Καραμανλής: Σε πορεία επικίνδυνης παρακμής η χώρα

    Η πρόταση νόμου υποστηρίχθηκε από πλευράς Ν.Δ. και με εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στο βήμα της Βουλής, με μια αγόρευση που θύμιζε προηγούμενες ομιλίες και που οδήγησε τον Κώστα Σκανδαλίδη να υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ., συνεχίζει την καταδικασμένη από τον ελληνικό λαό "καταστροφολογία", με την ίδια ομιλία που επαναλαμβάνεται διαρκώς.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι ο δημόσιος βίος βουλιάζει στη διαφθορά και τη διαπλοκή. Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κατέθεσε την πρόταση για καθαρά επικοινωνιακούς και μόνο λόγους χωρίς κανένα στοιχείο.

    Στην ομιλία του, ο Κώστας Καραμανλής, έκανε λόγο για "πορεία επικίνδυνης παρακμής της χώρας", με βάση τις εκθέσεις της "Διεθνούς Διαφάνειας", της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με συνέπεια την "τεράστια λεηλασία του Δημοσίου και του χρήματος των φορολογουμένων".

    Το "σκοτεινό" αυτό τοπίο, ευνοείται από τον "αυταρχισμό της άρχουσας ομάδας" και το "καθεστώς ατιμωρησίας" που επεβλήθη με την κυβέρνηση να εναντιώνεται σε κάθε πρόταση εξεταστικής επιτροπής της ΝΔ, τις "φωτογραφικές προκηρύξεις δημόσιων συμβάσεων, την έλλειψη μελετών για τα δημόσια έργα και την ελλιπέστατη εφαρμογή του πόθεν έσχες", υπογράμμισε.

    Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο κ. Καραμανλής, ψήφισε διατάξεις που παρέχουν έρεισμα στην αδιαφάνεια στο Χρηματιστήριο, στα μέσα ενημέρωσης και στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    "Ο μεγάλος χαμένος, είναι ο πολίτης, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, που πληρώνει τα σπασμένα για το χατίρι των λίγων - μιας χούφτας ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την κατάσταση", πρόσθεσε ο αρχηγός της ΝΔ.

    "Εμείς δεν θεωρούμε τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ ως ύποπτους παράνομων ή ανήθικων χρηματιστηριακών συναλλαγών. Θέλουμε συστηματικό έλεγχο για όλους τους βουλευτές - αλλά δεν μπορεί να μένουν εκτός ελέγχου, οι κατ' εξοχήν υπόλογοι για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "η άρχουσα ομάδα εξαπάτησε τους επενδυτές, δεν καθιέρωσε τη διαφάνεια στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και επιβάλλει εμπόδια στο δικαστικό έλεγχο της νομιμότητας των συναλλαγών".

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής, δεσμεύτηκε για λογαριασμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης της ΝΔ, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναβαθμιστεί σε πραγματικά ανεξάρτητη αρχή, θα καθιερωθούν "αποτελεσματικές εγγυήσεις" για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις και ότι θα καταργηθούν όλες οι εξαιρέσεις για τα παρένθετα πρόσωπα, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες μετοχών επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης και τις εταιρείες ανάληψης δημοσίων έργων.

    Σημειώνεται ότι η πρόταση της Ν.Δ., περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, περιορισμό του ορισμού του "βασικού μετόχου" στα μέσα ενημέρωσης στο 1% του μετοχικού κεφαλαίου (από το 5% που ισχύει σήμερα), ανάθεση του ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων σε Επιτροπή λειτουργούσα στο πλαίσιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιφορτισμένη να δημεύει όσα περιουσιακά στοιχεία πολιτικών δεν έχουν δηλωθεί, επαναθεώρηση της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου από δημοσίους υπαλλήλους ως κακούργημα (ισχύει σήμερα ως πλημμέλημα), κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα και επέκταση του ελέγχου του πόθεν έσχες σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα και τα ανώτερα στελέχη του κρατικού μηχανισμού από το 1974 μέχρι σήμερα.

    Για διαρκή καταστροφολογία κάνει λόγο ο Κ. Σκανδαλίδης

    Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαφάνειας είναι όντως σοβαρό, αλλά η πρόταση νόμου της Ν.Δ., είπε, πόρρω απέχει από το να το αντιμετωπίζει.

    Για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των κομμάτων και των βουλευτών με την εκλογική νομοθεσία, σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, υπάρχει ήδη Επιτροπή με συμμετοχή δικαστικών.

    Η κατάργηση του νόμου περί κατασκευαστικών κοινοπραξιών, χωρίς περαιτέρω προτάσεις, μας οδηγεί στο προηγούμενο "διεφθαρμένο" καθεστώς, συνέχισε.

    Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ζητήσει το ίδιο να πάψει η υπερφόρτωσή του με αρμοδιότητες, λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης, η αλλαγή του ορισμού του βασικού μετόχου δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς κανείς βασικός μέτοχος δεν έχει τόσο μικρά ποσοστά, είπε στη συνέχεια.

