Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχεια της αντιπαράθεσης για τα Μάρμαρα
  • [02] Σε εξέλιξη οι έρευνες για το θέμα των αυθαιρέτων
  • [03] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μεταφοράς λαθρομεταναστών
  • [04] Βγήκε από την εντατική ο Τσοχατζόπουλος
  • [05] Συνέλευση για το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
  • [06] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα Λέοπαρντ
  • [07] Θετικά βήματα για την Ευρωπαϊκή Αμυνα
  • [08] Στην Ιαπωνία ο Τζορτζ Μπους
  • [09] Νέα επέμβαση διαχωρισμού σε σιαμαία
  • [10] Κοινοβουλευτική μάχη κέρδισε ο Σρέντερ
  • [11] Σαρόν: Η εκδίωξη Αραφάτ δεν θα ήταν προς όφελός μας
  • [12] Φθηνότερο ρεύμα ζητούν τα ηλεκτροκίνητα ΜΜΜ
  • [13] ΙΟΒΕ: Η οικονομία ''σηκώνει'' τις κοινωνικές παροχές
  • [14] Δυσμενή στοιχεία στο Ισοζύγιο
  • [15] UEFA: Δύσκολη κλήρωση για τις ελληνικές ομάδες
  • [16] ΑΕΚ: Με Λάκη στην Θεσσαλονίκη
  • [17] Σοβαρό κρούσμα ντόπινγκ αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ
  • [18] ''Ανοιχτές Ημέρες'' σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους
  • [19] Η ιστορία της Κύπρου μέσα από Χάρτες
  • [20] Υπολογιστές που αμύνονται στις... πτώσεις

    [01] Συνέχεια της αντιπαράθεσης για τα Μάρμαρα

    17/10/2003 7:38:00 μμ

    Η πολιτική αντιπαράθεση για τη χθεσινή συζήτηση του Κ. Σημίτη - Τ. Μπλερ με θέμα την επιστροφή των Μαρμάρων συνεχίζεται. Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να επανορθώσει τις χθεσινές δηλώσεις που έκανε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτηρίζοντας μεγάλο ατόπημα την προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ερμηνεύσει πολιτικά την κίνηση του πρωθυπουργού. "Δυστυχώς για τον κ. Σημίτη και τον κ. Βενιζέλο, το βίντεο που αποκάλυψε τις προθέσεις του Πρωθυπουργού το είδαν όλοι οι Έλληνες" δήλωσε απαντώντας στον υπουργό Πολιτισμού, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, ο Τηλέμαχος Χυτήρης και της ζήτησε να ανακαλέσει. "Η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου, υπονομεύει την όλη προσπάθεια τόνισε χαρακτηριστικά.

    Δηλώσεις Χυτήρη - Βενιζέλου

    "Οι απόντες από κάθε εθνική προσπάθεια, στο τέλος επιδιώκουν να βγουν και τιμητές. Ο κ. Ρουσόπουλος, ήταν σαν να έλεγε, "να μην έρθουν τα Μάρμαρα, για να μην κερδίσει ο κ. Σημίτης τις εκλογές" δήλωσε την Παρασκευή ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε μεγάλο ατόπημα την προσπάθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δοθεί πολιτική ερμηνεία στο αίτημα του πρωθυπουργού προς τον Βρετανό ομόλογό του για την επιστροφή των Μαρμάρων.

    Παράλληλα ζήτησε από τη ΝΔ να ανακαλέσει:

    "Ένας κακόπιστος αναγνώστης εκτός Ελλάδος μπορεί να λάβει εσφαλμένο μήνυμα όταν η ΝΔ δηλώνει ότι προτιμά να μην επιστραφούν τα Μάρμαρα για να μην επωφεληθεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ" δήλωσε και πρόσθεσε

    "Να προσέχουμε τι λέμε δημοσίως. Φοβούμαι ότι η δήλωση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί και να υπονομεύσει το αίτημα της επιστροφής''.

    Απάντηση Ρουσόπουλου στον Ε. Βενιζέλο

    Απαντώντας στον κ. Βενιζέλο, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε ότι το χθεσινό βίντεο που κατέγραψε τη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Τόνι Μπλερ αποδεικνύει τη μικροκομματική αντίληψη που διακατέχει την κυβέρνηση.

    "Δυστυχώς για τον κ. Σημίτη και τον κ. Βενιζέλο, το βίντεο που αποκάλυψε τις προθέσεις του Πρωθυπουργού το είδαν όλοι οι Έλληνες" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα απαντώντας στη δήλωση του κ. Χυτήρη επανέλαβε

    "Όλοι οι Έλληνες θέλουν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο κ. Σημίτης θέλει την επιστροφή για να κερδίσει, όπως δήλωσε χθες, μικροκομματικά πολιτικά οφέλη. Οποιος είδε το βίντεο με τη συνομιλία Σημίτη - Μπλερ κατάλαβε".

    Δηλώσεις Κωνσταντόπουλου

    Στο θέμα, επανήλθε και σήμερα ο ΣΥΝ δια του προέδρου του, Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    "Δεν ξέρω ποιος θα πάρει ή θα νοικιάσει τα Μάρμαρα. Ξέρω ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Ποιος πληρώνει το μάρμαρο. Το πληρώνει ήδη το μάρμαρο η ελληνική κοινωνία. Θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός" είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Σε εξέλιξη οι έρευνες για το θέμα των αυθαιρέτων

    17/10/2003 6:37:00 μμ

    Έξι ώρες κατέθετε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Έλενα Ραϊου ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου Σπύρος Στάθης. Αντικείμενο της έρευνας οι αναστολές κατεδαφίσεων αυθαιρέτων κτισμάτων στην Ανατολική Αττική. "Κατέθεσα τα πάντα..." δήλωσε λακωνικά, αμέσως μετά την κατάθεση του ο κ. Στάθης. Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκεται και μια δεύτερη έρευνα, υπό τον εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της Ρουμπίνης Σταθέα.

    Επιρρίπτει ευθύνες στον Περιφερειάρχη Αττικής ο σύζυγος της Ρ. Σταθέα

    Η δεύτερη έρευνα που πραγματοποιείται υπό τον εισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο για τις συνθήκες του θανάτου της Σταθέα, άρχισε με αφορμή τις αιχμές που άφησε κατά του Περιφερειάρχη Αττικής Μιχάλη Κυριακίδη ο σύζυγος της αποθανούσας Π. Τζαβάρας, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη απόκρυψη εγγράφων.

    Οι δύο άνδρες είχαν το πρωί, στην εκπομπή της ΝΕΤ "Πρώτη Γραμμή", συνομιλία σε υψηλούς τόνους, κατά την οποία ο κ. Τζαβάρας κατηγόρησε τον κ. Κυριακίδη ότι ασκούσε αφόρητες πιέσεις στην 52χρονη υπάλληλο της κτηματικής υπηρεσίας.

    Ο κ. Κυριακίδης από την πλευρά του υποστηρίζει ότι ουδέποτε άσκησε πιέσεις στη Ρουμπίνη Σταθέα.

    Παράλληλα, μέσω της εκπομπής του Παύλου Τσίμα την Πέμπτη το βράδυ είδαν το φως της δημοσιότητας έγγραφα της Σταθέα, που δείχνουν ότι οι ενέργειες της άτυχης γυναίκας ήταν προϊόν υπερβάλλοντος ζήλου. Γνωρίζοντας:

    α) ότι υπήρχαν περιπτώσεις παρανομιών και παρατυπιών, που όμως εκκρεμούσαν και

    β) τις προσφυγές των ιδιοκτητών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον επανακαθορισμό της οριογραμμής του αιγιαλού,

    η Ρουμπίνη Σταθέα αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των κατεδαφίσεων, προκειμένου να μη ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο.

