Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φανάρι οι μητροπολίτες Σπάρτης - Ξάνθης
  • [02] Ολυμπιακό ωράριο και συγκοινωνίες
  • [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [04] Διυπουργική σύσκεψη για τα Ολυμπιακά έργα
  • [05] Απεργία εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης του ΚΠΣ
  • [06] Πέθανε ο τέως βουλευτής Μιχ. Γαλενιανός
  • [07] Βαρυχειμωνιά σε ολόκληρη τη χώρα
  • [08] Αυθαίρετος ''πονοκέφαλος'' το Μικρολίμανο
  • [09] Επίσημη επίσκεψη Παπαντωνίου στη Ρουμανία
  • [10] Βαριές κατηγορίες για τον παιδόφιλο της Ξάνθης
  • [11] Μεταγωγή στον Κορυδαλλό
  • [12] Βρετανοί Ολυμπιονίκες υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων
  • [13] Ενισχύεται η διαστημική πολιτική της Ευρώπης
  • [14] ''Απόφαση ρήξης'' ζητά ο συνήγορος του Γιωτόπουλου
  • [15] Αφγανιστάν: Έκρηξη κοντά σε γραφεία του ΟΗΕ
  • [16] Τεχνικά προβλήματα σε ρωσικό πυρηνικό σταθμό
  • [17] Ο Σαρόν διατάσσει χαλάρωση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων
  • [18] Εκτός Βρετανίας ξένες εφημερίδες λόγω Καρόλου
  • [19] Προφυλακισμένος παραμένει ο Χοντορκόφσκι
  • [20] Αιματηρή εξέγερση σε φυλακή της Βενεζουέλας
  • [21] Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί σε μάχες με αντάρτες
  • [22] Ο Σαρόν υπέρ της χαλάρωσης του αποκλεισμού
  • [23] Μπαράζ εκρήξεων στο Πακιστάν
  • [24] Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ζιμπάμπουε
  • [25] Συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα
  • [26] Εκρήξεις και ταραχές σε Βασόρα και Βαγδάτη
  • [27] Από ρουκέτα κατερρίφθη το αμερικανικό Black Hawk
  • [28] Ολέθριες οι επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία του ιρακινού λαού
  • [29] Η πορεία της οικονομίας όξυνε τα πνεύματα στη Βουλή
  • [30] Ικανοποίηση για την πορεία του ΠΔΕ
  • [31] Τέλος εποχής για τον Γκέραρντ - Πρόστιμα στους παίκτες
  • [32] Η Σάλκε θέλει τον Κέβιν Κούρανι
  • [33] Την Νάπολι ανέλαβε ο Λουίτζι Σιμόνι
  • [34] Εντι Γκρέι: ''Στην 11αδα ο Βίντουκα''
  • [35] Οι βιταμίνες ασπίδα κατά της τύφλωσης
  • [36] ''Ευφυείς'' στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα;
  • [37] Λήμμα σε λεξικό προκαλεί τα McDonald's

    [01] Στο Φανάρι οι μητροπολίτες Σπάρτης - Ξάνθης

    11/11/2003 7:45:00 μμ

    Οι μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης θα μεταβούν την Πέμπτη στο Φανάρι με την απόφαση της Ιεραρχίας για τις μητροπόλεις των νέων χωρών. Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να κάνουν διάλογο, στον οποίο όπως τονίζεται είναι ανοιχτή η Ιερά Σύνοδος, άλλα απαιτείται απόφαση για την έναρξή του από τις δύο συνόδους. Την ίδια ώρα, συνομιλίες στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, είχαν οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων, Θεόκλητος και Καβάλας Προκόπιος, κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας.

    Σιγή ιχθύος

    Οι μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητος και Φιλίππων Προκόπιος δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Φανάρι.

    "Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Οι δηλώσεις δεν βοηθούν" δήλωσε ο Θεόκλητος τονίζοντας ότι ''ισχύουν εις διπλούν τα όσα έχουμε ήδη πει''.

    Οι δυο μητροπολίτες που επισκέφθηκαν το Φανάρι με δική τους πρωτοβουλία είχαν συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη, Τυρολόης Παντελεήμονα και τους μητροπολίτες Σεβαστείας Δημήτριο και Φιλαδέλφειας Μελίτωνα ενόψει της επίδοσης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο των αποφάσεων που υπερψήφισε η ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Από πλευράς της Ελλαδικής Εκκλησίας, το κείμενο της απόφασης θα παραδώσουν στο Φανάρι, οι μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης.

    Στο μεταξύ, πρόσκληση τόσο στον Πατριάρχη όσο και στον Αρχιεπίσκοπο απηύθυνε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ώστε να παρευρεθούν στη Θεσσαλονίκη, στη συνεδρίαση του ΣΑΕ στις 11-14 Δεκεμβρίου.

    Αγνωστο ωστόσο παραμένει αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση που θα τους φέρει στην ίδια πόλη.

    Όλα μπορούν να λυθούν με κατανόηση

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, δήλωσε όλα μπορούν να επιλυθούν με κατανόηση, τονίζοντας ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Υπογράμμισε επίσης ότι οι δύο Μητροπολίτες δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί να κάνουν επίσημο διάλογο ενώ θα συνοδεύονται από τον γραμματέα της Συνόδου Κύριλο Μισιακούλη.

    Σχετικά με την επίσκεψη των μητροπολιτών Ιωαννίνων και Καβάλας στο Φανάρι, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου δήλωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος πληροφορήθηκαν το γεγονός από τις εφημερίδες.

    Σημειωτέον ότι οι κ.κ. Θεόκλητος και Προκόπιος είναι μεταξύ των οκτώ μητροπολιτών, που αποχώρησαν από την Ιεραρχία την περασμένη Πέμπτη.

    [02] Ολυμπιακό ωράριο και συγκοινωνίες

    11/11/2003 6:25:00 μμ

    Με την κυκλοφορία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όλο το εικοσιτετράωρο και δωρεάν μεταφορά των θεατών, εφ' όσον έχουν εισιτήριο των αγώνων και πολλά άλλα μέτρα και ρυθμίσεις θα υποδεχθεί η Αθήνα τους Ολυμπιακούς. Επίσης θα γίνουν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Φάληρο, επτά διαδρομές 13,5 χιλιομέτρων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και λάβαρα όπως και άλλα εικαστικά στοιχεία θα ντύσουν μεγάλα κτίρια. Οι λειτουργίες της πόλης θα προσαρμοστούν, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση κατά τον καλύτερο τρόπο των χιλιάδων επισκεπτών. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη Διϋπουργική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννας Αγγελοπούλου.

    Ο ανεφοδιασμός και η κυκλοφορία

    Για το σκοπό αυτό διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν από 2/8/2004 έως 4/9/2004 και είναι τα εξής:

    - Tα γενικότερα μέτρα (ανεφοδιασμού της αγοράς, αποκομιδής των απορριμμάτων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ρυθμίσεων για τις λαϊκές αγορές και εν γένει την οικονομική δραστηριότητα) θα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές και κυκλοφοριακούς άξονες της Αττικής με βασικό χαρακτηριστικό το αυξημένο Ολυμπιακό ενδιαφέρον: Πρωτεύον Ολυμπιακό Οδικό Δίκτυο (ΠΟΟΔ), κέντρο Αθήνας (μικρός δακτύλιος), λιμάνι Πειραιά και παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά ως τη Γλυφάδα, όπως επίσης τις Ζώνες Ελέγχου Εισόδου Κυκλοφορίας και Ζώνες Ελέγχου Στάθμευσης και τον περιβάλλοντα χώρο στις Αγωνιστικές Εγκαταστάσεις και τις βασικές Μη Αγωνιστικές Εγκαταστάσεις.

    - Όλα τα καταστήματα στις προαναφερόμενες περιοχές θα λειτουργήσουν με συνεχές ωράριο και συγκεκριμένα: Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9:00 έως τις 21:00, το Σάββατο, 9:00 έως 18:00. Την Κυριακή, τα καταστήματα θα παραμένουν κλειστά.

    - Προτάθηκε νυκτερινός ανεφοδιασμός (24:00 - 07:00) στις περιοχές Ολυμπιακού ενδιαφέροντος με τις αναγκαίες προσαρμογές, με λίγες εξαιρέσεις για την εξυπηρέτηση ευαίσθητων τομέων (π.χ. μεταφορά αίματος ή υλικών βιοψίας), και ελαφρές αποκλίσεις για την εξυπηρέτηση ειδικών κλάδων.

    - Η αποκομιδή των απορριμμάτων να πραγματοποιείται στη διάρκεια της νύκτας (22:00-07:00) με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με την ιδιαιτερότητα κάποιων περιοχών.

    Ταυτόχρονα συγκροτείται Συντονιστικός Φορέας Διαχείρισης Καθαριότητας, στον οποίο θα συμμετέχουν τα αρμόδια υπουργεία, ο Δήμος Αθηναίων, η ΤΕΔΚΝΑ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο ΕΣΚΔΝΑ και η ΑΘΗΝΑ 2004 για τον καλύτερο σχεδιασμό και την παρακολούθηση της καθαριότητας στην Αθήνα.

    - Για την γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση της Ολυμπιακής Οικογένειας, των θεατών και των εργαζομένων στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις και για την διευκόλυνση των καθημερινών μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών θα εφαρμοστεί πολιτική διαχείρισης των μετακινήσεων σύμφωνα με την οποία:

    Για την οργανωμένη μετακίνηση της Ολυμπιακής Οικογένειας καθορίζεται Πρωτεύουν και Δευτερεύον (εναλλακτικό) Ολυμπιακό Οδικό Δίκτυο (ΠΟΟΔ) Σε τμήμα του ΠΟΟΔ καθορίζονται Ολυμπιακές Λωρίδες όπου θα κυκλοφορούν μόνον διαπιστευμένα οχήματα, διαπιστευμένα Λεωφορεία για τη μεταφορά θεατών και του προσωπικού των Αγώνων και οχήματα εκτάκτων αναγκών. Τα Δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα λειτουργούν όλο το 24ωρο, οι δε θεατές θα δικαιούνται δωρεάν μεταφορά προς και από την Αθλητική Εγκατάσταση με την επίδειξη του εισιτηρίου των Αγώνων την ημέρα που αυτό ισχύει Καθ' όλο το μήκος του ΠΟΟΔ θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος των (υφιστάμενων) απαγορεύσεων στάθμευσης.

