Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η συνεδρίαση για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Βγήκε το πόρισμα για το ''Κνωσσός Παλλάς''
  • [03] Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου
  • [04] Στην τελική ευθεία η δίκη
  • [05] Πυρκαγιά σε φοιτητική εστία στη Μόσχα
  • [06] Νέα σελίδα ''γύρισε'' η Γεωργία
  • [07] Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη
  • [08] Κροατία: Ενθικιστική δεξιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα
  • [09] Μποϊκοτάζ στη Λόγια Τζίργκα ζητά ο μουλάς Ομάρ
  • [10] Επίθεση σε φάλαγγα αμερικανών στη Βαγδάτη
  • [11] Νέα φάρμακα καταπολεμούν όγκους του εγκεφάλου

    [01] Αύριο η συνεδρίαση για τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

    24/11/2003 10:22:00 πμ

    Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τη συμπλήρωση των ονομάτων για τις 52 κενές θέσεις στα ψηφοδέλτια.

    "Θα δώσουμε μάχη θέσεων με τη ΝΔ για να αναδείξουμε την διαφορά των πολιτικών μας", δήλωσε, μιλώντας το πρωί στη τηλεόραση της ΝΕΤ, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κατηγόρησε τη ΝΔ για λαϊκισμό. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στη ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος και διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις για συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Συμπιλίδη.

    "Δεν υπάρχει κλίμα ηττοπάθειας", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και πρόσθεσε πως το κλίμα αλλάζει υπέρ του ΠΑΣΟΚ όσο πλησιάζουμε στις εκλογές.

    [02] Βγήκε το πόρισμα για το ''Κνωσσός Παλλάς''

    24/11/2003 9:40:00 πμ

    Σε μεταλλικές επιφάνειες του φορτίου που μετέφερε το φορτηγό στο γκαράζ του πλοίου "Κνωσσός Παλλάς" και από τις οποίες προκλήθηκε σπινθήρας που μεταδόθηκε στα εύφλεκτα υλικά που υπήρχαν οφείλεται η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο πλοίο το πρωί της Τετάρτης και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 1200 ατόμων. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής που βρίσκεται ήδη στα χέρια του Υπουργείου Ναυτιλίας Γιώργου Πασχαλίδη αναφέρει ότι το φορτηγό μετέφερε χημικές ουσίες που ήταν επικίνδυνο να εκραγούν.

    [03] Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου

    24/11/2003 10:17:00 πμ

    Συνεδριάζει σήμερα στο Φανάρι η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Aγνωστο παραμένει όμως αν θα συζητηθεί το θέμα της απάντησης στην Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς όπως τονίζουν πηγές από το Πατριαρχείο δεν υπάρχει βιασύνη. "Το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από αυτό που του ανήκει", δήλωσε την Κυριακή ο κ. Βαρθολομαίος και τόνισε ότι το Φανάρι δεν θα παύσει να θεωρεί τις Μητροπόλεις των νέων χωρών, Μητροπόλεις του Θρόνου.

    [04] Στην τελική ευθεία η δίκη

    24/11/2003 10:45:00 πμ

    Στις 8 Δεκεμβρίου θα απαγγείλει ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων την απόφαση επί της ενοχής ή μη των 19 κατηγορουμένων για συμμετοχή στη 17Ν. Ο κ. Μαργαρίτης κήρυξε το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας, το πρωί, μετά τις δευτερολογίες αρκετών εκ των κατηγορουμένων. Με τη σημερινή μέρα το δικαστήριο συμπλήρωσε 162 συνεδριάσεις.

    Δευτερολογίες κατηγορουμένων

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος ήταν ο τελευταίος από τους κατηγορουμένους που δευτερολόγησαν και έκλεισε τη δευτερολογία του λέγοντας: ''Θεωρητικά το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να λάβει μια ιστορική απόφαση. Ομως, μετά απ' όσα συνέβησαν αυτούς τους 8 μήνες, δεν έχω καμία αυταπάτη, καμία τέτοια ελπίδα. Κυρίως γιατί λείπουν από το δικαστήριο οι απαραίτητες καπνοσακούλες''. Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επέλεξε να χρησιμοποιήσει έκφραση από την απολογία του Χριστόδουλου Ξηρού, που είχε θορυβήσει το δικαστήριο. Ο Χριστόδουλος Ξηρός απευθυνόμενος στον συνήγορο των ΕΛΤΑ που έχουν υποβάλλει αγωγή κατά των κατηγορουμένων, είχε πει: ''Θα πάρετε τα... μου και θα τα κάνετε καπνοσακούλες''.

