Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δωδεκάμηνη η θητεία στα σώματα από το 2004
  • [02] Πυρά Πάγκαλου εναντίον Καραμανλή
  • [03] Αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές
  • [04] Δεμένα τα πλοία
  • [05] Απάντηση Ρέππα στη φραστική επίθεση Ερντογάν
  • [06] Ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ
  • [07] Ιαπωνία: Νίκη κυβερνητικού συνασπισμού
  • [08] Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γεωργία
  • [09] Μπάσκετ Α1 Ανδρών: Παναθηναϊκός-Αρης 84-74
  • [10] Ισόπαλοι 0-0 Πανιώνιος-Χαλκηδόνα
  • [11] Επικράτησε το Αιγάλεω επί της Ξάνθης 2-1
  • [12] Πανηλειακός - ΟΦΗ ισόπαλοι 1-1
  • [13] Τα αποτελέσμα της Β' Εθνικής
  • [14] Εκφυλισμός των οστών, μετά τη θεραπεία για τον SΑRS

    [01] Δωδεκάμηνη η θητεία στα σώματα από το 2004

    9/11/2003 12:00:00 μμ

    Θητεία δώδεκα μηνών για όλους τους στρατεύσιμους και των τριών σωμάτων, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2004, προαναγγέλλει στο Έθνος της Κυριακής, με συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου. Το μέτρο αυτό όπως σημειώνει είναι απόρροια των μεγάλων δομών που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ προσθέτει ότι την επόμενη διετία θα προσληφθούν συνολικά 25.000 επαγγελματίες οπλίτες. Να σημειωθεί ότι το δωδεκάμηνο ισχύει ήδη, για το στρατό ξηράς, ενώ για τους στρατευμένους στην αεροπορία η θητεία είναι 14 μήνες και στο ναυτικό 15 μήνες.

    ''Στηριζόμαστε στην ποιότητα''

    Ο κ. Παπαντωνίου επισημαίνει σε άλλο σημείο ότι αποσύρονται τα παλιά οπλικά συστήματα που κόστιζαν πολύ και περιορίζεται ο αριθμός των Ενόπλων Δυνάμεων από 178.000 στους 142.000. Ήδη, από το 2000-2003 όπως είπε, έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από 5% σε 3,5% του ΑΕΠ. Με τις νέες αποφάσεις θα υπάρξει πρόσθετη εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ μετά το 2008.

    Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους εξοπλισμούς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογραμμίζει ότι τα τελευταία 10 χρόνια η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά.

    "Στις αρχές του '90 μόνο 2% από τις παραγγελίες πήγαιναν στις ελληνικές βιομηχανίες, ενώ το ποσοστό τώρα είναι 20%. Η διαφορά 18%, εξηγεί την αύξηση στις αναθέσεις, για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και, κυρίως, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Δεκαπέντε χιλιάδες Ελληνες εργαζόμενοι απασχολούνται στις ελληνικές βιομηχανίες και ιδιαίτερα στα ναυπηγεία μας", αναφέρει ο κ. Παπαντωνίου.

    Επίσης, τονίζει ότι τώρα όλα τα πολεμικά πλοία κατασκευάζονται στα ελληνικά ναυπηγεία, ενώ πριν από μερικά χρόνια τα παραγγέλναμε σε ναυπηγεία άλλων χωρών.

    Αναφερόμενος στους μισθούς των στρατιωτικών, ο υπουργός δηλώνει ότι έχουν αναβαθμιστεί πολύ και πως το 2003 έχουν γίνει "ουσιαστικές αυξήσεις", αλλά εκτιμά ότι "υπάρχουν ακόμη περιθώρια", τα οποία θα αξιοποιηθούν ανάλογα με τις δυνατότητες.

    Η Τουρκία συντηρεί το κλίμα έντασης

    Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζει ότι παρά τη βελτίωση του κλίματος τα βασικά προβλήματα, το Κυπριακό και οι μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, παραμένουν άλυτα. Χαρακτηρίζει θετικό ότι η διεθνής Κοινότητα, συνεχίζει να ασκεί πίεση στην Τουρκία.Ο κ. Παπαντωνίου, υπογραμμίζει ότι οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου συνεχίζονται συντηρώντας και το κλίμα έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

    Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σχολίασε και τις πολιτικές εξελίξεις.