    - Οι Λαϊκές Αγορές, όπου και εφόσον απαιτηθεί, θα μετακινηθούν σε άλλο δευτερεύον οδικό δίκτυο.

    Πέρα απ' αυτά, η "Αθήνα 2004", συζητά σε συνεργασία με την κυβέρνηση:

    - Την λειτουργία ενός ενιαίου συστήματος πιστοποίησης για την επίτευξη αποτελεσματικών ελέγχων υγιεινής σε ξενοδοχεία και εστιατόρια

    - Τον συντονισμό ενός συστήματος ελέγχου των τιμών και των ενδεχομένων τάσεων κερδοσκοπίας στην αγορά τον Αύγουστο του 2004

    - Την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στην πόλη την περίοδο των Αγώνων, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τα Νοσοκομεία της πρωτεύουσας, και

    - Τον ειδικό σχεδιασμό του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας προσαρμοσμένου στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού την περίοδο των Αγώνων, σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών.

    Ανάλογες ρυθμίσεις, μικρότερης έκτασης, θα απαιτηθούν και κατά την διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    Οι περιορισμοί και οι εκδηλώσεις

    Η λειτουργία της πόλης αποτελεί ένα κομβικό σημείο για τη διοργάνωση, καθώς αφορά τα γενικότερα μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων και των υπηρεσιών, τον ανεφοδιασμό της αγοράς, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κλπ, καθώς και τη συμπεριφορά των πολιτών προκειμένου να διεξαχθούν με ευρυθμία οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διϋπουργικής Επιτροπής, τόνισε ότι για να πετύχουν οι Αγώνες απαιτείται συνεργασία όλων των φορέων σε κλίμα συναίνεσης, η αποδοχή των μέτρων από τους πολίτες, αλλά και συμμετοχή τους, καθώς αυτοί θα είναι οι πρωταγωνιστές.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας περιορισμός στη διακίνηση και έκφραση των πολιτών, δίνοντας τέλος στη φημολογία για νομοσχέδιο που θα απαγόρευε τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Ωστόσο, διευκρινιστικά, κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της Οργανωτικής Επιτροπής έλεγαν ότι θα πρέπει οι όποιες κινητοποιήσεις εκείνων των ημερών, εάν υπάρξουν να είναι εντός ενός πλαισίου λογικής και ευθύνης, καθώς μία διαδήλωση που να εμποδίζει ένα αγώνισμα ή μία ολυμπιακή εκδήλωση θα είναι παράνομη.

    Επίσης, ο κ. Σημίτης επανέλαβε για μία ακόμη φορά, ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι μία ανοιχτή και ασφαλής πόλη, να μη θυμίζει στρατοκρατούμενη ζώνη, αλλά να αναδεικνύει την εορταστική ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αυτό, άλλωστε, όπως έχει επισημάνει και κατά το παρελθόν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου καθώς και κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί και το μεγαλύτερο στοίχημα για μία πετυχημένη διοργάνωση.

    Αγνωστο παραμένει το ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τη λειτουργία της πόλης, καθώς αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή προέχει η προετοιμασία της Αθήνας.

    Μέχρι τον Αύγουστο του 2004, την ευθύνη για την προετοιμασία θα έχει η διευρυμένη Ομάδα Παρακολούθησης Εργου (ΟΠΕ).

    [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    11/11/2003 5:31:00 μμ

    Δίωρη στάση εργασίας (12:00-14:00) και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης, διεκδικώντας την κάλυψη των κενών θέσεων με αναπληρωτές, ενώ σε 24ωρη απεργία στις 18 Νοεμβρίου προσανατολίζεται η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού του ΕΚΑΒ, που πραγματοποιούν απεργία εδώ και 17 ημέρες, με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Στο μεταξύ, οι γιατροί του ΙΚΑ θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας στο τέλος του πρωινού και του απογευματινού ωραρίου την Πέμπτη και την Παρασκευή, 13 και 14 Νοεμβρίου. Τις ίδιες ημέρες, οι δικηγόροι θα πραγματοποιήσουν νέα διήμερη πανελλαδική αποχή. Επιπλέον, 24ωρη απεργία για τις 18 Nοεμβρίου αποφάσισε η ΓENOΠ/ΔEH. Νέα απεργία για το μισθολόγιο αποφάσισε το Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ, πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    24ωρη κήρυξε η ΓENOΠ/ΔEH

    Δικηγόροι

    Νέα διήμερη πανελλαδική αποχή των δικηγόρων στις 13 και 14 Νοεμβρίου, αποφάσισε τη Δευτέρα η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

    Μοναδικό αίτημα των δικηγόρων είναι η άμεση επιστροφή του ποσού 120 δισεκατομμυρίων δραχμών στο Ταμείο Νομικών από το Δημόσιο.

    ΓENOΠ/ΔEH

    Στο μεταξύ, 24ωρη απεργία για τις 18 Nοεμβρίου αποφάσισε η ΓENOΠ/ΔEH. Η ΓΕΝΟΠ, διαφωνεί με την προκήρυξη διαγωνισμού για την εξασφάλιση ισχύος 120 - 160 μεγαβάτ από ιδιωτικό σταθμό παραγωγής για το 2004 και κάνει λόγο για "ανάθεση που γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, αδιαφανώς και έξω από το θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από τέσσερις μήνες".

    Aναφέρει ακόμη ότι δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας ισχύος για τους αγώνες του 2004 και ζητά να προχωρήσει η κατασκευή των μονάδων στο Λαύριο και τη Pόδο, να εκσυγχρονισθεί το δίκτυο μεταφοράς και να προκηρύξει το υπουργείο Aνάπτυξης διαγωνισμούς για δύο μονάδες έως 900 μεγαβάτ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μέχρι το 2007.

    Υπάλληλοι της ΕΣΥΕ

    Παράλληλα, οι υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) συνεχίζουν την απεργία τους, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την Πέμπτη με την οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική. Οι υπάλληλοι εξήγγειλαν την Παρασκευή νέα απεργία, κατά της οποίας ο επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη.

    Εργαζομένοι στα τρόλεϊ

    Μετ' εμποδίων έγιναν την Τρίτη οι μετακινήσεις του κοινού με τα τρόλεϊ, εξαιτίας της στάσης εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε αυτά, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου, στην οποία, μεταξύ άλλων, επρόκειτο να συζητηθεί και το θέμα της νέας σύμβασης εργασίας.

    Τα τρόλεϊ ακινητοποιήθηκαν για πέντε ώρες, και συγκεκριμένα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι.

    Αναπληρωτές ζητούν οι εκπαιδευτικοί

    Το μεσημέρι της Τρίτης, το προεδρείο της ΟΛΜΕ επέδωσε στους εκπροσώπους των κομμάτων της σχετικό υπόμνημα με τις θέσεις του, ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών (συζήτηση ν/σ για μισθολόγιο).

    Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για ''την ύπαρξη 2.500 κενών εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, σήμερα, οκτώ εβδομάδες από την έναρξη των μαθημάτων''. Χαρακτηρίζουν παράνομη την κάλυψη των κενών αυτών από ωρομίσθιους αντί αναπληρωτές ''όπως ορίζει η νομοθεσία''. Επίσης, κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες δαπάνες για την Παιδεία, αφήνοντας τα σχολεία χωρίς καθηγητές.

    Ακόμη, υποστηρίζουν ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, το υπουργείο ''έχει δώσει σαφείς εντολές στους διευθυντές εκπαίδευσης να κατακερματίσουν όλα τα κενά προσλαμβάνοντας παντού ωρομίσθιους''.

    Την Τρίτη, οι εκπαιδευτικοί επεδίωξαν συνάντηση με τον υπουργό ή τον υφυπουργό Παιδείας, η οποία δεν έγινε, αφού ο κ. Ευθυμίου συμμετέχει σε σύνοδο των υπουργών Παιδείας της Ευρώπης και ο κ. Γκεσούλης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

    Αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ Αττικής συναντήθηκε τελικά με το γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Θανάση Τσουροπλή. Ο Τσουροπλής, αφού ενημερώθηκε για τις θέσεις και τα αιτήματα των καθηγητών, υποσχέθηκε ικανοποίηση κατά το δυνατόν με κάλυψη των κενών θέσεων όπου υπάρχουν.

    Στο μεταξύ, διαδήλωση με αίτημα την κατάργηση της αξιολόγησης των πανεπιστημίων πραγματοποίησαν την ίδια ώρα έξω από το υπουργείο Παιδείας φοιτητές.

    [04] Διυπουργική σύσκεψη για τα Ολυμπιακά έργα

    11/11/2003 1:50:00 μμ

    Η πορεία των Ολυμπιακών έργων εξετάζεται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή της προέδρου του ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννας Αγγελοπούλου, και των συναρμόδιων υπουργών. Νωρίτερα, ο κ. Σημίτης είχε συνεργασία με το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπερνομάρχη Αθηνών-Πειραιά, Φώφη Γεννηματά.

    [05] Απεργία εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης του ΚΠΣ

    11/11/2003 1:49:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δύο προειδοποιητικές απεργίες, για σήμερα και την 21η Νοεμβρίου, κήρυξαν οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΜΟΔ.ΑΕ). Η απόφαση για την κήρυξη των δύο απεργιών λήφθηκε από τη γενική συνέλευση των 600 εργαζομένων στη ΜΟΔ οι οποίοι ζητούν τη μετατροπή των διετών διαδοχικών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου εργαζομένων στη ΜΟΔ, οι διετείς συμβάσεις που υπογράφουν αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία ενώ υπάρχει απαίτηση για την παροχή εργασίας πέρα του συμβατικού ωραρίου χωρίς την καταβολή της νόμιμης υπερωριακής αποζημίωσης.

