Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Γυρίζουν την πλάτη'' στην κυβέρνηση τα ΤΕΙ
  • [02] Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [03] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [04] Σκανδαλίδης και Μπακογιάννη εγκαινίασαν το νέο ΚΕΠ
  • [05] Ικανοποίηση Β. Παπανδρέου για τα έργα στον Ν. Ηρακλείου
  • [06] Πέθανε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Παπακυριαζής
  • [07] Νοθεία κόστους 3 δις. ευρώ στα καύσιμα
  • [08] Αναβλήθηκε η απόφαση για την έκδοση Γκουσίνσκι
  • [09] Βελτιώνονται τα ΕΛ.ΤΑ.
  • [10] Παπαρήγα: ''Ανοιξε ο δρόμος για την εκποίηση δασών''
  • [11] Κομισιόν: Προειδοποιεί την Ελλάδα για τις κρεαταγορές
  • [12] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των ''15''
  • [13] 'Εναρξη συζητήσεων για την Αγροτική Πολιτική
  • [14] Αστυνομική δύναμη της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ
  • [15] Μπλερ: ''Δεν αποκλείω δημοψήφισμα για ευρώ''
  • [16] Πρόωρες εκλογές ''βλέπει'' η Τουρκία
  • [17] Περιορισμένη πρόσβαση στην ΙΑΕΑ θα δώσει το Ιράν
  • [18] Επανένταξη των ΗΠΑ στην UNESCO
  • [19] Προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Υεμένη
  • [20] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία
  • [21] Μπαλί: Τους 15 έφτασαν οι καταδικασμένοι για την επίθεση
  • [22] Δεκαπέντε ισλαμιστές αντάρτες νεκροί στο Κασμίρ
  • [23] Επανεμφάνιση Ταλιμπάν
  • [24] ΝΑΤΟ: Δεν σκεπτόμαστε προς το παρόν επέμβαση στο Ιράκ
  • [25] Νεκρός 10χρονος Ιρακινός από αμερικανικά πυρά
  • [26] Απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ιρακινού αξιωματούχου
  • [27] Απέτυχε αμερικανική επιχείρηση κατά Φενταγίν
  • [28] Επαφές Σημίτη για το νέο προϋπολογισμό
  • [29] Πάγωμα τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης
  • [30] Ομολογιακό δάνειο της EFG Eurobank Ergasias
  • [31] Δάνεια για τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας
  • [32] Δεκαπέντε ''μνηστήρες'' για τις ταμειακές των πρατηρίων
  • [33] Στον ''στόχο'' η σκοποβολή
  • [34] Τα αντηλιακά δε σώζουν από το μελάνωμα
  • [35] Τρείς νέοι ιοί στο διαδίκτυο
  • [36] Δανός καθηγητής προτρέπει σε ευγονική!
  • [37] Έσπασαν τους υπολογιστές τους!
  • [38] Ο Μπρους Γουίλις επικήρυξε τον ...Σαντάμ

    [01] ''Γυρίζουν την πλάτη'' στην κυβέρνηση τα ΤΕΙ

    29/9/2003 6:17:00 μμ

    Ακαρπη απέβη και η σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Οικονομίας Ν. Φαρμάκη με τους εκπροσώπους των διδασκόντων στα ΤΕΙ. Η κυβέρνηση εμμένει στην απόφαση της για αυξήσεις 7% στις μηνιαίες αποδοχές τους, ενώ οι καθηγητές επιμένουν στις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις 10% μέσα στο 2004 και ακόμη 10% για το 2005. Έτσι το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών ΤΕΙ αναμένεται να εισηγηθεί συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων μαζί με τους πανεπιστημιακούς. Την Τρίτη πρόκειται να έχουν έκτακτη σύνοδο οι πρυτάνεις, με αφορμή την κρίση στα πανεπιστήμια. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και των δύο φορέων στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας. Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ εξήγγειλε 48ωρη απεργία για τις 6-7 Οκτωβρίου και οι δάσκαλοι 24ωρη για τις 6 Οκτωβρίου.

    Εμμένουν όλοι στις θέσεις τους

    O υφ. Οικονομίας

    Νίκος Φαρμάκης

    Η συνάντηση της ΠΟΣΕ-ΤΕΙ με τον κ. Φαρμάκη διήρκησε περίπου μισή ώρα, όμως οι καθηγητές εξήλθαν από το γραφείο του υφυπουργού ανικανοποίητοι.

    Πάντως, ο Υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης αντιτείνει ότι θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά αιτήματα των ισχυρών κλάδων του δημόσιου τομέα με λογικά επιχειρήματα, ενώ οι διεκδικήσεις τους και τα ειδικά μισθολόγια, θα απασχολήσουν την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει για το νέο προϋπολογισμό.

    Ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, σε συνέντευξη που έδωσε στη Ραδιοεφημερίδα της ΝΕΤ 105,8 την Παρασκευή, υπογράμμισε ότι η αύξηση 20% στους μισθούς των καθηγητών είχε συζητηθεί σε μία εισηγητική πρόταση που περιλάμβανε την πρόταση για σταδιακή αύξηση των μισθών σε διάστημα δύο ετών.

    Παράλληλα, ο κ. Ευθυμίου δεν παρέλειψε να καταδικάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων και να τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε κάθε εποικοδομητική πρόταση με στόχο την εξεύρεση λύσης.

    Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, από την πλευρά τους, δηλώνουν αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις τους και συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα την απεργία διαρκείας, παρά τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου για αυξήσεις των δαπανών στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

    Οι πανεπιστημιακοί αντιτίθενται εξάλλου και στην απόφαση του υπουργού Παιδείας να περικοπούν οι αμοιβές τους για τις ημέρες αποχής τους από τα καθήκοντά τους.

    Την Τρίτη επίκειται συνάντηση των πρυτάνεων, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, ενώ την Τετάρτη οι καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας.

    Σε απεργία ''κατεβαίνουν'' ΟΛΜΕ και δάσκαλοι

    Στο μπαράζ των κινητοποιήσεων εισέρχεται και η Μέση εκπαίδευση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας να κλείνουν στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

    Αλλά και οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία για μία ημέρα, στις 6 Οκτωβρίου, με κυρίαρχο αίτημα την οικονομική τους αναβάθμιση, όπως επίσης τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.

    Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας προειδοποίησε ότι το επόμενο βήμα, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα είναι η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

    Για την 6η Οκτωβρίου οι δάσκαλοι της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 11 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων.

    Την Τρίτη, οι αναπληρωτές καθηγητές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έχουν προγραμματίσει στη 1 το μεσημέρι, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή. Οι αναπληρωτές αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καλυφθούν φέτος τα κενά στα σχολεία από ωρομίσθιους καθηγητές.

    Τα ειδικά μισθολόγια και οι διεκδικήσεις μεγάλων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί, θα συζητηθούν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 FM, AΠE

    [02] Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων

    29/9/2003 6:59:00 μμ

    Η καινούργια εβδομάδα άρχισε σήμερα με πολλά προβλήματα στο χώρο της Παιδείας καθώς οι διδάσκοντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν τα βρήκαν με την κυβέρνηση και συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντα τους. Ο Οκτώβριος που έρχεται σε δύο μέρες αναμένεται "καυτός" λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων εργαζομένων και σε άλλους χώρους. Στις αρχές Οκτωβρίου θα δούμε απεργίες από τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους μηχανικούς του Δημοσίου, τους ιπτάμενους συνοδούς και φροντιστές της Ο.Α., τους οδηγούς ταξί Αττικής και περιφέρειας καθώς και από τους εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας. Επίσης, οι γεωτεχνικοί συνεχίζουν την απεργία διαρκείας. Στις 6-7 Οκτωβρίου κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια καθώς οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία και για τις 6 του μήνα οι δάσκαλοι έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία. Τέλος στις 6-7-8 του επόμενου μήνα τα νοσοκομεία Αθηνών-Πειραιώς θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.

    Αγρότες

    Σήμερα Δευτέρα, οι δύο αγροτικές ομοσπονδίες των Τρικάλων και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών πραγματοποίησαν πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου ενημέρωσαν τους παραγωγούς, που είχαν κατέβει με τα τρακτέρ τους, για τις συνέπειες στην αγροτική οικονομία από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και ζήτησαν διασφάλιση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Η συγκέντρωση είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα, καθώς προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις.

    Διπλωματούχοι μηχανικοί

    Την Τετάρτη, οι διπλωματούχοι μηχανικοί του δημοσίου πραγματοποιούν πανελλαδική απεργία με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Η απεργία των μηχανικών αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη διενέργεια των δημοπρασιών.

