Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλοιό σκουπιδιών η Αθήνα
  • [02] Σε θέση εκλογικής μάχης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Πρόσκρουση πλοίου στον Αγιο Κήρυκo
  • [04] Εκκλησία: Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης
  • [05] Συνεχίζεται η υπεράσπιση των Ξηρών
  • [06] Φόρος αίματος στη Γάζα
  • [07] Επέστρεψε στα καθηκοντά του ο Τόνι Μπλερ
  • [08] Εκτόξευσε πύραυλο η Βόρεια Κορέα
  • [09] Αμερικανοί διέλυσαν με πυροβολισμούς συγκέντρωση
  • [10] Έκθεση κατηγορεί τις ΗΠΑ για δολοφονίες αμάχων
  • [11] Επίθεση σε Πολωνούς στρατιώτες
  • [12] Εκτόξευση δορυφόρου από Κίνα και Βραζιλία

    [01] Σε κλοιό σκουπιδιών η Αθήνα

    21/10/2003 11:31:00 πμ

    Σωρούς σχηματίζουν τα σκουπίδια στους δρόμους Αθήνας δεύτερη ημέρα της απεργίας των εργαζομένων στους δήμους και τις κοινότητες ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το μεσημέρι της Τρίτης στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η άνοδος της θερμοκρασίας και η άπνοια αναμένεται να επιδεινώσουν περισσότερο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εν τω μεταξύ, άγνωστοι έβαλαν τη νύχτα φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιθέας.

    Σε αναμονή της απόφασης

    Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ανέλυσαν τα αιτήματά τους. Ειδικότερα διεκδικούν:

    -Νέο μισθολόγιο, στο οποίο θα ενσωματώνονται τα επιδόματα στις βασικές αποδοχές και κατώτατο μηνιαίο μισθό 1.050 ευρώ.

    -Την ανάκληση των διατάξεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή.

    -Το επίδομα για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων και Την κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

    Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, ζητά από την κυβέρνηση, τον ΕΣΔΚΝΑ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ "να υπάρξει συνεννόηση ώστε να εξασφαλιστεί προσωπικό ασφαλείας για να ανοίξει άμεσα η χωματερή Ανω Λιοσίων".

    Ο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων παραμένει κλειστός από την περασμένη Πέμπτη με αποτέλεσμα τα απορρίμματα να έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων δήμων της χώρας, δημιουργώντας άσχημες συνθήκες και κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

    Απεργιακό δελτίο

    Κατά τα άλλα. Για δεύτερη ημέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι γιατροί του ΙΚΑ. Στα ιατρεία του οργανισμού θα εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Η απεργία ωστόσο θα κριθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου προσέφυγε η διοίκηση του ΙΚΑ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα τετραήμερη απεργία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν διπλή ασφάλιση, τόσο στο ΤΣΑΙ όσο και στο ίδρυμα, για τους 5.000 που μονιμοποιούνται και αναγνώριση του χρόνου υπηρεσίας με χαμηλό ασφάλιστρο.

    Έως και αύριο εξάλλου απέχουν από τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα προχωρήσουν σε 48ωρη πανελλαδική απεργία.

    Πανελλήνια 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισε η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

    ΤΑΞΙ

    Νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, 23 και 24 του μηνός, αποφάσισε το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ). Οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας, που αντιδρούν στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα αυτοκίνητά τους, αλλά και ζητούν να τους επιτραπεί η διέλευση των ταξί στις λεωφορειολωρίδες.

    Καθηγητές Ανώτερης - Ανώτατης εκπαίδευσης

    Για έκτη εβδομάδα συνεχίζουν την αποχή από τα καθήκοντά τους οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, οι οποίοι στις 12 το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Συνέχιση του διαλόγου για τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ με παράλληλη λειτουργία των Ιδρυμάτων, αποφάσισαν από κοινού υπουργείο Παιδείας και πρόεδροι των ΤΕΙ, ενώ το θέμα θα συζητηθεί σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των διδασκόντων και των προέδρων.

    [02] Σε θέση εκλογικής μάχης οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

    21/10/2003 8:36:00 πμ

    Ετοιμότητα ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης ζήτησε την Δευτέρα από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια του δείπνου που τους παράθεσε ενόψει της έναρξης της τέταρτης και τελευταίας περιόδου της Βουλής υπό την παρούσα σύνθεσή της. Ο Πρωθυπουργός αντάλλαξε χαιρετισμό με όλους σχεδόν τους παραβρεθέντες και ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ο. να κινητοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις εκλογικές τους περιφέρειες. Στο δείπνο δεν παραβρέθηκαν οι Κώστας Λαλιώτης, Αλέκος Παπαδόπουλος, Σταύρος Μπένος, Στέλιος Παπαθεμελής και Κυριάκος Σπυριούνης, ενώ η απουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου οφειλόταν σε ταξίδι του εκτός Ελλάδας. Από τα αξιοσημείωτα της βραδιάς ήταν η θερμή, όπως λέγεται, χειραψία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Θόδωρο Πάγκαλο.