    ''Οι μισθοί είναι διπλάσιοι των αντιστοίχων του Δημοσίου''

    Οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ υποστηρίζουν, επίσης, ότι υπάρχει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα για τις περισσότερες διαχειριστικές υπηρεσίες και ότι υποχρεώνονται σε αποκλειστική απασχόληση στην εταιρία.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι στη ΜΟΔ προσελήφθησαν για συγκεκριμένο έργο (προώθηση ΚΠΣ-3) το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2006 ή το 2008, ότι οι μισθοί που εισπράττουν οι υπάλληλοι αυτοί είναι διπλάσιοι των αντίστοιχων θέσεων στο Δημόσιο και ότι δε νοείται στελέχη να πληρώνονται υπερωρίες.

    Το Υπουργείο δέχεται να συζητήσει το θέμα της διάρκειας των συμβάσεων που υπογράφουν οι εργαζόμενοι όταν προσλαμβάνονται αλλά απορρίπτει ασυζητητί τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με τους μισθούς που καταβάλλονται στους υπαλλήλους της ΜΟΔ.

    [06] Πέθανε ο τέως βουλευτής Μιχ. Γαλενιανός

    11/11/2003 1:33:00 μμ

    Εχασε τη μάχη με το θάνατο σε ηλικία 58 ετών, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη και πρώην βουλευτής της ΝΔ στο Ηράκλειο της Κρήτης Μιχάλης Γαλενιανός. Ο Μιχάλης Γαλενιανός αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του και είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ενώ νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στο Ηράκλειο Κρήτης.

    Συλλυπητήρια Καραμανλή

    Ο εκλιπών είχε γεννηθεί το 1945 και είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών, στο Οικονομικά Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Στρασβούργου.

    Το 1974, έγινε μέλος της ΝΔ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου με το ψηφοδέλτιο του κόμματος. Την ίδια χρονιά, εξελέγη γραμματέας της Βουλής.

    Το διάστημα 1977-1979 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Το 1990 διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της ΝΔ στον τομέα Εθνικής Οικονομίας και πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

    Στις 11 Νοεμβρίου 1993 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ)της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

    Στις νομαρχιακές εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 ήταν υποψήφιος νομάρχης Ηρακλείου υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, αλλά ηττήθηκε στο β' γύρο από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Δημήτριο Σαρρή, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,1%.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του πρ. Βουλευτή Ηρακλείου, πρ. Υπουργού Μιχάλη Γαλενιανού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο Μιχάλης Γαλενιανός υπήρξε συνεπής αγωνιστής και ανιδιοτελής υπηρέτης του δημόσιου συμφέροντος. Το ήθος, η σεμνότητα και η μετριοπάθειά του είναι πολύτιμες παρακαταθήκες για όλους μας. Στην οικογένειά του εκφράζω τα εγκάρδια συλλυπητήριά μου".

    [07] Βαρυχειμωνιά σε ολόκληρη τη χώρα

    11/11/2003 12:10:00 μμ

    Χαμηλές θερμοκρασίες και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Ασθενείς χιονοπτώσεις είναι πιθανόν να σημειωθούν και στην Πάρνηθα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στη βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά αυξημένες. Πριν λίγη ώρα ήρθη το απαγορευτικό απόπλου για τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, ενώ μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν βαθμιαία οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο.

    [08] Αυθαίρετος ''πονοκέφαλος'' το Μικρολίμανο

    11/11/2003 11:55:00 πμ

    Συνεργεία της Περιφέρειας συνεχίζουν με εντατικό ρυθμό τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην παραλιακή του Σουνίου, ενώ το θέμα που έχει προκύψει με τις αυθαίρετες κατασκευές στο Μικρολίμανο του Πειραιά, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τις επόμενες ημέρες. Μετά τις θυροκολλήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), στα καταστήματα του Μικρολίμανου για να κατεδαφίσουν λυόμενες κατασκευές δίπλα στο κύμα. Οι ιδιοκτήτες τους ξεσηκώνουν αντιδράσεις. Σύμφωνα με τις κοινοποιήσεις προς τους καταστηματάρχες της περιοχής, η παραλία του Μικρολίμανου κηρύσσεται πλέον αιγιαλός και οι εργασίες ανάπλασης, με ευθύνη του δήμου Πειραιά και της ΕΤΑ, θα ξεκινήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις στο εξοχικό του Αγούδημου

    Οι κατασκευές επέκτασης των εστιατορίων κρίθηκαν αυθαίρετες, παρά τις εγκρίσεις των υπηρεσιών της Πολεοδομίας, Νομαρχίας και δήμου Πειραιά. Έτσι, η Πολεοδομία θεωρεί τις κατασκευές νόμιμες, η ΚΕΔ τις θεωρεί αυθαίρετες και ο δήμος θέλει να έχει τον πρώτο λόγο σε οποιαδήποτε εργασία γίνει στην περιοχή.

    Εν τω μεταξύ, δύο εβδομάδες θα κρατήσει η κατεδάφιση της τσιμεντένιας πλατφόρμας στην εξοχική κατοικία του εφοπλιστή Αγούδημου, για την οποία χρειάστηκαν τηλεσκοπικοί γερανοί, για να μεταφέρουν μπουλντόζες και εκσκαφείς στο σημείο που ήταν τελείως απρόσιτο.

    Παράλληλα, μηχανήματα θα πάνε στο εστιατόριο "Αλκυονίδες" στη Βάρκιζα προκειμένου να προχωρήσουν στην κατεδάφιση της προβλήτας μήκους 1000 και πλέον τετραγωνικών μέτρων.

    [09] Επίσημη επίσκεψη Παπαντωνίου στη Ρουμανία

    11/11/2003 4:51:00 μμ

    Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και το Κυπριακό, η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ στον αμυντικό τομέα και η προοπτική ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε. βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών που είχαν την Τρίτη στο Βουκουρέστι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, Mircea Jeoane, με τον Έλληνα υπουργό Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου τάχθηκε υπέρ της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ε.Ε. να αναλάβει παρόμοιες πρωτοβουλίες και στο χώρο των παρευξείνιων κρατών. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2004 θα κριθεί η υποψηφιότητα της Ρουμανίας ώστε το 2007 να ενταχθεί στην Ε.Ε.

    Αναγκαίες οι πολιτικές λύσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

    Ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μια αυτόνομη δράση στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ. Εξάλλου, ο υπουργός Αμυνας επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα που υποθάλπουν την τρομοκρατία και κάλεσε την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ να συντονίσουν τις ενέργειές τους προς αυτή την κατεύθυνση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Τέλος, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι με ευθύνη της Τουρκίας δεν έχουν επιτευχθεί λύσεις στα μείζονα ζητήματα, το Κυπριακό και τις μονομερείς διεκδικήσεις της γείτονος σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ενώ το 2004, οι εξελίξεις γύρω από αυτά τα θέματα και τα βήματα εναρμόνισης της γείτονος προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα κρίνουν την ευρωπαϊκή προοπτική της.

    [10] Βαριές κατηγορίες για τον παιδόφιλο της Ξάνθης

    11/11/2003 2:03:00 μμ

    Στην εισαγγελέα Ξάνθης οδηγήθηκε σήμερα Τρίτη ο 32χρονος μουσουλμάνος που κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων και για διακίνηση πορνογραφικού υλικού μέσω Internet. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν βαρύτατες κατηγορίες και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί. Μέχρι τότε θα κρατείται στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Ξάνθης.

    Συγκεκριμένα ο 32χρονος μουσουλμάνος - οικοδόμος στο επάγγελμα -κατηγορείται για αρπαγή ανηλίκων κατά συρροή που δεν έχουν συμπληρώσει τα 13 χρόνια, αποπλάνηση, βιασμό, πορνογραφία ανηλίκων, παρασκευή και κατοχή πορνογραφικού υλικού, βιασμό κατ' εξακολούθηση και ασέλγεια κατ' εξακολούθηση.

    [11] Μεταγωγή στον Κορυδαλλό

    11/11/2003 1:31:00 μμ

    Πέντε από τους 7 κρατούμενους στις φυλακές Διαβατών, μεταφέρθησαν το πρωί της Τρίτης στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για έναν Βρετανό και δύο Ισπανούς, έναν πολιτικό πρόσφυγα από τη Συρία και έναν Έλληνα, που μαζί με άλλους τέσσερις Ελληνες συνελήφθησαν για τη δημιουργία επεισοδίων στις 21 Ιουνίου στη διαδήλωση της Συνόδου Κορυφής. Οι επτά κρατούμενοι, οι οποίοι κάνουν ήδη απεργία πείνας από 35 έως 52 ημέρες, ξεκίνησαν από την Κυριακή και απεργία δίψας. Ωστόσο, δεν θα μείνουν για αρκετό καιρό στον Κορυδαλλό και θα μοιραστούν σε άλλες φυλακές για την αποφυγή συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και επεισοδίων.

    Καταγγέλουν τις συνθήκες κράτησης

    Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα καταγγέλει ότι στους κρατούμενους ασκείται ψυχολογική και σωματική βία και πως έχουν περιορισμένη επαφή με τους οικείους και τους δικηγόρους τους και μαζί με άλλους φορείς και οργανώσεις ζητούν την άμεση αποφυλάκιση των κρατουμένων.

    Σημειώνεται ότι από το Σάββατο, ο δρόμος που περνάει μπροστά από το νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού θα κλείσει από αστυνομικές δυνάμεις, καθώς ξεκινάει ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και υπάρχει ο κίνδυνος επεισοδίων.

