Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-10-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση
  • [02] Συντριβή γαλλικού μονοκινητήριου αεροσκάφους
  • [03] Στις κάλπες οι Τσετσένοι

    [01] Σκληρή η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση

    5/10/2003 11:00:00 πμ

    Με μπαράζ αντιποίνων απάντησε το Ισραήλ στη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας από Παλαιστίνια καμικάζι, σε κεντρικό εστιατόριο της Χάιφας, κατά την οποία 19 άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο και περισσότερα από 50 τραυματίστηκαν. Ισραηλινά ελικόπτερα πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επιθέσεις στην πόλη της Γάζας και στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης, με αποτέλεσμα ένας Παλαιστίνιος να σκοτωθεί και αρκετοί να τραυματιστούν. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, συγκάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου το ενδεχόμενο εκδίωξης του Γιασέρ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Πάντως, ο Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Τζιχάντ, απευθύνοντας νέα έκκληση στο Ισραήλ για εκεχειρία. Στο μεταξύ, δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι ειρηνιστές σχημάτισαν ''ανθρώπινη ασπίδα'' γύρω από το γραφείο του Παλαιστίνιου ηγέτη, στη Ραμάλα.

    Επιδρομές αντιποίνων κατά κύματα

    Όπως ήταν αναμενόμενο η αιματηρή επίθεση του Σαββάτου προκάλεσε την σκληρή απάντηση των Ισραηλινών.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους ένα σπίτι στην Πόλη της Γάζας και ανέπτυξαν τανκς στην Τουλκάρεμ της Δυτικής Οχθης, όπου έγιναν συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους. Η επιδρομή στην Τουλκάρεμ ήταν η πρώτη επιχείρηση μετά την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.

    Η ανάπτυξη των ισραηλινών αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων προκάλεσε συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους, κατά τις οποίες ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίσθηκαν.

    Αργότερα ισραηλινά ελικόπτερα Απάτσι εκτόξευσαν τρεις πυραύλους με στόχο κατοικία, που ανήκει σε μέλος της οργάνωσης Χαμάς, στη δυτική Λωρίδα της Γάζας. Την ώρα της επίθεσης δεν βρισκόταν κανένας στο συγκεκριμένο κτίριο. Ωστόσο περισσότεροι από 10 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Σίφα.

    Αλλοι τρεις πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον παλαιστινιακών στόχων στον προσφυγικό καταυλισμό ελ-Μπουρέι, πάλι στη Λωρίδα της Γάζας. Ενας από αυτούς κατέστρεψε εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτροδότησης, με συνέπεια να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το κεντρικό τμήμα των περιοχών της Γάζας. Οι άλλοι έπεσαν σε αγροτική περιοχή, χωρίς να προκαλέσουν θύματα.

    Κατόπιν ο ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στους Παλαιστινίους στον κύριο αυτοκινητόδρομο της Λωρίδας της Γάζας, κόβοντας την περιοχή αυτή ουσιαστικά στα τρία. Οι ισραηλινοί στρατιώτες, επικουρούμενοι από άρματα μάχης, εγκατέστησαν οδοφράγματα κοντά στον εβραϊκό οικισμό του Κφαρ Νταρόμ, στα κεντρικά της Λωρίδας της Γάζας, και πλησίον του οικισμού Χαν Γιούνες, στα νότια, πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τον βόρειο με τον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι θα πράξει το ίδιο και στη Τζενίν, όπου ζούσε η 29χρονη Παλαιστίνια, που έκανε την επίθεση αυτοκτονίας στη Χάιφα.

    Η αντίστροφη μέτρηση για τον Αραφάτ έχει αρχίσει λέει το Ισραήλ

    Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σαρόν συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εξετασθεί εκ νέου το ενδεχόμενο εκδίωξης του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Το Ισραήλ δεν προτίθεται να απομακρύνει άμεσα τον Παλαιστίνιο ηγέτη έπειτα από τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στη, "όμως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει γι' αυτόν", τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    "Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας", τόνισε. Χαρακτηρίζοντας τον Αραφάτ "εμπόδιο για την ειρήνη" το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε στις 11 Σεπτεμβρίου να απομακρύνει τον Αραφάτ, χωρίς να προσδιορίζει τον τρόπο, ούτε και το πότε θα πραγματωθεί αυτή η απόφαση.

    Εντούτοις, διαφορετική γνώμη έχουν περίπου 30 Ισραηλινοί και ξένοι ειρηνιστές, που που συγκεντρώθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, έξω από το γραφείο του Αραφάτ στη Ραμάλα, σχηματίζοντας μία "ανθρώπινη ασπίδα" γύρω από τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    "Ήρθαμε εδώ χωρίς όπλα για να γίνουμε ανθρώπινες ασπίδες, αν έλθουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες", δήλωσε ο Ισραηλινός πρώην βουλευτής Ούρι Αβινέρι, που έφθασε στη "Μουκάταα" το γενικό επιτελείο του Αραφάτ με επτά άλλους Ισραηλινούς ειρηνιστές του κινήματος "Goush Shalom".