    Σώματα Ασφαλείας

    Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει το επάγγελμα τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας ζητούν διάλογο με την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο αίτημα και έχουν θέσει ως προθεσμία την παραπάνω ημερομηνία, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

    Δικαστικοί υπάλληλοι

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν τις επόμενες μέρες και οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, διεκδικώντας την επίλυση μισθολογικών, θεσμικών και συνταξιοδοτικών αιτημάτων τους, καθώς και την κάλυψη 1.700 κενών οργανικών θέσεων. Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν προγραμματίσει 48ωρη απεργία για 1 και 2 Οκτωβρίου και τριήμερη απεργία για τις 15, 16 και 17 του ίδιου μήνα. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων ημερομηνιών θα μείνουν κλειστά τα δικαστήρια, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

    Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών

    Την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, η Ένωση Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών (ΕΙΣΦ) θα πραγματοποιήσει τρίωρες στάσεις εργασίας και από τη συγκεκριμένη κινητοποίηση αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    Οι στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί από 8 -11 το πρωί και 5- 8 το βράδυ.

    Η ΕΙΣΦ καταγγέλλει τη διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας ότι με παράνομες διαδικασίες εκπαιδεύει συμβασιούχους ιπταμένους συνοδούς και φροντιστές για να καλύψει τις ανάγκες πτήσεών της.

    Γεωτεχνικοί

    Στο μεταξύ, η συνεχιζόμενη απεργία των γεωτεχνικών έχει δημιουργήσει ελλείψεις κρεάτων στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, αλλά και αναστάτωση στους καταναλωτές. Ενας ιδιώτης στη Θεσσαλονίκη ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς κάλεσε τους απεργούς σε διάλογο.

    Ταξί

    Τέλος και οι ιδιοκτήτες των Ταξί τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου κινητοποιήσεων.

    [03] Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί γιατροί

    29/9/2003 6:06:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν για τα καλά και οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι κατά τη γενική συνέλευση τους, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τριήμερη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη μη ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Ετσι τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά στις 6, 7 και 8 Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Πάντως, η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας επιφυλάσσεται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της, την Τρίτη, μετά τη νέα συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Προειδοποιούν για επαναλαμβανόμενες απεργίες

    Οι γιατροί ζητούν αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους και προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

    Την Τρίτη, θα έχουν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα τους προτείνει ενσωμάτωση του νοσοκομειακού επιδόματος των 70 ευρώ, κάτι που τους αποδίδει μέση αύξηση μισθού 8%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα τρίωρη στάση εργασίας, προσανατολίζεται σε κυλιόμενες επαναλαμβανόμενες απεργίες μετά τις 10 Οκτωβρίου, αν δεν γίνει δεκτό το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων τους.

    Αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, έχουν εξαγγείλει πεντάωρες στάσεις εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, κάθε Πέμπτη, για όλο τον Οκτώβριο.

    Ν. Κωνσταντόπουλος: ''Δραματική η κατάσταση στην Υγεία''

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, ύστερα από πρόσκλησή του, είχε τη Δευτέρα, συνάντηση με τους Προέδρους Α' και Γ' ΠΕΣΥΠ, κ.κ. Λυκ. Λιαρόπουλο και Δημ. Σερεμέτη, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που ανέκυψαν στο Περιφερειακό Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Επίσης, δέχτηκε το Προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, που τον ενημέρωσαν για τις διεκδικητικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών.

    Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε πως "η Υγεία, κρίσιμος τομέας κοινωνικής ευθύνης του Κράτους, βρίσκεται αντιμέτωπη με εκρηκτικά προβλήματα. Το υπάρχον Ε.Σ.Υ. νοσεί και ταυτοχρόνως η κυβερνητική πολιτική διαρκώς περιορίζει και υποχρηματοδοτεί το κοινωνικό κράτος και τις λειτουργίες του".

    Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει ολοκληρωμένη πολιτική για ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υγείας, που, σε συνδυασμό με τις "προσωπικές πρακτικές του υπουργού και των συμβούλων του, η δραματική ανοργανωσιά της κεντρικής διοίκησης και οι παραγοντικές σκοπιμότητες της κυβερνητικής εξουσίας", οδηγούν στη συσσώρευση καταστροφικών συνεπειών.

    Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος, δήλωσε πως η κυβέρνηση "κάνει επίδειξη πυγμής κι αναλγησίας προς τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, την ίδια ώρα που συνδιαλέγεται με απλοχεριά προς όλα τα συγκροτήματα συμφερόντων στις προμήθειες, τις συμβάσεις και τα προγράμματα του δημοσίου".

    [04] Σκανδαλίδης και Μπακογιάννη εγκαινίασαν το νέο ΚΕΠ

    29/9/2003 2:53:00 μμ

    Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στο τέταρτο διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων στα Σεπόλια, εγκαινίασαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Ο υπουργός υπογράμμισε, ότι το συγκεκριμένο ΚΕΠ, το οποίο είναι το πρώτο από τα επτά, που θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2003 στο δήμο Αθηναίων, σε αυτή "την υποβαθμισμένη περιοχή της πρωτεύουσας σηματοδοτεί την απόληξη μιας γιγαντιαίας μεταρρύθμισης στον τομέα της Αυτοδιοίκησης και την απαρχή μιας ποιοτικής σχέσης των πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση". Το δίκτυο των ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων, πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, πέραν της εξυπηρέτησης των δημοτών, θα ενώσει όλους τους αρμούς της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να εξαλειφθούν τα παρακμιακά φαινόμενα της ταλαιπωρίας, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του αδιέξοδου στο οποίο συχνά οδηγείται ο πολίτης.

    Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες

    "Τώρα (ο πολίτης) θα έχει τη δυνατότητα της άμεσης, ακόμη και μέσω του διαδίκτυου στο σπίτι του, παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και το κράτος από δυνάστης θα μετατραπεί σε υπηρέτη".

    Αναφερόμενος στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, που θα προσφέρουν τα ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων, ο Σκανδαλίδης βεβαίωσε, ότι υπάρχει άριστη συνεργασία στο ζήτημα αυτό με το δήμο γιατί, όπως είπε "έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει όσα οραματιστήκαμε στη δυνατότερη προηγμένη μορφή, ενώ με την ευκαιρία της Ολυμπιάδας η Αθήνα έχει τις δυνάμεις να αναδείξει τα επιθυμητά από όλες τις διοικήσεις, μοντέλα διοίκησης και αυτοδιοίκησης".

    Η δήμαρχος Αθηναίων μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία της στον τομέα των ΚΕΠ με το Υπουργείο, ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες του προγράμματος και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.

    Αναφερόμενη στο ΚΕΠ των Σεπολίων, στο σύντομα ολοκληρωμένο δίκτυο των ΚΕΠ του δήμου Αθηναίων αλλά και στη "γραμμή του δημότη: 195", που θα λειτουργήσει εντός του Οκτωβρίου, είπε ότι θα γίνει νέα αρχή στην επαφή των δημοτών με τις υπηρεσίες χωρίς εντάσεις, ανθρώπινη και αποτελεσματική. Τόνισε, ότι σύνθημα είναι να διακινείται το έγγραφο και όχι ο πολίτης.

    Χαρακτήρισε τα συγκεκριμένα ΚΕΠ "νέας γενιάς" αφού τα σύγχρονα λογισμικά προγράμματα τους διεκπεραιώνουν άμεσα όσες από τις 500 διαπιστωμένες εξυπηρετήσεις απαιτεί ο πολίτης. Η λειτουργία τους κατέληξε, αποτελεί επιλογή ρήξης με την αδράνεια, είναι μια ριζική αλλαγή στον τομέα της διοίκησης και νέο κεφάλαιο στον τομέα της αξιοπρεπούς εξυπηρέτησης του πολίτη.

    [05] Ικανοποίηση Β. Παπανδρέου για τα έργα στον Ν. Ηρακλείου

    Πηγή: ΑΠΕ 29/9/2003 6:07:00 μμ

    Οι ΧΥΤΑ, τα εκτελούμενα έργα στο νομό, το υπό δημοπράτηση φράγμα Αποσελέμη και η ολοκλήρωση σημαντικών οδικών αξόνων του νομού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής επίσκεψης της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, στο Ηράκλειο. Η κ. Βάσω Παπανδρέου είχε το πρωί συνεργασία με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης και υπηρεσιακούς παράγοντες στα γραφεία της Περιφέρειας, και στη συνέχεια επισκέφθηκε τα εκτελούμενα έργα στο Ηράκλειο όπως τον ανισόπεδο κόμβο της Κνωσού, το Γιόφυρο, αλλά και το υπό κατασκευή Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην παλιά Ηλεκτρική του Ηρακλείου, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πορεία εκτέλεσής τους. Στη συνέχεια, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είχε πολύωρη συνάντηση με δημάρχους του νομού στο δημοτικό μέγαρο της Λότζια, όπου συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς της και ενημέρωσε τους δημάρχους για τις δράσεις του υπουργείου στην Κρήτη και τα εκτελούμενα έργα.