    [12] Βρετανοί Ολυμπιονίκες υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων

    11/11/2003 12:43:00 μμ

    Οι Βρετανοί Ολυμπιονίκες Αλαν Γουέλς, χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. στη Μόσχα το 1980 και Στηβ Σμιθ, χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος και αρχηγός της Βρετανικής Ολυμπιακής Ομάδας στην Ατλάντα το 1996, έστειλαν μήνυμα για την επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων, από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, τον οποίο επισκέφθηκαν το πρωί.

    Η κοινή γνώμη της Βρετανίας υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα

    "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο αθλητικό, αλλά και πολιτιστικό γεγονός και η Ελλάδα αντιπροσωπεύει τον πολιτισμό", δήλωσαν οι δύο ολυμπιονίκες, προσθέτοντας ότι "η καλύτερη στιγμή για τη Βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, τον Αύγουστο του 2004".

    Οι δύο Ολυμπιονίκες συνοδεύονταν στην επίσκεψή τους στην Ακρόπολη από τους Γκάρυ Μπάρτσετ και Φρέντυ Νιου, μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Όπως δήλωσε ο κ. Νιου, η κοινή γνώμη στη Βρετανία τάσσεται υπέρ της επιστροφής σε αναλογία 8 προς 1, ενώ το ποσοστό των Βρετανών βουλευτών που συντάσσεται με το ελληνικό αίτημα αγγίζει το 66%.

    "Ο κόσμος ξέρει τι πρέπει να γίνει, ενώ η βρετανική κυβέρνηση που μέχρι πέρσι ήταν αρνητική, άλλαξε θέση και τώρα το ζήτημα το χειρίζεται το Βρετανικό Μουσείο, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό", επεσήμανε ο κ. Νιου.

    Υπέρ της επιστροφής και άλλοι εννέα Ολυμπιονίκες

    Σημειώνεται ότι εκτός των δύο Ολυμπιονικών υπάρχουν άλλοι εννέα που είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα:

    Lindford Christie (χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. Βαρκελώνη 1992), Jonathan Edwards (χρυσό μετάλλιο στο τριπλούν, Σίδνεϊ, 2000) Jayne Torvill και Christopher Dean (χρυσό μετάλλιο στο καλλιτεχνικό πατινάζ, Σαράγιεβο 1984) Tessa Sanderson (χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο, Λος Αντζελες 1984) David Hemery (χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. μετ' εμποδίων, Μεξικό 1968) Jason Queally (χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα 1χλμ. Ατομική χρονομέτρηση-ποδηλασία, Σίδνεϊ 2000) Mark Richardson (ασημένιο μετάλλιο σκυταλοδρομία 4χ400, Ατλάντα 1996) και Chris Hoy (ασημένιο μετάλλιο στο δέκαθλο, Μόσχα 1980, Λος Αντζελες 1984)

    [13] Ενισχύεται η διαστημική πολιτική της Ευρώπης

    11/11/2003 7:54:00 μμ

    Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής διαστημική πολιτικής υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέποντας ενίσχυση των κονδυλίων που αφορούν σε σχετικές αποστολές και προγράμματα. Η Κομισιόν επεξεργάσθηκε μάλιστα τρία εναλλακτικά σενάρια, εκ των οποία το ένα εισηγείται την αύξηση των δαπανών για το Διάστημα της τάξης του 4,6% ετησίως από το 2004. Η ''λευκή βίβλος'' που προβλέπει μεταξύ άλλων και μια ''μία ανεξάρτητη πρόσβαση της Ευρώπης στο Διάστημα'' αναμένεται να υποβληθεί στους αρμόδιους υπουργούς στις 27 Νοεμβρίου. Όπως τόνισε η ευρωπαία επίτροπος Ερευνας Φιλίπ Μπισκέν, "η αδράνεια θα σημάνει παρακμή της Ευρώπης τόσο ως διαστημικής δύναμης όσο και στον αντίστοιχο βιομηχανικό τομέα".

    [14] ''Απόφαση ρήξης'' ζητά ο συνήγορος του Γιωτόπουλου

    11/11/2003 4:05:00 μμ

    Με την αγόρευση του Κώστα Χρυσικόπουλου, συνηγόρου υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, θα συνεχιστεί και αύριο η δίκη της 17Ν. Κατά τη σημερινή του αγόρευση ο κ. Χρυσικόπουλος, τόνισε ότι η δυσκολία στην υπεράσπιση του εντολέα του δεν ήταν οι 963 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αλλά το γεγονός πως ο Γιωτόπουλος στην ουσία καταδικάστηκε προτού καν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία. Ο συνήγορος τόνισε, ότι ο Γιωτόπουλος δεν υπήρξε ποτέ ούτε μέλος ούτε αρχηγός της 17Ν, λέγοντας, πως αναμένει από το δικαστήριο μία "απόφαση ρήξης", ενώ απευθυνόμενος προς τους δικαστές είπε πως "επί δύο ημέρες θα ζητώ την αθώωση του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου".

    ''Ξεχωρίστε τους μύθους από την πραγματικότητα''

    Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου τόνισε στο δικαστήριο ότι από την πρώτη μέρα της δίκης ο εισαγγελέας έδειξε ότι ήταν πεπεισμένος για την ενοχή του κατηγορουμένου, ενώ όπως ανέφερε ο αγορεύων ''η τοποθέτηση του τακτικού εισαγγελέα διακατέχεται από μια σπάνια λεκτική βία έναντι των κατηγορουμένων''.

    Ο κ. Χρυσικόπουλος ζήτησε από το δικαστήριο να ξεχωρίσει το ψέμα από τους μύθους και την πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι δεν το οφείλουν στους κατηγορουμένους αλλά στην ελληνική κοινωνία.

    Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικόπουλο από τις ίδιες τις προκηρύξεις της ''17Ν'' η οργάνωση προσδιορίζεται ως μια εξωθεσμική αντικαθεστωτική αριστερή ομάδα της οποίας η δομή ήταν αυστηρά εθελοντικής βάσης με οριζόντια ιεραρχία.

    ''Η πολιτική αγωγή, είπε ο κ. Χρυσικόπουλος, συγχέει τη δράση της ''17Ν'' με αυτές μεγάλων οργανώσεων ή κομμάτων. Οργανώσεις σαν τη ''17Ν'' δεν είχαν δεσπόζουσες προσωπικότητες και πολύ περισσότερο δεν είχαν ηθικούς αυτουργούς".

    Ο συνήγορος αναφέρθηκε εκτενώς στο "μύθο", όπως υποστήριξε, της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης, ο οποίος είχε σχηματιστεί και υπήρχε πολύ πριν οι αρχές προβούν στις συλλήψεις των κατηγορουμένων.

    Ζήτησε, ακόμη, από το δικαστήριο να αμφιβάλλει για τα σενάρια που γράφτηκαν με βάση τις προανακριτικές απολογίες, καθώς "δείχνουν να έχουν προσαρμοστεί στο μύθο για τη ''17Ν''.

    Ο κ. Χρυσικόπουλος αναφερόμενος στις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας που αντιμετωπίζει ο εντολέας του παρέπεμψε σε απολογίες κατηγορουμένων που ομολόγησαν τη συμμετοχή τους στη ''17Ν''.

    Σύμφωνα με τις απολογίες αυτές, οι αποφάσεις για οποιαδήποτε ενέργεια της οργάνωσης λαμβάνονταν μετά από συζήτηση και συναίνεση των μελών. ''Η ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων, η απουσία διαφωνιών, αποκλείει την ηθική αυτουργία'', τόνισε ο κ. Χρυσικόπουλος.

    ''Κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης''

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιωτόπουλου τόνισε, επίσης, ότι για πρώτη φορά η συντεταγμένη πολιτεία δικάζει "κοινωνικούς αγωνιστές, αντιπάλους της, λαϊκούς αγωνιστές, οραματιστές του απόλυτου. Δικάζει την πολιτική βία της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς".

    Ο Χρυσικόπουλος επισήμανε, ότι με τη δίκη για την υπόθεση της 17Ν καθώς και αυτή, που εκκρεμεί με κατηγορουμένους για συμμετοχή στον ΕΛΑ, κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η 17Ν δεν υπήρξε φυσική συνέχεια κάποιας αντιστασιακής οργάνωσης.

    Σύμφωνα με τον συνήγορο σ' αυτή τη δίκη δοκιμάστηκαν οι θεσμοί και στο άμεσο μέλλον θα κριθεί εάν άντεξαν ή υποχώρησαν.

    "Η 17Ν ποτέ δεν δίκασε ή καταδίκασε κάποιον. Οι προκηρύξεις έδειχναν το σκεπτικό της οργάνωσης. Αυτά, που λένε οι προκηρύξεις, δεν μπορείτε να τα αγνοήσετε".

    [15] Αφγανιστάν: Έκρηξη κοντά σε γραφεία του ΟΗΕ

    11/11/2003 3:36:00 μμ

    Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα κοντά στα γραφεία δύο υπηρεσιών του ΟΗΕ στην πόλη Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας Αφγανός, δήλωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την έκρηξη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς ένα μίνι-μπας που ήταν σταθμευμένο μερικές δεκάδες μέτρα από τα γραφεία της Αποστολής Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, στο Αφγανιστάν (UNAMA) και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για Ανάπτυξη (PNUD), που έσπασαν τα τζάμια του κτιρίου. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε γειτονικό νοσοκομείο. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι η έκρηξη οφείλεται σε παγιδευμένο αυτοκίνητο.

    [16] Τεχνικά προβλήματα σε ρωσικό πυρηνικό σταθμό

    11/11/2003 12:47:00 μμ

    Φωτά αρχείο Τσέρνομπιλ

    Αγνωστα μέχρι στιγμής τεχνικά προβλήματα προκάλεσαν σήμερα Τρίτη την επείγουσα διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού του Βολγκοντόσκ στη νότια Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιτάρ-Τας, επικαλούμενο πηγές του σταθμού. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ειδικοί ερευνούν ''τις αιτίες που προκάλεσαν τα τεχνικά προβλήματα'', στον έναν και μοναδικό πυρηνικό αντιδραστήρα του σταθμού αυτού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην πόλη Ροστόβ επί του ποταμού Ντον. Ο αντιδραστήρας VVR-1000 του σταθμού, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2002, είναι ο πρώτος αυτού του τύπου που λειτουργεί στη Ρωσία. Η κατασκευή του, η οποία άρχισε το 1979, διακόπηκε το 1990 λόγω έλειψης οικονομικών πόρων. Στον πυρηνικό σταθμό του Βολγκοντόσκ πρόκειται να κατασκευαστούν δυο ακόμα αντιδραστήρες.

