Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μικροεπεισόδια και προσαγωγές στον απόηχο του Πολυτεχνείου
  • [02] Μία κάλπη που εγκυμονεί... κινδύνους
  • [03] Σουδάν: Συντριβή αεροσκάφους με 13 νεκρούς
  • [04] ''Ο Μπους είναι η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη''
  • [05] Νεκροί δύο Ισραηλινοί από πυρά Παλαιστινίων
  • [06] Το Ισραήλ απαντά στην Αίγυπτο
  • [07] Σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στην ΕΤΑ
  • [08] Mπαράζ αμερικανικών βομβαρδισμών
  • [09] Την έγκριση του ΟΗΕ για το χρονοδιάγραμμα θα ζητήσει το Ιράκ
  • [10] Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2004

    [01] Μικροεπεισόδια και προσαγωγές στον απόηχο του Πολυτεχνείου

    18/11/2003 9:07:00 πμ

    Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά τις πορείες για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Στη Αθήνα κατά την διάρκεια της πορείας έγιναν μόνο μικρές συμπλοκές στην πλατεία Μαβίλης και μπροστά από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ πριν και κατά τη διάρκεια της πορείας προσήχθησαν 42 άτομα στο κτίριο της ΓΑΔΑ στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν πέτρες και ξύλα.

    Συμπλοκές και στη Θεσσαλονίκη

    Προσαγωγές υπόπτων είχαμε και στη Θεσσαλονίκη μετά από μικρής έκτασης επεισόδια που προκάλεσαν νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου. Συγκεκριμένα, οι νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών και διαδηλωτών πριν αναγκαστούν από τις αστυνομικές δυνάμεις να καταφύγουν στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου παρέμειναν έως αργά το βράδυ ανάβοντας φωτιές.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Τριάντα χρόνια μνήμης

    [02] Μία κάλπη που εγκυμονεί... κινδύνους

    18/11/2003 9:55:00 πμ

    Βγήκε τελικά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο εκλογικό τμήμα των Δρυμάδων της Αλβανίας, έστω και μετά από 24ωρη καθυστέρηση. Η κάλπη λοιπόν, απεφάνθη: 524 ψηφοδέλτια, από τα οποία τα 478 ανήκουν στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιώργο Γκόρο και τα 46, στον συμπατριώτη του Βασίλη Μπολάνο, υποψήφιο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως τη Δευτέρα, την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, είχαν ψηφίσει στο συγκεκριμένο τμήμα μόνο 111 ψηφοφόροι!

    To δίκαιο του ισχυρού

    Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, Λευτέρης Παπάς, και εκπρόσωπος του "Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την τελευταία στιγμή μέσα στο εκλογικό τμήμα άνθρωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του αφαίρεσαν το κινητό και τον ξυλοκόπησαν. Ταυτοχρόνως γέμισαν την κάλπη με έτοιμα ψηφοδέλτια. Στη συνέχεια του ζήτησαν να υπογράψει το πρακτικό κάτι που ο κ. Παπάς δε δέχτηκε να κάνει, ενώ δεν του επέτρεψαν να κάνει ένσταση.

    Αμέσως μετά, οι αυτουργοί της πρωτοφανούς αυτής νοθείας πήραν την κάλπη ανα... χείρας και την μετέφεραν, με την συνοδεία της αστυνομίας, στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Δήμου της Χειμάρρας, όπου έγινε η καταμέτρηση. Όλα αυτά συνέβησαν παρουσία ξένων παρατηρητών οι οποίοι δεν παρενέβησαν στο ελάχιστο, όπως ανέφερε ο κ. Παπάς.

    Δεν υπήρξαν αντίποινα

    Στο κέντρο της πόλης της Χειμάρρας η ανακοίνωση του αποτελέσματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Αποφεύχθηκαν όμως, τα επεισόδια μετά από παρέμβαση του υποψηφίου δημάρχου του Κόμματος "Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" Βασίλη Μπολάνου, ο οποίος ζήτησε από τους υποστηρικτές του να ακολουθήσουν τη νομική οδό. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν στα τέσσερα εκλογικά τμήματα όπου επαναλήφθηκαν οι δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Χειμάρρας, αναδεικνύουν νικητή το Γιώργο Γκόρο, υποψήφιο του "Σοσιαλιστικού Κόμματος", παρά το γεγονός ότι ο Βασίλης Μπολάνος προηγούνταν, στον πρώτο γύρο της 12ης Οκτωβρίου, με 480 ψήφους.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Έντονη αντίδραση της Ελλάδας για την Χειμάρρα

    [03] Σουδάν: Συντριβή αεροσκάφους με 13 νεκρούς

    18/11/2003 10:53:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη στον αέρα σουδανικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Αντόνοφ τη στιγμή που ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Γουάου, στο νότιο Σουδάν. Το ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος Αντόνοφ 12 πραγματοποιούσε πτήση από το Χαρτούμ στο Γουάου, μεταφέροντας επιβάτες και τρόφιμα. Όλοι οι επιβαίνοντες και τα μέλη του πληρώματος έχασαν τη ζωή τους. Το αεροσκάφος είχε λάβει άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Γουάου όταν έγινε η έκρηξη σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την πόλη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρίας, προσθέτοντας ότι τα αίτια της τραγωδίας ερευνώνται.

