Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανατίναξη τριών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [02] Σεισμικές δονήσεις στην Κίνα - 4 νεκροί
  • [03] Δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία
  • [04] Συνεχίζει να χάνει έδαφος ο Μπλερ
  • [05] Κολομβία: Συγκρούσεις ανταρτών - αστυνομικών
  • [06] Επίθεση ρουκετών στο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ
  • [07] Ένας τραυματίας από την συντριβή του Blackhawk

    [01] Ανατίναξη τριών κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας

    26/10/2003 11:36:00 πμ

    Tρία ημιτελή πολυόροφα κτίρια ανατίναξε, o ισραηλινός στρατός, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σήμερα αφού νωρίτερα είχε απομακρύνει από τη γύρω περιοχή περίπου 2000 Παλαιστίνιους κατοίκους, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα τρία 13όροφα κτίρια, που έβλεπαν στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ ανατινάχθηκαν και ο ήχος από την έκρηξη ήταν τόσο ισχυρός που ακούστηκε σε όλη την πυκνοκατοικημένη ακτή. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι τα κτίρια αυτά καταστράφηκαν γιατί τα χρησιμοποίησαν οι Παλαιστίνιοι όταν σχεδίαζαν την επίθεση εναντίον της Νετζαρίμ, την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατεδάφισης παλαιστινιακών κτιρίων από την έναρξη της εξέγερσης, πριν από τρία χρόνια.

    Το σχέδιο κατεδάφισης είχε προγραμματιστεί πριν από ένα χρόνο

    Ένας αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας είπε ότι το σχέδιο κατεδάφισης των κτιρίων είχε καταστρωθεί πριν από ένα χρόνο αλλά η οριστική απόφαση για την ανατίναξή τους πάρθηκε μετά την επίθεση της Παρασκευής, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ.

    "Τους δώσαμε μια ευκαιρία. Περιμέναμε ότι τα κτίρια που ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα χρησιμοποιούνταν σε τρομοκρατικές ενέργειες αλλά μετά την επιδρομή της Παρασκευής είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί", ανέφερε η πηγή αυτή.

    Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ειδικοί επί των κατεδαφίσεων, έλαβαν μέρος στην επιχείρηση απομάκρυνσης όσων κατοίκων διαμένουν σε ακτίνα 400 μέτρων γύρω από τα κτίρια.

    Οι έποικοι του εβραϊκού οικισμού οδηγήθηκαν σε καταφύγια ενώ επιτράπηκε σε παλαιστινιακά ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους ηλικιωμένους Παλαιστινίους από τα σπίτια τους.

    Στους κατοίκους μοιράστηκαν φυλλάδια, στα αραβικά, που έγραφαν: "Πρέπει να φύγετε αμέσως από τα σπίτια σας μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ο στρατός θα ανατινάξει κάποιους χώρους. Αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά, κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές και κατευθυνθείτε στα νότια της συνοικίας. Οποιος μείνει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Οποιος εντοπιστεί με όπλο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του".

    [02] Σεισμικές δονήσεις στην Κίνα - 4 νεκροί

    26/10/2003 10:31:00 πμ

    Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν από δύο σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στην επαρχία Γκανσού της βορειοδυτικής Κίνας, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ''Νέα Κίνα''. Οι δονήσεις, μεγέθους 6,1 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισαν τις περιοχές Μίνλε και Σαντάν στις 20:41 και 20:48 (τοπική ώρα), αντίστοιχα. Το 30% των κατοικιών που βρίσκονταν στο επίκεντρο και το 90% των κτιρίων στο χωριό Γιαοζαϊζί της περιοχής Μίνλε καταστράφηκαν. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην επαρχία αυτή, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει στους 5-6 βαθμούς υπό το μηδέν σε συνδυασμό με μια πρόσφατη χιονόπτωση, καθιστούν δύσκολη την αποστολή βοήθειας στους πληγέντες.