    [17] Ο Σαρόν διατάσσει χαλάρωση του αποκλεισμού των Παλαιστινίων

    11/11/2003 4:44:00 μμ

    Εντολή να χαλαρώσει η πίεση που ασκείται στους Παλαιστινίους, έδωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα ισραηλινός αξιωματούχος. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στόχος της απόφασης αυτής είναι "να λαμβάνονται ανθρωπιστικά μέτρα με γρηγορότερους ρυθμούς". Παράλληλα, όμως, ο κ. Σαρόν τόνισε πως δεν θα κάνει συμβιβασμούς σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας του.

    ''Πρόβλημα οι τρομοκρατικές ενέργειες''

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση στην Παλαιστίνη και επισήμανε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κάνει "οδυνηρούς συμβιβασμούς" για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

    Παράλληλα, δήλωσε πως το πρόβλημα είναι ότι "αυξάνονται οι τρομοκρατικές ενέργειες, όποτε παίρνουμε σημαντικά μέτρα και ανοίγουμε τα οδοφράγματα" και για αυτό η κυβέρνησή του δεν θα συμβιβαστεί σε θέματα ασφάλειας.

    Σχετικές ειδήσεις

    Ο Σαρόν υπέρ της χαλάρωσης του αποκλεισμού

    [18] Εκτός Βρετανίας ξένες εφημερίδες λόγω Καρόλου

    11/11/2003 6:13:00 μμ

    Με τον τίτλο "Λογοκρισία" θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde, μετά το "μπλοκάρισμα" των σημερινών φύλλων της κατά την έξοδο τους από το eurotunel στη Μάγχη, για να μην κυκλοφορήσουν στο βρετανικό έδαφος. Η έκδοση της Le Monde, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στο Παρίσι με ημερομηνία 11ης Νοεμβρίου, δεν διανεμήθηκε στη Βρετανία, εξαιτίας άρθρου αναφορικά με το σεξουαλικό σκάνδαλο, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος.

    ''Απόφαση, προληπτικού χαρακτήρα''

    "Αυτή η απόφαση, προληπτικού χαρακτήρα, ελήφθη από τον διανομέα λόγω της δημοσίευσης (...) ενός άρθρου του ανταποκριτή της Le Monde στο Λονδίνο, το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση που συνταράσσει τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας και απασχολεί τον Τύπο εδώ και καμιά δεκαριά ημέρες" γράφει ο ανταποκριτής της παρισινής εφημερίδας στη βρετανική πρωτεύουσα Ζαν Πιερ Λανζελιέ.

    Το ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου απαγόρευσε στον Τύπο να αναφέρεται στις λεπτομέρειες αυτών των φημών, έπειτα από προσφυγή του Μάικλ Φόσετ, του υπηρέτη που φέρεται επίσης αναμεμειγμένος στο σεξουαλικό σκάνδαλο ομοφυλοφυλικού χαρακτήρα με τον διάδοχο.

    Το άρθρο της Le Monde που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα αναφέρεται διεξοδικά στις διάφορες πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης. Η νομική υπηρεσία της εφημερίδας Financial Times, που διανέμει την παρισινή εφημερίδα στη Βρετανία, έκρινε ωστόσο ότι υπήρχε κίνδυνος να εμπέσει στη δικαστική απαγόρευση και προτίμησε να μη προχωρήσει στη διανομή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει η Le Monde.

    Τα αντίτυπα της Le Monde που περιέχουν το επίμαχο άρθρο επρόκειτο να συγκεντρωθούν κατά την άφιξή τους στο Λονδίνο, σιδηροδρομικώς, με το Eurostar και να καταστραφούν. Η παρισινή εφημερίδα κυκλοφορεί καθημερινά σε 7.000 αντίτυπα στη Βρετανία.

    Την ίδια τύχη με τη Le Monde είχαν ήδη πολλές άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, μεταξύ των οποίων οι μεγάλης κυκλοφορίας Le Figaro, La Stampa και η El Pais.

    [19] Προφυλακισμένος παραμένει ο Χοντορκόφσκι

    11/11/2003 6:07:00 μμ

    Μιχαήλ Χοντορκόφσκι

    Δικαστήριο της Μόσχας αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερο με εγγύηση τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο οποίος θα παραμείνει προφυλακισμένος ενώ διεξάγονται έρευνες για τις κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή που εκκρεμούν σε βάρος του. Η απόφαση ελήφθη σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του δικαστηρίου, στην οποία εμφανίστηκε για λίγο ο Χοντορκόφσκι μέσω ζωντανής σύνδεσης για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρόεδρος της YUKOS εμφανίζεται δημόσια από την ημέρα της σύλληψής του στις 25 Οκτωβρίου. "Θα συζητήσουμε με τον πελάτη μας και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να εφεσιβάλουμε αυτήν την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', δήλωσε ο Αντον Ντρελ, ένας από τους συνηγόρους του Χοντορκόφσκι.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Συμφωνία Πούτιν - Μπερλουσκόνι στη Ρώμη

    [20] Αιματηρή εξέγερση σε φυλακή της Βενεζουέλας

    11/11/2003 5:58:00 μμ

    Επτά κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια εξέγερσης στη φυλακή Μπολιβάρ, στη Βενεζουέλα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τύπου. Αιτία για το συμβάν ήταν η απόφαση να μεταφερθούν 45 από τους κρατούμενους στην περιοχή Ελ Ντοράντο στα νότια της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ultimas Noticias, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται δυο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και ένας αξιωματούχος. Τις ταραχές σταμάτησαν αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που ανέκτησαν τον έλεγχο της φυλακής και κατάσχεσαν 21 όπλα. Την ώρα της εξέγερσης, αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών επισκέπτονταν τη φυλακή για την εξέταση διαφόρων προβλημάτων.

    Υπερπλήρεις φυλακές και άθλιες συνθήκες

    Ωστόσο, στην ίδια φυλακή, στις 16 Οκτωβρίου, τρεις κρατούμενοι βρήκαν το θάνατο από σφαίρες στην ίδια φυλακή κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ αντιπάλων ομάδων.

    Στη Βενεζουέλα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 26.000 κρατούμενοι σε πάνω από 30 φυλακές που είναι υπερπλήρεις και όπου επικρατούν ανθυγιεινές συνθήκες.

    [21] Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί σε μάχες με αντάρτες

    11/11/2003 12:22:00 μμ

    Ένας μουσουλμάνος αυτονομιστής αντάρτης και δύο άνδρες των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν σε μάχη στις νότιες Φιλιππίνες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός. Η μάχη έγινε χτες, όταν αντάρτες του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων, στην κωμόπολη Ντάτου Σαουντι Αμπατουάν, στην επαρχία Μακινταντάο, 930 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Μανίλα.

    Νεκρός ένας από τους διοικητές των ανταρτών

    Η μάχη ξεκίνησε όταν μια ομάδα των δυνάμεων ασφαλείας μετέβη στην περιοχή για να διερευνήσει τη δολοφονία ενός μουσουλμάνου πολιτοφύλακα την Κυριακή. Σύμφωνα με τον ταξίαρχο Αγκουστίν Ντεμάαλα, οι αντάρτες επιτέθηκαν στους αστυνομικούς.

    Στη διάρκεια της μάχης που ακολούθησε σκοτώθηκε ένας από τους διοικητές των αυτονομιστών ανταρτών, ο διοικητής Ουαχίντ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για την δολοφονική επίθεση εναντίον του μουσουλμάνου πολιτοφύλακα.

    Ύστερα από τη μάχη, αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της έντασης.

    [22] Ο Σαρόν υπέρ της χαλάρωσης του αποκλεισμού

    11/11/2003 12:03:00 μμ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, είναι υπέρ της χαλάρωσης του αποκλεισμού προς τους Παλαιστίνιους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, στη διάρκεια συνεδρίασης των βουλευτών του κόμματός του Λικούντ, ο Σαρόν τόνισε ότι "θα έπρεπε να χαλαρώσει ο αποκλεισμός, γιατί στην αντίθετη περίπτωση υπάρχει o κίνδυνος να προκληθεί η κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής".

    Δε θέλει να καταρρεύσουν οι παλαιστινιακοί θεσμοί

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως η κατάρρευση των θεσμών των Παλαιστινίων, θα ανάγκαζε το Ισραήλ να τους υποκαταστήσει και να αναλάβει τη διοικητική ευθύνη 3,7 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

    Επίσης, ο Αριέλ Σαρόν τόνισε πως η χαλάρωση του αποκλεισμού θα βοηθήσει "τους φίλους μας στην παλαιστινιακή πλευρά, οι οποίοι μας λένε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τον ισραηλινό πληθυσμό, αλλά επίσης να επιτρέψουμε στους Παλαιστινίους να ζήσουν".

    Ταυτόχρονα, ο Σαρόν τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει στην Παλαιστινιακή Αρχή το ποσό που αντιστοιχεί σε τελωνειακά τέλη και έμμεσους φόρους, το οποίο παρακρατεί για τα προϊόντα που εισάγονται στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Η καταβολή μέρους των χρημάτων αυτών έχει παγώσει από το Ισραήλ και ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να σταματήσει κάθε πληρωμή, για να μην αποσταθεροποιηθεί η Παλαιστινιακή Αρχή.

