Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισιόδοξος για οικονομία ο Πρωθυπουργός
  • [02] Τέλος στα σενάρια για διαδοχή Σημίτη βάζει η κυβέρνηση
  • [03] Σαρωτικές αλλαγές στο στρατό
  • [04] Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στην Εκκλησία
  • [05] Διυπουργική για 2004 ενόψει επίσκεψης ΔΟΕ
  • [06] Σε Γουδί και Ελληνικό οι Β. Παπανδρέου - Γ. Αγγελοπούλου
  • [07] Υπόθεση Σταθέα: Σε υποχρεωτική άδεια υπάλληλος του υπ. Οικονομικών
  • [08] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη για Πόθεν Έσχες
  • [09] Στην Αθήνα αύριο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ
  • [10] Ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική της ΝΔ
  • [11] Πρόσκληση Ντενκτάς προς Ισλαμιστές
  • [12] Σιδηροδρομική γέφυρα για 3 ηπείρους
  • [13] Απειλή παραπομπής για αυξήσεις σε φάρμακα
  • [14] Μέτρα για αντιμετώπιση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειo
  • [15] Παύει η προσφυγή κατά της Ελλάδας για τα δημόσια έργα
  • [16] Ρουμανία: ''Ναι'' σε συνταγματικές τροποποιήσεις υπέρ ΕΕ
  • [17] Συνεχίζεται αύριο η υπεράσπιση των Ξηρών
  • [18] Η Νταιάνα φοβόταν συνωμοσία εναντίον της
  • [19] Απεργούν οι καπνοπώλες στη Γαλλία
  • [20] Έκκληση Μπους στην Πιονγιάνγκ
  • [21] Αναρρώνει ο Μπλερ
  • [22] Το Νοέμβριο οι βουλευτικές εκλογές στην Κροατία
  • [23] Ελβετία: Νίκη των ακροδεξιών στις εκλογές
  • [24] Τραγωδία με λαθρομετανάστες στην Ιταλία
  • [25] Ρουμανία: Παραίτηση 3 υπουργών για σκάνδαλα
  • [26] Στο Ιράν για τα πυρηνικά Φίσερ, Στρο και Ντε Βιλπέν
  • [27] Δυσκολίες στη χρηματοδότηση του Ιράκ
  • [28] Νεκρός ένας Αμερικανός σε επίθεση στη Φαλούτζα
  • [29] Υπαναχωρεί η Τουρκία στην αποστολή στρατευμάτων
  • [30] ''Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη''... μέσω Νέας Υόρκης
  • [31] Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της λευχαιμίας
  • [32] Έλληνας επιστήμονας βελτιώνει τη μνήμη
  • [33] Νέα μέθοδος παραγωγής ενέργειας από το νερό
  • [34] Εθισμός με λάμψη από Hollywood

    [01] Αισιόδοξος για οικονομία ο Πρωθυπουργός

    20/10/2003 2:32:00 μμ

    Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και τους ρυθμούς ανάπτυξης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Υπάρχει πρόοδος στον τομέα της οικονομίας που θα γίνεται αισθητή ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, είπε στους δημοσιογράφους και εξήγησε. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε συζήτηση για την οικονομία και διαπιστώθηκε πως υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αναμενόταν.

    Σταθερή βελτίωση

    Η βελτίωση είναι σταθερή, η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και υπάρχουν οι δυνατότητες να επιτύχει υψηλότερο ρυθμό από τον στόχο που έχει θέσει. Η Ε. Ε. θα προχωρήσει στην υλοποίηση πανευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και από την εξέλιξη αυτή θα ωφεληθεί και η Ελλάδα.

    Ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τρέχουσες εξελίξεις. Αναφέρθηκε στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα αύριο.

    Ειδικά για το θέμα του ευρωπαϊκού Συντάγματος ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος αλλά υπήρξε σύγκλιση απόψεων και ξεπεράστηκαν ακραίες απόψεις. Είπε ακόμη ότι η Ιταλική Προεδρία θα παρουσιάσει ένα σχέδιο Συντάγματος και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξει συμφωνία. Για την πρόταση που θα διαμορφώσει η Ιταλική Προεδρία εκτίμησε ότι θα είναι αρκετά κοντά στις απόψεις όλων, όμως δεν θα καλύπτει μία ή δύο χώρες που έχουν βασικές διαφωνίες. "Σε μια τέτοια διαδικασία υπάρχει μια πίεση και γι΄ αυτό δεν θεωρώ ότι θα κλείσουμε πριν το τέλος του χρόνου. Θα είναι καλό", είπε ο κ. Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε και για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και απάντησε ότι ''είναι πολύ νωρίς να ρωτάται για το χρόνο των εκλογών'', παραπέμποντας προφανώς στην απάντηση που είχε δώσει σε ανάλογη ερώτηση που είχε τεθεί σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες, στην οποία προσδιόριζε το χρόνο των εκλογών περί τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.

    [02] Τέλος στα σενάρια για διαδοχή Σημίτη βάζει η κυβέρνηση

    20/10/2003 6:17:00 μμ

    "Διατεταγμένη σεναριογραφία" χαρακτήρισε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αποχώρηση και διαδοχή του πρωθυπουργού πριν τις εκλογές. Ο Υπουργός Τύπου τα διέψευσε κατηγορηματικά χαρακτηρίζοντάς τα "επικοινωνιακές ανάγκες" της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές καθώς, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των "25", δήλωσε ότι είναι νωρίς για να συζητηθεί το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Αισιόδοξος για οικονομία ο Πρωθυπουργός

    [03] Σαρωτικές αλλαγές στο στρατό

    20/10/2003 5:06:00 μμ

    Σημαντικές αλλαγές στο στράτευμα, προανήγγειλε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Ανακοίνωσε δραστικές περικοπές στο στράτευμα με την κατάργηση των μάχιμων μονάδων σε Μακεδονία και Ήπειρο, την κατάργηση θέσεων ανώτατων αξιωματικών και την απόσυρση όλων των παλαιών οπλικών συστημάτων. Το Συμβούλιο Αμυνας έκρινε πως δεν υπάρχει πλέον απειλή από το βορρά και γι΄αυτό το λόγο εκεί θα βρίσκονται μόνο τμήματα ασφαλείας για τους λαθρομετανάστες. Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας επισήμανε, επίσης, ότι μειώθηκε το κόστος των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ απελευθερώνοντας 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Απόσυρση παλαιών οπλικών συστημάτων

    Συγκεκριμένα, καταργούνται η πρώτη στρατιά στη Λάρισα, το τρίτο Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη ενώ το Πρώτο Σώμα (Κοζάνη) μετατρέπεται σε επιστρατευόμενο. Σαρωτικές και οι αλλαγές στους ανώτατους αξιωματικούς καθώς καταργούνται 3 θέσεις αντιστρατήγων, 8 υποστρατήγων και 25 ταξιάρχων, ενώ όλες οι δυνάμεις μετακινούνται προς τα σύνορα με την Τουρκία ώστε η στελέχωση των μονάδων να ανέρχεται στο 100%.

    Με τις νέες αλλαγές το 2005 το στράτευμα αναμένεται να έχει ως οροφή 142.000 άνδρες και γυναίκες, αντί για 178.500 που αριθμεί σήμερα. Επί πλέον έως το 2005 αποσύρονται όλα τα παλαιά οπλικά συστήματα δηλαδή 325 άρματα μάχης, 413 πυροβόλα, 8 πλοία κρούσης, 3 πλοία επιτήρησης και 71 μαχητικά αεροσκάφη.

    Ο κ. Παπαντωνίου κληθείς να σχολιάσει τα όσα δήλωσε ο κ. Καραμανλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ τόνισε ότι η απάντηση που έδωσε στη Βουλή την Παρασκευή ήταν αποστομωτική και δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας σε ότι αφορά τη διενέργεια των αγορών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. ''Τώρα αν κάποιοι στη ΝΔ επιμένουν να μετατρέπονται σε συνηγόρους υπερακτίων συμφερόντων, αυτό είναι δικό τους θέμα και δεν νομίζω ότι τιμά τη Δημοκρατία'', κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    [04] Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης στην Εκκλησία

    20/10/2003 7:46:00 μμ

    Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος, επιχείρησε με δηλώσεις του την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος."Ελπίζουμε ότι με καλή διάθεση και με τη χάρη του Θεού θα υπερπηδηθούν τα γνωστά προβλήματα" τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος, ενώ από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, παραμένει σταθερός στη στάση της σιωπής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή μέρα, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, έχει την ονομαστική του γιορτή και ο Οικουμενικός Βαρθολομαίος, συνηθίζει κάθε χρόνο, να επικοινωνεί μαζί του τηλεφωνικά, για να του ευχηθεί τα "χρόνια πολλά". Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της Global Link που δημοσιεύει σε σημερινό της φύλλο η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, εμφανίζει την κοινή γνώμη δυσαρεστημένη αλλά και διχασμένη από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας.

    Ρίχνει τους τόνους ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Την ευχή να επιλυθούν τα προβλήματα ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, εξέφρασε την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    "Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η πλέον προσφιλής θυγατέρα του Οικουμενικό Πατριαρχείου" δήλωσε και υπογράμμισε ότι οι όποιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ προσώπων, δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση την αγάπη και τη στοργή της "Μητρός εκκλησίας προς τον ελληνικό λαό".

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στο σεβασμό με τον οποίο ο ελληνικός λαός, αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τονίζοντας ότι όσοι το σέβονται είναι επειδή το τιμούν ως μητέρα εκκλησία και όχι ως μητρυιά, όπως λένε κάποιοι αρχιερείς. Η Μητρυιά δεν δίνει το αίμα της για τα παιδιά της και η Μητέρα Εκκλησία έδωσε το αίμα της είναι μαρτυρική εκκλησία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Διχασμένη η κοινή γνώμη για τη διένεξη

    Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" αποκαλύπτει ότι από τη διένεξη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, πλήττεται το κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνολικά.

    Όπως προκύπτει από την έρευνα αυξήθηκε το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ του Διαχωρισμού Κράτους Εκκλησίας, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ποσοστό 27%) εκτιμά ότι έχει δίκιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Την ίδια ώρα, το ποσοστό εκείνων που δίνουν δίκαιο στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είναι 24%.

    Επιπλέον, οι συμπάθειες των ερωτηθέντων, φαίνεται να μοιράζονται παραταξιακά.

    Όπως φαίνεται σε ποσοστό 48% οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δίνουν δίκαιο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, (42%) δικαιώνουν τον Αρχιεπίσκοπο.

    Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι επίσης το γεγονός ότι το 53% δεν γνώριζε καν το αντικείμενο της διαμάχης.

    [05] Διυπουργική για 2004 ενόψει επίσκεψης ΔΟΕ

    20/10/2003 6:33:00 μμ

    Η πορεία κατασκευής των ολυμπιακών έργων, ενόψει και του επικείμενου ελέγχου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εντός της εβδομάδας, αλλά και η εικόνα της Αθήνας την περίοδο των Αγώνων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Διυπουργικής Επιτροπής, που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος εξέτασε τα oλυμπιακά έργα σε όλη την χώρα. Επιπλέον, ο κ. Σημίτης ζήτησε επίσπευση της κατάρτισης του ολυμπιακού νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι το βράδυ της Τρίτης, φθάνει στην Αθήνα ο Ντένις Όσβαλντ, που ηγείται κλιμακίου της ΔΟΕ, το οποίο θα δει από κοντά την Ολυμπιακή προετοιμασία. Το μεσημέρι της Δευτέρας, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004" επισκέφθηκαν τα έργα στο Γουδί και το Ελληνικό. Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τους Oλυμπιακούς Aγώνες και για το αύριο της χώρας, τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης.

    ''Οι όποιες ανησυχίες θα εκλείψουν''

    Αναφορικά με κάποιες ανησυχίες που έχουν εκφράσει προσφάτως τεχνοκράτες της ΔΟΕ, σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων του προαστιακού και το τραμ, καθώς και για το σκέπαστρο του Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, ο κ. Χυτήρης τόνισε πως αυτές οι ανησυχίες θα εκλείψουν, μετά την ενημέρωση που θα έχουν από αρμόδιους παράγοντες.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον υφυπουργό Τύπου, υπάρχει πλέον ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΔΟΕ, όσον αφορά τα θέματα της ολυμπιακής προετοιμασίας.

    Ο κ. Χυτήρης, αναφερόμενος στα διάφορα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, είπε στους δημοσιογράφους: ''Να είστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν αρκετά ακόμη επικριτικά δημοσιεύματα μέχρι την έναρξη των Αγώνων'' και τόνισε πως η κυβέρνηση είναι απόλυτα προετοιμασμένη και πως θα δοθούν απαντήσεις. Ωστόσο, συμπλήρωσε, υπάρχουν και χιλιάδες δημοσιεύματα πολύ θετικά για τη χώρα μας.

    Με σημερινές του δηλώσεις στο Ρόιτερ, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ Ζιλμπέρ Φελί, εκφράζει την αισιοδοξία του για την έγκαιρη ολοκλήρωση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ενώ για το σκέπαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, τονίζει ότι - σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα που τους έχει δοθεί για το πολυσύνθετο έργο - αν και οριακά, ελπίζεται ότι θα είναι έτοιμο στην ώρα του. Επίσης, ο κ. Φελί εξέφρασε ανησυχία για τις καθυστερήσεις στον Προαστιακό και το τραμ, ενώ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της ασφάλειας είναι στο σωστό δρόμο.

    Τα έργα - Η εικόνα των Ολυμπιακών Πόλεων

    Στη συνέχεια, ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόσο στις ολυμπιακές πόλεις όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη γίνονται 22 έργα, των οποίων ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ύψος των 179 εκατ. ευρώ. Στην Πάτρα γίνονται 14 έργα, με προϋπολογισμό 129 εκατ. ευρώ. Έχει ληφθεί υπ' όψιν ότι όσον αφορά τις αναπλάσεις στο λιμάνι και σε άλλες περιοχές, η Πάτρα το 2006 θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο Βόλο γίνονται 21 έργα, με προϋπολογισμό 142 εκατ. ευρώ. Στο Ηράκλειο κατασκευάζονται 17 έργα, με προϋπολογισμό 141 εκατ. ευρώ. Στην Αρχαία Ολυμπία γίνονται 17 έργα, με προϋπολογισμό 106 εκατ. ευρώ.

    Στη σημερινή συνεδρίαση εξετάστηκε, επίσης, και το θέμα της εικόνας της πόλης των Αθηνών στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και των άλλων Ολυμπιακών Πόλεων, στις οποίες θα διεξαχθούν Ολυμπιακά Αγωνίσματα.

    Τα επιμέρους προγράμματα για την εικόνα της πόλης των Αθηνών αφορούν:

    Την ανακαίνιση της όψης 150 κτιρίων. Την ανακαίνιση ή ανακατασκευή δημοσίων κτιρίων. Την απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων υπό την επίβλεψη του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και της εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων. Πρόκειται για διαφημιστικές πινακίδες που έχουν παρανόμως τοποθετηθεί σε δρόμους και σε κτίρια. Τα Ολυμπιακά Πάρκα στα οποία, κατά τις ημέρες διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, θα γίνονται διάφορες γιορτές και πολιτιστικά happenings. Εικαστικές παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν σε όλα τα σημεία του αστικού ιστού. Ειδικές Ολυμπιακές Διαδρομές, αναφορικά με τη σήμανση (μαραθώνιος διαδρομή). Η αισθητική των διαδρομών αυτών θα προσεχθεί ιδιαιτέρως. Πρόγραμμα πρασίνου συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων. Τεχνικές παρεμβάσεις σε δημόσιους χώρους που αφορούν κατά κύριο λόγο την προσβασιμότητα ατόμων με ειδικές ανάγκες στους αθλητικούς χώρους και στα δημόσια κτίρια και αφορούν κυρίως τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Γενική και ειδική σήμανση για τα Ολυμπιακά Στάδια, τις Ολυμπιακές Διαδρομές κ.λπ., η οποία είναι απολύτως χρήσιμη για τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.

    Τέλος, ο κ.Χυτήρης αναφέρθηκε στην προετοιμασία της υποδομής των ολυμπιακών νοσοκομείων και τόνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα δεν είναι σε καλό δρόμο.

    ''Μάλιστα, αυτή τη στιγμή, το σχετικό πρόγραμμα, όσον αφορά την ετοιμότητα των νοσοκομείων, δέκα μήνες πριν από την τέλεση των Αγώνων, έχει καλυφθεί κατά 75%'', πρόσθεσε ο κ. Χυτήρης.

    [06] Σε Γουδί και Ελληνικό οι Β. Παπανδρέου - Γ. Αγγελοπούλου

    20/10/2003 5:51:00 μμ

    Τον ερχόμενο Απρίλιο θα είναι έτοιμες οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Γουδί και στο Ελληνικό, τις οποίες, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορούν να χαίρονται ως χώρους αναψυχής οι κάτοικοι της Αθήνας. Τις εγκαταστάσεις επισκέφτηκαν τη Δευτέρα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, και η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου. "Τα Ολυμπιακά έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και θα είναι εγκαίρως έτοιμα", διαβεβαίωσε η κ. Παπανδρέου, ενώ από την πλευρά της, η κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τα έργα θα έχουν αποπερατωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Στην Αθήνα βρίσκονται, ήδη, τεχνοκράτες της ΔΟΕ και ενημερώνονται για την πορεία της προετοιμασίας. Το βράδυ της Τρίτης, φτάνει και ο Ντένις Οσβαλντ.

    ''Σημαντικά έργα για την Ελλάδα''

    "Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς. Τα έργα θα είναι έτοιμα μέχρι τις δοκιμαστικές διοργανώσεις. Είναι σημαντικά έργα για την Ελλάδα, ενώ θα αξιοποιηθούν μεταολυμπιακά", τόνισε στις δηλώσεις της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ επεσήμανε: "Η Αθήνα θα αποκτήσει μια πολύ όμορφη εικόνα, μετά από την παράδοση όλων των έργων, καθώς και των οδικών".

    Όσον αφορά στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ένα μέρος του ήδη κατασκευάζεται: "Θα γίνει ένα μάστερ-πλαν, ενώ θα ολοκληρωθεί μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε, από την πλευρά της: "Πιστεύω, ότι θα είμαστε έτοιμοι μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όμως, είναι πολύ κοντά κι είμαστε υποχρεωμένοι να ανησυχούμε και να παρακολουθούμε. Το ζητούμενο είναι να προετοιμάσουμε καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Αναφερόμενη δε στην επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ στην Αθήνα, η πρόεδρος του "Αθήνα 2004", επεσήμανε ότι "βρισκόμαστε ήδη σε συνεχή επαφή μαζί της".

    Στο μεταξύ, η κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε την ανησυχία της, όσον αφορά στο θέμα του προαστιακού σιδηροδρόμου.

    "Υπάρχει ανησυχία για αυτό το έργο. Θα εξεταστούν, πάντως κι άλλες διέξοδοι για το θέμα αυτό. Όλες οι πόλεις, όμως, που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες είχαν να αντιμετωπίσουν ανάλογα προβλήματα", τόνισε η ίδια.

    Αρχικά, οι κυρίες Παπανδρέου και Αγγελοπούλου επισκέφθηκαν τα έργα που γίνονται στο Γουδί, όπου θα διεξαχθούν το μοντέρνο πένταθλο και το μπάντμιντον, έργο προϋπολογισμού 33.000.000 ευρώ και το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.

    Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τα έργα στο Ελληνικό, όπου θα διεξαχθούν το κανόε-καγιάκ σλάλομ, οι προκριματικοί του μπάσκετ, το χάντμπολ, η ξιφασκία, το σόφτμπολ και το μπέιζμπολ. Το έργο του κανόε καγιάκ σλάλομ έχει προϋπολογισμό 29.350.000 ευρώ, ενώ όλα τα άλλα 173.000.000 ευρώ συνολικά.

    Το έργο του κανόε-καγιάκ σλάλομ πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, τα ανοιχτά γήπεδα στο Ελληνικό τον Φεβρουάριο, ενώ τα κλειστά τον Μάιο.

