Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολυτεχνείο: Τριάντα χρόνια μετά
  • [02] Δηλώσεις υποψηφιότητας ζητά ο Σημίτης
  • [03] Νέα εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [04] Αστυφύλακας της ομάδας ''Ζ'' σκοτώθηκε σε καταδίωξη
  • [05] Την αθώωση Γιωτόπουλου ζήτησε ο συνήγορος του
  • [06] ''Λευκή περιστερά'' το γεράκι του Πενταγώνου
  • [07] Εξι Αφγανοί νεκροί από βόμβες των Αμερικανών
  • [08] Ηθική νίκη για τους υπερεθνικιστές στη Σερβία
  • [09] Κολομβία: Αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Μπογκοτά
  • [10] Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Φενταγίν του Σαντάμ
  • [11] Βομβαρδισμοί στο Τικρίτ, έκρηξη βόμβας στο Κιρκούκ
  • [12] Ματ του Κασπάροφ επί του X3D Fritz

    [01] Πολυτεχνείο: Τριάντα χρόνια μετά

    17/11/2003 10:40:00 πμ

    Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την κορυφαία στιγμή αντίστασης του ελληνικού λαού, που με αιχμή τους φοιτητές και τους μαθητές, εναντιώθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών. Οι εκδηλώσεις μνήμης, κορυφώνονται σήμερα με την μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, με την συμμετοχή πολιτικών κομμάτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, φοιτητών και μαθητών. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στις τρεις. Για την αποφυγή επεισοδίων, ο χώρος περιφρουρείται, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 7.000 αστυνομικοί. Στο μεταξύ, ένταση σημειώθηκε νωρίτερα όταν νεαροί προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατάθεση στεφάνου από τον Γ.Γ. του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

    Το απόγευμα η μεγάλη πορεία

    Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν στις 8 το πρωί σήμερα, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων της 30ης επετείου του Πολυτεχνείου και άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να προσέρχονται στο χώρο του Ιδρύματος, για να αποτίσουν φόρο τιμής.

    Η πλειοψηφία είναι μαθητές, καθώς σε πολλά σχολεία σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όταν από το χώρο αυτό έφτανε η φωνή των ελεύθερων πολιορκημένων, σε όλη την Ελλάδα και τον Κόσμο.

    Νεαρά παιδιά εν μέσω τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης και μονάδων του Στρατού και της διαβόητης ΕΣΑ κλείστηκαν στην ελεύθερη γη του Πολυτεχνείου από το απόγευμα της 14ης Νοεμβρίου έως και τις τρεις τα ξημερώματα της 17ης Νοέμβρη και εξέπεμψαν το μήνυμα του αγώνα για δημοκρατία. Για ψωμί παιδεία και ελευθερία. Η φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η μεγαλύτερη οργανωμένη πράξη αντίστασης που κατέδειξε τη βαρβαρότητα του καθεστώτος. Της χούντας των Συνταγματαρχών. Τα παιδιά του Πολυτεχνείου και μέχρι τη στιγμή που το τανκ έριξε την πόρτα έζησαν 56 ώρες ελευθερίας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στη 1 μετά το μεσημέρι θα αρχίσουν μέσα στο χώρο του Ιδρύματος οι ομιλίες και το προσκλητήριο νεκρών. Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στις τρεις, προκειμένου να αρχίσει η κεντρική εκδήλωση, με την μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων, έχει λάβει η αστυνομία, που θα χωρίσει το κέντρο της Αθήνας σε 11 τομείς, ενώ οι κρισιμότεροι από αυτούς θα χωριστούν σε μικρότερους, και θα διατεθεί μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων.

    Διμοιρίες των ΜΑΤ, 48 στο σύνολο, θα βρίσκονται σε επιφυλακή κατά μήκος της διαδρομής προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ άνδρες της Ασφάλειας θα διενεργούν σωματική έρευνα σε όσους θελήσουν να περάσουν την "κόκκινη ζώνη".

