Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμβιβαστική πρόταση από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο
  • [02] ''Ναι'' στο ελληνικό ψήφισμα για Εκεχειρία το 2004
  • [03] Ολυμπιάδα και Μ.Μ.Ε.
  • [04] Μέτρα για παλιννοστούντες - τσιγγάνους - μουσουλμάνους
  • [05] Ολοκληρώνεται η νέα Λεωφόρος Κηφισού
  • [06] Κατάσχεση φορτηγού πλοίου με τσιγάρα
  • [07] Πολιτικό ''φύγε-έλα'' με το ΣΔΟΕ στη Ν.Δ.
  • [08] Ο ''στρατηγός'' βέβαιος για τη νίκη
  • [09] Κινδύνεψαν αθλητές ανοιχτά της Κορώνης
  • [10] Πλωτή πυραμίδα στο τριεθνές
  • [11] Ναύαγησαν οι διαπραγματεύσεις για τους αεροδιάδρομους
  • [12] Εισαγγελική έρευνα περί διείσδυσης πρακτόρων στη 17Ν
  • [13] Παραίτηση Χοντορκόφσκι από τη Yukos
  • [14] Έκλεισε η Ισπανία τα σύνορα στους ''Αγγλους ασθενείς''
  • [15] Σ. Αραβία: Ανταλλαγή πυρών με δύο νεκρούς
  • [16] Ιράν: Συνελήφθησαν γιοι διαφωνούντα ιερωμένου
  • [17] Κίνα: Ταραχές από οργισμένους διαδηλωτές
  • [18] Ελεύθεροι Ιρανοί δημοσιογράφοι
  • [19] Δολοφονία Ιρακινού δικαστικού
  • [20] Συνάντηση Κουλούρη με φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης
  • [21] Βραβεία Λογοτεχνίας
  • [22] ''Ημέρες Παραμυθιού'' στο Βερολίνο
  • [23] Βιέννη: Μόνιμη ''στέγη'' για το έργο του Μάκη Βαρλάμη
  • [24] Ψηφιακό διαστημικό ταξίδι στο Νέο Πλανητάριο

    [01] Συμβιβαστική πρόταση από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο

    3/11/2003 7:25:00 μμ

    Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον των σχέσεων Ελλαδικής Εκκλησίας και Φαναρίου. Κείμενο συμφωνίας τεσσάρων σημείων ενέκρινε ομόφωνα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος η οποία συνήλθε εκτάκτως τη Δευτέρα. Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η ΝΕΤ 105,8 το κείμενο που χαρακτηρίζεται ''συμβιβαστικό'' βασίζεται στις προτάσεις που κατέθεσαν στις άτυπες διαπραγματεύσεις με το Πατριαρχείο οι Μητροπολίτες Πειραιά και Δημητριάδος. Την Τρίτη θα συνέλθει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.Την ίδια ώρα, ευθύνες στο Πατριαρχείο για την κρίση που έχει επέλθει στις σχέσεις με την Ελλαδική Εκκλησία, ρίχνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση ώστε να λυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.

    Τι προβλέπει το κείμενο

    Στο συμβιβαστικό κείμενο που ενέκρινε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτείνεται μεταξύ άλλων να αποστέλλεται στο Φανάρι ο κατάλογος των υποψηφίων μητροπολιτών για τις μητροπόλεις των νέων χωρών με την ένδειξη ΄'σύμφωνα με το νόμο ''.

    Επίσης προτείνεται να μνημονεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης στις μητροπόλεις των νέων χωρών ως Αρχιεπίσκοπος και πατριάρχης και να μη γίνεται μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών ως ποιμενάρχου.

    Παρέμβαση Μητσοτάκη - Απάντηση Πατριαρχείου

    Στο μεταξύ, παρέμβαση στην κρίση Ελλαδικής Εκκλησίας Πατριαρχείου έκανε με δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Όπως είπε, το θέμα είναι πολιτικό και εθνικό και κάλεσε κυβέρνηση και κόμματα να πάρουν θέση.

    "Το αίτημα του Πατριαρχείου στρέφεται προς την ελληνική πολιτεία" σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Απάντηση Πατριαρχείου

    Απαντώντας, το Πατριαρχείο επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του επιτίμου προέδρου της ΝΔ.

    Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι θεωρεί ύβρη τις αναφορές περί εθνικών παραμέτρων του θέματος και ότι "δια του υφισταμένου εκκλησιαστικού καθεστώτος μοιράζεται η Ελλάς εις τα δύο".

    Παράλληλα, διερωτάται:

    "Μήπως ο κύριος Μητσοτάκης διαπίστωσε κάτι τέτοιο στη γενέτειρά του Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στο Αγιο Όρος, τα οποία υπάγονται στο οικουμενικό πατριαρχείο;"

    Για τη διακοπή του άτυπου διαλόγου με την Εκκλησία της Ελλάδος επιρρίπτει ευθύνες στην αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας.

    Σε δεύτερη ανακοίνωση απαντά ο Μητροπολίτης Περγάμου λέγοντας:

    "Ουδεμία συμφωνία επετεύχθη".

    Σημειώνει ότι το Πατριαρχείο δεν μπορούσε να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την πράξη του 28, την οποία απαιτούσε να γίνει δεκτή ως έχει, γεγονός που, όπως λέει, δεν αποδεχόταν η Ελλαδική πλευρά, η οποία αντέτεινε ότι η πράξη του 28 έπρεπε να γίνει δεκτή με τις τροποποιήσεις.

    Δηλώσεις Χ. Πρωτόπαπα

    Αμεση υπήρξε νωρίτερα και η αντίδραση του Χρ. Πρωτόπαπα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τόνισε ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ρίχνει λάδι στη φωτιά και επανέλαβε ακόμα μία φορά, πως πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ο διάλογος να παραμείνει μέσα στην Εκκλησία.

    Όπως εξήγησε, "αυτή είναι η καλύτερη λύση όπως προκύπτει από τη συμφωνία του 1928 και το καθεστώς που δημιουργήθηκε τα τελευταία 75 χρόνια".

    [02] ''Ναι'' στο ελληνικό ψήφισμα για Εκεχειρία το 2004

    Πηγή: ΑΠΕ 3/11/2003 7:40:00 μμ

    Με άνευ προηγουμένου πλειοψηφία και σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα που υπέβαλε η Ελλάδα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Με ψήφους 190 σε σύνολο 191 μελών (το Ιράκ, αν και είναι μέλος του ΟΗΕ δεν εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση) τα Ηνωμένα Έθνη ενέκριναν το ψήφισμα Α/58/L9, το οποίο προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών από τις 13 ως τις 29 Αυγούστου του 2004, σε αναβίωση της αρχαίας ελληνικής ιδέας της Εκεχειρίας. Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και εισηγητής του ψηφίσματος αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή Εκεχειρία μιλώντας για τη "μακροβιότερη συνθήκη ειρήνης στην ιστορία" και κάλεσε τα μέλη της διεθνούς κοινότητας "να στείλουν ένα συμβολικό μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας των λαών".

    ''Αν έχουμε ειρήνη για 16 μέρες, τότε μπορεί να έχουμε ειρήνη για πάντα''

    "Η αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προσφέρει μια εποικοδομητική προσέγγιση στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων. Πρόκειται για μια συμβολική έκκληση να σπάσουμε τον κύκλο της βίας για 16 ημέρες, κατά τη διάρκεια των Αγώνων-και ας ελπίσουμε και μετά. Σήμερα, αυτό το μήνυμα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επίκαιρο, δεδομένου του παγκόσμιου κλίματος αβεβαιότητας. Το μονοπάτι της ειρήνης πρέπει να περνά από την αμοιβαία κατανόηση, το σεβασμό και τη συνεργασία ανάμεσα σε πολιτισμούς και θρησκείες. Η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για τη διπλωματία, προσφέροντας μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση των κρίσεων, μέσω του διαλόγου και της παιδείας", είπε ο κ. Παπανδρέου και ολοκλήρωσε επαναλαμβάνοντας το κεντρικό μήνυμα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας:

    "Αν μπορούμε να έχουμε ειρήνη για 16 ημέρες, τότε ίσως να μπορούμε να έχουμε ειρήνη και για πάντα".

    Στην Ολυμπιακή Εκεχειρία, την εφαρμογή της στις μέρες μας και τη σημασία της ελληνικής πρωτοβουλίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι της Κύπρου, της Κίνας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Κούβας, της Ελβετίας και ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό.