    [23] Μπαράζ εκρήξεων στο Πακιστάν

    11/11/2003 11:46:00 πμ

    Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη τριών βομβών τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Κουέτα του νοτιοδυτικού Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Δύο από τις βόμβες ήταν τοποθετημένες σε κάδους απορριμμάτων. Η μία από αυτές εξερράγη όταν έφθασαν εκεί αστυνομικοί, πυροτεχνουργοί και δημοσιογράφοι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε αστυνομικοί και δύο δημοσιογράφοι. Η τρίτη βόμβα είχε τοποθετηθεί σε αστυνομικό τμήμα και από την έκρηξή της προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    [24] Πέθανε ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ζιμπάμπουε

    11/11/2003 2:09:00 μμ

    Ο Καναάν Μπανάνα

    Ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Ζιμπάμπουε Καναάν Μπανάνα πέθανε σε ηλικία 67 ετών έπειτα από μακρά ασθένεια. Ο Μπανάνα, που παρέμεινε στην εξουσία από το 1980 έως το 1987, είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αγώνα κατά της κυριαρχίας των λευκών στην τότε Ροδεσία και στα τέλη της δεκαετίας του '60 αναγκάσθηκε να αυτοεξορισθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μη συλληφθεί.

    Κατηγορήθηκε και διασύρθηκε για ομοφυλοφιλία

    Ηταν πάστορας και είχε σπουδάσει Θεολογία, αλλά δέκα χρόνια αφότου εγκατέλειψε την εξουσία κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία, που είναι εκτός νόμου στη Ζιμπάμπουε.

    Το 1999, σε μία δίκη που προκάλεσε σάλο, καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι βίασε τον σωματοφύλακά του. Ο ίδιος ουδέποτε παραδέχθηκε ότι είναι ομοφυλόφιλος και απέδωσε όλη αυτή την υπόθεση σε "κακοήθη βεντέτα".

    Με την εν διαστάσει σύζυγό του Τζάνετ απέκτησε τέσσερα παιδιά.

    [25] Συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

    11/11/2003 6:45:00 μμ

    Τη σύλληψη είκοσι ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν ή συνδέονται με την Αλ Κάιντα ανακοίνωσε την Τρίτη ο αντιστράτηγος Ρικάρντο Σάντσες, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν συλληφθεί κατά το διάστημα, από τη λήξη του πολέμου και μετά, χωρίς ωστόσο να έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες και ανακρίσεις, ενοχοποιητικά στοιχεία. Σύμφωνα με τον Σάντσες η ιδεολογία που ασπάζονται οι κρατούμενοι συμπίπτει με τα πιστεύω του Οσάμα μπιν Λάντεν και ίσως να έχουν δεσμούς, στους τομείς της χρηματοδότησης και της εκπαίδευσης, με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

    [26] Εκρήξεις και ταραχές σε Βασόρα και Βαγδάτη

    11/11/2003 5:55:00 μμ

    Εκτός ελέγχου και σήμερα η κατάσταση στο Ιράκ, με εκρήξεις βομβών σε Βασόρα και Βαγδάτη και τραγικό απολογισμό πέντε Ιρακινούς νεκρούς και εννέα τραυματίες. Ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη την ώρα που τον τοποθετούσε Ιρακινός αντάρτης σε δρόμο της Βασόρας, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο Ιράκ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο ίδιος και άλλοι δύο συμπατριώτες του. Λίγο αργότερα στη Βαγδάτη, μια δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το Εφετείο στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι. Αλλοι δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών γύρω από την αμερικανική βάση Λατιφίγια, 30 χλμ. νότια της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός κυβερνήτης στο Ιράκ Πολ Μπρέμερ αναχώρησε σήμερα εσπευσμένα για την Ουάσινγκτον, ματαιώνοντας την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον επισκεπτόμενο την ιρακινή πρωτεύουσα, Πολωνό πρωθυπουργό Λέτσεκ Μίλερ. Αξιωματούχοι της ιρακινής προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ απέφυγαν να σχολιάσουν την αναχώρηση του Μπρέμερ.

    Εκρηκτική ατμόσφαιρα σε πολλές περιοχές

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη έξω από το δικαστικό κτίριο της Βαγδάτης σημειώθηκε την ώρα που Αμερικανοί στρατιώτες μετέφεραν έξω από το Εφετείο Ιρακινούς κρατούμενους. Αποτέλεσμα, ο τραυματισμός έξι Ιρακινών, μεταξύ αυτών και δύο αστυνομικών.

    Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί πίσω από ένα στύλο ηλεκτρισμού, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Στο μεταξύ, πλήθος εξαγριωμένων Ιρακινών έβαλε φωτιά στο δημαρχείο και σε ένα αστυνομικό τμήμα της πόλης Χαντίθα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο ενός κοριτσιού κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών στρατευμάτων.

    Τέλος, Αμερικανοί στρατιώτες στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης πέρασαν χειροπέδες σε Ιρακινό και του έκλεισαν το στόμα με ταινία, επειδή καταφέρθηκε εναντίον των δυνάμεων κατοχής.

    Ο επικεφαλής αξιωματικός των αμερικανικών δυνάμεων όταν ρωτήθηκε γιατί συνελήφθη ο άντρας αυτός, απάντησε πως έκανε δηλώσεις κατά της συμμαχίας, χωρίς όμως να διευκρινίσει, τί ακριβώς είπε.

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες για την αποστολή στρατευμάτων με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα παραχωρεί όλο και περισσότερες αρμοδιότητες στην τοπική αστυνομία.

    Το Πεντάγωνο την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδιο σταδιακής μείωσης της αμερικανικής παρουσίας στους 105.000 άνδρες, μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των Ιρακινών που υπηρετούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

    [27] Από ρουκέτα κατερρίφθη το αμερικανικό Black Hawk

    11/11/2003 3:50:00 μμ

    Στο συμπέρασμα της κατάρριψης από ρουκέτα τύπου RPG αποδίδει το τελικό πόρισμα των αμερικανικών δυνάμεων για τις συνθήκες πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου Black Hawk την περασμένη Παρασκευή κοντά στο Τικρίτ, που κόστισε τη ζωή σε έξι Αμερικανούς στρατιώτες. Από τη Βαγδάτη ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, ο οποίος προέβη και στις σχετικές ανακοινώσεις, πρόσθεσε ότι η ρουκέτα εβλήθη τη στιγμή της προσγείωσης του ελικοπτέρου. Να σημειώσουμε ότι του αιματηρού συμβάντος είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από αξιωματούχο του Πενταγώνου της εφαρμογής ενός πρόσθετου μέτρου ασφαλείας, από τους πιλότους, με στόχο τη δραστική μείωση των πιθανοτήτων κατάρριψης των ελικοπτέρων, με πυραύλους ή άλλα επιθετικά όπλα ανταρτών.

    Δεν απέδωσαν καρπούς τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τις πτήσεις

    Αξιωματούχος του Πενταγώνου σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο Ρόιτερ είχε αναφέρει ότι οι πιλότοι των αμερικανικών μαχητικών ελικοπτέρων στο Ιράκ είχαν αρχίσει να κάνουν χρήση διαφορετικών σχεδίων πτήσης, αλλά και διαφορετικών παραπληνητικών τακτικών.

    "Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι οι πιλότοι μας κάνουν διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με τις (πτητικές) τακτικές τους, τις τεχνικές και τις διαδικασίες εν γένει'', είχε δηλώσει ο ίδιος.

    Διευκρίνισε μόνον ότι αφ' ενός διαφορετικά σχέδια πτήσεως θα εκτελούνται από τους πιλότους των μαχητικών ελικοπτέρων άμεσα, αφετέρου δε τα αμερικανικά ελικόπτερα θα πετούν στο Ιράκ εφεξής πολύ χαμηλά και με μεγίστη ταχύτητα.

    Παρόλα τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας δεν κατέστη δυνατόν όπως αποδείχθηκε η αποφυγή μιας νέας πολύνεκρης αντιαμερικανικής επίθεσης.

    [28] Ολέθριες οι επιπτώσεις του πολέμου στην υγεία του ιρακινού λαού

    11/11/2003 3:40:00 μμ

    Οι Ιρακινοί θα πάσχουν για χρόνια, ίσως και για ολόκληρες γενιές, από διάφορες ασθένειες, όπως προκύπτει από έκθεση της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης "Medact". Η κατάσταση αυτή αποδίδεται στις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, τις συνεχιζόμενες βιαιότητες και την κατάρρευση του συστήματος υγείας, που σε συνδυασμό με την ανυπαρξία οποιασδήποτε ασφάλειας ή υποδομής, επιβαρρύνει ιδιαίτερα κοινωνικές ομάδες, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά. Ωστόσο, η συλλογή στοιχείων είναι δύσκολη, επειδή οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάζονται, για λόγους ασφαλείας, να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Παντελής έλλειψη συνθηκών υγιεινής

    Η έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού, οποιουδήποτε μέτρου υγιεινής, ο υποσιτισμός, η φτώχεια και η αποδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών περιλαμβανομένου και του συστήματος υγείας είναι παράγοντες που θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν αρνητικά θα την υγεία των Ιρακινών, σημειώνει η συντάκτρια της έκθεσης, δρ.Φαρούκ.

    Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως η μεγάλη πλειοψηφία των ακρωτηριασμένων παιδιών στο Ιράκ δεν θα έχει την τύχη του μικρού Αλι Αμπάς. Ο μικρός Αλί έχασε τα δυό του χέρια από έκρηξη πυραύλου στη Βαγδάτη, αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε για νοσηλεία και απέκτησε τεχνητά μέλη στη Βρετανία.

    "Για κάθε Αλι Αμπάς υπάρχουν χιλιάδες ακρωτηριασμένα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ούτε βέβαια σε σύγχρονες συνθήκες αποκαταστάσης", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την έκθεση, 250.000 παιδιά δεν έχουν εμβολιασθεί κατά της ιλαράς από τη μέρα που άρχισε ο πόλεμος.