    Αμετακίνητη σχετικά με τις παράνομες χωματερές

    Στο θέμα των ΧΥΤΑ, η κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε αμείλικτη, τονίζοντας ότι όπου υπάρχουν παράνομες χωματερές θα παρεμβαίνει ο εισαγγελέας.

    Με αφορμή τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής Αγίας Βαρβάρας - όπου με την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει αποφασισθεί να γίνει ΧΥΤΑ στην περιοχή - επανέλαβε αυτό που είχε πει και το Σάββατο από τον Αγιο Νικόλαο, ότι αν συνεχισθούν οι διαφωνίες ο Περιφερειάρχης θα κάνει χρήση της διάταξης που ψηφίσθηκε για τους ΧΥΤΑ της Αττικής και θα μπορεί ο ίδιος να προχωρήσει στη χωροθέτηση της νέας χωματερής.

    Σχετικά με την κατασκευή τμημάτων του Βόρειου Οδικού Αξονα, σε πρώτη φάση έχουν διατεθεί από το Γ' ΚΠΣ, πιστώσεις 179 εκατ. ευρώ (61 δισ. δρχ) από τα οποία τα 120 εκατ. ευρώ (41 δισ. δρχ) αφορούν το εθνικό σκέλος και 59 εκατ. ευρώ (20 δισ. δρχ) αφορούν στο ΠΕΠ Κρήτης.

    Μάλιστα, η κ. Παπανδρέου παρουσίασε στους δημάρχους αναλυτικά τα έργα που εκτελούνται και ανακοίνωσε ότι εντάσσεται για κατασκευή ο β' κλάδος της παράκαμψης Ηρακλείου στο τμήμα Αεροδρόμιο - Τομπρούκ, μήκους 4 χλμ, προϋπολογισμού 10,27 εκατ. ευρώ (3,5 δισ. δρχ) και η δημοπράτηση του τμήματος αυτού θα γίνει μέσα στο τέλος Μαρτίου του 2004.

    Για την κατασκευή του κάθετου άξονα Ηρακλείου - Αγ. Δέκα, όπως είπε, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί σε συμπληρωματική χρηματοδότηση με ποσό 29,35 εκατ. ευρώ (10 δισ. δρχ.) για την κατασκευή του τμήματος Αγ. Βαρβάρα - Αγ. Δέκα (Καστέλι) μήκους 16 χλμ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του άξονα αντιμετωπίζεται με πιστώσεις του ΠΕΠ Κρήτης.

    Αναφερόμενη στο φράγμα Αποσελέμη, προϋπολογισμού 38,5 εκατ. ευρώ, τόνισε ότι η πρώτη φάση του θα δημοπρατηθεί τον ερχόμενο μήνα, ενώ η δημοπράτηση των άλλων τμημάτων (διυλιστήριο, κ.λπ.), προβλέπεται για το 2004. Παράλληλα, εκτίμησε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2007.

    Τέλος, για το θέμα των αυθαιρέτων στο νομό Ηρακλείου, επέστησε την προσοχή όλων στο να μην υπάρξει και "τρίτη γενιά" αυθαιρέτων.

    [06] Πέθανε ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Παπακυριαζής

    29/9/2003 4:59:00 μμ

    Έχασε, τελικά, μετά από 25 μέρες νοσηλείας τη μάχη για τη ζωή ο πρόεδρος του Α' ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπακυριαζής. Ο Νίκος Παπακυριαζής νοσηλευόταν από τις 5 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" μετά από τροχαίο δυστύχημα που συνέβη στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, όταν φορτηγό αυτοκίνητο ξέφυγε από την πορεία του και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε σε άλλο ρεύμα ο άτυχος άνδρας. Ο τραυματισμός του ήταν βαρύτατος και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του οι γιατροί του νοσοκομείου έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 11:00, από τον ιερό ναό της Θεού Σοφίας. Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Νίκου Παπακυριαζή εκφράζει ο πολιτικός κόσμος.

    Ευρωβουλευτής επί εννέα χρόνια

    Ο Νίκος Παπακυριαζής, 62 ετών, ήταν γιατρός παθολογοανατόμος, είχε διατελέσει επίκουρος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της παθολογικής - ανατομικής κλινικής στο νοσοκομείο "Γ.Παπανικολάου".

    Διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού στη δεκαετία του '80 (επί δημαρχίας Θεοχάρη Μαναβή στο δήμο Θεσσαλονίκης) εξελέγη στη συνέχεια και υπηρέτησε επί εννέα χρόνια ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ ενώ την τελευταία διετία ήταν πρόεδρος του Α'ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης. Βαθύτατα καλλιεργημένος, ο Νίκος Παπακυριαζής υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός και συνεργάσιμος.

    ''Υπηρέτησε με πάθος και ικανότητα τη χώρα''

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Νίκου Παπακυριαζή, εξέφρασε τη βαθυτάτη θλίψη του για "τον τραγικό και άδικο θάνατο του Νίκου Παπακυριαζή, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με πάθος και ικανότητα την χώρα, την Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το ΠΑΣΟΚ, ως ενεργός πολίτης, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, ως ευρωβουλευτής και ως στυλοβάτης του θεσμού του ΠΕΣΥ" και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στη γυναίκα του, τα παιδιά του και όλους τους οικείους του.

    ''Συγκλονισμένος από τον αδόκητο χαμό'' του Νίκου Παπακυριαζή, ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του και τα παιδιά του. Σε δήλωσή του, ο κ. Στεφανής επισημαίνει το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του ο εκλιπών, την πολυσχιδή προσφορά του και πάνω απ' όλα το ήθος του σε κάθε επαγγελματική και κοινωνική του δραστηριότητα.

    Τραγικό και αναπάντεχο χαρακτήρισε το θάνατο του Νίκου Παπακυριαζή, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης, τονίζοντας ότι "η Θεσσαλονίκη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχασαν έναν ακούραστο και αεικίνητο επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο το προσωπικό του στίγμα με ό,τι και αν καταπιάστηκε, σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιήθηκε. Προσωπικά, ο χαμός του είναι η απώλεια ενός αληθινού φίλου εδώ και τριάντα χρόνια".

    Με την είδηση του θανάτου του Νίκου Παπακυριαζή, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατηφόρης, εξέφρασε και ο ίδιος τη βαθύτατη θλίψη του, εκ μέρους και των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    [07] Νοθεία κόστους 3 δις. ευρώ στα καύσιμα

    29/9/2003 4:19:00 μμ

    Μια έρευνα-σοκ του Πολυτεχνείου σχετικά με την έκταση που έχει λάβει η νοθεία στα καύσιμα δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαφυγόντες δασμοί από τη νοθεία ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ ετησίως ενώ και το κόστος για την υγεία είναι μεγάλο καθώς η νοθεία της αμόλυβδης βενζίνης ευθύνεται για την έκλυση επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Συγκεκριμένα, η χρήση νοθευμένης αμόλυβδης μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους κινητήρες των αυτοκινήτων με αποτέλεσμα την ακύρωση της λειτουργίας τους και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με καρκινογόνα στοιχεία.

    Τρόποι νοθείας

    Η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας είναι ο αποχρωματισμός του πετρελαίου ναυτιλίας σε παράνομα διυλιστήρια και η διάθεσή του στην αγορά ως πετρέλαιο κίνησης γεγονός που αποφέρει μεγάλα κέρδη στους πρατηριούχους που παρανομούν και καταστρέφει τους κινητήρες των αυτοκινήτων.

    Νοθεία παρατηρήθηκε και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης, που είναι φθηνότερο, πωλείται ως πετρέλαιο κίνησης, που έχει διπλάσια τιμή ενώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το 30% του πετρελαίου θέρμανσης πωλείται κάθε χρόνο ως πετρέλαιο κίνησης.

