Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσημη επίσκεψη του Ολλανδού πρωθυπουργού στην Κύπρο
  • [02] Τηλεγράφημα Μπους στον Πρόεδρο της Κύπρου
  • [03] Καταδίκη ανθυπαστυνόμου στην Κέρκυρα
  • [04] Πανελλαδικός ο αριθμός 121
  • [05] Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή
  • [06] Δύο νεκροί από πυρκαγιά στα Πριγκιπονήσια
  • [07] Έκθεση-καταπέλτης της Διεθνούς Αμνηστίας για Αφγανιστάν
  • [08] Αντιφρονούντες βουλευτές δημιουργούν προβλήματα στο Σρέντερ
  • [09] Ξαφνικός θάνατος Βρετανού δημοσιογράφου
  • [10] Ακριβότερο το αργό πετρέλαιο
  • [11] Ιταλία: Συλλήψεις για τα επεισόδια στο Αβελίνο
  • [12] Εύσημα ΔΟΕ για το Κέντρο Τύπου των αγώνων

    [01] Επίσημη επίσκεψη του Ολλανδού πρωθυπουργού στην Κύπρο

    6/10/2003 10:41:00 μμ

    Πέτερ Μπαλκενέντε

    Έφτασε τη Δευτέρα το βράδυ στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ολλανδού Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος εξέφρασε χαρά για την παρουσία του στο νησί και τη Δευτέρα το βράδυ θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του.

    Ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο την ώρα που ένα πολύ σημαντικό γεγονός βρίσκεται σε εξέλιξη: "η επανένωση της Ευρώπης αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Ο κ. Μπαλκενέντε ενέταξε την επίσκεψή του στην Κύπρο στο πλαίσιο περιοδείας του στα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της ανάληψης από τη χώρα του, το δεύτερο εξάμηνο του 2004, της προεδρίας της Ένωσης. Γι αυτό, πρόσθεσε, προσβλέπει στις αυριανές συνομιλίες με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, στις οποίες θα ακουσθούν οι απόψεις και οι τοποθετήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να μάθει η μια από την άλλη. Το πρωί θα διεξαχθούν επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

    [02] Τηλεγράφημα Μπους στον Πρόεδρο της Κύπρου

    6/10/2003 9:21:00 μμ

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς τον πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο με την ευκαιρία της κυπριακής Ανεξαρτησίας, εκφράζει τη δέσμευση της χώρας του στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής, δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν. "Ο Αμερικανικός λαός χαιρετίζει μαζί μου την ημέρα αυτή, διαβεβαιώνοντας για την ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας". "Συμμερίζομαι την ελπίδα, που συχνά εκφράζετε, ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Ενόσω συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά στους επόμενους μήνες πάνω σε αυτό το θέμα, εκτιμώ τα μέγιστα τη δέσμευση και τις ηγετικές σας ικανότητες", προσθέτει.

    Μήνυμα Παπανδρέου

    Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απέστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρει τα εξής: "Με την ευκαιρία του εορτασμού της 43ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ήθελα να σας διαβιβάσω τις πιο εγκάρδιες ευχές μας για ευημερία και πρόοδο και να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα δεν θα παύσει να συμπορεύεται στον αγώνα της Κύπρου για επικράτηση των αρχών του διεθνούς δικαίου στη Μεγαλόνησο".

    Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως "η αίσια έκβαση των συστηματικών και επίπονων προσπαθειών σας στον τομέα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που οδήγησαν την Κυπριακή Δημοκρατία στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστεψε με επιτυχία τον έναν από τους δύο μεγάλους εθνικούς μας στόχους και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει και στην επανένωση της νήσου".

