Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλοιό απεργιακό
  • [02] Σήμερα η πιο κρίσιμη ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου
  • [03] Ανακαινισμένος ο σταθμός Καλλιθέας του ΗΣΑΠ
  • [04] Δυο τροχαία με θύματα ανήλικους
  • [05] Ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης στο ΠΑΣΟΚ
  • [06] Φρένο από το ΣτΕ στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας
  • [07] Ινδονησία: Και Ευρωπαίοι θύματα των φονικών πλημμύρων
  • [08] Γαλλία: Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία
  • [09] Βοήθεια 2,22 δισ. δολαρίων από ΗΠΑ προς Ισραήλ
  • [10] Αδικαιολόγητος ο πόλεμος επαναλαμβάνουν οι Έλληνες
  • [11] Νέα έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη με ένα νεκρό
  • [12] Καταγγελίες για βασανιστήρια από τους Αμερικανούς
  • [13] Η Ιαπωνία στέλνει αναγνωριστική δύναμη 150 αντρών
  • [14] ''Αλμα'' στο έλλειμμα του προϋπολογισμού
  • [15] Τίτλοι ιδιοκτησίας για αμφισβητούμενες εκτάσεις σε ιδιώτες

    [01] Σε κλοιό απεργιακό

    4/11/2003 11:01:00 πμ

    Ενσωμάτωση επιδομάτων στον βασικό μισθό διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ με την 24ωρη απεργία που πραγματοποιεί σήμερα. Η κυβέρνηση απαντά με την κατάθεση στη Βουλή του νέου μισθολογίου. Προβλέπει αυξήσεις 6,4% και εισαγωγικό μισθό 590 ευρώ έναντι 1.050 που διεκδικούν οι υπάλληλοι. Λόγω της απεργίας οι συναλλαγές σε δήμους και νομαρχίες, πραγματοποιούνται μετ' εμποδίων. Απεργούν και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας, oπότε αναμένονται προβλήματα στις πτήσεις. Κλειστά είναι για 2η ημέρα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα ιατρεία του ΙΚΑ και τα νοσοκομεία. Την αποχή από τα καθήκοντα τους συνεχίζουν οι δικηγόροι, οι εργαζόμενοι στο Ρίο-Αντίρριο και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στον απεργιακό χορό μπήκαν ξανά οι γεωτεχνικοί. Συλλαλητήριο των δημοσίων υπαλλήλων αυτή την ώρα στην πλατεία Κοραή.

    ''Παραλύει'' το δημόσιο

    Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο διεκδικούν τερματισμό των πολιτικών λιτότητας, καθιέρωση νέου μισθολογίου με βασικό μισθό 1.050 ευρώ και ενσωμάτωση των βασικών επιδομάτων, ένταξη ορισμένων κλάδων του δημοσίου στα βαρέα και ανθυγιεινά, κατάργηση του νόμου για την μερική απασχόληση και άμεση καταβολή των αναδρομικών για το οικογενειακό επίδομα.

    Το απεργιακό ραντεβού των δημοσίων υπαλλήλων στην Αθήνα είναι στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα και άλλες μεγάλες πόλεις.

    Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Πολιτική Αεροπορία, για τον λόγο αυτό η ''Ολυμπιακή'' και η ''Aegean'' τροποποίησαν και ακύρωσαν 22 πτήσεις του εσωτερικού.

    Αλλοι εμμένουν, άλλοι επανέρχονται με νέο γύρο κινητοποιήσεων

    Με προσωπικό ασφαλείας, λειτουργούν τα νοσοκομεία, λόγω της 24ωρης απεργίας των γιατρών, αλλά και των κινητοποιήσεων των νοσηλευτών και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Παράλληλα, συνεχίζουν σήμερα την 48ωρη απεργία και οι γιατροί του ΙΚΑ.

    Αδεια και τα δικαστήρια, καθώς συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα την 48ωρη απόχη από τα καθήκοντα τους οι δικηγόροι.

    Με σχετική επιτυχία άρχισε τη Δευτέρα η Β΄ φάση των απεργιακών κινητοποιήσεων των γεωτεχνικών (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, ιχθυολόγοι, γεωλόγοι) που υπηρετούν στο δημόσιο. Βασικό αίτημα παραμένει το ίδιο που είναι η χορήγηση επιδόματος 400 ευρώ. Η διατύπωση του αιτήματος είναι διαφορετική για να αντιμετωπιστεί η δικαστική απόφαση, με την οποία η προηγούμενη απεργία τους είχε κριθεί καταχρηστική. Η απεργία των γεωτεχνικών αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα σε θέματα υγείας και ελέγχων στην αγορά, όπως επίσης και πιέσεις στις εξαγωγές, εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η νέα κινητοποίηση των γεωτεχνικών έχει εναλλασσόμενη μορφή, από απεργία (Τρίτη-Τετάρτη) σε ιδιότυπη αποχή (Πέμπτη-Παρασκευή) και πάλι απεργία το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Την ίδια ώρα, την απεργία συνεχίζουν για άλλη μια ημέρα σήμερα οι υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του.