    [08] Αναβλήθηκε η απόφαση για την έκδοση Γκουσίνσκι

    29/9/2003 2:35:00 μμ

    Την αναβολή της συζήτησης για την απόφαση έκδοσης του Ρώσου Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι ζήτησε το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών προκειμένου οι ρωσικές αρχές να αποστείλουν συμπληρωματικά στοιχεία για τις κατηγορίες, με τις οποίες βαρύνεται. Δόθηκε προθεσμία 15 ημερών. Ωστόσο, η εισαγγελέας Αννα Ζαΐρη είχε προτείνει νωρίτερα να μην εκδοθεί ο Ρώσος επιχειρηματίας, αφού το αίτημα των ρωσικών αρχών δεν ήταν επαρκώς στοιχειοθετημένο.

    [09] Βελτιώνονται τα ΕΛ.ΤΑ.

    29/9/2003 2:22:00 μμ

    Υστερούμε αρκετά αλλα βελτιωνόμαστε στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τόσο ως προς αλληλογραφία εσωτερικού, πρώτης προτεραιότητας, όσο και την αντίστοιχη διεθνή αλληλογραφία.

    Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των μετρήσεων της ποιότητας παροχής της Καθολικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας για το πρώτο εξάμηνο του 2003, που διενήργησε η αρμόδια Υπηρεσία, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

    Εφάμιλλες υπηρεσίες

    Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της ΕΕΤΤ, Μανόλη Γιακουμάκη, από τα αποτελέσματα των μετρήσεων προκύπτει ότι, αν και η ποιότητα της Καθολικής Υπηρεσίας υπολείπεται ακόμα των προδιαγραφών, που θέτει η Ελληνική και η Κοινοτική Νομοθεσία παρουσιάζει σημαντική βελτίωση και η συνέχιση αυτής της θετικής πορείας θα εξασφαλίσει ταχυδρομικές υπηρεσίες εφάμιλλες με αυτές που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες.

    Η Καθολική Υπηρεσία είναι ένα σύνολο βασικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, που πρέπει να παρέχεται με συγκεκριμένη ποιότητα και σε προσιτές τιμές σε όλους τους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το σημείο της ελληνικής επικράτειας στο οποίο βρίσκονται.

    [10] Παπαρήγα: ''Ανοιξε ο δρόμος για την εκποίηση δασών''

    29/9/2003 1:26:00 μμ

    Με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων υπαλλήλων του δημοσίου, συναντήθηκε το πρωί στα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό η Γενικη Γραμματέας του κόμματος. Η κ. Αλέκα Παπαρήγα συζήτησε με τους αρμόδιους φορείς για τα θέματα που προωθούνται αναφορικά με τις δασικές εκτάσεις, τονίζοντας ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την εκποίηση δασών και δασικών εκτάσεων με διάφορα προσχήματα.

    Η ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε τον προεκλογικό χαρακτήρα στα προτεινόμενα μέτρα και εκτίμησε ότι υπάρχει γενικότερη στρατηγική για την αξιοποίηση και την πώληση μεγάλων εκτάσεων γης σε επιχειρηματικούς ομίλους.

    Την αντίθεσή τους στις εισηγούμενες αλλαγές επισήμαναν και οι τρεις πρόεδροι των αρμόδιων φορέων.

    [11] Κομισιόν: Προειδοποιεί την Ελλάδα για τις κρεαταγορές

    29/9/2003 5:48:00 μμ

    Ελλείψεις στο σχεδιασμό, τη διάρθρωση και τη λειτουργία των ελληνικών κρεαταγορών και ιχθυαγορών, καθώς και αδυναμίες στα συστήματα επισήμων ελέγχων, διαπιστώνει ο αρμόδιος Επίτροπος Ντέϊβιντ Μπερν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Ξαρχάκου. Εάν η χώρα μας δεν συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστώντας τις αγορές πιο ασφαλείς για τους καταναλωτές, τότε η Ελλάδα ενδεχομένως να κληθεί να λογοδοτήσει.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ, η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι, μετά τους επιτόπιους ελέγχους κοινοτικών παραγόντων, οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο των ακατάλληλων εγκαταστάσεων στην κρεαταγορά του Ρέντη είναι απαράδεκτες και απαιτούνται επείγουσες ενέργειες για να επιτευχθούν αποδεκτά πρότυπα υγιεινής και λειτουργίας.

    Ελλείψεις διαπιστώνει επίσης η Επιτροπή και όσον αφορά την υγιεινή και συντήρηση των ιχθυαγορών.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Επιτροπή διαπιστώνει πως δεν γίνονται οι έλεγχοι που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας, αν η κατάσταση παραμένει ίδια στον επόμενο έλεγχο που θα διενεργηθεί.

    [12] Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών των ''15''

    29/9/2003 5:08:00 μμ

    Τη μεταφορά της κυριαρχίας στους Ιρακινούς στη βάση ενός ''ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος'', πρότειναν οι υπουργοί Εξωτερικών των "15" που συνέρχονται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ενώ, ταυτόχρονα, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, σχετικά με ένα νέο ιρακινό σύνταγμα. Στο μεταξύ, η Πολωνία, μελλοντικό κράτος μέλος της Ε.Ε., έθεσε κάποιες αντιρρήσεις της για το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Εξάλλου σε σχέδιο δήλωσης, που εξασφάλισε το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα προειδοποιήσει σήμερα το Ιράν ότι οι καλές εμπορικές σχέσεις που έχει με τους "15" μπορεί να διακινδυνεύσουν εάν δεν αποκαταστήσει την διεθνή εμπιστοσύνη προς το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Δέσμευση για σημαντικό ρόλο της Ε.Ε. στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

    Σε κοινή δήλωση, οι επικεφαλής της διπλωματίας των "15" υπογράμμισαν την ''σημασία αποκατάστασης της ιρακινής κυριαρχίας και της εγκαθίδρυσης μίας αντιπροσωπευτικής ιρακινής κυβέρνησης έπειτα από δημοκρατικές εκλογές''.

    ''Το Συμβούλιο αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία πάνω σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση των πολιτικών ευθυνών στον ιρακινό λαό'', τονίζουν στην δήλωσή τους οι ΥΠΕΞ, οι οποίοι επανέλαβαν ταυτόχρονα την δέσμευση της Ευρώπης να ''διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις πολύπλευρες προσπάθειες που αποβλέπουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ''.

    Με επιφυλάξεις δέχτηκαν οι υπουργοί το σχέδιο του Κόλιν Πάουελ για την εκπόνηση ενός νέου συντάγματος για το Ιράκ μέσα σε έξι μήνες. ''Αυτό μπορεί να είναι η αφετηρία μίας λύσης, αλλά δεν βρισκόμαστε εκεί προς το παρόν'', τόνισε ο Ολλανδός ΥΠΕΞ και προσεχής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σχέφερ. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους πως η Ε.Ε. πρέπει να εξετάσει λεπτομερώς το σχέδιο του Πάουελ.

    Ο Πάουελ μιλώντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η καταληκτική ημερομηνία των έξι μηνών για ένα σύνταγμα για το Ιράκ συμφωνήθηκε με τον ανώτερο αμερικανό στρατιωτικό διοικητή στο Ιράκ, Πολ Μπρέμερ. Όμως αρνήθηκε να προσδιορίσει τον χρόνο για την έναρξη του εξαμήνου, δηλώνοντας ότι θα αρχίσει όταν μία ιρακινή επιτροπή που θα μελετήσει το σχέδιο του συντάγματος θα αρχίσει το έργο της στην Βαγδάτη.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν, επίσης, από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, να κάνει προτάσεις για έναν ενισχυμένο ρόλο της Ε.Ε. στο Ιράκ.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει τότε τις προτάσεις της για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, στην διάσκεψη των δωρητών που θα γίνει στην Μαδρίτη στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

    Προειδοποίηση σε Ιράν

    Μία σειρά αντιρρήσεων προς το σχέδιο ενός ευρωπαϊκού συντάγματος, έθεσε η Πολωνία, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έγκριση του κειμένου σε νέα συνθήκη. Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη από τις δέκα χώρες που πρόκειται να ενταχθούν στην Ε.Ε. τον επόμενο Μάιο. Όπως και οι δεκαπέντε χώρες, σημερινά μέλη της Ε.Ε., έτσι και οι δέκα άλλες χώρες θα πρέπει να εγκρίνουν το κείμενο πριν ισχύσει.

    Με έγγραφό της, που κυκλοφόρησε σήμερα στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η Βαρσοβία διατυπώνει μεγάλες αντιρρήσεις στο σχέδιο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές περιπλοκές στις προσπάθειες να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο γρήγορα.