    [03] Καταδίκη ανθυπαστυνόμου στην Κέρκυρα

    6/10/2003 9:42:00 μμ

    Σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλακή καταδικάστηκε σήμερα το βράδυ ο ανθυπαστυνόμος Π. Προβατάς που υπηρετούσε στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Κέρκυρας και ο οποίος οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και του εκβιασμού. Ο ανθυπαστυνόμος συνελήφθη επ΄αυτοφόρω από συναδέλφους του μετά από καταγγελία 36χρονης η οποία διατηρούσε κέντρο διασκέδασης στην περιοχή Πέραμα της Κέρκυρας. Η 36χρονη είχε καταγγείλει στους ανωτέρους του ανθυπαστυνόμου ότι της ζητούσε χρήματα για να την βοηθήσει σε ποινική της υπόθεση. Κατόπιν συνεννοήσεως με την αστυνομική διεύθυνση Κέρκυρας η επιχειρηματίας έδωσε στον Προβατά 200 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Τότε επενέβησαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και τον συνέλαβαν επ' αυτοφόρω. Ο ανθυπαστυνόμος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος .

    [04] Πανελλαδικός ο αριθμός 121

    6/10/2003 9:22:00 μμ

    Ενιαίος για όλη την Ελλάδα γίνεται πλέον ο αριθμός 121, στον οποίο οι πελάτες του ΟΤΕ δηλώνουν τις βλάβες των συνδέσεων σταθερής τηλεφωνίας. Από τώρα και στο εξής οι πελάτες του ΟΤΕ, μπορούν να δηλώνουν βλάβη καλώντας το "121", χωρίς χρέωση, καθημερινά από τις 08.00 έως τις 21.00 και τα Σαββατοκύριακα από τις 08.00 έως τις 14.00. Η λειτουργία του "121" υποστηρίζεται από 4 νέα σύγχρονα Κέντρα Αναγγελίας Βλαβών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο. Καλώντας τον αριθμό, ανάλογα με τον τόπο που βρίσκεται ο πελάτης που καλεί τον αριθμό, παραπέμπεται στο πιο κοντινό από τα τέσσερα κέντρα, δηλώνεται η βλάβη και στη συνέχεια ειδοποιείται το αρμόδιο περιφερειακό συνεργείο για την επιδιόρθωση της βλάβης.

    [05] Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή

    6/10/2003 10:23:00 μμ

    Αμείωτη παραμένει η ένταση στη Μέση Ανατολή. Μετά την αεροπορική επιδρομή στη Συρία, οι αρχές ασφαλείας του Λιβάνου κατήγγειλαν την Δευτέρα, ότι σημειώθηκε βομβαρδισμός σε μεθοριακή πόλη από ισραηλινά στρατεύματα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τα επεισόδια, ενώ πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι χτυπήθηκε από άγνωστα πυρά φορτηγό του ΟΗΕ από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων με το νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά θα πρέπει να αποφεύγει πρωτοβουλίες που ενδέχεται να προκαλέσουν κλιμάκωση της έντασης, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους ο οποίος παράλληλα κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να διαλύσει όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Φοβούμενη κλιμάκωση της έντασης, στην ευρύτερη περιοχή, η διεθνής κοινότητα, καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτοσυγκράτηση.

    Νέα συνεδρίαση του ΟΗΕ για την επιδρομή στη Συρία

    Το θέμα της ισραηλινής επιδρομής μέσα στο έδαφος της Συρίας θα συζητηθεί σε νέα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε η Δαμασκός.

    Την ίδια ώρα, ολιγομελή κυβέρνηση επείγοντος χαρακτήρα σχημάτισε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμεντ Κουρέι, ο οποίος ανέλαβε επίσης επικεφαλής οκταμελούς γραφείου έκτακτης ανάγκης, καθώς η κυβέρνηση Σαρόν σκέφτεται και πάλι την απέλαση του Αραφάτ.

    Με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης το οκταμελές υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδοτείται να κυβερνήσει με διατάγματα για ένα μήνα χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να εγκριθεί ο διορισμός του από το κοινοβούλιο.

    Σε μια πρώτη επίσημη ισραηλινή αντίδραση στο σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο αναπληρωτής διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Γκιντεόν Μέιρ, ζήτησε πράξεις και όχι λόγια. "Η Παλαιστινιακή Αρχή γνωρίζει καλά τι οφείλει να κάνει, δηλαδή να εξαρθρώσει τις τρομοκρατικές ομάδες, όπως αξιώνει ο οδικός χάρτης'", πρόσθεσε.