    [07] Υπόθεση Σταθέα: Σε υποχρεωτική άδεια υπάλληλος του υπ. Οικονομικών

    20/10/2003 5:50:00 μμ

    Με πολύωρες καταθέσεις συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για τα αυθαίρετα, ενώ εξελίξεις υπήρξαν στο Υπουργείο Οικονομικών. Το δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" για την έβδομη επιστολή της Ρουμπίνης Σταθέας, οδήγησε τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη την Δευτέρα, να θέσει σε υποχρεωτική άδεια την τμηματάρχη του υπουργείου και αρμόδια για την αλληλογραφία, κ. Δήμητρα Τρυφωνοπούλου. Η απόφαση λήφθηκε για καθαρά τυπικούς λόγους προκειμένου να μην υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια ότι η τμηματάρχης του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να επηρεάσει τις έρευνες, ενώ ο κ. Φωτιάδης εξήρε την προσωπικότητα της κ. Τρυφωνοπούλου χαρακτηρίζοντάς την άριστη υπάλληλο. Παράλληλα, σε δηλώσεις του για την υπόθεση, είπε ότι το υπουργείο έκρινε νόμιμη τη μία από τις τέσσερις αναστολές κατεδάφισης που είχε ζητήσει η αυτόχειρας.

    Νόμιμη μία στις τέσσερις ανακλήσεις

    Ο κ. Φωτιάδης ανακοίνωσε επίσης ότι σήμερα δόθηκε εντολή στη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης να ερευνήσει σε βάθος όλες τις πτυχές της υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι η πολιτική του υπουργείου είναι ξεκάθαρη και αποσκοπεί στο γκρέμισμα των αυθαιρέτων με βάση τη νομοθεσία.

    Αναφερόμενος στις ανακλήσεις των κατεδαφίσεων από την κ. Σταθέα ο κ. Φωτιάδης είπε ότι μόλις διαπιστώθηκαν διαφορετικές εκτιμήσεις, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις αυτές, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης να διεξάγει έρευνα για τη νομιμότητα των κατεδαφίσεων.

    Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μία από τις τέσσερις ανακλήσεις κατεδαφίσεων ήταν νόμιμη, καθώς στην περίπτωση αυτή υπήρχε δικαστική απόφαση.

    Ο κ. Φωτιάδης, αναφερόμενος στην κ. Σταθέα είπε ότι δεν υπάρχει καμιά σκιά σε βάρος της και ότι πράγματι υπήρξε επικοινωνία δική του μαζί της όπου εξέθεσε τις θέσεις της για τις ανακλήσεις των κατεδαφίσεων.

    Σε εξέλιξη οι έρευνες

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα της εισαγγελέως Έλενα Ράιου, για τις ανεκτέλεστες αποφάσεις κατεδαφίσεων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής. Μετά τον διευθυντή της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου, Σπυρίδων Στάθη, σειρά είχε σήμερα να περάσει από το γραφείο της εισαγγελέως ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, Μιχάλης Κυριακίδης, όπου κατέθεσε για δύο ώρες.

    Η κ. Ράιου, με παραγγελία του προϊσταμένου πρωτοδικών, κ. Παπαγγελόπουλου, ζητά να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησαν οι εν λόγω κατεδαφίσεις και να αναζητηθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, από υπαλλήλους της κτηματικής υπηρεσίας και άλλων συναρμοδίων φορέων.

    Αναφερόμενος στις έρευνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να φωτιστούν όλες οι πλευρές αυτής της υπόθεσης, αλλά ταυτόχρονα να συνεχιστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο η κυβερνητική πολιτική για την καταπολέμηση της παρανομίας και της αυθαιρεσίας στη δόμηση.

    Παράλληλα, ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος διέταξε τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης στις επιστολές της Ρουμπίνης Σταθέα.

    Ο εισαγγελικός λειτουργός, που εποπτεύει των ερευνών για τις συνθήκες θανάτου της Σταθέα, ζητά από γραφολόγο να ερευνήσει αν οι επίμαχες επιστολές γράφτηκαν από την υπάλληλο και κάτω από ποιες συνθήκες.

    [08] Συνάντηση Σημίτη-Σκανδαλίδη για Πόθεν Έσχες

    20/10/2003 5:34:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Συνεργασία διάρκειας μιάμισης ώρας είχε τη Δευτέρα στις 14.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Κώστα Σκανδαλίδη με θέμα το "Πόθεν Έσχες". Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, κ. Σωκράτης Κοσμίδης και ο διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, καθηγητής Γιώργος Παπαδημητρίου. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως έγινε μια συζήτηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας, όπου εξετάσθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και θέματα που έχουν σχέση με το νόμο και την πρακτική εφαρμογή του.

    ''Συσπειρωμένοι θα κερδίσουμε''

    Ο κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε πως έγινε μια γενικότερη συζήτηση με τον πρωθυπουργό για τις πολιτικές εξελίξεις και πρόσθεσε πως "συσπειρωμένοι στις δυνάμεις μας θα δώσουμε τη μάχη και θα κερδίσουμε".

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τον εκλογικό νόμο, είπε πως "το εκλογικό νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο". Ωστόσο, θα γίνει μια συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Όσο για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κ. Σκανδαλίδης είπε πως "εμείς δε θέλουμε να κερδίσουμε στις δημοσκοπήσεις , αλλά στις εκλογές. Και μάλλον θα τις κερδίσουμε".

    [09] Στην Αθήνα αύριο ο Αμπντουλάχ Γκιουλ

    20/10/2003 2:24:00 μμ

    Στην Αθήνα φθάνει αύριο για διήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και το Κυπριακό. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην υπογραφή συμφωνία διπλής φορολογίας, καθώς και συμφωνίας για μεταφορά φυσικού αερίου από την Τουρκία στη δυτική Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Δεν αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για ΜΟΕ στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης, διαψεύδοντας σχετικά σημερινά δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα, περιοδεία με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό αρχίζει σήμερα από την Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ Τόμας Γουέστον. Αύριο αναμένεται στην Αθήνα, και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο.

    Αναβλήθηκε η επίσκεψη Πάουελ

    Η απόφαση του Κόλιν Πάουελ τέλος να διαμεσολαβήσει στη διένεξη της κυβέρνησης και των ανταρτών του Σουδάν όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον από το Στέιντ Πάρτμεντ φαίνεται πως είναι ο λόγος της αναβολής της επίσκεψης του αρχηγού της αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα.

    Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ ο κύριος Πάουελ μετα την Ασία και την Αφρική θα πάει κατευθείαν στη Μαδρίτη στις 24 του μηνός για να πάρει μέρος στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Την ματαίωση της επίσκεψης Πάουελ χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Σταματήστε τον πόλεμο.

    [10] Ομιλία Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική της ΝΔ

    20/10/2003 1:46:00 μμ

    Εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ.Καραμανλής, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και τον προϋπολογισμό. Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την οικονομική και κοινωνική της πολιτική, κάνοντας λόγο για πλασματικό προϋπολογισμό και τόνισε ότι η διαπλοκή και η διαφθορά έγινε πληγή για την Δημοκρατία. Ζήτησε επίσης εντολή για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Επανερχόμενος στον πρόσφατο διάλογο των κυρίων Σημίτη και Μπλερ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ζήτησε ακόμη και ξένη παρέμβαση προς όφελος προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

    Πλήρης έλεγχος και καταλογισμός ευθυνών για τα ελλείμματα

    Ο κ. Καραμανλής χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για σχέσεις με συμφέροντα και συμβάσεις που γίνονται με αδιαφάνεια και για εκποίηση δημόσιας περιουσίας για να καλυφθούν τα ελλείμματα.

    Προειδοποίησε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι αποφάσεις για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι συμβάσεις που έγιναν χωρίς διαφάνεια ή εκείνες στις οποίες παραβιάζεται η νομιμότητα, κατά την εκτέλεσή τους ή την υπογραφή τους.

    Τίποτα δεν διαγράφεται και κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ακόμη στα εξοπλιστικά προγράμματα, μιλώντας για την προμήθεια των ελικοπτέρων και των αρμάτων ΛΕΟΠΑΡΝΤ. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι θα υπάρξει πλήρης έλεγχος και αυστηρός καταλογισμός ευθυνών για τις αλόγιστες δανειακές συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

    "Τα εγκλήματα που συντελούνται σήμερα σε βάρος του τόπου δεν διαγράφονται. Καμιά παρανομία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Είναι υπέρτατη υποχρέωση της πολιτικής προς τους πολίτες που καλούνται να πληρώνουν από το υστέρημά τους. Είναι χρέος στην ίδια τη Δημοκρατία'', κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    [11] Πρόσκληση Ντενκτάς προς Ισλαμιστές

    20/10/2003 12:06:00 μμ

    Πρόσκληση στους αρχηγούς και αντιπροσώπους των ισλαμικών κρατών στη διάρκεια της Ισλαμικής Διάσκεψης απηύθυνε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καλώντας ταυτοχρόνως τις ισλαμικές χώρες να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον για τους Τουρκοκύπριους με αυτό που επιδεικνύουν οι χριστιανικές χώρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τους Ελληνοκυπρίους. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, σε ομιλία του ο Ντενκτάς στη Γενική Συνέλευση της Ισλαμικής Διάσκεψης, που ανέγνωσε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, οι ενδιαφερόμενες για το Κυπριακό πλευρές και τα κράτη μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης αρνήθηκαν να επανεξετάσουν το Κυπριακό υπό των φως των νέων πραγματικοτήτων, όπως ήταν το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    ''Συνεχίζουμε τον αγώνα''

    Ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε στις ελληνικές σημαίες, που διανεμήθηκαν κατά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και οι οποίες είχαν επάνω την Κύπρο, καθώς και στο "εμπάργκο" εις βάρος των Τουρκοκυπρίων, όπως ισχυρίστηκε.

    Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, συνεχίζουν τον αγώνα για να διαφυλάξουν τα ισότιμα πολιτικά τους δικαιώματα και προς το σκοπό αυτό ίδρυσαν το ψευδοκράτος. Κατά τον Ντενκτάς, η τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάρει τη θέση, που της αρμόζει στην Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης και ζήτησε από τα κράτη μέλη της Διάσκεψης να συμβάλουν στην άρση του "εμπάργκο", την αποδοχή των πραγματικοτήτων και τη δημιουργία του κλίματος, που να βασίζεται την ισότιμη "κυριαρχία" των δύο πλευρών στο νησί.

    [12] Σιδηροδρομική γέφυρα για 3 ηπείρους

    20/10/2003 3:43:00 μμ

    Ο Δυτικός Σιδηροδρομικός Aξονας, ένα όνειρο δεκαετιών για την Ήπειρο εντάχθηκε στα 29 έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2014. Η παρουσίαση του έργου έγινε σήμερα, Δευτέρα, στα Ιωάννινα, σε ειδική εκδήλωση στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κος Χρίστος Βερελής, μέλη της Κυβέρνησης, οι βουλευτές της Ηπείρου και άλλοι επίσημοι.

