Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμο το μέλλον Ελλαδικής Εκκλησίας-Φαναριού
  • [02] Στη διακομματική το θέμα των εκτός σχεδίου περιοχών
  • [03] Στον εισαγγελέα το πόρισμα πτυχίων εξωτερικού από ΔIΚΑΤΣΑ
  • [04] Κυκλοφοριακά προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα
  • [05] Στην Αθήνα ο Γκεόργκι Παρβάνοφ
  • [06] Αγόρευση Μαρίας Δαλιάνη
  • [07] Καμπούλ: Έκρηξη κοντά σε γραφεία ανθρωπιστικών οργανώσεων
  • [08] Ιταλία: Έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα
  • [09] ΗΠΑ: Εκτελέσθηκε ψυχασθενής θανατοποινίτης
  • [10] Τουρκία: Απεργούν οι γιατροί στο δημόσιο τομέα
  • [11] Κολομβία: Δολοφονία 58 συνδικαλιστών μέσα στο 2003
  • [12] ''Λιτή'' η τελετή ανάληψης καθηκόντων του Σβαρτσενέγκερ
  • [13] Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι εγκύων γυναικών στο Ιράκ
  • [14] Να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το Ιράκ, ζητά η Συρία
  • [15] Μπους: Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα βρεθεί
  • [16] ΗΠΑ: ''Βελτιώνεται'' η ασφάλεια στο Ιράκ
  • [17] Πωλήθηκαν πίνακες του Μοντιλιάνι και του Λεζέ

    [01] Κρίσιμο το μέλλον Ελλαδικής Εκκλησίας-Φαναριού

    5/11/2003 8:28:00 πμ

    Kρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον των σχέσεων Ελλαδικής Εκκλησίας -Φαναριού. Για δεύτερη μέρα συνεδριάζει σήμερα η Ιεραρχία. Το Φανάρι επιμένει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τον τελικό λόγο στην συμπλήρωση του καταλόγου των υποψήφιων Μητροπολιτών των λεγόμενων 35 Νέων Χωρών. Αμφισβητεί τη νομιμότητα έγκρισης από το Φανάρι του καταλόγου των υποψηφίων μητροπολιτών των "Νέων Χωρών", ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, τονίζοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα και ο διάλογος με το Φανάρι. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 10 μητροπολίτες υπέγραψαν κείμενο υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης διακήρυξε πως είναι υπερήφανη για την εκκλησιαστική της αναφορά στον Οικουμενικό Θρόνο. Νέα παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δήλωσε πως η αποδοχή των αιτημάτων του Πατριαρχείου απαιτεί αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη σιωπή της ρίχνει λάδι στη φωτιά.

    "Η κυβέρνηση σέβεται τους διακριτούς ρόλους και θα αποφύγει οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα", επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να περιορίσει την πολυγλωσσία των στελεχών της.

    Σχετική είδηση: Διέξοδο στην κρίση αναζητά η Ιεραρχία

    [02] Στη διακομματική το θέμα των εκτός σχεδίου περιοχών

    5/11/2003 11:05:00 πμ

    Τη διακομματική επιτροπή θα απασχολήσει σήμερα το θέμα των εκτός σχεδίου περιοχών, προκειμένου να αποφανθεί επί της πρότασης της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής για παραίτηση του Δημοσίου από τις διεκδικήσεις του για τις περιοχές αυτές. Εάν η επιτροπή αποφανθεί θετικά, με τροπολογία που θα κατατεθεί, σύντομα στη Βουλή, θα μπορούν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας οι ιδιώτες που κατέχουν τις διεκδικούμενες εκτάσεις για 10 χρόνια και διαθέτουν νόμιμο τίτλο ή όσοι τις κατέχουν για 30 χρόνια και έχουν αποκτήσει δικαίωμα χρησικτησίας. Στο μεταξύ, αυτοψία στα ακίνητα ιδιοκτησίας Πατέρα, Ρέστη και Σάροουμαν πραγματοποιούν σήμερα συνεργεία της περιφέρειας Αττικής, για να διαπιστώσουν αν οι ιδιοκτήτες απομάκρυναν τις αυθαίρετες κατασκευές. Την Πέμτη, οι μπουλντόζες θα ξαναπιάσουν δουλειά στις παραλίες Αναβύσσου, Αλίμου και Βούλας. Παράνομες κρίθηκαν οι τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις ανάκλησης κατεδαφίσεων στο Λαγονήσι, σύμφωνα με τα πορίσματα του Σώματος Οικονομικών Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, για την υπόθεση της Ρουμπίνης Σταθέα.

