Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Οχι'' στις ταμειακές λένε οι ιδιοκτήτες ταξί
  • [02] Κρίσιμη η κατάσταση στη Γεωργία
  • [03] Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία
  • [04] Βουλευτικές εκλογές στην Κροατία
  • [05] Επίθεση με ρουκέτες εναντίον πετρελαϊκής εταιρείας στο Κιρκούκ
  • [06] Με πεντε αθλητές η Λευκορωσία το 2004

    [01] ''Οχι'' στις ταμειακές λένε οι ιδιοκτήτες ταξί

    23/11/2003 11:19:00 πμ

    Στους δρόμους της Αττικής βγήκαν από τα ξημερώματα τα ταξί, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί λόγω της 24ωρης απεργίας των ιδιοκτητών τους. Χθες η γενική συνέλευση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) αποφάσισε ομόφωνα να μην προχωρήσουν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα ταξί. Σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν τονίζεται ότι κανένας δεν θα παραγγείλει ταμειακή μηχανή, ενώ χαρακτηρίζεται βεβιασμένη και μή επαρκώς τεκμηριωμένη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε η διοίκηση του ΣΑΤΑ να χειριστεί τα προβλήματα μεθοδικά και αν δεν αποδώσει ο διάλογος να προχωρήσει ο κλάδος σε ανεβασμένης μορφής αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

    Συμφωνούν με την απόφαση ΝΔ, ΚΚΕ

    Στη γενική συνέλευση παρέστησαν εκπρόσωποι σωματείων από πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης που για λογαριασμό των κομμάτων που εκπροσωπούν τάχθηκαν αλληλέγγυοι του κλάδου στο ζήτημα των ταμειακών μηχανών.

    Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε η τοποθέτηση της βουλευτού της ΝΔ κας Κατερίνας Παπακώστα που ήρθε στη συνέντευξη μετά από επικοινωνία με τον υπεύθυνο του τομέα Μεταφορών του κόμματος Νίκο Αγγελόπουλο και δήλωσε ότι η ΝΔ τοποθετείται εναντίον των ταμειακών μηχανών γιατί δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη, και τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης απλών εκτυπωτών, που είναι άλλωστε και η θέση του ΣΑΤΑ και του κλάδου.

    [02] Κρίσιμη η κατάσταση στη Γεωργία

    23/11/2003 10:33:00 πμ

    Ρευστή παραμένει η πολιτική κατάσταση στη Γεωργία. Στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα παραμένουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ χιλιάδες εξεγερμένοι πολίτες βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το Κοινοβούλιο της Τιφλίδας με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε ή την άμεση διεξαγωγή νέων εκλογών. Στην Τυφλίδα, μετέβη στις 2 τα ξημερώματα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκόρ Ιβανόφ για την εξομάλυνση της κατάστασης. Στις 9 το πρωί ο κ. Ιβανόφ είχε συνάντηση με τον Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε, στο σπίτι του Προέδρου, προκειμένου να συζητήσουν τα τεκταινόμενα.

    Επαφές Ιβανόφ για αποκλιμάκωση της έντασης

    Οι κ.κ. Ιβανόφ, Σαακασβίλι

    Μόλις έφτασε στην Τυφλίδα, είχε συναντήσεις αρχικά με τον ομόλογό του Ιράκλι Μεναγκαρισβίλι και στη συνέχεια πήγε στο κοινοβούλιο όπου, καταχειροκροτούμενος, είχε συνομιλίες με τους τρεις ηγέτες της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης Νίνο Μπουρντχανάντζε, Μιχαήλ Σαακασβίλι και Ζουράμπ Ζβανία.

    Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, εκθείασε τον "εποικοδομητικό ρόλο" που παίζει, όπως είπε, η Ρωσία για να συνεισφέρει στην επίλυση της κρίσης.

    Ο Ζουράμπ Ζβανία εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της Ρωσίας, η οποία δεν αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, όπως είπε, ωστόσο βοηθά στην επίλυση της πολιτικής κρίσης που περνά.

    "Η Ρωσία δεν θέλει να αναμιχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας, δεν το έχει κάνει ποτέ και δεν θα το κάνει στο μέλλον, όμως δεν είμαστε αδιάφοροι για την τύχη της", δήλωσε ο κ. Ιβανόφ κατά την άφιξή του στην γεωργιανή πρωτεύουσα.