    Ο Aξονας, που εντάσσεται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, σε συνδυασμό με τον θαλάσσιο διάδρομο Αδριατικής-Ιονίου-Κρήτης-Κύπρου, θα αποτελέσει τη θαλάσσια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Παράλληλα θα γίνει μοχλός ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα.

    Πρόκειται για ένα νέο μεγάλο έργο, τη σιδηροδρομική Εγνατία, που θα ενώνει με σιδηροδρομικό δίκτυο την Κεντρική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα και τη Δυτική Πελοπόννησο, από την Κοζάνη μέχρι την Καλαμάτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 2,7 δις ευρώ, περίπου ένα τρισεκατομμύριο δραχμές. Η συγκεκριμένη γραμμή θα εξυπηρετεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους και θα δώσει ζωή σε περιοχές, όπως την Ήπειρο, που χαρακτηρίζεται από τις πιο φτωχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τα τρία τμήματα του Σιδηροδρομικού Αξονα

    -Ηγουμενίτσα -Ιωάννινα - Καλαμπάκα, το οποίο ολοκληρώνει τον οριζόντιο σιδηροδρομικό άξονα Ηγουμενίτσας -Βόλου.

    - Ηγουμενίτσα - Ιωάννινα - Αντίρριο/Ρίο -Καλαμάτα, που συνιστά τον κατακόρυφο σιδηροδρομικό άξονα της Δυτικής Ελλάδος.

    - Καλαμπάκα - Κοζάνη, που συνδέει τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα.

    Οι δύο πρώτοι άξονες θα διέρχονται από την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα, περιοχές οι οποίες αποκτούν για πρώτη φορά σύνδεση με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, και θα συμβάλουν αποφασιστικά στη βελτίωση των υποδομών των περιοχών αυτών. Ο τρίτος άξονας, Καλαμπάκας Κοζάνης, θα παρέχει την απευθείας σύνδεση της Βορειοδυτικής Μακεδονίας με την Κεντρική, Δυτική και Νότια Ελλάδα, ενώ ο άξονας Ρίου - Πατρών - Καλαμάτας θα εξυπηρετήσει τη Δυτική Πελοπόννησο. Το έργο περιλαμβάνει τη διάνοιξη 18 σηράγγων, το συνολικό μήκος των οποίων θα είναι περίπου 42 χιλιόμετρα, ενώ η μεγαλύτερη θα έχει μήκος κάτι λιγότερο από 8 χιλιόμετρα. Η ταχύτητα που θα αναπτύσσουν τα τρένα θα φτάνει τα 160 χιλιόμετρα την ώρα

    [13] Απειλή παραπομπής για αυξήσεις σε φάρμακα

    20/10/2003 1:24:00 μμ

    Με παραπομπή στον Εισαγγελέα απειλεί το υπουργείο Ανάπτυξης την φαρμακευτική εταιρία ''OLVOS'' διότι προχωρεί σε αυξήσεις σε τρία φάρμακα χωρίς την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας. Τα φάρμακα Lisopain, Neurobion και Paraplus η εταιρία έχει ζητήσει από τους φαρμακοποιούς να τα πωλούν από σήμερα με αυξημένη τιμή κατά 30-40%, διότι έχει περάσει το χρονικό όριο των 90 ημερών κατά το οποίο ήταν υποχρεωμένο να απαντήσει το υπουργείο θετικά ή αρνητικά για την αύξηση, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. Ωστόσο, από την αρμόδια υπηρεσία τονίζεται ότι έχουν ζητηθεί από την εταιρία επιπλέον στοιχεία, τα οποία δεν έχουν κατατεθεί.

    Στο μεταξύ, καθορίστηκαν απο το υπουργείο Ανάπτυξης νέες ανώτατες τιμές για το φάρμακο DOVOBET OINT TUB 600 GR X (50MC+O,5 MG)/GR και για το GANTIL ORAL SUSP 10MG/5ML FL 125ML. Η τιμή του πρώτου φαρμάκου μειώθηκε κατά 14% και του δεύτερου κατά 20%.

    [14] Μέτρα για αντιμετώπιση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειo

    20/10/2003 7:22:00 μμ

    Η αύξηση της αλιευτικής δραστηριότητας στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με το φαινόμενο της μείωσης αλιευμάτων σε ποσοστό έως και 60% σε ορισμένες περιοχές, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαμόρφωση σειράς μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Οι προτάσεις της Επιτροπής αποσκοπούν στην προστασία και τη βελτίωση των ιχθυοαποθεμάτων μέσα από μέτρα τεχνικής φύσης αλλά και από την κατάρτιση ευρωπαϊκών και εθνικών σχεδίων διαχείρισης. Σε σχετικές δηλώσεις του ο αρμόδιος Επίτροπος Φράντς Φίσλερ σχολίασε ότι επιχειρείται μια νέα προσέγγιση στην επίτευξη της βιώσιμης αλιείας και στη διασφάλιση του μέλλοντος 100.000 ψαράδων. Η προσεχής διεθνής διάσκεψη της Βενετίας θα δώσει την ευκαιρία για συζήτηση με τις γειτονικές με την ΕΕ χώρες, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο.

    Οι επιπτώσεις της υπεραλίευσης πλήττουν ολοένα και περισσότερες περιοχές της Μεσογείου. Για παράδειγμα, στην Αδριατική και στο Στενό της Σικελίας, τα ποσοστά αλιευμάτων για ορισμένα είδη είναι κατά 60% χαμηλότερα από ό,τι ήταν εδώ και περίπου 20 χρόνια.

    Σε "απάντηση", η Επιτροπή προτείνει μέτρα στους εξής τομείς:

    Τεχνικά μέτρα για την προστασία των νεαρών ψαριών

    Τα ισχύοντα τεχνικά μέτρα, σύμφωνα με την Επιτροπή, πρέπει να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι νέες επιστημονικές συμβουλές.

    Αυτό θα διασφαλίσει την προστασία των νεαρών ψαριών - έτσι ώστε να ανανεωθούν τα αποθέματα - και θα μειώσει την ποσότητα των ανεπιθύμητων ψαριών που απορρίπτονται νεκρά στη θάλασσα.

    Τα μέτρα που προτείνονται από την Επιτροπή προβλέπουν μία σταδιακή αύξηση κατά τη διάρκεια 6 ετών του μεγέθους των "ματιών" των συρόμενων διχτύων από 40 χιλιοστά σε 60 χιλιοστά.

    Το μέγεθος των αγκιστριών θα αυξηθεί επίσης για τα παραγάδια που έχουν ως στόχο ορισμένα είδη.

    Επιπροσθέτως, θα θεσπιστούν κανόνες σχετικά με το μέγιστο μέγεθος ορισμένων αλιευτικών εργαλείων με στόχο τη μείωση της αλιευτικής προσπάθειας.

    Επίσης, η πρόταση ενισχύει την ισχύουσα απαγόρευση που αφορά ορισμένες αλιευτικές δραστηριότητες με τράτα προκειμένου να προστατευθούν ορισμένες παράκτιες περιοχές στις οποίες συγκεντρώνονται νεαρά ψάρια και οι οποίες φιλοξενούν ευαίσθητα ενδιαιτήματα.

    Σειρά μέτρων προτείνονται για τα άκρως μεταναστευτικά είδη.

    Δεδομένου ότι η ΕΕ αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% των αλιευμάτων ξιφία στη Μεσόγειο, η Επιτροπή προτείνει μέτρα για την παρεμπόδιση αλιευμάτων μη ώριμου ξιφία.

    Θα θεσπιστεί ένα ελάχιστο μέγεθος εκφόρτωσης για τον ξιφία, καθώς και μία ετήσια τετράμηνη απαγόρευση από την 1η Οκτωβρίου έως την 31η Ιανουαρίου όσον αφορά τη χρήση παραγαδιών που έχουν ως στόχο άκρως μεταναστευτικά είδη.

    Κατανομή της ευθύνης: κοινοτικά και εθνικά σχέδια διαχείρισης

    Λόγω της φύσεως της μεσογειακής αλιείας, η οποία ξεκινάει από την αλιεία που πραγματοποιείται στην ανοιχτή θάλασσα και φτάνει μέχρι την αλιεία που περιορίζεται σε ορισμένες επιμέρους ζώνες, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση σχεδίων διαχείρισης τόσο σε κοινοτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο.

    Τα σχέδια αυτά θα εισαγάγουν μεγαλύτερη ευθύνη και έλεγχο στο σύστημα και θα επιτρέψουν την ευελιξία που απαιτείται προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα διάφορα αυτά στοιχεία.

    Τα κοινοτικά σχέδια μπορούν να περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της αλιευτικής δραστηριότητας, ειδικά τεχνικά μέτρα, επέκταση της χρήσης του Συστήματος Παρακολούθησης Σκαφών (ΣΠΣ) σε σκάφη μεταξύ 10 έως 15 μέτρων ή/και περιορισμούς σε ορισμένες ζώνες.

    Εξάλλου, προτείνεται ένας αριθμός μέτρων ελέγχου για τη συμπλήρωση ή για την ενίσχυση των ήδη εφαρμοζόμενων μέτρων. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η εκφόρτωση των αλιευμάτων που αλιεύονται με συγκεκριμένα αλιευτικά εργαλεία σε καθορισμένους λιμένες. Το μέτρο αυτό θα έχει επίσης θετική επίπτωση στην εμπορία των προϊόντων αλιείας και θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των οργανώσεων παραγωγών.

    Ερασιτεχνικό ψάρεμα

    Η ερασιτεχνική αλιεία είναι ιδιαίτερα σημαντική στη Μεσόγειο, συμμετέχοντας κατά περισσότερο από 10% στη συνολική αλιευτική παραγωγή της περιοχής αυτής. Ως εκ τούτου, προτείνονται μέτρα τα οποία θα διέπουν τις δραστηριότητες αυτές και θα διασφαλίζουν την παροχή δεδομένων σχετικά με τα εν λόγω αλιεύματα.

    Σημειώνεται ότι η μεσογειακή αλιεία διαδραματίζει ένα σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αλιεία. Πιο συγκεκριμένα σε αυτήν απασχολούνται 106.000 αλιείς σε περισσότερα από 40.000 σκάφη (80% από τα σκάφη αυτά έχουν μήκος κάτω των 12 μέτρων), αντιπροσωπεύοντας το 42% της απασχόλησης στον κοινοτικό τομέα αλίευσης. Τα σκάφη αυτά συνεισφέρουν το 12% των συνολικών κοινοτικών αλιευμάτων.