    Καταλογίζονται ευθύνες

    Τα πορίσματα καταλογίζουν παράλληλα ευθύνες στην Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής και στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Οικονομίας.

    Το πόρισμά τους για την υπόθεση Σταθέα παρέδωσαν την Τρίτη στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Κ. Δαφέρμο οι επιθεωρητές, οι οποίοι κατ' εντολήν του ερεύνησαν την υπόθεση κατεδάφισης ιδιοκτησίας Δαμίρη στο 36ο χιλ. Αθηνών-Σουνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η Ρουμπίνη Σταθέα ανέστειλε νομίμως την κατεδάφιση διότι ο ιδιοκτήτης είχε δικαιωθεί από τη δικαιοσύνη.

    Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η εκλιπούσα θα μπορούσε να έχει αποτανθεί και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε οι ενέργειές της να είναι και τυπικά απολύτως καλυμμένες.

    Σχετική είδηση:

    Ευθύνες στη Σταθέα επιρρίπτει το πόρισμα

    [03] Στον εισαγγελέα το πόρισμα πτυχίων εξωτερικού από ΔIΚΑΤΣΑ

    Πηγή: NET 105,8 fm 5/11/2003 10:41:00 πμ

    Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα παραδοθεί στον εισαγγελέα το πόρισμα της έρευνας για τη μεγάλη απάτη με την αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού από το ΔIΚΑΤΣΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία για περίπου 15 απόφοιτους ιατρικών σχολών του εξωτερικού, καθώς και για στελέχη του ΔIΚΑΤΣΑ και ιδιώτες που μεσολαβούσαν για πλαστογράφηση διαγωνισμάτων.

    [04] Κυκλοφοριακά προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα

    5/11/2003 10:02:00 πμ

    Μετ' εμποδίων γίνονται οι μετακινήσεις προς τη Δυτική Ελλάδα. Κλειστό παραμένει το Ρίο-Αντίρριο, λόγω της απεργίας των ναυτεργατών. Κατά διαστάματα κλείνει η Εθνική οδός Ιτέας - Ναυπάκτου στο ύψος του Αγίου Νικολάου, για να αντληθούν 15 τόνοι υγρού προπανίου, που έχουν παραμείνει σε βυτιοφόρο το οποίο ανετράπη το βράδυ στην περιοχή. Τα δρομολόγια πορθμείων μεταξύ πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας διεξάγονται μόνο στη γραμμή Αιγίου-Αγίου Νικολάου Φωκίδας.

    [05] Στην Αθήνα ο Γκεόργκι Παρβάνοφ

    5/11/2003 8:41:00 πμ

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στη χώρα μας ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή, την Αλέκα Παπαρήγα, το Νίκο Κων/πουλο και την πρόεδρο του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου.

    [06] Αγόρευση Μαρίας Δαλιάνη

    5/11/2003 10:35:00 πμ

    Με την αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης του Σωτήρη Κονδύλη, Μαρίας Δαλιάνη, συνεχίζεται σήμερα η δίκη της 17 Νοέμβρη. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος προανακριτικά είχε ομολογήσει τη συμμετοχή του στην οργάνωση, ζήτησε την απαλλαγή του από τις επιμέρους πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται. Η συνήγορος υπεράσπισής του υποστήριξε ότι ο Κονδύλης έφυγε από την οργάνωση το 1996 χωρίς όμως να ξέρει ότι πρόκειται για την 17 Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι μετά την 48ωρη αποχή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το δικαστήριο δε συνεδρίασε την Δευτέρα και τη Τρίτη.

    [07] Καμπούλ: Έκρηξη κοντά σε γραφεία ανθρωπιστικών οργανώσεων

    5/11/2003 10:55:00 πμ

    Βόμβα εξερράγη σήμερα το πρωί κοντά στα γραφεία δύο διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στην Καμπούλ, δίχως να υπάρξουν θύματα, ανακοίνωσαν πηγές ανθρωπιστικών οργανώσεων στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί κοντά στα γραφεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων "Oxfam" και "Σώστε τα παιδιά" στη συνοικία Καρτ-ε-Σε, στη νοτιοδυτική Καμπούλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Oxfam. Από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της οργάνωσης "Σώστε τα Παιδιά", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η βομβιστική επίθεση συνέπεσε με την επίσκεψη στο Αφγανιστάν αντιπροσωπείας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που μετέβη σήμερα στο Μαζάρ -ι-Σαρίφ.