    [03] Ολυμπιάδα και Μ.Μ.Ε.

    Πηγή: ΝΕΤ 3/11/2003 7:16:00 μμ

    Το Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου

    Θεσμός έχει γίνει πλέον η συνάντηση, κάθε χρόνο, των φοιτητών επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης των πανεπιστημιακών σχολών. Η Ολυμπιάδα και ο χειρισμός των κρίσεων από τα μέσα μονοπώλησαν εφέτος το ενδιαφέρον των εν δυνάμει δημοσιογράφων, αλλά και των εκπροσώπων του υπουργείου Τύπου και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    ''Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα φέρουν σοβαρή αλλαγή στην εικόνα της Ελλάδας''

    Το Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου

    Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μπορεί να επιφέρει σοβαρή αλλαγή στην εικόνα της Ελλάδας, στη διεθνή σκηνή, ανέφερε σε ομιλία του στην Ε' Διημερίδα επί πτυχίω φοιτητών πανεπιστημιακών τμημάτων Επικοινωνίας-Δημοσιογραφίας-ΜΜΕ και Πολιτισμού, ο διευθυντής Ελληνικών ΜΜΕ του Γραφείου Τύπου της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 Γιώργος Καραλής.

    Εξετάζοντας το διεθνές δημοσιογραφικό περιβάλλον στο οποίο κινήθηκε η προετοιμασία της Αθήνας, με χρονική αφετηρία το 2000, την επαύριο, δηλαδή, των Αγώνων του Σΐδνεϊ, η στάση των διεθνών ΜΜΕ κρίνεται ως ''θετική'', ανέφερε ο κ. Καραλής, επισημαίνοντας ότι στην ''Ελλάδα αναπαράγονται μόνο οι αρνητικές κριτικές, με βάση εγχώρια στερεότυπα και ενδεχομένως κάποιες σκοπιμότητες''.

    Το ενδιαφέρον για την Αθήνα εκτοξεύεται, καθώς σε αυτήν θα διοργανωθούν οι πρώτοι Αγώνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και μετά τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, επισήμανε ο κ. Καραλής, προσθέτοντας ότι η Αθήνα ήταν στόχος των αρνητικών δημοσιευμάτων σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια, αλλά οι εξελίξεις στο θέμα της 17Ν, δημιούργησαν ''αντισώματα'' στα διεθνή ΜΜΕ.

    Η ένταξη στην ΟΝΕ και η άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ δημιούργησαν την εικόνα μιας χώρας που κατακτά μια νέα θέση στη διεθνή σκηνή και επιτυγχάνει να διοργανώσει και Ολυμπιακούς Αγώνες, επισήμανε ο κ. Καραλής.

    Από την άλλη, ο κ. Καραλής επισήμανε ότι τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, καθώς οι δημοσιογράφοι επηρεάζονται ακόμα από την εικόνα μιας χώρας "απομονωμένης" στην Ευρώπη και "εκτός διεθνούς πορείας".

    Υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι εκείνο που απαιτείται είναι πρόληψη και καλή δουλειά, γιατί η ''επικοινωνία δεν είναι μαγική συνταγή''.

    Η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα και το γεγονός με τη δηλητηρίαση των ξένων κωπηλατών, είναι γεγονότα που ''προκάλεσαν ζημιά'' και δεν πρέπει να επαναληφθούν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραλής, προσθέτοντας ότι οι εικόνες για καθυστέρηση των έργων ανατρέπονται σταδιακά το ίδιο και η εικόνα για την ασφάλεια, η οποία, όμως, μόνο στην πράξη μπορεί να ανατραπεί οριστικά.

    Ο κ. Καραλής ανέφερε, επίσης, ότι από τις αρχές του 2003 τα διεθνή ΜΜΕ ''ανοίγουν'' Ολυμπιακά γραφεία στην Ελλάδα για άμεσες ανταποκρίσεις, ενώ μέχρι τα τέλη του 2002 οι αναφορές τους ήταν αναπαραγωγές δημοσιεύσεων των διεθνών πρακτορείων.

    Η ΕΡΤ στην καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων

    ''Διακόσιες ογδόντα τέσσερεις ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων οφείλουμε να ξεφύγουμε από την συζήτηση για τα "οφέλη" και τις "ζημίες" από την ανάληψη τους και να θέσουμε ως στόχο να τα βγάλουμε πέρα''', ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ ΑΕ, Αγγελος Στάγκος.

    Ο κ. Στάγκος ανέφερε ότι η ΕΡΤ έχει αναλάβει τα αποκλειστικά δικαιώματα τηλεοπτικής αναμετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσω της EBU (European Broadcasting Union), με συνολικό κόστος 60-65 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το τριετές επενδυτικό πρόγραμμα για την βελτίωση των υποδομών ανέρχεται σε 30-32 εκ. ευρώ.

    Ο κ. Στάγκος είπε, επίσης, ότι η παγκόσμια ραδιοφωνική αναμετάδοση των Ολυμπιακών θα γίνεται από τα βραχέα, ενώ η ΕΡΤ με την βελτίωση των υποδομών της αποκτά ''προίκα'' για την επόμενη πενταετία, τουλάχιστον.

    ''Στην ΕΡΤ θα εντάσσονται Ολυμπιακά προγράμματα, οι ώρες μετάδοσης θα φθάσουν τις 1100 και από τα τρία κανάλια, ενώ θα υπάρξει υποδομή για πανελλαδική εμβέλεια της ΕΤ3'', είπε ο πρόεδρος της ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι πως θα εργαστούν 1100 έως 1200 άτομα σε 24ωρη βάση, ενώ 100 τεχνικοί θα παραχωρηθούν στην Athens Olympic Broadcasting, που με επικεφαλής τον Μανόλο Ρομέρο έχει αναλάβει τη συνολική παγκόσμια τηλεοπτική παραγωγή για τους Αγώνες της Αθήνας.

    Ο κ. Στάγκος ανέφερε, ακόμα, ότι η ΕΡΤ θα αναλάβει την τηλεοπτική παραγωγή για την Αρση Βαρών, το Μπάσκετ και τους προκριματικούς του ποδοσφαίρου στη Θεσσαλονίκη με στόχο, εκτός των άλλων και την παραπέρα εξειδίκευση της εταιρείας στην τηλεοπτική παραγωγή των αγωνισμάτων αυτών.

    Η ΕΡΤ θα αναλάβει, επιπλέον, την τηλεοπτική παραγωγή για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα τρία τηλεοπτικά κανάλια, ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 θα συντονιστούν στην εμπορική τους πολιτική, θα εκπέμπουν ξενόγλωσσα δελτία, ενώ οι τρεις ραδιοφωνικοί δίαυλοι θα εκπέμπουν σε μία συχνότητα με σήμα που θα ''βγαίνει'' από το Διεθνές Κέντρο Τύπου (Ιnternational Broadcasting Center-IBC), στο οποίο η ΕΡΤ έχει ενοικιάσει 1100 τμ. έναντι 3 εκ. ευρώ.

    Ενημέρωση και για την πορεία των Ολυμπιακών Εργων

    Το Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου

    Νωρίτερα, στη διάρκεια της συνεδρίας που συντόνιζε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ρόη Παναγιωτοπούλου, η τεχνικός σύμβουλος της Γ.Γ. Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού Μαργαρίτα Κοκκώνη ενημέρωσε τους συνέδρους για την πορεία υλοποίησης των 235 Ολυμπιακών Εργων.

    Τέλος, την έναρξη των εργασιών της διημερίδας χαιρέτισαν οι Δημήτρης Γέρου, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης του υπουργείου Τύπου, Γιάννης Πανούσης, πρόεδρος τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Κορρές, πρόεδρος τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γιάγκος Ανδρέαδης, πρόεδρος τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

    [04] Μέτρα για παλιννοστούντες - τσιγγάνους - μουσουλμάνους

    3/11/2003 6:39:00 μμ

    Δέσμη μέτρων για τους παλιννοστούντες και ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι τσιγγάνοι και οι μουσουλμάνοι, αποφάσισε τη Δευτέρα, το υπουργείο Εσωτερικών. Όσον αφορά στους παλιννοστούντες, μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα κατά 80% επί του αρχικού ποσού, υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ύψους 2,5 δις δραχμών μέχρι το 2006 και ειδική μοριοδότηση από το υπουργείο Αμυνας για την εισαγωγή στο πρόγραμμα μονίμων οπλιτών.