    Την περιφρούρηση των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει και φέτος 1.000 άτομα, φοιτητές, καθηγητές του ΕΜΠ, καθώς και τα μέλη των οργανώσεων που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού: ΣΦΕΑ, ΑΣΚΤ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας και Ομοσπονδία Οικοδόμων.

    Υπενθυμίζεται ότι όλες οι σχολές του κέντρου της Αθήνας είναι κλειστές.

    Αλλαγές υπάρχουν και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, που έχουν αφετηρία ή τέρμα ή διέρχονται από δρόμους πλησίον του Πολυτεχνείου. Οι επιβάτες για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ, στο 185.

    Εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πραγματοποιηθούν και στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 6 το απόγευμα, θα γίνει συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους και στη συνέχεια θα πορευθούν προς το αμερικανικό προξενείο και την Πολυτεχνική Σχολή. Η αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα φρούρησης.

    Τις εκδηλώσεις οργανώνουν η ΦΕΑΠΘ και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών της περιόδου 1967-74.

    Μικροεπεισόδιο σημειώθηκε το πρωί

    Ένταση παρατηρήθηκε το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου την ώρα που προσήλθε να καταθέσει στεφάνι ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Ομάδα αριστεριστών άρχισε να φωνάζει συνθήματα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ άρχισαν να εκσφενδονίζονται προς κάθε κατεύθυνση κύπελλα με καφέ, μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα.

    Η ένταση κράτησε για λίγα λεπτά με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η κατάθεση στεφάνου από τον εκπρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως, λίγα λεπτά αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν και η κατάθεση στεφάνων συνεχίστηκε.

    Μηνύματα με αφορμή την επέτειο

    Το μήνυμα του Πολυτεχνείου μεταφράζεται σε συνεχή αγώνα για ουσιαστική πρόοδο με εκσυγχρονισμό και αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας.

    Με την έννοια αυτή το Πολυτεχνείο είναι διαχρονικό, τονίζει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε ανακοίνωση του επισημαίνει τη σημασία της επετείου και υπογραμμίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι προσηλωμένες στο καθήκον τους για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

    Στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου θα καταθέσει σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Αμυνας Θεόδωρος Κοτσώνης, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γεώργιος Αντωνακόπουλος και οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων.

    ''Το Πολυτεχνείο έδειξε ότι κανένας κοινωνικός και πολιτικός αγώνας κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, δεν είναι "χαμένος" εξ αρχής'', σημειώνει το ΠΑΣΟΚ στο μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    ''Από το 1974 έως σήμερα, έχουμε οικοδομήσει στη χώρα μας μια σταθερή δημοκρατία, με διαρκή στόχο την εμβάθυνση και την ποιότητα της, για την ενίσχυση των θεσμών του Κοινοβουλίου, της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης, για την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών. Ο αγώνας για την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη, θα συνεχίζεται κάτω από νέες κάθε φορά συνθήκες, ιδιαίτερα σήμερα, σε ένα κόσμο που αλλάζει γρήγορα και βάζει μπροστά μας νέες μεγάλες προκλήσεις'', σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΣΟΚ, στο μήνυμά του.

    [02] Δηλώσεις υποψηφιότητας ζητά ο Σημίτης

    17/11/2003 11:44:00 πμ

    Επιστολή προς όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την οποία θα ζητά από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να δηλώσουν εάν επιθυμούν ή όχι να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Η επιστολή του Πρωθυπουργού αποστέλλεται προς τους βουλευτές ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Παρασκευή, η οποία συγκαλείται με θέμα την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει η όλη διαδικασία να εξελιχθεί συντεταγμένα και όχι μεμονωμένα με πρωτοβουλία κάποιου βουλευτή, που θα ήθελε ενδεχομένως να είναι υποψήφιος.

    Την Παρασκευή η καθοριστική συνεδρίαση

    Από τη διαδικασία αυτή θα βοηθηθεί και η επιτροπή ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ, η οποία ήδη έχει επεξεργαστεί θέματα σχετικά με πάρα πολλές υποψηφιότητες και πρέπει να υποβάλει τις προτάσεις της στην Κεντρική Επιτροπή.

    Πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται επίσης να συνεδριάσει την Πέμπτη το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος, πιθανόν σε κοινή συνεδρίαση με την κυβερνητική επιτροπή, προκειμένου να παραλάβει και να εξετάσει τις προτάσεις της επιτροπής ψηφοδελτίων αλλά και να εγκρίνει το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών του 2004.

    [03] Νέα εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων

    17/11/2003 10:26:00 πμ

    Σε νέα 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και καταγγέλλοντας "δρομολογούμενες προσλήψεις". Οι συμβασιούχοι θα συγκεντρωθούν τόσο σήμερα όσο και αύριο το πρωί, έξω από τα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου είναι προγραμματισμένες να εκδικαστούν υποθέσεις συναδέλφων τους σχετικά με την εφαρμογή στην Ελλάδα της οδηγίας 1999/70/ΕΚ. Εξάλλου, 24ωρη απεργία εξήγγειλε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη ΔΕΗ για την Τρίτη 18 Νοεμβρίου παρεμβαίνοντας στις αποφάσεις της εταιρείας, αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Ρόδο και στο Λαύριο. Διήμερη πανελλαδική αποχή από αύριο θα πραγματοποιήσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας. Στο μεταξύ, νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία προανήγγειλε για την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

    Η AΔΕΔΥ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και άλλες μεγάλες πόλεις. Αιχμή της κινητοποίησης είναι το νέο μισθολόγιο και η επίλυση οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Στο μεταξύ, νέα διήμερη πανελλαδική αποχή για την Τρίτη και Τετάρτη, 18 και 19 Νοεμβρίου 2003, αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Στην αποχή συμμετέχουν οι συμβολαιογράφοι, οι άμισθοι υποθηκοφύλακές και οι δικαστικοί επιμελητές.

    Διαμαρτύρονται "διότι το Δημόσιο παρακρατεί από το 1998, το ποσό των 120 δισεκατομμυρίων δραχμών από το Ταμείο Νομικών και δεν το αποδίδει παρά τις συνεχείς υποσχέσεις. Η άρνηση εγγραφής του ποσού αυτού στον προϋπολογισμό του 2004, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το Ταμείο Νομικών σε κατάρρευση" τονίζουν σε ανακοίνωση τους.

    Οι δικηγόροι θα ζητήσουν επίσης άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την επίλυση του θέματος.

    Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα συνέλθει και πάλι εντός του ερχομένου Δεκεμβρίου, για να επανεκτιμήσει την κατάσταση, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί σε γενική συνέλευση τα μέλη του την ερχόμενη Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003.

    Στις 21 του μηνός θα επαναλάβουν την δεύτερη προειδοποιητική απεργία τους οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΜΟΔ.ΑΕ). Αίτημα τους η μετατροπή των διετών διαδοχικών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    [04] Αστυφύλακας της ομάδας ''Ζ'' σκοτώθηκε σε καταδίωξη

    17/11/2003 9:18:00 πμ

    Ανδρας της ομάδας Ζ

    (Φωτο αρχείου)

    Το κυνηγητό για τη σύλληψη μοτοσικλετιστή κόστισε τη ζωή σε έναν αστυφύλακα της ομάδας "Ζ" της Αμεσης Δράσης το βράδυ της Κυριακής, στη διασταύρωση Βασιλέως Κωνσταντίνου και Παυσανία, κοντά στο άγαλμα του Τρουμαν. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Δήμο του Στέφανου, 33 ετών, από την Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος τραυματιστηκε θανάσιμα, ανατράπηκε η μοτοσικλέτα του, από χτύπημα που του κατάφερε ο ύποπτος που κατεδίωκε.

    Ερευνες για τον εντοπισμό του ύποπτου μοτοσικλετιστή

    Ο 33χρονος μοτοσικλετιστής της Αμεσης Δράσης είχε ξεκινήσει μαζί με έναν συνάδελφο του λίγα λεπτά πιο πριν από την οδό Σπύρου Μερκούρη και Βασιλέως Κωνσταντίνου για καταδίωξη ύποπτης μοτοσικλέτας, χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, που ο οδηγός της δεν σταμάτησε στο σήμα που του έκαναν.

    Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα ο 33χρονος αστυνομικός έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του όταν δέχθηκε κλωτσιά από τον ύποπτο, τον οποίο είχε φτάσει από αριστερά.

    Ο δεύτερος αστυνομικός σταμάτησε αμέσως την καταδίωξη για να βοηθήσει τον συνάδελφό του και ειδοποίησε ασθενοφόρο,το οποίο τον μετέφερε στον Ερυθρό Σταυρό όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    Από την αστυνομία γίνονται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του άγνωστου τον οποίο καταδίωκαν οι δύο άνδρες της ομάδας "Ζήτα".

    [05] Την αθώωση Γιωτόπουλου ζήτησε ο συνήγορος του

    17/11/2003 11:17:00 πμ

    Δεν προέκυψαν γεγονότα και στοιχεία, που να αποδεικνύουν την συμμετοχή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου στην 17Ν, τόνισε λίγο πριν ολοκληρώσει την αγόρευση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο συνήγορος υπεράσπισής του, Κώστας Χρυσικόπουλος. Ο συνήγορος τόνισε ότι, ο εντολέας του θα πρέπει να απαλλαγεί από την κατηγορια της ηθικής αυτουργίας γιατί, όπως είπε δεν υπήρχε ιθύνων νους στην οργάνωση, ο νους ήταν όλα τα μέλη. Αυτή την ώρα για τον Γιωτόπουλο αγορεύει ο έτερος συνήγορος υπαράσπισής του Γιάννης Ρα΄χιώτης.

    Θα συμμετέχουν στην αυριανή αποχή οι συνήγοροι

    Κατά την έναρξη της διαδικασίας δεν έγιναν δηλώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ στη δικαστική αίθουσα δεν ανέβηκε ο κατηγορούμενος Νίκος Παπαναστασίου, λόγω πένθους. Στο μεταξύ, ο δεύτερος εκ των συνηγόρων του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, κ. Ραχιώτης αναφερόμενος στην 48ωρη αποχή, που έχει εξαγγείλει από αύριο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, είπε ότι, δεν θα δοθεί άδεια παράστασης στη δίκη.

    Ο κ. Ραχιώτης ανέφερε ότι, είχε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δημήτρη Παξινό.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ωστόσο, ζήτησε από τον Ανέστη Παπαναστασίου να πληροφορηθεί αν οι δικοί του συνήγοροι προτίθενται να ζητήσουν άδεια από το Δικηγορικό Σύλλογο για να αγορεύσουν.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    [06] ''Λευκή περιστερά'' το γεράκι του Πενταγώνου

    17/11/2003 11:29:00 πμ

    Απαλλάχθηκε των κατηγοριών για σύγκρουση συμφερόντων, που τον είχαν αναγκάσει να παραιτηθεί στα τέλη Μαρτίου από μία σημαντική θέση στο Πεντάγωνο ο Ρίτσαρντ Περλ, ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου στο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Τα αποτελέσματα της έρευνας από τον γενικό επιθεωρητή του Πενταγώνου, "επιβεβαιώνουν την ακεραιότητα του Συμβουλίου για την Πολιτική της Αμυνας (DPB)", ένα συμβουλευτικό όργανο, του οποίου προήδρευε ο Περλ, συνεπώς και την ακεραιότητα της "συμμετοχής του ιδίου του Περλ", όπως τονίζει ο Ράμσφελντ στο ανακοινωθέν, που εξέδωσε κατά την άφιξή του στη Σεούλ, όπου πραγματοποιεί 48ωρη επίσημη επίσκεψη.