    "Ο λαός έχει βαρεθεί τη διαρκή καταστροφολογία, αποδοκιμάζει τη μηδενιστική και καταστροφολογική λογική. Ο κ. Καραμανλής, εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό για να συζητήσει ξανά ένα θέμα, για το οποίο έκανε την ίδια ομιλία πριν 3 μήνες, πριν 6 μήνες και πριν 2 χρόνια. Δεν πρόσθεσε τίποτε καινούργιο απολύτως", υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

    Αντιδράσεις ΚΚΕ - ΣΥΝ

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τόνισε ότι το κόμμα του δεν θεωρεί το ζήτημα της διαφάνειας και της διαπλοκής κυρίαρχο στην πολιτική ζωή και πως "για τη ΝΔ είναι ο εύκολος δρόμος να χτυπήσει μια κυβέρνηση που έχει προσχωρήσει πλήρως στις επιλογές της ΝΔ".

    Για το ΚΚΕ δε, όπως είπε, "διαφθορά υπάρχει όταν τα νομοσχέδιο που φέρνουν οι κυβερνήσεις κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους".

    Αντίθετα με το ΚΚΕ που καταψήφισε το σχέδιο νόμου, ο Συνασπισμός το υπερψήφισε. Ο Φώτης Κουβέλης θεώρησε ότι η πρόταση της ΝΔ "διευρύνει τις διαδικασίες ελέγχου και διαφάνειας". Υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του κατά τη συζήτηση του νέου Συντάγματος, "όποιος βουλευτής υπερβαίνει το όριο των προεκλογικών δαπανών, να έχει ως ποινή την έκπτωση" - πρόταση που δεν είχε γίνει δεκτή.

    [03] Επίσημη επίσκεψη Τ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα

    25/11/2003 11:28:00 πμ

    Το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και οι διμερείς σχέσεις, θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα. Ο κ. Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα υπογράψει την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον κ. Παπαδόπουλο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στην οδό Ηρώδου Αττικού έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Τον κ. Παπαδόπουλο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο Υπουργός των Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Καταγγελία για συνεχείς παραβιάσεις

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο παρατείνεται η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP) στην Κύπρο, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2004.

    Στο ψήφισμα 1517 επαναλαμβάνεται το κείμενο του περασμένου Ιουνίου, με την προσθήκη καταγγελίας για τις συνεχείς παραβιάσεις από τουρκοκυπριακής πλευράς και των τουρκικών δυνάμεων κατοχής της κατάστασης στον οικισμό Στροβιλιών.

    Με το ψήφισμα απευθύνεται έκκληση για επαναφορά του στάτους κβο που υπήρχε πριν από τις 30 Ιουνίου 2000, όταν οι κατοχικές δυνάμεις προωθήθηκαν σε νέες θέσεις.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει την έκθεση του γ.γ. της 12ης Νοεμβρίου για την επιχείρηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ιδιαίτερα την πρόσκληση σ' όλα τα μέρη να εκτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων με τη δέουσα σοβαρότητα.

    [04] Σαρανταοκτάωρη απεργία των ιπτάμενων συνοδών

    25/11/2003 8:40:00 πμ

    Στην πραγματοποίηση δύο συνεχόμενων 48ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων, προχωρά από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου η Ένωση Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών (ΕΙΣΦ) της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι συνοδοί, που έχουν αποφασίσει να ασκήσουν το δικαίωμα της εναντίωσης και να μην μεταβούν στην υπό ίδρυση εταιρία Olympic Airlines, διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό "στο τελεσίγραφο του γενικού διευθυντή πτητικής εκμετάλλευσης της ΟΑ, που καλεί τους φροντιστές να πάνε στη νέα εταιρία, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις εργασίας", όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΣΦ μιλά για "καθεστώς τρομοκρατίας" της διοίκησης της ΟΑ, σχετικά με την παραπομπή στα δικαστήρια όσων συμμετείχαν στα επεισόδια της 20ης Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΑ, ενώ χαρακτηρίζει ως "επιλεκτική αντιμετώπιση" τη διαδικασία συνταξιοδότησης των πιλότων.

    [05] Έκρηξη στην Εκάλη

    Πηγή: ΑΠΕ 25/11/2003 12:44:00 πμ

    Εκρηκτικός μηχανισμός μικρής ισχύος, πιθανόν χειροβομβίδα, εξερράγη στις 21:20 το βράδυ της Δευτέρας στην αυλή μονοκατοικίας στην οδό Λόφου 5, στην Εκάλη. Το σπίτι ανήκει στον Θεόδωρο Νάνο, πρώην στέλεχος της ''Ιντρασόφτ''. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από γείτονες και όταν πήγαν εκεί αξιωματικοί της Ασφάλειας διαπίστωσαν ότι μάλλον διερχόμενοι πέταξαν τον μηχανισμό. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ζημιές. Ο Νάνος είπε στους αστυνομικούς ότι δεν έχει διαφορές με κανέναν και δεν έχει δεχθεί απειλές. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την Ασφάλεια Αττικής.

    [06] Συμβιβαστική λύση για Γαλλία-Γερμανία

    25/11/2003 10:58:00 πμ

    Τα ξημερώματα κατέληξαν τελικά σε συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευροζώνης για τη διαχείριση των ελλειμμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Γερμανία οφείλει να μειώσει κατά συγκεκριμένο ποσοστό το διαρθρωτικό έλλειμμά της και στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να επιτύχει αποτελέσματα, θα ενταχθεί στην προβλεπόμενη από το Σύμφωνο Σταθερότητας διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνονται και κυρώσεις. Η Γαλλία από την άλλη, δεσμεύθηκε να μειώσει στο 0.77% του ΑΕΠ το διαρθρωτικό έλλειμμά της το 2004, έναντι 0.7% που αρχικά προβλεπόταν, και κατά 0.65% το 2005, έναντι 0.5%, της προηγούμενης πρόβλεψης. Η ΕΕ δια στόματος του αρμόδιου Επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της για τη μη τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Δυσαρέσκεια εκ μέρους της ΕΕ

    Το κείμενο της συμφωνίας που διαμορφώθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν εννέα ώρες θέτει εντός παρενθέσεων τα άρθρα της διαδικασίας του συμφώνου σταθερότητας που είχε χρησιμοποιήσει η Κομισιόν όταν απηύθυνε τις σχετικές συστάσεις προς τις δύο χώρες.