    Τις κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι υπάλληλοι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Επίσης την 48ωρη απεργία τους ολοκληρώνουν σήμερα οι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές και διδάσκοντες στα φροντιστήρια.

    Κλειστό το Ρίο-Αντίρριο, απίστευτη ταλαιπωρία οδηγών

    Μόνο μέσω της πορθμειακής γραμμής Αιγίου-Αγίου Νικολάου Φωκίδας διεξάγονται τα δρομολόγια των πορθμείων από την Πελοπόννησο προς τη Στερεά Ελλάδα και αντίστροφα, αφού παραμένουν δεμένα τα φέρρι-μποτ της γραμμής Ρίου-Αντιρρίου, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτεργατών, που ζητούν αυξήσεις σε μισθό και εφάπαξ.

    Η συνάντησή τους με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Πασχαλίδη, το βράδυ της Δευτέρας απέβη άκαρπη και οι εργαζόμενοι στα πορθμεία Ρίου-Αντιρρίου δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν τη θέση τους μόλις πάρουν εγγράφως τις απαντήσεις του υπουργείου στα αιτήματά τους.

    Από το Αίγιο, όπου έχουν σχηματιστεί από νωρίς το πρωί μεγάλες ουρές οχημάτων, τα δρομολόγια διεξάγονται στις 7.30, 10.30, 13.30 και 17.00, ενώ από τον Αγιο Νικόλαο στις 8.30, 12.00, 15.30 και 18.00.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Εβδομάδα απεργιών - Εβδομάδα ταλαιπωρίας...

    [02] Σήμερα η πιο κρίσιμη ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου

    4/11/2003 11:02:00 πμ

    Θερμό τριήμερο αρχίζει, που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον των σχέσεων Ελλαδικής Εκκλησίας-Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συνεδριάζει από σήμερα η Ιεραρχία η οποία θα εξετάσει τη νέα πρόταση διεξόδου από την κρίση με το Φανάρι, στην οποία κατέληξε ομόφωνα τη Δευτέρα η Ιερά Σύνοδος. Το Φανάρι εμμένει αταλάντευτα στη θέση ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τον τελικό λόγο στην συμπλήρωση του καταλόγου των υποψήφιων Μητροπολιτών των λεγόμενων Νέων Χωρών, ενώ αντίθετα η Εκκλησία της Ελλάδας προτείνει η τελική έγκριση να γίνεται από την Ιεραρχία της Ελλάδας σύμφωνα με τον καταστατικό της χάρτη.

    Αντιδράσεις από την παρέμβαση Μητσοτάκη

    Εν τω μεταξύ, σκληρή απάντηση στις νέες δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της ΝΔ έδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο που χαρακτήρισε ύβρεις τις απόψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περί πολιτικών και εθνικών παραμέτρων στην αντιπαράθεση των δυο Εκκλησιών, και ότι με το υφιστάμενο εκκλησιαστικό καθεστώς η Ελλάδα μοιράζεται στα δύο.

    Για "ευθεία παρέμβαση υπέρ της μιας πλευράς που ρίχνει λάδι στη φωτιά" έκανε λόγγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Οι δηλώσεις πολιτικών παραγόντων ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν συμβάλλουν στην καταλογή που απαιτείται για την αντιμετώπιση της εκκλησιαστικής διαμάχης. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι η σωφροσύνη και η περίσκεψη δεν επιτρέπουν τη μετατροπή αυτής της εκκλησιαστικής διαμάχης σε πολιτική και κομματική. Ακόμη τόνισε ότι οι δύο κορυφαίοι θεσμοί οφείλουν να τελούν εν ειρήνη και επισήμανε πως η πράξη του ΄28 μπορεί να αποτελέσει το έδαφος γιά τη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου.