    [03] Πρόσκρουση πλοίου στον Αγιο Κήρυκo

    21/10/2003 10:12:00 πμ

    Προσέκρουσε τη Δευτέρα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης στην προβλήτα του λιμανιού Αγιος Κήρυκoς της Ικαρίας, το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο "Νταλιάνα". Στο πλοίο επέβαιναν 418 επιβάτες, κανείς εκ των οποίων δεν έπαθε τίποτα. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να προκληθεί στο πλοίο βαθούλωμα και σχίσμα μήκους 20 πόντων στο έλασμα πρυμναίου τμήματος. Το "Νταλιάνα" εκτελούσε το δρομολόγιο Βαθύ, Καρλόβασι, Αγιο Κήρυκo, Μύκονο, Σύρο, Πειραιά. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλία, πάντως, έκρινε το πλοίο αξιόπλοο και αναμένεται σήμερα στον Πειραιά με τους 418 επιβάτες.

    [04] Εκκλησία: Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης

    21/10/2003 8:40:00 πμ

    Ελπίδες εκτόνωσης διαφαίνονται στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με τη χάρη του Θεού και με καλή διάθεση, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα. Σήμερα εξάλλου συνεδριάζει εκ νέου η ιερά σύνοδος του Φαναρίου. Εν τω μεταξύ, υπέρ της Εκκλησίας της Ελλάδος στην διαμάχη που έχει ξεσπάσει με το Πατριαρχείο τάχθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Μεγκα. Το θέμα είναι πολιτικό και εθνικό υποστήριξε ο κ. Μητσοτακης και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να παρέμβει γιατί δεν μπορεί να μένει ουδέτερος και αδιάφορος.

    [05] Συνεχίζεται η υπεράσπιση των Ξηρών

    21/10/2003 11:03:00 πμ

    Για δεύτερη μέρα συνεχίζει την αγόρευσή του ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζονται οι 19 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη". Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε μεταξύ άλλων, στην αγόρευσή του ότι θα πρέπει να χαρακτηριστούν τα εγκλήματα των κατηγορουμένων πολιτικά για να αποφευχθεί, όπως είπε, η πιθανότητα να ζητηθεί η έκδοση των κατηγορουμένων από τις ΗΠΑ. Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε, επίσης, ότι δεν έπρεπε να ληφθούν υπόψιν από το δικαστήριο οι προανακριτικές απολογίες των κατηγορουμένων ούτε να αναγνωστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η δίκη συνεχίζεται.

    [06] Φόρος αίματος στη Γάζα

    21/10/2003 11:39:00 πμ

    Τουλάχιστον δέκα νεκροί και περίπου εβδομήντα τραυματίες είναι ο απολογισμός των πέντε επιδρομών που εξαπέλυσε από αέρος το Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών στόχων στη Λωρίδα της Γάζας χθες Δευτέρα, την πιο αιματηρή ημέρα που είχε να γνωρίσει η περιοχή εδώ και μήνες. Ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί και άλλο καθώς σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές τέσσερα άτομα θεωρούνται κλινικά νεκρά. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τα περισσότερα θύματα είναι άμαχοι. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ένοπλη πτέρυγα της ισλαμικής Χαμάς, που έχασε τουλάχιστον δύο μέλη στη διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων, απείλησαν το Ισραήλ με συντριπτικά αντίποινα. Η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε λόγο για πλήγμα κατά της ειρήνης, ενώ το Τελ Αβίβ κατηγόρησε πάλι το Γιασέρ Αραφάτ ως υπεύθυνο των επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Ισραήλ: ''Ολοκληρώσαμε τον κύκλο επιθέσεων''

    Η πιο αιματηρή επίθεση πραγματοποιήθηκε το βράδυ από επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι εναντίον αυτοκινήτου στον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσέιρατ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας και στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον επτά Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 40, εκ των οποίων οι δέκα σοβαρά.

    Πηγή του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι με τις επιδρομές αυτές η ισραηλινή αεροπορία ολοκλήρωσε ένα κύκλο επιθέσεων που άρχισε το πρωί και είχε στόχο ένα εργαστήριο κατασκευής εκρηκτικών, οπλισμού και πυραύλων Κάσαμ.