    [02] Πυρά Πάγκαλου εναντίον Καραμανλή

    9/11/2003 6:22:00 μμ

    Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία πυροδότησαν οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα αμφισβήτησε τη δυνατότητα του προέδρου της Ν.Δ. να κυβερνήσει σημειώνοντας ότι ο κ. Καραμανλής από φοιτητής έγινε κατ' ευθείαν βουλευτής χωρίς ποτέ να εργαστεί ούτε καν σε περίπτερο. Για χυδαία επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. έκανε λόγο ο Θοδωρής Ρουσόπουλος προτρέποντας τον κ. Πάγκαλο να διασφαλίσει ότι έχει τη στήριξη του κ. Σημίτη για τις απόψεις που εκφράζει.

    ''Ανεπάγγελτος''

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή "ανεπάγγελτο", και είπε ότι ήταν "πολιτικά ανύπαρκτος στη Βουλή, μέχρις ότου γίνει αρχηγός της ΝΔ".

    Μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάγκαλος σχολίασε το σύνθημα της ΝΔ "ήρθε η ώρα του Καραμανλή", και έθεσε το ερώτημα "που είναι γραμμένο ότι ήρθε η ώρα του ανεπάγγελτου;", η ώρα "του ανεψιού του ιδρυτή και πρώην προέδρου της ΝΔ;", για να υποστηρίξει ότι "τέτοιες προβλέψεις έκανε μόνο ο Νοστράδαμος".

    Συνεχίζοντας παρατήρησε, πως στα είκοσι δυο χρόνια, που ο ίδιος έχει στη Βουλή, δεν θυμάται ποτέ να πήρε ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ το λόγο για κάποιο συγκεκριμένο θέμα και τόνισε πως η ανανέωση δεν μπορεί να έλθει μόνο και μόνο επειδή ο κ. Καραμανλής είναι νέος στην ηλικία. "Πρέπει ο λαός να ξέρει τις απόψεις αυτού που θα τον κυβερνήσει", είπε.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στο μακεδονικό υποστήριξε ότι η ΝΔ "έμπλεξε τα μπούτια της". Όπως είπε υπήρξε πρωτόγνωρο στην πολιτική σκηνή το φαινόμενο ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης να δηλώνει ότι το θέμα αυτό σε δέκα χρόνια θα έχει ξεχαστεί και ο επί των εξωτερικών υπουργός του Αντώνης Σαμαράς να τρέχει ανά τον κόσμο και να διοργανώνει συλλαλητήρια.

    Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι αυτή η πολιτική της διγλωσσίας παρατηρείται και σήμερα στο εκκλησιαστικό θέμα, με τον κ. Μητσοτάκη να εκδηλώνεται ανοιχτά υπέρ του κ. Χριστόδουλου, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του κόμματος που έχει εκφραστεί υπέρ της μη εμπλοκής.

    Χρησιμοποίησε επίσης σκληρή γλώσσα και για στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι εξακολουθεί να μιλάει ξύλινη γλώσσα και την προέτρεψε να την βελτιώσει. Αναφέρθηκε επίσης στην στρατιωτική θητεία και τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις για να μπορούν, όπως είπε, να βάζουν με ίσους όρους στόχους και να βελτιώσουν τη θέση τους.

    Για την ελληνική εξωτερική πολιτική είπε ότι αυτή στηρίζεται στον άξονα δύναμη-μετριοπάθεια, όπως ο ίδιος με τον Ανδρέα Παπανδρέου την είχαν χαράξει και παρά τις κάποιες διαφωνίες του συμφωνεί στις βασικές της επιλογές.

    Αντίδραση της Ν.Δ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος αντιδρώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Πάγκαλος στην Φλώρινα ,δήλωσε: "Αντί ο κ. Πάγκαλος να επιτίθεται χυδαία στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ας διασφαλίσει πρώτα ότι έχει τη στήριξη του κ. Σημίτη για τις απόψεις που εκφράζει".

    Στην ίδια δήλωση ο κ. Ρουσόπουλος ερωτά τον Πρωθυπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στη στράτευση γυναικών.