    Μέτρα για τσιγγάνους - μουσουλμάνους

    Όσον αφορά στους τσιγγάνους και τους μουσουλμάνους αποφασίστηκε η αύξηση του αριθμού των στεγαστικών δανείων, η υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης, με συγχρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και πρόγραμμα κατάρτισης - απασχόλησης ύψους 14 εκατ. Ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας.

    Παράλληλα, σε όλους τους καταυλισμούς θα υλοποιούνται προγράμματα του υπουργείου Υγείας για εμβολιασμούς και προληπτικές εξετάσεις.

    Όσον αφορά στους μουσουλμάνους, αποφασίστηκε η επέκταση του μέτρου εισαγωγής των παιδιών των μουσουλμάνων στα ΤΕΙ και στα ΤΕΕ όπως ισχύει και για τα ΑΕΙ.

    Μέτρα για παλιννοστούντες

    Στα μέτρα που αποφασίστηκαν για τους παλιννοστούντες, περιλαμβάνεται η η μείωση των προστίμων για τα αυθαίρετα κατά 80% του αρχικού ποσού και η ένταξη στο Σχέδιο Πόλης όλων των οικοδομών με τοπικά ρυμοτομικά, και επεκτάσεις ορίων οικισμών.

    Παράλληλα, προβλέπεται η υλοποίηση νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης παλιννοστούντων ύψους 2,5 δισ. δραχμών μέχρι το 2006, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Παιδείας και κοινοτικά κονδύλια.

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας θα χρηματοδοτήσει ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης για 1500 παλιννοστούντες ύψους 11 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ το υπουργείο Αμυνας, θα μοριοδοτεί τα παιδιά παλλινοστούντων για την εισαγωγή τους στην κατηγορία των μονίμων οπλιτών.

    [05] Ολοκληρώνεται η νέα Λεωφόρος Κηφισού

    3/11/2003 5:46:00 μμ

    Δόθηκε τη Δευτέρα στην κυκλοφορία το ρεύμα ανόδου της νέας μόνιμης γέφυρας της Πειραιώς προς Αθήνα, ενώ μέχρι το τέλος της βδομάδας θα δοθεί και το ρεύμα καθόδου. Το έργο επισκέφθηκε το πρωί η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάση Παπανδρέου, η οποία σε δηλώσεις της τόνισε ότι ολόκληρη η νέα υπερυψωμένη Λεωφόρος Κηφισού θα είναι έτοιμη τον Απρίλιο.

    Ετοιμο την Ανοιξη το έργο

    Για τεράστιο έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή και θα την διασφαλίσει από πλημμύρες, έκανε λόγο η Βάσω Παπανδρέου και εξήγησε ότι για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να δοθούν στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα ταυτοχρόνως.

    Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το πρόβλημα των πλημμύρων που αντιμετωπίζει η περιοχή, εμφανίσθηκε βέβαιη, ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τα προηγούμενα 50 χρόνια, η περιοχή δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα φέτος το χειμώνα.

    [06] Κατάσχεση φορτηγού πλοίου με τσιγάρα

    3/11/2003 5:23:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Την κατάσχεση πλοίου υπο σημαία Μογγολίας γνωστοποίησε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου του ΥΕΝ, μετά από συντονισμένες ενέργειες και κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, εντοπίσθηκε το βράδυ της Κυριακής από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το υπό σημαία Μογγολίας Φορτηγό πλοίο "Mikele", να κινείται ύποπτα στη θαλάσσια περιοχή των Σπετσών.

    Tτα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου ήταν πλαστά

    Από τις πρώτες δηλώσεις του πλοιάρχου, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την ταυτότητα του πλοίου και τη νομιμότητα του φορτίου του και το "Μikele" οδηγήθηκε στο λιμένα του Πορτοχελίου όπου μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα ναυτιλιακά έγγραφα του πλοίου ήταν πλαστά, ενώ δεν είχαν τηρηθεί οι διατάξεις του Τελωνειακού και Ποινικού Κώδικα.

    Σύμφωνα με το δηλωτικό του φορτίου, το πλοίο είναι έμφορτο με 1.831 κιβώτια με Ελληνικά τσιγάρα και είχε αποπλεύσει από την Βάρνα Βουλγαρίας με προορισμό το Μπαρ του Μαυροβουνίου.

    Ενημερώθηκε ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο πλοίαρχος και το πλήρωμα συνελήφθησαν, ενώ πλοίο και φορτίο κατασχέθηκαν.

    Από τη Λιμενική Αρχή Πορτοχελίου διενεργείται προανάκριση στα πλαίσια του αυτοφώρου, μετά την ολοκλήρωση της οποίας οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα.

    [07] Πολιτικό ''φύγε-έλα'' με το ΣΔΟΕ στη Ν.Δ.

    3/11/2003 2:24:00 μμ

    Σε αντίθετη γραμμή με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, κινήθηκαν την Κυριακή οι εκτιμήσεις του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Γιώργου Σουφλιά, για το τι μέλλει γενέσθαι με την τύχη του ΣΔΟΕ και του ΑΣΕΠ σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ. Ο κ. Σουφλιάς, σε αντίθεση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει ζητήσει την κατάργηση των δύο οργάνων, υποστήριξε σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης, το κόμμα του σκοπεύει να εκσυγχρονίσει και όχι να καταργήσει τα δύο όργανα. Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Σουφλιά κινήθηκε την Δευτέρα, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 και ο βουλευτής της Ν.Δ., Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος χαρακτήρισε το ΣΔΟΕ κομματικό όργανο προσθέτοντας όμως, πως η ΝΔ δεν θα το καταργήσει, αλλά θα το αναβαθμίσει ώστε να γίνει ανεξάρτητο.

    Πολιτική βαβέλ χαρακτήρισε την Ν.Δ. ο Χ. Πρωτόπαπας

    Παρά τη δήλωση του κ. Καραμανλή από τη Θεσσαλονίκη, για κατάργηση θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στο πρόγραμμα της ΝΔ, σε ειδικά άρθρα, αναφέρεται πως οι θεσμοί αυτοί δεν θα καταργηθούν, αλλά θα αντικατασταθούν ή θα αναβαθμιστούν.

    ''Η ΝΔ εξελίσσεται σε μια πολιτική βαβέλ. Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα ουσίας, διότι αποδεικνύεται πως εντός του κόμματος υπάρχουν δυνάμεις που ευνοούν την ασυδοσία, που κλείνουν το μάτι στην παρανομία και που δεν επιθυμούν τη λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών. Οι ενδείξεις αυτές μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως υπάρχει ένα κρυφό πρόγραμμα της ΝΔ και για το καλό της πολιτικής μας ζωής ευχόμαστε να επιβληθούν στη ΝΔ τα δέοντα'', σχολίασε σχετικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    Για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Πρωτόπαπα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    [08] Ο ''στρατηγός'' βέβαιος για τη νίκη

    3/11/2003 2:05:00 μμ

    Τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή", ο συντονιστής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος, Θεόδωρος Πάγκαλος τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση αυτή, είναι απείρως καλύτερη από προηγούμενες. Ο κ. Πάγκαλος, μετά το χθεσινό του κάλεσμα προς τον Κώστα Λαλιώτη για συστράτευση με στόχο τη τελική νίκη, επανήλθε μέσω της εκπομπής στο ίδιο ζήτημα , τονίζοντας πως ο πρώην υπουργός και γενικός γραμματέας του κόμματος, έχει θέση στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, η πρόσκληση όμως είναι θέμα του προέδρου του κινήματος. Ο κ. Λαλιώτης πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα τα "ΝΕΑ", σημειώνει ότι οι λόγοι αποχώρησής του από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν εκλείψει.

    Πάγκαλος: ''Υπάρχει χρόνος για αναστροφή''

    Κατά τα άλλα ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ο χρόνος επαρκεί για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα, θεωρώντας ως ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ τη συνέπεια, που έδειξε το κόμμα, στις προεκλογικές δεσμεύσεις."Μπορούμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, και το κλίμα θα αρχίσει να αντιστρέφεται", είπε ο κ Παγκαλος.

    Ο "στρατηγός", του εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης, όχι μόνο σε κεντρικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

    Για το ίδιο ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως, με δεδομένη τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ δίνουμε την πολιτική μας μάχη και ενδυναμώνουμε την αντιπαράθεσή μας με τη ΝΔ'', καλώντας όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή του εκλογικού αγώνα.