    Αντιθέτως, η Περιφέρεια θεωρούσε ότι από την στιγμή που υπήρχε πρωτόκολλο κατεδάφισης, έπρεπε να εκτελεστεί άμεσα.

    Αμεση εκτέλεση όλων των τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης

    Η παραλιακή ζώνη της Αττικής, οι προστατευόμενες περιοχές του Σχοινιά και του Μαραθώνα, και ο εθνικός δρυμός του Σουνίου θα αποτελέσουν τις πρώτες περιοχές δράσης της υπό σύσταση επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η ομάδα διαχείρισης μετά από έγκριση του Πρωθυπουργού θα αναλάβει την άμεση εκτέλεση όλων των τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης. Υπό την εποπτεία αυτής της ομάδας θα βρίσκονται οι "Ράμπο" του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το νομοσχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία θέσης εισαγγελέα περιβάλλοντος.

    Ολες οι υποθέσεις που εκκρεμούν θα επανεξεταστούν και θα προταθούν αλλαγές στον τρόπο διεκπεραίωσης των αποφάσεων.

    Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις περιπτώσεις παρανομιών στην οριογραμμή του αιγιαλού. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ξεκάθαρη εικόνα στην ζώνη του αιγιαλού θα υπάρχει μέχρι το τέλος του 2004 σε όλες τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο.

    Έως σήμερα η οριοθέτηση της ζώνης του αιγιαλού έχει γίνει μόνο στο 15% επί συνόλου 15.000 χιλιόμετρων που καταλαμβάνουν οι ελληνικές ακτές. Ο αιγιαλός εκτείνεται σε βάθος 50 μέτρων από το σημείο που "σπάει" το χειμέριο κύμα.

    Κανονικά συνεχίστηκε την Παρασκευή η κατεδάφιση του κέντρο "Καλούα" στο Πόρτο Ράφτη. Οι μπουλντόζες θα συνεχίσουν το έργο του έως ότου ολοκληρωθεί η κατεδάφιση των κτισμάτων που έχουν χαρακτηρισθεί παράνομα.

    [03] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα μεταφοράς λαθρομεταναστών

    17/10/2003 5:37:00 μμ

    Δουλεμπορικό κύκλωμα με έδρα τη Μυτιλήνη αποκάλυψαν οι άνδρες του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν αντοπίστηκε στο λιμάνι ομάδα 10 προσφύγων οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιβασθούν στο πλοίο "Ταξιάρχης". Επρόκειτο για άνδρες στο σύνολο τους, τρεις εθνικότητας Ιράκ, τρεις εθνικότητας Ιράν, τρεις Αφγανούς και έναν Τούρκο. Ανακρινόμενος ο Τούρκος ομολόγησε ότι ήταν ο μεταφορέας των προσφύγων και αναγκάστηκε να μείνει στη Λέσβο λόγω βλάβης.

    ''Μετεπιβίβαση'' σε χαμόσπιτο στις Καμάρες

    Μαζί δε με τους πρόσφυγες αλλά και άλλους διέμεναν σε ένα σπίτι της Μυτιλήνης. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομολογία της μεταφοράς τους στο σπίτι της Μυτιλήνης με τρία αυτοκίνητα που τους περίμεναν στην ακτή ενώ οι οδηγοί τους καθοδήγησαν στο σημείο αποβίβασης στην ακτή με φακούς.

    Στην συνέχεια εντοπίστηκε το σπίτι στο οποίο έμεναν. Ήταν ένα ημιυπόγεια χτισμένο χαμόσπιτο στις Καμάρες. Μέσα σε αυτό το σπίτι ήταν στιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες άλλοι 14 πρόσφυγες από τους οποίους τρεις άνδρες, τρεις γυναίκες και έξι παιδιά από 6 εως 12 χρονών. Όλοι τους είχαν φτάσει στη Μυτιλήνη το βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη και είχαν παραληφθεί από Έλληνες ενώ περίμεναν την έκδοση εισιτηρίων για την αναχώρηση τους στον Πειραιά.

    Από την προανάκριση προέκυψε η σχέση τουλάχιστον δυο Ελλήνων με το όλο κύκλωμα. Πρόκειται για τον Ελευθέριο Γιαννακουδάκη, στη γυναίκα του οποίου ανήκει το σπίτι στις Καμάρες και τον Γεώργιο Λάσκαρη. Οι δυό έλληνες έχουν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για σχέσεις με διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

    [04] Βγήκε από την εντατική ο Τσοχατζόπουλος

    17/10/2003 4:40:00 μμ

    Στο δωμάτιο 15 του Αρεταίειου νοσοκομείου μεταφέρθηκε την Παρασκευή ο Υπουργός Ανάπτυξης. Με δεδομένη τη συνεχή βελτίωση της υγείας του οι γιατροί αποφάσισαν να βγει από τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Το πρωί επισκέφθηκαν τον υπουργό, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Τόνια Αντωνίου και ο Γιάννης Καψής για να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του αλλά και να του ευχηθούν περαστικά. Ο υπουργός, θα πάρει εξιτήριο, μόλις αποκατασταθεί πλήρως το πρόβλημα με το πόδι του και ολοκληρωθεί η θεραπευτική αγωγή.

    [05] Συνέλευση για το μέλλον της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης

    17/10/2003 4:28:00 μμ

    Τα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, αλλά και το μέλλον του θεσμού εν γένει, ήταν το αντικείμενο της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Κύριος προβληματισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, υπήρξε η διατήρηση ή μη του Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Νομαρχιών, η ενίσχυση των Περιφερειών και το αν ο Περιφερειάρχης θα είναι αιρετός ή μη. Τη μείωση των περιφερειών, ώστε να μπορέσουν να αντλούν περισσότερους πόρους, πρότεινε στη συνέλευση ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, ενώ σε μια γενική παρουσίαση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης Β' βαθμού προέβη η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Φ. Γεννηματά.

    Σκανδαλίδης: ''Λιγότερες, ισχυρότερες περιφέρειες''

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης επισήμανε την ανάγκη για αποκέντρωση της διακυβέρνησης στην Περιφέρεια - με ισχυρό κυβερνητικό εκπρόσωπο που δεν θα έχει όμως "βέτο" - και τόνισε ότι κάθε αρμοδιότητα που δίδεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογους οικονομικούς πόρους.

    Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως είναι υπέρ ενός διευρυμένου διαλόγου προκειμένου να αποφασιστεί (σαφώς μετά τις εκλογές, όπως τόνισε), το πού θα βρίσκεται ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό όργανο: στη Νομαρχία ή στην Περιφέρεια, όπως αναρωτήθηκε.

    Ωστόσο, επανέλαβε τη γνωστή θέση του, πως δεν συμφωνεί για μείωση του αριθμού των νομών και των Νομαρχιών, αλλά ούτε και των ορίων των νομών. Υπερασπίστηκε, επίσης, την άποψή του για "λιγότερες, ισχυρότερες και μεγαλύτερες περιφέρειες".

    Από την πλευρά της, η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδιασμού με αυτοδιοικητική μορφή και άμεση εκλογή των οργάνων, με ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση", στο πρότυπο δηλαδή των υφιστάμενων σήμερα Υπερνομαρχιών.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, επανέλαβε τις προτάσεις για επανίδρυση του κράτους, οι οποίες προβλέπουν μετάβαση σε ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους.

    Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Αυτοδιοίκηση στην οποία προκαλεί "αβεβαιότητα υπαρξιακής φύσης".

    Τάχθηκε υπέρ της κατοχύρωσης ενός θεσμικού πλαισίου, με το οποίο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν θα αναλαμβάνει νέες αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους, υπέρ της συμμετοχής και της ίδιας της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ΚΕΠ και υπέρ της θεσμοθέτησης του Συνήγορου του Δημότη.

    Τέλος, υποστήριξε τη θεσμοθέτηση αιρετού περιφερειακού Συμβουλίου και τάχθηκε κατά του περιορισμού της 8ετίας για τους αιρετούς.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά κονδύλια, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, πρότεινε την περιφερειακή αποκέντρωση με αιρετά όργανα, σημειώνοντας πως σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οδηγείται σε θεσμική και πολιτική ευθανασία.

    [06] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα Λέοπαρντ

    17/10/2003 3:58:00 μμ

    Έντονη λεκτική αντιπαράθεση σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, ανάμεσα στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και τον τομεάρχη της Ν.Δ Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, σχετικά με το διαγωνισμό για την προμήθεια 170 νέων αρμάτων μάχης, τύπου "Λέοπαρντ 2HEL". Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τα συντριπτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουν χρηματιστεί Έλληνες, που είχαν άμεση σχέση με την απόφαση της αγοράς των Λέοπαρντ. Ο κ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για κακοήθειες και γελοιότητες της Ν.Δ ενόψει εκλογών, απαντώντας στους ισχυρισμους του κ. Σπηλιωτόπουλου ότι τα άρματα μάχης υπερκοστολογήθηκαν κατά 30%.

    Παπαντωνίου: ''Η υπόθεση είναι γελοία ''

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, ο διαγωνισμός για την προμήθεια των Λέοπαρντ έγινε σε τρεις φάσεις και η γερμανική εταιρεία που μειοδότησε μεταξύ έξι εταιρειών, ήταν φθηνότερη κατά 8,4% από τη δεύτερη μειοδότρια.

    Στις επικρίσεις για υπερκοστολογήσεις ανέφερε ότι το επιχείρημα είναι γελοίο καθώς, από το 1994 που έγινε η πρώτη φάση έως το 2002 άλλαξε η συναλλαγματική ισοτιμία ενώ βελτιώθηκε κατά πολύ η τεχνολογία των αρμάτων.

    Όσο για τις υπεράκτιες εταιρείες IBOS και EVANSTON, που κατά τον κ. Σπηλιωτόπουλο συνεργάστηκαν για να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι "δεν είναι γνωστές στο Υπουργείο Αμυνας. Δεν διαδραμάτισαν κανένα ρόλο. Οι εταιρείες αυτές συστάθηκαν το 1999 και η μεταξύ τους συμφωνία έληξε το 2001, δηλαδή πριν την τελική φάση".

    Επίσης, ο Υπουργός Αμυνας επεσήμανε ότι οι Γερμανοί δήλωσαν επισήμως προς το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις εταιρείες αυτές και ότι δεν τις πλήρωσαν.

    "Η υπόθεση είναι γελοία και κινείται σε κενό αέρος", είπε ο κ. Παπαντωνίου.

    "Η κυβέρνηση επιμένει να στρουθοκαμηλίζει μέχρι σημείου συνενοχής. Η IBOS συστήθηκε από τη γερμανική εταιρεία για να συνεργαστεί με την EVANSTON προκειμένου να επηρεάσουν την ελληνική κυβέρνηση, με αμοιβή 60 εκατ. ευρώ", τόνισε ο βουλευτής της Ν.Δ.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναρωτήθηκε ποιοι παίρνουν τέτοιες αποφάσεις, είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να είχε η ίδια προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση και συμπέρανε ότι "η κυβέρνηση συγκαλύπτει ή συμμετέχει στην κλασσική αυτή περίπτωση κλοπής του δημοσίου χρήματος".

    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε κακοήθεις και παιδαριώδεις τους ισχυρισμούς για μίζες και υπογράμμισε ότι η πρώτη αγορά Λέοπαρντ το 1980-81 (κυβέρνηση Ν.Δ) έγινε με απευθείας ανάθεση, ενώ "εμείς κάναμε διεθνείς διαγωνισμούς".

    Αίτημα συζήτησης

    Μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Σπηλιωτόπουλου, οκτώ βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν αίτημα συζήτησης για την "καταβολή παράνομης προμήθειας 60 εκατ. ευρώ στην αγορά των αρμάτων Λέοπαρντ", στην αρχή της επικείμενης συνεδρίασης της επιτροπής Εθνικής Αμυνας &amp; Εξωτερικών, που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο με τίτλο "ρύθμιση θεμάτων συγχώνευσης των εταιρειών ΕΒΟ ΑΕ-ΠΥΡΚΑΛ ΑΕ".

    Με σχετική επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, οι βουλευτές τονίζουν ότι από την απάντηση του κ. Παπαντωνίου "ανέκυψαν επιπλέον μείζονα θέματα διαφάνειας και πολιτικής ηθικής".

    Το αίτημα υπογράφουν οι Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αθ.Βαρίνος, Π. Καμμένος, Λ. Λυμπερακίδης, Ευρ. Στυλιανίδης, Αθ. Φλωρίνης, Ευγ. Χαϊτίδης και Π. Μολυβιάτης.

    [07] Θετικά βήματα για την Ευρωπαϊκή Αμυνα

    17/10/2003 4:32:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες η Ατυπη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία κυριάρχησε το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Μετά τις προσπάθειες για συγκερασμό των διαφορετικών απόψεων επί θεσμικών ζητημάτων του Καταστατικού Χάρτη, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η Ευρωπαϊκή Αμυνα. Ο Πρωθυπουργός, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση του για τις ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, για αυτόνομη κοινή άμυνα της Ε.Ε. που αποτελεί πάγιο στόχο της Ελλάδας. Αντίθετη γνώμη εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, που δήλωσε πως δεν θα δεχθεί ''ποτέ'' σχέδια που ''μπορεί να βλάψουν το ΝΑΤΟ", παρότι συμφώνησε με την πρόταση για θεσμοθέτηση διαρθρωμένης αμυντικής συνεργασίας. Ο Ζακ Σιράκ που εκπροσωπεί στη παρούσα φάση και την Γερμανία, υποσχέθηκε πως θα προωθήσει τα σχέδια για μια ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Αμυνα προσθέτοντας πως θα πιέσει τον Βρετανό πρωθυπουργό να συμμετάσχει σε αυτά.

    Ενοχλημένες οι ΗΠΑ από τα σχέδια της Ευρώπης

    ''Ευρωπαϊκή Αμυνα χωρίς τη Βρετανία δεν μπορεί να είναι συνεπής'', υπογράμμισε ο Ζακ Σιράκ διευκρινίζοντας πως η ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα της άμυνας θα είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη της ΕΕ και θα συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ευρώπης απέναντι στο ΝΑΤΟ.

    Με τον Γάλλο πρόεδρο συντάχθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός που σημείωσε ότι πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων, ιδιαίτερα σημαντικών, που εξασφαλίζουν τον πάγιο στόχο και αυτόνομη Ευρωπαϊκή Αμυνα, σε συνεργασία πάντα με το ΝΑΤΟ, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ.