    Δύσκολα θα επιστρέψει στην προεδρία της επιτροπής

    Ο Περλ είχε παραιτηθεί στις 26 Μαρτίου μετά τις κατηγορίες από τον αμερικανικό Τύπο, πως εξαργύρωσε τον ρόλο του μεσολαβητή για να δεχθεί το Πεντάγωνο την πώληση των μετοχών της υπό χρεωκοπία αμερικανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Global Crossing στην ανταγωνίστριά της Hutchison Whampoa από το Χονγκ Κονγκ, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Κίνα. Η εταιρεία είχε υποσχεθεί στον Περλ 200.000 δολάρια, και σε περίπτωση επιτυχίας άλλα 600.000 δολάρια.

    "Ο γενικός επιθεωρητής, έπειτα από εξάμηνη έρευνα, απεφάνθη, πως οι δραστηριότητες του Περλ είναι σύμφωνες προς τους ρυθμιστικούς και νομοθετημένους κανονισμούς για τα ιδιαίτερα μέλη, (όπως ο πρόεδρος και τα μέλη της PDB), τα οποία εργάζονται ως ειδικοί υπάλληλοι της κυβέρνησης", τονίζεται στο ανακοινωθέν του Ράμσφελντ.

    Ανώτατο στέλεχος του Πενταγώνου τόνισε πάντως, πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να αποκατασταθεί ο Περλ στην προεδρία της PDB, της οποίας παραμένει μέλος.

    [07] Εξι Αφγανοί νεκροί από βόμβες των Αμερικανών

    17/11/2003 11:08:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Αμερικανικό αεροσκάφος βομβάρδισε όχημα στο οποίο επέβαιναν έξι Αφγανοί πολίτες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι. Η είδηση μεταδόθηκε από πρακτορείο "Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος", το οποίο επικαλείται τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία Πάκτια. Η επίθεση έγινε την περασμένη Παρασκευή, στην περιοχή Μαγκρέτι, της περιφέρειας Μπαρμάλ. Οι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια παραμένουν άγνωστοι, ωστόσο όπως ανακοίνωσαν οι αρχές τα θύματα ήταν πολίτες και οι σοροί τους παραδόθηκαν στους συγγενείς τους στην Ουργκούν. Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο βομβαρδισμός η επίθεση βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν δεχθεί αρκετές επιθέσεις ανταρτών.

    [08] Ηθική νίκη για τους υπερεθνικιστές στη Σερβία

    17/11/2003 11:00:00 πμ

    Τόμοσλαβ Νίκολιτς

    Απέτυχαν για τρίτη φορά μέσα σε 13 μήνες οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού συμμετοχής των ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία (CESID), που είχε αναλάβει την επιτήρηση της ψηφοφορίας. Ωστόσο τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης προκάλεσαν εκπλήξεις, αφού όπως προέβλεψε το CESID οι Σέρβοι ψηφοφόροι χάρισαν μια ηθική νίκη στους υπερεθνικιστές του Τόμοσλαβ Νίκολιτς. Παραμένει, όμως, το γεγονός, ότι ήλθε πρώτος ο υποψήφιος ενός κόμματος, που ο ηγέτης του περιμένει να δικαστεί στη Χάγη με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα πλήγμα για το φιλοδυτικό συνασπισμό, που ελπίζει να κερδίσει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα.

    Στις βουλευτικές εκλογές μεταφέρεται η αναμέτρηση

    Ο εθνικιστής Τόμοσλαβ Νίκολιτς του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος απέσπασε το 46% (1,16 εκατομμύρια) των ψήφων έναντι του αντιπάλου του μεταρρυθμιστή Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς του κυβερνητικού συνασπισμού DOS, που περιορίστηκε στο 35% (873.000).

    Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 38,3% των 6,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Για να εκλεγεί Πρόεδρος απαιτείται το 50% και μια ψήφος των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Οι δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν αποτύχει για τους ίδιους λόγους.

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Ζίβκοβιτς δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αντιταχθούν στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. "Οι βουλευτικές εκλογές, που βρίσκονται μπροστά μας είναι μια ευκαιρία για να επιστρέψουν οι δημοκρατικές δυνάμεις στην εργασία, στις μεταρρυθμίσεις", τόνισε ο Ζίβκοβιτς. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 28 Δεκεμβρίου.