    Στη φράση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου ότι ''λείπουν οι απαραίτητες καπνοσακούλες'', ο πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε: ''ή μήπως είναι πολύ γεμάτες''.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του που να τεκμηριώνουν την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποτυπώματά του σε σταθερά σημεία στις γιάφκες και μίλησε για προαποφασισμένη κρίση των δικαστών. ''Αν αυτή ήταν μια κανονική δίκη, θα ήμουν σίγουρος ότι θα ήμουν σπίτι μου ελεύθερος. Ομως δεν είμαι. Ολα είναι προαποφασισμένα''. Επίσης, έκανε λόγο για πιέσεις των Αμερικάνων, προκειμένου να πετύχουν την καταδίκη του, ενώ έδωσε στη δίκη τούς χαρακτηρισμούς: "διασκεδαστική", "πρωτόγνωρη" και "καταγώγιο".

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας στην δευτερολογία του εμφανίστηκε σίγουρος για την απόφαση του δικαστηρίου. ''Θα μας κηρύξετε ενόχους με βάση το δίκαιο του νικητή. Για εμάς οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε αθώοι ούτε ένοχοι, είναι αναγκαίοι". Επίσης, υποστήριξε ότι η 17Ν είχε επιλεγμένους στόχους προκειμένου να αντιδράσει στην κρατική βία και την αδικία τονίζοντας ότι ''δεν δράσαμε με όρους πολέμου, αντιτάξαμε την προσεγμένη δίκαιη αντιβία. Ωστόσο αντιμετωπιστήκαμε με ωμή βία, συκοφάντιση και διαστρέβλωση, με εξοντωτικές συνθήκες κράτησης.

    Ο Γιάννης Σερίφης στη δευτερολογία του είχε χαρακτηρίσει ύπουλη και εκδικητική την πρόταση του εισαγγελέα, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση για ποιό λόγο παραπέμφθηκε σε δίκη και με ποιά στοιχεία. Ο Γιάννης Σερίφης ζήτησε από τους δικαστές να στείλουν ένα διδακτικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο με την απόφαση που θα πάρουν.

    Ο Θεολόγος Ψαραδέλης επανέλαβε πως δεν έχει καμία σχέση με όσα κατηγορείται, τονίζοντας ότι είναι τροτσκιστής και στρατευμένος στο κίνημα επί 40 χρόνια. ''Να σκύψετε στα έγγραφα που έχω φέρει για να αποδείξω την αθωότητά μου'', είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του.

    Ο Ηρακλής Κωστάρης χαρακτήρισε ψεύδη και αοριστίες, αλλά και σεναριακή αλήθεια όσα περιγράφονται εναντίον του και κλαίγοντας ζήτησε από τους δικαστές να τον βοηθήσουν να βγει από τον εφιάλτη που ζει εδώ και ενάμιση χρόνο, καθώς -όπως είπε- είναι αθώος.

    Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Σάββας Ξηρός, όπως είπε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης, δεν του επέτρεψαν να δευτερολογήσει. Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε στο δικαστήριο ότι οι απολογίες του Σάββα Ξηρού αποτελούν προϊόν βασανιστηρίων.

    [05] Πυρκαγιά σε φοιτητική εστία στη Μόσχα

    24/11/2003 9:05:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τριάντα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη νύχτα σε φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Φιλίας μεταξύ των Λαών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 132 ενώ ακόμη 200 άτομα απομακρύνθηκαν από την εστία, μετά την πυρκαγιά. Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν πολλοί φοιτητές από την Κίνα, το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ και πολλές αφρικανικές χώρες, τονίζει στο Ιντερφάξ ένα στέλεχος της Ένωσης Ξένων Φοιτητών στη Μόσχα.

    Πολλοί πέθαναν από ασφυξία

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Ναβόστι, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 02.30 τοπική ώρα (01.30, ώρα Ελλάδος) στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Φιλίας μεταξύ των Λαών, και επεκτάθηκε σύντομα σε μία έκταση 100 μ2 σε τέσσερις ορόφους και σβήστηκε περί τις 04.40, ώρα Ελλάδος, μετά την επέμβαση πενήντα μονάδων της πυροσβεστικής.

    Οπως επισημαίνει το Ρία Ναβόστι, που επικαλείται υπευθύνους των υπηρεσιών αρωγής, ''πρόκειται για φοιτητές ηλικίας 17 έως 30 ετών''.