    [03] Δημοτικές εκλογές στη Βουλγαρία

    26/10/2003 11:26:00 πμ

    Ανοιξαν σήμερα στις 07:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος) στη Βουλγαρία οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι οποίες έχουν και την αξία ενός τεστ για την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Συμεών Σαξκομπουργκότσκι. Συνολικά 146 κόμματα και συνασπισμοί κατεβάζουν υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές, οι οποίες διεξάγονται σε δύο στάδια: οι δήμαρχοι εκλέγονται με απλή πλειοψηφία (με ένα δεύτερο γύρο σε περίπτωση ισοψηφίας) και οι δημοτικοί υπάλληλοι με αναλογική σε ένα γύρο. Το κυβερνών ''Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Δεύτερος'', το οποίο σχηματίστηκε το 2001, δεν εκπροσωπείται σε δημοτικό επίπεδο και, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, στις εκλογές αυτές έχει λίγες πιθανότητες να κερδίσει δημοτικές έδρες και αναμένεται να εξασφαλίσει μόνον περίπου 10% των δημοτικών συμβούλων. Ο πρώην βασιλιάς, που έγινε πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του στη Βουλγαρία από την εξορία το 2001, έχει απογοητεύσει τους πολίτες της Βουλγαρίας που ήλπιζαν σε μια σαφή βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

    [04] Συνεχίζει να χάνει έδαφος ο Μπλερ

    26/10/2003 11:32:00 πμ

    Τέσσερις στους δέκα Βρετανούς πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλερ, παραποίησε σκόπιμα τις πληροφορίες περί ύπαρξης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού ITV. Λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς (41%) εκτιμούν ότι η εισβολή στο Ιράκ ήταν δικαιολογημένη. Ένα ποσοστό 46% ωστόσο θεωρούν ότι η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας είχε λόγο να γίνει. Το 49% των ερωτηθέντων είπε ότι ο Τόνι Μπλερ έλεγε την αλήθεια όταν αναφερόταν στα όπλα που διέθετε ο Σαντάμ Χουσέιν, όμως το 41% πιστεύει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός παραποίησε τις πληροφορίες. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή σε δείγμα 1.709 ατόμων.

    [05] Κολομβία: Συγκρούσεις ανταρτών - αστυνομικών

    26/10/2003 10:25:00 πμ

    efw

    Εξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 8 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τους αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), στην πόλη Χαμπάλο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της χώρας, στρατηγός Τεοντόρο Κάμπο. "Τέσσερις από τους άντρες μας έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση των ανταρτών των FARC στον καταυλισμό τους και άλλοι δύο σε ενέδρα όταν έφταναν στο Χαμπάλο", διευκρίνισε ο ίδιος. Στο μεταξύ, οι αντάρτες απήγαγαν 12 εκλογικούς αντιπροσώπους από την πόλη Τρουχίλο και έβαλαν φωτιά σε εκλογικό υλικό για το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα και για τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν αύριο Κυριακή, σύμφωνα με επίσημη πηγή. Οι αρχές αποδίδουν την ενέργεια αυτή στο έκτο μέτωπο της οργάνωσης FARC. Κολομβιανοί στρατιώτες με τη βοήθεια ελικοπτέρων συνεχίζουν τις προσπάθειες εντοπισμού των ανταρτών και των απαχθέντων.

    [06] Επίθεση ρουκετών στο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ

    26/10/2003 11:11:00 πμ

    Ένας νεκρός και 15 τραυματίες από την σημερινή επίθεση στο ξενοδοχείο Αλ Ρασίντ, σύμφωνα με αξιωματικό του αμερικανικού στρατού. "Είχαμε 16 τραυματίες. Ο ένας από αυτούς πέθανε", δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονται άμαχοι που εργάζονται για το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, αξιωματικοί του στρατού και ξένοι υπήκοοι. Εικοσιεννέα ρουκέτες εκτοξεύτηκαν κατά του ξενοδοχείου, όπου διαμένει ο Πολ Γούλφοβιτς. Ο Υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δεν έπαθε το παραμικρό και απομακρύνθηκε από την περιοχή συνοδεία ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη, Ντάνι Μάρτιν, δήλωσε ότι έξι έως οκτώ πύραυλοι χτύπησαν τη δυτική πλευρά του ξενοδοχείου.