    [15] Παύει η προσφυγή κατά της Ελλάδας για τα δημόσια έργα

    20/10/2003 6:42:00 μμ

    Τον τερματισμό της διαδικασίας προσφυγής κατά της Ελλάδας, αναφορικά με παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων δημοσίων έργων, αποφάσισε η Eυρωπαϊκή Επιτροπή. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε έπειτα από σχετικές τροποποιήσεις που έγιναν στην ελληνική νομοθεσία.

    Υπήρχε ζήτημα λανθασμένης μεταχειρίσης εργοληπτών εκτός ΕΕ

    Ειδικότερα, η Επιτροπή είχε προσφύγει κατά της Ελλάδας κρίνοντας ότι διάταξη του προεδρικού διατάγματος 334/200 που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 21 Δεκεμβρίου 2000, παραβίαζε την κοινοτική οδηγία 93/37/ΕΟΚ σχετικά με τις διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων δημοσίων έργων και αποτελούσε διακριτική μεταχείριση εις βάρος εργοληπτών εκτός ΕΕ και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

    Όπως όμως υποστηρίζει η Επιτροπή, με το άρθρο 2 του προεδρικού διατάγματος 336/2002, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα στις 20 Νοεμβρίου 2002, η χώρα μας τροποποίησε την επίμαχη διάταξη, ώστε να επιτρέπεται η συμμετοχή στις διαδικασίες ανάληψης συμβάσεων δημοσίων έργων και εργοληπτών που έχουν αναλάβει και εκτελέσει στο παρελθόν συμβάσεις σε χώρες εκτός ΕΕ και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

    [16] Ρουμανία: ''Ναι'' σε συνταγματικές τροποποιήσεις υπέρ ΕΕ

    20/10/2003 7:46:00 μμ

    Με ποσοστό 89,70% στο δημοψήφισμα του που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο οι Ρουμάνοι εκλογείς ενέκριναν να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο ρουμανικό Σύνταγμα, που θα το εναρμονίσουν με τη νομοθεσία της ΕΕ. Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Βουκουρέστι από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Αντίθεση δήλωσε το 8,81% των εκλογέων, ενώ ''άκυρα'' ήταν τα ψηφοδέλτια του 1,41% των εκλογέων. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν της τάξης του 55,70%, μεγαλύτερη από το 50,01% που ήταν αναγκαίο προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

    [17] Συνεχίζεται αύριο η υπεράσπιση των Ξηρών

    20/10/2003 3:41:00 μμ

    Για αύριο το πρωί διακόπηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της "17Ν". Η δίκη θα συνεχιστεί και αύριο με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού κ. Φραγκίσκου Ραγκούση. Ο κ. Ραγκούσης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της αγόρευσής του στην ανάλυση των θέσεων της "17Ν" χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από την απολογία του Δημήτρη Κουφοντίνα.

    ''Η 17Ν ήταν μία κοινωνική ανάγκη''

    Όπως ανέφερε ο συνήγορος, "η 17Ν ήταν μια κοινωνική ανάγκη, μία μέθοδος κοινωνικού ελέγχου της αναλγησίας του κράτους". Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι το σύνολο του ελληνικού λαού δεν φοβήθηκε ποτέ τη 17Ν, ενώ απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε: "Δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι εξαρθρώσατε τη 17Ν με την καταδίκη 5-10 ανθρώπων, διότι το κοινωνικό φαινόμενο δεν εξαλείφεται με καταδίκες. Στήθηκε ένα δικαστήριο για να δικάσει μια ιδέα, μια κοινωνική θέση".

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    Ξεκίνησε η υπεράσπιση των αδελφών Ξηρού

    [18] Η Νταιάνα φοβόταν συνωμοσία εναντίον της

    Αννίτα Πασχαλινού 20/10/2003 6:31:00 μμ

    Μετά τις καταγγελίες του πατέρα του Ντόντι Αλ Φαγιέτ, ότι ο γιος του και η πριγκίπισσα Νταιάνα είχαν πέσει θύματα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σάλο στη βρετανική κοινή γνώμη προκαλεί το περιεχόμενο ιδιόχειρης επιστολής της πριγκίπισσας Νταιάνα, που είχε δώσει στον μπάτλερ της Πολ Μπάρελ, δέκα μήνες πριν από το θάνατο της. Όπως αποκαλύπτει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Daily Mirror, η Νταιάνα, είχε εκφράσει στον έμπιστο της μπάτλερ, το φόβο της ότι θα πέσει θύμα επίθεσης ακόμα και με μορφή τροχαίου, προκειμένου να μπορέσει ο Κάρολος να παντρευτεί για δεύτερη φορά την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

    Κατονομάζει άτομο που σχεδίαζε την επίθεση

    Για έξι χρόνια, κρατούσε καλά φυλαγμένο ο έμπιστος μπάτλερ της Λαίδης Ντι, το περιεχόμενο ιδιόχειρης επιστολής που του είχε παραδώσει δέκα μήνες πριν το θάνατο της.

    "Θα προσπαθήσουν να με σκοτώσουν έγραφε η πριγκίπισσα, τονίζοντας ότι ένα άτομο το οποίο κατονομάζει, σχεδίαζε ένα ατύχημα στο αυτοκίνητο της, μία βλάβη στα φρένα που θα μπορούσε και να στοιχίσει την ίδια της τη ζωή.

    Ωστόσο, η Diaily Mirror, που δημοσιεύει σήμερα, μέρος της επιστολής, δεν αναφέρει για νομικούς λόγους, το όνομα του ατόμου, που η πριγκίπισσα φέρεται να κατονομάζει.

    Παράλληλα, στην επιστολή της η πριγκίπισσα αναφέρει ότι η συνωμοσία εναντίον της έχει στηθεί με στόχο να μπορέσει ο Κάρολος να ξαναπαντρευτεί στο μέλλον την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.

    Η επιστολή φαίνεται ότι έχει γραφτεί τον Οκτώβριο του 1996, λίγο μετά την έκδοση του διαζυγίου της από τον Κάρολο.

    Σενάρια συνωμοσίας

    Το σενάριο συνωμοσίας εναντίον της πριγκίπισσας και του γιου του Ντόντι, υποστήριξε πρώτος ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέτ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι το θάνατο τους είχαν σχεδιάσει οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Το δυστύχημα στο Παρίσι, στις 31 Αυγούστου του 1997, στη γέφυρα Νταλμά, παρά το γεγονός ότι αποδόθηκε σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές στον σοφέρ ο οποίος οδηγούσε υπό την επήρεια αλκόολ, παραμένει ακόμα γεγονός υπό αμφισβήτηση από την πλειοψηφία των Βρετανών πολιτών.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Sky News το 87% των ερωτηθέντων, δεν πιστεύει ότι ο θάνατος της πριγκίπισσας, οφείλεται σε ατύχημα.

    [19] Απεργούν οι καπνοπώλες στη Γαλλία

    Αννίτα Πασχαλινού 20/10/2003 5:16:00 μμ

    Στον αστερισμό μίας πρωτοφανούς για τα χρονικά της χώρας απεργίας ζει η Γαλλία. Περισσότεροι από 34.000 καπνοπώλες πραγματοποιούν πανεθνική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, ενώ κλειστά παραμένουν 9 στα 10 καπνοπωλεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα πακέτο τσιγάρα στη Γαλλία, αγγίζει πλέον τα 5 Ευρώ, ενώ μόλις πριν από έναν χρόνο η τιμή του κυμαινόταν στα 3 Ευρώ. Η κυβέρνηση, δικαιολογεί τη στάση της, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις γίνονται για την προστασία της υγείας των πολιτών.

    Σβήνει ο κλάδος των καπνοπωλών στη Γαλλία

    Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, έχουν ήδη οδηγήσει σε χρεοκοπία το 57% των καπνοπωλών, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Καπνοπωλών της χώρας.

    "Η κυβέρνηση το λέει ξεκάθαρα. Θέλει να εξοντώσει όλους τους καπνιστές στη Γαλλία" δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ρενέ Λε Παπ.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι κινήσεις της έχουν στόχο την προστασία της υγείας των πολιτών.

    "Μία αύξηση 25% στις τιμές των τσιγάρων, σημαίνει μείωση της κατανάλωσης κατά 10% στο μέλλον, δηλαδή πρόληψη 10.000 θανάτων λόγω τσιγάρου, το χρόνο" δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ζαν Φρανσουά Ματέι.

    Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να βοηθήσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των καπνοπωλών, συνδράμει με πακέτο οικονομικής βοήθειας, ύψους 120 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Οι ίδιοι όμως οι καπνοπώλες, καταγγέλουν ότι το ποσό αυτό δεν είναι αρκετό και διεκδικούν μεγαλύτερη αποζημίωση.

    Έτσι, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ για σήμερα Δευτέρα, έχουν προγραμματίσει 60 διαδηλώσεις σε όλη την χώρα.

    Χρυσά τα τσιγάρα σε Νορβηγία, Βρετανία Γαλλία

    Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, στη Γαλλία, ο αριθμός των καπνιστών, σημειώνει μικρή πτώση, παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι οι Γάλλοι καπνιστές αποτελούν το 42% του πληθυσμού.

    Η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων στη Γαλλία, θεωρείται από τις πιο υψηλές στην Ευρώπη.

    Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος τιμής πακέτου τσιγάρων (των 20) κυμαίνεται:

    Νορβηγία 7.3 Ευρώ Βρετανία 6.7 Ευρώ Γαλλία: 5.0 Ευρώ Γερμανία: 3,4 Ευρώ Ολλανδία: 2.9 Ευρώ Ιταλία: 2,5 Ευρώ Ισπανία: 1,9 Ευρώ

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος ενός πακέτου τσιγάρων στις ΗΠΑ είναι 3,3 Ευρώ, στην Ιαπωνία 2,2 Ευρώ ενώ στη Ν. Αφρική, 1,3 Ευρώ.