    [03] Ανακαινισμένος ο σταθμός Καλλιθέας του ΗΣΑΠ

    Πηγή: NET 105,8 fm 4/11/2003 11:28:00 πμ

    Εγκαινιάστηκε το πρωί παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο ανακαινισμένος σταθμός Καλλιθέας του ΗΣΑΠ. Με την ανακαίνιση των σταθμών του, ο ΗΣΑΠ παύει να είναι ο φτωχός συγγενής του Μέτρο της Αθήνας και αναβαθμίζεται ώστε να αποτελέσει ενιαίο σύστημα μέσων σταθερής τροχιάς, το οποίο σε συνδυασμό με το τραμ και τον προαστιακό που θα είναι έτοιμα σε ένα περίπου χρόνο θα εξυπηρετούν 3,5 εκατ. επιβάτες ετησίως δήλωσε ο υπ. μεταφορών Χρήστος Βερελής. Ήδη με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ εξυπηρετούνται 1,5 εκατ. επιβάτες το χρόνο και σε αυτό έχει βοηθήσει η επέκταση των λεωφορειοδρόμων, τόνισε ο υπουργός. Ο Κώστας Σημίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "τέτοια έργα αναβαθμίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    [04] Δυο τροχαία με θύματα ανήλικους

    4/11/2003 11:22:00 πμ

    Ενας ανήλικος οδηγός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου έχασε τη ζωή του, ενώ ένας 20χρονος τραυματίστηκε βαριά όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε σταθμευμένο τρακτέρ, στην Κομοτηνή. Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στον οικισμό Ροδίτης της Κομοτηνής και σύμφωνα με την αστυνομία το πιο πιθανό είναι ότι το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο άτυχος ανήλικος δεν ήταν δικό του. Το μοιραίο όχημα ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε πάνω στο σταθμευμένο τρακτέρ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 17χρονος οδηγός και να τραυματιστεί σοβαρά ο 20χρονος επιβάτης.

    Στην Χαλκιδική

    Δεκαοκτάχρονος οδηγός μοτοσικλέτας έχασε τη ζωή του και ένας συνομήλικός του τραυματίστηκε βαριά σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο 52ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης - Ιερισσού Χαλκιδικής.

    Νεκρός είναι ο Γιάννης Χαριστάς, κάτοικος στη ζωή Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε ο συνομήλικος και συγχωριανός του, επιβάτης στη μοτοσικλέτα Γιάννης Λαγογιάννης.

    Σύμφωνα με την τροχαία η μοτοσικλέτα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε μετωπικά με ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ρηγίνος Ρήγας, 52 ετών, κάτοικος Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής.

    [05] Ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης στο ΠΑΣΟΚ

    Πηγή: ΝΕΤ 4/11/2003 10:45:00 πμ

    Σύσκεψη με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, με ζητούμενο την επικοινωνία και τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια. Εν τω μεταξύ, ανοιχτή πρόσκληση συστράτευσης σε όλα τα στελέχη επανέλαβε μετά το Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Χ. Πρωτόπαπας και πρόσθεσε ότι είναι στο χέρι τους να την αξιοποιήσουν. Να προσκαλέσουν αυτούς που λείπουν, δεν έχω φύγει, είμαι διαχρονικά παρών, δηλώνει σήμερα στην "Ελευθεροτυπία" ο Κ. Λαλιώτης. Δεν θέλω αξιώματα- προσθέτει- ούτε κανένα ρόλο. Τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε χθες ο συντονιστής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος Θ. Πάγκαλος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι απείρως καλύτερη από προηγούμενες. Κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και πως ο κ. Σημίτης θα ηγηθεί του κινήματος στις επερχόμενες εκλογές.

    Βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ

    Την ανάδειξη της συνέπειας των προγραμματικών δηλώσεων του ΠΑΣΟΚ θα προβάλει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Ο συντονιστής εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι οι πολίτες ψηφίζουν μετά από σύγκριση και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει περισσότερο από το 85% των προγραμματικών δεσμεύσεων και έχει πραγματοποιήσει τεράστιο έργο στη χώρα το οποίο πρέπει να αναδειχθεί και περιφερειακά.

    Λαλιώτης: ''Δεν έχω λόγο να επανακάμψω''

    Ο κ. Πάγκαλος φαίνεται ότι αναμένει κάποια κίνηση εκ μέρους του Κώστα Λαλιώτη.

    Σύμφωνα, όμως, με δηλώσεις του Κώστα Λαλιώτη στην εφημερίδα "Τα ΝΕΑ" της Δευτέρας ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι δεν έχει λόγο να επανακάμψει υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι "δεν πρόκειται να επιστρέψει γιατί δεν θεωρεί ότι έχουν αρθεί οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική".

