Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύο μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο ο Α. Τσοχατζόπουλος
  • [02] Ισάβια στους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Τέντα
  • [03] Για τους Αγώνες του 2004 το συνέδριο ''Εκόνομιστ''
  • [04] Χωρίς επιβεβαίωση η επίσκεψη Πάουελ
  • [05] Παπανδρέου: Aνάγκη για ενότητα της Ορθοδοξίας
  • [06] Λαθραία ρούχα από την Κίνα - Εφοδος του ΣΔΟΕ
  • [07] Στο αυτόφωρο γιατρός για ''φακελάκι''
  • [08] Πάταξη της ''πειρατείας'' στη μουσική
  • [09] Έφεση κατά της απόφασης για τον παιδοκτόνο Βουλγαράκη
  • [10] Επικρίσεις Κωνσταντόπουλου κατά της κυβέρνησης
  • [11] Χ. Αράπογλου: ''Η ΝΔ παριστάνει το καλό ΠΑΣΟΚ''
  • [12] ''Σύνταγμα και Ανάπτυξη'' στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
  • [13] Νέος κανονισμός για την προστασία επιβατών αεροπλάνων
  • [14] Αμφισβητεί την αξιοπιστία μαρτύρων η υπεράσπιση Τζωρτζάτου
  • [15] Βομβιστική επίθεση κατά Αμερικανών στη Γάζα
  • [16] Ελ Μπαραντέι: ''Δεν θα δοθεί παράταση στο Ιράν''
  • [17] Ινδία: Πέντε νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών
  • [18] Σύλληψη ηγετικού στελέχους ισλαμικής οργάνωσης
  • [19] Στα ίδια επίπεδα με πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [20] Κακοδιαχείριση στην περίθαλψη των δημ. υπαλλήλων
  • [21] Προτροπή Στεφανόπουλου για επενδύσεις στα Βαλκάνια
  • [22] Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Παπαστράτος
  • [23] Προς πώληση ποσοστό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
  • [24] Τίμησαν την Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου
  • [25] Αθώα... η Philip Morris
  • [26] Μάστιγα η σκλήρυνση κατά πλάκας
  • [27] Οι νέες διευθύνσεις του ΕΟΤ στο Ίντερνετ
  • [28] Την επόμενη βδομάδα το νέο Microsoft Office System
  • [29] Πέθανε ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ
  • [30] Αναστολή της απόφασης για ΑΕΠΙ

    [01] Δύο μέρες θα μείνει στο νοσοκομείο ο Α. Τσοχατζόπουλος

    15/10/2003 6:25:00 μμ

    Σαράντα οκτώ ώρες θα παραμείνει στην εντατική μονάδα τού Αρεταίειου νοσοκομείου ο Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά το αιφνίδιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην υγεία του. Οι θεράποντες γιατροί τού υπουργού Ανάπτυξης είναι απολύτως καθησυχαστικοί, αλλά θεωρούν απαραίτητη την παρακολούθησή του για δύο εικοσιτετράωρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια από θρομβοφλεβίτιδα και στο παρελθόν είχε χρειαστεί πάλι να νοσηλευτεί για την αντιμετώπιση τού προβλήματος.

    [02] Ισάβια στους κατηγορουμένους για τη δολοφονία Τέντα

    15/10/2003 7:19:00 μμ

    Την ποινή των ισοβίων επέβαλε την Τετάρτη, το κακουργιοδικείο Λάρισας στον Νικόλαο Κωτούλα και την Μαρία Τέντα, τους δυο εραστές από τον Αλμυρό Μαγνησίας, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια (Δεκέμβριος του 2001), είχαν δολοφονήσει το σύζυγο της Μαρίας, Αχιλλέα και πέταξαν το πτώμα του σε πηγάδι, όπου βρέθηκε τρεις μήνες μετά. Απόφαση, η οποία συμφωνεί με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι και οι δύο για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία. Και αν μεν για τον Κωτούλα η απόφαση ''ταιριάζει'' με την αποδιδόμενη σε αυτόν κατηγορία (της ανθρωποκτονίας από πρόθεση) ως προς την κατηγορούμενη αποτέλεσε μια οδυνηρή έκπληξη, δεδομένου ότι υπήρξε μετατροπή του αρχικού κατηγορητηρίου της άμεσης συνέργιας.

    Απερρίφθησαν όλα τα ελαφρυντικά τους

    Ενδεικτικό, πάντως, της έκπληξης που πρέπει να ένιωσαν τόσο η ίδια όσο και οι συνήγοροι της, το γεγονός ότι τρία λαϊκά μέλη- από τα επτά- του δικαστηρίου, ψήφισαν υπέρ της μετατροπής αλλά επί τω ελαφρότερω, σε απλή συνέργια δηλαδή στο φόνο (αν υιοθετούνταν η ποινή δεν θα ξεπερνούσε τα 20 χρόνια κάθειρξης).

    Μάλιστα, η Τέντα καταδικάστηκε σε επιπλέον διετή φυλάκιση για την κατηγορία της άσκησης βίας κατ' εξακολούθηση (σ.σ. πρόκειται για τα χάπια με τα οποία υπνώτιζε τον άνδρα της).

    Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά και αποφάσισε και τη διαρκή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

    [03] Για τους Αγώνες του 2004 το συνέδριο ''Εκόνομιστ''

    Πηγή: ΑΠΕ 15/10/2003 7:08:00 μμ

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 της Αθήνας είναι αφιερωμένο, εφέτος, το συνέδριο του περιοδικού "Εκόνομιστ", το οποίο διεξάγεται από το πρωί, παρουσία μελών της Κυβέρνησης, αλλά και της Αντιπολίτευσης. Τί θα πρέπει να θεωρήσουμε ως επιτυχημένη Ολυμπιάδα; Σε αυτό το ερώτημα απάντησαν οι ομιλητές του συνεδρίου ενώ στο επίκεντρο τέθηκε και η ασφάλεια των Αγώνων, θέμα στο οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος. "Οι Αγώνες είναι της Ελλάδας, εμείς βοηθάμε" επισήμανε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, στην ομιλία του. Με αναφορές στη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς αλλά και στην τρομοκρατική επίθεση στο Μπαλί ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Βρετανός πρεσβευτής Ντέιβιντ Μάντεν, δηλώνοντας τη στήριξη της Μ. Βρετανίας στην ελληνική διοργάνωση. O υπουργός Οικονομίας Nίκος Χριστοδουλάκης κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις αφού το κόστος συντήρησης τους είναι υψηλό.

    Απόλυτα βέβαιοι για την επιτυχία των Αγώνων

    Θέμα του συνεδρίου ''Αντίστροφη μέτρηση προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη δημιουργία νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα μετά τους αγώνες και έκανε λόγο για ''μετάβαση από την περίοδο της αμφισβήτησης σε ένα κλίμα βεβαιότητας. Εδώ και καιρό το ερώτημα δεν είναι εάν θα επιτύχουν οι Αγώνες αλλά σε ποιο βαθμό'', δήλωσε ο κ. Βενιζέλος και προσδιόρισε την Ολυμπιακή προετοιμασία ως ''μεγάλη επιχείρηση επανατοποθέτησης της Ελλάδας στο παγκόσμιο απόθεμα. Η Ολυμπιακή προετοιμασία και οι ίδιοι οι Αγώνες αποτελούν βασικό στοιχείο ενίσχυσης της εξωτερικής μας πολιτικής'', είπε ο υπουργός Πολιτισμού και αναφέρθηκε σε ''προικοδότηση της διεθνούς Ολυμπιακής κοινότητας με την Ολυμπιακή εκεχειρία και την πολιτιστική Ολυμπιάδα".

    Αναφερόμενος στο ζήτημα της ασφάλειας των Αγώνων ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε τη ριζική αλλαγή στη διεθνή αντίληψη, η οποία διαμορφώθηκε μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ αλλά και σε ''προκατάληψη σε σχέση με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας''. ''Αυτή τη στιγμή θα είχαμε πρόβλημα ασφαλείας οπουδήποτε. Θα δυσκολευόμαστε να βρούμε άλλη πόλη της Δύσης με καλύτερους όρους ασφάλειας από την Αθήνα'', δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και διευκρίνισε ότι ''θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ευαισθησίες κάποιων χωρών που θεωρούν πως πρέπει να λάβουν πρόσθετα μέτρα για την παρουσία τους στην Αθήνα" (λ.χ. ΗΠΑ, Ισραήλ).

    Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε την ομιλία του, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ''δεν έχει ζητήσει έκπτωση στις προδιαγραφές διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων επικαλούμενοι τα ιστορικά της δικαιώματα''.

    Νάσος Αλευράς

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νάσος Αλευράς επισήμανε με τη σειρά του ότι η προετοιμασία των Αγώνων γίνεται με γνώμονα την επόμενη μέρα και τη δυνατότητα των πολιτών να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που θα έχουν δημιουργηθεί. Αναφέρθηκε στην τεράστια ευκαιρία για προβολή του νέου εκσυγχρονισμένου προφίλ της χώρας ενώ τόνισε ότι εντολή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη είναι ''ο ελεγκτικός τομέας να λειτουργήσει απόλυτα και αυστηρά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος''.

    Κώστας Καρτάλης

    Ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού αρμόδιος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κώστας Καρτάλης παρουσίασε την ''κληρονομιά που θα αφήσουν στην υποδομή της Αττικής αλλά και της Ελλάδας οι Αγώνες (Μετρό, Αττική Οδός, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημόσια διοίκηση κλπ.)''. Αφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάποια μικρή υπέρβαση του προϋπολογισμού των 4,5 δισ. ευρώ των Αγώνων, εάν προκύψουν επιπλέον ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας.