    Η οργάνωση Τζιχάντ προειδοποίησε πάντως το Ισραήλ ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν επεκτείνει τον πόλεμο εκτός των παλαιστινιακών εδαφών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η λιβανική Χεζμπολάχ με ανακοίνωσή της επανέλαβε την πλήρη δέσμευσή της στο πλευρό της Δαμασκού μετά την ισραηλινή επίθεση της Κυριακής κατά της Συρίας. ''Πρόκειται για μια κλιμάκωση της βίας που ωθεί την περιοχή σε μια άγνωστη και βαθύτατη κρίση'', προστίθεται στην ανακοίνωση, που καλεί όλους τους Αραβες να υιοθετήσουν μια σθεναρή στάση, απέναντι στον Σαρόν.

    Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

    Ως απαράδεκτη καταγγέλλουν την ισραηλινή επίθεση στη Συρία ο Σολάνα, το Λονδίνο, το Πεκίνο, η Κοπεγχάγη και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Από τη Σαουδική Αραβία, όπου ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για χάρη της ειρήνης.

    Την πολιτική του Τελ Αβίβ κατήγγειλε με ανακοίνωσή του ο Αραβικός Σύνδεσμος ζητώντας άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ, ενώ απαράδεκτη χαρακτήρισαν την ισραηλινή επιδρομή στο συριακό έδαφος πολλές ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες.

    Ο "οδικός χάρτης", το ειρηνευτικό σχέδιο της διεθνούς κοινότητας για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού, που μεταξύ άλλων προβλέπει και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, εξακολουθεί πάντα να ισχύει παρά την κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή, τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν.

    Ο κ. Μακλίλαν χαρακτήρισε την επίθεση του Σαββάτου στη Χάιφα ''πράξη καταδικαστέα και επονείδιστη'' και επισήμανε ότι το Ισραήλ ''έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά θα πρέπει πάντα να γνωρίζει καλώς τις συνέπειες των πράξεών του''.

    "Εχουμε επανειλημμένα συμβουλεύσει τους Σύρους ότι δεν πρέπει να υποθάλπουν τρομοκράτες'', τόνισε καταλήγοντας ο κ. Μακλίλαν. "Το Ισραήλ δεν θα πρέπει να αισθάνεται δεσμευμένο αφού πρόκειται για την υπεράσπισή του.

    "Πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης και τη δημιουργία νέων εντάσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό", υπογράμμισε ο Τζορτζ Μπους αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση στη Συρία.

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ δήλωσε εκ νέου ότι εάν το Ισραήλ εκδιώξει τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ αυτό θα θεωρηθεί ''τρομοκρατική πράξη'' που θα πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας το Ισραήλ για ''σοβαρές συνέπειες''.

    Την "βαθιά απαισιοδοξία" του εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ αναφορικά με τις προοπτικές στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι για να αλλάξει η ροή των πραγμάτων "πρέπει πρώτα απ΄ όλα να σταματήσει η τρομοκρατία", αρνούμενος να απαντήσει αν στον όρο "τρομοκρατία" συμπεριλαμβάνει και την κρατική τρομοκρατία που ασκεί σε βάρος των Παλαιστινίων η κυβέρνηση του Ισραήλ ή αν μπορεί να προσδιορίσει τα όρια που δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει ένα κράτος δικαίου στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Ανα Παλάθιο, ο Φίσερ αναφερόμενος στην επίθεση του Ισραήλ κατά της Συρίας είχε απευθύνει έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

    Την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα, αλλά τις επιδρομές του Ισραήλ εναντίον παλαιστινιακών καταυλισμών και της Συρίας καταδίκασαν η ελληνική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

    [06] Δύο νεκροί από πυρκαγιά στα Πριγκιπονήσια

    6/10/2003 9:35:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Μεγάλη πυρκαγιά με πολλές διαφορετικές εστίες που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στο νησί Μπουργκάζ (Αντιγόνη) των Πριγκιπονήσων προκάλεσε το θάνατο δύο πολιτών, κατέστρεψε πυκνά δάση του νησιού και απείλησε με σοβαρές καταστροφές την ιστορική περιοχή. Μεγάλες δυνάμεις πυροσβεστών βρέθηκαν στην περιοχή και αγωνίζονται να σβήσουν τις φωτιές, ενώ οι κάτοικοι του Μπουργκάζ χρησιμοποίησαν μάνικες και κουβάδες σε μια προσπάθεια να περισώσουν τα παλιά ξύλινα σπίτια του 19ου αιώνα που κοσμούν την περιοχή τους. Σύμφωνα με τηλεοπτικές πληροφορίες ένας άνθρωπος πέθανε από καρδιακή προσβολή και ένας άλλος σκοτώθηκε όταν στην προσπάθειά του να αποφύγει τη φωτιά έπεσε από μια στέγη.