    [09] Κινδύνεψαν αθλητές ανοιχτά της Κορώνης

    3/11/2003 5:19:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια αλλοδαπών αθλητών στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κορώνης. Οι είκοσι ένας Ελβετοί ναυταθλητές κινδύνεψαν όταν κάνοντας κανό, ξέσπασε ξαφνικά μπουρίνι. Χάρη στην επέμβαση ανδρών του Λιμενικού οι έξι από τους αθλητές διασώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι κατάφεραν να κολυμπήσουν ως τη στεριά.

    [10] Πλωτή πυραμίδα στο τριεθνές

    3/11/2003 3:39:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Εκπρόσωποι των γεωγραφικών υπηρεσιών στρατού της Ελλάδας και των αρμόδιων υπηρεσιών Αλβανίας και FYROM, προσδιόρισαν μετά από μετρήσεις που διεξήγαγαν από κοινού και με τη βοήθεια δορυφόρου, το κοινό σημείο στο τριεθνές, στη Μεγάλη Πρέσπα. Η είδηση έγινε γνωστή από την ΕΡΑ Φλώρινας και μέσω του τοπικού δελτίου ειδήσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Πρεσπών Λάζαρου Ναλπαντίδη, το ακριβές σημείο έγινε κοινά αποδεκτό, γεγονός που χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας, καθώς η τελευταία φορά που είχε καθοριστεί κατά προσέγγιση από Αγγλους, Γάλλους και Ιταλούς ήταν το 1923. Ανέφερε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα στο σημείο θα ποντιστεί πλωτή πυραμίδα. Την περιοχή αναμένεται να επισκεφθούν στις 10 Νοεμβρίου οι υπουργοί Αμυνας των τριών χωρών.

    [11] Ναύαγησαν οι διαπραγματεύσεις για τους αεροδιάδρομους

    3/11/2003 2:14:00 μμ

    Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες Ελλάδος και Τουρκίας για τους νέους αεροδιάδρομους, πάνω από το Αιγαίο παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής πλευράς, να υπογραφεί από κοινού με την χώρας μας η απαραίτητη συμφωνία για την ενεργοποίηση τους. Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η διμερής συζήτηση δεν κατέληξε σε συμφωνία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα προστάτευσε πλήρως τα εθνικά της συμφέροντα.

    [12] Εισαγγελική έρευνα περί διείσδυσης πρακτόρων στη 17Ν

    3/11/2003 3:21:00 μμ

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή της Κυριακής'' σχετικά με την υπόθεση της ''17Ν'' διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Πλωμαρίτης. Αντικείμενο της έρευνας είναι οι πληροφορίες που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα, οι οποίες αναφέρουν ότι στα μέσα της δεκαετίας του '80 και σύμφωνα με έγγραφα της Στάζι, πράκτορας της μυστικής υπηρεσίας είχε καταφέρει να διεισδύσει στην τρομοκρατική οργάνωση ''17Ν'', την οποία, κατά πάντα κατά το δημοσίευμα, χρηματοδοτούσε Έλληνας επιχειρηματίας.

    Θα ελεγχθεί το βάσιμο των δημοσιευμάτων

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η διείσδυση στην τρομοκρατική οργάνωση είχε γίνει στο πλαίσιο επιχείρησης της Στάζι που έφερε την κωδική ονομασία ''Ηλιος''.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών ανέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Αντώνη Μύτη να διερευνήσει τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων και να εντοπίσει αν από την υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων.

    Η παραγγελία του κ. Πλωμαρίτη έγινε στο πλαίσιο της απόφασης της Ολομέλειας Εφετών σύμφωνα με την οποία για θέματα τρομοκρατίας θα επιλαμβάνεται εισαγγελέας εφετών.

    [13] Παραίτηση Χοντορκόφσκι από τη Yukos

    3/11/2003 7:15:00 μμ

    Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Yukos, εξέφρασε τη Δευτέρα με επιστολή του στο Ρόιτερς, ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. "Ως αρχηγός της εταιρείας πρέπει να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την ομάδα μας να αμυνθεί στις επιθέσεις που έχουν ως στόχο εμένα και τους συνεργάτες μου". Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε τη γνησιότητα της επιστολής η οποία έκανε γνωστή την πρόθεση του Χοντορκόφσκι να ασχοληθεί με τις φιλανθρωπικές δραστηριότητες ενός ιδρύματος που χρηματοδοτείται από τη Yukos.

    Τα ''μαζεύει'' το Κρεμλίνο για τη Yukos

    Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου σχετικά με την υπόθεση της Yukos και τη δέσμευση πακέτου μετοχών της ήρθε αργά την Κυριακή από το νέο προσωπάρχη, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. "Η απόφαση να δεσμευθεί το 42% των μετοχών της Yukos δεν ελήφθη ύστερα από ώριμη σκέψη" δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο κ. Μεντβέντεφ και αιτιολόγησε: "Οι μετοχές ανήκουν σε εταιρείες του εξωτερικού που ζητούν αποζημίωση. Η νομική αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας δέσμευσης δεν είναι προφανής".

    Ο κ. Μεντβέντεφ, που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, συμπλήρωσε: "οι εισαγγελείς πρέπει πιθανότατα να σκεφθούν τις συνέπειες των μέτρων που λαμβάνουν" και κατέληξε: "Προχωρούμε εκτιμώντας ότι τα θέματα αυτά θα εξετασθούν ενδελεχώς και ότι η απόφαση για την ενοχή του εν λόγω προσώπου θα ληφθεί μόνο με βάση τους ρωσικούς νόμους".

    Ανάκαμψη του ρωσικού χρηματιστηρίου

    Οι δηλώσεις Μεντβέντεφ προκάλεσαν την άνοδο της μετοχής της Yukos, η οποία ενισχύθηκε έως και 8% ανεβάζοντας το ρωσικό χρηματιστήριο περίπου κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζουμε ότι, από την ημέρα της σύλληψης του Χοντορκόφσκι η Yukos υποχωρεί κατά 20%.

    Την ίδια ώρα, ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται η πρόθεση της γερμανικής Deutsche Bank να επενδύσει στη ρωσική τράπεζα επενδύσεων United Financial Group.

    Αντίδραση και από το ΔΝΤ

    Στο θέμα της Yukos αναφέρθηκε τη Δευτέρα και ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ, δηλώνοντας: "Δε νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να απομακρυνθεί από το δρόμο που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια προς μία ισχυρή οικονομία της αγοράς". Ο κ. Κέλερ τόνισε, επίσης, ότι "δε θα πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα χωρίς να πάρουμε πληροφορίες και από τις δύο πλευρές και χωρίς μία γενική εικόνα του τι έχει συμβεί".

    Απόπειρα καθησυχασμού της Ευρώπης από Πούτιν

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Πούτιν θα επιχειρήσει αυτή την εβδομάδα να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τη στάση της χώρας του στην υπόθεση Yukos και να τους πείσει ότι το Κρεμλίνο παραμένει υπέρ των επιχειρήσεων. Το ταξίδι του Πούτιν στην Ευρώπη την Πέμπτη, οπότε και θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της ομοσπονδίας ρωσικών δημοκρατιών που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, θα είναι η πρώτη του εξόρμηση στο εξωτερικό μετά τη σύλληψη Χοντορκόφσκι. Το πρόγραμμα του Πούτιν προβλέπει, επίσης, συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και επίσκεψη στο Παρίσι όπου θα έχει συνομιλίες με το Γάλλο πρόερδο, Ζακ Σιράκ.

    "Η απομάκρυνση του Αλεξάντερ Βολοσίν σηματοδότησε το τέλος της βυζαντινής εποχής στο Κρεμλίνο" δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κουντρίν, σε συνέντευξή του σε ρωσική εφημερίδα, και συμπλήρωσε: "ο διορισμός του Βολοσίν είναι καλά νέα για τη ρωσική οικονομία".

    Αναλυτές θεωρούν ότι οι κινήσεις που έγιναν εναντίον του Χοντορκόφκσι αποβλέπουν στο να τον αποθαρρύνουν να συμμετάσχει στην πολιτική και αποτελούν προειδοποίηση προς τους άλλους Ρώσους επιχειρηματίες να παραμείνουν εκτός πολιτικής, ιδίως εν όψει των γενικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

    Σκληρή γλώσσα από το δικηγόρο του Χοντορκόφσκι

    Δικηγόρος που ειδικεύεται στο διεθνές δίκαιο, εντολέας του οποίου είναι ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, κατηγόρησε ευθέως τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες τις ρωσικές αρχές ότι, προκειμένου να συλλάβουν τον πελάτη του στη Μόσχα, αγνόησαν τη ρωσική νομοθεσία.