    [04] ''Ο Μπους είναι η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη''

    18/11/2003 10:28:00 πμ

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, δήλωσε την παραμονή της άφιξης του Τζορτζ Μπους στη βρετανική πρωτεύουσα, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αντιπροσωπεύει "τη μεγαλύτερη απειλή που έχουμε ποτέ δει για τη ζωή σε αυτό τον πλανήτη". Σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση The Ecologist Magazine, ο δήμαρχος του Λονδίνου τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθεί ο Τζορτζ Μπους "θα μας οδηγήσει κατευθείαν στην πλήρη καταστροφή". Ο δήμαρχος του Λονδίνου, γνωστός ως "Κόκκινος Κεν", υπήρξε ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της εμπλοκής της Βρετανίας στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

    Αντι-δεξίωση για τον Μπους

    Ο Λίβινγκστον τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου στο Λονδίνο εκείνος θα οργανώσει μία εναλλακτική δεξίωση, στην οποία θα προσκαλέσει μεταξύ άλλων τον αμερικανό κινηματογραφιστή Μάικλ Μουρ, καθώς και εκπροσώπους όλων των ειρηνιστικών κινημάτων, για μία "αντιδεξίωση Τζορτζ Μπους".

    "Δεν αναγνωρίζω επισήμως τον Τζορτζ Μπους, διότι δεν εξελέγη επισήμως", δήλωσε ακόμα ο Δήμαρχος αναφερόμενος στο εκλογικό θρίλερ των προεδρικών εκλογών του 2000.

    Πρόκειται για την πιο βίαιη φραστική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Λίβινγκστον εναντίον του Τζορτζ Μπους, αλλά όχι και η μοναδική. Τον περασμένο Μάιο, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC είχε συγκρίνει την αμερικανική κυβέρνηση με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    "Πρόκειται για μία κυβέρνηση χωρίς καμμία απολύτως στήριξη και ανυπομονώ να τη δω να ανατρέπεται, όπως ανυπομονούσα για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν", ανέφερε ο Κεν Λίβινγκστον.

    Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Μπους

    Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today και του CNN εμφανίζει τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου να έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την ορκωμοσία του. Η δημοσκόπηση που έγινε στο διάστημα 14 έως 16 Νοεμβρίου δείχνει ότι η δημοτικότητα του Τζορτζ Μπους έχει φτάσει στο 50%, εμφανίζοντας απώλειες τεσσάρων μονάδων, ενώ το 47% των ερωτηθέντων δεν εγκρίνει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    "Στο πόδι" η Βρετανία για την επίσκεψη Μπους

    [05] Νεκροί δύο Ισραηλινοί από πυρά Παλαιστινίων

    18/11/2003 11:23:00 πμ

    Δύο Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους νωρίς το πρωί της Τρίτης από πυρά Παλαιστινίων σε μία οδό της Δυτικής Όχθης, κοντά στη νότιο είσοδο της Ιερουσαλήμ, όπως μεταδίδει η κρατική Ραδιοφωνία του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το επεισόδιο συνέβη κοντά σε μία οδό έξω από την κοινότητα Ελ Χάντερ, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της Βηθλεέμ. Ο στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην κοινότητα και διεξάγει έρευνες για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης.

    Επιδρομή στη Ράφα με οκτώ τραυματίες

    Οκτώ Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν την Τρίτη στη διάρκεια ισραηλινής εισβολής στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της λωρίδας της Γάζας. Η εισβολή στην πόλη πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα με περίπου 20 άρματα μάχης με την κάλυψη ελικοπτέρων Απάτσι.

    Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου της Ράφα, στη διάρκεια της επιχείρησης οι στρατιώτες ανατίναξαν τουλάχιστον ένα σπίτι, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

    Ισραηλινή στρατιωτική πηγή τόνισε ότι στόχος των στρατιωτών ήταν να καταστρέψουν σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τους Παλαιστινίους για λαθρεμπόριο όπλων από την Αίγυπτο.