    Γούλφοβιτς: ''Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας''

    Ο Γούλφοβιτς επισκέπτεται για δεύτερη φορά το Ιράκ μέσα σε διάστημα τριών μηνών Το ξενοδοχείο Ρασίντ αποτελεί τμήμα ενός συγκροτήματος, στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, που χρησιμοποιεί η αμερικανική διοίκηση.

    Πρόκειται για ένα οχυρωμένο συγκρότημα που περιλαμβάνει και ανάκτορα τα οποία είχε χτίσει ο πρώην ηγέτης του Ιράκ, Σαντάμ Χουσέιν. Στις 27 Σεπτεμβρίου τρεις ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί εναντίον του ξενοδοχείου, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

    "Υπάρχουν πολλοί τραυματίες από την επίθεση, ένας Αμερικανός μπορεί να έχει σκοτωθεί'', όμως η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί'', δήλωσε ο Aμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κάποιες ώρες μετά την επίθεση.

    ''Οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις δεν θα μας αποτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να βοηθήσουμε τον ιρακινό λαό να απελευθερωθεί από τον τύπο των εγκληματιών που το έκαναν αυτό και να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό από αυτού του είδους την τρομοκρατία'', πρόσθεσε ο Γούλφοβιτς.

    Οι ΗΠΑ δεν θα πτοηθούν από τους ''εγκληματίες που επιζητούν να αποσταθεροποιήσουν αυτήν τη χώρα και που έχουν καταχραστεί και βασανίσει το Ιράκ για 25 χρόνια'', σημείωσε, αναφερόμενος στο πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν.

    ''Θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας παρά τις απελπισμένες ενέργειες ενός ετοιμοθάνατου καθεστώτος'', κατέληξε ο Γούλφοβιτς κρίνοντας ότι οι Αμερικανοί που βρίσκονται στο Ιράκ, στρατιωτικοί ή άμαχοι, είναι ''ήρωες''.

    [07] Ένας τραυματίας από την συντριβή του Blackhawk

    26/10/2003 10:50:00 πμ

    Ένας αμερικανός στρατιώτης και όχι πέντε όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, τραυματίστηκε όταν ελικόπτερο Blackhawk κατέπεσε το Σάββατο το απόγευμα, τρία χιλιόμετρα από το Τικρίτ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. Την ώρα που το ελικόπτερο είχε τυλιχθεί στις φλόγες κοντά σε αμερικανική βάση, στρατιώτες δήλωσαν σε φωτογράφο του Ρόιτερ πως το χτύπησε μια αντιαρματική ρουκέτα ενώ πετούσε. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε από τη Βαγδάτη πως το ελικόπτερο δέχτηκε επίθεση με αντιαρματικές ρουκέτες όταν βρισκόταν στο έδαφος.

    Επτά Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Βρετανός τραυματίστηκαν σε επιθέσεις

    Στο μεταξύ, δύο στρατιώτες αμερικανικής αυτοκινητοπομπής τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Μπαακούμπα, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Λίγο αργότερα στη Χαλντίγια, πέντε Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, οι δύο σοβαρά όταν η αυτοκινητοπομπή τους δέχτηκε επίθεση αγνώστων με αυτόματα και ακολούθησε έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε δύο στρατιωτικά οχήματα.

    Ένας Βρετανός στρατιώτης τραυματίστηκε ελαφρά από έκρηξη βόμβας στη Βασόρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανικού στρατού.

    Σχετική είδηση: Συντριβή ελικοπτέρου στο Τικρίτ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 October 2003 - 9:53:35 UTC