    Ο κ. Λαλιώτης, που έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Πάγκαλο, πιστεύει ότι δεν έχει κανένα λόγο να επανακάμψει υπό τις παρούσες συνθήκες στη Χαριλάου Τρικούπη, και μάλιστα αναλαμβάνοντας έναν ρόλο τον οποίο "αυτοδικαίως" αναλάμβανε στο παρελθόν. Και αποσυνδέει εντελώς την άρνηση αυτή με την υλοποίηση κάποιων όρων, όπως για παράδειγμα την τοποθέτησή του στην 12η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. "Κάποια πράγματα πρέπει να είναι αυτονόητα" υποστηρίζει.

    [06] Φρένο από το ΣτΕ στην τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

    4/11/2003 10:27:00 πμ

    Κατά της απόφαση της πολιτείας, με την οποία παραχωρήθηκε σε ιδιωτική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, άδεια για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον Βύρωνα Αττικής, απεφάνθη το Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το σκεπτικό, στο οποίο βασίστηκε η ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου, στηρίζεται στο ότι η νομοθεσία, που βρίσκεται σε ισχύ από το 1992, απαιτεί την σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων καθώς και την έκδοση υπουργικής απόφασης για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού από την ακτινοβολία των κεραιών. Όμως, το Δ΄ Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου επί του θέματος έχει κρίνει το αντίθετο. Το όλο θέμα παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [07] Ινδονησία: Και Ευρωπαίοι θύματα των φονικών πλημμύρων

    4/11/2003 11:00:00 πμ

    Αρκετοί Ευρωπαίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των 72 ανθρώπων που έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής ότι έχασαν τη ζωή τους από τις σαρωτικές πλημμύρες στη βόρεια Σουμάτρα της Ινδονησίας, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 170. Αν και εξακολουθεί να επικρατεί μία κάποια σύγχυση ως προς την εθνικότητα των ξένων υπηκόων που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε τεράστιους όγκους νερού, μέχρις στιγμής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έχουν αναγνωριστεί τα πτώματα δύο Γερμανών ηλικίας 20 και 26 χρόνων, ενός Ολλανδού 30 χρόνων και ενός επίσης 30χρονου Αυστριακού. Ένας πέμπτος αλλοδαπός, ηλικίας 63 ετών, από τη Σιγκαπούρη, είναι επίσης μεταξύ των θυμάτων.

    Υπερχείλιση ποταμού σε τουριστική περιοχή κόστισε τη ζωή σε δεκάδες

    Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ενός ποταμού ο οποίος κατέκλυσε κυριολεκτικά μία τουριστική περιοχή του νησιού.

    Εχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 72 ανθρώπων, στην πόλη Μπαχορόκ, όπου τα φράγματα υποχώρησαν από την ορμή των υδάτων, με αποτέλεσμα να σαρωθούν σπίτια και τουριστικές εγκαταστάσεις.

    Σύμφωνα με τον συντονιστή των συνεργείων διάσωσης πρόκειται για μία από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές, αυτού τού είδους, που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ινδονησία.

    Παράλληλα αγνοείται η τύχη άλλων 98 ανθρώπων οι οποίοι εκφράζονται φόβοι ότι έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους.

    Αιτία του φαινομένου, όπως καταγγέλλουν οι τοπικοί υπεύθυνοι, είναι η ασύδοτη αποψίλωση των δασών.

    Οι καταστροφικές πλημμύρες είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ινδονησία, κυρίως στην Ιάβα και τη Σουμάτρα στην περίοδο των βροχών.

    Το Φεβρουάριο του 2002, περίπου 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που έπληξαν την πρωτεύουσα Τζακάρτα, και 330.000 κάτοικοί της είχαν μείνει άστεγοι.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Σφοδρές πλημμύρες στην Ινδονησία

    [08] Γαλλία: Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία

    4/11/2003 11:46:00 πμ

    Πέντε Βρετανοί που πιστεύεται ότι ανήκουν σε δίκτυο υποστήριξης του "Πραγματικού IRA" συνελήφθησαν σήμερα στο Κοτ Ντ' Αρμόρ ,στη δυτική Γαλλία. Οι συλλήψεις ακολούθησαν τον εντοπισμό αποθήκης όπλων και πυρομαχικών στο Σέιν Μαριτίμ, σύμφωνα τη γαλλική αστυνομία. Την ευθύνη για την όλη επιχείρηση είχε η γαλλική αστυνομία σε συνεργασία με την Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ο "Πραγματικός IRA" είναι μία σκληροπυρηνική ομάδα που αποχώρησε από τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό και θεωρείται μία από τις κύριες απειλές για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία.