    Επιφυλάξεις από τη βουλευτή της ΝΔ, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

    Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η βουλευτής και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ) κα. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα διοργανωθούν επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες, διατύπωσε, ωστόσο, επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά στις ''ευκαιρίες που χάθηκαν από τον σχεδιασμό τους''.

    Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε παραλείψεις τόσο στον τομέα της πολεοδομικής ανάπλασης της Αθήνας όσο και στη σύνδεση της Ολυμπιακής προετοιμασίας με τις μεγάλες αναπτυξιακές τομές της οικονομίας.

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα της Ν.Δ. θα είναι αυτό που θα διοργανώσει τους Αγώνες και έκανε λόγο για ''ελλιπή ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προετοιμασία''. Μίλησε ακόμη για υπερβάσεις στον οικονομικό προϋπολογισμό των Αγώνων και για σοβαρή επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών για τα έτη μετά το 2004.

    Πρόθυμες για συνεργασία ΗΠΑ και Μ. Βρετανία

    "Η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αποτελεί τη Νο1 προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα", δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Μίλερ. "Δεν θα ήταν δίκαιο να συγκρίνουμε τους Αγώνες της Αθήνας με καμία από τις προηγούμενες διοργανώσεις. Η ασφάλεια αποτελεί διεθνή ευθύνη. Δεν μπορώ σήμερα να εκτιμήσω αν η Ελλάδα είναι σήμερα έτοιμη. Ρωτήστε με πάλι στις 13 Αυγούστου. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον κίνδυνο, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να τον περιορίσουμε στο ελάχιστο", είπε ο κ. Μίλερ και τόνισε ότι η συνεργασία της- είπε- είναι πρόθυμη να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο της ζητηθεί. Χρειαζόμαστε, ωστόσο, χρόνο ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά. Ο δικός μας ρόλος είναι συμπληρωματικός. Αυτή η στιγμή ανήκει στην Αθήνα. Είναι η ευκαιρία της να λάμψει".

    Αναφερόμενος στη συνεργασία επτά χωρών στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, ο κ. Μίλερ έκανε λόγο για "μοναδική περίπτωση, χωρίς προηγούμενο" και επισήμανε την ανάγκη καλού συντονισμού, προκειμένου να αποφευχθεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Επέστησε δε την προσοχή στα "ευαίσθητα σημεία για την ασφάλεια, αυτά που θεωρούνται εκ πρώτης όψης χαμηλής προτεραιότητας".

    Στο συνέδριο μίλησε και ο πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος έκανε λόγο για "τιμή" της χώρας του που συμμετέχει στη συνεργασία για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Μάντεν πάντως υποστήριξε την ιδέα μίας "ασφαλούς και επιτυχημένης Ολυμπιάδας, η οποία, ωστόσο, πρέπει να διεξαχθεί σε μια ευχάριστη Αθήνα".

    [04] Χωρίς επιβεβαίωση η επίσκεψη Πάουελ

    15/10/2003 6:01:00 μμ

    Αμφίβολη παραμένει για την ώρα, η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής Διπλωματίας στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή άρνηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, να την επιβεβαιώσει. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, εκτίμησε ότι ο Κόλιν Πάουελ θα έρθει στη χώρα μας εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμα του. Παρόλα αυτά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ακριβή ημερομηνία άφιξης του. Το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, συνεχίζει κανονικά την προετοιμασία της επίσκεψης."Η Αθήνα προετοιμάζεται κανονικά για να δεχθεί την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ, στις 22 Οκτωβρίου", δήλωσε νωρίτερα το πρωί ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης.

    Δηλώσεις Μπεγλίτη

    Την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε ότι ο κ. Πάουελ έχει πει αρχικά ναι στην πρόσκληση που του έκανε να επισκεφθεί την Αθήνα και για την ακριβή ημερομηνία παρέπεμψε σε ενημέρωση που θα δώσουν οι κ. Πρωτόπαπας και Μπεγλίτης.

    Νωρίτερα το πρωί, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά από σχετική ενημέρωση που έχει λάβει από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και το Στέιτ Ντιπάρμεντ συνεχίζει να προετοιμάζει την άφιξη του.

    "Συνεχίζουμε την προετοιμασία για την επίσκεψη του κ. Πάουελ όπως έχουμε ενημερωθεί επίσημα και διά της διπλωματικής οδού, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα" τόνισε χαρακτηριστικά.

    [05] Παπανδρέου: Aνάγκη για ενότητα της Ορθοδοξίας

    15/10/2003 5:35:00 μμ

    Οξύνεται η κρίση μεταξύ Φαναρίου και Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και σύγχυση που καλλιεργούνται σκοπίμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι όσοι ακολουθούν αυτή την τακτική αποκόπτονται από το Σώμα της Ορθοδοξίας, ενώ για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο είπε: ''Εάν έρθει στο Φανάρι είναι ευπρόσδεκτος. Εγώ δεν έχω λόγο να τρέχω εδώ κι εκεί για να συναντηθούμε''. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά από σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου την Τετάρτη, εξέφρασε την ανησυχία τόσο της κυβέρνησης όσο και άλλων κομμάτων της Βουλής σχετικά με τη σύγκρουση, ενώ τόνισε πως υπάρχει απόλυτη ανάγκη και για την Ελλάδα να υπάρξει ενότητα της Ορθοδοξίας.

    ''Θέση μας να υπάρξει σύνεση μέσα από διάλογο''

    "Δεν είμαστε εμείς, δεν είναι η Πολιτεία που έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει σε μια τέτοια διένεξη. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ο διάλογος, η ψυχραιμία και η σύνεση μεταξύ τους είναι το απαραίτητο στοιχείο για να εξευρεθεί η οποιαδήποτε λύση. Αυτή είναι η παρότρυνσή μας", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο υπουργός σκοπεύει προσωπικά να αναλάβει κάποια "ειρηνευτική πρωτοβουλία" μεταξύ Βαρθολομαίου και Χριστόδουλου, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως δεν είναι ο ρόλος του να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, ή μια άλλη ξεχωριστή πρωτοβουλία, "αλλά θέση μας είναι να επιμείνουμε για σύνεση, μέσα από ένα διάλογο και ψυχραιμία ώστε να βρεθεί η λύση για το καλό της Ορθοδοξίας".

    [06] Λαθραία ρούχα από την Κίνα - Εφοδος του ΣΔΟΕ

    Πηγή: ΝΕΤ 15/10/2003 4:44:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Μεγάλη ποσότητα λαθραίων ρούχων ανακάλυψαν σε αποθήκη που διατηρούσε Κινέζος υπήκοος, στην οδό Πειραιώς, οι άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Το παράνομο εμπόρευμα είχε μεταφερθεί από την Κίνα, μέσω Ιταλίας, στο λιμάνι της Πάτρας, και από εκεί με φορτηγά στην Αθήνα. Περισσότερα από 30.000 τεμάχια ανδρικού και γυναικείου ρουχισμού κατασχέθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, λίγο πριν διατεθούν στην αγορά.

    Το ΣΔΟΕ βρίσκεται δίπλα στο νόμιμο έμπορο

    Οι Κινέζοι υπάλληλοι που παρέλαβαν το εμπόρευμα, έδειξαν κάποια παραστατικά από την Ιταλία στους εφοριακούς, τα οποία, όμως, προέρχονται από Κινέζικες εταιρείες, που λειτουργούν στην Ιταλία.

    Όλο το εμπόρευμα κατασχέθηκε από το ΣΔΟΕ και διεξάγεται έρευνα για την νόμιμη κατοχή των προϊόντων, τα οποία προέρχονται από τρίτες χώρες.

    Νωρίτερα, άλλο συνεργείο εφοριακών είχε εντοπίσει δεύτερο παράνομο φορτίο με 10.000 τσάντες σε υπόγεια αποθήκη επί της οδού Λένορμαν. Λίγες ημέρες πριν το ΣΔΟΕ δέσμευσε ακόμα δύο αποθήκες με 60.000 ρούχα συνολικά.

    Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

    [07] Στο αυτόφωρο γιατρός για ''φακελάκι''

    Πηγή: ΝΕΤ 15/10/2003 3:30:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Χειρουργός γυναικολόγος του νοσοκομείου "Aγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης συνελήφθη να παίρνει φακελάκι και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει πως είναι θύμα σκευωρίας. Ομως η μαρτυρία των συγγενών της ασθενούς του γιατρού "καίνε" το χειρουργό.

    Στα ''πράσα''

    Σύμφωνα με τους συγγενείς της ασθενούς, ο γιατρός, πριν πραγματοποιήσει την εγχείρηση, ζήτησε χρήματα.

    Η πράξη του αυτή, εξόργισε τους συγγενείς, οι οποίοι κατήγγειλαν το περιστατικό στην ασφάλεια, αλλά και στο διευθυντή του νοσοκομείου.

    Μετά το τέλος της επέμβασης, γιατρός και συγγενείς, συναντήθηκαν στο γραφείο. Εκεί, έλαβε 400 ευρώ, τα οποία ήταν προσημειωμένα.

    [08] Πάταξη της ''πειρατείας'' στη μουσική

    Πηγή: ΑΠΕ 15/10/2003 3:14:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Την πρόθεσή του να πατάξει την ''πειρατεία'' στη μουσική εξέφρασε, την Τετάρτη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης στους εκπροσώπους της Ενωσης Ελλήνων Τραγουδιστών, που τον επισκέφθηκαν. Οι εκπρόσωποι των τραγουδιστών επισήμαναν ότι το Δημόσιο χάνει 150 εκατ. ευρώ ετησίως από την παράνομη διακίνηση και εγγραφή δίσκων, CD και κασετών και ζήτησαν την παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων.