    Η βρετανική πλευρά πάντως συμφώνησε με την πρόταση για θεσμοθέτηση της ''διαρθρωμένης συνεργασίας'' στον τομέα της άμυνας, με την ανάληψη αποστολών ανθρωπιστικού κυρίως χαρακτήρα, όπου η λήψη των αποφάσεων εναπόκειται μόνο στους συμμετέχοντες, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις όσο αφορά την ''αμοιβαία συνδρομή'', υποστηρίζοντας ότι καλύπτεται από το ΝΑΤΟ.

    Για το ίδιο θέμα ο κ. Σημίτης, ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή δύναμη δεν θα υποκαθιστά το ΝΑΤΟ. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά την περίπτωση της ''πρεμιέρας'' του ευρωστρατού στην ΠΓΔΜ αλλά και την αποστολή γαλλικής δύναμης στο Κογκό με κάλυψη της ΕΕ.

    Το ζήτημα φαίνεται πάντως να ενοχλεί τις ΗΠΑ θα συγκαλέσουν έκτακτη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εξεταστούν τα σχέδια για τη δημιουργία αυτόνομης ευρωπαϊκής άμυνας.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, η ανακοίνωση για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου του ΝΑΤΟ από τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Συμμαχία Νίκολας Μπερνς, αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία των ΗΠΑ για τα ευρωπαϊκά σχέδια, δεδομένου ότι εκτιμάται πως η αυτόνομη αμυντική πολιτική της ΕΕ ενδεχομένως αποτελέσει ανταγωνιστή του ΝΑΤΟ.

    Για το ίδιο ζήτημα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συμμετάσχει σε γεύμα των ευρωπαίων υπουργών και αργότερα την ίδια ημέρα στην καθιερωμένη συνάντηση ΕΕ-ΗΠΑ, η οποία είχε αρχικά καθοριστεί για τις 24 Νοεμβρίου στη Ρώμη, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Σημίτης: ''Λύση στο Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν''

    Κατά τα άλλα ο Ελληνας πρωθυπουργός στη σημερινή του συνέντευξή του αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου ομολόγου του κυρίου Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν θέλει να μείνει άλυτο το ζήτημα αυτό, σημείωσε ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την ανάγκη επίλυσης του θέματος, όμως προτείνει κάτι άλλο από το σχέδιο Ανάν, το οποίο υποστηρίζουν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν μιλώντας ύστερα από συνάντηση μίας ώρας που είχε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, είπε ότι αυτό που επιθυμεί η χώρα του είναι μια κοινά αποδεκτή λύση του Κυπριακού. Στόχος της Τουρκίας ανέφερε δεν είναι να μείνει το κυπριακό πρόβλημα άλυτο.

    Γενικότητες χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται με δηλώσεις του πιο ήπιος από τις θέσεις που υποστηρίζει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι θέσεις αυτές, όμως, διευκρίνισε ο κ. Παπαδόπουλος, πολύ σύντομα είτε αναιρούνται είτε ακολουθούνται απο άλλες αντιφατικές δηλώσεις.

    [08] Στην Ιαπωνία ο Τζορτζ Μπους

    17/10/2003 7:45:00 μμ

    Από την Ιαπωνία ξεκίνησε την περιοδεία του, στην Ασία και την Αυστραλία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, όπου συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Χουνιχίρο Κόιζουμι. Οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών αλλά σε πολύ ζεστό και εγκάρδιο κλίμα, επιβεβαίωσαν την ανάγκη για ειρηνική ρύθμιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ στην ατζέντα των θεμάτων βρέθηκαν επίσης το Ιράκ και το ιαπωνικό νόμισμα που η αξία του αποτελεί τροχοπέδη για τις εξαγωγές των αμερικανικών προϊόντων.

    Γιεν-ΟΗΕ και Β. κορέα στο επίκεντρο των συνομιλιών

    Πολλοί επιχειρηματίες κατηγορούν την Ιαπωνία και την Κίνα ότι διατηρούν μειωμένη την αξία των νομισμάτων τους για να κάνουν πιο εύκολες τις εξαγωγές προϊόντων τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η άποψη του προέδρου Μπους είναι ότι η αγορά πρέπει να καθορίζει την αξία ενός νομίσματος.

    Όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, οι δύο ηγέτες κατέληξαν στο ότι οι εξαμερείς συνομιλίες αποτελούν ένα μέσο πολύ χρήσιμο στην προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου, ενώ συμφώνησαν επίσης ότι η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να επωφεληθεί μιας δέσμευσης με τη διεθνή κοινότητα χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων.

    Στις διαπραγματεύσεις, εκτός από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, μετέχουν και οι Κίνα, Ρωσία, Βόρεια και η Νότια Κορέα.

    Στις συνομιλίες ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε εκ νέου και στο ρόλο του ΟΗΕ στις διεθνείς εξελίξεις επαναλαμβάνοντας ότι ο διεθνής οργανισμός είναι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των καιρών.

    Ο κ. Μπούς απήντησε έτσι σε αίτημα του κ. Κοιζούμι ο οποίος ζητούσε από τις ΗΠΑ ''να κάνουν καλύτερη χρήση του ΟΗΕ''.

    Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τα μέλη της διεθνούς κοινότητας που διατηρούν επιφυλάξεις για την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

    Εκτός από την Ιαπωνία, ο πρόεδρος Μπους θα επισκεφθεί τις Φιλιππίνες, την Ταϋλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

    [09] Νέα επέμβαση διαχωρισμού σε σιαμαία

    Πηγή: ΝΕΤ 17/10/2003 7:29:00 μμ

    Σε λίγες μέρες άλλη μια δύσκολη επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων αρχίζει σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Τα παιδάκια γεννήθηκαν στις Φιλιππίνες πριν από ενάμιση χρόνο και είναι ενωμένα στο κεφάλι. Παρόλο που τα δίδυμα είναι ενωμένα στο κεφάλι, έχουν ξεχωριστούς εγκεφάλους. Η περίπτωσή τους είναι παρόμοια με εκείνη των σιαμαίων από την Αίγυπτο, που διαχωρίστηκαν στο Ντάλας στις αρχές του μήνα.

    Με τις ευχές όλων μας να πάνε όλα καλά

    Παρόλο που τα δίδυμα είναι ενωμένα στο κεφάλι έχουν ξεχωριστούς εγκεφάλους. Η περίπτωση τους είναι παρόμοια με εκείνη των σιαμαίων από την Αίγυπτο, που διαχωρίστηκαν στο Ντάλας στις αρχές του μήνα. Σε αντίθεση όμως, με τις κλασσικές μεθόδους διαχωρισμού, στα δίδυμα από τις Φιλιππίνες θα γίνει σταδιακά. Την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου τα δίδυμα θα υποβληθούν στην πρώτη επέμβαση.

    Κύριο μέλημα των γιατρών είναι επιμηκύνουν το δέρμα του κρανίου, ώστε αργότερα να μπορέσει να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια. Ο επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής παρουσίασε την διαδικασία και εξήγησε ότι θα τοποθετηθούν δυο μικρά μπαλόνια κάτω από το δέρμα, ώστε να επιτευχθεί η επιμήκυνση.

    Η περίπτωση σιαμαίων είναι πολύ σπάνια. Σύμφωνα με τη στατιστική στο συγκεκριμένο θέμα, σε κάθε 2000 γεννήσεις η μια φέρνει στο κόσμο σιαμαία. Ακόμη πιο σπάνια είναι η περίπτωση σιαμαίων ενωμένων στο κεφάλι.

