Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μητέρα δύο παιδιών το θύμα της δολοφονίας στη Φλώρινα
  • [02] Δριμεία κριτική Καραμανλή στην κυβέρνηση
  • [03] Ενισχυμένα μέτρα προστασίας μετά το διπλό χτύπημα στην Τουρκία
  • [04] Συγκεντρώσεις και καταλήψεις για τους 7 της Θεσσαλονίκης
  • [05] Προφυλακίστηκε ο Κλάδος για το φόνο Σαμιωτάκη
  • [06] Κομισιόν: ''Οι επιθέσεις στην Τουρκία δεν επισπεύδουν τις ενταξιακές
  • [07] Αθλούνται λιγότερο οι Ελληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο
  • [08] Μπερλουσκόνι για τρομοκρατία, Ιράκ και ΕΕ
  • [09] Η ''αρχή της πρόληψης'' ενάντια στον καρκίνο
  • [10] Λήξη με δευτερολογίες Ξηρού και Τζωρτζάτου
  • [11] Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης
  • [12] Αναχώρησε για τη Ουάσινγκτον ο Μπους
  • [13] Ο Σεβαρντνάντζε παραδέχτηκε νοθεία στις εκλογές
  • [14] Έκρηξη σε τέμενος της Ινδίας με 21 τραυματίες
  • [15] ''Αντεπίθεση'' της ιρακινής αστυνομίας
  • [16] Στρο: Οι επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης δεν συνδέονται με το Ιράκ
  • [17] Επεκτείνεται στα Βαλκάνια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
  • [18] Συζήτηση στην Εισαγγελία για τα μέτρα του ντέρμπι
  • [19] Κλείνει για το κοινό το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς
  • [20] Η κακή υγεία δεν οφείλεται στην παχυσαρκία
  • [21] Νέο κινητό τηλέφωνο για τυφλούς
  • [22] Δημοπρατήθηκε το ''Nowhere Man'' του Λένον
  • [23] Το ''Πρόσωπο της Χρονιάς''
  • [24] Τάισαν πρόβατα με χοιρινό κρέας

    [01] Μητέρα δύο παιδιών το θύμα της δολοφονίας στη Φλώρινα

    21/11/2003 5:41:00 μμ

    Μητέρα δύο παιδιών ήταν η άτυχη γυναίκα από τα Σκόπια που δολοφονήθηκε από την οικογένεια του Αλέκου Γκεσόπουλου σε επαρχιακό δρόμο της Φλώρινας. Πρόκειται για τη 46χρονη Βιολέτα Βελιανόφσκα, από το Μοναστήρι της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι αστυνομικές αρχές ξεδιάλυναν το μυστήριο της νεκρής γυναίκας σε συνεργασία με την αστυνομία της γειτονικής χώρας. Η οικογένεια Γκεσοπούλου δολοφόνησε την αλλοδαπή γυναίκα με σκοπό να παραπλανήσει τις αρχές και την ασφαλιστική εταιρεία της οικογένειας ούτως ώστε να εισπράξει τα ασφάλιστρα ύψους ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ. Σήμερα η οικογένεια Γκεσοπούλου οδηγήθηκε στον τακτικό ανακριτή Έδεσσας και με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίστηκαν τρία μέλη της.

    Προφυλακίστηκαν τρία μέλη της οικογένειας

    Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας τους, κρίθηκαν προφυλακιστέοι ο Αλέξανδρος Γκεσόπουλος, η σύζυγός του, Μαρία, και ο 17χρονος Ηλίας Γκεσόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανάκριση ο πατέρας ανέλαβε την ευθύνη της στυγερής δολοφονίας, ενώ η σύζυγος και τα δύο παιδιά υποστήριξαν ότι δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη στο έγκλημα. Ωστόσο, έπεσαν σε αντιφάσεις, καθώς μετά τη σύλληψή τους στην Ασφάλεια Έδεσσας, είχαν αποκαλύψει ότι συμμετείχαν στο έγκλημα.

    Ο εισαγγελέας Έδεσσας, Βασίλης Χαλντούπης, είχε ασκήσει σε βάρος του 50χρονου Αλέξανδρου Γκεσόπουλου και του 17χρονου γιού του, Ηλία, ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατά της 45χρονης συζύγου του, Μαρίας, δίωξη για απλή συνέργεια, ενώ στο 19χρονο Τριαντάφυλλο, είχε ασκηθεί δίωξη για αποσιώπηση εγκλήματος.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    'Αγριο έγκλημα στη Φλώρινα

    [02] Δριμεία κριτική Καραμανλή στην κυβέρνηση

    21/11/2003 3:28:00 μμ

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας τη για καθεστωτική αντίληψη και διαφθορά σε ομιλία του σε ημερίδα του κόμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκησης στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελίδης. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής της ΝΔ με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την επανίδρυση του κράτους και την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής πολιτικής.

    Την επανίδρυση του κράτους πρότεινε εκ νέου ο Καραμανλής

    O κ. Καραμανλής, κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι δημιούργησαν ένα κράτος που είναι συνώνυμο της αδιαφάνειας, της ασυδοσίας, της διαφθοράς, της αυθαιρεσίας και της κακοδιαχείρισης και κάλεσε το τον κ. Σημίτη έστω και την ύστατη ώρα να σεβαστεί τις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας.

    Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για προσλήψεις και διορισμούς της τελευταίας στιγμής και μάλιστα εκτός ΑΣΕΠ.

    Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, ο κ. Καραμανλής πρότεινε την επανίδρυση του κράτους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές προτιμήσεις, ενώ δήλωσε ότι θα καταργήσει τους νόμους της διαπλοκής, θα θωρακίσει τον πολίτη μκαι την διαφάνεια με τη δημιουργία ανεξάρτητων αρχών.

    Τέλος ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηρίξει τον ρόλο της.

    Το πρόγραμμα της Ν.Δ, για την αυτοδιοίκηση παρουσίασε στη συνέχεια ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος τόνισε ότι θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ.

    Ο κ. Σουφλιάς στην ομιλία του σχολίασε και τις κατευθύνσεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, για την τετραετία 2004-2008, που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, λέγοντας ότι είναι ''ένα αόριστο, γενικόλογο και φλύαρο κείμενο, με ύβρεις για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά χωρίς καμία απολύτως συγκεκριμένη πολιτική, χωρίς κανένα απολύτως συγκεκριμένο μέτρο''.