    Κουλούρης: ''Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φτηνό''

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προηγουμένως συναντήθηκε με τους 60 επόπτες λαϊκών αγορών και τις επιτροπές ελέγχου και επισήμανε τη σημασία του ρόλου τους στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και γνωστοποίησε ότι υπέγραψε την απόφαση για την είσπραξη επιδόματος 176 ευρώ.

    Ο κ. Κουλούρης τόνισε ότι έχει διασφαλιστεί πως το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φτηνό.

    Αναφερόμενος ο υπουργός στη διαμόρφωση των τιμών στις λαϊκές επισήμανε ότι οι παραγωγοί πωλητές και επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν πως εάν οι τιμές είναι υψηλότερες από τα σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές θα στραφούν στη δεύτερη επιλογή, δηλαδή στα σούπερ μάρκετ.

    [09] Έφεση κατά της απόφασης για τον παιδοκτόνο Βουλγαράκη

    Πηγή: ΑΠΕ 15/10/2003 4:02:00 μμ

    Έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρπενησίου για τον παιδοκτόνο Χρ. Βουλγαράκη άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας κ. Γιαμούζης και έτσι η υπόθεση θα εξετασθεί από μηδενική βάση από τον Μικτό Oρκωτό Εφετείο της Λαμίας στο μέλλον. Την περασμένη Παρασκευή, μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία, το Μικτό Ορκωτό του Καρπενησίου, με ψήφους 5-2, αναγνώρισε ελαφρυντικά του προτέρου έντιμου βίου στον Βουλγαράκη, με αποτέλεσμα να δικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών "έγινε εσφαλμένη εκτίμηση των δεδομένων της ακροαματικής διαδικασίας" και σημειώνει ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικά καθώς - όπως σημειώνει - δεν υπάρχουν θετικά στοιχεία μέχρι τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος σε βάρος της μικρής του κόρης, Βασούλας.

    ''Ποινή ισοβίου καθείρξεως''

    Ο εισαγγελέας Εφετών, που αντλεί στοιχεία από την δικογραφία του ΜΟΔ Καρπενησίου, σκιαγραφεί τον Βουλγαράκη σαν σκληρό χαρακτήρα, άτομο που είχε ερωτικό δεσμό με συγχωριανή του, άτομο που έδειχνε απάνθρωπη συμπεριφορά στην σύζυγο του και στο παιδί του στο παρελθόν και, μάλιστα, κάνει αναφορά στη χειροδικία σε βάρος της συζύγου του.

    Επιπλέον, καταγράφει τις αναφορές για μη αρμονική συμβίωση, ενώ κάνει ειδική μνεία στην κατάθεση της συζύγου του ότι αναγκάστηκε να κάνει γάμο μετά από αποπλάνηση και μετά από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επίσης, σημειώνει ότι στο παρελθόν ο Βουλγαράκης ήταν "δράστης κλοπών", κάτι που καταγράφετε στο Ποινικό του Μητρώο.

    Ο εισαγγελέας Eφετών Λαμίας συμπεραίνει ότι "δεν συνέτρεχαν στο πρόσωπο του τα ελαφρυντικά" που του απέδωσε η δικαστική κρίση και όπως σημειώνει "έπρεπε να του επιβληθούν μείζονες ποινές ενόψει της αρχής της αναλογικότητας μεταξύ απαξίας των πράξεων και των ποινών", κάνοντας λόγο για την ποινή της ισοβίου καθείρξεως.

    [10] Επικρίσεις Κωνσταντόπουλου κατά της κυβέρνησης

    15/10/2003 12:42:00 μμ

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Σύλλογο Ομοσπονδιών Συνταξιούχων. Οπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος, "τα περήφανα γηρατειά έγιναν παρίες του εκσυγχρονισμού με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης". Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τον κ. Σημίτη ότι κάνει "επίδειξη αυταρχισμού και ευδαιμονισμού την ώρα που η κοινωνία διακατέχεται από αίσθημα αδικίας, εγκατάλειψης και ανασφάλειας".

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ Χρήστος Τριάντης κατήγγειλε τον κοινωνικό αποκλεισμό των συνταξιούχων και γνωστοποίησε ότι αν δεν υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την κυβέρνηση, οι συνταξιούχοι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

    [11] Χ. Αράπογλου: ''Η ΝΔ παριστάνει το καλό ΠΑΣΟΚ''

    15/10/2003 7:43:00 μμ

    Ακριβής στο πρώτο της ραντεβού με τους δημοσιογράφους ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η Χρύσα Αράπογλου χαρακτήρισε σημαντική στιγμή ανάπτυξης για το πρόγραμμα του κόμματος την συγκεκριμένη. Σκληρή ήταν η επίθεση της στη ΝΔ. "Η ΝΔ κρύβεται προσπαθεί να μας μιμηθεί... παριστάνει το καλό ΠΑΣΟΚ". Το σχόλιο της για το Θόδωρο Ρουσόπουλο ήταν παρ όλα αυτά θέρμο. "Τον εκτιμώ αλλά δεν μπορεί να καλύψει το έλλειμμα θέσεων της ΝΔ".

    Με ''εκπλήξεις'' τα νέα ψηφοδέλτια

    Η κα Αράπογλου επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό στο ενδεχόμενο συμμετοχής στα ψηφοδέλτια πολιτικών από όμορους χώρους.

    Ξεκαθάρισε τέλος, ότι δεν θα συμμετάσχει ως κόμμα στις κινητοποιήσεις με αφορμή την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ.

    [12] ''Σύνταγμα και Ανάπτυξη'' στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    15/10/2003 5:16:00 μμ

    Συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επί τάπητος θα τεθούν το ευρωπαϊκό σύνταγμα, η διαχείριση των εξωτερικών κοινοτικών συνόρων καθώς και η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Την επίδειξη πολιτικού θάρρους από τα κράτη μέλη για τις διαφορές που υπάρχουν όσον αφορά το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Όπως σημείωσε οι 15 δεν θα πρέπει να χρονοτριβήσουν καθώς αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

    Ο Σιράκ θα αντικαταστήσει τον Σρέντερ!

    Πρωτοφανής κίνηση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα

    Ο Ρομάνο Πρόντι, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ταχείας προώθησης των μεγάλων έργων υποδομής, στους τομείς Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και της επιστημονικής έρευνας.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά:

    "Η ΕΕ θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να επιλέξει, μεταξύ των 29 σχεδίων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, τα έργα άμεσης προτεραιότητας"

    Παράλληλα, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική, τη γερμανική στάση, να ανατεθεί κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συμβουλίου, η εκπροσώπηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ στον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Ο Γερμανός καγκελάριος, θα πρέπει να επιστρέψει στο Βερολίνο τη δεύτερη μέρα και για αυτό το λόγο θα εκπροσωπηθεί από τον Ζακ Σιράκ.

    Κρίσιμα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου

    Στόχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι να καταγραφούν οι εκκρεμότητες αλλά και οι διαφορές που διαπιστώνονται μεταξύ των χωρών μελών, για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπως για τη σύνθεση της Επιτροπής, για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του υπουργού Εξωτερικών, αλλά και το θέμα της Εκ περιτροπής Προεδρίας.

    Η ιταλική προεδρία, δεν προτίθεται επί του παρόντος να υποβάλει κάποια συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφορών, θεωρώντας ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

    Με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών των "15" θα συζητηθεί επίσης η πρόταση της Επιτροπής για την προώθηση 29 μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα των Μεταφορών συνολικού κόστους 220 δις Ευρώ, μέχρι το 2020.

    Στα έργα αυτά, περιλαμβάνονται και τέσσερα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Πρόκειται για τους σιδηροδρομικούς άξονες Αθήνας - Σόφιας -Βουδαπέστης - Βιέννης - Πράγας - Νυρεμβέργης - Δρέσδης και Ιονίου - Αδριατικής που συνδέει την Κοζάνη με την Καλαμάτα με ενδιάμεσους σταθμούς την Καλαμπάκα, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα, το Αγρίνιο και το Αντίρριο, ο οδικός άξονας που αρχίζει από την ελληνοβουλγαρική μεθόριο στον Προμαχώνα και φθάνει μέχρι τη Σόφια και τη Βουδαπέστη και ο θαλάσσιος διάδρομος Ιονίου-Αδριατικής-Κύπρου.

    Η υλοποίηση των έργων υποδομής, θα αναμένεται να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία και να δώσει ώθηση στην απασχόληση.

    Επί τάπητος θα βρεθούν επίσης η χρηματοδότηση Πανευρωπαϊκών Δικτύων και στους τομείς Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, η Ελλάδα ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τα πανευρωπαϊκά δίκτυα, διότι σε ολόκληρη τη Νότιο Ευρώπη υπάρχουν ανεπάρκειες στον τομέα των Μεταφορών.

    Όπως υπογράμμισε θα πρέπει να γίνουν πολλοί κάθετοι άξονες στην Ενέργεια (λείπουν αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου) αλλά και στις Τηλεπικοινωνίες.

    Πρόσθεσε επίσης ότι για την Ελλάδα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η χρηματοδότηση των ελληνικών ΜΜΕ για δράσεις σχετικές με νέες τεχνολογίες.

    [13] Νέος κανονισμός για την προστασία επιβατών αεροπλάνων

    15/10/2003 6:53:00 μμ

    Αυστηρότερος γίνεται ο κανονισμός για την προστασία των επιβατών σε περιπτώσεις αναβολής και καθυστέρησης πτήσεων, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Ο νέος κανονισμός προστατεύει όχι μόνο τους επιβάτες που δεν ταξιδεύουν λόγω ακύρωσης ή ματαίωσης πτήσεων, αλλά και αυτούς που μένουν εκτός αεροπλάνου, λόγω άρνησης της εταιρίας να τους επιβιβάσει σε περίπτωση υπεράριθμων εισιτηρίων. Τα μεγάλα πρόστιμα που θεσπίζονται εκτιμάται πως θα συνετίσουν τις αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες μέχρι σήμερα αποζημίωναν τους επιβάτες, κυρίως με την επιστροφή του ποσού του εισιτηρίου.