    [10] Κοινοβουλευτική μάχη κέρδισε ο Σρέντερ

    17/10/2003 7:16:00 μμ

    Μια σημαντική κοινοβουλευτική μάχη κέρδισε ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, εξασφαλίζοντας την ψήφιση νομοθετημάτων από την Κάτω Βουλή, που του δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εφαρμογή επίμαχων μεταρρυθμίσεων που χαρακτηρίζονται από περικοπές του συστήματος προνοίας, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας και της υγείας. Ο Σρέντερ είχε προειδοποιήσει τους ''αντάρτες'' του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων ότι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης και προκειμένου να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις έξι διαφωνούντων βουλευτών είχε επιφέρει μικρής κλίμακας αλλαγές. Η ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν οριακή.

    Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

    Υπέρ του νομοσχεδίου περί απασχόλησης, τάχθηκε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ) Βόλφγκανγκ Τίρσε, που προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπές στα επιδόματα των ανέργων και μέτρα για την απασχόληση των χρόνια ανέργων σε χαμηλόμισθες εργασίες, ψήφισαν 306 βουλευτές και κατά 291.

    Η Κάτω Βουλή ενέκρινε και πακέτο άλλων μεταρρυθμίσεων που φιλοδοξούν να βγάλουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τη στασιμότητα των τελευταίων τριών χρόνων, αλλά η πιο αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση ήταν αυτή που αφορά την απασχόληση και αποβλέπει στην πάταξη της ανεργίας.

    Νωρίτερα, η Κάτω Βουλή είχε ψηφίσει και οριστικά το νομοσχέδιο για την υγεία, μετά το πράσινο φως που εξασφάλισε από την Ανω Βουλή (Μπούντεσρατ).

    Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, υπήρξε αντικείμενο προκαταβολικής συμφωνίας μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού και της χριστιανοδημοκρατικής -χριστιανοκοινωνικής αντιπολίτευσης, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στην Μπούντεσρατ.

    Το νέο σύστημα προβλέπει τη μείωση των εισφορών για την περίθαλψη από 14,4% του ακαθάριστου μισθού σε 13,6% το 2004 και σε 12,15% το 2006.

    Οι ασθενείς θα είναι τώρα υποχρεωμένοι να πληρώνουν το γιατρό.

    Κάθε ασθενής, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα για την περίθαλψή του, θα καταβάλει 10 ευρώ το τρίμηνο για τις επισκέψεις του στο γιατρό.

    [11] Σαρόν: Η εκδίωξη Αραφάτ δεν θα ήταν προς όφελός μας

    17/10/2003 12:21:00 μμ

    Σε αντίθεση με την κατ' αρχήν απόφαση που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση στις 11 Σεπτεμβρίου, να "απαλλαγεί" δηλαδή από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, έρχονται οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, τις οποίες δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή η εφημερίδα "Τζερούζαλεμ Ποστ". ''Οι εκτιμήσεις μας εδώ και χρόνια είναι ότι η εκδίωξη του Αραφάτ δεν θα ήταν καλή ιδέα'', τόνισε ο Σαρόν. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αραφάτ αποτελεί τον "υπ' αριθμόν ένα εχθρό της ειρήνης''. Ο Σαρόν δήλωσε, εξάλλου, ότι το Ισραήλ θα ολοκληρώσει την κατασκευή του τείχους στη Δυτική Όχθη παρά τον κίνδυνο να υπάρξουν περικοπές σε εγγυημένα δάνεια ύψους 9 δις δολαρίων που ενέκρινε το Κογκρέσο. Επιπλέον, ο Σαρόν δεν αποκλείει νέα επίθεση εναντίον της Συρίας.

    ''Όσο υπάρχει ο Αραφάτ, δεν θα επιλυθεί η κρίση''

    ''Η πιθανότητα να εκδιωχθεί ο Παλαιστίνιος ηγέτης χωρίς να τραυματισθεί είναι μικρή, όχι μόνο λόγω των σωματοφυλάκων του, αλλά και γιατί θα ήταν περιστοιχισμένος από μια ανθρώπινη αλυσίδα Ισραηλινών'', προσθέτει ο Σαρόν.

    Εντούτοις, όπως αναφέρει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ''όσο υπάρχει εδώ (ο Αραφάτ) δεν υπάρχει πιθανότητα επίλυσης της κρίσης, ούτε προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία. Όταν δεν είναι πια εδώ, θα υπάρχει τέτοια πιθανότητα'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος όσο ο Αραφάτ δεν είναι νεκρός, ο Σαρόν απάντησε:''Δεν είπα νεκρός, αλλά κατά τη γνώμη μου, όσο ελέγχει τα πράγματα, δεν υπάρχουν πιθανότητες προόδου''. ''Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους δεν θα έλθει από μόνη της. Θα χρειαστεί έναν ισχυρό πρωθυπουργό. Όμως, ένας οποιοδήποτε πρωθυπουργός σήμερα, θα είχε δεμένα τα χέρια από τον Αραφάτ'', πρόσθεσε ο Σαρόν.

    ''Δεν ανεχόμαστε τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Συρία''

    Ο Αριέλ Σαρόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και νέας επίθεσης εναντίον της Συρίας, έπειτα από την επιδρομή της ισραηλινής αεροπορίας κοντά στη Δαμασκό στις αρχές του μήνα, με στόχο - σύμφωνα με το Ισραήλ - στρατόπεδο εκπαίδευσης της οργάνωσης Τζιχάντ.

    ''Δεν θα το ανακοινώσουμε εκ των προτέρων εάν έχουμε την πρόθεση να επιτεθούμε ή όχι. Δεν θέλουμε να κάνουμε τέτοια πράγματα, αλλά πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τις συριακές ενέργειες'', δηλώνει στη συνέντευξή του.

    ''Πρέπει να γίνει σαφές, ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί τέτοιες τρομοκρατικές δραστηριότητες στη Συρία. Πιστεύω ότι η επιδρομή ήταν η κατάλληλη πρωτοβουλία διότι δεν προκάλεσε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά έμαθε στους Σύρους ότι δεν μπορούν μπορούν να δρουν εναντίον του Ισραήλ και να βοηθούν τους Ιρανούς'', λέει.

    ''Το Ιράν έχει ανάγκη από τον εναέριο χώρο και τα συριακά λιμάνια για να επιχειρήσει εναντίον μας (μέσω του Λιβάνου). Το Ισραήλ δεν μπορεί να το αποδεχθεί'', προειδοποιεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα διαλόγου με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Αριέλ Σαρόν τονίζει ότι δεν ''αποδέχεται την υπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι καλύτερο να έχεις να κάνεις με μία νέα (συριακή) ηγεσία. Ο συριακός αντισημιτισμός είναι σήμερα χειρότερος από ποτέ''.

    [12] Φθηνότερο ρεύμα ζητούν τα ηλεκτροκίνητα ΜΜΜ

    17/10/2003 5:36:00 μμ

    Το δικαίωμα τους σε φθηνότερο ρεύμα, δεδομένου ότι είναι πολύ καλοί πελάτες, αποφάσισαν να διεκδικήσουν από τη ΔΕΗ, έξι ηλεκτροκίνητα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μετρό, ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ αλλά και το ΤΡΑΜ και ο Προαστιακός σιδηρόδρομος, που θα λειτουργήσουν μελλοντικά, ενώνουν τις δυνάμεις τους και προειδοποιούν ότι αν το αίτημα τους δεν ικανοποιηθεί θα προβούν σε δραστικά μέτρα.