    Πολλά από τα θύματα πέθαναν από ασφυξία, λόγω της εισπνοής μονοξειδίου του άνθρακα από τους πυκνούς καπνούς, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν πηδώντας από τα παράθυρα του πενταόροφου κτηρίου, με αποτέλεσμα να υποστούν κατάγματα στα μέλη, στο κεφάλι, ή στη σπονδυλική στήλη, τονίζει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Το Πανεπιστήμιο, που προηγουμένως ονομαζόταν Πατρίς Λουμούμπα, είχε ιδρυθεί στην περίοδο του σοβιετικού καθεστώτος, προκειμένου να εκπαιδεύονται εκεί φοιτητές από τον Τρίτο Κόσμο, και κατόπιν να μεταδίδουν τα σοβιετικά και κομμουνιστικά ιδεώδη στον κόσμο και ιδίως προκειμένου να ενισχύσουν τη σοβιετική επιρροή στις χώρες τους.

    Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο αυτό φοιτούν νεαροί από τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    Η ρωσική αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για να ανακαλύψει ποιά ήταν η αιτία της πυρκαγιάς, η οποία δεν αποκλείεται να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια. Οι υπήκοοι ξένων χωρών, ιδίως οι Αφρικανοί, συχνά πέφτουν θύματα ρατσιστικών επεισοδίων στη σημερινή Ρωσία.

    [06] Νέα σελίδα ''γύρισε'' η Γεωργία

    24/11/2003 9:22:00 πμ

    Με πανηγυρισμούς, επιδοκιμασίες και χορούς από δεκάδες χιλιάδες οπαδούς της αντιπολίτευσης που είχαν κατακλύσει τους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας έγινε δεκτή η είδηση της παραίτησης του Σεβαρντνάτζε, ο οποίος ανακοίνωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, δηλώνοντας "πηγαίνω σπίτι μου". Χρέη Προέδρου, μέχρι τη διεξαγωγή των νέων εκλογών, οι οποίες θα γίνουν σε 45 ημέρες, θα εκτελεί η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίνο Μπουρνζάντζε. Καθοριστική για τις εξελίξεις στη Γεωργία, υπήρξε η παρέμβαση του Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Ικανοποίηση από ΗΠΑ

    Ωστόσο, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το που βρίσκεται ο Σεβαρντνάτζε. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου του Σόσο Τκεμπουτσάβα, ο Σεβαρντνάτζε βρίσκεται στο σπίτι του, χωρίς να μπορέσει να διευκρινίσει σε ποιο από τα σπίτια του, καθώς διαθέτει πολλά σπίτια στη Γεωργία, ιδίως στη γενέτειρά του, την κοινότητα Μαμάτι, 300 χλμ δυτικά της Τιφλίδας. Την ίδια ώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι έχει φύγει από τη Γεωργία.

    Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη νέα πολιτική ηγεσία στη Γεωργία και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν τη χώρα να αναδυθεί από την πολιτική κρίση.

    "Ο λαός της Γεωργίας άκουσε το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης να γυρίσει σελίδα στην πολιτική της χώρας και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να τη βοηθήσουν να αναδυθεί από την πολιτική κρίση", έσπευσε να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Σεβαρντνάτζε: "Πάω σπίτι μου"

    [07] Σε εξέλιξη οι έρευνες για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη

    24/11/2003 9:43:00 πμ

    Ανδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας που διερευνούν την υπόθεση των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη προχώρησαν στην κατάσχεση υπολογιστών από δύο internet cafe, που ανήκουν στον αδελφό ενός εκ των τεσσάρων υπόπτων για τις επιθέσεις. Οι κατασχέσεις έγιναν στην πόλη Μπινγκόλ, με την υποψία ότι μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί από τους τρομοκράτες. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι από ορισμένους συγγενείς των καμικάζι ελήφθησαν δείγματα DNA, από τα οποία θα επιβεβαιωθούν οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων για τους καμικάζι και οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από κάμερες ασφαλείας.

    Κάτοικοι του Μπινγκόλ αναφέρουν ότι οι τέσσερις ύποπτοι, ηλικίας από 20 έως 30 χρόνων, ταξίδευαν συχνά και οι τρεις από αυτούς είχαν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα που ελέγχει ο Οσάμα μπιν Λάντεν στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν.

    Μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των ερευνών της τουρκικής αστυνομίας για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη έχουν συλληφθεί 18 άτομα.