    Ενημέρωση των επιβατών για τα νέα δικαιώματά τους

    Τα πρόστιμα εκτιμά η Επιτροπή ότι θα αναγκάσουν τις εταιρείες να εξαντλήσουν τα περιθώρια αναζήτησης εθελοντών για αναβολή του ταξιδιού, ενώ σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες διατηρούν το δικαίωμα να ταξιδέψουν με την επόμενη πτήση, το συντομότερο δυνατόν, ή να τους επιστραφεί το ποσό του εισιτηρίου καθώς επίσης να αναλάβει η εταιρεία τα έξοδα αναμονής (διαμονή, διατροφή κ.λπ.) που συνεπάγεται η καθυστέρηση.

    Συγκεκριμένα, επεκτείνονται τα δικαιώματα στους επιβάτες όλων των πτήσεων και όχι μόνο των ''κανονικών'', που είναι σχεδόν οι μισές, και σε όλους τους επιβάτες των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, έστω κι αν προέρχονται από τρίτες χώρες.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο νέος κανονισμός με τα μέτρα που προβλέπει θα μειώσει εντυπωσιακά τη συχνότητα άρνησης επιβίβασης στο αεροσκάφος παρά τη θέληση των επιβατών.

    Ειδικότερα, επιβάλει να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα παραχώρησης θέσης σε εθελοντική βάση και με κάποια κίνητρα, ενώ προβλέπει και υψηλή αποζημίωση ανάλογη με την απόσταση του προορισμού. Τα νέα ποσά κυμαίνονται στα 250 ευρώ για αποστάσεις μικρότερες των 1.500 χλμ, 400 ευρώ για αποστάσεις από 1.500 χλμ μέχρι 3.500 χλμ και 600 ευρώ για πτήσεις που καλύπτουν πάνω από 3.500 χλμ.

    ''Η σημερινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τη συμπλήρωση και ενίσχυση των υφισταμένων δικαιωμάτων των επιβατών'', σημείωσε η αρμόδια για τις μεταφορές Επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο, εκφράζοντας την ικανοποίηση της. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιληφθεί για την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα νέα δικαιώματα τους και ότι κάθε σχετική πληροφορία θα παρέχεται στα αεροδρόμια.

    Κάθε χρόνο, 250.000 περίπου επιβάτες αεροπορικών γραμμών βρίσκονται προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα ''γκισέ'' των αεροδρομίων για την κάρτα επιβίβασης, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν παρότι έχουν εισιτήριο γιατί η πτήση είναι πλήρης, αναβάλλεται ή δεν θα πραγματοποιηθεί.

    Ο νέος κανονισμός που υιοθετήθηκε την Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο που χρονολογείται από το 1991 και κρίνεται ως ανεπαρκής.

    [14] Αμφισβητεί την αξιοπιστία μαρτύρων η υπεράσπιση Τζωρτζάτου

    15/10/2003 4:01:00 μμ

    Με την αγόρευση του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, ολοκληρώθηκε και σήμερα η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο συνήγορος υπεράσπισης αναφερόμενος στο σύνολο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο εντολέας του, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία των μαρτύρων, υποστηρίζοντας ότι όσοι εξετάστηκαν δεν ήταν πειστικοί και δεν κατάφεραν να φωτίσουν την υπόθεση. Ερχόμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη είπε ότι με βάση την κατάθεση του Σάββα Ξηρού, η κατηγορία της συναυτουργίας σε βάρος του Βασίλη Τζωρτζάτου, απαγγέλθηκε καθ' υπόδειξη του αρχηγού της αντιτρομοκρατικής κ. Στέλιου Σύρου.

    Αγόρευση του κ. Παπαδάκη και την Πέμπτη

    ''Η αστυνομία είχε κάθε λόγο να ενοχοποιήσει τον Τζωρτζάτο στην δολοφονία αυτή, γιατί ήταν μία υπόθεση που είχε ευαισθητοποιήσει πολύ τον κόσμο'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης.

    Όταν ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε ότι θα αγορεύσει και όλη την Πέμπτη, ο πρόεδρος αντέδρασε, ζητώντας του να συντομεύσει και επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλλοι κατηγορούμενοι:

    ''Δεν νομίζετε ότι πάμε πάρα πολύ; Είναι η 11η ημέρα (σ.σ. αγορεύσεων για τον Βασίλη Τζωρτζάτο)... Έτσι όπως πάτε, θα φθάσουμε στον ''κόκκινο Μάη'' είπε ο κ. Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Σημειώνεται ότι όλες αυτές τις ημέρες ο κ. Παπαδάκης αναπτύσσει νομικά επιχειρήματα για καθεμία από τις 33 κατηγορίες, σε βαθμό κακουργήματος, που βαρύνουν τον Βασίλη Τζωρτζάτο.

    [15] Βομβιστική επίθεση κατά Αμερικανών στη Γάζα

    15/10/2003 8:16:00 μμ

    Τρεις φρουροί της Αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ έχασαν τη ζωή τους και ένας τραυματίστηκε, σε βομβιστική επίθεση εναντίον αμερικανικής διπλωματικής αυτοκινητοπομπής στη Λωρίδα της Γάζας. Με ανακοίνωση της η παλαιστινιακή οργάνωση "Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης" διαψεύδει ότι διέπραξε την επίθεση. Νωρίτερα, οι οργανώσεις Τζιχάντ και Χαμάς, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη με την επίθεση." Εχθρός της Χαμάς είναι μόνο οι Ισραηλινοί" δήλωσε χαρακτηριστικά, εκπρόσωπος της Χαμάς. Την ίδια ώρα, τη λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας, ζητά από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμεντ Κορέι, ο Κόλιν Πάουελ.

    ΗΠΑ: ''Θα καταδιώξουμε τους δράστες''

    Η φάλαγγα, που απαρτιζόταν από τρία θωρακισμένα οχήματα τύπου GMC, κατευθυνόταν από την πόλη της Γάζας προς το φυλάκιο Ερέζ, το κύριο πέρασμα προς το Ισραήλ.

    Ξαφνικά σημειώθηκε δυνατή έκρηξη, που αποδόθηκε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί στη μία πλευρά του δρόμου.

    Το ένα από τα οχήματα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ στον τόπο της έκρηξης σχηματίσθηκε μεγάλος κρατήρας.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κάσεϊ διευκρίνησε ότι εκρηκτικός μηχανισμός κατέστρεψε το δεύτερο από τα τρία αυτοκίνητα που μετέφεραν διπλωμάτες στη Γάζα για συνομιλίες με Παλαιστίνιους φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση για υποτροφία του Ιδρύματος Φουλμπράιτ. "Επρόκειτο για μια μετακίνηση ρουτίνας του προσωπικού της πρεσβείας προς τη Γάζα. Θα καταδιώξουμε τους δράστες μέχρι να τους συλλάβουμε και να τους παραδώσουμε στη δικαιοσύνη", κατέληξε.

    Το CNN και το BBC επικαλούμενοι τους δικούς τους ανταποκριτές στην περιοχή έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς και έναν σοβαρά τραυματία, οι οποίοι ήταν όλοι τους μέλη του προσωπικού ασφαλείας της διπλωματικής ομάδας. Την πληροφορία επιβεβαίωσε κατόπιν και ο ραδιοφωνικός σταθμός του Ισραήλ.

    Ένας τραυματίας μεταφέρθηκε σε ισραηλινό νοσοκομείο, αλλά δεν έχει ακόμα γίνει γνωστή η εθνικότητά του.

    Η πληροφορία, που έκανε στην αρχή το γύρο του κόσμου, ότι σε ένα από τα αυτοκίνητα ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης John Wolf διαψεύστηκε από αμερικανικές πηγές που ανέφεραν ότι ο διπλωματικός απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή, αυτή τη χρονική περίοδο δεν βρίσκεται καν στην περιοχή.

    Να σημειώσουμε ότι η ομάδα των διπλώματών που έγινε στόχος της επίθεσης ήταν επιφορτισμένη με την επιθεώρηση της προόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

    Στο μεταξύ, τόσο η ισλαμική Τζιχάντ όσο και η Χαμάς αρνήθηκαν κάθε ανάμιξη στη σημερινή επίθεση.

    ''Η θέση της Χαμάς είναι να μην επεκτείνει τον αγώνα της και εχθρός της Χαμάς είναι μόνο ο εχθρός του παλαιστινιακού λαού, δηλαδή η ισραηλινή κατοχή'', δήλωσε στο Ρόιτερ ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης Αντνάν Ασφούρ.

    Απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης - Ευθύνες επιρρίπτει το Ισραήλ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Αχμεντ Κορέι και ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σάεμπ Ερεκάτ καταδίκασαν με κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση και εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Ραμάλα, ο Γιάσερ Αραφάτ έκανε λόγο για έγκλημα που είχε στόχο Αμερικανούς παρατηρητές, "οι οποίοι βρίσκονταν σε αποστολή για την ειρήνη και την ασφάλεια''.

    "Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη και την οργή μας" έπειτα από την επίθεση αυτή "την οποία καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε, όποιοι και να είναι οι δράστες", δήλωσε από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης ο Αχμεντ Κορέι.