    Εν τω μεταξύ, άλλοι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά στρατιωτών ανατολικά της πόλης της Γάζας, κοντά στο μεθοριακό σταθμό Κάρνι που συνδέει τη Γάζα με το Ισραήλ.

    [06] Το Ισραήλ απαντά στην Αίγυπτο

    18/11/2003 10:52:00 πμ

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ

    Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε η δήλωση του Αιγυπτίου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέντ Μάχερ, ο οποίος είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το Ισραήλ καταπατά τις εκεχειρίες. Με τη σειρά του, λοιπόν, το Ισραήλ, δια στόματος του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Ισραηλινής Βουλής, Γιουβάλ Στέινιτζ, χαρακτήρισε την Αίγυπτο "εχθρικό παράγοντα" προς το Ισραήλ, απορρίπτοντας έτσι την πρόταση του Καΐρου για μεσολάβηση με στόχο την επίτευξη μίας ισραηλινο-παλαιστινιακής εκεχειρίας.

    ''Η Αίγυπτος αποτελεί εχθρικό παράγοντα''

    Ο Στέινιτζ που ανήκει στο κόμμα Λικούντ, μιλώντας στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι όσα διαδραματίζονται είναι πολύ ανησυχητικά, καθώς στο παλαιστινιακό έδαφος υπάρχει ένας εχθρικός παράγοντας προς το Ισραήλ. Κατά τον κο Στέινιτζ το ίδιο εχθρική προς το Ισραήλ είναι και η Αίγυπτος. Θυμίζουμε ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1979.

    Η δήλωση αυτή του Στέινιτζ ήρθε ως απάντηση στην πρόταση του επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Στρατηγού Ομαρ Σουλεϊμάνε, να μεσολαβήσει για τη σύναψη εκεχειρίας με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Η Αίγυπτος έχει αποστείλει τον Ομάρ Σουλεϊμάν στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ σε μια προσπάθεια να υπάρξει νέα εκεχειρία μεταξύ τους.

    Η αντίδραση του Ισραήλ

    Αχμέντ Μάχερ

    Ο Στέινιτζ επίσης, υποστήριξε ότι "Αν η νέα Χούντνα (εκεχειρία) επιτρέψει στην Αίγυπτο να αυξήσει την επιρροή της στην Παλαιστινιακή Αρχή και στις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, θα είχε πολύ πιο επικίνδυνες στρατηγικές επιπτώσεις για το Ισραήλ". Επίσης, κατηγόρησε το Κάιρο ότι κλείνει τα μάτια στο λαθρεμπόριο όπλων και εκρηκτικών από την Αίγυπτο στη Γάζα.

    Τέλος, ο Στέινιτζ υποστήριξε ότι δεν πρέπει το Ισραήλ να επιτρέψει στην Αίγυπτο να ενισχύσει την επιρροή της προς τα παλαιστινιακά εδάφη, δεδομένου ότι είναι αρνητική προς το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη βρίσκονται πολύ κοντά στη χώρα του Σαρόν.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Η Αίγυπτος κατακρίνει το Ισραήλ για τις πρακτικές του

    [07] Σύλληψη υπόπτων για συμμετοχή στην ΕΤΑ

    18/11/2003 10:37:00 πμ

    Δέκα άτομα που είναι ύποπτα για συνεργασία με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, ΕΤΑ, συνελήφθησαν στη βόρεια Ισπανία, όπως μετέδωσαν ραδιοφωνικοί σταθμοί. Για ορισμένους από τους συλληφθέντες, μάλιστα, υπάρχουν υποψίες ότι στρατολογούσαν νέα μέλη για λογαριασμό της οργάνωσης. Οι συλλήψεις έγιναν στην Παμπλόνα και σε άλλα μέρη της χώρας των Βάσκων, ενώ δεν έχουν αναφερθεί άλλες λεπτομέρειες της επιχείρησης.

    [08] Mπαράζ αμερικανικών βομβαρδισμών

    18/11/2003 10:59:00 πμ

    Οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τη Δευτέρα το βράδυ από αέρος και ξηράς, με πυροβόλα και όλμους, ανυπότακτες ομάδες Ιρακινών σε θέσεις γύρω από την πόλη Μπακούμπα και το Τικρίτ. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του που προκλήθηκαν από "μη εχθρικά πυρά" ενώ οι άλλοι δύο σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της Μπακούμπα.

    Μακούμπα: Η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει

    "Μας επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, όταν ήμασταν διατεθειμένοι να τους δώσουμε μία ευκαιρία, επομένως αυτή είναι η απάντησή μας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που είχαμε στην περιοχή της Μπακούμπα σε όρους τόνων πυρομαχικών και όγκου πυρών", τόνισε ο επικεφαλής της επιχείρησης, συνταγματάρχης Μαρκ Γιάνγκ.