    [08] Κροατία: Ενθικιστική δεξιά δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

    24/11/2003 8:03:00 πμ

    O Ιβο Σαναντέρ, ηγέτης του HDZ

    Δεξιά στροφή έκανε η Κροατία, καθώς το εθνικιστικό HDZ, το κόμμα του πρώην προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, αναδεικνύεται νικητής των εκλογών, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εκλογική επιτροπή. Αναμένεται ότι ο ηγέτης του κόμματος, Ιβο Σαναντέρ θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. "Το HDZ είναι ο μόνος και σαφής νικητής των εκλογών, αυτό το εκλαμβάνουμε ως ένδειξη εμπιστοσύνης των κροατών πολιτών προς την ισχυρότερη πολιτική παράταξη, για να πάει η χώρα μπροστά", δήλωσε ο Ιβο Σαναντέρ. Το κόμμα του Φράνιο Τούτζμαν και δύο μικρότερα κόμματα που έχουν συμμαχίσει μαζί του εξασφαλίζουν 72 έδρες, ενώ η κεντροαριστερή συμμαχία του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ράτσαν, εκλέγει 66 βουλευτές. Οι εκτιμήσεις γι' αυτή την κατανομή των εδρών βασίζεται στην καταμέτρηση του 20% των ψήφων. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα.

    [09] Μποϊκοτάζ στη Λόγια Τζίργκα ζητά ο μουλάς Ομάρ

    24/11/2003 9:29:00 πμ

    Ο πνευματικός ηγέτης των Αφγανών Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, κάλεσε σε μποϊκοτάζ της παραδοσιακής μεγάλης εθνοσυνέλευσης Λόγια Τζίργκα και των μελλοντικών εκλογών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοινωθέν που μεταδόθηκε την Κυριακή από το πρακτορείο Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος (ΑΙΡ). Ο φυγάς ηγέτης των Ταλιμπάν κάλεσε τους Αφγανούς να μποϊκοτάρουν "την κωμωδία των δυτικών σταυροφόρων στη Λόγια Τζίργκα και τις εκλογές που έστησαν οι Εβραίοι και οι Χριστιανοί", σύμφωνα με το ανακοινωθέν, που μετέδωσε το ΑΙΡ, το οποίο εδρεύει στο Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.

    Σύμφωνα με τον Ομάρ, το Αφγανιστάν παραμένει "χωρίς δημοκρατική αντιπροσώπευση, ούτε ελευθερία". "Αντ' αυτών, οι Αφγανοί σκοτώνονται και η κοινωνία βυθίζεται στη χυδαιότητα υπό τα πλήγματα μίας εκστρατείας που σκοπό έχει να φιμώσει τη φωνή του τζιχάντ (ιερού πολέμου) και να ισοπεδώσει τις υψηλές αξίες του Ισλαμισμού".

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος του καλούμενου πνευματικού ηγέτη των Ταλιμπάν, ο οποίος καλεί τους Αφγανούς σε "ενότητα κατά των δυνάμεων κατοχής" στο Αφγανιστάν.

    [10] Επίθεση σε φάλαγγα αμερικανών στη Βαγδάτη

    24/11/2003 10:08:00 πμ

    Αμερικανική στρατιωτική φάλαγγα δέχτηκε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες σε γέφυρα της Βαγδάτης με αποτέλεσμα να υποστεί ελαφρές ζημιές ένα όχημα τύπου Χάμβι. "Μία αντιαρματική ρουκέτα εκτοξεύτηκε εναντίον αμερικανικής φάλαγγας στη γέφυρα αλ Σάαμπ και ένα όχημα επλήγη", ανακοίνωσε ο διευθυντής της ιρακινής αστυνομίας, Αλί Αμιντ, προσθέτοντας ότι, δεν υπήρξαν θύματα. Μετά την επίθεση οι αμερικανικές δυνάμεις έκλεισαν τη γέφυρα και διέκοψαν την κυκλοφορία στην περιοχή, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο μεταξύ σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο η Ιαπωνία θα βοηθήσει στην ανακατασκευή των αεροδρομίων του Ιράκ, πριν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

    Επιμένει στη αποστολή στρατευμάτων η Ιαπωνία

    Η Ιαπωνία ενδέχεται να αποστείλει προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας για να συνδράμουν στην ανακατασκευή των αεροδρομίων της χώρας, πριν την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, εξαιτίας της ανησυχίας που έχει προκληθεί από την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, τονίζει σήμερα ο ιαπωνικός Τύπος.