    Ο ίδιος ο Νίκολιτς δήλωσε ότι, δεν θα γιορτάσει αυτή τη νίκη, αλλά θα ετοιμαστεί για τις βουλευτικές εκλογές.

    [09] Κολομβία: Αιματηρή βομβιστική επίθεση στη Μπογκοτά

    17/11/2003 9:50:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 72 τραυματίσθηκαν, μεταξύ αυτών και τρεις Αμερικανοί, σε βομβιστική ενέργεια, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στην πιο αριστοκρατική συνοικία της Μπογκοτά. Οι αρχές συνέλαβαν ως αυτουργό τον Αρτούρο Μοντάνο, 26 ετών, ενώ η επίθεση αποδόθηκε στη μαρξιστική ανταρτική οργάνωση των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC).

    Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά σε δύο μπυραρίες γεμάτες με κόσμο.

    Μία 25χρονη γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της και τρεις από τους τραυματίες παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση.

    Αλλοι δεκαεννέα χρειάσθηκε να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι τρεις τραυματίες Αμερικανοί ανήκουν στις υπηρεσίες της αμερικανικής πρεσβείας στη Μπογκοτά, όπως είχαν αφήσει να εννοηθούν πηγές ασφαλείας το Σάββατο.

    [10] Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος των Φενταγίν του Σαντάμ

    17/11/2003 11:23:00 πμ

    Έναν πρώην αξιωματικό των ιρακινών ειδικών δυνάμεων και ηγετικό στέλεχος των Φενταγίν που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνος για τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων κατοχής στο λεγόμενο "σουνιτικό τρίγωνο" συνέλαβαν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Πρόκειται για τον Κάθιμ Μοχάμεντ Φάρις που κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις και επιδρομές ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις. Στη διάρκεια της επιχείρησης οι στρατιώτες κατέσχεσαν δύο αυτόματα όπλα, έξι Καλάσνικοφ, τουφέκια, πυρομαχικά και αντι-ασφυξιογόνες μάσκες. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό ο Φάρις είχε σχέσεις με τον Χάμις Σιρχάν αλ Μουχάμαντ, νούμερο 54 στον κατάλογο των πιο καταζητούμενων ιρακινών ηγετών. Σαράντα από τους καταζητούμενους πρώην ηγέτες του Ιράκ έχουν ήδη συλληφθεί ή σκοτωθεί από τον αμερικανικό στρατό.

    [11] Βομβαρδισμοί στο Τικρίτ, έκρηξη βόμβας στο Κιρκούκ

    17/11/2003 9:11:00 πμ

    Στόχος αμερικανικών βομβαρδισμών έγινε χθες τη νύχτα το Τικρίτ, η γενέτειρα πόλη του έκπτωτου Ιρακινού ηγέτη Σαντάμ Χουσείν. Οι δυνάμεις του στρατού κατοχής, στο πλαίσιο επιχείρησης για την εξόντωση των ανυπότακτων στοιχείων, χτύπησαν θέσεις με όλμους και άρματα μάχης. Ο Αμερικανος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει χθες ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ αλλάζουν τακτική για την αντιμετώπιση των ανταρτών, εγκαινιάζοντας μια περισσότερο επιθετική στρατηγική, που θα συνδυάζει χερσαίες και εναέριες επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε κοντά στην έδρα του Ισλαμικού Κινήματος του Κουρδιστάν, στο Κιρκούκ, προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό ενός Ιρακινού.

    Επιχείρηση ''Κυκλώνας''

    Σύμφωνα με την αστυνομία ο τραυματίας, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι μέλος του Ισλαμικού Κινήματος του Κουρδιστάν.

    Οσον αφορά στο τι συνέβη νωρίς σήμερα τα ξημερώματα στην πόλη του Τικριτ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι στρατιώτες της 4ης Μεραρχίας Πεζικού εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση, σφοροκοπώντας κρησφύγετα των ανταρτών από τα οποία εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη.