    Απειλούν με εξεύρεση νέου προμηθευτή

    Χαμηλότερο τιμολόγιο ζητούν με επιστολή τους προς τη ΔΕΗ, οι εταιρείες ΑΜΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ και ΟΣΕ αλλά και οι ΤΡΑΜ και Προαστιακός Σιδηρόδρομος.

    Σκοπεύουν μάλιστα, σε περίπτωση που το αίτημα τους δεν εισακουσθεί να προβούν στη σύσταση κοινοπραξίας, με σκοπό τη διενέργεια διαγωνισμού για την εύρεση εναλλακτικού προμηθευτή είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

    "Είμαστε μεγάλοι πελάτες, καταναλώνουμε τόσο ρεύμα" δήλωσε στη ΝΕΤ ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΗΛΠΑ Γιάννης Πετρόπουλος, ενώ ο Διονύσης Ράπος ΔΣ του ΗΣΑΠ, επεσήμανε ότι με δεδομένη την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης διαγωνισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέσα μαζικής μεταφοράς διεκδικούν από τη ΔΕΗ μείωση τιμολογίων από 5-7%.

    Το οικονομικό όφελος που θα προκύψει θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών.

    Επί του θέματος, η ΔΕΗ δεν έχει πάρει επίσημη θέση.

    Κύκλοι της πάντως, αναφέρουν ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως και κάθε επιχείρηση έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τον προμηθευτή που κρίνουν συμφερότερο.

    Μεγάλοι πελάτες - φθηνότερο τιμολόγιο

    Με την έναρξη της λειτουργίας των εταιριών ΤΡΑΜ και Προαστιακός Σιδηρόδρομος, καθώς και τη σταδιακή ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης - τηλεδιοίκησης των γραμμών του ΟΣΕ, η μέγιστη ζήτηση των ηλεκτροκίνητων ΜΜΜ αναμένεται να ανέλθει στα 170 MW περίπου.

    Τα ηλεκτροκίνητα ΜΜΜ επιθυμούν, σύμφωνα με την επιστολή, την τροποποίηση της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχει συνάψει έκαστος από αυτούς με τη ΔΕΗ και προτείνουν:

    Την εφαρμογή ενός τιμολογίου με ταυτοχρονισμένη χρέωση ισχύος και χρέωση ενέργειας, για το σύνολο της καταναλισκόμενης ενέργειας όλων των ηλεκτροκίνητων ΜΜΜ.

    Την κατάρτιση νέου τιμολογίου χρέωσης για το σύνολο των εταιριών χαμηλότερου του εφαρμοζόμενου από τη ΔΕΗ σήμερα.

    [13] ΙΟΒΕ: Η οικονομία ''σηκώνει'' τις κοινωνικές παροχές

    17/10/2003 6:48:00 μμ

    Oι αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών που επέλεξε η κυβέρνηση, μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα, αν παράλληλα υλοποιηθούν και λειτουργήσουν διαδικασίες αποτελεσματικότερου ελέγχου και περικοπής των δημοσίων δαπανών. Αυτό επισημαίνει το Ίδρυμα Oικονομικών και Bιομηχανικών Eρευνών στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Tο IOBE τονίζει ότι στη χώρα μας οι επιπτώσεις της διεθνούς επιβράδυνσης έγιναν λιγότερο αισθητές, το ΑΕΠ συνέχισε να αυξάνει και το 2003 με υψηλούς ρυθμούς και η ελληνική ανάπτυξη, η οποία προβλέπεται ότι το τρέχον έτος θα είναι η ταχύτερη στην ευρωζώνη, τροφοδοτήθηκε κυρίως από την άνοδο των επενδύσεων, αλλά και την συνεχιζόμενη διεύρυνση της κατανάλωσης.

    Υπερβάσεις στις δαπάνες και τα ελλείμματα

    Επισημαίνεται πάντως ο κίνδυνος δημοσιονομικής χαλάρωσης καθώς, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δημοσιονομική διαχείριση το 2003 θα παρουσιάσει υπερβάσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των πρωτογενών δαπανών, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7,6%, έναντι 6% που είχε προϋπολογισθεί. Τα ελλείμματα της Κεντρικής Κυβέρνησης και του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστά του ΑΕΠ κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από τα προϋπολογισθέντα και στις ίδιες κατευθύνσεις εκτιμάται ότι θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική και το 2004.

    ''Η υιοθέτηση μιας πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής συζητείται βέβαια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης'', υπογραμμίζει το IOBE, ''ενώ αμφισβητείται και η σημασία των αυστηρών προϋποθέσεων που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στην Ελλάδα όμως οι συνθήκες είναι τόσο διαφορετικές, που καθιστούν την επεκτατική πολιτική κίνδυνο για τη νομισματική σταθερότητα και επιβάλλουν συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής''.

    Για τη διεθνή οικονομία το Ίδρυμα αναφέρει ότι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, εκτιμάται πως έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, η οποία αναμένεται να ενταθεί στα τέλη του 2003-αρχές 2004. Οι ενδείξεις όμως διαφοροποιούνται αισθητά στις διάφορες περιοχές του κόσμου.

    Ετσι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι προοπτικές ταχύτερης ανάπτυξης το 2004 είναι ήδη σαφείς, η οικονομία της Ευρωζώνης υπόκειται ακόμη σε ισχυρές αβεβαιότητες και οι προβλέψεις είναι πιο συγκρατημένες. Πάντως και εδώ αναμένεται ότι περί τα τέλη του 2003 θα βελτιωθεί το κλίμα. Κύριες παράμετροι που συνηγορούν στην πρόβλεψη αυτή, είναι η βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Στην έκθεση αναφέρεται, τέλος, ότι η Ελλάδα, συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα τις περιφερειακές οικονομίες της ΕΕ, υστερεί σημαντικά -με εξαίρεση κάποιες σύντομες χρονικές περιόδους- στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Χαρακτηριστικά, την περίοδο 1995-2000, όταν σε διεθνές επίπεδο οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων παρουσίασαν αλματώδη ανάπτυξη κατά 328%, στην Ελλάδα κατέγραψαν άνοδο μόλις 3%.

    Tο ΙΟΒΕ αποδίδει την υστέρηση αυτή σε μία σειρά εμποδίων, όπως η περιορισμένη έκταση των διαρθρωτικών αλλαγών στις αγορές προϊόντων και εργασίας, ο γραφειοκρατικός χαρακτήρας του δημόσιου τομέα, η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών, η χρονοβόρα και μη διαφανής διαδικασία έκδοσης αδειών και το φορολογικό σύστημα.

    [14] Δυσμενή στοιχεία στο Ισοζύγιο

    17/10/2003 5:57:00 μμ

    Συνεχίστηκε η επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2003, το οποίο αυξήθηκε κατά 9% σε σύγκριση με τον ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του οκταμήνου που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει ήδη ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα η φυγή επενδυτικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς στο προαναφερθέν διάστημα διπλασιάστηκαν οι εκροές σε σχέση με πέρυσι.

    Αρνητικές επιπτώσεις

    Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που δόθηκε στη δημοσιότητα, η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του έτους το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών θα φθάσει στο επίπεδο του 6%, όσο περίπου κυμάνθηκε και την προηγούμενη διετία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας προειδοποιεί ότι, αν παγιωθεί το έλλειμμα αυτό, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου διευρύνθηκε στα 4,73 δισ. ευρώ (έναντι 4,338 δισ. ευρώ πέρυσι). Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την συνεχιζόμενη μείωση του τουριστικού συναλλάγματος κατά 7,2% όσο και τις μειωμένες κατά 11,4% εισροές κοινοτικών πόρων. Αντίθετα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, παρόλο που έχει διαμορφωθεί σε δυσθεώρητα ύψη (14,683 δισ. ευρώ ήτοι 10% του ΑΕΠ), σημείωσε μικρή μόνο αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι.