    [03] Ενισχυμένα μέτρα προστασίας μετά το διπλό χτύπημα στην Τουρκία

    21/11/2003 2:04:00 μμ

    Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί σε ξένες πρεσβείες, επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων και οικίες διπλωματών, στο αερoδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ 24ωρη φρούρηση των σταθμών μέχρι την Κυριακή έλαβε η διοίκηση του Μετρό, μετά την διπλή επίθεση αυτοκτονίας την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη, κατά βρετανικών στόχων. Μιλώντας στη Σύνοδο της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισε την ανάγκη πολιτικής αντιμετώπισης του φαινομένου της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι απολύτως ασφαλείς. Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη ένδειξη ότι θα πραγματοποιηθεί τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός είναι απόλυτα επαρκής.

    24ωρη φρούρηση στο Μετρό - Αυστηροί έλεγχοι στο Ελ. Βενιζέλος

    Στα πλαίσια της ενίσχυσης των μέτρων, συμπεριλαμβάνεται και ένας αυστηρότερος έλεγχος στις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς κλπ) αλλά όχι ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων.

    Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφάλειας στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπου ισχύουν τα πιο αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Έτσι, γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε αποσκευές και επιβάτες, φρουρούνται οι χώροι αποσκευών κι έχουν αυξηθεί οι περιπολίες των ανδρών της ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, η διοίκηση του Μετρό αποφάσισε να εντείνει τη φρούρηση του Μετρό ως την ερχόμενη Κυριακή. Έτσι, ενισχύονται οι βάρδιες της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Ελέγχου του Μετρό ενώ οι αποβάθρες θα φρουρούνται και μετά το πέρας λειτουργίας του, σε 24ωρη δηλαδή βάση. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι του Μετρό προμηθεύτηκαν ειδικό ανιχνευτή εκρηκτικών.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Καταδίκη της επίθεσης στην Τουρκία και λήψη μέτρων

    [04] Συγκεντρώσεις και καταλήψεις για τους 7 της Θεσσαλονίκης

    21/11/2003 5:47:00 μμ

    Από τα επεισόδια τον Ιούνιο

    Συνεχίζεται η κατάληψη της Πρυτανείας από περίπου 40 άτομα που ζητούν την απελευθέρωση των επτά κρατουμένων από τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνιο. Αυτή την ώρα πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. Και οι επτά κρατούμενοι βρίσκονται στο νοσοκομείο μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και δίψας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόταση του Εισαγγελέα προς το αρμόδιο συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για την άρση της προσωρινής τους κράτησης. Σημερα και για δύο ώρες, τέσσερα άτομα αλυσσοδέθηκαν στα κάγκελα της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για την κράτηση των επτά.

    [05] Προφυλακίστηκε ο Κλάδος για το φόνο Σαμιωτάκη

    21/11/2003 4:38:00 μμ

    Προφυλακίστηκε την Παρασκευή μετά την απολογία του και με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ο 34χρονος Κώστας Κλάδος κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Mανόλη Σαμιωτάκη, 29 χρόνων. Η απολογία του Κλάδου έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και -υπό το φόβο τυχόν επεισοδίων- όχι στο δικαστικό Μέγαρο αλλά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου στο οποίο μετέβη η ανακρίτρια κ. Μαρία Μπαντουβά.

    Κατά την απολογία του ο Κλάδος ισχυρίστηκε τα ίδια πράγματα που είχε πει και κατά την παράδοσή του, υποστηρίζοντας ότι σκότωσε το Σαμιωτάκη ευρισκόμενος σε άμυνα.

    Ακόμη, ισχυρίστηκε ότι τράβηξε το όπλο του όταν διαπίστωσε πως το θύμα έβγαλε πιστόλι και το έστρεψε εναντίον του. Στο χώρο έξω από το κτίριο της αστυνομικής Διεύθυνσης είχαν συγκεντρωθεί πολλοί συγγενείς του Κλάδου χωρίς, ωστόσο, να σημειωθούν επεισόδια.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Δολοφονία στο κέντρο Ηρακλείου Κρήτης

    [06] Κομισιόν: ''Οι επιθέσεις στην Τουρκία δεν επισπεύδουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις''

    21/11/2003 7:03:00 μμ

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε την Παρασκευή στη Στοκχόλμη ότι οι επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη φέρνουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, απέρριψε το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. "Οι τρομερές επιθέσεις εναντίον μιας υποψήφιας χώρας και μιας χώρας μέλους (της ΕΕ) που είδαμε την Πέμπτη δεν πρέπει να επηρεάσουν την εικόνα που έχει η Ευρώπη για την Τουρκία", προειδοποίησε ο κ. Φερχόιγκεν. Ο κ. Φερχόιγκεν είπε πως συμφωνεί με τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, σύμφωνα με τις οποίες οι επιθέσεις ενισχύουν την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστούν''

    "Ένας από τους στόχους (των δραστών των επιθέσεων) ήταν πιθανόν να διαταράξουν τη διαδικασία προς τον εκσυγχρονισμό, τη φιλελευθεροποίηση και τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας", πρόσθεσε και ενθάρρυνε τους Τούρκους να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις διαβεβαιώνοντας ότι θα έχουν την υποστήριξη της ΕΕ.

    Νωρίτερα, ο Ζαν Κριστόφ Φιλόρι, εκπρόσωπος του Φερχόιγκεν, φρόντισε να αποφύγει τον απευθείας σχολιασμό των δηλώσεων του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, λέγοντας ότι η Κομισιόν υποστηρίζει πλήρως την Τουρκία στις προσπάθειές της για την ολοκλήρωση της υλοποίησης των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεών της αλλά "είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς αν αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες θα επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η Τουρκία. Με την επιμονή του στις μεταρρυθμίσεις, ο εκπρόσωπος του κ. Φερχόιγκεν παρέκαμψε τις ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις δηλώσεις του Τζακ Στρο περί επιτάχυνσης της τουρκοκοινοτικής προσέγγισης.

    Σε άλλη ερώτηση για την πιθανότητα μιας νέας ανάμειξης του Στρατού στα δημόσια πράγματα που θα αναστείλει σε κάποιο βαθμό τον εκδημοκρατισμό της χώρας, με την διακοπή διαδικασίας υλοποίησης των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, ο ίδιος εκπρόσωπος απάντησε ότι η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε πένθος, αλλά δεν τίθεται επ΄ουδενί λόγω θέμα διακοπής της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεών της.