    [09] Βοήθεια 2,22 δισ. δολαρίων από ΗΠΑ προς Ισραήλ

    4/11/2003 11:12:00 πμ

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ζητήσει από το Κογκρέσο να χορηγήσει στο Ισραήλ 2,22 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια για το οικονομικό έτος 2005, δηλαδή 60 εκατ. δολάρια περισσότερα από το 2004, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το βράδυ το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Η αύξηση αυτή προβλέπεται από τη συμφωνία του 1990, σύμφωνα με την οποία θα περικόπτονται 120 εκατ. δολάρια ανά έτος από την οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, με αντάλλαγμα την πρόσθεση 60 εκατ. δολαρίων στο στρατιωτικό σκέλος του πακέτου βοήθειας, το μεγαλύτερο που χορηγεί η Ουάσιγκτον σε ξένο κράτος.

    Ενίσχυση της ασφάλειας του Ισραήλ

    Στο ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες στο Ισραήλ μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα, τονίζεται πως η κυβέρνηση Μπους δεσμεύεται να ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ και να "διατηρήσει την ποιοτική υπεροχή του έναντι όποιου συνδυασμού αντιπάλων του".

    Η αμερικανική οικονομική υποστήριξη στο Ισραήλ ανερχόταν το 2002 στα 600 εκατ. δολάρια, όμως με βάση μία συμφωνία που είχε υπογραφεί επί προεδρίας Κλίντον η βοήθεια αυτή θα καταργηθεί πλήρως έως το 2008. Εκτός από την ετήσια οικονομική βοήθεια, οι ΗΠΑ εγγυώνται στο Ισραήλ διεθνή δανεισμό έως του ποσού των 9 δισ. δολαρίων για μία τριετία.

    [10] Αδικαιολόγητος ο πόλεμος επαναλαμβάνουν οι Έλληνες

    4/11/2003 11:47:00 πμ

    Αδικαιολόγητη θεωρεί τη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στο Ιράκ η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου. Η δριμύτερη απόρριψη των αμερικανικών χειρισμών έρχεται από πού αλλού, από την Ελλάδα, όπου το 96% των πολιτών δηλώνουν μη πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα του πολέμου, ενώ τάσσονται κατά της αποστολής εθνικών στρατευμάτων στην περιοχή. Παράλληλα βρίσκουν αποδυναμωμένο το διεθνή ρόλο της ΕΕ και θεωρούν ότι την ευθύνη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα πρέπει να την έχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας. Στον αντίποδα των αποτελεσμάτων βρίσκεται η Δανία, η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία καταγράφηκε πλειοψηφία της τάξης του 57%, να δηλώνει ικανοποιημένη από τις αιτιάσεις των ΗΠΑ για την εισβολή στο Ιράκ.

    H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε την περίοδο 8-16 Οκτωβρίου στις 15 χώρες μέλη της ΕΕ σε δείγμα 7.515 πολιτών, ενώ στην Ελλάδα συμμετείχαν 500 άτομα. Γενικά στην ΕΕ, το 68% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά και μόνο το 29% δήλωσε πεπεισμένο για την αναγκαιότητα του πολέμου.

    Ειδικότερα, στο "πλευρό" των Ελλήνων τάσσονται οι Αυστριακοί με 86% και οι Γάλλοι με 81% που θεωρούν αδικαιολόγητη την επέμβαση στο Ιράκ. Οσον αφορά τους συμμάχους των ΗΠΑ, το 51% των Βρετανών εκτιμά ότι ήταν αδικαιολόγητη η επέμβαση, καθώς και το 80% των Ισπανών.

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 54% των Ισπανών και το 49% των Ελλήνων θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποδυνάμωσε το ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Στην ΕΕ είναι 42%, ενώ τα μικρότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Σουηδία με 24% και τη Φινλανδία με 29% που εκτιμούν ότι ο πόλεμος αποδυνάμωσε την ΕΕ.

    Ακόμη, το 42% των Ελλήνων (58% στην ΕΕ) θεωρούν ότι την ευθύνη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ θα πρέπει να την έχουν τα Ηνωμένα Εθνη, το 32% (44% στην ΕΕ) η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, το 21% (25% στην ΕΕ) τα κράτη μέλη της ΕΕ, και το 20% (18% στην ΕΕ) οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης, το 61% των Ελλήνων (65% στην ΕΕ) θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 34% από τα Ηνωμένα Εθνη (44% στην ΕΕ) και το 19% από την ΕΕ (24% στην ΕΕ). Την υποχρέωση των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ υποστηρίζει το 84% των Γερμανών και το 76% των Αυστριακών.