    Η αποδοχή της συμφωνίας έγινε κατά μεγάλη πλειοψηφία και παρά την αντίθεση τεσσάρων χωρών. Την λύση αυτή καταψήφισαν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φιλανδία, ενώ η Ελλάδα έγειρε την πλάστιγγα προς το μέρος της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώνονται σήμερα, οπότε αναμένεται η έκδοση του τελικού κοινού ανακοινωθέντος.

    Η συμφωνία για τα ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας "εντάσσεται στα πλαίσια του συμφώνου σταθερότητας", τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αιχελ, μετά το πέρας της συνάντησης.

    Η Γερμανία οφείλει να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της κατά 0.6% το 2004, στην περίπτωση που η ανάπτυξή της είναι 1.6% τον επόμενο χρόνο, και κατά 0.5% εάν η ανάπτυξη επιταχυνθεί στο 1.8%.

    Η Γαλλία, από την πλευρά της, δεσμεύθηκε να μειώσει κατά το 0.77% του ΑΕΠ το διαρθρωτικό έλλειμμά της το 2004, έναντι 0.7% που αρχικά προβλεπόταν, και κατά 0.65 το 2005, έναντι 0.5%, της προηγούμενης πρόβλεψης.

    Όπως τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φρανσίς Μερ "εάν η κατάσταση είναι καλύτερη, όσον αφορά την ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα, η βελτίωση τούτη θα διοχετευθεί εξολοκλήρου στη μείωση του ελλείμματος". Η προσπάθεια θα επεκταθεί και πέραν του 2005 με τη συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος κατά 0.5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, τόνισε ο Μερ, μετά τη σύνοδο.

    Εντούτοις, η ΕΕ εξάλλου θεωρεί ότι οι δεσμεύσεις που αναληφθούν από τις δύο χώρες δεν είναι επαρκείς ώστε να φέρουν τα ελλείμματα τους κάτω από το προβλεπόμενο όριο του 3% του ΑΕΠ.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    ECOFIN: Συζήτηση για τη διαχείριση των ελλειμμάτων Γαλλίας-Γερμανίας

    [07] ''New York Times'': Οι επιδιώξεις της Τουρκίας στην Ε.Ε

    25/11/2003 9:58:00 πμ

    To Κυπριακό αποτελεί ένα "πολύ σημαντικό δίλημμα" όσο αφορά τις επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης για να ανοίξει ο δρόμος της προς την Ευρώπη. Αυτό αποκαλύπτει στη "New York Times" ένας από τους συμβούλους του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην αναζωπύρωση του διαλόγου αναφορικά με την ενδεχόμενη εισδοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε, μετά τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις νεαρών Τούρκων ότι οι "περισσότεροι από εμάς επιθυμούν τα οικονομικά πλεονεκτήματα που συμβαδίζουν με τη συμμετοχή στη Δύση, αλλά δεν επιθυμούμε να γίνουμε σκλάβοι της", προβάλλοντας τα αντικρουόμενα συναισθήματα μεγάλης μερίδας Τούρκων πολιτών αναφορικά με την ενδεχόμενη ένταξη τους στην Ε.Ε.

    ''Διπλό κριτήριο το Κυπριακό''

    Οι πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις έχουν ενεργοποιήσει εκ νέου το διάλογο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωθώντας ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα, να μιλούν περί εσπευσμένης ένταξής της στην Ένωση.

    Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πολλοί Ευρωπαίοι εναντιώνονται στην τουρκική υποψηφιότητα, με πολιτικά, αλλά και με πολιτισμικά επιχειρήματα, ενώ "όσο περισσότερο αναμένει η Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, τόσο μειώνονται οι πολίτες της, πρόθυμοι να εκλιπαρήσουν για την υποψηφιότητά τους σε έναν οργανισμό, όπου πολλοί θεωρούν ότι αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητοι".

    Επίσης, η εφημερίδα επισημαίνει τη σκληρή προετοιμασία της Τουρκίας για πλήρωση των κριτηρίων ένταξης, υιοθετώντας νομοθεσία, μεταξύ άλλων, για την εκχώρηση μεγαλύτερων δικαιωμάτων στην εκεί διαβιούσα Κουρδική μειονότητα, καθώς και τη μείωση του ρόλου των στρατιωτικών στην πολιτική διαχείριση της χώρας.

    Κατά την τελευταία αναφορά της Ε.Ε, η Ευρώπη ανέβασε τον πήχη ακόμη υψηλότερα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, συνδέοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με την επίλυση του Κυπριακού.

    "Αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σημαντικό δίλημμα και ένα τεράστιο διπλό κριτήριο αναφορικά με το Κυπριακό", ανέφερε ο Egemen Bagis, σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι "ουδείς Τούρκος πολιτικός θα πει ποτέ στο λαό του ότι πρέπει να αντεπεξέλθουμε σ αυτό το διπλό κριτήριο".