    Ο κ. Φιλόρι κατέληξε λέγοντας: "Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν" προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [07] Αθλούνται λιγότερο οι Ελληνες, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο

    21/11/2003 3:31:00 μμ

    Oι Ελληνες αθλούνται λιγότερο σε τακτική βάση από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες, ωστόσο θεωρούν ότι ο αθλητισμός μπορεί να συμβάλει με αποτελεσματικό τρόπο στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και ζητούν από την Ε.Ε να εμπλακεί περισσότερο στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από την ειδική έκδοση της κοινοτικής δημοσκόπησης ευρωβαρόμετρο, με αντικείμενο τη σχέση που έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες με τον αθλητισμό, η οποία δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα για τον αθλητισμό

    Στη δημοσκόπηση έλαβαν μέρος 16.000 πολίτες από τα 15 κράτη-μέλη, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τον Αθλητισμό που διεξάγεται στη Βερόνα, αλλά και του 2004 που έχει ανακηρυχθεί ευρωπαϊκό έτος εκπαίδευσης μέσα από τον αθλητισμό.

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 90% των Ελλήνων θεωρούν ότι ο αθλητισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ και ακολουθούν οι Ισπανοί με 75%, οι Πορτογάλοι με 74% και οι Ιταλοί με 70%, ενώ στην ΕΕ είναι 59%.

    Το 92% των Ελλήνων ζητά μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, ενώ ακολουθούν οι Γάλλοι και οι Σουηδοί με 91%, οι Ιταλοί με 90% και οι Λουξεμβούργιοι με 88%. Στην ΕΕ το ποσοστό είναι 87%.

    Επίσης, το 95% των Ελλήνων και το 75% των Ευρωπαίων πολιτών υποστηρίζουν ότι στα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πρέπει να δίνεται περισσότερος χρόνος στον αθλητισμό, ενώ το 90% των Ελλήνων και το 68% των Ευρωπαίων εκτιμούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να προωθήσει περισσότερο την εκπαίδευση μέσα από τον αθλητισμό.

    Ωστόσο, μόνο το 19% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αθλούνται "τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα".

    Χαμηλά ποσοστά τακτικής σωματικής άσκησης παρατηρούνται επίσης στις υπόλοιπες χώρες του κοινοτικού Νότου: Πορτογαλία (22%), Ιταλία (31%) και Ισπανία (32%).

    Οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί (από 70%) είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που δηλώνουν ότι αθλούνται περισσότερο. Ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 46%.

    Τέλος, από το ευρωβαρόμτερο προκύπτει ότι οι Ελληνες (31%) και οι Ισπανοί (38%) προτιμούν περισσότερο τα γυμναστήρια για τη σωματική τους άσκηση με 20% μέσο κοινοτικό όρο.

    [08] Μπερλουσκόνι για τρομοκρατία, Ιράκ και ΕΕ

    21/11/2003 7:34:00 μμ

    Ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε την Παρασκευή από τη Βαρσοβία που επισκέπτεται επίσημα ότι ''η πάταξη της τρομοκρατίας είναι καθήκον όλων των δημοκρατιών''. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας στο φόρουμ της "Πρωτοβουλίας Κρατών της Κεντρικής Ευρώπης" στην πολωνική πρωτεύουσα τόνισε ότι "ο δυτικός κόσμος είναι πλέον αντιμέτωπος με τη διεθνή τρομοκρατία. Αυτό αφορά όχι κάποια συγκεκριμένη χώρα αλλά ολόκληρο το δυτικό σύστημα", ενώ παράλληλα επισήμανε πόσο σπουδαίος είναι "ο διάλογος της Δύσης με το Ισλάμ".

    Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και σύστημα ψηφοφοριών

    Στο θέμα του Ιράκ ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή γρήγορα να απαλυνθούν οι ευρωπαϊκές διαιρέσεις και η ΕΕ ενωμένη να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου, με το οποίο θα επιστεγαστεί η ιταλική προεδρία της ΕΕ, ο Μπερλουσκόνι εξέφρασε την ελπίδα να έχει κατατεθεί το τελικό (οριστικό) προσχέδιο του Συντάγματος της διευρυμένης 25μελούς ΕΕ, ενώ παράλληλα είχε εντατικές διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία της Πολωνίας, που ζητεί να επαναφερθεί το σύστημα ψηφοφοριών που προβλεπόταν από τη Συνθήκη της Νίκαιας.

    Η Πολωνία θέλει το σύστημα "ένα κράτος μέλος-ένας Επίτροπος", επιθυμώντας και τα 25 κράτη-μέλη από την Πρωτομαγιά του 2004 και μετά να αντιπροσωπεύονται από τον Επίτροπό τους, που να έχει και δικαίωμα ψήφου.

    [09] Η ''αρχή της πρόληψης'' ενάντια στον καρκίνο

    21/11/2003 6:28:00 μμ

    Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό επιβεβαίωσε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας σειρά τροπολογιών που έχουν ως στόχο την θωράκιση των πολιτών μέσω της έγκαιρης διάγνωσης. Οι ευρωβουλευτές, λοιπόν, ζητούν απ' όλα τα κράτη μέλη να συστήσουν εθνικά μητρώα δεδομένων καρκίνου, προκειμένου να καταμετρούν και να ελέγχουν τον αντίκτυπο του προληπτικού ελέγχου. Να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε αυτόν απ' όλες τις κοινωνικοοικονομικές ομάδες. Ζητούν επίσης την επένδυση περισσότερων πόρων στην έρευνα. Εξάλλου, προτείνουν, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή να παρέχεται και η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

    'Ενα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στην Ευρώπη

    Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης που παρουσίασε ο Ιταλός ευρωβουλευτής κ. Αντόνιο Μουσα, η νεοπλασματική παθολογία αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις βιομηχανικές χώρες.

    Αποτελεί επίσης και τη συχνότερη παθολογική μορφή με την οποία ένας ευρωπαίος καλείται να συμβιώσει είτε ως ασθενής, είτε ως συγγενής ή φίλος ασθενή.

    Μάλιστα, το 1997 κατεγράφησαν 1.594.374 νέες περιπτώσεις στην ΕΕ. Οι πιο διαδεδομένες νεοπλασίες την ίδια χρονολογία ήταν : του παχέος εντέρου, του μαστού, των πνευμόνων, του προστάτη, της κύστης και του στομάχου, που αντιπροσωπεύουν το 59% όλων των νέων περιπτώσεων.

    Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μένη Μαλλιώρη, ανέφερε ότι ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων, μέσω της σωστής ενημέρωσης και υγειονομικής διαπαιδαγώγησης των πολιτών.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα από τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, ενώ για τις μορφές των νεοπλασιών που δεν επιτυγχάνεται πλήρης ίαση, εξασφαλίζεται πλέον μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής.