    [20] Έκκληση Μπους στην Πιονγιάνγκ

    20/10/2003 2:38:00 μμ

    Έκκληση να ανταποκριθεί στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διευθέτηση της κρίσης που έχει προκαλέσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ έκαναν στη Βόρεια Κορέα την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Ρο Μου-Χιούν, μετά τη συνάντηση τους στην Μπανγκόκ. Οι δύο πρόεδροι ζήτησαν επίσης, την επανάληψη των πολυμερών διαπραγματεύσεων, για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

    Εκτόξευσε πύραυλο η Βόρεια Κορέα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εξετάσουν το θέμα παροχής κοινών εγγυήσεων ασφαλείας των έξι χωρών (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Βόρεια και Νότια Κορέα) προς την Πιονγιάνγκ, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν έχει την πρόθεση να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Βόρεια Κορέα, το οποίο απαιτεί η Πιονγιάνγκ, προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Παρόλα αυτά, όπως ανακοίνωσε το Ιαπωνικό Υφυπουργείο Aμυνας σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα μικρού βεληνεκούς πύραυλο εδάφους-θαλάσσης, γεγονός που επιβεβαίωσε και το Γενικό Επιτελείο των Νοτιοκορεάτικων Ενόπλων Δυνάμεων.

    [21] Αναρρώνει ο Μπλερ

    20/10/2003 12:28:00 μμ

    "Ρεπό" θα πάρει σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, καθώς διαπιστώθηκε, ότι πάσχει από καρδιακή αρρυθμία. Ο Μπλερ νοσηλεύτηκε επί πέντε ώρες στο νοσοκομείο Χάμερσμιθ του Λονδίνου, όπου υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων αλλά και καρδιακή ανάταξη, προκειμένου να επανέλθει ο φυσιολογικός παλμός της καρδιάς του. Οι θεράποντες ιατροί δήλωσαν, πως η ασθένεια του Πρωθυπουργού είναι συχνό φαινόμενο στους ηλικιωμένους, ενώ στους νεότερους οφείλεται σε υπέρταση ή στρες. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού τόνισε, ότι "η καρδιακή αρρυθμία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς", ενώ σε ανακοίνωσή της η Ντάουνιγκ Στριτ επισημαίνει πως ο Μπλερ είναι ευδιάθετος και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Αύριο επιστρέφει στα καθήκοντά του

    Τον Βρετανό Πρωθυπουργό θα αντικαταστήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος θα ενημερώσει το βρετανικό κοινοβούλιο για τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία παρέστη ο Μπλερ.

    Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας θα έχει σήμερα ορισμένες συναντήσεις εργασίας και από αύριο θα επανέλθει πλήρως στα πρωθυπουργικά του καθήκοντα.

    [22] Το Νοέμβριο οι βουλευτικές εκλογές στην Κροατία

    20/10/2003 7:20:00 μμ

    Στίπε Μέσιτς

    Στις 23 Νοεμβρίου θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες οι Κροάτες για να αναδείξουν τη νέα τους Κυβέρνηση. Την ημερομηνία των εκλογών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, Στίπε Μέσιτς. Ταυτόχρονα, κάλεσε το σύνολο των ψηφοφόρων ν' ανταποκριθεί στο εκλογικό του καθήκον. Η ψηφοφορία αυτή θα είναι η τέταρτη κατά σειρά από το 1991. Οι βουλευτικές αυτές εκλογές φαίνεται πως θα χαρακτηριστούν από την αντιπαράθεση μεταξύ των φιλοευρωπαίων μεταρρυθμιστών, που κυβερνούν τη χώρα από το 2001, και των εθνικιστών του κόμματος Δημοκρατική Κροατική Κοινότητα της αντιπολίτευσης. Η μάχη προδιαγράφεται σκληρή καθώς, μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν αμφίρροπη.

    [23] Ελβετία: Νίκη των ακροδεξιών στις εκλογές

    20/10/2003 6:19:00 μμ

    Συνολικά 4,7 εκ. Ελβετοί ψήφισαν αυτό το Σαββατοκύριακο για να εκλέξουν το ομοσπονδιακό τους Συμβούλιο (κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου). Ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών είναι ο ακροδεξιός δισεκατομμυριούχος βουλευτής της Ζυρίχης, κ. Κρίστοφ Μπλόχερ, οποίος απαίτησε αμέσως μια δεύτερη αντιπροσώπευση στην ελβετική κυβέρνηση. Το κόμμα της Ακροδεξιάς (UDC) Δημοκρατική Ένωση Κέντρου έρχεται πρώτο με 55 έδρες (27,7% των ψήφων), ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 54 έδρες (24,2%) και ακολουθούν το Ριζοσπαστικό Κόμμα με 37 έδρες, οι Χριστιανο-Δημοκράτες 26 έδρες (έχασαν 9 έδρες), οι Πράσινοι 13 έδρες (οι κερδισμένοι με 4 έδρες).

    Καταδίκη από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

    Στο ελβετικό πολιτικό σύστημα η κυβέρνηση της χώρας εκλέγεται κάθε χρόνο από το Κοινοβούλιο. Η εκλογή αυτή θα γίνει φέτος στις 10 Δεκεμβρίου.

    Η Ύπατος Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταδίκασε τα συνθήματα ξενοφοβίας και τους ρατσιστικούς τρόπους που χρησιμοποίησε το UDC κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΥΑΠ, κ. Ρίπερτ Κολβιλ κατήγγειλε τη προπαγάνδα εναντίον εκείνων που διεκδικούν το δικαίωμα της ασυλίας και πρόσθεσε πως "Οι δηλώσεις του UDC ήταν οι πιο εχθρικές που διατυπώθηκαν ποτέ από ένα πολιτικό Κόμμα πρώτου μεγέθους στην Ευρώπη".

    [24] Τραγωδία με λαθρομετανάστες στην Ιταλία

    20/10/2003 4:59:00 μμ

    Ανδρες της ιταλικής ακτοφυλακής βρήκαν την Κυριακή τα πτώματα 13 Αφρικανών λαθρομεταναστών σε ένα μικρό πλοιάριο στα ανοικτά της νότιας Ιταλίας, ενώ επιζώντες ανέφεραν ότι τουλάχιστον 50 πτώματα ερρίφθησαν στην θάλασσα. Εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής, ανέφερε ότι 15 λαθρομετανάστες, που πιστεύεται ότι προέρχονται όλοι από την Σομαλία, επέζησαν του εφιάλτη, μίας Οδύσσειας 20 ημερών στην Μεσόγειο. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τζουζέπε Πισάνου, έκανε λόγο για ''ανθρώπινη τραγωδία που βαρύνει, πάνω απ' όλα, τη συνείδηση της Ευρώπης''. Παράλληλα, κάλεσε τις αφρικανικές χώρες να λάβουν αποτελεσματικότερα μέτρα για να σταματήσουν τους μετανάστες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή στην Δύση.

    20 ημέρες στο πλοιάριο

    Επιζώντες ανέφεραν στους διασώστες ότι τουλάχιστον 80 Αφρικανοί είχαν επιβιβαστεί στο πλοιάριο στην Λιβύη και ότι οι περισσότεροι πέθαναν στην διάρκεια του ταξιδιού.

    Οι άνδρες της ακτοφυλακής βρέθηκαν αντιμέτωποι με σκηνές φρίκης όταν επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο, το βράδυ της Κυριακής στα διεθνή ύδατα νότια του μικρού ιταλικού νησιού Λαμπεντούσα.

    Πτώματα ήταν στιβαγμένα στο μηχανοστάσιο και κάτω από το κατάστρωμα. Οι επιζώντες, ορισμένοι εξασθενημένοι σε σημείο που δεν μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους, εκλιπαρούσαν για βοήθεια και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στη Λαμπεντούσα με σκάφος της ακτοφυλακής.

    "Το κρύο και η πείνα ήταν η αιτία για τους θανάτους, σύμφωνα με τους επιζώντες'', ανέφερε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής από το κέντρο επιχειρήσεων στην Σικελία. Κανονικά, απαιτούνται δύο ημέρες για να διανυθεί η απόσταση από την Λιβύη στην Λαμπεντούσα και είναι αδιευκρίνιστο γιατί οι άνθρωποι αυτοί παρέμειναν στη θάλασσα για τόσες ημέρες.

    Όταν το πλοιάριο έδεσε νωρίς το πρωί, τα συνεργεία διάσωσης αντελήφθησαν ότι μία γυναίκα που εθεωρείτο νεκρή ήταν ζωντανή. Ήταν μεταξύ των πτωμάτων και δεν παρουσίαζε σημεία ζωής.

    Αυτή και πέντε άλλοι μετανάστες μεταφέρθηκαν αργότερα σε νοσοκομείο της Σικελίας.

    Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια τραγωδία με λαθρομετανάστες στα ανοικτά της Λαμπεντούσα σε τρεις ημέρες. Την Παρασκευή, επτά Αφρικανοί συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, έχασαν την ζωή τους πριν το σκάφος που τους μετέφερε μπορέσει να φθάσει στο νησί. Επέζησαν οι 25 από αυτούς.

    [25] Ρουμανία: Παραίτηση 3 υπουργών για σκάνδαλα

    20/10/2003 3:22:00 μμ

    Αντριαν Ναστάζε

    Τρεις υπουργοί υπέβαλαν τη Δευτέρα τις παραιτήσεις τους έπειτα από δημοσιεύματα που τους φέρουν να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς, ανακοίνωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Αντριαν Ναστάζε, ο οποίος είπε ότι τις αποδέχθηκε.

    Χρηματικά σκάνδαλα και παραποιήσεις εγγράφων

    Συγκεκριμένα, παραιτήθηκε η Χίλντεγκαρντ Πούβακ, υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση, όταν έγινε γνωστό ότι εταιρείες που ανήκουν στο σύζυγό της και στον γιο της χρησιμοποίησαν χρηματικά ποσά προερχόμενα από την ΕΕ. Ο υπουργός Υγείας, Μιρτσέα Μπεουράν, παραιτήθηκε όταν αποδείχθηκε ότι είχε παραποιήσει έγγραφα σε σχέση με το διδακτορικό του δίπλωμα και ο Σερμπάν Μιχαηλέσκου, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, παραιτήθηκε επειδή κατηγορήθηκαν δύο από τους συμβούλους του ότι δωροδοκήθηκαν για να διευκολύνουν εμπορικές συναλλαγές.