    [03] Αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές

    9/11/2003 3:12:00 μμ

    Την αισιοδοξία τους για το αποτέλεσμα των επομενων εκλογών εκφράζουν τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Κατερίνη εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αλλοπρόσαλλη και συντηρητική πολιτική. "Η Ελλάδα του 21 αιώνα είναι προοδευτική Ελλάδα και χρειάζεται προοδευτικές πολιτικές για να προχωρήσει μπροστά", υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι "το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι ένα μέλλον δίκαιο για όλους και αυτό όπως είπε δεν είναι κούφια υπόσχεση, αλλά δέσμευση".

    Τσοχατζόπουλος: ''Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές''

    Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές "αρκεί να θέλει" δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και προσθέτει ότι "σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να θέλει". Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται πολύ αισιόδοξος τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μη μειωθεί η διαφορά" με τη ΝΔ τους επόμενους μήνες, προβλέποντας μάλιστα ότι "ραγδαία θα είναι η μεταστροφή" και θα έχει "δική της δυναμική μέχρι την ημέρα των εκλογών". Εκτιμά επίσης ότι "η εκλογική μάχη θα δοθεί κύρια το πρώτο τετράμηνο της επόμενης χρονιάς" και όπως τονίζει "εκεί θα κριθούν τα πάντα στη χώρα". Και για αυτό πιστεύει ότι "από τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε και χρειάζεται όλοι να στρατευτούμε".

    Ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί "καταστροφή για το λαό" ενδεχόμενη επικράτηση της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, γιατί, όπως αναφέρει, "θα επανέλθουμε σε μια περίοδο όπου η κοινωνία θα συγκροτείται πλέον στη βάση των ατομικών συμφερόντων". Και παραπέμπει για συγκρίσεις στην τριετία 1990-93, όταν η χώρα είχε κυβέρνηση ΝΔ υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Παραπέμπει επίσης στην πολιτική που ακολουθούν συντηρητικά κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η κυβέρνηση Ραφαρέν στη Γαλλία και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι στην Ιταλία, οι οποίες "κατεδαφίζουν στην κυριολεξία το κοινωνικό κράτος".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστηρίζει ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με την εφαρμογή των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές, που διασφαλίζουν τη συνέχεια του κοινωνικού και κοινωνικού μοντέλου ανάπτυξης. Όπως τονίζει "η ΝΔ έχει άλλη φιλοσοφία και άλλες πολιτικές, στηρίζεται στην αγορά", και γι αυτό "δεν πρόκειται να καλύψει το θέμα της ασφάλειας του πολίτη, ούτε την προοπτική της εθνικής και περιφερειακής ανάπτυξης".

    Επίσης, απευθύνει πρόσκληση στον Κ. Λαλιώτη να συμμετάσχει στις εκλογές, λέγοντας ότι "είναι ανάγκη να είναι υποψήφιος στην τελευταία θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας όπως το ζήτησε".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές, ο υπουργός Ανάπτυξης τα χαρακτηρίζει "σενάρια σκοπιμότητας" και "πολύ κουτσομπολιό" και υπογραμμίζει ότι "το παιχνίδι είναι καθαρό. Ο κύβος ερρίφθη, πάμε σε εκλογές το Μάιο με τον Κ. Σημίτη".

    Παπαντωνίου: ''Ο Κ. Σημίτης είναι ηγέτης μακράς πνοής''

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου στη συνέντευξή του στο "Εθνος της Κυριακής", μίλησε και για τις πολιτικές εξελίξεις.

    Ερωτηθείς για τα σενάρια περί ανασχηματισμού παρέπεμψε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε διαψεύσει το ενδεχόμενο. Σχετικά με την ενδεχόμενη αποχώρηση του Κώστα Σημίτη προς άλλους ρόλους, απέκλεισε το γεγονός, επισημαίνοντας ότι ο Κώστας Σημίτης δεν ενδιαφέρεται για μια ευρωπαϊκή θέση. Ο κ. Παπαντωνίου σχολιάζοντας το θέμα Λαλιώτη υπογράμμισε ότι "στο ΠΑΣΟΚ δεν περισσεύει κανείς, και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι για να δώσουμε μαζί τη μάχη για τη νίκη το 2004".