    [10] Λήξη με δευτερολογίες Ξηρού και Τζωρτζάτου

    21/11/2003 2:49:00 μμ

    "Θα μείνετε στην ιστορία σαν το στρατοδικείο με τα κοστούμια" είπε στους δικαστές ο Χριστόδουλος Ξηρός που αμέσως μετά τη διακοπή της διαδικασίας ζήτησε να δευτερολογήσει. Ο Χριστόδουλος Ξηρός αποκάλεσε και πάλι, όπως και στην απολογία του, επίτροπο τον εισαγγελέα έδρας κ. Χρήστο Λάμπρου, λέγοντας ότι αγνοώντας τα στοιχεία για βασανιστήρια που υπέστη ο αδελφός του Σάββας Ξηρός "πέταξε και το τελευταίο σωσίβιο που είχε για να σωθεί". Ο Χριστόδουλος Ξηρός επανέλαβε ότι δεν έχει σχέση ούτε αυτός, ούτε ο Βασίλης Ξηρός με τις κατηγορίες αλλά, όπως είπε στους δικαστές "με έχετε ανάγκη για τα σενάριά σας".

    ''Ντρέπομαι για τα ψέματα που με ανάγκασαν να υπογράψω''

    Αμέσως μετά το Χριστόδουλο Ξηρό ζήτησε να δευτερολογήσει ο Βασίλης Τζωρτζάτος ο οποίος χαρακτήρισε τη δίκη "του κουτρούλη το πανηγύρι που θα προετοιμάσει μια πραγματική σφαγή".

    Ο Τζωρτζάτος επιτέθηκε στον κ. Λάμπρου και τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί εκδικητικά. Έκανε επίσης λόγο για πολιτική δίκη και καταπάτηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων και της δικονομίας ενώ τόνισε "δεν απαιτώ να σεβαστείτε τα οράματα και τις ιδέες μου αλλά απαιτώ να σεβαστείτε το δικό σας δίκαιο και τους δικούς σας νόμους".

    Ο Τζωρτζάτος επανέλαβε τους λόγους που τον ώθησαν να ενταχθεί στη "17Ν" ενώ χαρακτήρισε έγκλημα αν το δικαστήριο αναγνωρίσει τις προανακριτικές ομολογίες κατηγορουμένων. Έθιξε, επίσης, ξανά το θέμα των βασανιστηρίων που ισχυρίζεται ότι υπέστη κατά τη σύλληψή του και επισήμανε ότι ντρέπεται για τα ψέματα που τον ανάγκασαν να υπογράψει στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

    Η διαδικασία ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα καθώς είχε κώλυμα μέλος του δικαστηρίου και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα το πρωί οπότε και έχει ζητήσει να δευτερολογήσει ο Σάββας Ξηρός. Μέχρι στιγμής κανένας άλλος από τους κατηγορουμένους δεν έχει ζητήσει να δευτερολογήσει.

    [11] Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης

    21/11/2003 1:24:00 μμ

    Με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης του Ανέστη Παπαναστασίου, Κώστα Κούρκουλου και Δημήτρη Τεντολούρη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των αγορεύσεων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, στη δίκη της 17Ν. Ο κ. Κούρκουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι από το σύνολο των προανακριτικών ομολογιών των κατηγορουμένων, δεν προκύπτει γνωριμία κάποιου με τον Ανέστη Παπαναστασίου. Επισήμανε μάλιστα, ότι οι τρεις συμπατριώτες του εντολέα του, οι Θεσσαλονικείς Κώστας Βέλιος, Διονύσης Γεωργιάδης και Βασίλης Ξηρός, στις ομολογίες που είχαν δώσει δεν ανέφεραν τίποτα απολύτως για τον Παπαναστασίου.

    Δεν αποδεικνύεται η ενοχή του

    Σύμφωνα με τον κ.Κούρκουλο, όπως αποδείχθηκε από την διαδικασία δεν υπήρχε στην οργάνωση η έννοια του περιφερειακού μέλους και δεν υπήρχαν στεγανά, μεταξύ των μελών ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι συγκατηγορούμενοι του Παπαναστασίου δεν τον αναφέρουν.

    Ο κ.Τεντολούρης στην αγόρευσή του επισήμανε στο δικαστήριο ότι ο εισαγγελέας εφετών αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας Κυριάκος Καρούτσος είχε προτείνει να μην προφυλακιστεί ο Ανέστης Παπαναστασίου.

    Αναφερόμενος δε στην προσωπικότητά του, ο εντολέας του είναι άνθρωπος με δομημένη πολιτική σκέψη, στέλεχος επιχείρησης, και τεχνοκράτης, ιδιότητες που αποκλείουν την εμπλοκή του με οργανώσεις αυτού του τύπου.

    ''Ο Γιωτόπουλος δεν είναι ο αρχηγός της 17Ν''

    Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την αγόρευσή του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο Γιάννης Ραχιώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, εξέφρασε την άποψη ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου δε βρίσκεται όλη η ''17 Νοέμβρη''.

    Ο κ. Ραχιώτης απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι ξεκινούν από μια εσφαλμένη προϋπόθεση ότι έχουν μπροστά τους όλη τη ''17 Νοέμβρη'' και το δίκτυο πληροφόρησης της οργάνωσης. Αμέσως μετά την αγόρευση του κ. Ραχιώτη η σκυτάλη των αγορεύσεων θα περάσει στους συνηγόρους υπεράσπισης του Ανέστη Παπαναστασίου.

    "Από τίποτα δεν αποδείχθηκε ότι έχετε εδώ το σύνολο της οργάνωσης και των υποστηρικτών της. Αυτοί που δικάζετε, ακόμη και αν τους κηρύξετε όλους ενόχους, δε φθάνουν να στελεχώσουν ούτε τις ενέργειες της 17 Νοέμβρη. Κατά τη γνώμη μου μερικές ήσαν πολύ πιο πολυπρόσωπες απ'αυτές που παρουσιάζονται στο κατηγορητήριο. Νομίζετε ότι εδώ έχετε όλους τους ανθρώπους. Πολύ βολικό το σενάριο αυτό. Βάζετε ό,τι λείπει πάνω στον Γιωτόπουλο και έτσι κλείνει το θέμα", τόνισε ο Ραχιώτης.

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου αρνήθηκε, για άλλη μια φορά, ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο αρχηγός της ''17 Νοέμβρη'', ενώ εγκωμίασε τη στάση, που κράτησαν όλους αυτούς τους μήνες.