    Την απογοήτευσή του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, που δήλωσε ότι η ειρήνη σήμερα βρίσκεται "πιο μακριά παρά ποτέ", εξαιτίας της πολιτικής του Ισραήλ.

    Την ίδια ώρα στον ΟΗΕ ξεκίναγε η συζήτηση για την κατασκευή του τείχους ασφαλείας των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη, μετά από αίτημα των αραβικών και αδέσμευτων χωρών.

    "Τεράστιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας" χαρακτήρισε το τείχος ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ Νάσερ αλ Κίντουα, τονίζοντας ότι καταστρέφει κάθε ιδέα ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης και κάθε δυνατότητα ειρήνης στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Νταν Γκίλερμαν, υποστήριξε ότι το τείχος αυτό είναι μία απάντηση στην παλαιστινιακή τρομοκρατία.

    Σύλληψη 17 Παλαιστινίων

    Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε αργά το βράδυ της Δευτέρας 17 καταζητούμενους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, όπως έγινε γνωστό από ισραηλινή στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή νέων επιθέσεων αυτοκτονίας από την πλευρά των ενόπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    [07] Επέστρεψε στα καθηκοντά του ο Τόνι Μπλερ

    21/10/2003 10:27:00 πμ

    Μετά την περιπέτεια με την υγεία του, ο πρωθυπουργός τής Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, επιστρέφει από σήμερα Τρίτη στα καθήκοντά του. Η καρδιακή αρρυθμία, που παρουσίασε την Κυριακή το μεσημέρι, αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς, στο εξής όμως, ο κύριος Μπλερ θα πρέπει να τροποποιήσει το υπερφορτωμένο πρόγράμμά του. Η "Ντάουνινγκ Στριτ" θεωρεί το θέμα λήξαν, ωστόσο πολλοί αρθρογράφοι αποδίδουν το καρδιακό αυτό επεισόδιο στο άγχος τού βρετανού πρωθυπουργού μετά τις εξελίξεις στο Ιράκ και τις διαστάσεις που προσέλαβε η υπόθεση "Κέλι". Ο ίδιος εκτιμά ότι το πρόβλημα προέκυψε, ίσως οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

    Προηγούνται σε πρόθεση ψήφου οι Εργατικοί

    Την ίδια ώρα, ευχάριστα ήταν τα νέα για τον Βρετανό πρωθυπουργό από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM που δημοσιεύεται σήμερα στην βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας προπορεύεται των Συντηρητικών (Τόρις) και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην πρόθεση ψήφου.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι το 38% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε τους Εργατικούς εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Συντηρητικούς είναι 33% (έχει αυξηθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες).

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι είχαν φθάσει στο 29% τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τη νίκη τους στις τοπικές εκλογές του Μπρεντ Ίστ, έπεσαν στο 21%.

    [08] Εκτόξευσε πύραυλο η Βόρεια Κορέα

    21/10/2003 9:58:00 πμ

    Η Βόρεια Κορέα φέρεται να εκτόξευσε τη Δευτέρα πύραυλο μικρής εμβέλειας από πολεμικό πλοίο της, σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ. Το ρεπορτάζ έρχεται στο φως της δημοσιότητας μία μέρα μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Ιαπωνίας ότι υπάρχει ανεπιβεβαίωτη πληροφορία για παρόμοια εκτόξευση πυραύλου. "Η πειραματική εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα δε συνιστά άμεση απειλή για την Ιαπωνία ή τις γειτονικές της χώρες", ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο.

    Διαψεύδει η Νότια Κορέα

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα έκανε δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου. "Τα ηλεκτρονικά συστήματα μας δεν κατέγραψαν σήμερα οποιαδήποτε εκτόξευση από την Βόρεια Κορέα", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση η οποία τονίζει ότι το ρεπορτάζ που μετέδωσε το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ "δεν είναι αληθινό".

    [09] Αμερικανοί διέλυσαν με πυροβολισμούς συγκέντρωση

    21/10/2003 10:58:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ στον αέρα για να διαλύσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έκαναν την Τρίτη χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Βαγδάτη. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή την πληροφορία ότι οι Αμερικανοί είχαν συλλάβει μία γυναίκα που αρνήθηκε να ελεγχθεί από ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο καθώς, σύμφωνα με την ισλαμική κουλτούρα, τα σκυλιά θεωρούνται "βρώμικα ζώα". Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από τα πυρά των Αμερικανών.

    Κανένα σχόλιο από την αμερικανική πλευρά

    Ανταποκριτής του Ρόιτερ στην ιρακινή πρωτεύουσα ανέφερε ότι οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ στον αέρα όταν χιλιάδες εξοργισμένοι Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν σε κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονται τα υπουργεία Πετρελαίου, Ηλεκτρισμού και Υδροδότησης και Εμπορίου.