    Σύμφωνα με τον Cidgem Nas, καθηγητή στο European Community Institute του Μarmara University στην Κωνσταντινούπολη, "πολλοί θεωρούν ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στην ΕΕ και ότι (οι Ευρωπαίοι) χρησιμοποιούν τακτικές προκειμένου να αναβάλλουν τη λήψη απόφασης (αναφορικά με την ένταξη ή μη της Τουρκίας στην ΕΕ)".

    "Χρησιμοποιούν την υποψηφιότητα ως δέλεαρ προσπαθώντας να αλλάξουν την Τουρκία υπέρ του ευρωπαϊκού οφέλους, όπως στην πολιτική που ακολουθεί αναφορικά με το Κυπριακό", προσθέτει ο ίδιος καθηγητής.

    "Στην πραγματικότητα, ο πυρήνας της ευρωπαϊκής επιφυλακτικότητας είναι λιγότερο η Κύπρος και οι τουρκικές μεταρρυθμίσεις απ' ότι ο εντός των ευρωπαϊκών τειχών, διάλογος αναφορικά με την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης ως ηπείρου σε μία περίοδο δημογραφικών αλλαγών".

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήδη αντιμετωπίζουν τις κοινωνικές εντάσεις που προκαλούν οι αυξανόμενες μουσουλμανικές μεταναστευτικές κοινότητες εντός των συνόρων τους, ενώ μέρος του προβλήματος αποτελεί ο υπολογιζόμενος σε 70 περίπου εκατομμύρια, τουρκικός πληθυσμός, που αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό, αυτόν της Γερμανίας, γεγονός που θα επιτρέψει στην Τουρκία εφόσον τελικά γίνει δεκτή στην ΕΕ, να έχει καθοριστικό λόγο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

    Επιπλέον, υπάρχει ένας "βαθύς, άμορφος φόβος στην Ευρώπη ως προς την αποδοχή μίας μουσουλμανικής χώρας στους κόλπους της, παρά την ισχυρή παράδοση του κοσμικού κράτους στην Τουρκία, χώρα όπου πολλοί άνθρωποι ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με την ίδια μετριοπάθεια, όπως οι Καθολικοί στην Ευρώπη", συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

    Εν τω μεταξύ, την προοπτική αύξησης της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, προβάλλει η εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ".

    Οι σχετικές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις παροχής της συγκεκριμένης οικονομικής υποστήριξης, ωστόσο, ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος που συνόδευε τον πρόεδρο Μπους στη Βρετανία, δήλωσε ότι "οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη θα ενισχύσουν τη σημασία της βελτίωσης των μέτρων εφαρμογής του νόμου και τη συνεργασία των δύο χωρών σε επίπεδο μυστικών πληροφοριών".

    [08] Διώξεις για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία

    25/11/2003 11:38:00 πμ

    Δίωξη εναντίον εννιά ατόμων με την κατηγορία της συμμετοχής στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και την τράπεζα HSBC που στοίχισαν τη ζωή σε 30 ανθρώπους, άσκησε το δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη. Αλλοι τρεις ύποπτοι, από τους συνολικά 18 που είχαν συλληφθεί από την αστυνομία μετά τις επιθέσεις αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Γνωρίζουμε τους ενόχους λένε οι τουρκικές αρχές

    Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι το δικαστήριο, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, άσκησε δίωξη σε εννιά άτομα "που ανήκαν, βοηθούσαν και ενίσχυαν τρομοκρατικές οργανώσεις".

    Πιθανολογείται ότι η Αλ Κάιντα κρύβεται πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

    Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης ανέφερε ότι οι αστυνομικές αρχές έχουν φτάσει στα ονόματα των ενόχων που ευθύνονται για την επίθεση στο βρετανικό προξενείο, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την ταυτότητα του υπόπτου βομβιστή.

    Η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ δημοσίευσε ότι η αστυνομία, μέσω τεστ DNA, ταυτοποίησε τον άνδρα που οδήγησε το "φορτηγό του θανάτου" στο βρετανικό προξενείο. Πρόκειται για τον Φεριντουν Ουγκουρλου, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει πολεμήσει στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία. Ο ίδιος θεωρείται ότι υπήρξε συνεργός και στις επιθέσεις κατά των συναγωγών.

    Η αστυνομία, που έχει ήδη κατηγορήσει τον Τύπο για παρακώλυση των ερευνών, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της εφημερίδας.

    [09] Μόσχα: Σε κρίσιμη κατάσταση 11 φοιτητές

    25/11/2003 11:07:00 πμ

    Νοσηλευόμενοι παραμένουν 171 φοιτητές που τραυματίσθηκαν από την φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα, σε φοιτητική εστία στη Μόσχα, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 36 ξένοι φοιτητές. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι 11 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς ήταν φοιτητές από την Κίνα, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ και από αφρικανικές χώρες. Η πυρκαγιά, η χειρότερη που έχει ζήσει η Μόσχα εδώ και 26 χρόνια, πιστεύεται ότι προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρική συσκευή στη φοιτητική εστία.