    Ο κ. Παπαντωνίου, τόνισε ότι "ο Κώστας Σημίτης είναι ηγέτης μακράς πνοής και θα παραμείνει αργηγός του ΠΑΣΟΚ γιατί έχει ακόμα να προσφέρει".

    [04] Δεμένα τα πλοία

    9/11/2003 10:23:00 πμ

    Απαγορεύθηκε από τις 6 το πρωί ο απόπλους όλων των επιβατηγών και οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας προς τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν τα 9 μποφόρ.

    Από τη Δευτέρα αναμένεται σταδιακή επιδείνωση του καιρού με σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, ενώ στα μέσα της εβδομάδας δεν αποκλείεται να χιονίσει ακόμη και στην Πάρνηθα.

    [05] Απάντηση Ρέππα στη φραστική επίθεση Ερντογάν

    9/11/2003 3:08:00 μμ

    Η Τουρκία μόνο τον εαυτό της πρέπει να αιτιάται για τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας στη φραστική επίθεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα.

    Σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ουδέποτε θα δεχτεί στους κόλπους της μια χώρα, η οποία δεν σέβεται τις αρχές δικαίου και διατηρεί στρατεύματα κατοχής σε μια άλλη χώρα- μέλος της. Ο Ελληνας υπουργός αντέστρεψε επίσης τις κατηγορίες Ερντογάν λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αντί να αποδεχθεί τις ευθύνες της χώρας του, προσπαθεί ελλείψει επιχειρημάτων να παραπλανήσει με υπεκφυγές.

    [06] Ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ

    9/11/2003 6:42:00 μμ

    Δεν θα περιλαμβάνεται στην ανταλλαγή αιχμαλώτων, που συμφώνησε να προχωρήσει με την λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο σήμερα, o Λιβανέζος Σαμίρ Καντάρ ανακοινώθηκε από μέλος ης ισραηλινής κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον υπουργού Οικισμού Εφι Εϊτάμ, "ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι ο Σαμίρ Καντάρ δεν θα περιλαμβάνεται στην ανταλλαγή". Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χάσσαν Νασραλάχ είχε δηλώσει χθες ότι στην ανταλλαγή θα περιλαμβάνονται όλοι οι Λιβανέζοι που κρατούνται στο Ισραήλ και προειδοποίησε ότι μπορεί να μην γίνει εάν αυτός ο όρος δεν γίνει σεβαστός. Στο μεταξύ σοβαρό εμπόδιο για την έναρξη των ειρηνευτικών διαδικασιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, είναι η συμφωνία για μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση στην οποία τον έλεγχο σε θέματα ασφαλείας θα έχει ο Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ανώτερη ισραηλινή κυβερνητική πηγή.

    Με οριακή πλειοψηφία η απόφαση

    Μετά από οκτάωρη συζήτηση και με ψήφους 12 υπέρ και 11 κατά αποφάσισε νωρίτερα το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσει στην ανταλλαγή. Ο Σαρόν είχε καλέσει νωρίτερα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να υποστηρίξουν την συμφωνία λέγοντας ότι είναι στην εξουσία του να σώσει την ζωή ενός ισραηλινού υπηκόου "η να τον αφήσει να πεθάνει στην αιχμαλωσία".

    Η συμφωνία είχε συζητηθεί πολύ στο Ισραήλ επειδή όπως έγινε γνωστό περιλαμβάνει ένα ισραηλινό επιχειρηματία και έφεδρο συνταγματάρχη, τον Ελχαναν Τενενμπάουν και τις σορούς τριών ισραηλινών στρατιωτών που απήχθηκαν τον Οκτώβριο του 2000, αλλά όχι τον αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας Ρον Αραντ, που αγνοείται από το 1986 όταν το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στον Λίβανο.

    Εμπόδιο βλέπει το Ισραήλ τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση

    Όπως αναφέρει ''αυτή η κυβέρνηση διασφαλίζει ότι το τρομοκρατικό καρτέλ του Αραφάτ θα συνεχίσει να δεσπόζει στην παλαιστινιακή ζωή. Αυτό αποτελεί ένα κακό ξεκίνημα εάν θέλουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του "'οδικού χάρτη'". Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι δήλωσε ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο Αραφάτ στον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης και θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την Τετάρτη την έγκριση. Ωστόσο, ο Κορέι δεν κατάφερε να αποσπάσει από τον Παλαιστίνιο πρόεδρο τις εξουσίες για τα θέματα ασφαλείας.

    Στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι ο υποψήφιός του για το υπουργείο Εσωτερικών Νάσερ Γιουσούφ δεν θα έχει κάποια κυβερνητική θέση. Αντίθετα ο έμπιστος του Αραφάτ, Χάκαμ Μπαλάουι θα αναλάβει υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος σε θέματα αστυνομίας, πολιτικής άμυνας και προληπτικής ασφάλειας.

    Οι πέντε άλλες παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας θα εποπτεύονται από ένα εθνικό συμβούλιο που θα προεδρεύετε από τον Αραφάτ.

    [07] Ιαπωνία: Νίκη κυβερνητικού συνασπισμού

    9/11/2003 6:20:00 μμ

    Ξεπέρασε την απόλυτη πλειοψηφία των 241 βουλευτών στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία, ο υπό τον πρωθυπουργό Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι απερχόμενος τρικομματικός συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα. Από τα έξιτ πολς, που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα αμέσως μετά τον τερματισμό της ψηφοφορίας στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) φαινόταν ότι τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα συγκεντρώσουν από 250 μέχρι 278 έδρες στην αποτελούμενη από 480 έδρες Βουλή, από 287 που είχαν προηγούμενα.

    Λιγότερες έδρες για το κόμμα του Κουιζούμι

    Από τα ίδια έξιτ πολς προκύπτει ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουιζούμι θα έχει στην νέα Κάτω Βουλή 214 με 241 έδρες, από 247 που είχε προηγούμενα και αυτό ενδέχεται να αποτελέσει ένα πλήγμα για τον ίδιο την ώρα που προσπαθεί να προχωρήσει στην ατζέντα με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του.

    ''Εχω την αίσθηση ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα έχει πλειοψηφία από μόνο του'', δήλωσε στην τηλεόραση NHK ο Φούμιο Κιούμα ανώτερος αξιωματούχος του LDP.

    Ο Σίνζο Αμπε, ανώτερο στέλεχος στο ίδιο κόμμα εξέφρασε αμφιβολία για τις πιθανότητες του κόμματος να έχει την πλειοψηφία στη κάτω βουλή μόνο του. "Στη φάση αυτή το βλέπω πολύ δύσκολο" τόνισε σε συνέντευξη στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό (ΝΗΚ).

    Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα κυβέρνησε την Ιαπωνία για το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων 50 ετών.

    Ο Κουϊζούμι δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη συμμαχία με τους εταίρους του, το μικρό Συντηρητικό Κόμμα και το Νέο Κομέιτο ακόμη και εάν το δικό του κόμμα έχει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, επειδή η υποστήριξή τους, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας στη γερουσία (Ανω Βουλή).

    [08] Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Γεωργία

    9/11/2003 7:48:00 μμ

    Κλιμακώνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Γεωργία, όπου χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διανυκτέρευσαν έξω από το κοινοβούλιο στην Τιφλίδα, καταγγέλοντας τη νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στις 2 Νοεμβρίου και ζητώντας την παραίτηση του 75χρονου Προέδρου Σεβαρντνάτζε. Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές συρρέουν ώρα με την ώρα στην γεωργιανή πρωτεύουσα ενώ ήδη ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι πρακτικά εκτός ελέγχου. "Νομίζω ότι τίποτα το καλό δεν γίνεται εδώ αυτή την στιγμή και η κατάσταση είναι πρακτικά εκτός ελέγχου. Είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτη", ανέφερε προς τους δημοσιογράφους ο υπουργό Αμυνας της χώρας Νταβιντ Τεβζάντζε.

    Αρνείται να παραιτηθεί ο Σεβαρντνάντζε

    Σύμφωνα με τα τελευταία προσωρινά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα το προσκείμενο στον Πρόεδρο κόμμα "Για μία Νέα Γεωργία" προηγείται με 20,9%,ενώ το κόμμα της Ένωσης για Αναγέννηση της αντιπολίτευσης ακολουθεί με 19,6%.