    Ο δικηγόρος Ρόμπερτ Αμστερνταμ, που εργάζεται για λογαριασμό καναδικής δικηγορικής εταιρείας διεθνούς δικαίου , στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη βελγική πρωτεύουσα επισήμανε: "(από νομική σκοπιά) πρόκειται, πράγματι, για ένα καρκίνο, που αναπτύσσεται στο "σώμα" της ρωσικής πολιτικής τάξης. Είναι ο καρκίνος του αυταρχισμού. Πρόκειται για την πλήρη περιφρόνηση της κυριαρχίας του νόμου, περιλαμβάνει δε και την πιο αδίστακτη επίθεση στο νομικό κόσμο, που έχει γνωρίσει η Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια".

    Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο Αμστερνταμ είχε επαφές με πολλούς αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τύχη του πελάτη του εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στη Ρώμη του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    [14] Έκλεισε η Ισπανία τα σύνορα στους ''Αγγλους ασθενείς''

    3/11/2003 4:55:00 μμ

    Τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ έκλεισε σήμερα η Ισπανία. Αιτία η άδεια ελλιμενισμού που έδωσαν οι αρχές του Γιβραλτάρ στο βρετανικό κρουαζιερόπλοιο "Aurora", το οποίο μεταφέρει εκατοντάδες επιβάτες που έχουν προσβληθεί από γαστρεντερίτιδα. Η ισπανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την ενέργεια της ως ένα "υγειονομικό προληπτικό μέτρο, λόγω της παρουσίας του μολυσματικού ιού". ''Ανώφελη και δυσανάλογη'' χαρακτήρισε την ισπανική απόφαση ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο. Είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία σφραγίζει τη μεθόριο με το Γιβραλτάρ από το 1985 και το πλήρες άνοιγμα των συνόρων.

    Δυσφορία από τη Βρετανία - Για ''υπερβολές'' έκανε λόγο το Γιβραλτάρ

    ''Πραγματικά ελπίζουμε ότι το θέμα αυτό θα λήξει σύντομα, όμως πρόκειται για πρόληψη, καθώς ο ιός αυτός είναι ιδιαίτερα μολυσματικός'', δήλωσε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Υγείας.

    ''Εκφράζω τη λύπη μου για τα μέτρα που έλαβε η ισπανική κυβέρνηση τα οποία είναι ανώφελα και δυσανάλογα'', τόνισε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.

    ''Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έγιναν συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση. Η απόφαση που ελήφθη από την πλοιοκτήτρια εταιρία Ρ and O να κρατήσει τα διαβατήρια όσων αποβιβάστηκαν στο Γιβραλτάρ αρκούσε για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα περνούσε τα σύνορα για να φτάσει στην Ισπανία'', τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Γιβραλτάρ Πίτερ Καρουάνα χαρακτήρισε την απόφαση της Μαδρίτης να κλείσει τα σύνορά της με τη βρετανική αυτή αποικία ''εντελώς υπερβολική''.

    ''Η αντίδραση αυτή πιστεύω ότι απορρέει περισσότερο από την πολιτική παρά από μια πραγματική ανησυχία για την υγεία των Ισπανών'', δήλωσε ο Καρουάνα στο ραδιόφωνο του BBC.

    Το ''Aurora'' μεταφέρει 1.900 επιβάτες και 800 μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Γιβραλτάρ μόνο 11 επιβάτες νοσούν, από τους 430 που είχαν αρχικά εκδηλώσει την ασθένεια.

    Είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία σφραγίζει τη μεθόριο με το Γιβραλτάρ από το 1985 και το πλήρες άνοιγμα των συνόρων. Τα σύνορα είχαν κλείσει το 1969 όταν κορυφώθηκε η διαμάχη ανάμεσα στην Ισπανία και τη Βρετανία για την κυριαρχία επί του Γιβραλτάρ, την οποία η Ισπανία διεκδικεί εδώ και τρεις αιώνες.

    [15] Σ. Αραβία: Ανταλλαγή πυρών με δύο νεκρούς

    3/11/2003 4:00:00 μμ

    Δύο ισλαμιστές σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Μέκκα από πυρά αντρών της σαουδαραβικής αστυνομίας, η οποία "κατάφερε να ματαιώσει μια τρομοκρατική συνωμοσία", όπως μετέδωσε το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. "Η αστυνομία περικύκλωσε το κρησφύγετο των τρομοκρατών στην ιερή πόλη της Μέκκας. Εκείνοι άνοιξαν πυρ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν. Δύο σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν", επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Έρευνες για υπόπτους

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η αστυνομία κατάσχεσε αυτοπροωθούμενες οβίδες, αυτόματα όπλα, πιστόλια, εκρηκτικά και πως ακόμα αναζητάει άλλους ισλαμιστές. "Με τη βοήθεια του Θεού, οι δυνάμεις ασφαλείας μπόρεσαν να αποτρέψουν μια τρομοκρατική επιχείρηση που ήταν έτοιμη να πραγματοποιηθεί από τρομοκράτες που δεν σέβονται την αγιότητα των ιερών τόπων και του ιερού μήνα του Ραμαζανιού", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [16] Ιράν: Συνελήφθησαν γιοι διαφωνούντα ιερωμένου

    3/11/2003 5:14:00 μμ

    Δύο γιοι του κορυφαίου διαφωνούντα ιερωμένου του Ιράν, Χοσεΐν Αλί Μονταζερί, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της πόλης Κομ, συνελήφθησαν τη Δευτέρα από αστυνομικούς, ανακοινώθηκε προς τους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μονταζερί. Εκπρόσωπος του γραφείου ανέφερε ότι οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Αχμαντ και τον Σαΐντ Μονταζερί, οι οποίοι είχαν εισέλθει σε σπίτι που είχε κατασχεθεί από την οικογένεια του διαφωνούντα κληρικού, και απομακρύνθηκαν με τρία αυτοκίνητα.

    Επικριτής του Χαμενεΐ

    ''Τους ρωτήσαμε γιατί τους συλλάβανε και μας απάντησαν "γιατί μπήκαν στο σπίτι;", είπε ο εκπρόσωπος του ιερωμένου.

    Ο Μονταζερί, 81 ετών, είναι ένας από τους λίγους Σιίτες λόγιους που έφτασαν στη θέση του Μεγάλου Αγιατολάχ στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

    Θεωρούνταν ο φυσικός διάδοχος του πατέρα της Ισλαμικής Επανάστασης Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

    Αφέθηκε ελεύθερος φέτος, μετά από κατ' οίκον κράτηση πέντε ετών για επικρίσεις που είχε διατυπώσει σε βάρος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

    [17] Κίνα: Ταραχές από οργισμένους διαδηλωτές

    3/11/2003 2:56:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο άδικος θάνατος ενός Κινέζου πλανόδιου πωλητή, ο οποίος παρασύρθηκε και συνεθλίβη από κρατικό όχημα ήταν η σπίθα που πυροδότησε την "έκρηξη", στην επαρχία Σαντόνγκ της ανατολικής Κίνας. Την επομένη, οι δρόμοι κατακλύστηκαν από χιλιάδες εξαγριωμένους συμπατριώτες του, οι οποίοι προχώρησαν σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου αψηφώντας δύναμη περίπου 800 αστυνομικών που είχε αναπτυχθεί στην περιοχή. Οι ταραχές σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, θεωρούνται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

    Συλλήψεις αναφέρει οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Ηταν στις 27 Οκτωβρίου, όταν δημοτικοί υπάλληλοι της πόλης Ζουτσένγκ κατάσχεσαν το καροτσάκι ενός πλανόδιου πωλητή. Ο τελευταίος επιχείρησε τότε να μπει στη μέση εμποδίζοντας τη διέλευση του δημοτικού οχήματος, αλλά το φορτηγό τον πάτησε μπροστά στα μάτια του κόσμου.

    Την επομένη, χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν περίπου 20 αίθουσες κυβερνητικού κτιρίου με αποτέλεσμα να προκαλέσουν υλικές ζημιές. Περίπου 200 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το περιστατικό.

    Σήμερα, κυβερνητικός αξιωματούχος περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι ''αρκετές δεκάδες άτομα, μεταξύ τους και μέλη της οικογένειας του πλανόδιου πωλητή μετέβησαν στο δημόσιο κτίριο για να διαμαρτυρηθούν".