    [08] Ιταλία: Έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα

    5/11/2003 11:27:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Μια νέα τρομοκρατική οργάνωση οι "Εξεγερσιακοί αναρχικοί" ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος σε αστυνομικό τμήμα της Ρώμης, την Τρίτη. Το πακέτο εξερράγη με αποτέλεσμα ένας καραμπινιέρος να χάσει το ένα χέρι, ενώ οι γιατροί δίνουν μάχη για να σώσουν το δεύτερο άνω άκρο του.

    [09] ΗΠΑ: Εκτελέσθηκε ψυχασθενής θανατοποινίτης

    5/11/2003 8:47:00 πμ

    Ο ψυχασθενής, θανατοποινίτης Τζέιμς Γουίλι Μπράουν εκτελέσθηκε την Τετάρτη τα ξημερώματα με θανάσιμη ένεση σε φυλακές της Τζόρτζια, όπως ανακοινώθηκε από τις δικαστικές αρχές της αμερικανικής Πολιτείας. Ο 55χρονος Μπράουν είχε καταδικασθεί σε θάνατο για τον βιασμό και τη δολοφονία της Μπρέντα Τζάκσον, μιας "τόπλες" χορεύτριας στις 13 Μαΐου 1975, την οποία είχε γνωρίσει σε μπαρ στην Ατλάντα. Ο εκτελεσθείς έπασχε από παράνοια με σχιζοφρενικές τάσεις, μία πάθηση που διαγνώσθηκε 17 φορές σε σχετικές εξετάσεις, όμως η δικαιοσύνη απεφάνθη πως ήταν "ικανός" για να εκτελεσθεί. Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να του αποδώσει χάρη την τελευταία στιγμή πριν την εκτέλεσή του. Πρωτόδικα είχε καταδικασθεί σε θάνατο το 1981, όμως η απόφαση ανεστάλη το 1988 λόγω της πνευματικής του κατάστασης. Ο Μπράουν, που ισχυριζόταν ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στην παιδική του ηλικία, καταδικάστηκε σε θάνατο το 1988.

    58 θανατοποινίτες έχουν εκτελεσθεί από τις αρχές του 2003

    Επιφυλάξεις ως προς την ευστάθεια των ισχυρισμών του για σχιζοφρένεια, εξέφραζε ο αδελφός του.

    Το 2002 σε δηλώσεις του είχε χαρακτηρίσει τον αδελφό του "γιο του διαβόλου".

    Ο Μπράουν αρνήθηκε να κάνει τελευταίες δηλώσεις κι αρνήθηκε να προσευχηθεί προτού ξαπλώσει και του χορηγηθεί εναίσιμα η θανατηφόρα παραλυτική ουσία.

    Επισήμως δηλώθηκε νεκρός στις 03.32, ώρα Ελλάδος.

    Μαζί με τον Μπράουν, 58 είναι οι θανατοποινίτες που έχουν εκτελεσθεί στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC) στην Ουάσιγκτον.

    Αλλοι δύο πνευματικοί καθυστερημένοι θανατοποινίτες πρόκειται να εκτελεσθούν στις ΗΠΑ μέσα στον Νοέμβριο.

    Στις 7 του μηνός έχει προγραμματισθεί η εκτέλεση του Τζόζεφ Κιλ στη Βόρειο Καρολίνα για τον φόνο του πεθερού του και στις 14 του μηνός θα εκτελεσθεί στην ίδια Πολιτεία ο Τζον Ντένις Ντάνιελς για τον φόνο μίας γυναίκας.

    [10] Τουρκία: Απεργούν οι γιατροί στο δημόσιο τομέα

    5/11/2003 11:02:00 πμ

    Απεργούν σήμερα οι γιατροί που εργάζονται στο δημόσιο τομέα, στην Τουρκία, διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Την απεργία κήρυξε η Ένωση Τούρκων Ιατρών (TTB) με στόχο την αύξηση των αποδοχών των περίπου 20.000 γιατρών που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Λόγω της απεργίας παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Ρετσέπ Ακντάγκ απείλησε την Τρίτη τους απεργούς γιατρούς με πειθαρχικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει το δικαίωμα να κατεβαίνει σε απεργία.