    Ο Σεβαρντνάντζε, αντιμετωπίζοντας συνεχή πίεση για παραίτηση, αρνήθηκε να παραιτηθεί μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με ηγέτες της αντιπολίτευσης. "Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από πρόεδρος επειδή μερικοί πολιτικοί το ζήτησαν και επειδή μερικοί νεαροί με σημαίες φωνάζουν "έξω ο Σεβαρντνάντζε", μετέδωσε το Ιτάρ Τας από την Τιφλίδα.

    Ο ίδιος, μαζί με κορυφαίες θρησκευτικές προσωπικότητες έχουν κάνει έκκληση για ηρεμία μετά τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για εμφύλια σύρραξη.

    Η αστυνομία, που έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει χρήση δακρυγόνων, έχει αποκλείσει την προεδρική κατοικία και άλλα κυβερνητικά κτίρια και έχει στήσει οδοφράγματα σε όλη την χώρα για να εμποδίσει διαδηλωτές να ταξιδεύσουν με λεωφορεία προς την Τιφλίδα.

    [09] Μπάσκετ Α1 Ανδρών: Παναθηναϊκός-Αρης 84-74

    9/11/2003 7:11:00 μμ

    Την πέμπτη του νίκη μετά από έξι αγώνες πέτυχε σήμερα ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεπέρασε και το εμπόδιο του Αρη τον οποίο κέρδισε με 84-74 στα Πατήσια και πλέον βρίσκεται στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με 11 βαθμούς. Τα δεκάλεπτα: 23-19, 45-34, 65-55, 84-74 Ο Παναθηναϊκός ήταν αποφασισμένος να κάμψει την αντίσταση του Αρη που τον τελευταίο καιρό δεν τα πηγαίνει και πολύ καλά. Ετσι οι παίκτες του Ομπράντοβιτς ξεκίνησαν δυνατά τον αγώνα αλλά ο Αρης με τον Κόμματο πρώτο βιολί κατάφερε να διατηρηθεί κοντά στο σκορ (19-19) λίγο πριν το τέλος του δεκαλέπτου. Όμως ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να έχει τον Νίκο Χατζηβρέττα σε πολύ καλή μέρα (13 πόντους στο ημίχρονο) ενώ όλοι οι παίκτες βοηθούσαν επιθετικά.

    Από την άλλη πλευρά ο Αρης έβλεπε καλάθι μόνο με τους Κόμματο και Μπέιλι που έκλεισαν το ημίχρονο με 12 και 11 πόντους αντίστοιχα. Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα κύλησαν ακριβώς όπως στο πρώτο. Με τον Παναθηναϊκό δηλαδή να διατηρεί μια διαφορά 6-10 πόντων ενώ ο Μπατόστ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του και αποτέλεσε άξιο συμπαραστάτη του Χατζηβρέττα στην επίθεση της ομάδας.

    Το τελικό 84-74 κρίνεται δίκαιο για τον Παναθηναϊκό ενώ στον Αρη η εμφάνιση του Μπέιλι (20π.) ίσως αναγκάσει τον Βαγγέλη Αλεξανδρή να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο της αλλαγής του.

    [10] Ισόπαλοι 0-0 Πανιώνιος-Χαλκηδόνα

    9/11/2003 7:11:00 μμ

    Στο "μηδέν" έμειναν Πανιώνιος και Χαλκηδόνα στη Νέα Σμύρνη. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα σε αγώνα για την 10η ημέρα της Α' Εθνικής, με τους Νοεσμυρνιώτες να διατηρούν το εντός έδρας αήττητο και τους Νικαιώτες να μένουν χωρίς ήττα για έκτο σερί ματς. Στο πρώτο ημίχρονο, οι γηπεδούχοι είχαν την κατοχή της μπάλας, όμως κατάφεραν να απειλήσουν την εστία του Εμπέντε μόλις στα τελευταία λεπτά. Στο 44' ο Μάντζιος έκλεψε την μπάλα από τον Κατεμή, σούταρε αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το κάθετο δοκάρι της εστίας του Εμπέντε, ενώ στις καθυστερήσεις ο Πίνο έβγαλε τη σέντρα, όμως ο Μάντζιος δεν κατάφερε να στείλει με κεφαλιά την μπάλα στα δίκτυα της Χαλκηδόνας.