    Δηλώνοντας ότι τα θύματα της επίθεσης ήταν μέλη μίας ομάδας η οποία είχε σταλεί ως προπομπός για να επιβλέψει την εφαρμογή του "οδικού χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ο Σάεμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η επίθεση κατευθύνεται "εναντίον των συμφερόντων του παλαιστινιακού λαού και του οδικού χάρτη" και ζήτησε τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τη διενέργεια έρευνας.

    Ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή για απραξία και προστασία των τρομοκρατικών οργανώσεων.

    Αποτροπιασμός της διεθνούς κοινότητας

    Και η ΕΕ δια στόματος του Υπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα, έκανε λόγο για ωμή και απαράδεκτη επίθεση και ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την τρομοκρατία.

    Στην επίθεση αναφέρθηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα έχει την τάση να βλέπει τα λάθη που διαπράττουν οι Ισραηλινοί και να ξεχνά ''τα φοβερά βάσανα των αθώων θυμάτων των επιθέσεων αυτοκτονίας" και επισημαίνοντας ότι ''η μόνη λύση είναι η αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή''.

    Επίσης, βίαιη και τρομοκρατική χαρακτήρισε την ενέργεια ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Απομακρύνουν τους πολίτες τους οι ΗΠΑ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν σήμερα από τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας και από τους Ισραηλινούς να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

    Ταυτόχρονα συμβουλεύουν τους Αμερικανούς που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη να λάβουν ''κάθε δυνατή προφύλαξη εναντίον ενδεχόμενων επιθέσεων''.

    Την ίδια ώρα, κλιμάκιο του FBI θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να βοηθήσει στη διαλεύκανση της επίθεσης.

    Νωρίτερα, νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες σε Αμερικανούς που έφτασαν στο σημείο της επίθεσης για τη διενέργεια έρευνας.

    Παλαιστίνιοι αστυνομικοί που συνόδευαν τους Αμερικανούς πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν το πλήθος.

    [16] Ελ Μπαραντέι: ''Δεν θα δοθεί παράταση στο Ιράν''

    Πηγή: ΑΠΕ 15/10/2003 7:35:00 μμ

    Το Ιράν αργοπορεί στα θέματα που αφορούν το πυρηνικό του πρόγραμμα δήλωσε την Τετάρτη, από την Κοπεγχάγη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα πρέπει να περιμένει μια παράταση της προθεσμίας της 31ης Οκτωβρίου που της έχει δοθεί για την παροχή στοιχείων που θα αποδεικνύουν ότι δεν έχει απόρρητο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το Ιράν έχει αυξήσει το επίπεδο συνεργασίας τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε ο Μπαραντέι, όμως ''η ταχύτητα εξακολουθεί να μην είναι αυτή που θα θέλαμε να δούμε''.

    ''Δεν υπήρξε απόλυτη διαφάνεια''

    ''Δεν μπορώ να δεχθώ ότι, ως το τέλος του μήνα, θα βρεθούμε στη θέση να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε πάρει όλες τις πληροφορίες που ζητούμε'', δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι.

    ''Έχουμε σημειώσει πρόοδο, όμως όχι με την ταχύτητα με την οποία θα θέλαμε. Το Ιράν μας έδωσε νέες πληροφορίες, μας έδωσε πρόσβαση σε νέες τοποθεσίες, όμως δεν επέδειξε διαφάνεια 100% και δεν έδειξε την απαραίτητη συνεργασία για να μπορέσουμε να πάρουμε όλες τις πληροφορίες που ζητούμε ως το τέλος του μήνα'', κατέληξε.

    [17] Ινδία: Πέντε νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών

    Πηγή: ΑΠΕ 15/10/2003 4:40:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 31 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη σε εργοστάσιο χημικών στο κρατίδιο της δυτικής Ινδίας, Γκουτζαράτ, μετέδωσε σήμερα Τετάρτη η τηλεόραση του Νέου Δελχί. Από την έκρηξη βρήκαν ακαριαίο θάνατο τέσσερις άνθρωποι, ενώ ένας πέμπτος υπέκυψε την Τετάρτη. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, η κατάσταση πέντε τραυματιών είναι κρίσιμη. Η περιοχή αποκλείστηκε από της αρχές, ενώ τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες για τον εντοπισμό τυχόν παγιδευμένων κάτω από τα ερείπια του εργοστασίου, μέσα στο οποίο - κατά την στιγμή της έκρηξης - εργάζονταν 45 άτομα. Η τοπική κυβέρνηση διέταξε τη διενέργεια ανακρίσεων.

    [18] Σύλληψη ηγετικού στελέχους ισλαμικής οργάνωσης

    15/10/2003 12:28:00 μμ

    Ένα από τα ανώτερα στελέχη της φονταμενταλιστικής ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ αλ-Ισλάμ κρατούν οι αμερικανικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ. Πρόκειται για τον Ασο Χαουλέρι, τρίτο στην ιεραρχία της οργάνωσης, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην πόλη της Μοσούλης. Την πληροφορία διέρρευσε αξιωματούχος του Πενταγώνου που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

    Θεωρείται ότι διατηρούσε δεσμούς με την Αλ Κάιντα

    Η Ανσάρ αλ-Ισλάμ, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, είναι μια ακραία ριζοσπαστική οργάνωση που υπολογίζεται ότι αριθμεί 700 με 900 μέλη.

    Πιστεύεται ότι διατηρούσε δεσμούς με την οργάνωση Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν και ότι μέχρι τα τέλη του περασμένου Μαρτίου είχε υπό τον έλεγχο της ένα μικρό θύλακα στο βορειοανατολικό Ιράκ.

    Η βάση της, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, καταστράφηκε από τις αμερικανικές και τις κουρδικές δυνάμεις, πριν την εισβολή στο Ιράκ και πιστεύεται ότι τα περισσότερα από τα ηγετικά στελέχη της διέφυγαν.

    [19] Στα ίδια επίπεδα με πέρσι το πετρέλαιο θέρμανσης

    15/10/2003 5:08:00 μμ

    Στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή από 31 έως 33 λεπτά το λίτρο κατά μέσο όρο, θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όπως δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Aνάπτυξης κ. Γ. Aγραφιώτης. Tο πετρέλαιο θέρμανσης θα διατίθεται στην αγορά από αύριο Πέμπτη και μέχρι τα μέσα Aπριλίου με μειωμένη τιμή λόγω της μείωσης του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης από 245 σε 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.O κ.Aγραφιώτης ανέφερε ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι αντίστοιχες με τις περυσινές τιμές και στα ίδια επίπεδα θα βρίσκονται και οι τιμές καταναλωτή, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των εταιριών εμπορίας.

    Πετρέλαιο για τους αγρότες

    Aπό αύριο, επίσης, θα διατίθεται στην αγορά και το πετρέλαιο για τους αγρότες, σε τιμή αντίστοιχη με αυτή του πετρελαίου θέρμανσης. O κ.Aγραφιώτης δήλωσε ότι υλοποιείται η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για φθηνότερο πετρέλαιο στους αγρότες. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να αυξηθεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου, ανέφερε ότι θα γίνουν έλεγχοι από τα αρμόδια όργανα, ενώ στα τέλη του χρόνου θα εξετασθούν μέτρα για να αποφευχθεί η παράνομη χρήση αγροτικού πετρελαίου ή πετρελαίου θέρμανσης κατά τη θερινή περίοδο.

    Tόνισε, ωστόσο, ότι η λειτουργία των ειδικών κλιμακίων ελέγχου που έχουν συγκροτηθεί για την αγορά καυσίμων (KEΔAK), έχει ήδη φέρει θετικά αποτελέσματα, καθώς από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι στο εννιάμηνο του 2003 η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 11%, που σημαίνει ότι κατά το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε το λαθρεμπόριο. Yπογράμμισε, τέλος, ότι η μείωση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν βιομηχανίες και βιοτεχνίες, από 245 σε 125 ευρώ το χιλιόλιτρο, περιορίζει επίσης το "κίνητρο" για λαθρεμπόριο.

    Ακριβότερο, λένε οι βενζινοπώλες

    Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,34 και 0,38 λεπτών το λίτρο απο αύριο που θα διατεθεί στους καταναλωτές. Αυτό εκτιμούν οι βενζινοπώλες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν από 13 εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.

    "Οι εκτιμήσεις κάποιων που φτάνουν ακόμη και στα 39 λεπτά αποτελούν υπερβολές. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που ξεκινάει η διάθεσή του από αύριο, βλέπω να κινείται περίπου στα 31 με 33 λεπτά. Αυτή είναι η εκτίμηση. Όλες οι προβλέψεις και οι προεργασίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι θα κινηθούμε σε αυτό το επίπεδο, που είναι περίπου το ίδιο, ίσως και λίγο καλύτερο από πέρσι", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Ακης Τσοχατζόπουλος.

    [20] Κακοδιαχείριση στην περίθαλψη των δημ. υπαλλήλων

    Πηγή: ΑΠΕ 15/10/2003 5:57:00 μμ

    Σπατάλες και πληρωμές ανύπαρκτων και άσκοπων διαγνωστικών πράξεων και θεραπειών που φθάνουν περίπου τα 258 εκατ. ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, εγκαινιάζοντας το κατάστημα Δυτικής Αθήνας της Υπηρεσίας Περίθαλψης των ασφαλισμένων του Δημοσίου, στο Αιγάλεω. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι το διάστημα 1991 - 2002 οι συνολικές δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων του Δημοσίου αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,5%, χωρίς να έχει γίνει αύξηση στις τιμές, γεγονός που απέδωσε στη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και στις άσκοπες διαγνώσεις και θεραπείες.

    Εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών

    Σύμφωνα με τον υπουργό, 3 στα 10 ευρώ που εκταμιεύονται από τον Προϋπολογισμό για δαπάνες ασφαλισμένων του Δημοσίου χάνονται στο λαβύρινθο της κακοδιαχείρισης. Αυτή τη χρονιά, οι συνολικές δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων θα φθάσουν στα 863 εκατ. ευρώ.

    Το 30% αυτής της δαπάνης οφείλεται στη σπατάλη και την πληρωμή ανύπαρκτων ή άσκοπων διαγνωστικών πράξεων και θεραπειών και το υπόλοιπο 70% οφείλεται στη γήρανση του πληθυσμού, τις αυξημένες προσδοκίες των ασφαλισμένων και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι το 1991-2002 ο πληθωρισμός κινείται με μονοψήφιο αριθμό και ιδιαίτερα μετά το 1996 ''τρέχει'' με ρυθμό 3%. Περίπου στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι εισροές από τις εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων και κατά συνέπεια διαπιστώνεται ένα χάσμα μεταξύ εισροών (περίπου 3%) και δαπανών στην περίθαλψη (17,5%).

    Προκειμένου, λοιπόν, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, που φθάνουν το 1.300.000 άτομα, να καλύπτονται ποσοτικά και ποιοτικά από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), θα πρέπει να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης των δαπανών στο ύψος της αύξησης των εισροών από τις εισφορές.

    Κατά συνέπεια, πρόσθεσε ο υπουργός, για να αναπτυχθεί ο ΟΠΑΔ, θα πρέπει να εξελιχθούν οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί, να αναπτυχθεί η μεταρρυθμιστική πολιτική βελτίωσης των παροχών και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και θα μεταταχθεί άλλο, θα ανατεθεί ελεγκτικό έργο στους γιατρούς του ΕΣΥ και θα προσληφθεί με σύμβαση έργου προσωπικό για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

    Ο υπουργός κατέληξε ότι η απαράδεκτη κατάσταση των άσκοπων δαπανών θα πρέπει να καταπολεμηθεί συστηματικά γιατί αλλιώς θα οδηγήσει είτε σε πρόσθετες εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων, είτε σε πρόσθετη φορολογία.

    [21] Προτροπή Στεφανόπουλου για επενδύσεις στα Βαλκάνια

    15/10/2003 5:32:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κωστής Στεφανόπουλος, προέτρεψε την Τετάρτη τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και το Μαυροβούνιο να συνεχίσουν τις επενδυτικές προσπάθειές τους γιατί, όπως επεσήμανε, "πέραν του ιδιωτικού συμφέροντος εργάζονται και για το εθνικό συμφέρον". Ο κ. Στεφανόπουλος χαιρέτισε στο ξενοδοχείο "Χάγιατ" τις εργασίες του φόρουμ Ελλήνων, Σέρβων και Μαυροβουνίων επιχειρηματιών, και υπογράμμισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την προσέγγιση της Σερβίας - Μαυροβουνίου με την ΕΕ καθώς, όπως σημείωσε, μόνο όταν εισέλθουν στην ΕΕ οι χώρες των Δυτικών και των Ανατολικών Βαλκανίων θα αναπτυχθεί η περιοχή, θα επέλθει σταθερότητα και θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των λαών.

    Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι πολιτική επένδυση

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πως η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στην ανασυγκρότηση της περιοχής γιατί πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι "μια πολύ καλή πολιτική επένδυση για το μέλλον, ένα μέλλον που υπόσχεται ειρήνη, σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ευρωπαϊκό προσανατολισμό για ολόκληρη την περιοχή".

    Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η Ελλάδα είναι υπερήφανη για τη βαλκανική κληρονομιά της και συμπλήρωσε: "Αυτό μας υποχρεώνει να στηρίζουμε τους γείτονές μας ώστε να απολαύσουν και αυτοί την ίδια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ίδια ανάπτυξη που απολαμβάνουμε και εμείς τα τελευταία 30 χρόνια". Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε τη σημαντική γεωγραφική θέση της Βαλκανικής αλλά και το γεγονός ότι η χερσόνησος αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά 65 εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Λόφο Αβάλα και ακολούθως συναντήθηκε με την Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Νατάσα Μίτσιτς, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στη Βουλή της Σερβίας - Μαυροβουνίου και θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, κ. Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα.

    [22] Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Παπαστράτος

    15/10/2003 7:50:00 μμ

    Η Philip Morris Holland, συνδεδεμένη εταιρία με την Philip Morris International, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ολοκλήρωσε την ιδιωτική συναλλαγή με ομάδα βασικών μετόχων για την απόκτηση του 76,5% των μετοχών της Παπαστράτος Ανώνυμος Βιομηχανική Εταιρία Σιγαρέτων, στην τιμή των 18,02 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί στο συνολικό ποσό των 368 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς. Σύμφωνα με την ελληνική χρηματιστηριακή νομοθεσία, η Phillip Morris Holland θα προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση για την αγορά όλων των υπόλοιπων μετοχών της Παπαστράτος. Η Philip Morris Holland θα διατηρήσει σταθερή την τιμή των 18,02 ευρώ ανά μετοχή καθ΄όλη τη διάρκεια της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

    Ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές

    Συμπεριλαμβανομένων των μετοχών που η Philip Morris έχει αποκτήσει στο μεταξύ μέσω του Χρηματιστηρίου, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Τετάρτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, η Philip Morris κατείχε συνολικά 21.199.620 μετοχές της Παπαστράτος, που αντιστοιχούν στο 79,3967% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International, επισημαίνοντας: "Τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση για την εξαιρετική φήμη της εταιρίας και των εργαζομένων της και σεβόμαστε απόλυτα τον ελληνικό χαρακτήρα της εταιρίας. Τα δημοφιλή σήματα της Παπαστράτος συμπληρώνουν τα διεθνή σήματά μας στην ελληνική αγορά και προσβλέπουμε στην από κοινού ενίσχυση της θέσης μας, βασιζόμενοι στην εδώ και δεκαετίες επιτυχημένη συνεργασία μας με την εταιρία Παπαστράτος".

    Ο κ. Χρήστος Κομνηνός, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του ΔΣ της Παπαστράτος, δήλωσε: "Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Παπαστράτος στην Ελλάδα. Η διοίκηση και το προσωπικό της εταιρίας προσβλέπουν με ιδιαίτερη ικανοποίηση στη συνεργασία τους με την Philip Morris και στη συνέχεια της επιτυχημένης πορείας της Παπαστράτος".

    [23] Προς πώληση ποσοστό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

    15/10/2003 7:24:00 μμ

    Εκτός των ομίλων που θα καταθέσουν προσφορά για την αγορά του 35% των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έμεινε το ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών, μεγαλομετόχου της Τράπεζας Αττικής), μετά την αδυναμία κατάθεσης οικονομικής πρότασης προς το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και επίσημα η ''μάχη'' για τη διεκδίκηση του Τραπεζικού Ιδρύματος, από τους μεγάλους ξένους και ντόπιους θεσμικούς επενδυτές με ανοιχτή διαδικασία υποβολής προσφορών. Οι όροι και λεπτομέρειες της σχεδιαζόμενης διαδικασίας θα ανακοινωθούν τις προσεχείς μέρες.

    Στα ταμεία του κράτους 490εκ. ευρώ

    Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία που είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2002, είχε ως στόχο την απόκτηση στρατηγικού μειοψηφικού πακέτου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το ΤΣΜΕΔΕ και την εν συνεχεία συγχώνευσή του με την Τράπεζα Αττικής για να δημιουργηθεί μία ισχυρή τράπεζα, ικανή να εξυπηρετεί 80.000 μηχανικούς και εκατομμύρια μικροκαταθέτες σε όλη τη χώρα.

    Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι κατατέθηκαν σήμερα υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου 490 εκατ. ευρώ (περίπου 167 δισ. δρχ.) για το τίμημα πώλησης του 11% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας. Το ποσό αυτό θα διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

    [24] Τίμησαν την Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου

    15/10/2003 5:59:00 μμ

    Το πριμ του 1.000.000 ευρώ για την πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας ανδρών του ποδοσφαίρου στα τελικά του EURO 2004, την οριστική παραχώρηση στην ΕΠΟ δύο γηπέδων, γραφείων και 30 ξενώνων στον Αγιο Κοσμά, την παραχώρηση στην εθνική μας γηπέδου της Ξάνθης, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και ξενώνων που προσφέρει η ακριτική ομάδα, καθώς και την κατασκευή ενός γηπέδου στην Αθήνα και ενός στην Θεσσαλονίκη, όπου θα γυμνάζονται άνεργοι ποδοσφαιριστές, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Λιάνης, κατά την εκδήλωση που έγινε στην ΓΓΑ, την Τετάρτη, για να τιμήσει η Πολιτεία τους παίκτες της εθνικής μας, τον Ομοσπονδιακό προπονητή, Οτο Ρεχάγκελ και την διοίκηση της ΕΠΟ. Από πλευράς Πολιτείας, ήταν, εκτός του κ. Λιάνη, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος και ο γ.γ. Αθλητισμού Ν. Εξαρχος, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε, Κ. Κοσκινάς και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές.

    Η Πολιτεία ακόμα περισσότερο τώρα στο πλευρό της Εθνικής

    "Προσφέρατε υπερηφάνεια και χαρά στους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Η ελληνική κοινωνία έχει δικαίωμα σε τέτοιου είδους ευκαιρίες. Είσαστε άξιοι συγχαρητηρίων", τόνισε στην αρχή ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αφού μετέφερε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, επισήμανε: "Καλείστε να επιδείξετε τον καλύτερό σας εαυτό, υπό την καθοδήγηση του κ. Ρεχάγκελ και στα τελικά της Πορτογαλίας. Η Πολιτεία κάνει αυτή την περίοδο την πιο συστηματική προσπάθεια να επιβάλλει τη νομιμότητα στον επαγγελματικό αθλητισμό και να καταστείλει την βία".

