Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική επέτειος
  • [02] Γιορτάζει και ο κυπριακός Ελληνισμός
  • [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια

    [01] Εθνική επέτειος

    28/10/2003 10:30:00 πμ

    Κορυφώνονται σε όλη τη χώρα, με επίκεντρο τη Θεσ/νίκη, οι επετειακές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου 1940. Στη Θεσ/νίκη θα γίνει στρατιωτική παρέλαση, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας ενώ στη Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιείται επίσημη δοξολογία. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και η μαθητική παρέλαση η οποία θα αρχίσει στις έντεκα. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Αθήνα. Στο μεταξύ, την "αναγκαιότητα ομοψυχίας και ενότητας των Ελλήνων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις", τονίζει στα μηνύματά της η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

    Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας

    Στην ιστορική μνήμη, την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων, την αφοσίωση στα ιδανικά της πατρίδας και τις προοπτικές της χώρας στο διεθνές περιβάλλον αναφέρονται τα μηνύματα πολιτικών αρχηγών, για την εθνική επέτειο.

    Στο σύγχρονο περιεχόμενο του πατριωτισμού, αναφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η ηγεσία του Γ' Σώματος Στρατού στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι πραγματικός πατριώτης είναι όποιος ενεργεί καθημερινά και ευσυνείδητα στον τομέα που τάχθηκε υπέρ της πατρίδος.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος απηύθυνε συστάσεις προς τις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες να διεκδικούν τα συμφέροντά τους με σύνεση και χωρίς να υπερβαίνουν τα όρια.

    Ταυτόχρονα, έβαλε εναντίον της αδιαφορίας και της διαφθοράς με αιχμή το Δημόσιο λέγοντας ότι "δεν είναι πατριώτης ο υπάλληλος του Δημοσίου που δεν σέβεται και δεν υπηρετεί τους πολίτες", ούτε εκείνοι "που επιδιώκουν τον αθέμιτο πλουτισμό", ενώ έκανε λόγο για αδηφάγα παράσιτα του δημοσίου πλούτου που δεν τιμωρούνται.

    Μήνυμα Κ. Σημίτη

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο μήνυμα του υπογραμμίζει ότι το ιστορικό έπος του '40 αποτελεί απόδειξη των δυνατοτήτων που έχουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολίτες όταν υπάρχει ενότητα και ομοψυχία.

    "Η 28η Οκτωβρίου είναι ένα μήνυμα πάθους για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, για την υπεράσπιση της ειρήνης και της κατοχύρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Είναι όμως και μήνυμα της αποφασιστικότητας των Ελλήνων όταν προασπίζουν τη χώρα τους", επισημαίνει ο κ. Σημίτης.

    Σήμερα, όπως αναφέρει, αυτή η ιστορική μνήμη λειτουργεί ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και εμπέδωση των αξιών εκείνων που καθιστούν την Ελλάδα ισχυρή, αισιόδοξη και ασφαλή.

    Ο κ. Σημίτης με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, καλεί όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να συστρατευτούν σ' αυτή την κοινή, επίπονη, αλλά και συναρπαστική πορεία για μια Ελλάδα της μείζονος προσπάθειας και των δημιουργικών πρωτοβουλιών, για μια Ελλάδα της προόδου και της ευημερίας.

    Μήνυμα Κ. Καραμανλή

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου επισημαίνει ότι "όπως το 1940, έτσι και σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση, δηλαδή να αγωνιστούμε, στην πρώτη γραμμή, για μια Ευρώπη ευημερίας και ασφάλειας για όλους".

    Ο κ. Καραμανλής τονίζει πως αυτό "το επιβάλλει η ιστορία και ο πολιτισμός μας,το υπαγορεύει η θέση μας στην Ευρώπη και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, το επιτάσσει το όραμά μας για την οικοδόμηση της πραγματικά ισχυρής Ελλάδας, μιας κοινωνίας ανάπτυξης και συνοχής, προόδου και αλληλεγγύης".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα του αιώνα που διανύουμε, τόσο για την Ήπειρό μας όσο και ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι Ευρωπαίοι, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι ο δρόμος προς τα αγαθά για τα οποία οι Έλληνες πολεμήσαμε το '40 - την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια - περνά μέσα από τη συνεργασία, μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών".

    Μήνυμα ΚΚΕ

    H 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει το μήνυμα, ότι ο εορτασμός της αποκτά ουσιαστική αξία, μόνο στο βαθμό που συνάγονται επίκαιρα συμπεράσματα, αντίστοιχα με τα λαϊκά συμφέροντα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

    Επίσης, τονίζει ότι τα γνήσια εθνικά συμφέροντα συνδέονται ''άρρηκτα με την πάλη εναντίον των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού, της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε ξεχωριστή χώρα.

    Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, απευθύνει μήνυμα, ιδιαίτερα προς την ελληνική νεολαία, για "να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη των θυσιών χιλιάδων συμπατριωτών μας που καταξίωσαν με τη στάση ζωής τους και με την επιλογή αντίστασης πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά και τους προσέδωσαν διαχρονική ισχύ".

    ΔΗΚΚΙ

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, στο μήνυμα του αναφέρει ότι ''καμία δύναμη δεν μπορεί να καθυποτάξει ένα λαό, που είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα δίκαιά του''.

    Ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγωνιστές του έπους του 40, επισημαίνει, είναι "η αντίσταση στην ηττοπάθεια και στον ενδοτισμό, αλλά και στην αποψίλωση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως αυτά εκφράζονται από το νεοφιλελεύθερο δικομματισμό, που περιθωριοποιεί μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού".

    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης στο μήνυμά του τονίζει ότι "η 28η Οκτωβρίου 1940 δεν είναι μονάχα μια αφορμή για να νιώσουμε υπερήφανοι για το παρελθόν μας, είναι πάνω απ' όλα, ένα ζωντανό και επίκαιρο μήνυμα αφύπνισης και κινητοποίησης της συλλογικής συνείδησης του λαού μας.

    Ένα μήνυμα άρνησης του ολοκληρωτισμού, του ρατσισμού και της βίας.

    Ένα μήνυμα κατάφασης στην ανθρωπιά, στην ελευθερία και τη δημοκρατία.

    Στην ειρήνη και τη φιλία των λαών".

    Ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι "η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ είναι ένα από τα πιο φωτεινά σύμβολα της πίστης του λαού μας στην ελευθερία, το θεμέλιο πάνω στο οποίο στηρίζεται το μεγαλειώδες πνευματικό και υπαρξιακό οικοδόμημα του ελληνισμού".

    [02] Γιορτάζει και ο κυπριακός Ελληνισμός

    28/10/2003 11:45:00 πμ

    Οι εκδηλώσεις στην Κύπρο άρχισαν με 21 χαιρετιστήριες βολές και έπαρση της σημαίας, ενώ στις 10 τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την παρέλαση, στην οποία θα λάβουν μέρος παλιοί πολεμιστές, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, πρόσκοποι, Οδηγοί, Σωματεία και Οργανώσεις.

    Πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις

    Την παρέλαση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας Γεώργιος Δρυς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Παρελάσεις θα γίνουν επίσης στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στην Πάφο.

    Τα πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις και διακηρύξεις τους για την επέτειο τονίζουν ότι "τους αγώνες μας εξακολουθούν να καθοδηγούν τα ιδανικά που ενέπνευσαν το έπος του 1940"

    Αναφέρουν επίσης ότι η προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής θα συνεχισθεί με αποφασιστικότητα.

    [03] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καλιφόρνια

    28/10/2003 11:34:00 πμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Δευτέρα την Καλιφόρνια ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους υποσχέθηκε βοήθεια από την κεντρική διοίκηση, οικονομική αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. ''Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε μέσο'' τόνισε χαρακτηριστικά. Μέχρι στιγμής στην πολιτεία της Καλιφόρνια, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πυρκαγιές 13 άνθρωποι. Οι πυρκαγιές, διέσχισαν και τα σύνορα με το Μεξικό, σκορπώντας το θάνατο σε δυο ανθρώπους στην περιοχή της Μπάχα Καλιφόρνια.

    Δύσκολο το έργο των πυροσβεστών

    Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί περίπου 800 κατοικίες ενώ έχουν καεί 110.000 εκτάρια γης.

    Το BBC αναφέρει ότι περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκρέι Ντέιβις, έχει κηρύξει την Βεντούρα και το Σαν Μπερναντίνο, βορείως και ανατολικά του Λος Αντζελες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και υπογράμμισε ότι είναι οι χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δέκα ετών.

    Οι πυρκαγιές αναζωπυρώνονται από τους ανέμους Σάντα Ανα που είναι ζεστοί και περιδινούμενοι και μπορούν να φθάσουν ως τα 80χλμ την ώρα.

    Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες στην περιοχή, γεγονός που κάνει τις αρμόδιες αρχές να πιστεύουν ότι οι πυρκαγιές δεν πρόκειται να τεθούν υπό έλεγχο μέσα στις επόμενες ημέρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 October 2003 - 9:55:05 UTC