    Ακόμη, το 52% των Ελλήνων (54% στην ΕΕ) τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της χώρας μας στη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση του Ιράκ και το 47% (45% στην ΕΕ) κατά.

    Οι συμπολίτες μας (93%)υποστηρίζουν την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Ακολουθούν οι Βρετανοί με 87% ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 82%. Την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν λιγότερο οι Γερμανοί με 73% και οι Φιλανδοί με 67%. Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 85% των Ελλήνων και το 86% των ευρωπαίων υποστηρίζουν την ανάληψη της διοίκησης της χώρας από ιρακινή κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

    Παράλληλα, κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης της χώρας, το 39% των Ελλήνων (43% στην ΕΕ) θεωρούν ότι την ασφάλεια θα πρέπει να εγγυηθούν τα Ηνωμένα Εθνη και οι δυνάμεις τους για τη διατήρηση της ειρήνης, το 17% μόνο τα Ηνωμένα Εθνη (19% στην ΕΕ), το 8% μια πολυεθνική δύναμη στο όνομα των Ηνωμένων Εθνών και υπό τη διοίκηση της ΕΕ (11% στην ΕΕ), το 6% η προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ (8% στην ΕΕ), το 10% οι ΗΠΑ (6% στην ΕΕ), το 6% οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένοι από τους συμμάχους τους (5% στην ΕΕ) και τo 8% τα κράτη μέλη της ΕΕ (5% στην ΕΕ).

    Εξάλλου, το 48% των Ελλήνων (60% στην ΕΕ) εκτιμούν ότι η μετάβαση σε μια κυρίαρχη ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, το 32% μόνο με την προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ (44% στην ΕΕ), το 17% από τα κράτη μέλη της ΕΕ (23% στην ΕΕ) και το 13% με τις Ηνωμένες Πολιτείες (14% στην ΕΕ).

    Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 29% των Ελλήνων (44% στην ΕΕ) τάσσονται υπέρ της αποστολής των εθνικών τους στρατευμάτων στο Ιράκ για τη διασφάλιση της ειρήνης και το 70% (54% στην ΕΕ) κατά. Προκύπτει ότι οι Γερμανοί (28% υπέρ και 71% κατά) και οι Αυστριακοί (29% υπέρ και 69% κατά) είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που αντιτίθενται περισσότερο στην αποστολή εθνικών στρατευμάτων στο Ιράκ, ενώ πιο ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι Δανοί (77% υπέρ και 21% κατά).

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση το 59% των Ευρωπαίων θεωρεί ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη το Ισραήλ.

    [11] Νέα έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη με ένα νεκρό

    4/11/2003 11:24:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε την Τρίτη το πρωί από έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στην άκρη οδικής αρτηρίας και εξερράγη τη στιγμή που περνούσε στρατιωτική φάλαγγα. Η εθνικότητα του νεκρού στρατιώτη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Το βράδυ της Δευτέρας, δύο Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στην Κερμπάλα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα το βράδυ ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Βαγδάτης χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Δύο νεκροί στην Καρμπάλα

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο μηχανισμός εξερράγη κοντά στο ξενοδοχείο Μπαράθα, που βρίσκεται πίσω από το τέμενος Αλ Μουχαγιάμ και υπέστη ζημιές η πρόσοψη του ξενοδοχείου. Εκπρόσωπος της πολυεθνούς δύναμης, που τελεί υπό πολωνική διοίκηση, κι ελέγχει τις πέντε επαρχίες στο κέντρο και στον νότο του Ιράκ, τόνισε πως ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο εσωτερικό, ή στο εξωτερικό ενός εγκαταλελειμμένου κτηρίου. "Δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες, μεταξύ των στρατιωτών της Συμμαχίας", τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η ιρακινή αστυνομία διεξάγει έρευνες για την έκρηξη.

    Έκρηξη και στο κέντρο της Βαγδάτης

    Εν τω μεταξύ, μία ισχυρή έκρηξη που ακολουθήθηκε από πυρά όλμων ακούστηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας κοντά στην έδρα του αρχηγείου των ΗΠΑ στην ιρακινή πρωτεύουσα, αλλά πηγή του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Οι απεσταλμένοι του πρακτορείου Ρόιτερ μετέδωσαν ότι τέσσερεις εκκωφαντικές εκρήξεις αντήχησαν σε ολόκληρη την πόλη προερχόμενες από τη δυτική όχθη του Τίγρη, όπου η αμερικανική διοίκηση έχει καταλάβει ένα τεράστιο συγκρότημα επαύλεων που χρησιμοποιούσε κάποτε ο Σαντάμ Χουσεΐν.