    Οι σκηνές της φωτιάς από τα τοπικά κανάλια δείχνουν τεράστιες φλόγες έχουν τυλίξει τα πάντα και οι πυκνοί μαύροι καπνοί που καλύπτουν όλη τη θάλασσα του Μαρμαρά δυσκολεύουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών που έχουν να παλέψουν και με τους ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή ενώ τρία ελικόπτερα ρίχνουν στην περιοχή νερό. Οι αρχές έδωσαν εντολή να εκκενωθεί το νησί και άνδρες των σωστικών συνεργείων βοηθούν τους κατοίκους να επιβιβάζονται σε σκάφη για να μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. Η κακοκαιρία όμως καθυστερεί τη μεταφορά τους αφού δεν επιτρέπει σε αρκετά πλοία να πλησιάσουν.

    Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι μια μικρή φωτιά που ξέσπασε σε χωματερή του νησιού, εξαπλώθηκε λόγω του ισχυρού ανέμου στο γειτονικό δάσος και από εκεί σε αλσύλλιο και στη συνέχεια σε κάποια από τα ιστορικά ξύλινα σπίτια του Μπουργκάζ. Το Μπουργκάζ είναι ένα από τα τέσσερα κατοικημένα νησιά που αποτελούν τα Πριγκιπονήσια, που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη.

    [07] Έκθεση-καταπέλτης της Διεθνούς Αμνηστίας για Αφγανιστάν

    6/10/2003 10:21:00 μμ

    Η διεθνής κοινότητα έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της ότι θα φέρει ελευθερία και ισότητα στις γυναίκες του Αφγανιστάν, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. "Σχεδόν δύο χρόνια μετά, συνεχίζονται ανεξέλεγκτες οι διακρίσεις, η βία και η αβεβαιότητα, παρά τις υποσχέσεις των ηγετών του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Μπους και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα έφερνε στις γυναίκες απελευθέρωση", υπογραμμίζει η οργάνωση.

    ''Απαράδεκτη η κατάσταση που επικρατεί''

    Στη νέα έκθεση, με τίτλο "Αφγανιστάν: Κανείς δεν μας ακούει και κανείς δεν μας μεταχειρίζεται σαν ανθρώπινα όντα - Η δικαιοσύνη δεν υπάρχει για τις γυναίκες", τεκμηριώνονται οι ανησυχίες των Αφγανών γυναικών σχετικά με τη διαδεδομένη ενδοοικογενειακή βία, τους καταναγκαστικούς γάμους, και τους βιασμούς από ένοπλες ομάδες. Σε μερικές περιπτώσεις, ανήλικα κορίτσια ακόμα και οκτώ ετών παντρεύονται πολύ πιο ηλικιωμένους άντρες. Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι οι γυναίκες δεν έχουν καμία δυνατότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Ακόμα και όταν μια γυναίκα κατορθώσει να προσεγγίσει την αστυνομία ή τα δικαστήρια, αντιμετωπίζει ακραίες διακρίσεις. "Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και απαιτεί επείγουσα δράση", τόνισε η Διεθνής Αμνηστία.

    ''Απαραίτητη η εδραίωση ενός κράτους δικαίου''