    Σχετική είδηση: Τραγωδία σε φοιτητική εστία της Μόσχας

    [10] Βυθίστηκε πλοίο στις Φιλιππίνες, αγνοείται το πλήρωμα

    25/11/2003 9:01:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αγνοείται το 15μελές πλήρωμα ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά στις Φιλιππίνες. Το πλοίο, το οποίο μετέφερε 1.400 τόνους καρυδέλαιου, βυθίστηκε σήμερα, Τρίτη, το πρωί, έξω από τις ακτές της μεγαλύτερης νήσου των Φιλιππίνων Λουζόν, δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. Όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή το πλοίο βυθίστηκε μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε εν πλω. Στην περιοχή έχουν σταλεί πολλά σκάφη έρευνας και διάσωσης προκειμένου να εντοπίσουν το φορτηγό πλοίο και το πλήρωμα.

    Συχνό φαινόμενο οι ναυτικές τραγωδίες

    Το πλοίο απέπλευσε από την αποθήκη φόρτωσης στον λιμένα Λεγκάσπι νωρίς τη Δευτέρα το πρωί, και είχε προορισμό τον λιμένα του Μπατάνγκας Σίτι, 100 χλμ νοτίως της πρωτεύουσας της Μανίλας.

    Οι ναυτικές τραγωδίες αποτελούν συχνό φαινόμενο στις Φιλιππίνες, εξαιτίας των χαμηλών κριτηρίων ασφαλείας στα πλοία, αλλά και λόγω της γεωγραφίας της χώρας, που καθιστά αναγκαία την εν πλω μετακίνηση για την επικοινωνία μεταξύ των νήσων του αρχιπελάγους.

    [11] Σχέδιο απόφασης Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ για Ιράν

    Πηγή: ΑΠΕ 25/11/2003 1:01:00 πμ

    Μ. Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα βασικά σημεία μιας απόφασης του ΟΗΕ, η οποία καταδικάζει το Ιράν για την επί 18ετίαν συγκάλυψη της πραγματικής έκτασης του πυρηνικού του προγράμματος και προειδοποιεί την Τεχεράνη να μη προβεί σε παραβιάσεις των συμφωνιών περί πυρηνικής ασφάλειας, ανακοινώθηκε από διπλωματικές πηγές. Ύστερα από εντατικές διαβουλεύσεις πέντε ημερών με Αμερικανούς διπλωμάτες, οι τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις υπέβαλαν το συμβιβαστικό αυτό σχέδιο απόφασης στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στη Βιέννη. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο απόφασης θα συζητηθεί κατά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της IAEA σήμερα Τρίτη και θεωρούν πιθανό να γίνει αποδεκτό και από τα 35 μέλη του σώματος.

    [12] Ειρηνευτικό σχέδιο προωθεί η ισραηλινή δεξιά

    25/11/2003 10:53:00 πμ

    Ηγέτες των εβραίων εποίκων και ακροδεξιοί ισραηλινοί βουλευτές καταρτίζουν ειρηνευτικό σχέδιο που αποκλείει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και την εκκένωση των οικισμών και αντιπροτείνουν τη δημιουργία ενιαίου κράτους στο οποίο θα συνυπάρχουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, όπως μεταδίδει η ισραηλινή ραδιοφωνία. Πρόκειται για σχέδιο που προβλέπει την παραχώρηση ισραηλινής υπηκοότητας και δικαίωμα ψήφου στους Παλαιστίνιους στα κατεχόμενα εδάφη, αλλά επιδιώκει ''την προστασία του εβραϊκού χαρακτήρα'' του Ισραήλ, διασφαλίζοντας εβραϊκή πλειοψηφία βουλευτών στην Κνέσετ.

    Την πρόταση στηρίζουν 14 βουλευτές

    Σύμφωνα με τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου η χώρα θα χωριστεί σε 10 περιφέρειες, τρεις Παλαιστινιακές και επτά Ισραηλινές, οι οποίες θα έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή ανεξάρτητα από τον πληθυσμό.

    Την πρόταση στηρίζουν 14 βουλευτές, ορισμένοι από το κόμμα Λικούντ, του Αριέλ Σαρόν και το Συμβούλιο των Εποίκων, που εκπροσωπεί τους κατοίκους των οικισμών στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Το σχέδιο αυτό προτείνεται ως εναλλακτικό του διεθνούς ειρηνευτικού σχεδίου που είναι γνωστό ως ''οδικός χάρτης'', αλλά και της ''Πρωτοβουλίας της Γενεύης'', στην οποία κατέληξαν αριστεροί ισραηλινοί πολιτικοί και παλαιστίνιοι διανοούμενοι.

    Ο ''οδικός χάρτης'' και η ''πρωτοβουλία της Γενεύης'' προβλέπουν την ύπαρξη δύο κρατών και την διάλυση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου θα δημιουργηθεί το παλαιστινιακό κράτος.

    [13] Βιντεοκασέτα με τρομοκρατική επίθεση

    25/11/2003 9:53:00 πμ

    Ανακοινώθηκε εχθές, Δευτέρα, ότι μία βιντεοκασέτα, που δείχνει έναν μαχητή να βάλει έναν πύραυλο εδάφους/ αέρος κατά του αεροσκάφους Α-300 της εταιρείας DHL στη Βαγδάτη, έφθασε στα χέρια μίας δημοσιογράφου του γαλλικού εβδομαδιαίου περιοδικού "Νουβέλ Ομπζερβατέρ". Η κασέτα δείχνει κάποιους μαχητές, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με Καλάσνικοφ, αντιαρματικούς πυραύλους και φορητούς πυραύλους εδάφους/αέρος SA-14, ενώ, είχαν το πρόσωπό τους καλυμμένο με παραδοσιακές "κουφίες". Όπως δήλωσε η δημοσιογράφος του περιοδικού, Σάρα Ντανιέλ, έλαβε τη βιντεοκασέτα μέσω ενός αγνώστου, "ο οποίος την παρέδωσε στο ξενοδοχείο" της.