    [15] UEFA: Δύσκολη κλήρωση για τις ελληνικές ομάδες

    17/10/2003 2:49:00 μμ

    Ενα γάμο και δύο κηδείες επιφύλασσε η κλήρωση του UEFA για τις ελληνικές ομάδες. Ο Πανιώνιος στην χειρότερη θέση από τους τρεις εκπροσώπους μας κληρώθηκε με την Μπαρτσελόνα, ενώ ο Αρης 24 χρόνια μετά καλείται να αντιμετωπίσει και πάλι την Ιταλκή Περούτζια των Ζήση Βρύζα και Κώστα Λουμπούτη που είχε αποκλείσει την περίοδο 1979-80. Ο ΠΑΟΚ τέλος σε καλύτερη μοίρα από τις άλλες ομάδες μας κληρώθηκε με την Ουγγρική Ντέμπρετσεν. Τόσο ο Πανιώνιος όσο και οι Αρης και ΠΑΟΚ θα παίξουν τον πρώτο αγώνα στην έδρα τους στις 6 Νοεμβρίου, και τους επαναληπτικούς στις 27 του ίδιου μήνα, στην έδρα των αντιπάλων.

    Τα υπόλοιπα ζευγάρια

    Μετά από κλήρωση που έγινε πριν από λίγο από την UEFA, τα ζευγάρια που προέκυψαν για τον Β΄γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, είναι τα εξής:

    Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    ΑΡΗΣ-Περούτζια (Ιταλία)

    ΠΑΟΚ-Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)

    Μπρόντμπι (Δανία)-Σάλκε (Γερμανία)

    Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία)-Ντνιέπρ (Ουκρανία)

    Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Σοσό (Γαλλία)

    Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Γκρότσλιν (Πολωνία)

    Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Μόλντε (Νορβηγία)

    Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία/Μαυροβούνιο) Βαλένθια (Ισπανία)-Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)

    Σπαρτακ Μόσχας (Ρωσία)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) Γκαζιαντεπσπορ (Τουρκία)-Λανς (Γαλλία)

    Ουτρέχτη (Ολλανδία)-Οσέρ (Γαλλία)

    Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)

    Βαλερένγκα (Νορβηγία)-Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)

    Κοπεγχάγη (Δανία)-Μαγιόρκα (Ισπανία)

    Πάρμα (Ιταλία)-Σαλτσμπουργκ (Αυστρία)

    Βασιλεία (Ελβετία)-Νιουκαστλ (Αγγλία)

    Χάιντουκ Σπλιτ (Κροατία)-Ρόμα (Ιταλία)

    Γκεντσλερμπιρλιγκί (Τουρκία)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)

    Τορπέντο Μόσχας (Ρωσία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

    Φέγενορντ (Ολλανδία)-Τέπλιτσε (Τσεχία)

    Μπορντό (Γαλλία)-Χαρτς (Σκωτία)

    Όλοι οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 6 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικοί στις 27 του ίδιου μήνα.

    [16] ΑΕΚ: Με Λάκη στην Θεσσαλονίκη

    17/10/2003 5:41:00 μμ

    Με τον Βασίλη Λάκη για πρώτη φορά στην αποστολή της μετά τον καλοκαιρινό τραυματισμό του πάει στη Θεσσαλονίκη η ΑΕΚ, που το Σάββατο στο γήπεδο της Πολίχνης αντιμετωπίζει τον Αρη. Ο διεθνής παίκτης ολοκλήρωσε την αποθεραπεία του μετά την εγχείρηση στην ωμοπλάτη και συμμετέχει πλέον κανονικά στις προπονήσεις, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι είναι έτοιμος και από πλευράς φυσικής κατάστασης. Σε αντίθεση με τον διεθνή μεσοεπιθετικό, δεν μεταβαίνουν στη συμπρωτεύουσα οι τραυματίες Ιβιτς, Πέτκοφ και Κωστένογλου.

    Νέοι χορηγοί

    Στο δύσκολο παιχνίδι με τον Αρη, η ενωση δεν θα έχει τη συμπαράσταση των φιλάθλων της. Η διοίκηση της ΠΑΕ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο πρόσφατο παιχνίδι της ομάδας με τον Ηρακλή στο ίδιο γήπεδο, αποφάσισε να μην προμηθευτεί εισιτήρια για της Σαββατιάτικη αναμέτρηση, αφού θεωρεί ότι το γήπεδο του Μακεδονικού δεν πληροί τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας.

    Ο χορός των χορηγών πάντως καλά κρατεί για την Ένωση. Μετά την τράπεζα Πειραιώς, τη NIKE, την Telestet και τη Gatorade η ΠΑΕ ΑΕΚ έκλεισε ακόμα δύο συμφωνίες με χορηγούς. Η πρώτη αφορά το "Ιατρικό Κέντρο Αθηνών" και έχει τριετή διάρκεια και η δεύτερη τη γαλλική εταιρία "Force Bureautique", που θα είναι υποστηρικτής της Ενωσης για τα επόμενα πάντε χρόνια. Η εταιρία ασχολείται με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό γραφείων και, μεταξύ άλλων, έχει το 30% των μετοχών της ομάδας μπάσκετ Ρασίνγκ Παρί, ενώ είναι χορηγός αρκετών γαλλικών ομάδων, όπως η Μαρσέιγ, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Λανς, αλλά και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

    Την ίδια ώρα, αίσιο τέλος φαίνεται πως θα έχει η διαμάχη της ΠΑΕ με τον Ροντρίγκο Φερουζεμ. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ενωσης, η FIFA προτρέπει τον Βραζιλιάνο αμυντικό να δεχθεί την ρύθμιση που του έχει προτείνει η ΑΕΚ για την αποπληρωμή των οφειλομένων 160.000 δολλαρίων με μηνιαίες δόσεις των 20.000 δολλαρίων, ωσότου εξοφληθεί ολόκληρο το ποσό.

    [17] Σοβαρό κρούσμα ντόπινγκ αποκαλύφθηκε στις ΗΠΑ

    17/10/2003 1:45:00 μμ

    Λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ (USADA) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανακάλυψε "συνομωσία" (όπως τη χαρακτήρισε) ντόπινγκ η οποία περιλαμβάνει τη χρήση στεροειδών που δεν εντοπίζονταν από τους συνήθεις ελέγχους. Η USADA ανακοίνωσε ότι σειρά αθλητών του στίβου βρέθηκε να έχει κάνει χρήση των συγκεκριμένων στεροειδών. Δεν δόθηκαν, ωστόσο, λεπτομέρειες για την εθνικότητα τους. H αποκάλυψη έγινε μετά τον έλεγχο δειγμάτων των αθλητών που έλαβαν μέρος στο αμερικανικό πρωτάθλημα ανοικτού στίβου του 2003.