    Πολλοί αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Ζουτσένγκ μετά τις ταραχές.

    "Ο θάνατος του πωλητή ώθησε στα άκρα ένα λαό ήδη καταπονημένο από τα κατασταλτικά μέτρα των αρχών", εξήγησε ο διευθυντής του Κέντρου, Φρανκ Λου. ''Προσπαθούν ν' αποσιωπήσουν το συμβάν. Αρκετοί αξιωματικοί της αστυνομίας μου επιβεβαίωσαν ότι αρκετές χιλιάδες άτομα μετείχαν στις ταραχές αυτές. Λίγες ημέρες αργότερα έκαναν λόγο για αρκετές εκατοντάδες. Τώρα κάνουν λόγο στον Τύπο για μερικές δεκάδες'', πρόσθεσε.

    [18] Ελεύθεροι Ιρανοί δημοσιογράφοι

    3/11/2003 4:56:00 μμ

    Δύο δημοσιογράφοι της κρατικής ιρανικής τηλεόρασης αφέθηκαν τη Δευτέρα ελεύθεροι, αφού παρέμειναν επί περίπου 4 μήνες κρατούμενοι στο Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό, που τους θεωρούσε ύποπτους για κατασκοπεία, ανακοινώθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης. Τους δύο δημοσιογράφους, τον Σαΐντ Αμπού Ταλέμπ και τον Σοχαΐλ Καριμί, που είχαν συλληφθεί τον Ιούλιο ενώ κινηματογραφούσαν μία αμερικανική βάση νότια της Βαγδάτης, υποδέχθηκαν στα σύνορα, σε σημείο ευρισκόμενο κοντά στην Βασόρα, μέλη των οικογενειών τους και υπεύθυνοι της κρατικής τηλεόρασης. Σε δηλώσεις τους στην τηλεόραση ανέφεραν ότι κατά τις δέκα πρώτες ημέρες πέρασαν έναν εφιάλτη και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, δίχως να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το Ιράν είχε εκφράζει την οργή του για τις συλλήψεις και είχε υποστηρίξει ότι οι δύο άνδρες γύριζαν ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή στο Ιράκ.

    [19] Δολοφονία Ιρακινού δικαστικού

    3/11/2003 6:42:00 μμ

    Ιρακινός ανακριτής που είχε αναλάβει τις έρευνες για πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν στην περιοχή της Νατζάφ απήχθη και δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του, ανακοίνωσε τη Δευτέρα δικαστική πηγή. Ο Μούχαν Τζαμπρ Αλ Σουουαΐλι, που προήδρευε του δικαστηρίου της Νατζάφ και των τοπικών επιτροπών έρευνας για τους αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος του Σαντάμ, απήχθη από την κατοικία του, δήλωσε ο Αρέφ Αζίζ, γενικός εισαγγελέας της Νατζάφ, ο οποίος απήχθη επίσης, αλλά αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

    ''Εντολή του Σαντάμ''

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αζίζ, οι δύο άνδρες οδηγήθηκαν μετά την απαγωγή τους σε έρημη περιοχή, οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της Νατζάφ. "Ένας από τους απαγωγείς είπε: 'ο Σαντάμ έδωσε αυτή την εντολή'. Μετά τον πυροβόλησαν δύο φορές στο κεφάλι", κατέληξε ο Αζίζ, λέγοντας ότι όσον αφορά τον ίδιο του είπαν ότι αυτό δεν τον αφορούσε και τον άφησαν ελεύθερο.

    [20] Συνάντηση Κουλούρη με φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

    Πηγή: ΑΠΕ 3/11/2003 6:34:00 μμ

    Μέτρα προκειμένου να βγει από την κρίση η ασφαλιστική βιομηχανία πρότειναν οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβούντων φορέων σε συνάντηση τους με τον υφυπουργό Aνάπτυξης, Kίμωνα Kουλούρη, τη Δευτέρα. O υφυπουργός δεσμεύτηκε να μελετήσει τις προτάσεις τους και, σε επόμενη συνάντηση, να συζητήσει αναλυτικά για ορισμένες από αυτές, όπως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στα 6 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, προτάθηκε η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, ζητήθηκε επαρκής χρόνος για να ολοκληρώσει η επιτροπή τις εργασίες της και να επισπευθεί ο χρόνος έναρξης των εργασιών της επιτροπής.

    Αναλυτικά οι προτάσεις

    Tα θέματα τα οποία έθεσαν στον υφυπουργό Aνάπτυξης οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των διαμεσολαβούντων προσώπων στην ιδιωτική ασφάλιση, αφορούν αναλυτικά στα εξής:

    Υλοποίηση της εξαγγελθείσας πολιτικής για την άσκηση από ανεξάρτητη εποπτική αρχή εποπτείας στην ασφαλιστική αγορά. Επί του επικείμενου σχεδίου νόμου διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της εποπτικής αρχής, τις προσφυγές γενικά και τις καταγγελίες των πελατών ασφαλιστικών εταιρειών, γι' αυτό και πρότειναν τα θέματα αυτά να συζητηθούν αναλυτικά σε επόμενη συνάντηση. Ενημέρωση από το υπουργείο Ανάπτυξης για την κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών. Aύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και προσαρμογή στα κεφάλαια των 3 εκατ. ευρώ που προβλέπει η νέα οδηγία της E.E., ενώ επισημαίνουν ότι πρέπει να εξεταστεί και η πρόταση της Ένωσης Aσφαλιστικών Eταιριών Eλλάδος για αύξηση του ορίου στα 6 εκατ. ευρώ. Eνίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ασφαλιστικών εταιριών για να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο. Nα συζητηθεί λύση σχετικά με τη δυσκολία στην εξεύρεση ασφαλιστικής κάλυψης για κινδύνους πάνω από 18 εκατ. ευρώ διότι κάθε χρόνο στις ανανεώσεις του Δεκεμβρίου πολλές επιχειρήσεις παραμένουν ακάλυπτες και, όταν βρίσκεται η κάλυψη, οι όροι κρίνονται δυσμενείς και τα ασφάλιστρα πολύ υψηλά. Kάλυψη των τεχνικών αποθεμάτων σύμφωνα με το νόμο και η υποαποθεματικοποίηση να είναι δημοσιοποιήσιμη.

    [21] Βραβεία Λογοτεχνίας

    3/11/2003 6:23:00 μμ

    To υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας. Το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται στον Μίλτο Σαχτούρη για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο Ποίησης στον Μανώλη Πρατικάκη για το βιβλίο του "Το νερό", το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Δημήτρη Δημητριάδη για το βιβλίο του "Η ανθρωπωδία. Μια ατελής χιλιετία", το Βραβείο Διηγήματος στον Τάσο Γουδέλη για το βιβλίο του "Η γυναίκα που μιλά", το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στον Σταύρο Σταυρίδη για το βιβλίο του "Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή", και το Βραβείο Χρονικού- Μαρτυρίας στον Παναγιώτη Κουσαθανά για το βιβλίο του "Παραμιλητά Α'. Κείμενα για τον πολιτισμό και την ιστορία της Μυκόνου".

    [22] ''Ημέρες Παραμυθιού'' στο Βερολίνο

    3/11/2003 5:34:00 μμ

    Από το 2000, οι Ημέρες Παραμυθιού Βερολίνου θέτουν το επίκεντρο των ποικιλόμορφων εκδηλώσεων κάθε φορά σε ξεχωριστές περιοχές του κόσμου, τις οποίες παρουσιάζουν υπό τον τίτλο ''Ο κόσμος έρχεται στο Βερολίνο''. Για πρώτη φορά φέτος, οι Βερολίνιες Ημέρες Παραμυθιού στρέφουν την προσοχή τους στο χώρο της αρχαίας Μεσογείου. Ετσι, από τις 6 έως τις 16 Νοεμβρίου, μέσα από περίπου 600 εκδηλώσεις σε περισσότερους από 200 διαφορετικούς χώρους και σε συνεργασία με 190 πολιτιστικούς φορείς του Βερολίνου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά ελληνικούς και ιταλικούς μύθους από όλες τις εποχές της ιστορίας τους.

    ''Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος''

    Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 καθώς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006, η Ευρώπη και ειδικότερα οι χώρες από όπου ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα έλθουν στο παγκόσμιο προσκήνιο με το φεστιβάλ ''Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος''.

    Η σύνδεση των 14ων Βερολίνιων Ημερών Παραμυθιού με την Ιστορία θα τονισθεί με τη γιορτή των εγκαινίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Περγάμου.