    Εξάλλου σε σχέδιο δήλωσης, που εξασφάλισε το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. θα προειδοποιήσει σήμερα το Ιράν ότι οι καλές εμπορικές σχέσεις που έχει με τους "15" μπορεί να διακινδυνεύσουν εάν δεν αποκαταστήσει την διεθνή εμπιστοσύνη προς το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Στο σχέδιο δήλωσης, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. ζητούν η Τεχεράνη να δεσμευθεί σε αυστηρότερες επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεών της και να απόσχει από δραστηριότητες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή υλικών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

    ''Μία τέτοια ενέργεια θα ενισχύσει επίσης τις προοπτικές για πολιτικό και οικονομικό διάλογο και συνεργασία'', αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης και τονίζεται ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν τα μελλοντικά βήματα υπό το πρίσμα τις προσεχούς έκθεσης του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, προς το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ.

    [13] 'Εναρξη συζητήσεων για την Αγροτική Πολιτική

    29/9/2003 5:25:00 μμ

    Αρχίζουν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς με βάση τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις αυτές παρουσιάζουν οι συζητήσεις για τα προϊόντα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος όπως το λάδι, το βαμβάκι και ο καπνός. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο εξάμηνο του 2004 θα εφαρμοστούν την περίοδο 2005-2013.

    [14] Αστυνομική δύναμη της Ε.Ε. στην ΠΓΔΜ

    29/9/2003 3:27:00 μμ

    Το "πράσινο φως" για την αποστολή στο τέλος του χρόνου μίας αστυνομικής δύναμης, από περίπου 200 άνδρες, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), έδωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των "15", που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες. Η δύναμη αυτή με την κωδική ονομασία ''Πρόξιμα'' θα αρχίσει επιχειρήσεις στις 15 Δεκεμβρίου το αργότερο, αναφέρεται σε κοινή δήλωση των "15". Διπλωμάτες της Ε.Ε. ανέφεραν πως ενώ η κατάσταση από πλευράς ασφαλείας στην ΠΓΔΜ είναι σταθερή, μπορεί να επιδεινωθεί με ενδεχόμενα σοβαρό αντίκτυπο για τη διεθνή ασφάλεια. Σκοπός της αποστολής θα είναι η βοήθεια προς τις αρχές των Σκοπίων για την αστυνόμευση της χώρας.

    Σύμβουλοι στο ΥΠΕΣ και σε αστυνομικά τμήματα

    Η δύναμη αυτή είναι ξεχωριστή από τη στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε. στην ίδια χώρα (επιχείρηση "Κονκόρντια"), η αποστολή της οποίας τερματίζεται στις 15 Δεκεμβρίου.

    Τον περασμένο Μάρτιο, οι "15" ανέπτυξαν στην ΠΓΔΜ την πρώτη στρατιωτική τους δύναμη, από περίπου 400 άνδρες από 27 χώρες. Η εντολή της έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου αλλά παρατάθηκε μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Οι "15" έχουν επιφυλαχθεί για το ενδεχόμενο παράτασης ή όχι κατά το προσεχές έτος της στρατιωτικής τους παρουσίας.

    Η αποστολή της αστυνομικής δύναμης της Ε.Ε. προβλέπεται να περιλάβει κυρίως συμβούλους στο υπουργείο Εσωτερικών και σε αστυνομικά τμήματα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την δράση Αλβανών ενόπλων, στα βόρεια και βορειοδυτικά διαμερίσματα της ΠΓΔΜ.

    [15] Μπλερ: ''Δεν αποκλείω δημοψήφισμα για ευρώ''

    29/9/2003 2:41:00 μμ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, κ. Τόνι Μπλερ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ένταξη της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2005. Ο κ. Μπλερ, σε δηλώσεις του στο BBC, είπε ότι "Η απόφαση της Σουηδίας να απορρίψει την εισαγωγή του ευρώ δεν επηρεάζει το Λονδίνο" και συνέχισε: "Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την επιλογή και να αποφασίσουμε ως χώρα όταν και αν θα κάνουμε χρήση αυτής. Ανεξάρτητα από ό,τι συνέβη στη Σουηδία, δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να αποκλείσουμε μια πιθανή οδό. Ας αφήσουμε ανοιχτές τις επιλογές μας". Οι δηλώσεις του κ. Μπλερ έγιναν ενόψει του ετήσιου συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήταν ανέκαθεν υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ, αλλά με την προϋπόθεση πως οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Όμως, τον Ιούνιο ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι η Βρετανία πληροί μόνο μια από τις πέντε προϋποθέσεις που είχε θέσει η κυβέρνηση για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ. Θα αποφασιστεί κατά την κατάρτιση του επόμενου προϋπολογισμού εάν οι συνθήκες έχουν αλλάξει αρκετά ώστε να δικαιολογείται η επανεξέταση της κατάστασης.

    Ωστόσο, μετά το "όχι" που είπε η Σουηδία στο ευρώ, τόσο οι πολέμιοι όσο και οι υποστηρικτές του ευρώ στη Βρετανία, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα πριν τις εκλογές του 2005 είναι σχεδόν μηδαμινές.

    [16] Πρόωρες εκλογές ''βλέπει'' η Τουρκία

    29/9/2003 3:10:00 μμ

    Ανώτατο τουρκικό δικαστήριο επικύρωσε τη Δευτέρα, καταδικαστική απόφαση σε βάρος των ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος (Dehap), του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας, για εκλογική νοθεία, γεγονός που θέτει υπό αμφιβήτηση το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2002 και αυξάνει τις πιθανότητες για προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη χώρα, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Η κυβέρνηση είναι πιθανό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο, εάν η εκλογική επιτροπή χαρακτηρίσει άκυρες τις ψήφους του Dehap και παραχωρήσει βουλευτικές έδρες σε κόμμα της αντιπολίτευσης.

    Το Κόμμα του Ορθού Δρόμου που έμεινε εκτός Βουλής, καθώς δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο 10% των ψήφων, είναι πιθανό να προσφύγει τώρα στο ανώτατο εκλογικό συμβούλιο ζητώντας ανακατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο.

    Δηλώσεις από Βρυξέλλες

    Tην ελπίδα ότι η σημερινή καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Dehap δε θα θέσει σε αμφισβήτηση την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόιγκεν. Ο ίδιος είπε ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να έχει επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και εξέφρασε την ανάγκη να εφαρμοστούν στην πράξη οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Αγκυρα.

    [17] Περιορισμένη πρόσβαση στην ΙΑΕΑ θα δώσει το Ιράν

    29/9/2003 3:02:00 μμ

    Αρνείται οποιοδήποτε περιορισμό στη χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς το Ιράν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αμπντολάχ Ραμεζανζαντέχ, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο IRNA. Οι δηλώσεις έρχονται τρεις μόλις μέρες, πριν από την προγραμματισμένη έναρξη νέας αποστολής επιθεωρήσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Ιράν. Από τη μεριά του ο Ιρανός εκπρόσωπος στην ΙΑΕΑ Αλί Ακμπάρ Σαλέχι παραδέχτηκε σήμερα μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση, ότι ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου βρέθηκαν για δεύτερη φορά στο Ιράν αλλά επικαλέστηκε μόλυνση από δείγματα, που εισήχθησαν από το εξωτερικό. Το Ιράν ανακοίνωσε, ότι η ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, που αναμένεται να φθάσει αυτή την εβδομάδα στην Τεχεράνη, θα έχει περιορισμένη πρόσβαση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

    Στο μεταξύ η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε από την πλευρά της, ότι ελπίζει η επίσκεψη αυτή, που θα αρχίσει την Πέμπτη, θα την καταστήσει ικανή να βεβαιώσει, ότι το Ιράν δεν διαθέτει μυστικό πρόγραμμα κατασκευής ατομικών όπλων.

    Η ΙΑΕΑ έχει δώσει προθεσμία στην Τεχεράνη μέχρι την 31η Οκτωβρίου για να διαλύσει αμφιβολίες που αφορούν τις πυρηνικές της φιλοδοξίες, στις οποίες η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι περιλαμβάνεται η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Ωστόσο το Ιράν, οργισμένο με την υιοθέτηση αυτόν το μήνα από την ΙΑΕΑ σκληρής απόφασης, σύμφωνα με την οποία καλείται επίσης να σταματήσει όλες τις δραστηριότητές του σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τη συνεργασία του με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    "Οι επιθεωρήσεις θα γίνουν μόνον εντός του πλαισίου της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών", γράφει σήμερα η εφημερίδα Javan, επικαλούμενη δήλωση του Σάμπερ Ζαϊμιάν, εκπρόσωπου του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

    [18] Επανένταξη των ΗΠΑ στην UNESCO

    29/9/2003 6:39:00 μμ

    Λόρα Μπους

    Οι ΗΠΑ θα γίνουν ένα ''πλήρες, ενεργό και ενθουσιώδες μέλος'' της UNESCO, όταν ενταχθούν ξανά στον διεθνή Οργανισμό την Τετάρτη, έπειτα από απουσία 19 ετών, όπως ανακοίνωσε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λόρα Μπους. ''Η UNESCO, οργανισμός που γεννήθηκε από τη λαχτάρα για ειρήνη, η οποία επέζησε τα χρόνια του πολέμου, μπορεί τώρα να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης με τη διάδοση των αξιών που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση του τρόμου και θα οδηγήσουν σε έναν ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο'', δήλωσε τη Δευτέρα η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, κατά την ομιλία της στην εξαμηνιαία γενική διάσκεψη της UNESCO.