    ''Συνομωσία ντόπινγκ''

    "Εσκεμμένο ντόπινγκ της χειρότερης μορφής" χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας ο διευθύνων σύμβουλος της USADA, Τέρι Μάντεν και συνέχισε: "Πρόκειται για μια συνομωσία στην οποία εμπλέκονται χημικοί επιστήμονες, προπονητές και αθλητές οι οποίοι έκαναν χρήση αυτού του νέου τύπου στεροειδών με σκοπό την εξαπάτηση των συναθλητών τους αλλά και του φίλαθλου κοινού". Για το θέμα ενημερώθηκαν οι ίδιοι οι αθλητές, η αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή και τα άλλα αρμόδια όργανα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [18] ''Ανοιχτές Ημέρες'' σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους

    17/10/2003 2:11:00 μμ

    Η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της αρμοδιότητάς της, διοργανώνει τις "Ανοιχτές Ημέρες" σε Βυζαντινά Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, στις 18 και 19 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια ειδική εκδήλωση, κατά την οποία το μουσείο, το μνημείο και ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να γνωρίσει το χώρο και τις λειτουργίες του. Κάποιες από τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνονται στις "Ανοιχτές Ημέρες", είναι ξεναγήσεις, συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων και εργαστήρια σχετικά με τη βιβλιοδεσία στο Βυζάντιο, πάντα με την ενεργό παρουσία του κοινού. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ η ατμόσφαιρα που επικρατεί στους χώρους είναι εορταστική, αποσκοπώντας στην προσέλκυση διαφόρων ομάδων κοινού.

    Αναλυτικά οι χώροι των εκδηλώσεων

    Εκδηλώσεις στο πλαίσιο των Ανοιχτών Ημερών θα πραγματοποιηθούν:

    στην Αθήνα στην πλατεία Καπνικαρέας: Προστασία, ανάδειξη και προβολή του μνημείου, στο Λιβάδι Κυθήρων, στη Συλλογή Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης: Παρέχεται η δυνατότητα ξενάγησης στη Συλλογή Έργων Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, στη Βοιωτία στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά: Δυνατότητα ξενάγησης, στη Χαλκίδα στο Φρούριο Καράμπαμπα: Δυνατότητα ξενάγησης, στη Μεσσηνία στο Φρούριο Πύλου: Ξενάγηση σε ένα ανασκαμμένο κτιριακό συγκρότημα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με μια σύντομη προβολή διαφανειών με θέμα "Το Νιόκαστρο της Πύλου: Χθες και Σήμερα", στη Μαγνησία στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων-Θηβών: Γνωριμία του κοινού με την οργάνωση και λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος διαθέτει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, στα Ιωάννινα στο Βυζαντινό Μουσείο: Τις μέρες αυτές, το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και αρχαιολόγοι της Υπηρεσίας θα παρουσιάζουν την ιστορία του χώρου και της ίδρυσης του Μουσείου, την συγκρότηση της συλλογής του, τις λειτουργίες του Μουσείου και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. στη Θεσσαλονίκη στη Ροτόντα: Ανοιχτές ξεναγήσεις με δυνατότητα επίσκεψης των μοναδικών ψηφιδωτών της, στη Θεσσαλονίκη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού: Θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά, στην Ουρανόπολη στη Μονή Ζυγού: Το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό της ανασκαφής θα περιμένει τους επισκέπτες για να τους ξεναγήσει στον χώρο, στη Βέροια στο Βυζαντινό Μουσείο: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στο επάγγελμα του βυζαντινού ζωγράφου. Ξενάγηση στο ναό του Αγίου Βλασίου, σημαντικού βυζαντινού μνημείου της Βέροιας.

    [19] Η ιστορία της Κύπρου μέσα από Χάρτες

    17/10/2003 1:42:00 μμ

    "Η Κύπρος των Ευρωπαίων Χαρτογράφων, 16ος-20ός αιώνας", ονομάζεται η έκθεση που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και η οποία θα υποδέχεται το κοινό μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2004. Στις εννέα ενότητες της παρουσιάζονται 98 αντιπροσωπευτικοί και σπάνιοι χάρτες της Κύπρου που σχεδίασαν Ευρωπαίοι χαρτογράφοι από τον 16ο έως και τον 20ό αιώνα, που ανήκουν στις Συλλογές του Ιδρύματος. Στους χάρτες αυτούς παρουσιάζεται η εξέλιξη της κυπριακής χαρτογραφίας, η οποία είναι συνυφασμένη με την ταραχώδη πορεία της ιστορίας της.

    Σημαντικές πληροφορίες και υλικό

    Παράλληλα, αναδεικνύεται το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων ιστορικών, γεωγράφων και ταξιδιωτών για το νησί, οι οποίοι καταγράφουν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την Κύπρο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης. Την κάθε ενότητα συνοδεύουν κείμενα με πληροφοριακό υλικό στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα.

    Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το έργο των αρχαίων Ελλήνων (Κλαύδιος Πτολεμαίος) και Ρωμαίων κοσμογράφων όπως έχει διασωθεί σε μεσαιωνικά και αναγεννησιακά αντίγραφα, τους χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου, στους οποίους εικονογραφούνται σημαντικά ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή από την Αρχαιότητα μέχρι την Τουρκοκρατία και την εξέλιξη των πορτολάνων χαρτών (μοναδικός είναι ο περίφημος χειρόγραφος πορτολάνος χάρτης της Κύπρου του Joannes Oliva, 1638), την εμφάνιση των νησολογίων όπως το νησολόγιο του Benedetto Bordone (1528) και την εξάπλωση των ναυτικών εντύπων χαρτών με πρότυπο τον ναυτικό χάρτη της Kύπρου από το αντίτυπο μιας πρώιμης και έως τώρα άγνωστης έκδοσης του Willem Blaeu Zeespiegel (1635) που είναι μέχρι στιγμής μοναδικό και τη χαρτογράφηση της Κύπρου από τους Βενετούς τον 16ον αιώνα, το χρυσό αιώνα της κυπριακής χαρτογραφίας.

    Τέλος, παρουσιάζονται η τριγωνομετρική χαρτογράφηση της Κύπρου από τον Αγγλο αξιωματικό H.H. Kitchener και χάρτες του 20ού αιώνα

    [20] Υπολογιστές που αμύνονται στις... πτώσεις

    17/10/2003 12:37:00 μμ

    Τους πρώτους στον κόσμο υπολογιστές που ενσωματώνουν σύστημα αυτόματης προστασίας από πτώσεις ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά η αμερικανική εταιρεία ΙΒΜ. Οι νέοι υπολογιστές ThinkPad χρησιμοποιούν ένα επιταχυνσιόμετρο που ανιχνεύει τις ξαφνικές πτώσεις. Εάν μια πρόσκρουση μοιάζει αναπόφευκτη, τότε, σε ένα δέκατο του δευτερολέπτου, ο σκληρός δίσκος διακόπτει την εγγραφή δεδομένων, ενώ η κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής ασφαλίζεται.

    Σύστημα ''προφυλακτήρων'' για τον σκλήρο δίσκο

    Λόγω της πρόσκρουσης, οι κεφαλές του οδηγού μπορεί να ολισθήσουν πάνω στους μαγνητικούς δίσκους, κατάσταση που δημιουργεί άχρηστους τομείς και προκαλεί διαγραφή δεδομένων.

    Τα πιο ευπαθή μέρη ενός φορητού υπολογιστή είναι ο σκληρός δίσκος, η οθόνη και το πληκτρολόγιο. Ωστόσο, η απώλεια πληροφοριών που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για τους χρήστες, σύμφωνα με την ΙΒΜ.

    Το σύστημα Ενεργούς Προστασίας περιέχεται στους φορητούς υπολογιστές Thinkpad R50 και T41. Η ΙΒΜ σκέφτεται να κατοχυρώσει την ιδέα της.

    Πηγή: ICT Weekly / New Scientist


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 17 October 2003 - 16:58:02 UTC