    [26] Στο Ιράν για τα πυρηνικά Φίσερ, Στρο και Ντε Βιλπέν

    20/10/2003 1:26:00 μμ

    Με τον Ιρανό Πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί θα συναντηθούν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας Γιόσκα Φίσερ, Τζακ Στρο και Ντομινίκ ντε Βιλπέν για συνομιλίες σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος Χαταμί θα δεχθεί τους τρεις Ευρωπαίους υπουργούς στις 10:30 το πρωί, τοπική ώρα. Οι συνομιλίες αυτές πραγματοποιούνται μετά τη συμφωνία μεταξύ εμπειρογνωμόνων της Τεχεράνης και της ΙΑΕΑ, η οποία μπορεί να επιτρέψει στο Ιράν να υπογράψει το συμπληρωματικό πρωτόκολλο στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλών, όπως επιθυμεί η Δύση με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

    [27] Δυσκολίες στη χρηματοδότηση του Ιράκ

    20/10/2003 1:37:00 μμ

    Δυσκολίες στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, καθώς οι τρίτες χώρες δεν δείχνουν πρόθυμες να συνεισφέρουν οικονομικά σε αυτήν. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, έχει αναλάβει να πιέσει τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Στη διήμερη σύνοδο, που αρχίζει την Πέμπτη στη Μαδρίτη, βασικό επιχείρημα του Πάουελ θα είναι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία ζητείται από τις χώρες-δωρητές να αναλάβουν "ουσιαστικές δεσμεύσεις" για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Με βάση την απόφαση αυτή, ο Πάουελ δήλωσε, πως είναι "πιο αισιόδοξος απ' ό,τι πριν από μία εβδομάδα". Οι ΗΠΑ εκτιμούν, ότι για την ανοικοδόμηση χρειάζονται 55 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα χρόνια, στόχος που, μέχρι στιγμής, φαντάζει ανέφικτος.

    Χώρες- δωρητές και αντιδράσεις

    Ήδη, ορισμένες χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια στις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία έχει υποσχεθεί να διαθέσει 1,5 δις δολάρια, η Βρετανία 900 εκατομμύρια δολάρια και η Ευρωπαϊκή Ένωση 230 εκατομμύρια δολάρια.

    Με βάση τις δωρεές αυτές ο Κόλιν Πάουελ πιστεύει, πως θα είναι πιο εύκολο για την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης. Η Παγκόσμια Τράπεζα μάλιστα, εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει στο Ιράκ 3,4 έως 4 δις δολάρια για τα προσεχή χρόνια.

    Ωστόσο, στις προσπάθειες Πάουελ αντιδρούν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία, που αρνούνται να συνεισφέρουν οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Αν και οι τρεις χώρες υπερψήφισαν το αμερικανικό σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις, ούτε θα δώσουν χρήματα για το Ιράκ.

    Ο Γάλλος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρκ ντε Λα Σαμπλιέρ, δήλωσε πως, "δεν έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες για εμάς ώστε να εξετάσουμε τη στρατιωτική συμμετοχή ή την περαιτέρω οικονομική συνεισφορά, πέραν την παρούσης εμπλοκής μας".

    Μάλιστα, διεθνείς αναλυτές και διπλωμάτες επισημαίνουν πως η στάση αυτών των χωρών ίσως αποθαρρύνει κι άλλες από το να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια των ΗΠΑ.

    Εμπόδια και στις ΗΠΑ

    Εμπόδια, όμως, υπάρχουν και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αφού ο Πρόεδρος Μπους θα δώσει σκληρή μάχη για να πείσει το Κογκρέσο να χορηγήσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, που θέλει να δαπανήσει για το Ιράκ. Η Γερουσία ενέκρινε το σχετικό αίτημα της κυβέρνησης, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι το μισό από αυτό το ποσό θα χορηγηθεί με τη μορφή δανείων.

    Όμως, ο Μπους και ο Πάουελ ανησυχούν ότι η χορήγηση δανείων στο Ιράκ θα επιβαρύνει περαιτέρω τη νέα ιρακινή κυβέρνηση, την ώρα που οι ίδιοι ζητούν από άλλες χώρες να χαρίσουν τα χρέη του Ιράκ.

    [28] Νεκρός ένας Αμερικανός σε επίθεση στη Φαλούτζα

    20/10/2003 6:49:00 μμ

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν τη Δευτέρα σε επίθεση εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στις 10 το πρωί, τοπική ώρα, στη Φαλούτζα, περί τα 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής διοίκησης. Η βόμβα, που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, εξερράγη την στιγμή που περνούσε η περίπολος και οι δράστες διέφυγαν. Η σημερινή επίθεση ήταν η τρίτη εναντίον αμερικανικής στρατιωτικής περιπόλου στην περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες.

    ΟΗΕ: Καταστροφικός για τις πολιτικές ελευθερίες ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

    Εν τω μεταξύ, έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα εκτιμά ότι ο αμερικανικός πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει δώσει στα αυταρχικά αραβικά καθεστώτα τη δικαιολογία για τον μεγαλύτερο περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών σε διάφορες αραβικές χώρες. "Ο σοβαρότερος, ίσως, αντίκτυπος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας είναι ότι έδωσε σε ορισμένα καθεστώτα αραβικών χωρών τη λανθασμένη δικαιολογία για τον περιορισμό των ελευθεριών μέσω ενός διευρυμένου ορισμού της τρομοκρατίας'' αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ το 2003 για την Αραβική ανάπτυξη.

    Η έκθεση αφορά περίπου 270 εκατομμύρια Αραβες και διαμορφώθηκε υπό τη διεύθυνση του Ρίμα Χάλαφ Χουνάιντι, βοηθού του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και διευθυντή του περιφερειακού γραφείου του ΟΗΕ για τις αραβικές χώρες. Στη συγγραφή της έκθεσης, που αποτελείται από 200 σελίδες, μετείχαν 40 Αραβες διανοούμενοι. Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Αμμάν αποφεύγει οποιαδήποτε κριτική στις αμερικανικές μεταπολεμικές επιδιώξεις στο Ιράκ,αλλά σημειώνει ότι οι Αραβες εξέλαβαν τον πόλεμο ως προσπάθεια "αναδιάρθρωσης της περιοχής από ξένες δυνάμεις που θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα".

    [29] Υπαναχωρεί η Τουρκία στην αποστολή στρατευμάτων

    20/10/2003 7:47:00 μμ

    Η τουρκική κυβέρνηση άφησε τη Δευτέρα να εννοηθεί ότι μια τουρκική στρατιωτική ανάπτυξη στο Ιράκ δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη. "Για κάτι τέτοιο χρειάζεται να είναι η κατάσταση ώριμη", δήλωσε ο Τσεμίλ Τσισέκ, υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης στη διάρκεια συνόδου του υπουργικού συμβουλίου. "Αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από μάς. Για το λόγο αυτό δεν τίθεται θέμα να κάνουμε εμείς ένα βήμα παραπέρα προς το παρόν", πρόσθεσε ο κ. Τσισέκ.

    Ερντογάν: ''Δεν πήραμε καμία επιτακτική απόφαση''

    Οι δηλώσεις του ακολούθησαν αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν που το Σάββατο εκτίμησε ότι η χώρα του μπορεί να παραιτηθεί από την απόφασή της να αποστείλει τουρκική στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ εάν αυτή δεν είναι καλοδεχούμενη. "Εάν είμαστε καλοδεχούμενοι θα πάμε στο Ιράκ. Εάν όχι, δεν πρόκειται να πάμε. Δεν πήραμε καμία επιτακτική απόφαση", υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

    "Το Ιράκ είναι γείτονάς μας και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον. Δεν θα θέλαμε να κάνουμε κάτι που θα οδηγούσε σε περαιτέρω προβλήματα. Τα αιτήματα του ιρακινού λαού είναι πολύ σημαντικά για μάς'', κατέληξε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

    [30] ''Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη''... μέσω Νέας Υόρκης

    20/10/2003 5:20:00 μμ

    "Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 έτη Κυπριακού Ελληνισμού", ονομάζεται η έκθεση που ανοίγει τις πύλες της στις 22 Οκτωβρίου, στο Ωνάσειο Πολιτισμικό Κέντρο της Νέας Υόρκης και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2004. Η έκθεση, της οποίας χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε., υπογραμμίζει την επιρροή του Ελληνισμού στην πολιτισμική εξέλιξη της Κύπρου, μέσα από την παρουσίαση έργων τέχνης και χρηστικών αντικειμένων από το νησί της Κύπρου, από τα τέλη της περιόδου του Χαλκού (γύρω στο 1400 π.Χ.) έως τα τέλη της Ελληνιστικής Περιόδου (γύρω στο 100 π.Χ.).

    Αρχαιολογικοί θυσαυροί ταξιδεύουν για πρώτη φορά στο εξωτερικό

    Τα περισσότερα από τα 85 έργα της εκθέσεως - μεταξύ αυτών γλυπτά και χρηστικά οικιακά αντικείμενα από τερρακότα, χαλκό και μάρμαρο - δεν έχουν ποτέ ταξιδέψει έξω από την Κύπρο, κάνοντας αυτήν την παρουσίαση μία σπάνια ευκαιρία να θαυμάσει κανείς θησαυρούς που δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στο εξωτερικό.

    Επιπλέον, στα έργα που θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά από την Κύπρο στην Αμερική, θα προστεθούν τέσσερα έργα από την συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Censola του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.

    Η έκθεση "Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη", τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσου Παπαδόπουλου.

    [31] Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της λευχαιμίας

    20/10/2003 1:34:00 μμ

    Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ κοντά στην ανακάλυψη ενός πιο αποτελεσματικού τρόπου καταπολέμησης της λευχαιμίας χάρη στη δημιουργία ενός φαρμάκου το οποίο διαφέρει από τις ήδη υπάρχουσες θεραπείες επειδή χρησιμοποιεί το ίδιο το DNA της λευχαιμίας, ώστε να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα κύτταρα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο ιατρικό περιοδικό "Nature Medicine", η θεραπεία αυτή μπορεί να αποκαλύψει ένα νέο τρόπο καταπολέμησης της ασθένειας. Έρευνες που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι μπορεί να καθυστερήσει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη της αρρώστιας.

    Το φάρμακο, το οποίο ανακαλύφθηκε από την Dr Rose Ann Padua και τους συναδέλφους της στο Kings College Hospital του Λονδίνου, περιλαμβάνει κομμάτια του DNA που παρέχουν την κωδικοποίηση μίας πρωτεΐνης που βρίσκεται στους όγκους. Οι επιστήμονες χορήγησαν το φάρμακο σε ποντίκια που έπασχαν από οξεία λευχαιμία. Ανακάλυψαν λοιπόν, ότι ενεργοποιούσε τα αντισώματα στα καρκινικά κύτταρα και έπαιζε σημαντικό ρόλο στην τελική επιβίωση. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, το φάρμακο γινόταν ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν η χορήγησή του συνδυάζονταν με το ATRA, ένα φάρμακο που ήδη χρησιμοποιείται στην καταπολέμηση της λευχαιμίας. Έξι από τα δώδεκα ποντίκια που έλαβαν και τις δύο θεραπείες βρίσκονταν στη ζωή 120 μέρες μετά. Τα ποντίκια που είχαν δεχθεί μόνο το ATRA, έζησαν μόνο 85 μέρες.