    [11] Κολομβία: Δολοφονία 58 συνδικαλιστών μέσα στο 2003

    5/11/2003 8:53:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Πενήντα οκτώ συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν μέσα στο 2003 στην Κολομβία, ανακοίνωσε την Τρίτη, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, η σοσιαλδημοκρατική CUT. Την ίδια περίοδο 130 συνδικαλιστές συνελήφθησαν στην πετρελαιοπαραγωγό επαρχία Αραούκα κι άλλοι 600 εξαναγκάσθηκαν, μέσω απειλών από ένοπλες ομάδες, να μετακομίσουν σε άλλη περιοχή, ή να αυτοεξορισθούν στο εξωτερικό, προστίθεται στο ίδιο έγγραφο. Τα νέα στοιχεία της CUT ανεβάζουν στους 513 τον αριθμό των δολοφονηθέντων συνδικαλιστών στην Κολομβία από το 2000 (148 τον περασμένο χρόνο, 191 το 2001, 116 το 2000, και 58 αυτόν τον χρόνο). ''Οι δολοφονίες συνδικαλιστών δεν σταμάτησαν να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες'', καταγγέλλει στο ανακοινωθέν της η CUT.

    [12] ''Λιτή'' η τελετή ανάληψης καθηκόντων του Σβαρτσενέγκερ

    5/11/2003 8:44:00 πμ

    Η τελετή για την ανάληψη των καθηκόντων του κυβερνήτη της της Καλιφόρνια από τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Νοεμβρίου, θα είναι λιτή, αφ' ενός εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Πολιτείας κι αφ'ετέρου λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος κυβερνήτη. Η τελετή, κατά την οποία ο εκλεγείς στις 7 Οκτωβρίου κυβερνήτης Σβαρτσενέγκερ θα δώσει όρκο, ''πρόκειται να είναι πολύ λιτή, χωρίς καμία τυμπανοκρουσία'', τόνισε ο Ρομπ Στάτζμαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. ''Αυτό φαίνεται πρέπον δεδομένου του ελλείμματος'' στον προϋπολογισμό της Καλιφόρνια.

    [13] Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι εγκύων γυναικών στο Ιράκ

    5/11/2003 11:32:00 πμ

    Ο αριθμός των ιρακινών γυναικών που πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό, πρακτικώς έχει τριπλασιασθεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1989 και 2002, αναφέρουν τα στοιχεία έρευνας που κοινοποίησε την Τρίτη, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών, για τον Πληθυσμό (UNFPA). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2002 καταγράφηκαν 310 θάνατοι για κάθε 100,000 γεννήσεις, έναντι 117 θανάτων ανά 100,000 γεννήσεις το 1989, τονίζεται στην έρευνα, η οποία επισημαίνει πως οι αιτίες γι'αυτήν την αύξηση είναι πολυποίκιλες. Η έλλειψη συνθηκών ασφαλείας εν γένει, οι δυσλειτουργίες στα συστήματα επικοινωνιών και μεταφοράς, έχουν δυσχεράνει την πρόσβαση των γυναικών στις ιατρικές υπηρεσίες. Επί του παρόντος το 65% των γυναικών γεννά στο σπίτι του, χωρίς την παραμικρή ιατρική βοήθεια.

    Πάσχουν από αναιμία κι άλλες σοβαρές ασθένειες

    Επίσης τα ίδια τα νοσοκομεία έχουν υποστεί ζημιές, τα φάρμακα ελλείπουν και δεν υπάρχει κανονική παροχή ύδατος και ηλεκτρικού, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

    Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προσθέτει πως οι ιρακινοί γιατροί στερούνται πληροφόρησης για τις επιστημονικές προόδους στους τομείς τους, εξαιτίας του εμπάργκο που έχει επιβληθεί επί σχεδόν μία δεκαετία.

    ''Υπάρχει η ιατρική υποδομή, αλλά έχει ανάγκη να βελτιωθεί και να εκσυγχρονισθεί'', τονίζεται στην έρευνα, η οποία υπογραμμίζει πως μόνον το 60% των γυναικών έχουν την πολυτέλεια να παρακολουθούνται ιατρικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όταν το 1996 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 78%.

    Ποσοστό μεταξύ του 50 και του 70% των εγκύων γυναικών πάσχουν από αναιμία κι άλλες σοβαρές ασθένειες, προστίθεται στην έρευνα.