    "Το σημερινό ποινικό δικαστικό σύστημα είναι απλούστατα απρόθυμο ή ανίκανο να επιληφθεί των ζητημάτων βίας ενάντια στις γυναίκες", συνέχισε η οργάνωση. "Προς το παρόν είναι πιθανότερο ότι θα παραβιάσει τα δικαιώματα των γυναικών, παρά ότι θα τα προστατεύσει". Στη νέα έκθεση περιγράφεται μια σειρά άμεσων βημάτων που πρέπει να κάνουν η αφγανική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα. Προέχει η παροχή ασφάλειας, μέσω της επέκτασης της παρουσίας της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έξω από την Καμπούλ, ώστε να μπορεί να εδραιωθεί το κράτος δικαίου. "Η προστασία των δικαιωμάτων δεν μπορεί να καθιερωθεί ουσιαστικά χωρίς το κράτος δικαίου". Η οργάνωση καλεί περαιτέρω τη διεθνή κοινότητα να συντονίσει τις προσπάθειες ενσωμάτωσης της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών στην ανασυγκρότηση της αστυνομίας, τις νομικές μεταρρυθμίσεις και την ίδρυση των δικαστηρίων.

    [08] Αντιφρονούντες βουλευτές δημιουργούν προβλήματα στο Σρέντερ

    6/10/2003 9:59:00 μμ

    Έξι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές καταψήφισαν στη γερμανική βουλή τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και απειλούν να καταψηφίσουν εκ νέου το πακέτο των μεταρρυθμίσεων της λεγόμενης "Ατζέντα 2010" για την καταπολέμηση της ανεργίας στην κρίσιμη ψηφοφορία της 17ης Οκτωβρίου. Η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη συνέχεια του "κοκκινοπράσινου" κυβερνητικού συνασπισμού SPD-Πρασίνων και, στην περίπτωση που δεν καμφθεί στις μέρες που υπολείπονται μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή, μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ ένα χρόνο μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του στο αξίωμα του καγκελαρίου.

    Κρίσιμη η ψηφοφορία του Οκτωβρίου

    Στην ψηφοφορία της 17ης Οκτωβρίου η αντιπολίτευση προτίθεται να καταψηφίσει τη νέα δέσμη και αν λείψουν οι ψήφοι των έξι διαφωνούντων, τότε ο κυβερνητικός συνασπισμός χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή. Στο γερμανικό κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, SPD και Πράσινοι διαθέτουν επί συνολικά 603 εδρών μόνον 306 (251 και 55 αντίστοιχα), πράγμα που σημαίνει ότι αν οι "έξι" παραμείνουν έξι, τότε καταρρέει η λεγόμενη "πλειοψηφία του καγκελαρίου" που βρίσκεται στις 302 θετικές ψήφους.

    Ο Σρέντερ απειλεί με παραίτηση

    Ο Γερμανός καγκελάριος συνδέοντας την περασμένη εβδομάδα την πολιτική του μοίρα με την έγκριση και υλοποίηση της "Ατζέντα 2010" απείλησε εμμέσως πλην σαφώς τους συνεργάτες του ότι, εάν οι αντιφρονούντες βουλευτές δεν πειθαρχήσουν στην ψηφοφορία της 17ης Οκτωβρίου, θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του καγκελαρίου και, εάν αυτό συμβεί εξ΄αιτίας σοσιαλδημοκρατών βουλευτών, θα αποχωρήσει και από την ηγεσία του SPD.

    [09] Ξαφνικός θάνατος Βρετανού δημοσιογράφου

    6/10/2003 8:26:00 μμ

    Τζέιμς Φόρλονγκ

    Μυστήριο καλύπτει τον ξαφνικό θάνατο ενός δημοσιογράφου του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Sky News. Ο 44χρονος δημοσιογράφος Τζέιμς Φόρλονγκ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη νότια Αγγλία. Ο Φόρλορντ είχε αναγκαστεί σε παραίτηση από τον σταθμό του τον Ιούλιο μετά την αποκάλυψη ότι ένα ρεπορτάζ που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, ήταν στημένο. Το ρεπορτάζ παρουσίαζε τη δήθεν προετοιμασία και εκτόξευση ενός πυραύλου από το βρετανικό σκάφος "Splendid". Ένα συνεργείο του BBC που ήταν παρόν την ώρα του γυρίσματος αποκάλυψε ότι το σκηνικό ήταν στημένο για την κάμερα του Sky News και ότι κανένας πύραυλος δεν εκτοξεύθηκε. Ατομα του συγγενικού του περιβάλλοντος είπαν ότι η καταγγελία για το ρεπορτάζ και η παραίτησή του τον είχαν καταβάλει ψυχικά.