    "Δεν είναι ούτε ήρωας ούτε δειλός ο Γιωτόπουλος. Πρακτικά πρόκειται για ένα δείγμα μιας γενιάς που απλώς αντιστάθηκε και δεν ενσωματώθηκε. Εξέφρασε την αξιοπρέπεια του αριστερού. Δε συνεργάστηκε, δεν αντάλλαξε, δε φοβήθηκε. Μπορεί να βρεθούν κάποιοι να το παραδώσουν στους Αμερικάνους, αν και ο κόσμος δεν θα το επιτρέψει αυτό. Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά, κάτι θα μείνει από τον Γιωτόπουλο και αυτό θα είναι η αξιοπρέπεια, η λεβεντιά, η ασυμβίβαστη συμπεριφορά του".

    Επίσης, ο κ. Ραχιώτης ανέφερε πως ο εντολέας του δέχθηκε επίθεση από τα ΜΜΕ, όσο ελάχιστοι άλλοι κατηγορούμενοι και έκλεισε την αγόρευσή του λέγοντας τα εξής: "Όσο από την Αριστερά μπορούν να βγαίνουν άνθρωποι, που θα στέκονται με τέτοια αξιοπρέπεια, εσείς θα έχετε την απορία γιατί η ιστορία θα γράφεται με το αριστερό χέρι...''.

    [12] Αναχώρησε για τη Ουάσινγκτον ο Μπους

    21/11/2003 6:50:00 μμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αναχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα από το αεροδρόμιο Τίσιντ (βορειανατολική Βρετανία) για τη Ουάσινγκτον ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία. Το ζεύγος Μπους αναχώρησε για τις ΗΠΑ αφού επισκέφτηκε την εκλογική περιφέρεια του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στο Σέντζφιλντ, ένα χωριό πρώην ανθρακωρύχων, στην κομητεία του Ντέραμ. Το προεδρικό ζεύγος έγινε δεκτό στο αγρόκτημα του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ γευμάτισαν σε μια παμπ της περιοχής και επισκέφθηκαν ένα Κολέγιο.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους με Ερντογάν

    Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μετάβασής του στο Σέντζφιλντ, ο Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις δύο νέες πολύνεκρες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

    Ο εκπρόσωπος είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ "είναι έτοιμες να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο ενώ οι δύο ηγέτες επανέλαβαν ότι θα εργαστούν δίπλα-δίπλα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

    Διαδηλώσεις και στο εξοχικό του Μπλερ

    Τον πρόεδρο Μπους και το Βρετανό πρωθυπουργό "υποδέχτηκαν" στο Σέντζφιλντ πολλοί διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή.

    Το χωριό αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι κάτοικοι διατάχθηκαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους από την Πέμπτη το βράδυ. Οι αστυνομικοί απομάκρυναν ή σφράγισαν κάδους απορριμμάτων και γραμματοκιβώτια για λόγους ασφαλείας.

    "Ελπίζουμε ότι η διαδήλωση θα είναι αρκετά ζωηρή. Ο Μπους πρέπει να καταλάβει ότι ο κόσμος είναι εκεί και θα διαδηλώνει με όποιον τρόπο μπορεί", τόνισε εκπρόσωπος του κινήματος "Σταματήστε τον πόλεμο".

    [13] Ο Σεβαρντνάντζε παραδέχτηκε νοθεία στις εκλογές

    21/11/2003 5:16:00 μμ

    Ένας συνεργάτης του προέδρου της Γεωργίας, Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, αναγνώρισε την Παρασκευή ότι σημειώθηκε σοβαρή νοθεία στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Ο Τέντο Τζαπαρίντζε, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας, σε συνέντευξη Τύπου παραδέχτηκε πως κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας σημειώθηκαν "σημαντικές παρατυπίες" για τις οποίες κατηγόρησε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στην ίδια συνέντευξη, επέστησε την προσοχή για τον κίνδυνο αιματοχυσίας στην χώρα "πολύ σοβαρότερης από αυτήν πριν από δέκα χρόνια" όταν η Γεωργία ήταν θέατρο ενός εμφύλιου πολέμου.

    ''Υπάρχει κίνδυνος αιματοχυσίας''

    "Οι βουλευτικές εκλογές εξελίχθηκαν σε ένα ανοικτό αγώνα για την κατάληψη θέσεων και αξιωμάτων. Από τις πληροφορίες που φθάνουν στις ειδικές υπηρεσίες, από το εσωτερικό και το εξωτερικό, διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος να υπάρξει αιματοχυσία", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομίας έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το κοινοβούλιο και τα γραφεία του Προέδρου.

    Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι εκλάπη η νίκη στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Από τα χθεσινά επίσημα αποτελέσματα προκύπτει ότι την πρώτη και τη δεύτερη θέση κατέκτησαν τα κόμματα που πρόσκεινται στο Σεβαρντντνάντζε.

    Δυτικές δυνάμεις και γειτονικές χώρες κάλεσαν και τις δύο πλευρές να βρουν λύση με ειρηνικό τρόπο. Περίπου 3.000 υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιχαήλ Σαακασβίλι κατευθύνονται με λεωφορεία, φορτηγά και αυτοκίνητα από την δυτική Γεωργία στην Τιφλίδα για να πραγματοποιήσουν πορεία με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου της χώρας.

    Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποσχέθηκε ότι θα παρεμποδίσει την πρώτη σύνοδο του κοινοβουλίου αύριο Σάββατο, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν υποσχεθεί ότι θα συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Γεωργία: Τη νίκη του Σεβαρντντνάντζε ανέδειξαν οι κάλπες

    Έκρυθμη η κατάσταση στη Γεωργία

    [14] Έκρηξη σε τέμενος της Ινδίας με 21 τραυματίες

    21/11/2003 2:38:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο βόμβες εξερράγησαν την Παρασκευή σε τέμενος στη δυτική Ινδία τραυματίζοντας 21 άτομα και πυροδοτώντας βίαιες συγκρούσεις καθώς μετά την έκρηξη το εξαγριωμένο πλήθος πυρπόλησε καταστήματα και οχήματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι βόμβες εκτοξεύτηκαν από αγνώστους που επέβαιναν σε δίκυκλο. Η αστυνομία λέει ότι δε γνωρίζει τους δράστες της επίθεσης ενώ προσθέτει ότι δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Οι βόμβες εξερράγησαν κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, και μόλις μία εβδομάδα πριν από το τέλος του Ραμαζανιού, σε τέμενος της πόλης Παρμπχάνι, 500 χλμ ανατολικά της Βομβάης, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    Η βία μεταξύ της πλειοψηφούσας τάξης των Ινδουιστών και της μειοψηφούσας των Μουσουλμάνων είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην Ινδία.

    Υπενθυμίζουμε ότι, περίπου πριν 3 μήνες, η Βομβάη συγκλονίστηκε από δύο εκρήξεις που έγιναν με παγιδευμένα αυτοκίνητα οπότε 52 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 150 τραυματίστηκαν.