    Αποσύρθηκαν λόγω ''αντιδυτικών προκαταλήψεων''

    ''Από την 1η Οκτωβρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι ξανά ένα πλήρες, ενεργό και ενθουσιώδες μέλος στη σημαντική αποστολή της UNESCO για την προώθηση της ειρήνης και της ελευθερίας'', πρόσθεσε η Λόρα Μπους.

    Το 1984, επί προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από την UNESCO, επικαλούμενες λόγους κακοδιαχείρισης και αντιδυτικών προκαταλήψεων.

    Στην προσπάθειά του να κερδίσει την υποστήριξη του ΟΗΕ για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο νυν πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε πέρυσι ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ενταχθούν ξανά στην UNESCO.

    Η επίσκεψη της Λόρα Μπους στην UNESCO αποσκοπεί στην εξομάλυνση των διεθνών σχέσεων, την ώρα που οι ΗΠΑ επιζητούν ξανά την υποστήριξη του ΟΗΕ για μια νέα απόφαση για την ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο Ιράκ.

    [19] Προειδοποίηση για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Υεμένη

    29/9/2003 6:12:00 μμ

    Για τον κίνδυνο νέων τρομοκρατικών απειλών εναντίον ξένων στόχων στην Υεμένη, προειδοποίησε η αραβική χώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν ειδικά μέτρα ασφαλείας. ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν μέσω της πρεσβείας τους στη Σαναά νέες πληροφορίες από την κυβέρνηση της Υεμένης για πιθανές απειλές εναντίον ξένων και τοπικών στόχων'', αναφέρεται στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η Υεμένη θεωρείται από την Ουάσινγκτον ως μια από τις σπουδαιότερες εταίρους της στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.

    [20] Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Ιταλία

    29/9/2003 4:32:00 μμ

    Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε πλήρως σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Ιταλία μετά το μπλακ άουτ που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής και βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι, ανακοίνωσαν οι αρχές. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο Ρόιτερ ο πρόεδρος της κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού GRTN, Αντρέα Μπολίνο θα υπάρξουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος "για προληπτικούς λόγους". Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί στη βόρεια Ιταλία, όχι όμως και στις νότιες περιοχές της Ρώμης όπου ελάχιστες περιφέρειες είχαν ρεύμα.

    Πολιτική αντιπαράθεση για το μπλακ άουτ

    Η ιταλική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού απέδωσε το μπλακ άουτ σε βλάβη στο σύστημα τροφοδότησης της χώρας από τη Γαλλία, ωστόσο Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε πάντως ότι μετά το μπλακ άουτ, οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το "πράσινο φως" για την κατασκευή 20 νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η βλάβη προκάλεσε έντονη πολεμική ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, οι οποίες επιρρίπτουν η μία στην άλλη τις πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση της κρίσης του ενεργειακού τομέα.

    Επέμβαση της εισαγγελίας για τρεις θανάτους

    Η εισαγγελία της Ρώμης άνοιξε σήμερα έρευνα σχετικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης ώστε να κατανείμει πιθανές ευθύνες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Την εισαγγελία της Ρώμης ακολούθησε η εισαγγελία του Μπρίντιζι, η οποία ζήτησε ιατροδικαστική έρευνα για το θάνατο μία ηλικιωμένης που έπεσε θύμα του χθεσινού μπλακ άουτ. Η 72χρονη Πάλμα Ζακαρία υπέκυψε αφού έπεσε από σκάλα στο σπίτι της επειδή είχε κοπεί το ρεύμα και δεν μπορούσε να δει.

    Μια άλλη γυναίκα υπέκυψε σε παρόμοιες συνθήκες και μια τρίτη απανθρακώθηκε όταν τα ρούχα της πήραν φωτιά από τη φλόγα του κεριού που είχε μόλις ανάψει. Η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε την έρευνά της ανοίγοντας ένα φάκελο με αποκόμματα του Τύπου που περιγράφουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πολίτες στη διάρκεια της βλάβης.

    [21] Μπαλί: Τους 15 έφτασαν οι καταδικασμένοι για την επίθεση

    29/9/2003 1:51:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Δύο ακόμα άτομα καταδίκασε δικαστήριο του Μπαλί, σε κάθειρξη 12 και 15 ετών αντίστοιχα, για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική επίθεση, που σημειώθηκε πέρυσι σε κέντρο διασκέδασης του νησιού, κατά την οποία σκοτώθηκαν 202 άτομα, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί τουρίστες. Συνολικά 15 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για τη διπλή αυτή βομβιστική επίθεση στο Μπαλί. Δυο από τους βασικούς κατηγορούμενους έχουν καταδικασθεί σε θάνατο στο εκτελεστικό απόσπασμα και ένας σε ισόβια κάθειρξη επειδή έδειξε μεταμέλεια. Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει τη θανατική ποινή για έναν ακόμα βασικό κατηγορούμενο και η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Πέμπτη.

    [22] Δεκαπέντε ισλαμιστές αντάρτες νεκροί στο Κασμίρ

    29/9/2003 1:01:00 μμ

    "Μεγάλης έκτασης" διείσδυση ισλαμιστών αυτονομιστών από το Πακιστάν στο ινδικό Κασμίρ, απέτρεψε ο στρατός της Ινδίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 αντάρτες μετά από ανταλλαγή πυρών με τους Ινδούς στρατιώτες στην περιοχή Γκουρέζ, στη γραμμή διαχωρισμού των δύο τμημάτων του Κασμίρ. "Δεκαπέντε πτώματα ανασύρθηκαν από το πεδίο της μάχης και οι έρευνες συνεχίζονται", δήλωσε ο Ινδός αντισυνταγματάρχης Μουχτάρ Σινχ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή εδώ και δύο εβδομάδες στην ορεινή περιοχή Γκουρέζ, που χωρίζει το ινδικό από το πακιστανικό Κασμίρ το πακιστανικό πυροβολικό σφυροκοπά τις ινδικές θέσεις για να βοηθήσει τη διείσδυση των ανταρτών. Μετά από πέντε μήνες σχετικής ηρεμίας η κατάσταση στο Κασμίρ έχει και πάλι επιδεινωθεί από τον Αύγουστο, καθώς το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ, ότι ενθαρρύνει τις βιαιότητες των μουσουλμάνων αυτονομιστών.

    [23] Επανεμφάνιση Ταλιμπάν

    Πηγή: ΑΠΕ 29/9/2003 7:28:00 μμ

    Φώτο αρχείου

    Τo αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε, σήμερα, βιντεοταινία στην οποία αντάρτες Ταλιμπάν αναγγέλλουν πόλεμο κατά της φιλοδυτικής αφγανικής κυβέρνησης στην Καμπούλ, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως την αμερικανική στρατιωτική κατοχή του Ιράκ. "Καλούμε σε αντίσταση στην κατοχή των απίστων σε μάς τους Μουσουλμάνους στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, δήλωσε ο μουλάς Χενταϊτολάχ Αχούντ, τονίζοντας ότι ''εκπροσωπεί τους Ταλιμπάν''- το αλ Αραμπίγια είχε μετάφραση στα Αραβικά των δηλώσεων του μουλά. Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο σχολίασε ότι αυτή ήταν η πρώτη άμεση εμφάνιση των Ταλιμπάν στην τηλεόραση, αφότου οι Αμερικανοί ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπαν στην Καμπούλ.

    [24] ΝΑΤΟ: Δεν σκεπτόμαστε προς το παρόν επέμβαση στο Ιράκ

    29/9/2003 3:46:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και προσεχής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σχέφερ, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των "15" στις Βρυξέλλες, δήλωσε τη Δευτέρα προς τους δημοσιογράφους ότι ''δεν σκεπτόμαστε προς το παρόν'' μία επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Ιράκ. Ο Χοπ Σχέφερ επελέγη ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα από τα 19 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να διαδεχθεί στο τέλος του έτους τον σημερινό ΓΓ της Συμμαχίας, Λόρδο Ρόμπερτσον. Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Γερμανός στρατηγός Χάραλντ Κούγιατ, σε δηλώσεις του προς την γερμανική εφημερίδα "Βελτ Αμ Ζόντανγκ", που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή, υποστηρίζει ότι μία επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Ιράκ είναι πιθανή.