    Οι Βρετανοί ερευνητές δηλώνουν ότι η θεραπεία με το DNA μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τις ήδη υπάρχουσες ώστε να παρουσιάσει ύφεση η ασθένεια και να δοθούν στους ασθενείς περισσότερες ελπίδες επιβίωσης.

    "Όταν ο εμβολιασμός με το DNA συνδυάζεται με τη συμβατική θεραπεία με το ATRA, προκαλεί την αντίδραση του ανοσοποιητικού εναντίον της εξέλιξης της λευχαιμίας στα ποντίκια και μπορεί να παρέχει μία νέα προσέγγιση και στη θεραπεία της ασθένειας στους ανθρώπους", αναφέρουν οι ερευνητές.

    Βέβαια, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί εκτενώς πριν χρησιμοποιηθεί το φάρμακο σε ανθρώπους, αλλά σίγουρα δίνει νέες ελπίδες όχι μόνο για την καταπολέμηση της λευχαιμίας, αλλά και για άλλες μορφές καρκίνου

    [32] Έλληνας επιστήμονας βελτιώνει τη μνήμη

    20/10/2003 2:52:00 μμ

    Δύο επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, μεταξύ των οποίων ο ένας είναι Ελληνας, ανακάλυψαν το γονίδιο για τη βελτίωση της μνήμης. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα διευκολύνει τη θεραπεία των ασθενειών που προσβάλουν την ανθρώπινη μνήμη. Οι έρευνες είχαν ήδη επιτρέψει να καθορίσουν ότι η μνήμη ήταν κατά το ήμισυ έμφυτη. Η ψυχιατρική επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Ανδρέα Παπασωτηρόπουλο και τον ελβετό συνάδερφο του Ντομινίκ ντέ Κερβέν είχαν στο παρελθόν ανακαλύψει ένα από τα γονίδια το οποίο παίζει ένα σημαντικό ρόλο σ' αυτό το μηχανισμό

    Δύο παραλλαγές του γονιδίου

    Πρόκειται για την Σεροτονίνη 2α δέκτης. Αυτό το γονίδιο παρουσιάζεται σε 2 παραλλαγές. Οι φορείς του γονιδίου τύπου 452-His διαθέτουν μια μνήμη μικρότερη από τους φορείς του γονιδίου τύπου 452-Tyr, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

    Το γονίδιο που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της βραχυπρόθεσμης μνήμης εντοπίστηκε σε άτομα που φέρουν μια σχετικά σπάνια μετάλλαξή του και έχουν μειωμένη ικανότητα να ανακαλούν πρόσφατες αναμνήσεις. Το γονίδιο περιέχει την πληροφορία για τη σύνθεση του υποδοχέα 5HT2a, ενός μορίου στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων με το οποίο συνδέεται ο νευροδιαβιβαστής Σεροτονίνη.

    Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γονίδιο του 5HT2a υπάρχει σε δύο μορφές. Το 91% του γενικού πληθυσμού φέρει την ποικιλία που αυξάνει την ευαισθησία του υποδοχέα στη Σεροτονίνη και διευκολύνει την απομνημόνευση πληροφοριών. Το υπόλοιπο 9% φέρει τη δεύτερη ποικιλία, που δεν ενεργοποιείται εξίσου εύκολα από το νευροδιαβιβαστή και δυσχεραίνει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

    Αυτή η ποικιλία του υποδοχέα διαφέρει μόνο κατά ένα αμινοξύ - ένα μόριο τυραμίνης αντί για ισταμίνης. Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδόσεις 279 ατόμων με την ποικιλία της ισταμίνης με 70 άτομα με την ποικιλία της τυροσίνης.

    Οι εθελοντές της δεύτερης ομάδας ήταν 21% χειρότεροι στο να ανακαλούν λίστες πέντε λέξεων ή απλών σχημάτων που είχαν δει πέντε λεπτά νωρίτερα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Neuroscience και προσφέρει νέα στοιχεία για το μηχανισμό λειτουργίας της μνήμης και νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της άνοιας.

    Σύμφωνα με την ομάδα του Δρ Κερβέν, η αποτελεσματικότητα της ανθρώπινης μνήμης εξαρτάται από το γενετικό προφίλ κατά το ήμισυ.

    [33] Νέα μέθοδος παραγωγής ενέργειας από το νερό

    20/10/2003 4:45:00 μμ

    Ομάδα Καναδών επιστημόνων ανακοίνωσε νέα μέθοδο παραγωγής ενέργειας από το νερό για τροφοδότηση ηλεκτρικών μικροσυσκευών. Οι επιστήμονες κατάφεραν να χαλιναγωγήσουν την ενέργεια που παράγεται όταν το νερό διοχετεύεται με δύναμη σε μικροκανάλια. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής Λάρυ Κόστιουικ, του Πανεπιστημίου της Ατλάντα, "αυτό που πετύχαμε είναι να αποδείξουμε πως η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να παράγεται άμεσα με την πτώση υγρών σε μικροκανάλια". Ταυτόχρονα, οι ερευνητές εκδήλωσαν την αισιοδοξία τους ότι η μέθοδος αυτή θα μπορέσει μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί ως μια περιβαλλοντικά φιλική πηγή τροφοδότησης συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα.

    Οι εφαρμογές της μεθόδου

    Η έρευνα εκπονήθηκε από τους καθηγητές Λάρυ Κόστιουικ και το συνάδελφο του Ντάνιελ Κουόκ και εκτιμάται πως πρόκειται για την πρώτη νέα μέθοδο παραγωγής ενέργειας εδώ και 150 χρόνια.

    Η όλη εργασία αφορά κατά κύριο λόγο στο διαχωρισμό ενέργειας και στο τι συμβαίνει στα ιόντα των υγρών όταν έρχονται σε επαφή με μη αγώγιμα στερεά.

    Με βάση αυτό το ερευνητικό υπόβαθρο, η ομάδα των Καναδών κατάφερε να κατασκευάσει ένα γυάλινο σκεύος με πλήθος καναλιών στο εσωτερικό του, το οποίο, με την πτώση του νερού που του διοχετευόταν, λειτούργησε τελικά ως μπαταρία.

    Ο Καθηγητής Κόστιουϊκ δήλωσε ότι οι εφαρμογές της μεθόδου είναι εκπληκτικές, ιδιαίτερα στις ηλεκτρονικές μικροσυσκευές όπως οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, που θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από τη διοχέτευση νερού με μεγάλη πίεση.

    Ταυτόχρονα, υπήρξαν και ειδικοί όπως ο Τζον Γκίμπινς από το Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου που υποστήριξε πως μια τέτοια εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη νανοτεχνική.

    Ωστόσο, το σύνολο των επιστημόνων τονίζει πως η δουλειά τους βρίσκεται ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο και χρειάζεται πολλή έρευνα ακόμη, μέχρι η ανακάλυψή τους να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.

    Καινοτομία

    Μολαταύτα η παραγωγή ενέργειας από το νερό δεν είναι κάτι καινούριο. Ήδη χρησιμοποιούνται σε πολύ μεγάλη κλίμακα υδροηλεκτρικές τουρμπίνες που παράγουν με πλήρη αποτελεσματικότητα υδροηλεκτρική ενέργεια. Ενώ και η μαγνητουδροδυναμική χρησιμοποιεί το νερό για παραγωγή ενέργειας.

    Η καινοτομία, όμως, που εισάγει η ομάδα των Καναδών επιστημόνων είναι η δημιουργία μιας συσκευής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν περιέχει πια αποσπώμενα μέλη.

    Αυτή τη στιγμή, η αποτελεσματικότητα της σε σχέση με άλλες πηγές ενεργειακής παραγωγής αγγίζει το 1%. Σκοπός της ομάδας είναι πλέον να κατανοήσουν περαιτέρω τη λειτουργία της και να την εξελίξουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να φτάσει στο 16 %.

    Παρόλα αυτά, δεν έλειψαν και οι φωνές δυσπιστίας προς την καναδική ανακάλυψη. Ένας ειδικός ηλεκτρολόγος μηχανικός μιλώντας στο ΒΒC On line News αμφισβήτησε τις ουσιαστικές δυνατότητες χρήσης της μεθόδου.

    Πηγή: BBC

    [34] Εθισμός με λάμψη από Hollywood

    Πηγή: ΑΠΕ 20/10/2003 4:49:00 μμ

    Ένα νέο σύνδρομο εκδηλώνει ένας στους δέκα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Το λεγόμενο Σύνδρομο Λατρείας Διασημοτήτων (Celebrities Worship Syndrome), δηλαδή με λίγα λόγια οι μη-υγιείς εμμονές που αναπτύσσει το 10% των ατόμων, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος και ψύχωση. Οι πάσχοντες μπορεί ακόμα και να πιστεύουν πως έχουν μία προσωπική σχέση με τον αστέρα της αρεσκείας τους. Το Σύνδρομο έχει και ένα δεύτερο στάδιο, στο οποίο εκδηλώνεται μία ''παθολογικά οριακή κατάσταση'' και εντοπίζεται περίπου σε ποσοστό 1%. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, σε αυτό το ποσοστό συγκαταλέγονται κυρίως άτομα που είναι προετοιμασμένα να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους στο όνομα του ειδώλου τους.

    1 στους 3 οι υποψήφιοι

    Όπως αναφέρουν ψυχολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου το 1/3 των καθημερινών ανθρώπων πάσχει σε κάποιο βαθμό από το λεγόμενο σύνδρομο εθισμού με κάποια διασημότητα. Έρευνα με δείγμα 600 εθελοντές, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Devry στο Ορλάντο και από την Ιατρική Σχολή στο Σπρίνγκφιλντ, έδειξε ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά στάδια εθισμού.

    Αρχικά, ο κόσμος βρίσκει ενδιαφέρον να πληροφορείται για κάποια διασημότητα, στη συνέχεια η διασημότητα μετατρέπεται σε είδωλο (κυρίως στα χρόνια της εφηβείας) και η κατάσταση αυτή μπορεί να μετατραπεί σε εθισμό, εάν τύχει κάποια θλιβερή εμπειρία, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 20 October 2003 - 16:54:02 UTC