    Ένας Ιρακινός είπε ότι Αμερικανοί στρατιώτες πέρασαν χειροπέδες σε μία γυναίκα υπάλληλο και την υποχρέωσαν να μείνει στον ήλιο επί μία ώρα, διότι αρνήθηκε να περάσει από τον έλεγχο των ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Από την πλευρά των αμερικανικών δυνάμεων δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για το επεισόδιο.

    [10] Έκθεση κατηγορεί τις ΗΠΑ για δολοφονίες αμάχων

    21/10/2003 9:17:00 πμ

    Ο αμερικανικός στρατός απέτυχε να δώσει απαντήσεις για τις δολοφονίες Ιρακινών πολιτών από Αμερικανούς στρατιώτες στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε την Τρίτη η οργάνωση "Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα". Η οργάνωση τονίζει ότι οι εμπλεκόμενοι στις δολοφονίες στρατιώτες θα πρέπει να κρατηθούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με τα στοιχεία που θα προκύψουν από εμπεριστατωμένες έρευνες, έτσι ώστε να διαλυθεί η "ατμόσφαιρα της ατιμωρησίας" υπό την οποία λέγεται ότι διοικούν οι αμερικανικές δυνάμεις την ιρακινή πρωτεύουσα.

    ''Τραγωδία'' οι δολοφονίες πολιτών στη Βαγδάτη

    Η έκθεση που φέρει τον τίτλο "Μεταπολεμικές απώλειες πολιτών στη Βαγδάτη από αμερικανικές δυνάμεις" (Post-War Civilian Casualties in Baghdad by U.S Forces) επιβεβαιώνει το θάνατο 20 πολιτών από αμερικανικά πυρά, το διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η οργάνωση αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της "αξιόπιστες αναφορές" για τους θανάτους 94 Ιρακινών πολιτών στη Βαγδάτη, για τους οποίους διατάχθηκε έρευνα. Ο αμερικανικός στρατός επιμένει ότι δεν τηρεί αρχείο για τους θανάτους πολιτών ενώ, σύμφωνα με την έκθεση, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση έχει διατάξει τη διεξαγωγή μόνο πέντε ερευνών για περιστατικά που έγιναν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

    "Είναι τραγωδία το ότι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτώσει τόσους πολλούς πολίτες στη Βαγδάτη" δήλωσε ο Τζόε Στορκ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, και συμπλήρωσε: "Είναι απίστευτο το ότι ο αμερικανικός στρατός δε μετράει καν αυτούς τους νεκρούς. Θα έπρεπε να διατάσσεται έρευνα κάθε φορά που άνδρες των αμερικανικών δυνάμεων σκοτώνουν έναν Ιρακινό πολίτη υπό αμφισβητούμενες συνθήκες".

    [11] Επίθεση σε Πολωνούς στρατιώτες

    21/10/2003 10:45:00 πμ

    Φωτό αρχείου

    Αυτοκινητοπομπή Πολωνών στρατιωτών δέχθηκε επίθεση τη Δευτέρα το απόγευμα από αντάρτες νοτίως της Βαγδάτης, όπως μετέδωσε το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΑΡ, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Οι Πολωνοί στρατιώτες μετέβαιναν στη Βαβυλώνα, όταν εξερράγη βόμβα μπροστά σε ένα μικρό λεωφορείο. Από την επίθεση προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν τραυματίες. Η πολωνική δύναμη που ελέγχει τμήμα του κεντρικού Ιράκ εδρεύει στη Βαβυλώνα.

    [12] Εκτόξευση δορυφόρου από Κίνα και Βραζιλία

    21/10/2003 9:49:00 πμ

    Μία εβδομάδα μετά την αποστολή του πρώτου "ταϊκοναύτη" στο διάστημα, η Κίνα εκτόξευσε, σήμερα Τρίτη, δορυφόρο, ο οποίος κατασκευάστηκε με την σύμπραξη της Βραζιλίας και πρόκειται να μελετήσει την επιφάνεια της Γης. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας μετέδωσε ότι η εκτόξευση του δορυφόρου έγινε επιτυχώς και μπήκε σε τροχιά.

    Ο δορυφόρος θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Πεκίνου για ενάμιση χρόνο και τα υπόλοιπα δύο χρόνια της ζωής του θα ελέγχεται από τη Βραζιλία. Πρόκειται για τον δεύτερο δορυφόρο που εκτοξεύουν από κοινού οι δύο χώρες, ενώ υπάρχουν σχέδια για άλλους δύο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 October 2003 - 9:36:27 UTC