    Στο δεύτερο μέρος, ο Πανιώνιος προσπάθησε να πιέσει περισσότερο την άμυνα των "νεοφώτιστων". Η μοναδική αξιόλογη φάση έγινε στο 70', όταν ο Πίνο των γηπεδούχων βγήκε τετ α τετ με τον Εμπέντε, πλάσαρε αλλά ο τελευταίος απέκρουσε, σώζωντας την ομάδα του από βέβαιο κίνδυνο.

    Μέχρι το τέλος της αναμέτρησης δεν άλλαξε τίποτα, με αποτέλεσμα να παραμείνει το 0-0, σ' ένα ματς, που γρήγορα θα ξεχαστεί.

    [11] Επικράτησε το Αιγάλεω επί της Ξάνθης 2-1

    9/11/2003 7:04:00 μμ

    Το Αιγάλεω συνεχίζει την προέλαση στο φετινό πρωτάθλημα. Το συγκρότημα του Γιώργου Χατζάρα σε αγώνα για την 10η ημέρα της Α' Εθνικής, που έγινε στην Ξάνθη, επικράτησε 2-1 του ακριτικού συγκροτήματος και παρέμεινε σε τροχιά... Τσάμπιονς Λιγκ, αφού "έπιασε" (προσωρινά) στη δεύτερη θέση τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Αιγάλεω κατάφερε να πιάσει στον ύπνο το ακριτικό συγκρότημα, αφού μόλις στο 7ο λεπτό, ευτύχησε να πάρει κεφάλι στο σκορ όταν ο Νικολόπουλος μετά την πάσα ακριβείας του Αλεξόπουλου, από κοντά παραβίασε την εστία του Γκραντέλ (0-1). Το γκολ αυτό "αφύπνισε" το ακριτικό συγκρότημα, το οποίο πήρε τα ηνία, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να απειλήσει ουσιαστικά τους φιλοξενούμενους, μέχρι τουλάχιστον και τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

    Σε εκείνο το χρονικό σημείο όμως και συγκεκριμένα μετά την εκτέλεση φάουλ από τον Μπαϊκαρά, προκλήθηκε αναταραχή στην άμυνα του Αιγάλεω και ο Ζωγραφάκης που καιροφυλακτούσε δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει την μπάλα με πλασέ στα δίχτυα του Σιντιμπέ (1-1), ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ρόλο θεατή στη συνάντηση.

    Στο 55' ο Μπάρκογλου μπήκε στη θέση του Φωτάκη, μια αλλαγή που αποδείχθηκε χρυσή αφού τέσσερα λεπτά αργότερα, ο πρώτος με απευθείας εκτέλεση φάουλ από τα 30 μέτρα, έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του Γκραντέλ, δίνοντας προβάδισμα εκ νέου στο Αιγάλεω (1-2).

    Δέκα λεπτά αργότερα, η ομάδα των δυτικών προαστίων θα μπορούσε να "καθαρίσει" τη νίκη, όμως ο Γκραντέλ νίκησε στον τετ α τετ τον Νικολόπουλο, ενώ στο 73' η Ξάνθη είχε και αυτή τη δική της ευκαιρία, όμως από την κεφαλιά του Καζάκη η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

    [12] Πανηλειακός - ΟΦΗ ισόπαλοι 1-1

    9/11/2003 6:56:00 μμ

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Πανηλειακός και ΟΦΗ στον Πύργο. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 σε αγώνα για την 10η ημέρα της Α` Εθνικής, με τους μεν γηπεδούχους να μένουν για τρίτη σερί συνάντηση χωρίς νίκη, τους δε Κρητικούς να κατακτούν μόλις ένα βαθμό μετά από δύο συνεχόμενα "τρίποντα". Μπορεί ο ΟΦΗ να έχασε δύο καλές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ στο πρώτο 15λεπτο (πλασέ του Σολίς η μπάλα πάνω από το δοκάρι του Λιούρδη στο 5', σουτ του Ντεγιάνο απέκρουσε με δεύτερη προσπάθεια ο γκολκίπερ των γηπεδούχων στο 12'), όμως η ομάδα του Πύργου ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ.

    Στο 21' ο Δερμιτζόγλου εκτέλεσε κόρνερ, η μπάλα μετά την απομάκρυνση της από τους αμυντικούς του ΟΦΗ κατέληξε στον Μάρη και εκείνος με δυνατό σουτ παραβίασε την εστία του Χανιωτάκη δίνοντας προβάδισμα στον Πανηλειακό.