    Κατά τη δεκαήμερη διάρκεια του φεστιβάλ θα καλυφθεί ολόκληρο το φάσμα που εκτείνεται από τα παραμύθια, τις παραδόσεις και τα δημόσια θεάματα της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας και μέσω της Αναγέννησης και του Μπαρόκ καταλήγει στη σύγχρονη εποχή.

    Η κορύφωση του φεστιβάλ θα είναι το μασκέ πάρτυ, το οποίο θα αποτελέσει ταυτόχρονα και την τελετή λήξης.

    Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Βερολίνου και το Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Ιταλίας, θα παρουσιασθούν στο κοινό της πόλης και στους επισκέπτες της καλλιτέχνες από τις δύο χώρες.

    Την αιγίδα των εκδηλώσεων αναλαμβάνουν από κοινού ο δήμαρχος-πρωθυπουργός του Βερολίνου και οι υπουργοί Πολιτισμού των συνεργαζόμενων χωρών.

    [23] Βιέννη: Μόνιμη ''στέγη'' για το έργο του Μάκη Βαρλάμη

    3/11/2003 12:35:00 μμ

    Μια Αίθουσα Τέχνης, που εγκαινιάσθηκε στους εκθεσιακούς χώρους γνωστού Ελληνα επιχειρηματία στο κέντρο της Βιέννης, θα φιλοξενεί σε μόνιμη βάση και στο πλαίσιο εναλλασσόμενων εκθέσεων, το συνολικό έργο του διεθνώς καταξιωμένου Ελληνα πολύμορφου καλλιτέχνη Μάκη Βαρλάμη. Η πρώτη από αυτές τις εκθέσεις - που εγκαινιάσθηκε από τον Αυστριακό πρώην υφυπουργό Οικονομικών Γκιούντερ Στούμφολ, παρουσία εκπροσώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της διπλωματίας και πλήθους κόσμου - περιλαμβάνει μια σειρά πινάκων από το ζωγραφικό έργο του Βαρλάμη με γενικό τίτλο "Γυναικείες εικόνες" και "Εικόνες λουλουδιών", που εκτίθενται για πρώτη φορά στη Βιένη.

    Ενας πολυδιάστατος καλλιτέχνης

    Η έκθεση συμπληρώνεται ακόμη με βιενέζικους τάπητες και μανδήλες με τα νέα σχέδιά του, με έπιπλα, κυρίως παιδικά που έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία, όπως επίσης με διάφορα διακοσμητικά φωτιστικά, αλλά και με γυναικείες γούνες σχεδιασμένες ειδικά από τον καλλιτέχνη για τον Ελληνα επιχειρηματία γούνας Χαρίλαο Ζήκο, που παραχώρησε τη μόνιμη Αίθουσα Τέχνης στους εκθεσιακούς χώρους του.

    Ο Μάκης Βαρλάμης, που έχει καταξιωθεί στο χώρο των τεχνών ως ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής αλλά και ως παιδαγωγός, έχει διατελέσει καθηγητής στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιένης, ενώ έχει δδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε άλλα ευρωπαικά πανεπιστήμια.

    Η μοναδική, σε μέγεθος αλλά και στην πολυμορφία, έκθεση του Βαρλάμη για τον Μέγα Αλέξανδρο - με τους 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα - είχε πρωτοπαρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη το 1997 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και στη συνέχεια στην Αυστρία, την Ελβετία, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

    Στο μόνιμο εκθεσιακό του κέντρο "Ιδέα" στην πόλη Σρεμς της Κάτω Αυστρίας, ο Βαρλάμης είχε εγκαινιάσει τον περασμένο Ιούνιο τη μόνιμη μεγάλη έκθεση "Ο κόσμος των Ελλήνων" που "συνιστά ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην αρχαιότητα, στις ρίζες του σημερινού Ευρωπαικού Πολιτισμού", όπως σημείωναν οι κριτικές.

    [24] Ψηφιακό διαστημικό ταξίδι στο Νέο Πλανητάριο

    3/11/2003 2:15:00 μμ

    Το πιο σύγχρονο και εξελιγμένο Πλανητάριο της Ευρώπης και από τα καλύτερα του κόσμου απέκτησε από σήμερα η Αθήνα. Πρόκειται για το ψηφιακό πλανητάριο του Ευγενίδιου Ιδρύματος, στην Λ. Συγγρού που ανακαινίστηκε εκ βάθρων και παραδόθηκε από σήμερα σε λειτουργία προς τέρψιν μικρών και μεγάλων που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν τις κινήσεις και την μαγεία του αστρικού συστήματος μέσα σε μια υπερσύγχρονη και τριπλάσια σε μέγεθος αίθουσα που δίνει την εντύπωση διαστημικού ταξιδιού.Το Πλανητάριο του Ευγενίδιου Ιδρύματος λειτούργησε από το 1966 έως το 1999, για 33 ολόκληρα χρόνια και στο διάστημα αυτό υπολογίζεται ότι πέρασαν περισσότερα από 3 εκατ. άτομα με δεδομένο ότι από το 1978 και μετά η μέγιστη ετήσια πληρότητα ήταν 116.000 άτομα το χρόνο.

    Θόλος ύψους 25 μέτρων

    Στα τέσσερα χρόνια που έμεινε κλειστό έγινε μια πραγματική κοσμογονία. Η αίθουσα (θόλος) γκρεμίστηκε και στη θέση της κατασκευάστηκε ένας νέος θόλος με ύψος 25 μέτρα αντί για 10, 5 μέτρα που ήταν ο παλαιός. Το εμβαδόν τριπλασιάστηκε αλλά τα καθίσματα περιορίστηκαν μόνο σε 300 (από 243 άτομα που χωρούσε το παλιό) κι αυτό γιατί τα νέα καθίσματα είναι πολύ πιο άνετα και έχουν χώρο για μελλοντική τοποθέτηση διαδραστικών υπηρεσιών που θ αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.

    Το Νέο Πλανητάριο είναι αμφιθεατρικό, κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες ως προς το επίπεδο αντί του μέχρι τώρα οριζόντιου. Στο νέο Πλανητάριο η επιφάνεια του θόλου-οθόνης θα είναι τριπλάσια του παλαιού ξεπερνώντας τα 950 τ.μ. αντί των 350 τ.μ. του παλαιού. Παρ' όλο που το εμβαδόν του είναι επίσης τριπλάσιο του παλαιού, πλησιάζοντας τα 500 τετραγωνικά μέτρα, ο αριθμός των καθισμάτων διατηρήθηκε στα 300 αφ' ενός μεν για την δημιουργία χώρου σε κάθε κάθισμα όπου θα τοποθετηθούν διαδραστικές μονάδες ελέγχου των παραστάσεων από τους θεατές, αφ' ετέρου δε για να δοθεί μεγαλύτερη άνεση στους επισκέπτες. Έτσι καθένα από τα 300 νέα καθίσματα θα υποστηρίζει πλήρως το κεφάλι των θεατών και θα είναι κεκλιμένα αναλόγως της θέσεως τους.

    Στις αρχές του 1997 η τότε διοίκηση του Ιδρύματος πήρε την απόφαση που αποσκοπούσε στο να καταστήσει το Ίδρυμα αντάξιο τόσο της επιτυχημένης παρουσίας του στο τελευταίο μισό του 20ου αιώνα αλλά κυρίως των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η Ελληνική κοινωνία τον 21ο αιώνα. Η απόφαση αυτή αφορούσε στον εκσυγχρονισμό του Ιδρύματος μέσω της ανακατασκευής των παλαιών εγκαταστάσεων του και της δημιουργίας ενός νέου υπερσύγχρονου Πλανηταρίου και ενός εκθεσιακού χώρου αφιερωμένου στην επιστήμη και την τεχνολογία. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2001, μετά από μακρά περίοδο σχεδιασμού και προετοιμασίας, σε συνεργασία με ομάδες ειδικών από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη και την Αμερική.