    Ο υπουργός Αμυνας της Γεωργίας Ντέιβιντ Τεβζάντζε δήλωσε ότι δεν έλαβε διαταγές από τον πρόεδρο Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, τον γενικό του διοικητή, να χρησιμοποιήσει βία για την αποκατάσταση της τάξης στη Γεωργία μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να προσέλθουν σε συνομιλίες με την πρόεδρο του κοινοβουλίου και αυτοανακηρυχθείσα πρόεδρο της χώρας, Νίνο Μπουρντχανάντζε, υποστηρίζοντας ότι μία μονάδα των ειδικών δυνάμεων του στρατού κατευθύνεται στην Τιφλίδα για να υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

    Την ανησυχία τους εκφράζουν ΟΗΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και ΚΑΚ

    Οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν "απαράδεκτη" την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Γεωργία εξαιτίας των χειρισμών της αντιπολίτευσης, για να απομακρυνθεί ο Εντβαρντ Σεβαρντνάνζτε δια της βίας από την εξουσία και απηύθηναν έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να χρησιμοποιήσουν νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση των διαφορών τους. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΚΑΚ, στην οποία μετέχουν 12 χώρων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης στη Γεωργία.

    Εντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Γεωργία έχει εκφράσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε ότι ελπίζει πως αυτές οι διαδηλώσεις θα παραμείνουν ειρηνικές και πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επιδείξουν το μέγιστο βαθμό αυτοσυγκράτησης, ενώ σε παρόμοιες ανακοινωσεις προέβησαν οι κυβερνήσεις των Ηνωμενων Πολιτειών και της Βρετανίας.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Εκρυθμη η κατάσταση στη Γεωργία

    Εισέβαλαν διαδηλωτές στο γεωργιανό Κοινοβούλιο

    [03] Εκρηξη σε ανθρακωρυχείο στην Τουρκία

    23/11/2003 10:21:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Δέκα ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα από την έκρηξη που προκλήθηκε απο διαρροή φυσικού αερίου σε ανθρακωρυχείο στο Ερμενέκ, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Τα σώματα τριών ανθρακωρύχων ανασύρθηκαν, όμως επτά άλλοι φέρονται ως αγνούμενοι σε μια απο τις στοές του ορυχείου, και οι εργασίες διάσωσης σταμάτησαν καθώς οι ανδρες αυτοί δεν δίνουν πλέον σημεία ζωής, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο. Τα δυστυχήματα αυτού του τύπου δεν είναι σπάνια στην Τουρκία στα ορυχεία που διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες και όπου οι προδιαγραφές ασφαλείας δεν γίνονται πάντα σεβαστές.

    [04] Βουλευτικές εκλογές στην Κροατία

    23/11/2003 11:09:00 πμ

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 4,3 εκατομμύρια Κροάτες προκειμένου να αναδείξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας. Πρόκειται για τις τέταρτες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Κροατία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, το 1991. Πιστεύεται ότι κανένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό (SDP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Ιβιτσα Ράτσαν και η εθνικιστική Κροατική Δημοκρατική Ενωση (HDZ) του Ιβο Σαναντέρ δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην 151μελή Βουλή. Συνολικά 55 κόμματα και 50 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν την είσοδο τους στο ''Σαμπόρ'', το κροατικό κοινοβούλιο.

    Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00, τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας).

    Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την εφορευτική επιτροπή περίπου δυόμισι ώρες αργότερα.

    Οι περίπου 400.000 Κροάτες, κάτοικοι εξωτερικού, άρχισαν να ψηφίζουν από το Σάββατο και θα συνεχίσουν και σήμερα Κυριακή.

    Οι απόδημοι μπορούν να εκλέξουν μέχρι και 12 βουλευτές, ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Ιανουάριο του 2000, είχαν εκλέξει μόνο έξι. Οκτώ από τις 151 έδρες καταλαμβάνονται από εκπροσώπους των μειονοτήτων.

    [05] Επίθεση με ρουκέτες εναντίον πετρελαϊκής εταιρείας στο Κιρκούκ

    23/11/2003 11:13:00 πμ

    Τουλάχιστον επτά Ιρακινοί και Αμερικανοί τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτες που έγινε το βράδυ εναντίον εγκαταστάσεων της Εταιρείας Πετρελαίων του Βορρά (NOC), στο Κιρκούκ, σύμφωνα με την αστυνομία και άνδρες της ασφάλειας. "Εκτοξεύθηκαν δύο ρουκέτες, την ώρα του δείπνου, στο πολιτιστικό κέντρο του NOC, το οποίο χρησιμοποιούν ως καντίνα οι Αμερικανοί και οι εργαζόμενοι της εταιρείας KBR", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σαλάμ Τζαλάλ, αξιωματικός της αστυνομίας. Ιρακινός αξιωματούχος της υπηρεσίας ασφάλειας της NOC, δήλωσε -υπό τον όρο της ανωνυμίας- ότι έχουν τραυματιστεί και τέσσερις Αμερικανοί, στρατιώτες και πολίτες, από την επίθεση με ρουκέτες. Πρόσθεσε εξάλλου ότι προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στο κτήριο. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα από την αμερικανική κατοχική διοίκηση.