    [14] Δημόσια εμφάνιση Μουμπάρακ

    25/11/2003 9:36:00 πμ

    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, εμφανίστηκε δημοσίως σήμερα, την Τρίτη, το πρωί, για πρώτη φορά μετά την αδιαθεσία που είχε αισθανθεί μιλώντας από το βήμα της βουλής στις 19 Νοεμβρίου. Ο κος Μουμπάρακ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ενδο-παλαιστινιακός διάλογος, που θα οργανωθεί στο Κάιρο, θα οδηγήσει στον τερματισμό της βίας. Ο 75χρονος Πρόεδρος παρακολούθησε, το πρωί στο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ, την προσευχή του Εϊντ ελ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της προσευχής, ο Μουμπάρακ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ενδο-παλαιστινιακός διάλογος ανάμεσα στις μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις "θα επιτρέψει την οριστική διευθέτηση των διαφωνιών για τον τερματισμό της βίας, γεγονός που θα επιτρέψει και τον τερματισμό της βίας και από την ισραηλινή πλευρά". Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας ο 75χρονος Πρόεδρος προειδοποίησε ότι δεν μπορούν να αναχαιτιστούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις δια της βίας, αλλά μέσω της διευθέτησης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.

    [15] Καταδίκη Αμερικανών για ''προδοσία''

    25/11/2003 11:52:00 πμ

    Δύο Αμερικανοί που ανήκαν σε έναν φερόμενο ως ύποπτο φιλο-ισλαμικό πυρήνα στην πολιτεία του Ορεγκον, καταδικάσθηκαν από δικαστήριο του Πόρτλαντ, χθες σε κάθειρξη 18 ετών. Πρόκειται για τους Πάτρις Φορντ, 32 ετών και Τζέφρι Μπατλ, 33 ετών, που είχαν παραδεχθεί την ενοχή τους στις 16 Οκτωβρίου για "συνομωσία στάσης" μέσα στις ΗΠΑ. Εναντίον τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες τον Οκτώβριο του 2002. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο "πυρήνας του Πόρτλαντ" σχεδίαζε να μεταβεί στο Αφγανιστάν για να πολεμήσει στο πλευρό της Αλ Κάιντα κατά των αμερικανικών στρατευμάτων το φθινόπωρο του 2001. Έξι μέλη του πυρήνα μετέβησαν στο Χονγκ Κόνγκ και κατόπιν επέστρεψαν στις ΗΠΑ, έχοντας αποτύχει να περάσουν στο Πακιστάν, απ' όπου ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να διεισδύσουν στο Αφγανιστάν.

    [16] ΗΠΑ: 400 δισ. δολάρια ο αμυντικός προϋπολογισμός

    24/11/2003 11:40:00 μμ

    Υπεγράφη τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Μπους ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2004, συνολικού ύψους 401 δισεκατομμυρίων δολαρίων. ''Ο,τι μπορούμε θα πράξουμε ώστε οι ΗΠΑ να παραμείνουν ισχυρές, για να διαφυλαχθεί η διεθνής ειρήνη, για να ζουν με ασφάλεια οι Αμερικανοί'', δήλωσε ο πρόεδρος κατά την τελετή υπογραφής εκ μέρους του του αμυντικού προϋπολογισμού (Οκτώβριος '03-Σεπτέμβριος '04) στο Πεντάγωνο. ''Δεν νοούνται υψηλότερα διακυβεύματα, καθώς οι εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών μετρούν με το χάος που προκαλούν τις επιτυχίες τους'', επισήμανε ο πρόεδρος Μπους, προχωρώντας σε παραλληλισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων, που έπληξαν Νέα Υόρκη και Ουάσινγκτον την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, με αυτές που έπληξαν πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη.

    Αυξήσεις των αποδοχών των στρατιωτικών

    Στις 12 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός για την άμυνα εγκρίθηκε οριστικά στο Κογκρέσο, που ''ελέγχεται'' από ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

    Τα έξοδα από τον πόλεμο στο Ιράκ δεν περιελήφθησαν στον προϋπολογισμό, ενώ περιελήφθησαν, αντιθέτως, όλα τα κόστη για τις μελλοντικές έρευνες εντοπισμού ασθενών πυρηνικών όπλων.

    Οι αποδοχές των στρατιωτικών στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα αυξηθούν κατά 4%, σύμφωνα με τα μεγέθη του νέου αμυντικού προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε, ενώ η αμερικανική κοινή γνώμη πληροφορείται για σειρά θανάτων Αμερικανών στρατιωτικών, στο Ιράκ στο Αφγανιστάν και αλλού στον κόσμο.

    ''Ο,τι κάνετε για τον αμερικανικό λαό σήμερα είναι θαυμάσιο'', τόνισε ο Μπους, που είχε στο πλευρό του στην τελετή στο Πεντάγωνο τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    [17] Αμερικανικό ''όχι'' στην ανακωχή

    25/11/2003 11:20:00 πμ

    Ο στρατηγός Αμπιζέιντ

    Δεν θα υπάρξει ανακωχή στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη διάρκεια της γιορτής Εϊντ αλ Φιτρ, για το τέλος του Ραμαζανιού, προειδοποίησε ο αρχηγός της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής των ιρακινών Σουνιτών, Αντνάνε Αλ Ντουλάιμι, κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη διάρκεια της εορτής. "Καλώ την αντίσταση να διακόψει τις επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα για να μπορέσουν οι Ιρακινοί να γιορτάσουν ειρηνικά το τέλος του Ραμαζανιού", τόνισε ο Αλ Ντουλάιμι σε ομιλία του στο τέμενος Ουμ αλ Κούρα ,στη Βαγδάτη. Επίσης, κάλεσε τον αμερικανικό στρατό να απελευθερώσει, λόγω της γιορτής, όλους τους κρατουμένους, εκτός από εκείνους που αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα.