    Οι πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας μία ημέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Αμύνης Σιγκέρου Ισίμπα, πως η Ιαπωνία δεν πρόκειται να υποκύψει στις απειλές των τρομοκρατών, και θα παραμείνει πιστή στο, κατά τα άλλα αμφιλεγόμενο στο εσωτερικό της χώρας, σχέδιό της για αποστολή δυνάμεων στο Ιράκ.

    Η εφημερίδα Γιομιούρι Σιμπούν τονίζει, πως η κυβέρνηση και τα κυβερνώντα κόμματα σκέφτονται να στείλουν πρώτα προσωπικό της πολεμικής αεροπορίας, καθώς η ασφάλεια των χερσαίων δυνάμεων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη εάν συνεχισθούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ.

    Παρόμοιες πληροφορίες δημοσιεύει και η Ασάχι Σιμπούν, προσθέτοντας, πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να αποσταλεί και ναυτική βοήθεια εκτός από τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας.

    [11] Νέα φάρμακα καταπολεμούν όγκους του εγκεφάλου

    24/11/2003 10:34:00 πμ

    Τέσσερα νέα φάρμακα που φαίνεται πως μπορεί ν' αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την καταπολέμηση των όγκων στον εγκέφαλο, δηλώνουν πως ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες του Αναλυτικού Καρκινολογικού Ινστιτούτου του Ντιουκ των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές δοκίμασαν τα ελπιδοφόρα σκευάσματα σε ποντίκια, ανακαλύπτοντας πως ένα εξ' αυτών, μπορεί να θεραπεύσει έως και τρία διαφορετικά είδη τέτοιων καρκινωμάτων, και δηλώνουν αισιόδοξοι πως ανάλογα αποτελέσματα θα δώσουν και δοκιμές σε ανθρώπινο επίπεδο. Η παρουσίαση της μελέτης τους έγινε στο συνέδριο "Μοριακοί στόχοι και Θεραπευτικές του καρκίνου", στη Βοστόνη.

    Στο συνδυασμό φαρμάκων κρύβεται η θεραπεία

    "Παρά τις δεκαετείς προσπάθειές μας τόσο στο εργαστήριο όσο και στην κλινική, η βιωσιμότητα του πιο κοινού και θανατηφόρου όγκου δεν έχει εμφανίσει καμιά αλλαγή", δήλωσε ο Δρ. Τζέρεμυ Ριτς επικεφαλής των μελετών. "Ο τρόπος όμως που τα νέα φάρμακα αντιμετώπισαν τους όγκους στα ποντίκια ανοίγουν νέους δρόμους για την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας", συμπλήρωσε.

    Καθένα από τα καινούρια φάρμακα, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να στοχεύει σ' ένα συγκεκριμένο σημείο του όγκου.

    Το πρώτο ονομάζεται ZD6474 και κατάφερε να περιορίσει την ανάπτυξη τριών διαφορετικών όγκων, ενώ ήταν αποτελεσματικό ακόμη και απέναντι σε καρκινώματα που ήταν ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία, ενώ το δεύτερο, ονόματι SB431542, αναλυμένο σε εργαστηριακό σωλήνα έδειξε πως μπορεί να εμποδίσει μια βασική πρωτεΐνη που ευθύνεται για την εξάπλωση των όγκων.

    Το τρίτο και το τέταρτο, το ΑΕΕ και RAD001 αντίστοιχα, χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό επιτυγχάνοντας να μπλοκάρουν μια άλλη πρωτεΐνη που επιτρέπει στα κύτταρα του όγκου να αναπτύσσονται και να κάνουν μεταστάσεις. Ο συνδυασμός αυτός αποδείχτηκε ως ο πιο αποτελεσματικός στην καταπολέμηση της ασθένειας.

    Όπως τόνισε και ο δρ Ριτς, οι εγκεφαλικοί όγκοι είναι πολυποίκιλοι στην μοριακή τους διαμόρφωση και μόνο ένα κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να τους αντιμετωπίσει.

    Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

    Παρά το κλίμα περιρρέουσας αισιοδοξίας, ο καθηγητής Τζέφρυ Πίλκινγκτον του Ψυχιατρικού Ινστιτούτου του Λονδίνου εμφανίστηκε διστακτικός μπροστά στις αισιόδοξες αναγγελίες των συναδέλφων του. Συγκεκριμένα είπε πως και στο παρελθόν σε εργαστηριακές δοκιμές είχε γίνει δυνατή η αντιμετώπιση εγκεφαλικών όγκων σε ποντίκια, γεγονός όμως που δεν επαληθεύτηκε σε εφαρμογή της θεραπείας σε ανθρώπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 November 2003 - 11:08:38 UTC