    Ακόμη, ο υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε, ότι οι διεθνείς έχουν μεγάλη ευθύνη, αφ΄ ενός γιατί πρέπει να αποτελούν παράδειγμα για τα νέα παιδιά, αφ΄ ετέρου δε επειδή πρέπει να φροντίζουν για την εφαρμογή του νόμου και να στέλνουν μηνύματα κατά της βίας.

    Πρέπει να γίνετε σημαιοφόροι της νομιμότητας και στην προσπάθεια για ένα ποδόσφαιρο χωρίς βία, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος. Καταλήγοντας, υπογράμμισε, ότι η Πολιτεία έχει θωρακίσει την εθνική ομάδα και πως είναι υπερήφανη για αυτά που πέτυχαν.

    Αισιοδοξία για διάκριση και στην Πορτογαλία

    Ο κ. Λιάνης, από την πλευρά του, προσφώνησε ως "συμπατριώτη" τον Οτο Ρεχάγκελ, αφού νιώθει πλέον ως Έλληνας, και τόνισε πως η Πολιτεία από την πρώτη στιγμή στόχευε στην πρόκριση, σε αρμονική συνεργασία με την ΕΠΟ. "Δεν διεκδικούμε δάφνες, που δεν μας ανήκουν. Γνωρίζουμε, όμως, καλά, ότι για έναν ολόκληρο χρόνο και στις δύσκολες και στις καλές στιγμές, ήμασταν κοντά στην ΕΠΟ, στο πλευρό του Ρεχάγκελ, κοντά στα παιδιά μας. Οι παίκτες γνώριζαν, ότι όταν θα έρθει η ώρα θα έχουν γερό πριμ, ενώ πάνω απ΄ όλα υπήρχε αμοιβαία εμπιστοσύνη, αλληλοσεβασμός και αλληλεγγύη".

    Αναφερόμενος στην παρουσία της εθνικής μας στα τελικά της Πορτογαλίας, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Εθνική μας θα διακριθεί και στην Πορτογαλία. "Θα σταθεί ισάξια απέναντι στις μεγάλες ομάδες και θα προσπαθήσει για το καλύτερο", είπε χαρακτηριστικά.

    Οσον αφορά στην συμμετοχή της εθνικής μας στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1984, ο κ. Λιάνης είπε χαρακτηριστικά ότι «η πρόκριση αμαυρώθηκε από τα αποτελέσματα, ενώ την κύρια ευθύνη δεν την έφεραν οι παίκτες. Στο μεταξύ, εκτός από το πριμ του 1.000.000 ευρώ στους διεθνείς και τις παραχωρήσεις γηπέδων στην εθνική μας ομάδα, ο κ. Λιάνης έκανε κι άλλες ανακοινώσεις: «Εισηγήθηκα στην πρόεδρο της ΑΘΗΝΑ 2004, κ. Αγγελοπούλου, μετά από πρόταση των ίδιων των αθλητών μας, να γίνουν χρυσοί εθελοντές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η κ. Αγγελοπούλου, που είναι ενθουσιώδης οπαδός της εθνικής αποδέχθηκε την πρόσκληση και η σχετική τελετή θα γίνει σε λίγες ημέρες στην έδρα της ΑΘΗΝΑ 2004. Παράλληλα, εισηγήθηκα στον κ. Βενιζέλο να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό να τιμήσει τους παίκτες και τον Ρεχάγκελ, σε ημερομηνία που θα είναι όλοι εδώ (πιθανόν στις 13 Νοεμβρίου). Ακόμη, εισηγήθηκα στον κ. Βενιζέλο την δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας διεθνών ποδοσφαιριστών, όπου η ΓΓΑ και η ΕΠΟ θα καλύψουν τις ανάγκες συνταξιοδότησής των διεθνών παικτών. Ο κ. Λιάνης ανακοίνωσε τέλος, ότι δημιουργείται η κάρτα υγείας αθλητή, ενώ θα εξετάζονται όλοι οι αθλητές από γιατρούς σε όλη την χώρα, οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι στον αιφνίδιο θάνατο. Ο κ. Εξαρχος αφού έδωσε τα συγχαρητήρια του στην εθνική, τόνισε, ότι η Πολιτεία έδωσε τα πάντα στην ΕΠΟ για να κάνει το έργο της και να υλοποιηθεί ο στόχος, ενώ επεσήμανε, πως τα αποτελέσματα αυτά θέλουν και συνέχεια...Εκανε ειδική μνεία δε στους διεθνείς που του είπαν, ότι είναι αρωγοί της Πολιτείας στον αγώνα της για την καταπολέμηση της βίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, αφού ευχαρίστησε την Πολιτεία για την αποφασιστική βοήθειά της, αλλά και τους διεθνείς και τον Ρεχάγκελ, για την μεγάλη προσπάθειά τους, υπογράμμισε, ότι η επιτυχία αυτή δεν πρέπει να είναι ...φωτοβολίδα, αλλά να έχει και την ανάλογη συνέχεια...Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΠΟ για να πάνε οι οικογένειες στα γήπεδα και να εξαλειφθεί η βία. Τέλος, ο κ. Κοσκινάς χαρακτήρισε την χορηγία της ΟΠΑΠ ΑΕ στην ΕΠΟ ως την καλύτερη σε απόδοση.

    [25] Αθώα... η Philip Morris

    15/10/2003 4:52:00 μμ

    Εφετείο του Μαϊάμι έκρινε ότι η καπνοβιομηχανία Philip Morris δεν ευθύνεται για τον καρκίνο που παρουσίασε μία αεροσυνοδός η οποία εκτιθόταν στον καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εργασίας της, τη δεκαετία του 1990. Η Γκέιλ Ρουθ, 54 ετών, πρώην αεροσυνοδός στην εταιρεία US Airways, είχε καταθέσει αγωγή σε βάρος την καπνοβιομηχανίας υποστηρίζοντας ότι έπαθε καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια φλεγμονή του ρινικού κόλπου. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε καταδικάσει τη Philip Morris, η οποία όμως έκανε έφεση.

    Έκτη αγωγή εργαζόμενου σε αεροπορική εταιρειά

    Η Ρουθ εργαζόταν τόσο σε διεθνή όσο και σε τοπικά δρομολόγια. Στα πρώτα το κάπνισμα απαγορεύτηκε το 1990 και στα δεύτερα το 1996. Το 1999 οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από καρκίνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της καπνοβιομηχανίας, η αγωγή της Ρουθ είναι η έκτη που κατατίθεται από εργαζόμενο σε αεροπορική εταιρεία και η τέταρτη που απορρίπτεται από τα δικαστήρια. Σε μία από τις δύο άλλες υποθέσεις η Philip Morris καταδικάστηκε να αποζημιώσει με το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων την αεροσυνοδό Λιν Φρεντς, 56 ετών, που πάσχει από χρόνια φλεγμονή λόγω της έκθεσής της στον καπνό του τσιγάρου.

    [26] Μάστιγα η σκλήρυνση κατά πλάκας

    15/10/2003 1:06:00 μμ

    Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν σήμερα από σκλήρυνση κατά πλάκας επτά έως οκτώ χιλιάδες άτομα, στο μεγαλύτερο μέρος τους γυναίκες. Σημαντικές πρόοδοι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ασθένειας που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα επιφέροντας παροδικές ή μόνιμες αναπηρίες στον έλεγχο των κινήσεων, στην όραση και αλλού. Μια ασθένεια που αποτελεί μάστιγα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ακόμη και σήμερα άγνωστης αιτιολογίας, εμφανίζεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια και προσβάλλει κυρίως νεαρά άτομα, με τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους πάσχοντες και το περιβάλλον τους.

    Επιστημονικό συνέδριο

    Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένα από τα κύρια θέματα του 14ου συνεδρίου της Εταιρείας Nοτιοανατολικής Eυρώπης για τη Nευρολογία και την Ψυχιατρική, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Mακεδονία Πάλας»

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ Ιωάννης. Μυλωνάς η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική νόσος, που προσβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας βλάβη στη μυελίνη ουσία. Οι νεαρές ηλικίες είναι αυτές που πλήττονται ιδιαίτερα, καθώς η νόσος «χτυπά» συνήθως άτομα 20-30 ετών, παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις. Η σπανιότερη μορφή της νόσου είναι αυτή με την προοδευτική επιδείνωση, που προσβάλλει συνήθως την ηλικία άνω των 40 ετών και είναι αυτή με τη χειρότερη πρόγνωση προκαλώντας συχνά μόνιμες αναπηρίες.

    Ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι κληρονομική νόσος, είναι όμως πολυπαραγοντική. Τα άτομα δηλαδή που πάσχουν έχουν μια γενετική προδιάθεση, η οποία όμως επηρεάζεται από έναν εξωγενή παράγοντα, πιθανότατα κάποιον ιό και αυτός με τη σειρά του δημιουργεί διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Ο καθηγητής πρόσθεσε, ότι τα τελευταία χρόνια άλλαξε η γνώση των επιστημόνων πάνω στην ασθένεια αυτή και τώρα μπορούν να έχουν πολλά στοιχεία για την πρόγνωσή της χάρη στη νευροαπεικόνιση του εγκεφάλου με τη μαγνητική τομογραφία. Επιπρόσθετα η μέθοδος αυτή τους βοηθά πάρα πολύ στη διάγνωση περιστατικών, που παλιότερα ήταν δύσκολο να τοποθετηθούν στην ακριβή τους βάση. Εξέλιξη όμως υπάρχει και στη θεραπεία της νόσου. Σήμερα χάρη στα νέα φάρμακα υπάρχει η δυνατότητα με συνεχή θεραπεία να προφυλάσσεται ο άρρωστος από υποτροπές ή και να επιβραδύνεται η εξέλιξη της νόσου.