    [29] Η πορεία της οικονομίας όξυνε τα πνεύματα στη Βουλή

    11/11/2003 12:30:00 μμ

    Η πορεία της οικονομίας έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης τη Δευτέρα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη, και βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που είχαν κάνει επερώτηση σχετικά με την υπέρβαση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και τους ειδικούς λογαριασμούς. Ο Υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε τη ΝΔ για καταστροφολογία την οποία χρησιμοποιεί για να κρύψει την έλλειψη προτάσεών της ενώ από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, είπε ότι τα στοιχεία που παρουσίασε είναι αυτά που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ''Η πραγματική θέση της ΝΔ είναι η συστηματική λιτότητα''

    "Το μόνο που αποδεικνύεται από τη στάση της ΝΔ είναι τα κίνητρά της να κρύψει τις πραγματικές θέσεις που έχει και που είναι η μονόπλευρη συστηματική λιτότητα. Αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της ΝΔ που δεν τολμά να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό γι΄αυτό και οχυρώνεται πίσω από την καταστροφολογία" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αδικεί την οικονομία και τη χρησιμοποιεί για να "αποσπάσει την εύνοια του ελληνικού λαού".

    "Τα στοιχεία που καταθέτουμε είναι απολύτως τεκμηριωμένα και δεν είναι δικά μας. Είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" είπε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο κ. Αλογοσκούφης συνέχισε λέγοντας: "Το 2001 λέγατε ότι το έλλειμμα θα γινόταν πλεόνασμα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ. Όχι μόνο δεν έγινε αλλά έρχεται η έκθεση της ΕΕ και λέει ότι το έλλειμμα θα είναι 1,7% το 2003. Μας λέγατε και για το 2004 για πλεόνασμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι θα υπάρχει έλλειμμα 2,4%. Δηλαδή σχεδόν 7πλάσιο από ότι το σχεδιάσατε αρχικά θα είναι το έλλειμμα" ενώ πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι σχεδόν το μόνο στοιχείο που συντηρεί την οικονομία της Ελλάδας.

    Διαξιφισμοί και για τους ειδικούς λογαριασμούς

    Στις τοποθετήσεις τους, οι άλλοι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για κυβέρνηση κρυφής ανεργίας, διπλών βιβλίων και πλαστών και εικονικών προϋπολογισμών. Ο κ. Χριστοδουλάκης διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι φτιάχτηκαν 47 ειδικοί λογαριασμοί τονίζοντας ότι είναι μόνο 19 και όλοι έγιναν με αποφάσεις της Βουλής για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες και εγκεκριμένες δαπάνες.

    Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός ήταν ελαφρά υψηλός αλλά πρόσθεσε ότι το θεωρεί επίτευγμα όταν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες διπλασιάστηκε.

    [30] Ικανοποίηση για την πορεία του ΠΔΕ

    11/11/2003 4:25:00 μμ

    Ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη εμφανίζει η πορεία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του 2003, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας. Οι πληρωμές του ΠΔΕ ανήλθαν σε 6,5 δις ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου, ποσό που αντιστοιχεί σε 75,8% επί του συνολικού ορίου πληρωμών του Προγράμματος (το όριο πληρωμών έχει καθοριστεί σε 8,6 δις ευρώ). Το ύψος των πληρωμών του ΠΔΕ είναι αυξημένο κατά 31,6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002.

    Στην τελική ευθεία μεγάλα έργα υποδομής

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ολοκληρώνονται μεγάλα έργα υποδομής, μεταξύ των οποίων:

    Το έργο της ζεύξης Ρίου - Αντιρρίου, οι εργασίες του οποίου έχουν προχωρήσει σε ποσοστό 90% και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2004. Η διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Αθηνών - Κορίνθου, η οποία θα λειτουργεί πλήρως έως το τέλος του 2004. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε όλη τη γραμμή τα έργα υποδομής και βρίσκεται σε εξέλιξη η εργολαβία της επιδομής, σηματοδότησης και κατασκευής σταθμών. Το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προβλέπεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2004. Ήδη έχει κατασκευαστεί το 80% της υποδομής και έχουν τοποθετηθεί 15 χλμ. γραμμής με αφετηρία το Αεροδρόμιο των Σπάτων. Το έργο του Τραμ της Αθήνας θα έχει επίσης ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2004. Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί 12 χλμ. γραμμής (υποδομή-επιδομή) από τα 24 χλμ. που θα κατασκευαστούν συνολικά. Από το έργο του Περιφερειακού Δακτυλίου Αττικής έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία 40 χλμ. (συμπεριλαμβανομένης της Περιφερειακής Υμηττού) και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2003 θα δοθεί στην κυκλοφορία ολόκληρο το έργο. Εως τον Απρίλιο του 2004, θα παραδοθεί, επίσης, ο δυτικός κλάδος της Περιφερειακής Υμηττού (οδός Παναγούλη - Κλεισθένους) μήκους 2,5 χλμ. Στο Μετρό Αθηνών, έχουν ολοκληρωθεί η γραμμή Σύνταγμα - Μοναστηράκι, η σήραγγα Εθνική Αμυνα - Σταυρός (μήκους 5,8 χλμ.) και υλοποιούνται οι σταθμοί Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας που θα παραδοθεί τον Ιούνιο του 2004. Παράλληλα, βρίσκονται υπό μελέτη οι τρεις σταθμοί Χολαργού, Νομισματοκοπείου και Αγίας Παρασκευής. Η γραμμή Δάφνη- Ηλιούπολη αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2004 και, τέλος, έχει προταθεί για ένταξη και χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής το έργο της επέκτασης της Γραμμής 2 (από το σταθμό 'Αλέκος Παναγούλης' στην Ηλιούπολη μέχρι το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού), μήκους 5,5 χλμ., με τέσσερις σταθμούς.

    [31] Τέλος εποχής για τον Γκέραρντ - Πρόστιμα στους παίκτες

    11/11/2003 4:40:00 μμ

    Με πρόστιμο συνολικού ύψους 100.000 ευρώ αποφάσισε να τιμωρήσει η ΠΑΕ Ηρακλής τους ποδοσφαιριστές της ομάδας για τις συνεχείς κακές εμφανίσεις και τα αποτυχημένα αποτελέσματα που είχε ο "Γηραιός" στις τελευταίες υποχρεώσεις του. Το ποσό θα επιμερισθεί ανάλογα με το χρόνο συμμετοχής και την αξία του συμβολαίου κάθε παίκτη. Παρελθόν αποτελεί για την ΠΑΕ Ηρακλής ο Ευγένιος Γκέραρντ. Σε ό,τι αφορά την τεχνική καθοδήγηση του συλλόγου, οι "κυανόλευκοι" γνωστοποίησαν ότι προσωρινά αυτήν θα την έχει ο μέχρι πρότινος βοηθός του Ολλανδού, Γιώργος Καραϊσκος.

    Σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας αποφασίστηκε τη Τρίτη η διακοπή της συνεργασίας με τον Ολλανδό τεχνικό, παρουσία του προέδρου Γιώργου Σπανουδάκη.

    Μια κίνηση που αναμενόταν, καθώς η εικόνα του "Γηραιού" στο πρωτάθλημα ως τώρα απέχει από αυτή που οραματίζονταν η διοίκηση και οι οπαδοί του συλλόγου.

    Σε ό,τι αφορά τον αντικαταστάτη του Ολλανδού, φαίνεται πως στον Ηρακλή προτείνουν τη λύση ενός ξένου τεχνικού.

    Φήμες από τη Θεσσαλονίκη μάλιστα, αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον παλιό διεθνή Ιταλό ποδοσφαιριστή και νυν προπονητή, Μάρκο Ταρντέλι, που λίγες ώρες νωρίτερα απολύθηκε από τη Μπάρι.

    [32] Η Σάλκε θέλει τον Κέβιν Κούρανι

    11/11/2003 3:52:00 μμ

    Φέλιξ Μάγκατ

    Τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με εξαιρετικά δελεαστικές αποδοχές, πρότεινε η διοίκηση της Σάλκε στον Κέβιν Κούρανι. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η "Stuttgarter Zeitung", ο σύλλογος του Γκελσενκίρχεν προσφέρει στον 21χρονο επιθετικό της Στουτγκάρδης ετήσιες αποδοχές ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, έναντι 200.000 ευρώ, που εισπράττει ο άσος της αντιπάλου του Παναθηναϊκού, στο Champions League. Η εν λόγω εφημερίδα προσθέτει, πως ίσως μέσα στην εβδομάδα υπογραφούν και τα σχετικά συμβόλαια, ωστόσο ο τεχνικός της Στουτγκάρδης, Φέλιξ Μάγκατ, έχει εντελώς διαφορετική άποψη.

    ''Η εικόνα του θα χαλάσει''

    "Μπορεί κάλλιστα να δεχθεί διάφορες προτάσεις, όμως το σίγουρο είναι πως έχει συμβόλαιο με την Στουτγκάρδη μέχρι το 2005. Δεν υπάρχει καμία ομάδα στην οποία θα αισθάνεται τόσο καλά, όσο εδώ. Εάν εγκαταλείψει την ομάδα, η εικόνα του θα χαλάσει", δήλωσε ο Φέλιξ Μάγκατ.

    Ο Κούρανι, έχει ήδη ζητήσει την ανανέωση της συνεργασίας του με την Στουτγκάρδη στο τέλος της περιόδου, όμως ο σύλλογος αρνήθηκε την οποιαδήποτε συζήτηση, επικαλούμενος οικονομική στενότητα, ενώ εκτός από την Σάλκε, ενδιαφέρον για την απόκτηση του ικανότατου επιθετικού, έχουν δείξει Μίλαν, Ιντερ και Μπαρτσελόνα.

    [33] Την Νάπολι ανέλαβε ο Λουίτζι Σιμόνι

    11/11/2003 3:04:00 μμ

    Στο πρόσωπο του Λουίτζι Σιμόνι βρήκε η διοίκηση της Νάπολι, τον άνθρωπο που θα βγάλει την ιστορική ομάδα από την κρίση. Ο έμπειρος τεχνικός, που το 1998 οδήγησε την Ίντερ στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA, δέχθηκε την πρόταση της Νάπολι και αντικατέστησε στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, τον Αντρέα Αγκοστινέλι. Η Νάπολι συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β' Ιταλίας και δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά, ενώ ο 64χρονος Σιμόνι απολύθηκε την Κυριακή από την διοίκηση της Πιατσέντζα, η οποία αγωνίζεται στην Β' κατηγορία.

