Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ και των ΟΤΑ
  • [02] Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το ''κλειδί'' για το Κυπριακό
  • [03] Εκλογές στη Ρουμανία για το νέο Σύνταγμα της
  • [04] Εκτοξεύτηκε το Σογιούζ

    [01] Απεργιακές κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ και των ΟΤΑ

    18/10/2003 11:35:00 πμ

    Mε προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα ιατρεία του ΙΚΑ από την Δευτέρα και για τέσσερις ημέρες, λόγω της απεργίας των γιατρών του ιδρύματος. Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι σήμερα και αύριο, θα απέχουν απο την αποκομιδή απορριμμάτων. Κλειστά από τη Δευτέρα τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Οι καθηγητές διεκδικούν την αύξηση των κονδυλίων για λειτουργικές ανάγκες.

    [02] Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το ''κλειδί'' για το Κυπριακό

    18/10/2003 10:49:00 πμ

    Μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγιπ Ερντογάν ότι πρέπει να υπάρξει οριστική λύση για το Κυπριακό, μέσα στο 2004, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το τέλος της συνόδου κορυφής. Ο κ. Σημίτης, υπογράμμισε ότι ο κ. Ερντογάν έχει αναγνωρίσει την ανάγκη λύσης του προβλήματος, ωστόσο προτείνει κάτι άλλο από το σχέδιο Ανάν, το οποίο υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, θέτει ως προϋπόθεση της λύσης του Κυπριακού και των άλλων προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, την προώθηση της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι εάν προχωρήσει η ένταξη της Τουρκίας, τότε τα προβλήματα που υπάρχουν με την Ελλάδα θα λυθούν σε μία εβδομάδα.

    Η απόφαση του Ελσίνκι δεν είναι τελευταία προθεσμία

    Ο Χιλμί Οζκιόκ υποστηρίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει στην Κύπρο, καθώς αναφέρει ότι η μεγαλόνησος είναι μεγάλης στρατηγικής αξίας. "Θέλουμε μια Κύπρο από την οποία δεν θα μπορούμε να αποσυρθούμε και απ' όπου θα μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την Τουρκία", υπογραμμίζει και επισημαίνει ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα. Παράλληλα, τονίζει ότι "η ομηρία της Κύπρου μέχρις ότου η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να θεωρείται δεδομένη". Αν η ΕΕ δεν δεχτεί την Τουρκία, είπε ο κ. Οζκιόκ, τότε η Αγκυρα δεν θα μπορεί να κάνει πίσω.

    Απαντώντας στην ερώτηση για το σχέδιο Ανάν και τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει η τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε ότι έχουν διατυπωθεί πέντε αντιρρήσεις τις οποίες έχουν γνωστοποιήσει στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

    Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στη συνέντευξη εμμένει στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο, στις γκρίζες ζώνες και αναφέρει ότι "με τη διακήρυξη του casus belli η Τουρκία εξέφρασε τα όρια της ανεκτικότητά της, χωρίς να εκφράζει απειλή, απλώς με αυτό τον τρόπο θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα".

    Ο Χιλμί Οζκιόκ ανέφερε ότι το 2004 (η απόφαση του Ελσίνκι) "δεν είναι τελευταία προθεσμία για τη διευθέτηση των διαφορών μέσω του διεθνούς δικαστηρίου, αλλά η ημερομηνία που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκκρεμείς διαφορές".

    Γενικότητες χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος

    Ο πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε γενικότητες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται με δηλώσεις του πιο ήπιος από τις θέσεις που υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Οι θέσεις αυτές, όμως, διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, πολύ σύντομα είτε αναιρούνται είτε ακολουθούνται από άλλες αντιφατικές δηλώσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα τον Δεκέμβριο σκοπεύει να επικεντρωθεί στο Κυπριακό. Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, έκανε λόγο για ορισμένες θετικές αλλά καί ορισμένες αρνητικές πλευρές.

    Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του επειδή - όπως είπε- το Κυπριακό περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αν και η Αγκυρα δεν συμφωνεί με αυτό.

    [03] Εκλογές στη Ρουμανία για το νέο Σύνταγμα της

    18/10/2003 10:25:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο οι πολίτες της Ρουμανίας, προκειμένου να εγκρίνουν με δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα της χώρας που εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενόψει της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007. Οι περίπου 17,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα πρέπει να απαντήσουν ''ναι'' ή ''όχι'' στο ερώτημα: ''Συμφωνείτε με το νέο Σύνταγμα;''

    Καθοριστική η συμμετοχή των ψηφοφόρων

    Το Σύνταγμα αυτό προβλέπει, για πρώτη φορά, ότι οι Ρουμάνοι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκλέγονται στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και πως οι αλλοδαποί μπορούν να καταλαμβάνουν αιρετά αξιώματα στην τοπική αυτοδιοίκηση της Ρουμανίας και να αγοράζουν γη, μετά το 2007.

    Καλώντας τους συμπατριώτες του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ο πρωθυπουργός Αντριαν Ναστάζε, εκτίμησε ότι η απόρριψη του συντάγματος ''θα μπορούσε να καθυστερήσει την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ για πολλά χρόνια''.

    Τα πολιτικά κόμματα της χώρας, με εξαίρεση το ακροδεξιό Ρομάνια Μάρε, έχουν ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του νέου Συντάγματος, ωστόσο, τον τελευταίο λόγο έχουν οι ψηφοφόροι, αφού το ποσοστό συμμετοχής πρέπει να ξεπεράσει το 50% για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.

    Για το λόγο αυτό και η κυβέρνηση, φοβούμενη τη μεγάλη αποχή, καθώς οι Ρουμάνοι ανησυχούν περισσότερο για τη φτώχεια και την ανεργία παρά για τη μακρινή προοπτική ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ, αποφάσισε να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε δύο ημέρες αντί για μία.

    Επίσης, για να πειστούν οι ψηφοφόροι οι αρχές οργάνωσαν μια εκστρατεία άνευ προηγουμένου, με αφίσες, διαφημίσεις, βίντεο-κλιπ όπου εμφανίζονται καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές να λένε ''ναι'' στο Σύνταγμα, αλλά ακόμη και μια ''ειδική'' λοταρία στην οποία θα κληρωθούν 300 αυτοκίνητα.

    Οι κάλπες ανοίγουν και τις δύο ημέρες στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), και θα κλείσουν το Σάββατο στις 22:00 και την Κυριακή στις 20:00.

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το πρωί της Δευτέρας ενώ τα τελικά θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τρίτης.

    [04] Εκτοξεύτηκε το Σογιούζ

    18/10/2003 11:43:00 πμ

    Το διαστημόπλοιο Σογιούζ TMA-3 με πλήρωμα τον Ισπανό Πέδρο Ντούκε, τον Αμερικανό Μάικλ Φόουλ και τον Ρώσο Αλεξάντρ Καλέρι εκτοξεύτηκε το Σάββατο από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή Ευρωπαίου αστροναύτη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά την καταστροφή του αμερικανικού διαστημικού σκάφους Κολούμπια τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Πέδρο Ντούκε θα παραμείνει επί οκτώ ημέρες στον σταθμό κατά τη διαδικασία της αντικατάστασης του μόνιμου πληρώματος. Οι Φόουλ και Καλέρι, μέλη της 8ης μόνιμης αποστολής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, θα αντικαταστήσουν τον Αμερικανό Εντουαρντ Λου και τον Ρώσο Γιούρι Μαλετσένκο, που βρίσκονται σε τροχιά. Θα παραμείνουν στον διαστημικό σταθμό μέχρι τον Απρίλιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 October 2003 - 8:53:35 UTC