    [27] Οι νέες διευθύνσεις του ΕΟΤ στο Ίντερνετ

    15/10/2003 4:22:00 μμ

    Ο ΕΟΤ, στο πλαίσιο της πολιτικής του για χρήση του internet στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό για την παροχή τουριστικών πληροφοριών, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κατοχυρώσει τις ακόλουθες ονομασίες (domain names) για τον κόμβο του στο internet, μέσω των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να αναζητά και να βρίσκει τουριστικές πληροφορίες για την Ελλάδα.

    Οι ιστοσελίδες του ΕΟΤ είναι οι εξής:

    www.greektourism.gr

    www.greecetourism.gr

    www.visitgreece.gr

    www.greecebeyonwords.com

    www.eot.gr

    www.gnto.gr

    Eπίσης, οι ιστοσελίδες Γραφείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο εξωτερικό έχουν κατοχυρώσει τις ακόλουθες ονομασίες:

    Ιταλία: www.ente-tourismoellenico.com

    Ολλανδία: www.grieksverkeersbureau.nl

    Βόρεια Ευρώπη: www.travelgate.net/greecegate

    Ηνωμένο Βασίλειο: www.gnto.co.uk

    ΗΠΑ: www.greektourism.com

    Ιαπωνία: www.int-acc.or.jp/greece

    [28] Την επόμενη βδομάδα το νέο Microsoft Office System

    15/10/2003 2:00:00 μμ

    Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2003 κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά και ταυτόχρονα στην Ελλάδα το νέο Microsoft Office System. Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε στην παρουσίαση που έγινε σήμερα Τετάρτη από τη Microsoft Ελλάς.

    Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα προγραμμάτων, servers και υπηρεσιών. Το νέο Microsoft Office System είναι η πιο ισχυρή και σημαντική σειρά επιχειρηματικών προγραμμάτων παραγωγικότητας και λύσεων της Microsoft για τις επιχειρήσεις. Αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη: Δεν πρόκειται πλέον για ανεξάρτητες εφαρμογές επιφάνειας εργασίας (τα γνωστά δηλαδή Word, Excel, Outlook) αλλά για ένα, ολοκληρωμένο σύνολο που ενσωματώνει προγράμματα, servers και υπηρεσίες με σκοπό να συνδέσει ανθρώπους και πληροφορίες, έτσι ώστε οι επιχειρηματικές διαδικασίες να γίνουν ευκολότερες, αποτελεσματικότερες και πιο οικονομικές.

    Φιλοσοφία και τιμές

    Η φιλοσοφία του νέου Microsoft Office System στόχο έχει την εξέλιξη της γνώσης σε αποτέλεσμα και στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: // · Να παρέχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία για όλους τους εργαζόμενους.

    -Να κάνει αποτελεσματικότερη την ομαδική συνεργασία.

    -Να διευκολύνει και απλουστεύει τη διαχείριση των διαδικασιών.

    -Να παρέχει στους χρήστες την εξελιγμένη μορφή των οικείων προγραμμάτων που θα τους βοηθήσουν να δουλέψουν παραγωγικότερα και να διακριθούν στην εταιρία τους.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το Microsoft Office System δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους συνεργάτες της Microsoft, οι οποίοι, αξιοποιώντας τις κοινές διασυνδεσιμότητες των χρηστών και την υποστήριξη XML, δημιουργούν νέες λύσεις που ενσωματώνονται στις υπάρχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες των πελατών τους.

    Το Microsoft Office System είναι αποτέλεσμα μιας από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες προσπάθειες ανάπτυξης και δοκιμαστικών εκδόσεων (beta tests) στην ιστορία της Microsoft. Κατά τον προηγούμενο χρόνο, πάνω από 600.000 άνθρωποι δούλεψαν με τις δοκιμαστικές εκδόσεις (beta) και παρείχαν στη Microsoft αναλυτικά στοιχεία, επιτρέποντάς της να αναπτύξει τα πιο καινοτόμα και σταθερά προϊόντα Office μέχρι σήμερα.

    Η εκτιμώμενη τιμή λιανικής πώλησης (ERP) για τις εκδόσεις του Microsoft Office 2003 δεν έχει αλλάξει από το Οffice XP. Ορισμένοι παραγωγοί υπολογιστών (OEM) έχουν ήδη αρχίσει την αποστολή μηχανημάτων με προεγκατεστημένες τις εκδόσεις του Office 2003, ενώ τα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα στους πελάτες λιανικής σε όλο τον κόσμο την 21η Οκτωβρίου.

    Στην «ολοκληρωμένη καινοτομία» αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κ. Χρήστος Τσάγκος και τόνισε: «Πολλοί λένε ότι η πληροφορική περνάει μια κρίση ταυτότητας, ότι οι καινοτομίες είναι λίγες, ότι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η εφαρμογή της δεν είναι πια σημαντικά και ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θεωρήσουν την τεχνολογία σαν άλλη μια υπηρεσία για outsourcing και όχι σαν μια στρατηγική επένδυση. Αυτή είναι και μία εκδοχή που υποστηρίζουν πιο θερμά και εταιρίες πληροφορικής το μοντέλο των οποίων βασίζεται κυρίως στο hardware και τις υπηρεσίες. Για μας όμως, το hardware χωρίς software είναι ένα σώμα χωρίς μυαλό. Για μας, το software είναι o ο κινητήριος μοχλός για την συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία επιχειρησιακών δεδομένων και τελικά, αυτό που μετατρέπει στοιχεία και δεδομένα σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κάθε επιχείρηση.»

    [29] Πέθανε ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ

    15/10/2003 5:40:00 μμ

    Ένας Βρετανός ήρωας πολέμου, που έχει θεωρηθεί ότι αποτέλεσε το πρότυπο του ήρωα που ενέπνευσε τον Ίαν Φλέμινγκ να δημιουργήσει το θρυλικό πράκτορα Τζέιμς Μποντ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών, όπως μετέδωσε το ΒΒC. Ο πρώην πλωτάρχης του Βασιλικού Ναυτικού, Πάτρικ Ντάλζελ Τζομπ, γνωρίστηκε με το συγγραφέα του Τζέιμς Μποντ, Ίαν Φλέμινγκ, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τότε, ο Ντάλζελ Τζομπ είχε εκτελέσει με επιτυχία πολυάριθμες επικίνδυνες αποστολές, ενώ είχε διεισδύσει επανειλημμένα στις γραμμές του εχθρού. Σύμφωνα και με την εφημερίδα "Guardian", ο Ντάλζελ Τζομπ ήταν η πηγή έμπνευσης του Φλέμινγκ παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ότι είναι ο πραγματικός Μποντ.

    [30] Αναστολή της απόφασης για ΑΕΠΙ

    15/10/2003 7:26:00 μμ

    Αναστέλλεται έως το Δεκέμβριο η απόφαση σχετικά με την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης όπου είχαν καταφύγει πριν περίπου ενάμιση χρόνο έξι συνθέτες: Μικρούτσικος, Ξαρχάκος, Κηπουργός, Κουμεντάκης, Καλατζόπουλος, Μαμαγκάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Οι συνθέτες κατήγγειλαν για "κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά" την ΑΕΠΙ (Ανώνυμος Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) στην οποία το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο ύψους 500 χιλιάδων ευρώ.

    ΑΕΠΙ: ''Ακήρυχτος πόλεμος δημιουργών και χρηστών''

    Οι νομικοί σύμβουλοι της Εταιρείας, σε ενημέρωση των μελών της την Τετάρτη, τόνισαν ότι η διάκριση των κατηγοριών εξουσίας και η υπογραφή νέων συμβάσεων θα αποφέρει "πρακτικές δυσκολίες και στο δημιουργό και στο χρήστη του έργου όπου αυτό εκτελείται" και ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις τους "επιχειρείται να δημιουργηθούν άλλοι φορείς, όχι δημιουργών αλλά μεγάλων χρηστών με σκοπό να χρησιμοποιούν δικά τους ρεπερτόρια αποκλείοντας άλλα". "Ακήρυχτο πόλεμο" ανάμεσα στους δημιουργούς, την ΑΕΠΙ και τους χρήστες (κέντρα, ντίσκο, διαφημίσεις, θέατρα κ.λ.π.) χαρακτηρίζουν οι νομικοί σύμβουλοι της Εταιρείας την επικρατούσα κατάσταση.

    Πάντως, σύμφωνα με την υπό αναστολή απόφαση της επιτροπής που κοινοποιήθηκε τον Ιούλιο στην ΑΕΠΙ, η Εταιρεία απειλείται με πρόστιμο 5.000 ευρώ ημερησίως, εάν δε διαμορφώσει εντός τριμήνου από την έκδοση της απόφασης τις προμήθειες που εισπράττει από τους δημιουργούς σε 15% κατά ανώτατο όριο. Το ίδιο πρόστιμο θα της επιβληθεί, εάν καθυστερεί να συμμορφωθεί στις υποδείξεις για τροποποίηση των συμβάσεων με τους δημιουργούς, κληρονόμους, δικαιούχους κ.λ.π. έτσι ώστε οι δημιουργοί να έχουν δυνατότητα επιλογής ανάθεσης όχι μόνο του συνόλου αλλά και ορισμένων μόνον από τις 12 κατηγορίες εξουσίας που απαριθμούνται στην απόφαση GEMA 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 October 2003 - 18:08:10 UTC