    [34] Εντι Γκρέι: ''Στην 11αδα ο Βίντουκα''

    11/11/2003 1:53:00 μμ

    Η πρώτη κίνηση που έκανε ο Εντι Γκρέι, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ως προπονητής της Λιντς, ήταν να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Μαρκ Βίντουκα. Ο Αυστραλοκροάτης επιθετικός είχε τεθεί εκτός ομάδας από τον Πίτερ Ριντ, ο οποίος όμως αποτελεί παρελθόν για την Λιντς. Όπως είναι γνωστό, ο Βίντουκα είχε "κοντραρισθεί" με τον Ριντ, με αποτέλεσμα να μην είναι στην αποστολή για τα παιχνίδια με την Πόρτσμουθ και την Αρσεναλ, όπου η Λιντς γνώρισε την συντριβή με 6-1 και 4-1, αντίστοιχα. Αναφερόμενος στον Βίντουκα και την επικείμενη επιστροφή του στην 11αδα, ο Γκρέι, δήλωσε "είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και εκπληκτικός σκόρερ. Υπήρχαν κάποια προβλήματα την περασμένη εβδομάδα, όμως θα μιλήσω μαζί του και πιστεύω ότι θα τα ξεπεράσουμε. Τον περιμένω στην 11αδα για τον αγώνα με την Μπόλτον".

    [35] Οι βιταμίνες ασπίδα κατά της τύφλωσης

    11/11/2003 4:34:00 μμ

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου των Αρχείων Οφθαλμολογίας στις ΗΠΑ, ένα κοκτέιλ βιταμινών C, E, και βήτα καροτίνης δρά αποτελεσματικά στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η εκφύλιση της κηλίδας σχετίζεται άμεσα με την πάροδο της ηλικίας και αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης στον άνθρωπο, από την ηλικία των 65 ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, ένα κοκτέιλ βιταμινών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και στοιχεία, συμβάλλει στην πρόληψη της τύφλωσης.

    Οι ανιτοξειδωτικές ιδιότητες σώζουν την όραση

    Οι επιστήμονες των Ιατρικών Ινστιτούτων Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη προσπάθησαν να υπολογίσουν πόσοι άνθρωποι μπορούν να ωφεληθούν από την αυξημένη χορήγηση του κοκτέιλ βιταμινών. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 300.000 θα προλάμβαναν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδος σε προχωρημένο στάδιο ή οποιαδήποτε απώλεια όρασης που έχει σχέση με τη νόσο μέσα στην επόμενη πενταετία.

    Επίσης, η λήψη κοκτέιλ βιταμινών C, E και βήτα καροτίνης επιτρέπει την πρόληψη 300.000 νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ σε ένα σύνολο 1,3 εκατομμυρίων πιθανών νέων κρουσμάτων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

    "Εάν το ήμισυ των ατόμων που διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, είχε αναγνωριστεί και ακολουθούσε τη θεραπεία, είναι πιθανό ότι 150.000 άνθρωποι θα προλάμβαναν την απώλεια της όρασής τους", επισημαίνουν οι ερευνητές.

    Μέσο πρόληψης τα φρούτα και τα λαχανικά

    Σε άρθρο- σχόλιο για τη μελέτη, ο Λι Γιάμπολ, γιατρός στην Ιατρική Σχολή Feinberg στο Σικάγο, τονίζει ότι η χρήση των συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται μόνο σε ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδος σε μεσαίο ή προχωρημένο στάδιο. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι ασθενείς που έχουν μεγάλο οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή αυτοί που πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από αυτήν;

    Σύμφωνα με τον κ. Γιάμπολ, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά (κυρίως πράσινα) και η λήψη μιας πολυβιταμίνης ως συμπλήρωμα είναι ένα επαρκές μέσο πρόληψης. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείπονται και οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για τη νόσο.

    [36] ''Ευφυείς'' στάσεις λεωφορείων στην Αθήνα;

    11/11/2003 7:39:00 μμ

    Πόσο "ευφυής" είναι η στάση του λεωφορείου στην οποία περιμένετε; Με άλλα λόγια, μπορεί να σας παρέχει την πολύτιμη πληροφορία για το πόσο απέχει χρονικά από εσάς το επόμενο λεωφορείο; Όχι; Όχι ακόμα, θέλετε να πείτε, διότι σε λίγα χρόνια, μόλις ολοκληρωθεί το σύστημα τηλεματικής διαχείρισης του στόλου των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, θα μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μαθαίνετε σε πόση ώρα θα καταφθάσει το όχημα, ενώ αν βρίσκεστε μέσα σε αυτό θα ειδοποιείστε για την επόμενη στάση.

    Ενα σημαντικό βήμα στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών

    Πριν από λίγες ημέρες ο Ειδικός Γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Γιάννη Καλογήρου υπέγραψε την απόφαση ένταξης του εν λόγω προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Κοινωνία της Πληροφορίας, ενώ ταυτόχρονα υπεγράφη και ένα συνοδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού, ύψους 170.000 ευρώ.

    Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου του 2004 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών, ενώ το έργο κατάρτισης θα περατωθεί ένα χρόνο νωρίτερα, το 2006.

    Με το ολοκληρωμένο σύστημα τηλεματικής θα υποστηρίζονται αξιόπιστα οι λειτουργικές διαδικασίες ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος εποπτείας οχημάτων, για το στόλο των 1.350 οχημάτων της ΕΘΕΛ, καθώς και οι λειτουργικές διαδικασίες της "δυναμικής πληροφόρησης" των επιβατών που θα βρίσκονται είτε σε αναμονή στις λεγόμενες, "ευφυείς" στάσεις, είτε εντός των οχημάτων, μέσω ενός σύγχρονου Κέντρου Ενημέρωσης Επιβατών.

    Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Συστήματος Αστικών Συγκοινωνιών.

    Αναλυτικότερα, το σύστημα τηλεματικής θα επιτρέπει την ενημέρωση σε "πραγματικό χρόνο" των επιβατών στις στάσεις, είτε μέσω των ειδικών πληροφοριακών πινακίδων, είτε με τη μετάδοση ζωντανού ή ηχογραφημένου μηνύματος. Οι επιβάτες που θα βρίσκονται μέσα στα λεωφορεία θα απολαμβάνουν και αυτοί τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς θα μαθαίνουν από τις ειδικές πινακίδες ποια είναι η επόμενη στάση, ενώ παράλληλα θα ενημερώνονται και για άλλα θέματα γενικού περιεχομένου.

    Η λειτουργία του όλου συστήματος θα είναι και ένα πολύτιμο εργαλείο για την ΕΘΕΛ, αφού πλέον θα καθίσταται άμεσος ο εντοπισμός του οχήματος και η γεωγραφική απεικόνισή του σε ψηφιακό χάρτη, μέσω GPS (ή D-GPS), ώστε να είναι δυνατή η σωστή διαχείρισή του και η παροχή τεχνικής βοήθειας σε περίπτωση βλάβης.

    Εξάλλου, θα επιτυγχάνεται η σύγκριση των πραγματικών δρομολογίων με τα προγραμματισμένα, ενώ θα παρέχεται και η σημαντική δυνατότητα για καθοδήγηση των οδηγών σε περίπτωση ανωμαλιών στην κυκλοφορία ή άλλων εκτάκτων συμβάντων.

    [37] Λήμμα σε λεξικό προκαλεί τα McDonald's

    11/11/2003 1:55:00 μμ

    Όπως φαίνεται το λήμμα "Βούλγαρος" του λεξικού του κυρίου Μπαμπινιώτη, δεν είναι το μόνο που έχει δημιουργήσει προβλήματα. Σειρά παίρνει το λήμμα "McJob", το οποίο στο λεξικό Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, αναφέρεται ως η κακοπληρωμένη και χωρίς προοπτικές εργασία. Το συγκεκριμένο λήμμα προκάλεσε την αντίδραση της πασίγνωστης αλυσίδας ταχυεστιατορίων McDonald's. Η αναφορά στον επιχειρηματικό κολοσσό είναι εμφανέστατη από το πρόθεμα "Mc" που χρησιμοποιείται στη λέξη-πέτρα του σκανδάλου.

    Eξήγηση που προσβάλλει

    Δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται το όνομα της αλυσίδας ταχυεστιατορίων εν ονόματι "ποιητικής αδείας"(πχ Μακντοναλντοποίηση της Κοινωνίας, McDonaldization of society) αλλά, αυτή τη φορά οι υπεύθυνοι της εταιρίας φαίνονται να δυσφορούν έντονα. Ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο McJob ήταν ο Καναδός συγγραφέας Ντάγκλας Κόπλαντ, ο οποίος χρησιμοποιώντας την εν λόγω λέξη στο βιβλίο του Generation X, περιγράφει ουσιαστικά την εργασία που δεν έχει προοπτικές, καλές αποδοχές, κύρος και αξιοπρέπεια.

    Ο Γενικός Διευθυντής των McDonald's Τζιμ Κανταλούπο, δήλωσε πως η εξήγηση του λεξικού είναι μία ανακριβής επεξήγηση της απασχόλησης στα εν λόγω εστιατόρια, η οποία μάλιστα προσβάλλει 12 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, που εργάζονται στην εταιρία.

    Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Εκδοτικό Οίκο Merriam-Webster's και στα ΜΜΕ, ο κος Κανταλούπο υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 1000 άνθρωποι, που ξεκίνησαν την καριέρα τους ως ταμίες σε κάποιο McDonalds, σήμερα είναι ιδιοκτήτες εστιατορίων της συγκεκριμένης εταιρίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 November 2003 - 17:57:04 UTC