    [15] ''Αντεπίθεση'' της ιρακινής αστυνομίας

    21/11/2003 5:18:00 μμ

    Η ιρακινή αστυνομία θα προχωρήσει σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον όσων επιχειρούν με επιθέσεις να εμποδίζουν τους κατοίκους να διάγουν έναν ήρεμο βίο και εξαναγκάζουν τους ξένους δημοσιογράφους να εγκαταλείπουν το Ιράκ, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της ιρακινής αστυνομίας, Αχμαντ Ιμπραχίμ. "Θα δείτε στο μέλλον μία ευρείας κλίμακας επιχείρηση της αστυνομίας" τόνισε προς τους δημοσιογράφους, ενώ, αναφερόμενος στις σημερινές επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον δύο ξενοδοχείων και του Υπουργείου Πετρελαίου, είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε βόρεια της Βαγδάτης από έκρηξη βόμβας, ανακοινώθηκε από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση.

    ''Είμαστε αποφασισμένοι''

    "Οι επιτιθέμενοι θέλουν να εμποδίσουν τους μαθητές να μεταβαίνουν στα σχολεία, τους αξιωματούχους να μεταβαίνουν στα γραφεία τους και τον καθένα να μεταβαίνει στην εργασία του. Αυτό είναι αδύνατο. Οι Ιρακινοί είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν κάθε απόπειρα επέμβασης στην ελευθερία τους", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρακινής αστυνομίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιτιθέμενοι μπορεί να είναι υποστηρικτές του παλαιού καθεστώτος, μέλη του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα ή ισλαμιστές που χρησιμοποιούν "οποιοδήποτε όπλο πέφτει στα χέρια τους με τρομοκρατικούς σκοπούς".

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Εκρηκτική καλημέρα στη Βαγδάτη

    [16] Στρο: Οι επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης δεν συνδέονται με το Ιράκ

    21/11/2003 1:23:00 μμ

    Κατά κανέναν τρόπο δεν συνδέονται οι επιθέσεις της Κωνσταντινούπολης εναντίον βρετανικών συμφερόντων με τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες θα χρησιμοποιούσαν οποιαδήποτε αιτιολογία για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. "Εάν δεν είχαμε επέμβει στο Ιράκ, είμαι πεπεισμένος ότι οι αγριότητες που διαπράττονται από την αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της θα ήταν του ιδίου επιπέδου, θα είχαν βρει άλλη δικαιολογία και εμείς θα είχαμε και πάλι το χρέος να πολεμήσουμε την τρομοκρατία", δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC από την Κωνσταντινούπολη.

    ''Το Ιράκ δεν είχε ανάμειξη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου''

    "Η ιδέα σύμφωνα με την οποία αυτό που συνέβη χθες είναι κατά κάποιον τρόπο συνέπεια (της συμμετοχής μας στον πόλεμο στο Ιράκ) δεν έχει νόημα και πηγάζει από τον μύθο στον οποίο ορισμένοι πιστεύουν και, σύμφωνα με τον οποίο, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν έξι μήνες μετά την στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ", είπε.

    "Πρέπει να υπενθυμίσω ότι οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου δεν σχεδιάσθηκαν επί προεδρίας Μπους αλλά επί προεδρίας Κλίντον και πραγματοποιήθηκαν όχι στις 11 Σεπτεμβρίου 2003, αλλά στις 11 Σεπτεμβρίου 2001", πρόσθεσε.

    "Φυσικά και το Ιράκ δεν ήταν αναμεμειγμένο στις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου. Δεν το ισχυρίσθηκα ποτέ και για τον λόγο αυτόν είναι άχρηστο να φέρνουμε το θέμα αυτό στη συζήτηση. Οι αγριότητες που διαπράττονται από την αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της θα συνέβαιναν έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ", πρόσθεσε.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν μεγάλη υπομονή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στρέφοντας και το άλλο μάγουλο εβδομάδα μετά από εβδομάδα, μήνα μετά το μήνα, χρόνο μετά το χρόνο. Αλλά, λυπάμαι που θα το πω, το να στρέψει κανείς και το άλλο μάγουλο δεν χρησίμευσε σε τίποτε", είπε ο Τζακ Στρο.

    [17] Επεκτείνεται στα Βαλκάνια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

    21/11/2003 5:49:00 μμ

    Βασίλης Παπαγιάννης

    Επενδύσεις στη Σερβία, ύψους 17 εκατ. ευρώ σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) στοχεύοντας σε αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας, βελτίωση της ποιότητας και μείωση του κόστους παραγωγής, στις δύο θυγατρικές της στη χώρα, την Ad Fabrika Secera Sajkaska Zabalj και την Ad Fabrika Secera Cvrenka. Ωστόσο, όπως προέκυψε κατά τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη, το ενδιαφέρον της ΕΒΖ δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά της Σερβίας, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη βαλκανική αγορά για την ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων και εμπορικών εταιριών στην ευρύτερη περιοχή.

    Η ΕΒΖ και στη Κύπρο

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας, Βασίλη Παπαγιάννη, έχει ήδη εγκριθεί το πενταετές δάνειο ύψους 18 εκατ. ευρώ που ζήτησε η ΕΒΖ από την Τράπεζα HSBC για τη χρηματοδότηση των επενδύσεών της στη Βοϊβοντίνα.

    Επίσης, παραμένει σε ισχύ το ενδιαφέρον για εξαγορά εργοστασίου στην περιοχή Μπίτολα της ΠΓΔΜ, ενώ προχωρούν ομαλά τα σχέδια της ΕΒΖ στην Κύπρο μετά την ίδρυση θυγατρικής στη Λευκωσία με την επωνυμία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης - Κύπρος LTD, με εταιρικό κεφάλαιο 60.000 κυπριακές λίρες.

    Το μέρισμα που θα διανείμει η εταιρία ανέρχεται σε 0,10 ευρώ ανά μετοχή (στην προηγούμενη χρήση διένειμε μέρισμα 0,13 ευρώ ανά μετοχή).

    Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη της ΕΒΖ, στο πρώτο τρίμηνο της νέας οικονομικής χρήσης που ξεκίνησε 1/7/2003, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,391 εκατ. ευρώ, (έναντι 76 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου της προηγούμενης χρήσης) και η καθαρή κερδοφορία στα 4,3 εκατ. ευρώ (έναντι 5,5 εκατ. ευρώ).