    Επίσης, η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να μην αφήσει το Ισραήλ να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά του Αραφάτ, ενώ και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε το Ισραήλ να μη χρησιμοποιεί "σε καμία περίπτωση τον σκοπό της ειρήνης" στο λεξιλόγιό του, εάν είναι αποφασισμένο να στραφεί κατά του Παλαιστινίου Προέδρου.

    Το Ισραήλ, όπως και ο πρόεδρος Μπους είχαν επιρρίψει από την πρώτη στιγμή την ευθύνη για την επίθεση στην Παλαιστινιακή Αρχή.

    Πάντως, ο Γιάσερ Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας, επισημαίνοντας ότι "εξαιτίας αυτής της επίθεσης, θα αντιμετωπίζεται ο λαός μας ως τρομοκράτες και θα οδηγηθούν σε στασιμότητα οι διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες".

    Επίσης απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εκεχειρία με το Ισραήλ, υπό τον όρο ότι το Κουαρτέτο θα επιβλέψει την εφαρμογή της.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αραφάτ είχε απευθύνει σχετική έκκληση και τον περασμένο μήνα, μία προσφορά που απέρριψε το Ισραήλ.

    Ο Παλαιστίνιος εντολοδόχος πρωθυπουργός Αχμεντ Κορέι ανακοίνωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, είτε είναι Ισραηλινοί, είτε Παλαιστίνιοι. Ο Αχμεντ Κορέι κάλεσε επίσης τις ριζοσπαστικές οργανώσεις να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Ισραήλ, την ώρα μάλιστα που η Παλαιστινιακή ηγεσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την ηρεμία στην περιοχή.

    Τέλος να αναφέρουμε ότι η Ισπανία, στο περιθώριο των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Ρώμη, πρότεινε στις χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, που θα αντικαταστήσει όλες τις προηγούμενες αποφάσεις για το ζήτημα και θα προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία του "οδικού χάρτη".

    Ωστόσο, δεν έγινε γνωστό εάν η Ισπανία είχε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ οι άλλες μη ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ή τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή για την ιδέα αυτή.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που προτάθηκε από τη Συρία με την οποία καταδικάζονταν οι ισραηλινές προθέσεις για εξοστρακισμό του Αραφάτ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    [02] Συντριβή γαλλικού μονοκινητήριου αεροσκάφους

    5/10/2003 10:35:00 πμ

    Φωτο αρχείου

    Δύο άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο σε περιοχή της ανατολικής Γαλλίας, όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε γραμμή του δικτύου ηλεκτροδότησης. Η πρόσκρουση του μικρού αεροσκάφους, που είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Τιονβίλ, στο Μοσεγέ, είχε ως αποτέλεσμα την αποκοπή του ενός φτερού και την τελική συντριβή του στο έδαφος. Οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή για τη διενέργεια έρευνας για το δυστύχημα.

    [03] Στις κάλπες οι Τσετσένοι

    5/10/2003 10:27:00 πμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Τσετσένοι για να εκλέξουν το νέο πρόεδρό τους, σε μία διαδικασία, η οποία όπως εκτιμάται, έχει ενορχηστρωθεί από τη Μόσχα με σκοπό να νομιμοποιήσει την εξουσία του επικεφαλής της φιλορωσικής τσετσενικής διοίκησης, Αχμάντ Καντίροφ. Στους επίσημους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 540.000 πολίτες, ωστόσο ο Tσετσένος βουλευτής στη Δούμα, Ασλαμπέκ Ασλαχάνοφ επισήμανε ότι ο πραγματικός αριθμός των ψηφοφόρων είναι μικρότερος, αφού στους καταλόγους εμφανίζονται πολλά άτομα που έχουν πεθάνει.

    Υπο την επίβλεψη διεθνών παρατηρητών

    Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον το 30% των εκλογέων.

    Επόμενος πρόεδρος της Τσετσενίας, με τετραετή θητεία, θα εκλεγεί ο υποψήφιος που θα εξασφαλίσει το 50% των ψήφων συν μία.

    Οι εκλογές θα κηρυχθούν άκυρες εάν η πλειοψηφία των εκλογέων δεν στηρίξουν κανέναν από τους υποψήφιους.

    Πολλοί διεθνείς οργανισμοί, μεταξύ των οποίων ο ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης, έχουν στείλει παρατηρητές για να ελέγξουν την εκλογική διαδικασία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 October 2003 - 8:53:08 UTC