    Ο βασικός εξοπλισμός του Νέου Πλανηταρίου έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νεώτερες εξελίξεις των οπτικοακουστικών παραστάσεων και της νέας τεχνολογίας συνδυάζοντας αρμονικά την ψηφιακή τεχνολογία με την σύγχρονη αναλογική παρουσίαση ταινιών και διαφανειών μεγάλης επιφάνειας. Έτσι χάρη στην εγκατάσταση του συστήματος προβολής κινηματογραφικών ταινιών μεγάλης επιφάνειας του αμερικανικού οίκου IWERKS, οι πολυδάπανες μεγάλες διεθνείς παραγωγές ταινιών τύπου IMAX θα προβάλλονται πλέον και στη χώρα μας. Με το προβολικό αυτό σύστημα θα προβάλλονται ταινίες 70/15 (με μέγεθος δηλαδή του κάθε καρέ 70 χιλιοστών και 15 περφορέ) που έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από τις ταινίες που προβάλουν οι συμβατικοί κινηματογράφοι. Οι ταινίες αυτές θα μεταφέρουν κυριολεκτικά τους θεατές σε περιοχές του πλανήτη μας, και έξω απ' αυτόν, που ήταν αδύνατον μέχρι τώρα να γίνει τόσο ρεαλιστικά. Γιατί η ευκρίνεια, η φωτεινότητα της εικόνας και το τεράστιο μέγεθος της οθόνης (950 τ.μ.) θα κάνει τους θεατές να έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται αυτοπροσώπως εκεί. Έτσι οι ταινίες αυτές θα λειτουργούν σαν υποκατάστατα - εξερευνητές για τους θεατές, μεταφέροντάς τους στην άκρη του κρατήρα ενός ηφαιστείου της Χαβάης, σε καταδύσεις στις αυστραλιανές ακτές ή και σε ένα περίπατο στην επιφάνεια της σελήνης.

    Η μηχανή του χρόνου και του χώρου

    Εκτός όμως από τις διεθνείς υπερπαραγωγές το Νέο Πλανητάριο θα έχει την δυνατότητα να παρουσιάζει και ελληνικές παραγωγές χάρη στην πληθώρα των νέων οπτικοπροβολικών συστημάτων που θα περιλαμβάνει. Ο ηλεκτρομηχανικός Αστρικός Προβολέας Zeiss του παλαιού Πλανηταρίου παρέμεινε ως μουσειακό έκθεμα ενώ στην αίθουσα του Νέου Πλανηταρίου έχει πάρει τη θέση του το υπερσύγχρονο Ψηφιακό Σύστημα Αστρικών Προβολών Digistar II της αμερικανικής εταιρείας προσομοιοτών Evans and Sutherland. Το νέο αυτό σύστημα έχει την δυνατότητα παρουσίασης χιλιάδων άστρων έτσι όπως φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας, του ηλιακού συστήματος αλλά επί πλέον και από οποιοδήποτε άλλο άστρο σε απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός από τη Γη. Η πλοήγηση σ' αυτό τον χώρο θα γίνεται σε δευτερόλεπτα δίνοντας έτσι στους θεατές την ψευδαίσθηση μεταφοράς τους, με μία μηχανή του χώρου και του χρόνου, σε τρισδιάστατα ταξίδια στο εσωτερικό του γαλαξία μας, αλλά και πέρα απ' αυτόν σ' ολάκερο το Σύμπαν των 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών.

    Το αστρικό προβολικό σύστημα επικουρείτε με ένα νέο σύστημα κινήσεων και εμφάνισης των διαφόρων αντικειμένων του Ηλιακού μας Συστήματος: των πλανητών, του Ήλιου και της Σελήνης (με την επωνυμία «S-M Projection»). Το σύστημα αυτό έχει την ικανότητα να προσομοιώνει τις κινήσεις των αντικειμένων αυτών χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν ή το μέλλον, ενώ συγχρόνως θα μπορεί να αποδίδει επακριβώς την εμφάνιση που έχουν τα αντικείμενα αυτά όπως φαίνονται καθημερινά με τη βοήθεια των μεγαλύτερων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων του κόσμου.

    Ένα ακόμη Προβολικό Σύστημα Ακτίνων Λέιζερ της εταιρείας Laser Fantasy International που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την δημιουργία γραφικών αναπαραστάσεων αστρονομικών και φωτιστικών εφέ υποστηρίζει την παραγωγή παραστάσεων αντίστοιχων με τα μεγάλα πολυθεάματα που παρουσιάζονται τα τελευταία κυρίως χρόνια. Το σύστημα αυτό θα στηρίζεται με την σειρά του από ένα υπέρλαμπρο σύστημα προβολής (με την επωνυμία «2π» της ProDome) τεράστιων στατικών εικόνων προβολικής επιφανείας 950 τ.μ. η κάθε μία που θα προέρχονται από τις διάφορες διαστημοσυσκευές που επισκέπτονται τους πλανήτες, καθώς επίσης και από τα αστροφυσικά όργανα καταγραφής των απόμακρων αντικειμένων του Σύμπαντος.

    Στην παραγωγή πολυθεαμάτων θα χρησιμεύσει επίσης και μία εκτεταμένη σειρά προβολικών συστημάτων βίντεο, διαφανειών, DVD κλπ, με την επωνυμία «S-S Multimedia System», ενώ για την διαδραστική επικοινωνία των θεατών στις διάφορες παραγωγές-παραστάσεις έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση ειδικών μονάδων ελέγχου (με την επωνυμία «SS Interactive Controls») σε καθένα από τα 300 καθίσματα. Με το σύστημα αυτό οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία στη διάρκεια μιας παρουσίασης να συμμετέχουν στην εξέλιξη της παράστασης κατευθύνοντας τη ροή της προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, έτσι ώστε καμία παράσταση να μην είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη!

    Όλα τα προβολικά συστήματα καθοδηγούνται πλήρως από το σύστημα αυτοματισμού με την επωνυμία «SPICE Automation». Τα επί μέρους στοιχεία μιας παράστασης θα προγραμματίζονται εκ των προτέρων, ενώ όλες οι δραστηριότητες τους ελέγχονται από έναν κεντρικό υπολογιστή. Το σύστημα αυτοματισμού θα ελέγχει επίσης και το νέο 6-κάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου («Digital Surround Sound System») συνολικής ισχύος 15.000 Watt το οποίο θα μεταφέρει με την βοήθεια 15 ειδικών ηχείων τη μουσική και την αφήγηση των παραστάσεων στην αίθουσα προβολών.

    116.000 επισκέπτες το χρόνο

    Το Ευγενίδειο Πλανητάριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1966 όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος του Ιδρύματος. Στην αίθουσα του Πλανηταρίου υπήρχαν θέσεις για 243 άτομα κάτω από έναν ημισφαιρικό θόλο διαμέτρου 15 μέτρων και ύψους 10,5 μέτρων. Το κύριο προβολικό σύστημα ήταν ο «Παγκόσμιος Προβολέας» της Zeiss που έχει ύψος 6 μέτρα, βάρος 2,5 τόνους, αποτελείται από 29.000 εξαρτήματα και φέρει επάνω του 150 μικρότερα προβολικά συστήματα. Έχει δυνατότητα να προβάλλει 8.900 αστέρες, τις κινήσεις των πλανητών, την αλλαγή του ουράνιου θόλου από οποιοδήποτε σημείο της γης, διάφορες ουράνιες συντεταγμένες και πολλά άλλα. Επιπλέον προστέθηκαν διάφορα ηχητικά συστήματα, προβολείς ειδικών εφέ, βίντεο-προβολείς καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης όλων των μηχανημάτων με ηλεκτρονικό υπολογιστή, το SPICE. Όλη η παραγωγή των προγραμμάτων γινόταν στο Πλανητάριο. Το κοινό του Πλανηταρίου έφτασε τη μέγιστη δυνατή πληρότητά του (116.000 το χρόνο) το 1978 και από τότε έμεινε σ' αυτό το επίπεδο σταθερά. Εκτός από τις προβολές γίνονταν και άλλες δραστηριότητες όπως ομιλίες για αστρονομικά θέματα στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος, εγκατάσταση ενός τηλεσκοπίου, δημιουργία μιας τράπεζας πληροφοριών σχετικών με την αστρονομία. Η λειτουργία του Πλανηταρίου σταμάτησε το 1999 λόγω των εργασιών για την κατασκευή του Νέου Πλανηταρίου.

    Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο ιδρύθηκε το 1956 σύμφωνα με την διαθήκη του αείμνηστου Ευγενίου Ευγενίδη. Ο γνωστός εφοπλιστής και μεγάλος ευεργέτης του Ελληνικού Έθνους διαβλέποντας τις ανάγκες ανόρθωσης μιας κατεστραμμένης, από τον πόλεμο, Ελληνικής κοινωνίας αφιέρωσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την προαγωγή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των νέων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 November 2003 - 18:06:10 UTC