    [25] Νεκρός 10χρονος Ιρακινός από αμερικανικά πυρά

    29/9/2003 3:13:00 μμ

    Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών που τους πετούσαν πέτρες με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 10χρονος Ιρακινός και τραυματιστεί ένας 25χρονος, στην πόλη Χαουίζα δυτικά του Κιρκούκ, ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο της περιοχής. Ο διευθυντής του νοσοκομείου διευκρίνισε πως ο Χουσεΐν Νταχίλ Αχμαντ σκοτώθηκε από αμερικανικά πυρά και ο Μεαάντ Αμπντάλα τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Κιρκούκ. Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει το επεισόδιο που συνέβη, όταν περίπου 500 διαδηλωτές κρατώντας φωτογραφίες του Χουσεΐν άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον Αμερικανών στρατιωτών. Στο μεταξύ, αμερικανικά ελικόπτερα έπληξαν με έξι ρουκέτες μη συγκεκριμένους στόχους κοντά στην πόλη Χαλντίγια, δυτικά της Βαγδάτης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείου.

    [26] Απόπειρα δολοφονίας εναντίον Ιρακινού αξιωματούχου

    29/9/2003 1:54:00 μμ

    Ιρακινό αξιωματούχο, ο οποίος συμμετέχει στην επεξεργασία του νέου συντάγματος, αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν άγνωστοι, δήλωσε τη Δευτέρα μέλος του προσωρινού κυβερνητικού Συμβουλίου του Ιράκ. Ο Τζαλαλεντίν Αλ-Σαγκίρ, σιίτης, επέστρεφε την Κυριακή με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του, όταν δέχθηκε την επίθεση, δήλωσε ο Μουχάναντ Αμπντέλ Τζαμπάρ. ''Δεν τραυματίσθηκε και είναι καλά'', πρόσθεσε ο ίδιος.

    [27] Απέτυχε αμερικανική επιχείρηση κατά Φενταγίν

    29/9/2003 10:53:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εκκαθαριστική επιχείρηση εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες αμερικανικές δυνάμεις και Ιρακινοί αστυνομικοί στο Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, ερευνώντας τουλάχιστον 15 σπίτια δίχως, όμως, να καταφέρουν να εντοπίσουν τους Ιρακινούς Φενταγίν, που αναζητούσαν. Ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Πόιριερ δήλωσε, ότι τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν στη διάρκεια της επιδρομής, αλλά δεν εντοπίστηκαν οι περίπου 12 έως 15 καταζητούμενοι Φενταγίν του Σαντάμ, που θεωρούνται υπεύθυνοι για το τελευταίο κύμα επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ.

    "Οι 12 έως 15 καταζητούμενοι Φενταγίν είναι αυτοί, που τραβάνε τη σκανδάλη. Ηταν η μεγαλύτερη επιχείρηση, που έχουμε εξαπολύσει μέχρι τώρα στο Τικρίτ", τόνισε ο αντισυνταγματάρχης Πόιριερ στους δημοσιογράφους, που παρακολούθησαν την επιχείρηση, στην οποία μετείχαν 1000 Αμερικανοί στρατιώτες και 100 Ιρακινοί αστυνομικοί με την κάλυψη ελικοπτέρων.

    Παρά την αποτυχία στη σύλληψη των Φενταγίν, ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβιντ Πόιριερ εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η περιοχή του λεγόμενου "σουνιτικού τριγώνου" θα καταστεί πιο ασφαλής.

    "Δεν τους συλλάβαμε γιατί μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι κάθε βράδυ", τόνισε προσθέτοντας πάντως, ότι "το Τικρίτ ήταν και είναι ένα πολύ σκληρό καρύδι". "Ορισμένοι κάτοικοι πιστεύουν, ότι ο Σαντάμ θα ξαναγυρίσει και υπάρχουν πολλά μέλη της οικογενείας του εδώ", τόνισε ο Πόιριερ.

    [28] Επαφές Σημίτη για το νέο προϋπολογισμό

    29/9/2003 11:47:00 πμ

    Οριστικοποιούνται μέσα στις επόμενες ημέρες τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Το πρωί ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, με την οποία του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία.

    Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο θα εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, προβλέπει σημαντική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και στις 6 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Επετειακό κέρμα του ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος

    Ο κ. Γκαργκάνας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις εκτιμήσεις της Τράπεζας σχετικά με την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

    Επίσης, συζήτησαν για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος στις συναλλαγές της με τις εμπορικές Τράπεζες, ενώ αποφασίστηκε η έκδοση επετειακού κέρματος του ευρώ από την 1/1/2004 που θα κυκλοφορήσει σε όλη τη ζώνη του ευρώ και θα αποφέρει έσοδα 100 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για τους αγώνες του 2004.

    [29] Πάγωμα τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης

    29/9/2003 3:53:00 μμ

    Σταθερότητα στις τιμές έως το τέλος του χρόνου υποσχέθηκαν στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Κίμωνα Κουλούρη, οι εκπρόσωποι τεσσάρων μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Σε ότι αφορά τον θόρυβο περί αύξησης των ασφαλίστρων, ο κ. Κουλούρης δήλωσε ότι αυτά βρίσκονται στη φαντασία ορισμένων και τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά θα εξυγιανθεί. Δεν υπάρχει θέμα αύξησης των ασφαλίστρων, καμία εταιρεία δεν έχει θέσει τέτοιο αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της επιτροπής πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων ασφαλιστικών εταιρειών, Κώστας Μπερτσιάς.

    Συγκράτηση των τιμών

    Την αποκλιμάκωση των τιμών τους δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν από το 2004 οι πολυεθνικές L' Οreal, Henkel, Procter and Gamble, Unilever και Colgate, οι εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο υπουργείο με τον υφυπουργό Ανάπτυξης.

    Οι εκπρόσωποι των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τα σούπερ μάρκετ ότι έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό φέτος στα περισσότερα προϊόντα τους, έδωσαν στοιχεία στον υφυπουργό με βάση τα οποία αποδεικνύεται το αντίθετο.

    Ο υφυπουργός είπε ότι τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις στο όριο του πληθωρισμού, ενώ σε μεμονωμένα προϊόντα όπου οι αυξήσεις ξεπερνούν αυτό το όριο, οι επιχειρήσεις δεσμεύτηκαν να τις μειώσουν.

    Στα είδη ευρείας κατανάλωσης ο κ. Κουλούρης ανέφερε ότι, όπως του επισήμαναν οι εκπρόσωποι των εταιριών, οι τιμές θα συγκρατηθούν.

    Την Πέμπτη το μεσημέρι ο κ. Κουλούρης θα δεχθεί τους εκπροσώπους όλου του εμπορικού, επιχειρηματικού και του καταναλωτικού κόσμου για να τους επισημάνει τους στόχους της πολιτικής που ακολουθεί το υπουργείο, ενώ την Τετάρτη το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας.

    Ο υφυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι σε ένα μήνα θα γίνει ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση της υπηρεσίας προστασίας καταναλωτή και ιδιαίτερα της υπηρεσίας που σχετίζεται με την τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών 1720 και τόνισε ότι η δραστηριοποίηση του πολίτη αποτελεί ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της ακρίβειας.

    Πιθανό το ''λουκέτο'' για κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες

    Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για αυξήσεις στα ασφάλιστρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι παρακολουθεί την αγορά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται και θα ολοκληρωθούν στις 31 Οκτωβρίου, να προκύψει ότι κάποιες ασφαλιστικές θα πρέπει να κλείσουν.

    Μέχρι τώρα πάντως, όπως διευκρίνισε, δεν έχει συναντηθεί για το ζήτημα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών.

    [30] Ομολογιακό δάνειο της EFG Eurobank Ergasias

    29/9/2003 4:08:00 μμ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση ομολογιακού δανείου 500 εκατ. ευρώ από την EFG Hellas, που εδρεύει στο Λονδίνο και ανήκει εξ ολοκλήρου στην τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το ομολογιακό δάνειο είναι πενταετούς διαρκείας και εκδόθηκε με κυμαινόμενο επιτόκιο που έχει βάση το τρίμηνο Euribor με επί πλέον 0.35%. Η έκδοση διατέθηκε αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές, κυρίως Ευρωπαϊκών χωρών και δευτερευόντως της Απω Ανατολής. Κύριοι Ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η Deutsche Bank, η CSFB και η Merrill Lynch. Το προϊόν του ομολογιακού δανείου διευρύνει τη βάση ρευστότητας της Τράπεζας με μέσο-μακροπρόθεσμα κεφάλαια.