    Κατά την παρελθούσα οικονομική χρήση που έκλεισε στις 30/6/2003, ο κύκλος εργασιών ανερχόταν σε 263,15 εκατ. ευρώ έναντι 275,75 εκατ. ευρώ της αμέσως προηγούμενης (μείωση 4,5%) και η κερδοφορία σε 15,67 εκατ. ευρώ έναντι 17,35 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης (μείωση περίπου 9,6%).

    Η πτώση των πωλήσεων, που επηρέασε αρνητικά και την κερδοφορία, αποδίδεται από τη διοίκηση στην καταστροφή της φετινής ροδακινοπαραγωγής λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που είχε ως επακόλουθο τον περιορισμό της ζήτησης ποσοτήτων ζάχαρης εκ μέρους των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την αξιοποίηση του ροδάκινο. Μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκε μείωση της ζήτησης ζάχαρης κατά 10.000 τόνους.

    [18] Συζήτηση στην Εισαγγελία για τα μέτρα του ντέρμπι

    21/11/2003 2:26:00 μμ

    Τα μέτρα που θα ληφθούν για την ομαλή διεξαγωγή του ντέρμπι του Σαββάτου, συζήτησαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης, με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο εισαγγελικό γραφείο. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα γενικότερης συνεργασίας της Εισαγγελίας με τους εκπροσώπους των ΠΑΕ για την αποφυγή εκτρόπων κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικών αγώνων. Αποχωρώντας από το εισαγγελικό γραφείο ο κ. Κόκκαλης εκτίμησε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί ομαλά.

    Συνάντηση και με τις δύο πλευρές

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Αργύρη Μήτσου, και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γ. Λούβαρη. Οι σημερινές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν κατόπιν πρόσκλησης του Προϊσταμένου της Εισαγγελείας Πρωτοδικών με αφορμή το αυριανό ντέρμπι ποδοσφαίρου μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

    Εποπτεύων Εισαγγελέας για τον αγώνα του Σαββάτου ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας, ο οποίος θα βρίσκεται επιτόπου από νωρίς και θα είναι σε συνεχή επαφή με τους επικεφαλής των αστυνομικών αλλά και τους παράγοντες των δύο ομάδων.

    [19] Κλείνει για το κοινό το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς

    21/11/2003 4:18:00 μμ

    Ανακοινώθηκε από το Υπουργείου Πολιτισμού ότι το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς στη Στοά Αττάλου θα παραμείνει κλειστό για το κοινό από τις 22 Νοεμβρίου 2003 έως την άνοιξη του 2004 λόγω εργασιών που εκτελούνται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης μελέτης "Ανακαίνισης-Αναβάθμισης" του Μουσείου. Για τον ακριβή χρόνο επαναλειτουργίας του μουσείου θα εκδοθεί νεώτερη ανακοίνωση.

    [20] Η κακή υγεία δεν οφείλεται στην παχυσαρκία

    21/11/2003 6:24:00 μμ

    Τη θεωρία ότι οι λεπτοί άνθρωποι είναι υγιέστεροι και ζουν περισσότερο ανατρέπει ο κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας- ερευνητής δρ. Blair, ο οποίος επισημαίνει ότι οι παχύσαρκοι έχουν τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες με τους λεπτούς, να χαίρουν άκρας υγείας. Ο δρ. Blair υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένη η αντίληψη που επικρατεί ότι οι λεπτοί είναι υγιέστεροι και ζούν περισσότερο από τους υπέρβαρους. Στην πραγματικότητα, υπογραμμίζει, ερευνητικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι 50% των υπέρβαρων βρίσκονται σε καλή κατάσταση υγείας, ενώ πολλοί που ανήκουν στην κατηγορία των λεπτών έχουν προβλήματα υγείας. Επομένως η παχυσαρκία δεν συμβαδίζει απαραίτητα και με κακή υγεία, υποστήριξε.

    Αλλαξαν οι όροι ζωής του ανθρώπου

    Ο δρ. Blair, ο οποίος είναι πρόεδρος ενός μεγάλου ερευνητικού κέντρου του Τέξας, μίλησε σε συνέδριο που οργανώνεται στην Τασμανία της Αυστραλίας από το Συμβούλιο Φυσικής Δραστηριότητας.

    Εν τω μεταξύ, μία άλλη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε έδειξε ότι η πρόοδος της επιστήμης αντέστρεψε τους όρους ζωής του ανθρώπου. Σύμφωνα με την έρευνα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Broe, ο άνθρωπος σήμερα ζει περισσότερο, η μακροβιότητα όμως του σώματος δεν συμβαδίζει απαραίτητα με καλή υγεία του νου.

    Ο δρ. Broe, ανέφερε ότι εξακριβώθηκε πως όταν ο άνθρωπος σήμερα φτάσει τα 80, οι χρόνιες ασθένειες υποχωρούν και "ξεκινά μια καινούρια ζωή". Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με το νου που προσβάλλεται από ασθένειες, όπως Αλτζχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας, που διπλασιάζονται μετά τα 65.

    Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι να ασκείται το μυαλό, ακριβώς όπως και το σώμα, και να υπάρχουν ενδιαφέροντα στη ζωή του ανθρώπου, επεσήμανε ο καθηγητής.

    Η έρευνα διήρκεσε 12 χρόνια και πήραν μέρος 630 Αυστραλοί, ηλικίας σήμερα 85-103 χρόνων.

    [21] Νέο κινητό τηλέφωνο για τυφλούς

    21/11/2003 4:36:00 μμ

    Το πρώτο κινητό τηλέφωνο αποκλειστικά σχεδιασμένο για τυφλούς και για άτομα με προβλήματα στην όραση παρουσιάστηκε στην Αγγλία, κατά τη διάρκεια έκθεσης που διοργάνωσε το Royal National Institute of the Blind's Techshare στο Μπέρμινγκχαμ. Πρόκειται για το μοντέλο 22C, το οποίο είναι δημιούργημα της ισπανικής εταιρίας Owasys, και θα κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ενώ στην Ισπανία θα τεθεί σε κυκλοφορία την ερχόμενη εβδομάδα.

    Και αποστολή SMS

    Το συγκεκριμένο κινητό, το οποίο θα κοστίζει περίπου 370 ευρώ, δεν έχει οπτική απεικόνιση στην οθόνη, αλλά, ηχητική. Ο χρήστης, δηλαδή, μπορεί να ακούσει ό,τι θα γραφόταν στην οθόνη των άλλων συμβατικών κινητών τηλεφώνων. Επίσης, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να στέλνει και να λαμβάνει γραπτά μηνύματα και θα έχει ηχητική αναγνώριση κλήσης.