    Νεκρός ένας Αμερικανός στο Τικρίτ

    Φωτό αρχείου

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης βρήκε τον θάνατο κι άλλος ένας τραυματίσθηκε σε επίθεση με εκρηκτικά στις 13.40, ώρα Ελλάδας, στο Τικρίτ, προπύργιο του Σαντάμ Χουσεΐν ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αμερικανο-βρετανική Συμμαχία. Με τη νέα αυτή απώλεια αυξάνεται σε 138 ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Μαΐου, οπότε κηρύχθηκε επίσημα η λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

    Στην περιοχή Νταχούκ, κοντά στο Κιρκούκ εξερράγη μία βόμβα έξω από αστυνομικό τμήμα δίχως να υπάρξουν θύματα. Την ίδια ώρα, ένα βλήμα όλμου εξερράγη σε αυλή σχολείου και άλλο ένα σε φορτηγό, που μετέφερε τσιμέντο για τις ανάγκες των συμμαχικών δυνάμεων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.

    [12] Καταγγελίες για βασανιστήρια από τους Αμερικανούς

    4/11/2003 11:09:00 πμ

    Οι δύο Ιρανοί δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις με την κατηγορία της κατασκοπίας και αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα καταγγέλουν ότι υπέστησαν βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. Εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ διέψευσε την Τρίτη τις καταγγελίες που διατύπωσαν οι δύο δημοσιογράφοι, οι οποίοι παρέμειναν κρατούμενοι επί τέσσερις μήνες στο Ιράκ. Τους δύο δημοσιογράφους υποδέχτηκαν μέλη των οικογενειών τους και υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης.

    ''Ζήσαμε έναν εφιάλτη''

    "Ο συνασπισμός δεν κακομεταχειρίζεται κανένα από τα άτομα που θέτει υπό κράτησιν, τελεία", ήταν η λακωνική δήλωση του εκπροσώπου των αμερικανικών δυνάμεων που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

    "Ήταν κάτι το αδιανόητο. Τις πρώτες δέκα ημέρες ζήσαμε ένα εφιάλτη στη διάρκεια του οποίου υποβληθήκαμε σε φρικτά βασανιστήρια", δήλωσε στην τηλεόραση ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων κατά την άφιξή του στο Ιράν. Οι Σαΐντ Αμπού Τάλεμπ και Σοχάιλ Καρίμι, σκηνοθέτες της κρατικής ιρανικής ραδιοτηλεόρασης (IRIB), συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούλιο ενώ κινηματογραφούσαν μία αμερικανική βάση νότια της Βαγδάτης και μετά την απελευθέρωσή τους, κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησής τους.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Ελεύθεροι οι Ιρανοί δημοσιογράφοι

    [13] Η Ιαπωνία στέλνει αναγνωριστική δύναμη 150 αντρών

    4/11/2003 11:32:00 πμ

    Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να αποστείλει μία πρώτη αναγνωριστική ομάδα από 150 στρατιώτες στη Σαμάουα, στο νότιο Ιράκ, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Νιχόν Κεϊζάι Σιμπούν, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο αναμένεται να επικυρωθεί από την κυβέρνηση μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Η αναγνωριστική επιχείρηση του στρατού ξηράς, θα προετοιμάσει μία βάση για να φιλοξενήσει το κύριο σώμα του ιαπωνικού εκστρατευτικού σώματος-αποτελούμενο από 600-700 οπλίτες-τον Ιανουάριο. Η ιαπωνική αποστολή ενδεχομένως να απασχοληθεί σε έργα κοινωνικής ωφέλειας, όπως αποκατάσταση της τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος σε νοσοκομεία, τα οποία θα οικοδομηθούν με τα ιαπωνικά κεφάλαια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, και τοποθέτηση συστημάτων υδροδότησης.

    [14] ''Αλμα'' στο έλλειμμα του προϋπολογισμού

    4/11/2003 10:27:00 πμ

    Αυξημένο κατά 272,5% εμφανίζεται το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2003. Η έκρηξη του ελλείμματος που αντιστοιχεί σε 4.782 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, και η οποία το διαμορφώνει στα 6.537 εκ. ευρώ, ξεπέρασε τον ετήσιο στόχο του υπουργείου Οικονομικών που ήταν η συγκράτησή του στα 6.205 εκ. ευρώ. Την αντίστοιχη περίοδο πέρσι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ανερχόταν στα 1.755 εκ. ευρώ.