    [14] Να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από το Ιράκ, ζητά η Συρία

    5/11/2003 11:28:00 πμ

    Η Συρία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσυρθούν από το Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα των τρομοκρατικών επιθέσεων προέκυψε μετά την αμερικανική κατοχή της χώρας. "Το πρόβλημα είναι η Αμερική, όχι η Συρία. Η Αμερική πρέπει να είναι πιο αντικειμενική, γιατί όταν εισέβαλε στο Ιράκ δεν υπήρχε τρομοκρατία και τώρα υπάρχει πρόβλημα τρομοκρατίας και Αλ Κάιντα. Η υπόθεση έχει τώρα αλλάξει, από τα όπλα μαζικής καταστροφής και της ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος, καταλήξαμε στο καινούργιο πρόβλημα της τρομοκρατίας", τόνισε η εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών, Μπάσρα Κανφάνι, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ασαρκ Αλ Αουάσατ. Επιπλέον, η Κανφάνι τόνισε ότι η Συρία θα αμυνθεί αν το Ισραήλ εξαπολύσει νέα επίθεση στο συριακό έδαφος. "Αν επαναληφθεί η επίθεση έχουμε το νόμιμο δικαίωμα της αυτοάμυνας με κάθε μέσο", τόνισε η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ.

    ''Δεν συμφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες η παραμονή τους''

    "Η Αμερική πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα που λέει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο στο Ιράκ", τονίζει η Κανφάνι.

    "Πρέπει να παραδώσουν την εξουσία σε άλλες πλευρές που η συμπεριφορά τους είναι πιο αποδεκτή στους Ιρακινούς και να οδηγήσουν το Ιράκ πλησιέστερα προς την απόκτηση της ανεξαρτησίας του και τη διεξαγωγή εκλογών", τόνισε η εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών και πρόσθεσε:"Τότε τα προβλήματα θα τελειώσουν".

    [15] Μπους: Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα βρεθεί

    5/11/2003 10:47:00 πμ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, προειδοποίησε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν θα βρεθεί, ενώ η ανασφάλεια αυξάνεται στο Ιράκ, με τους αντάρτες να εξαπολύουν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα επίθεση με στόχο το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη. ''Θα τον βρούμε',' τόνισε ο πρόεδρος Μπους αναφερόμενος στον Σαντάμ Χουσεΐν, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Καλιφόρνιας. Ερωτηθείς για τον θάνατο των 16 στρατιωτών από την κατάρριψη του ελικοπτέρου Σινούκ στη Φαλούτζα, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά τόνισε ότι οι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους για ''μια ευγενική υπόθεση που είναι η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών''. ''Είμαστε σε πόλεμο και οι Αμερικανοί δεν πρέπει να ξεχνούν τα μαθήματα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Είμαστε πάντα ευάλωτοι'', τόνισε ο Μπους.

    [16] ΗΠΑ: ''Βελτιώνεται'' η ασφάλεια στο Ιράκ

    5/11/2003 10:41:00 πμ

    "Είναι οι ξένοι τρομοκράτες εκείνοι που δημιουργούν ένα κλίμα τρόμου. Εκείνο που τρέμουν περισσότερο οι τρομοκράτες είναι η ελευθερία. Δεν χρειάζονται πολλοί για να πραγματοποιηθεί μία τρομοκρατική επίθεση. Όμως αυτό αρκεί για να σκιάσει τη γενική εικόνα", τόνισε την Τρίτη ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς. Σύμφωνα με τον Γούλφοβιτς, έχει σημειωθεί πρόοδος για την ειρήνευση στη χώρα, παρά την αύξηση των αμερικανικών απωλειών και τόνισε ότι, τώρα, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη συμμετοχή περισσοτέρων Ιρακινών στην άμυνα της χώρας. Επιπλέον, ο Αμερικανός υφυπουργός ανέφερε πως οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι Ιρακινοί επιθυμούν να παραμείνουν οι Αμερικανοί στη χώρα τους "για όσο καιρό χρειασθεί", δίχως όμως να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη δημοσκόπηση ή έρευνα που να στηρίζει τη θέση του αυτή, την οποία εξέφρασε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου αφιερωμένου στην αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, το οποίο διεξήχθη στην Ουάσιγκτον.