    Η καντίνα βρίσκεται στο εσωτερικό του κτιριακού συγκροτήματος σε μια ζώνη εξαιρετικά προστατευόμενη και φυλασσόμενη.

    Η KBR (Kellogg, Brown and Root) είναι θυγατρική της αμερικανικής Χάλιμπαρτον, η οποία ελέγχει τον πετρελαϊκό πλούτο του Ιράκ μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων. "Τραυματίστηκαν τρεις Ιρακινοί", δήλωσε υπεύθυνος της Εταιρείας Πετρελαίων του Βορρά, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    Ο Γενικός Διευθυντής της NOC, Αντελ Καζάζ δήλωσε ότι "υπάρχουν θύματα", αλλά δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο αριθμό.

    [06] Με πεντε αθλητές η Λευκορωσία το 2004

    23/11/2003 11:41:00 πμ

    Ενα απίστευτο λάθος των Λευκορώσων, τους στέρησε τη συμμετοχή ενός επιπλέον αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στην κατηγορία των +105κ. ο Σεργκέι Καράσιου αγωνίστηκε στο Β' γκρουπ και ακυρώθηκε στο ζετέ με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στα 220 κιλά. Ακόμη και 20 κιλά λιγότερα να έβαζε στη μπάρα ο Καράσιου, αν ήταν έγκυρος η Λευκορωσία θα κρατούσε την έκτη θέση. Λίγες ώρες αργότερα, στο Α' γκρουπ, ο Βούλγαρος Βέλιτσκο Τσολάκοφ χάριζε δύο χάλκινα μετάλλια στη χώρα του, η οποία ξεπέρασε κατά δύο βαθμούς τη Λευκορωσία στη γενική κατάταξη (116 έναντι 114) και τερμάτισε στην έκτη θέση, την τελευταία που εξασφαλίζει πλήρη ομάδα (6 αθλητές) στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σημαντικό για τη Βουλγαρία είναι ότι κατάφερε να προκριθεί παρά τους αποκλεισμούς των Μποέφσκι, Μαρκόφ, Βάνεφ, λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η διοργάνωση.

    Ετσι, με έξι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας θα εκπροσωπηθούν οι ομάδες της πρώτης εξάδας του παγκοσμίου πρωταθλήματος:

    1. Κίνα

    2. Τουρκία

    3. Ρωσία

    4. Ρουμανία

    5. Ιράν

    6. Βουλγαρία.

    Με πέντε αθλητές θα συμμετάσχουν οι:

    7. Λευκορωσία

    8. Ουκρανία

    9. Πολωνία

    10. Αρμενία

    11. Μολδαβία

    12. Κολομβία

    13. Αζερμπαϊτζάν

    Ακολουθούν με τέσσερις εκπροσώπους:

    14. Γερμανία

    15. Ουγγαρία

    16. Νότια Κορέα

    17. Σαουδική Αραβία

    18. Ινδονησία

    19. Γαλλία

    20 Ταϊπέι

    Τέλος, την πρόκριση με τρεις αθλητές στην Αθήνα 2004 εξασφάλισαν οι: 21. Βενεζουέλα

    22. Σλοβακία

    23. ΗΠΑ

    24. Ουζμπεκιστάν

    25. Κατάρ

    26. Αίγυπτος

    27. Τσεχία

    Οσο για τις υπόλοιπες χώρες, θα προσπαθήσουν μέσω των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων τους να "στείλουν" κάποιον αθλητή στου Ολυμπιακούς Αγώνες, εξαιρουμένης φυσικά της Ελλάδας, που ως διοργανώτρια θα συμμετάσχει με πλήρη ομάδα (6 άνδρες-4 γυναίκες).

    Ο Ιρανός Ρεζαζαντέχ πήρε το χρυσό στα 105κ.

    Εν τω μεταξύ, με τον Χουσεϊν Ρεζαζαντέχ να υπερασπίζεται τον τίτλο του πιο δυνατού ανθρώπου στον κόσμο, ολοκληρώθηκε το παγκόσμιο πρωτάθλημα Αρσης Βαρών στο Βανκούβερ. Ο βάρους 156 κιλών Ιρανός κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ (250κ) και το σύνολο (457,5) της κατηγορίας των +105κ, αφού τρεις έγκυρες προσπάθειες αποδείχθηκαν αρκετές, έστω κι αν έχασε το χρυσό στο αρασέ από τον Τζαμπέρ Σαλέμ από το Κατάρ (210κ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 November 2003 - 9:53:25 UTC