    [18] Έκρηξη στην είσοδο ξενοδοχείου στο Κιρκούκ

    25/11/2003 10:23:00 πμ

    Τρεις Ιρακινοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας στην είσοδο ξενοδοχείου στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία. "Δύο από τους τραυματίες είναι αστυνομικοί που φρουρούσαν την είσοδο του ξενοδοχείου "Κιρκούκ Παλάς" και ένας είναι εργαζόμενος στο ξενοδοχείο", δήλωσε εκπρόσωπος της ιρακινής αστυνομίας. Δύο από τους τρεις τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Το ξενοδοχείο "Κιρκούκ Παλάς" είναι στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί κυρίως εργαζόμενους της αμερικανικής πετραλαϊκής εταιρίας KBR, εκπροσώπους διαφόρων τουρκικών επιχειρήσεων και ξένους δημοσιογράφους.

    [19] Μπρέμερ: ''Θα κλιμακωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις''

    25/11/2003 9:32:00 πμ

    Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, στρατηγός Τζον Αμπιζέιντ προειδοποίησε σήμερα ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ δεν θα είναι αναγκαία, όταν η μελλοντική ιρακινή κυβέρνηση θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας. Την ίδια ώρα, ο προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμερ προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη ότι θα κλιμακωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράκ, καθώς οι οπαδοί του Σαντάμ Χουσέιν θέλουν να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό, χρησιμοποιώντας την τακτική των επιθέσεων.

    "Η κατάσταση στον τομέα της ασφαλείας έχει αλλάξει", τόνισε ο Μπρέμερ.

    "Στο παρελθόν, οι επιθέσεις στρέφονταν ενάντια στις συμμαχικές δυνάμεις.Τώρα έχουν γίνει συχνότερες οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Ιρακινών", δήλωσε ο Μπρέμερ.

    "Οι οπαδοί του προηγούμενου καθεστώτος και οι μαχητές του ιερού πολέμου ακολουθούν μιά πολιτική εκφοβισμού. Δεν θα καταφλερουν όμως να εκφοβίσουν τη Συμμαχία και τώρα άρχισαν να τρομοκρατούν τους αθώους Ιρακινούς, αλλά δεν θα καταφέρουν", κατέληξε ο προσωρινός πολιτικός διοικητής του Ιράκ.

    [20] Χρονοδιάγραμμα για την αυτοδιοίκηση του Ιράκ

    25/11/2003 8:59:00 πμ

    Το προσωρινό Συμβούλιο Διακυβέρνησης του Ιράκ υπέβαλε επισήμως τη Δευτέρα στον ΟΗΕ, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία, το χρονοδιάγραμμα για την αυτοδιοίκηση της χώρας και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει σχέδιο απόφασης αναγνωρίζοντας τους στόχους του σχεδίου που είναι προ πάντων να τερματισθεί η αμερικανοκινούμενη κατοχή της χώρας. Το χρονοδιάγραμμα, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με Aμερικανούς και Bρετανούς αξιωματούχους, έπρεπε να υποβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 15 Δεκεμβρίου.

    Νέο Σύνταγμα

    Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, στην επιστολή του ζητεί να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης των θρησκευτικών ελευθεριών, να εφαρμοσθεί η αποκέντρωση της εξουσίας και να θεσμισθεί η ''αρχή του πολιτικού ελέγχου στις ένοπλες και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας του Ιρακ''.

    Το 24μελές σώμα, που υποδείχθηκε από τους Αμερικανούς, δεν πρόκειται να εκλέξει ένα ''μεταβατικό κοινοβουλευτικό σώμα'' νωρίτερα από τα τέλη Μαΐου του 2004, ανέφερε.

    Αυτή η εθνοσυνέλευση θα εκλέξει μία προσωρινή κυβέρνηση έως τα τέλη Ιουλίου, και μέχρι τότε η ''Προσωρινή Συμμαχική Αρχή θα διαλυθεί και θα τερματισθεί η κατοχή'', τονίζεται στην επιστολή που επέδωσε ο Ταλαμπανί στον πρόεδρο του Συμβουλίου, Γκασπάρ Μαρτίνς από την Ανγκόλα.

    Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει καταρτισθεί ένα νέο Σύνταγμα, το οποίο θα υποβληθεί κατόπιν στον λαό του Ιράκ για να το εγκρίνει μέσω δημοψηφίσματος, μετά το οποίο θα υπάρξει προκήρυξη γενικών εκλογών για την ανάδειξη κυβέρνησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2005, προστίθεται στην ίδια επιστολή.