    [10] Ακριβότερο το αργό πετρέλαιο

    6/10/2003 9:10:00 μμ

    Ανοδο σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, λόγω της επαπειλούμενης γενικής απεργίας στη Νιγηρία και της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. Πάνω από 30 δολάρια το βαρέλι έφτασε η τιμή του αμερικανικού αργού, στα 28,96 δολάρια το πετρέλαιο τύπου Μπρέντ. Αν και η Συρία δεν αποτελεί υπολογίσιμο παραγωγό πετρελαίου, το δε Ισραήλ δεν παράγει καθόλου, οι τρέιντερς φοβούνται εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή που μπορεί να διαταράξει τη ροή πετρελαίου προς τη Δύση. Πρόβλημα υπάρχει και στη Νιγηρία, την έβδομη εξαγωγό αργού, όπου η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων κάλεσε σε γενική απεργία από την Πέμπτη εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των τιμών των καυσίμων στο εσωτερικό.

    [11] Ιταλία: Συλλήψεις για τα επεισόδια στο Αβελίνο

    6/10/2003 10:36:00 μμ

    Στη σύλληψη 20 οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Νάπολι, προέβη η ιταλική αστυνομία. Oι συλληφθέντες, παραπέμπονται με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα μεγάλης έκτασης επεισόδια που έγιναν στα τέλη του προηγούμενου μήνα στο γήπεδο της Αβελίνο στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για το πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας και αναγνωρίστηκαν από φωτογραφίες που τραβήχθηκαν στο στάδιο "Παρτένιο". Να υπενθυμίσουμε, ότι οι οπαδοί της Νάπολι είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και είχαν συμπλακεί με τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων οπαδών και αστυνομικών, μετά την πτώση από εξέδρα του σταδίου του 20χρονου Ναπολιτάνου, Σέρτζιο Ερκολάνο, που υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του. Μετά το περιστατικό, οι αρχές της χώρας αποφάσισαν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για τους χούλιγκαν, ενώ η ομοσπονδία της χώρας τιμώρησε τη Νάπολι με αποκλεισμό του σταδίου της για 5 αγώνες.

    [12] Εύσημα ΔΟΕ για το Κέντρο Τύπου των αγώνων

    6/10/2003 9:14:00 μμ

    Τα συγχαρητήρια του Κέβαν Γκόσμπερ, προέδρου της Επιτροπής Τύπου της ΔΟΕ, απέσπασε η Διεύθυνση Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων της ΑΘΗΝΑ 2004, την Δευτέρα στη Λωζάνη. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους 18 μήνες στους τομείς της κτιριακής υποδομής, του τεχνολογικού εξοπλισμού και των υπηρεσιών που θα παρασχεθούν στον γραπτό Τύπο και τους φωτογράφους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο κ. Γκόσπερ, που είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Αθήνα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να παράσχει άριστες υπηρεσίες στους εκπροσώπους του γραπτού Τύπου, ενώ η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τύπου και μέλος της Δ.Ο.Ε., Γκουνίλα Λίντμπεργκ, δήλωσε ικανοποιημένη από την πρόοδο της προετοιμασίας.

    Εκπροσωπώντας της Οργανωτική Επιτροπή, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Σπύρος Καπράλος, επικεντρώθηκε στην παρουσίασή του στην επιτυχημένη διεξαγωγή των δοκιμαστικών αθλητικών διοργανώσεων του Αυγούστου.

    Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υπηρεσιών Τύπου Αγώνων, Κώστας Βερνίκος, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην κατασκευή και χωροταξική μελέτη του Μain Press Centre, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη λειτουργία των Κέντρων Τύπου και της Ολυμπιακής Υπηρεσίας Πληροφόρησης, καθώς και στους τομείς της Διαπίστευσης, της Φιλοξενίας και των Μεταφορών για τους εκπροσώπους του Γραπτού Τύπου.

    Τέλος, ο Διευθυντής Τομέα Φωτογραφικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνος Νικηφόρος, ανέλυσε διεξοδικά στα μέλη της Επιτροπής την λειτουργική οργάνωση των Φωτογραφικών Υπηρεσιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κριτήρια επιλογής των θέσεων φωτογράφησης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 October 2003 - 20:54:06 UTC