    ''Σκιάζεται η 'μεγαλύτερη εικόνα' της επιτυχίας''

    Μία έρευνα που είχε δημοσιευθεί στις 23 Οκτωβρίου, απεδείκνυε πως το 30% των Ιρακινών επιθυμούν την παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων, έναντι ενός 10% που προτιμούσε την αποχώρησή τους.

    Ο Πολ Γούλφοβιτς, επέρριψε ευθύνες σε έναν μικρό αριθμό υποστηρικτών του Σαντάμ Χουσεΐν για τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων και πρόσθεσε: "Ξένοι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες φόβου. Η ελευθερία είναι αυτό που φοβίζει τους τρομοκράτες".

    "Δεν χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση. Είναι αρκετοί όμως για να χάσουμε το 'δάσος'", δήλωσε ο ίδιος.

    Πρόσθεσε ότι τα βίαια αυτά επεισόδια αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη που δεν βλέπει "τη μεγαλύτερη εικόνα" της επιτυχίας. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές δυνάμεις δέχονται πλέον επιθέσεις σε καθημερινή βάση.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος επέκρινε επίσης την κάλυψη των ιρακινών γεγονότων από το αραβικό δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, που "εκκρίνει δηλητήριο και ψεύδεται μέρα τη μέρα, πράγμα που είναι δύσκολο να πολεμηθεί".

    Επιπλέον, ο Γούλφοβιτς, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ο αρχιτέκτονας της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, αναφέρθηκε σε μια λίστα επιτευγμάτων των Αμερικανών στο Ιράκ.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι στα σημαντικά επιτεύγματα συγκαταλέγονται η πρόσληψη 100.000 Ιρακινών στις δυνάμεις ασφαλείας, η θέσπιση ενός νέου συστήματος απονομής δικαιοσύνης και η ελευθερία του Τύπου.

    Στο μεταξύ, δύο δικαστές που ερευνούσαν υποθέσεις αξιωματούχων του Σαντάμ, δολοφονήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ιράκ.

    [17] Πωλήθηκαν πίνακες του Μοντιλιάνι και του Λεζέ

    5/11/2003 10:05:00 πμ

    Πίνακας του Μοντιλιάνι

    σε μουσείο του Παρισιού

    Δύο έργα, το "Γυμνό ξαπλωμένο (στην αριστερή πλευρά) του Αμεντέο Μοντιλιάνι, και το "Γυναίκα με κόκκινα και πράσινα" του Φερνάν Λεζέ, έσπασαν κάθε ρεκόρ προηγούμενης πώλησης δημιουργιών των ζωγράφων τους, κατά τη χθεσινοβραδυνή δημοπρασία του Οίκου Κρίστις της Νέας Υόρκης. Οι πωλήσεις, που περιελάμβαναν 43 έργα, απέφεραν συνολικά 117 εκατ. δολάρια, και μόλις το 17% από τα δημοπρατηθέντα έργα (δηλ μόνο έξι) δεν ξεπέρασαν το όριο της εκτιμώμενης τιμή τους. Το 66% των έργων πήγε σε Αμερικανούς, 28% σε ευρωπαίους αγοραστές και το 3% σε Ασιάτες. Ο Μοντιλιάνι κατακυρώθηκε για 26,887,500 δολάρια σε έναν άγνωστο αγοραστή. Η προηγούμενη μεγαλύτερη τιμή που είχε κατακυρωθεί σε έργο του ιταλού καλλιτέχνη ήταν 16,777,500 δολάρια για το "Γυμνό καθισμένο σε ντιβάνι (Η ωραία Ρωμαία)", που είχε πωληθεί από τον οίκο Σόθμπις τον Νοέμβριο του 1999. Ο πίνακας του Λεζέ πωλήθηκε για 22.407,500 δολάρια, μία τιμή που επίσης αποτελεί ρεκόρ για το 'κασέ' του μεγάλου γάλλου ζωγράφου.

    Το προηγούμενο ανήκε στον πίνακα "Μηχανή", που είχε πωληθεί από το Κρίστις της Ν. Υόρκης τον Νοέμβριο του 2001 έναντι 16,636,000 δολαρίων.

    Το έργο, "Γυναίκα με κόκκινα και πράσινα" φιλοτεχνήθηκε το 1914 και θεωρείται το απώγειο της κυβιστικής περιόδου του ζωγράφου.

    Αποκτήθηκε κι αυτό από άγνωστο συλλέκτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 November 2003 - 10:27:46 UTC