    Δύο μαχητικά αεροσκάφη F-15 απογειώθηκαν από το Κατάρ για να ρίξουν τέσσερις βόμβες 250 κιλών σε αγροικίες και σε άλλα σημεία, κατά την έναρξη της δίωρης επιχείρησης σε έναν αυτοκινητόδρομο, που οι αμερικανικές δυνάμεις αποκαλούν "δρόμο των RPG (αντιαρματικών)".

    Τη σκυτάλη πήραν επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι και το πυροβολικό που έπληξαν στόχους γύρω από την πόλη, χρησιμοποιώντας μεγάλο όγκο πυρών. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα πλήττουν εγκαταλειμμένα κτήρια γύρω από την περιοχή της Μπακούμπα.

    Ο ''Κυκλώνας'' σάρωσε και το Τικρίτ

    Φωτό αρχείου

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έβαλλαν από στρατιωτική τους βάση κατά ενός συγκροτήματος επαύλεων του έκπτωτου Ιρακινού ηγέτη, Σαντάμ Χουσεΐν, στη γενέτειρα πόλη του, το Τικρίτ.

    Το σύνολο σχεδόν των πυρών εβλήθη από τη βάση της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των Αμερικανών στο Τικρίτ και στη διάρκεια της μίας ώρας που διήρκεσε ο βομβαρδισμός τα τζάμια στα σπίτια του Τικρίτ έτριζαν αδιάκοπα, ενώ ο ουρανός είχε φωτιστεί από τις εκρήξεις.

    Αμερικανός εκπρόσωπος δήλωσε πως η χθεσινοβραδυνή επίθεση εντάσσεται στα πλαίσια της επιχείρησης "Ivy Cyclone 2", η οποία έχει ως στόχο να καταδείξει πως οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής είναι ικανές να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη πυρός και τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν όσους τους αντιστέκονται.

    [09] Την έγκριση του ΟΗΕ για το χρονοδιάγραμμα θα ζητήσει το Ιράκ

    18/11/2003 10:54:00 πμ

    Το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο του Ιράκ θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εγκρίνει τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους Αμερικανούς για την μεταφορά της εξουσίας στους Ιρακινούς, δήλωσε την Τρίτη ο Μαχμούντ Αλί Οσμάνε, μέλος του 25μελούς Συμβουλίου. "Θα στείλουμε επιστολή στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με την οποία ζητάμε να ψηφιστεί μια νέα απόφαση του Συμβουλίου που να υποστηρίζει τη συμφωνία και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς της εξουσίας" τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Οσμάνε.

    Ο Iρακινός αξιωματούχος είναι ένα από τα 12 μέλη της επιτροπής που συγκρότησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο για να καθορίσει ως τις 15 Δεκεμβρίου το χρονοδιάγραμμα για την θέσπιση συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών στο Ιράκ, όπως προέβλεπε η απόφαση 1511 του ΟΗΕ.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Ο Μπρέμερ παρέδωσε το νέο σχέδιο εξουσίας

    Αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα εκφράζει η Ρωσία

    [10] Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2004

    18/11/2003 12:04:00 μμ

    Κατατίθεται σήμερα το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2004. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα τον προϋπολογισμό. Τη Δευτέρα εξετάστηκαν τα τελικά μεγέθη και η πορεία της οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκου Γκαργκάνα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Νίκος Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό σταθεροποιητικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα παραμένει βασική προτεραιότητα.

    Σταθερότητα - ανάπτυξη - κοινωνική πολιτική

    Με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης στο 4,2% κατατίθεται στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ενώ, όπως φαίνεται, η Κομισιόν παίρνει πίσω τις προηγούμενες προβλέψεις της για το ύψος του ελληνικού δημοσίου ελλείμματος.

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι "παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά ζητήματα τα οποία θα απαιτούσαν περισσότερους πόρους, θα έχουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα είναι αναπτυξιακός, διότι η ανάπτυξη θα σημειώσει άνοδο, σταθεροποιητικός γιατί θα σταθεροποιεί την οικονομία και κοινωνικός γιατί θα υλοποιεί όλα τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα".

    "Πιστεύω", είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, "ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία φάση όπου θα πρέπει να έχει μια σαφή προτεραιότητα δημοσιονομικής σταθερότητας, για τη μείωση του χρέους και τη συγκράτηση των ελλειμμάτων".

    Μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή θα ακολουθήσει - στο τέλος Νοεμβρίου - η υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας (2004-2006) και θα αποτυπώνει τα βασικά μεγέθη των οικονομικών στόχων της κυβέρνησης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 2003 - 10:30:15 UTC