    Δύο λεπτά αργότερα, οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά σ' ένα δεύτερο τέρμα, όμως ο Θωμαϊδης αν και βρέθηκε σε πολύ καλή θέση δεν κατάφερε να στείλει με προβολή την μπάλα στα δίχτυα του ΟΦΗ, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να λήξει με 1-0.

    Στο 52', ο Πανηλειακός απείλησε και πάλι, όταν από τη σέντρα του Μαρκορά, ο Θωμαϊδης έπιασε το σουτ, η μπάλα πήγε στο οριζόντιο δοκάρι και πάνω στην γραμμή του τέρματος, πριν την μπλοκάρει σταθερά ο Χανιωτάκης, σώζωντας την ομάδα του από βέβαιο κίνδυνο.

    Οι Κρητικοί προς το τέλος ανέβασαν την απόδοσή τους και δεν άργησαν, 13 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου να φτάσουν στην ισοφάριση. Ο Ρουμπάκης έβγαλε σέντρα από τα αριστερά και ο Σοάρες αφού κέρδισε όλες τις εναέριες μονομαχίας έστειλε την μπάλα με καρφωτή κεφαλιά στα δίκτυα του Λιούρδη (1-1).

    [13] Τα αποτελέσμα της Β' Εθνικής

    9/11/2003 6:50:00 μμ

    Σε αγώνες για την 10η ημέρα του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Ποσειδών Νέων Πόρων-Λεβαδειακός 0-0

    Πανσερραϊκός-Πατραϊκός 0-0

    Κασσάνδρα-Εθνικός Αστέρας 3-2

    Απόλλων Αθηνών-Νίκη Βόλου 0-0

    Απόλλων Καλαμαριάς-Καλαμάτα 2-1

    Ατρόμητος Αθηνών-Εργοτέλης 2-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 10 αγώνες)

    Απόλλων Καλαμαριάς 24

    Κασσάνδρα 19

    Κέρκυρα (9αγ.) 18

    Εργοτέλης 16

    Απόλλων Αθηνών 13

    Λεβαδειακός (9αγ.) 12

    Πανσερραϊκός (9αγ.) 12

    Ποσειδών Ν.Π (9αγ.) 11

    Καλαμάτα 11

    Εθνικός Αστέρας (9αγ.) 10

    Νίκη Βόλου (9αγ.) 10

    Πατραϊκός 10

    Ατρόμητος Αθηνών 9

    Φωστήρας (5αγ.) 8

    Γιάννινα (9αγ.) 6

    Παναχαϊκή (8αγ.) 4

    [14] Εκφυλισμός των οστών, μετά τη θεραπεία για τον SΑRS

    9/11/2003 1:18:00 μμ

    Περίπου 50 αποθεραπευμένοι ασθενείς της άτυπης πνευμονίας στο Χονγκ Κόνγκ υποφέρουν από εκφυλισμό των οστών, που ενδεχομένως να οφείλεται στη θεραπεία στην οποία υποβλήθηκαν κατά του SΑRS, τόνισε ο πρόεδρος της υπηρεσιών ιατρικής βοήθειας Λιούνγκ Τσε Χουνγκ.

    Οι ιατρικές υπηρεσίες ήρθαν σε επαφή με 1500 θύματα της άτυπης πνευμονίας και ανακάλυψαν πως 50 από τους 500 που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις βρέθηκε πως πάσχουν από ασθένεια των οστών, δηλ. υπάρχει έλλειψη τροφοδοσίας, μόνιμα ή πρόσκαιρα, των οστών σε αίμα, γεγονός που προκαλεί φθορά του ιστού και συχνά σε αποσύνθεση του οστού. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτό το πρόβλημα ενδεχομένως οφείλεται στην αμφιλεγόμενη θεραπεία κατά του SARS που ακολουθήθηκε με βάση ένα αντίδοτο, τη ριμπαβιρίνη, και στεροειδή. Το Χονγκ Κονγκ υπήρξε η περιοχή που μετά την Κίνα επλήγη σοβαρότερα από τη νόσο της άτυπης πνευμονίας, με 1800 ασθενείς και 299 θανάτους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 November 2003 - 17:54:42 UTC