    [21] Αντίθετοι οι Ιάπωνες στην αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ

    25/11/2003 8:46:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Εννεά στους δέκα Ιάπωνες είναι αντίθετοι στην άμεση αποστολή στρατευμάτων τους στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα και αναδεικνύει την αυξανόμενη αντίδραση της κοινής γνώμης στην πολιτική του πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι σχετικά με το Ιρακινό. Το 45% των ερωτηθέντων είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην αποστολή δυνάμεων, ενώ το 43% τονίζει πως οι στρατιώτες θα πρέπει να παραμείνουν στην Ιαπωνία έως ότου αποκατασταθεί η σταθερότητα στο Ιράκ. Μόλις ο ένας Ιάπωνας στους δέκα ευνοεί την αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ.

    Η δημοτικότητα του Κοϊζούμι παίρνει την κατιούσα

    Τη δημοσκόπηση διοργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο η συντηρητική εφημερίδα Σανκέι Σιμπούν και το ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Φούτζι Νιουζ Νέτγουορκ, λαμβάνοντας ως δείγμα 2000 ανθρώπους.

    Παράλληλα, η δημοτικότητα του Κοϊζούμι εξακολουθεί να παίρνει την κατιούσα, φθάνοντας το 46%, έναντι 60% τον Σεπτέμβριο, πτώση η οποία κατά την εφημερίδα οφείλεται στην έλλειψη ικανοποιητικών εξηγήσεων από τον πρωθυπουργό σχετικά με την πολιτική του στο Ιράκ.

    [22] Xωρίς άγχος η ΑΕΚ απέναντι στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια

    25/11/2003 12:57:00 πμ

    Φώτο αρχείου

    Το γόητρο είναι το σημαντικότερο κίνητρο της ΑΕΚ στον αυριανό αγώνα με τη Λα Κορούνια στο "Ριαθόρ", για την 5η ημέρα του Champions League. Με δεδομένο ότι έχει αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης και απλώς έχει μαθηματικές ελπίδες για την τρίτη θέση του τρίτου ομίλου, που οδηγεί στο Κύπελλο UEFA. "H Ένωση καλείται να αντιμετωπίσει χωρίς άγχος τη Ντεπορτίβο", επεσήμανε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

    [23] Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

    25/11/2003 10:48:00 πμ

    Όλο και περισσότερες είναι οι γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας οι οποίες αποφασίζουν να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Τη θετική εξέλιξη στο σοβαρότατο θέμα της κακοποίησης γυναικών επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάζει με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2003, 1062 γυναίκες επισκέφθηκαν τα Κέντρα της Γραμματείας, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο δέχθηκε 2452 κλήσεις. Οι περισσότερες γυναίκες είναι ηλικίας 31 με 40 ετών, ενώ οι δράστες στην πλειονότητά τους 41 με 50 ετών. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι περισσότεροι δράστες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

    Με τη σωστή αντιμετώπιση το πρόβλημα λύνεται

    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Eυκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Αννα Καραμάνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    ''Η 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, είναι αφιερωμένη στις γυναίκες που γίνονται καθημερινά θύματα βίας, από το κοινωνικό, οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον. Δυστυχώς, η βία εναντίον των γυναικών, δεν αφορά μόνο τις υποανάπτυκτες φονταμενταλιστικές ή αυταρχικές κοινωνίες. Είναι ένα πρόβλημα που βιώνουν χιλιάδες γυναίκες, που ζουν δίπλα μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω, ζήτησε και πέτυχε την αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για την εφαρμογή του προγράμματος ΔΑΦΝΗ ΙΙ, που χρηματοδοτεί ενέργειες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Είναι πλέον σαφές ότι μόνο με μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική, το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών, μπορεί να περιορισθεί και τελικά να λυθεί".

    Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Καραμάνου θα συμμετάσχει σε ημερίδα που συνδιοργανώνει, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και τον Σύνδεσμο Ορθοδόξων Γυναικών Ευρώπης, με θέμα "Γυναίκες και Θρησκείες: Το πρόβλημα της βίας και του Φονταμενταλισμού", την Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2003, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Δείτε σχετικά, το αφιέρωμα της ΕΡΤonline για την βία κατά των γυναικών, με αποκαλυπτικά στοιχεία και θλιβερά γεγονότα από την ελληνική και διεθνή πραγματικότητα.

    [24] Βραβείο ''ζωής'' για το συγκρότημα Duran Duran

    25/11/2003 11:10:00 πμ

    Το συγκρότημα Duran Duran, ίνδαλμα της βρετανικής ποπ θα τιμηθεί για το σύνολο της προσφοράς του από τη βρετανική μουσική δισκογραφία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή του. Οι δημιουργοί του ''νεορομαντικού κύματος'' όπως χαρακτηρίστηκαν, που καθιέρωσαν ως κυρίαρχη τάση στη μόδα τ' ατημέλητα ξανθά μαλιά, το μελαγχολικό ύφος και το έντονο σκούρο μακιγιάζ στα μάτια, θα τιμηθούν σε ειδική τελετή, τον προσεχή Φεβρουάριο, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι διοργανωτές των βρετανικών μουσικών Όσκαρ. Μόλις τον περασμένο μήνα, το συγκρότημα στο αρχικό σχήμα του, έδωσε για πρώτη φορά συναυλία στη Βρετανία τα τελευταία 18 χρόνια. Τώρα περιοδεύει στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αυτό είναι το δεύτερο βραβείο που αποσπά το συγκρότημα για το σύνολο της προσφοράς του στο χώρο της μουσικής. Εχει επίσης τιμηθεί από το μουσικό κανάλι MTV για τα βιντεοκλίπ του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 November 2003 - 11:14:07 UTC