    Το έδαφος σειόταν καθώς οι οβίδες έσκαγαν και οι φωτοβολίδες έκαναν τη νύχτα μέρα, στη διάρκεια μίας συνδυασμένης επιχείρησης την οποία συνεπικουρούσαν επιθετικά ελικόπτερα.

    Η νυχτερινή επιχείρηση συμπίπτει με την έναρξη της γενικότερης επιχείρησης Ivy Cyclone 2, για την εξουδετέρωση των πυρήνων αντίστασης στο βορειο και κεντρικό Ιράκ.

    Στα πλαίσια της επιχείρησης αυτής, οι αμερικανικές δυνάμεις πυροδότησαν από μία κινητή βάση, έναν τηλεκατευθυνόμενο από δορυφόρο, πύραυλο, με κεφαλή 225 κιλών, για πρώτη φορά μετά την επίσημη λήξη του πολέμου στο Ιράκ.

    Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο πύραυλος έπληξε ένα κέντρο εκπαίδευσης ανταρτών σε μία νησίδα του ποταμού Μικρού Ζάμπ, δυτικά της πόλης Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, ή ζημιές.

    ''Δεν πρόκειται για επίδειξη, θέλουμε να πιάσουμε τον εχθρό'' δήλωσε ο Αμερικανός αντι-συνταγματάρχης Στιβ Ράσελ και πρόσθεσε: ''Το μήνυμα είναι ένα : Παραδοθείτε, τελείωσε...''.

    [12] Ματ του Κασπάροφ επί του X3D Fritz

    17/11/2003 11:36:00 πμ

    Σχεδόν εκμηδένισε τον ηλεκτρονικό του αντίπαλο ο Γκάρι Κασπάροφ, αφού την Κυριακή κατάφερε να επιτύχει μια σημαντική νίκη επί του ηλεκτρονικού προγράμματος σκακιού X3D Fritz. Ο 40χρονος παγκόσμιος μαίτρ, κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη νίκη ουσιαστικά από την 16η κίνηση και συνέχισε το παιχνίδι από θέση ισχύος, έως ότου αναγκασθούν οι προγραμματιστές του υπολογιστή να παραδεχθούν την ήττα τους, στην 45η κίνηση. Από τις πρώτες κινήσεις, ο Κασπάροφ, που κινούσε τα μαύρα πιόνια, έχτισε έναν τοίχο από πιόνια, αναγκάζοντας το γερμανικής κατασκευής πρόγραμμα να εκτελεί ανούσιες και "ηλίθιες" κινήσεις, όπως χαρακτήρισαν το παίξιμο του υπολογιστή οι γνώστες του παιχνιδιού, στο Athletic Club της Νέας Υόρκης.

    Μάχη τεσσάρων παιχνιδιών

    Το πρώτο παιχνίδι, στις 11 Νοεμβρίου, είχε τελειώσει ισόπαλο, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι, την περασμένη Πέμπτη, κέρδισε ο υπολογιστής, έπειτα από ολέθριο σφάλμα του Κασπάροφ.

    Οι δύο τελικοί, που θα κρίνουν και τον νικητή στην τρίτη σκακιστική "μάχη" μεταξύ μηχανής και ανθρώποου, θα γίνουν στις 16 και 18 Δεκεμβρίου.

    Το έπαθλο για τον Κασπάροφ, αν καταφέρει να κερδίσει, είναι 200.000 δολάρια. Σε περίπτωση ισοπαλίας, ο κορυφαίος σκακιστής θα κερδίσει 175.000 ευρώ, ενώ ακόμα και αν χάσει θα λάβει το ποσό των 150.000 δολαρίων.

    Υπενθυμίζεται πως, το 1996, ο Κασπάροφ είχε καταφέρει να κερδίσει σε μια παρόμοια αντιπαράθεση τον Deep Blue της IBM. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, έχασε από τον ίδιο υπολογιστή, που είχε όμως αναβαθμιστεί.

    Σχετικές ειδήσεις

    Νέα πρόκληση για τον Κασπάροφ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 November 2003 - 10:21:39 UTC