    Γιατί αυξήθηκε το έλλειμμα

    Οι αιτίες της αύξησης του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι:

    Οι μειωμένες εισροές κοινοτικών πόρων για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η κάμψη των εσόδων και η μείωση του ρυθμού αύξησης των εισπράξεων από το ΦΠΑ, καθώς η αύξηση του 12% περιορίστηκε σε 6,8% και Η υπέρβαση που παρουσιάζουν οι δαπάνες εννέα υπουργείων.

    Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού

    Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει θεαματική μεταβολή στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, θεωρείται ανέφικτη η συγκράτηση του ελλείμματος του φετινού προϋπολογισμού στο 1,4%, ενώ μεγάλο δημοσιονομικό βάρος προβλέπεται να κληροδοτηθεί στο 2004.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, τα έσοδα στο εννεάμηνο παρουσίασαν αύξηση 3% έναντι ετήσιου εκτιμώμενου στόχου 5,1%. Ειδικότερα, τα τακτικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,7% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 5,6%.

    Οι δαπάνες του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο παρουσίασαν αύξηση 9,7% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 6,4%. Ωστόσο, σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού που αυξήθηκαν κατά 6,2% έναντι ετήσιου στόχου αύξησης 7,6%. Καλύτερο ρυθμό αύξησης από τον ετήσιο στόχο παρουσίασαν στο εννεάμηνο και οι δαπάνες για τόκους, καθώς "έτρεχαν" με ρυθμό αύξησης 5,8% έναντι στόχου αύξησης τους κατά 2,4%.

    Σε ό,τι αφορά τις υπερβάσεις στις δαπάνες για τόκους, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι ο ρυθμός μεταβολής των πληρωμών αυτών σε σχέση με το 2002 αποκλιμακώνεται σημαντικά από μήνα σε μήνα και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού.

    Αναφορικά με την υστέρηση των εσόδων και ιδίως του ΦΠΑ, το Υπουργείο αναφέρει ότι οφείλεται κυρίως στην αλλαγή που ισχύει από φέτος στο χρόνο υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για μεγάλη μερίδα επιτηδευματιών.

    Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους συμφωνούν με το περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες.

    Ο Χριστοδουλάκης σε Eco/Fin

    Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα συμμετάσχει σήμερα, Τρίτη, στο συμβούλιο Eco/Fin, που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες, ενώ το απόγευμα θα δώσει το παρόν στις εργασίες του Eurogroup. Τα θέματα του Eurogroup αφορούν την επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων και των μακροοικονομικών πολιτικών, ενώ θα τεθούν επί τάπητος και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών των χωρών - μελών της ΕΕ.

    [15] Τίτλοι ιδιοκτησίας για αμφισβητούμενες εκτάσεις σε ιδιώτες

    4/11/2003 9:35:00 πμ

    Να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας, υπό προϋποθέσεις, σε εκτός σχεδίου αμφισβητούμενα (δασικά και μη) αγροτεμάχια, μέχρι 30 στρέμματα, εισηγείται επιστημονική επιτροπή, η οποία συστάθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το δημόσιο παραιτείται από την κυριότητα των εκτάσεων αυτών, εφόσον ο ιδιοκτήτης κατέχει την έκταση για δέκα χρόνια και έχει νόμιμους τίτλους, ή είναι κάτοχος της έκτασης για τριάντα χρόνια, παρότι δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά μπορεί να αποδείξει ότι είναι καλόπιστος.

    Η ρύθμιση αγγίζει 178.495 σχετικές υποθέσεις

    Επίσης, προϋποίεση είναι το δημόσιο όλα αυτά τα χρόνια να μην έχει δέιξει ενδιαφερθεί για την κυριότητα του αγροτεμαχίου.

    Οι περιπτώσεις αυτές υπολογίζονται σε 178.495 και βρίσκονται σε 341 προ-Καποδιστριακούς δήμους και κοινότητες.

    Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Σημειώνεται ότι θα υπάρξει νέα σύσκεψη εντό των επόμενων ημερών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής και όχι για αποφάσεις της κυβέρνησης.

    Οι όποιες ρυθμίσεις αποφασιστούν, αν αποφασιστούν θα ενσωματωθούν με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τα αυθαίρετα και τις οικοδομικές άδειες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 November 2003 - 11:26:22 UTC