    Η εταιρία Owasys, η οποία αποτελείται από πρώην υπαλλήλους της Ericsson, κατά το στάδιο δημιουργίας του κινητού, συμβουλεύτηκε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, οι οποίοι δήλωσαν ότι το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αρκετά ικανοποιητικό. Ο Διευθυντής πωλήσεων της Owasys Φερνάντο Αγκίρε, ελπίζει ότι η εταιρία θα πουλήσει τουλάχιστον 20.000 κινητά στην Ισπανία και τα διπλά στην Αγγλία.

    [22] Δημοπρατήθηκε το ''Nowhere Man'' του Λένον

    Aννα Κούρτη 21/11/2003 1:50:00 μμ

    Το πρωτότυπο χειρόγραφο του ''Nowhere Man'', ενός τραγουδιού του συγκροτήματος των Μπιτλς, πουλήθηκε αντί 455.500 δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστις, την Τρίτη το βράδυ, στη Νέα Υόρκη. Το μουσικό κομμάτι ''Nowhere Man'' πoυ έγραψε ο Τζον Λένον το 1965 για το δίσκο ''Rubber Soul'' κατακυρώθηκε σε πλειοδότη που ζήτησε να μην κατονομαστεί αντί πενταπλάσιου ποσού της τιμής εκκίνησης που ήταν 80.000 με 100.000 δολάρια, σύμφωνα με το βρετανικό οίκο δημοπρασιών.

    Στα χέρια του Κόπερφιλντ το Όσκαρ του Μάικλ Κέρτιζ

    Στη συνέχεια, ο Βρετανός ταχυδακτυλουργός Ντέιβιντ Κόπερφιλντ απέκτησε σε αυτή τη δημοπρασία το Όσκαρ του σκηνοθέτη Μάικλ Κέρτιζ για την ταινία ''Καζαμπλάνκα'' το 1942.

    Το χρυσό αγαλματίδιο του Μάικλ Κέρτιζ πουλήθηκε αντί 231.500 δολαρίων στο μάγο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ.

    Η εκτίμηση του οίκου για το κομμάτι αυτό κυμαινόταν μεταξύ 200.000 και 300.000 δολαρίων.

    Η δημοπρασία αυτή έγινε τηλεφωνικά.

    Το Όσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη είναι μια από τις τρεις τιμητικές διακρίσεις που απέσπασε η θρυλική ''Καζαμπλάνκα'', με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ινγκριντ Μπέργκμαν.

    Τα είδη αυτά αποτελούσαν μέρος ''δημοπρασίας με αντικείμενα που σημάδεψαν το λαϊκό πολιτισμό του 20ου αιώνα''.

    Συνολικά, οι πωλήσεις από τη δημοπρασίας ανήλθαν σε 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

    [23] Το ''Πρόσωπο της Χρονιάς''

    21/11/2003 3:18:00 μμ

    Την "Προσωπικότητα της Χρονιάς" ανάμεσα σε πλήθος υποψηφίων αναζητά και φέτος το περιοδικό Time. Πρώτοι στη λίστα των επικρατέστερων είναι: οι επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, οι υπουργοί Ντόνλαντ Ράμσφελντ και Κόλιν Πάουελ, καθώς και η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, αφού ο πόλεμος στο Ιράκ απασχόλησε την πλειοψηφία των πρώτων φύλλων και των κυρίων άρθρων των εφημερίδων για το 2003.

    Φαβορί, όμως, για τον τίτλο θεωρείται και ο νεοεκλεγείς κυβερνήτης της Καλιφόρνια, πρώην ηθοποιός Αρνολντ Σβατζενέγκερ, που κατάφερε ν' ανέλθει στο εν λόγω, αξίωμα κατατροπώνοντας τους αντιπάλους του.

    Ο τελικός νικητής θα κοσμήσει το τεύχος της 22ας Δεκεμβρίου.

    [24] Τάισαν πρόβατα με χοιρινό κρέας

    21/11/2003 1:56:00 μμ

    Ένα πρωτότυπο τρόπο επέλεξαν ζωόφιλοι στην Αυστραλία για να εμποδίσουν την εξαγωγή προβάτων στη Μέση Ανατολή. Τα τάισαν με χοιρινό κρέας, σίγουροι ότι έτσι, οι μουσουλμάνοι καταναλωτές δεν θα τα αγοράσουν! Αποτέλεσμα, να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη ένας 40χρονος άνδρας από την Αδελαΐδα, κατηγορούμενος για αλλοίωση ζωοτροφών με απαγορευμένη ουσία και παράνομη είσοδο στους χώρους του λιμανιού Πόρτλαντ της Δυτικής Βικτωρίας. Ο πόλεμος μεταξύ των αρχών και των ζωόφιλων μαίνεται εδώ και καιρό, αφού οι ζωόφιλοι αντιδρούν στην εξαγωγή ζωντανών ζώων, τα οποία, όπως ισχυρίζονται, "υποφέρουν στο ταξίδι". Ωστόσο, οι αρχές τονίζουν πως, οι μεταφορικές συνθήκες πληρούν τους διεθνείς κανόνες.

    Ενδεχόμενο ακύρωσης των παραγγελιών

    Σύμφωνα τις εκτιμήσεις των αρχών, ο αριθμός των προβάτων που έφαγαν την απαγορευμένη τροφή είναι πολύ μικρός, περίπου1.660 από τα 72.000, που πρόκειται να φορτωθούν σε κουβεϊτιανό πλοίο με προορισμό διάφορες μουσουλμανικές χώρες. Οι αρχές διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι δεν κινδυνεύει η υγεία των ζώων από την απαγορευμένη προσθήκη στην τροφή τους.

    Η καθυστέρηση της φόρτωσης των προβάτων κοστίζει στους κτηνοτρόφους της Αυστραλίας 50.000 δολάρια ημερησίως, ενώ διατρέχουν τον κίνδυνο ακύρωσης των παραγγελιών από τους μουσουλμάνους πελάτες τους. Μάλιστα, πολλές μουσουλμανικές οργανώσεις αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης των παραγγελιών, ενώ άλλες δηλώνουν ότι τα πρόβατα που έφαγαν χοιρινό κρέας πρέπει να μείνουν σε καραντίνα.

    Στον εισαγγελέα ένας ζωόφιλος

    Ο Ραλφ Χάνσερ, ο 40χρονος που συνελήφθη, είναι μέλος οργάνωσης προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων. Ο Χάνσερ αφέθηκε τελικά ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, οπότε και η υπόθεση θα επανεξετασθεί από το δικαστήριο του Πόρτλαντ. Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο 24.000 δολαρίων ή φυλάκιση δύο ετών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 November 2003 - 18:05:52 UTC