    [31] Δάνεια για τους σεισμόπληκτους της Λευκάδας

    29/9/2003 3:56:00 μμ

    Από την 1η Οκτωβρίου 2003 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για δάνεια απ τον Ο.Ε.Κ. οι σεισμόπληκτοι της Λευκάδας, της Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας ενώ αναστέλλονται για δυό χρόνια οι οφειλές προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και διαγράφονται δόσεις δανείων για σπίτια που έπαθαν σημαντικές ζημιές.

    Τα μέτρα για τους δικαιούχους

    Στο πλαίσιο υλοποίησης των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη και ανακούφιση των σεισμόπληκτων στις περιοχές της Λευκάδας και στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Πρέβεζας από το σεισμό της 14-08-2003, ο Υφυπουργός Εργασίας &amp; Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ελευθέριος Τζιόλας υπέγραψε αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες:

    - Αναστέλλονται από τις 14 Αυγούστου 2003 και για δύο (2) χρόνια, με αντίστοιχη επιμήκυνση της συνολικής διάρκειας των δανείων, οι οφειλές προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) από δάνεια δικαιούχων του καθώς και από τιμήματα εργατικών κατοικιών, ή αγορασμένων διαμερισμάτων δικαιούχων του, κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών του Νομού Λευκάδας, των Δήμων Κεκροπίας και Ανακτορίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Δήμου Πρεβέζης, εφόσον οι κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    - Διαγράφονται, επίσης, οι οφειλόμενες δόσεις από δάνεια ή από τίμημα εργατικών κατοικιών ή αγορασμένων διαμερισμάτων των δικαιούχων του Ο.Ε.Κ. των περιοχών του Νομού Λευκάδας, των Δήμων Κεκροπίας και Ανακτορίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Δήμου Πρεβέζης, που επλήγησαν από το σεισμό της 14 Αυγούστου 2003, που οφείλονται για το μετά τον σεισμό χρονικό διάστημα, εφόσον οι κατοικίες κατέρρευσαν ή κρίθηκαν οριστικά κατεδαφιστέες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Τέλος με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός κ. Ελευθ. Τζιόλας, οι κάτοικοι, δικαιούχοι του Ο.Ε.Κ., των σεισμόπληκτων περιοχών του Νομού Λευκάδας, των Δήμων Κεκροπίας και Ανακτορίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Δήμου Πρεβέζης του Νομού Πρεβέζης, από 1 Οκτωβρίου 2003 μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για δάνεια αγοράς, ανέγερσης ή επισκευής κατοικίας.

    Τα ποσά που θα χορηγούνται, αποκλειστικά από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ., στους δικαιούχους του Οργανισμού, κατοίκους των παραπάνω περιοχών που επλήγησαν από το σεισμό της 14-09-2003, και η κατοικία τους χαρακτηρίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ ακατάλληλη - επισκευάσιμη (κίτρινη) θα κυμαίνονται από 100 ευρώ ανά τ.μ. έως 140 ευρώ ανά τ.μ., ανάλογα με τις ζημιές που οι κατοικίες έχουν υποστεί. Σε περίπτωση που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι στέγες των κατοικιών ,το ποσό προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ για κάθε τ.μ. της στέγης.

    Όσων η κατοικία κατέρρευσε ή κρίθηκε κατεδαφιστέα (κόκκινη) θα δανειοδοτούνται με ποσό μέχρι 30.000 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και οικογένειες χωρίς παιδιά. Το παραπάνω ποσό θα προσαυξάνεται κατά 6.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

    Τα ποσά αυτά που χορηγεί ο Ο.Ε.Κ. για τις επισκευάσιμες ( κίτρινες) και μη επισκευάσιμες (κόκκινες) κατοικίες, είναι επιπλέον των ποσών οικονομικής στήριξης που χορηγούνται από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΠΕΧΩΔΕ).

    Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση δανείων για αγορά ή ανέγερση ή επισκευή κατοικίας είναι να έχουν, οι κατοικίες για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα δάνεια και οι εργατικές κατοικίες ή τα αγορασμένα διαμερίσματα που παραχωρήθηκαν, καταρρεύσει ή έχουν κριθεί οριστικά κατεδαφιστέες από τις αρμόδιες επιτροπές του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ο χρόνος υποβολής των σχετικών αιτήσεων ορίζεται από 1 Οκτωβρίου 2003 έως 30 Σεπτεμβρίου 2004.

    [32] Δεκαπέντε ''μνηστήρες'' για τις ταμειακές των πρατηρίων

    29/9/2003 2:26:00 μμ

    Αλλες οκτώ εταιρίες υπέβαλαν τις τελευταίες μέρες αίτηση για το διαγωνισμό για τη χορήγηση άδειας καταλληλότητας ταμειακών μηχανών αντλιών καυσίμων, φτάνοντας συνολικά τις δεκαπέντε. Οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων θα πρέπει σύμφωνα με τη συμφωνία, που έχει επέλθει με το υπουργείο Οικονομικών να παραγγείλουν φορολογική ταμειακή μηχανή μέχρι τις 13 Οκτωβρίου.

    [33] Στον ''στόχο'' η σκοποβολή

    29/9/2003 3:41:00 μμ

    Σαν τις καλύτερες εγκαταστάσεις σκοποβολής στον κόσμο, μόλις ολοκληρωθούν, χαρακτήρισε τις υπό κατασκευή Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF) κ. Horst Schreiber.

    Ετοιμα όλα τον Απρίλιο

    Οπως τόνισε με δηλώσεις του "η κατασκευή των εγκαταστάσεων πηγαίνει πολύ καλά και έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος. Είμαστε σίγουροι, πρόσθεσε, ότι θα είναι έτοιμες για την αγωνιστική μας διοργάνωση τον ερχόμενο Απρίλιο. Θα ήθελα να τονίσω ότι οι εγκαταστάσεις που δημιουργούνται θα είναι οι καλύτερες στον κόσμο όταν ολοκληρωθούν και πιστεύω ότι θα έχουν τεράστια επίδραση στο άθλημά μας. Θα βοηθήσουν και τους Έλληνες σκοπευτές αλλά και ξένους καθώς σε συνδυασμό με το άριστο κλίμα της Ελλάδας πολλοί αθλητές από το εξωτερικό θα έρχονται εδώ για αγώνες και προετοιμασία "

    Ο Πρόεδρος της ISSF συνοδευόταν από τον Διευθυντή της Διεθνούς Ομοσπονδίας κ. Franz Schreiber, ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Αθλημάτων κ. Μάκη Ασημακόπουλο, τον Διευθυντή Τομέα Σκοποβολής κ. Αλέξανδρο Δημακάκο και στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής για διάφορους τομείς που αφορούν στη διοργάνωση του Ολυμπιακού Τουρνουά. Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν στους τομείς των αγωνιστικών εγκαταστάσεων, του αθλητικού εξοπλισμού, των τηλεοπτικών μεταδόσεων, της διαπίστευσης, των μεταφορών, διαιτητών και κριτών, του αγωνιστικού προγράμματος και των αποτελεσμάτων. Τις συναντήσεις παρακολούθησε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Σκοπευτικής Ομοσπονδίας κ. Παύλος Κανελλάκης. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας αύριο το πρωί θα επισκεφθούν ξενοδοχεία στα οποία θα διαμείνουν τα μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας της Σκοποβολής.

    [34] Τα αντηλιακά δε σώζουν από το μελάνωμα

    29/9/2003 1:29:00 μμ

    Οι αντηλιακές κρέμες πιθανότατα να μην προστατεύουν από τις ακτίνες εκείνες που ευθύνονται για τον καρκίνο του δέρματος, αναφέρει μια μελέτη Βρετανών επιστημόνων. Ακόμα και όταν οι κρέμες χρησιμοποιούνται σωστά και με τη σωστή ποσότητα, οι υπεριώδεις ακτίνες Α (UVA) φθάνουν μέχρι τους ιστούς και προκαλούν αλλοιώσεις στο δέρμα οι οποίες μπορούν να καταλήξουν σε μελάνωμα και πρόωρη γήρανση, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου του νοσοκομείου Μάουντ Βέρνον του βορειοδυτικού Λονδίνου.

    Λάθος εκτιμήσεις για τις αντηλιακές κρέμες

    ''Έχουν γίνει λάθος εκτιμήσεις για τη χρήση των αντηλιακών κρεμών και έμμεσα οι κρέμες αυτές αυξάνουν τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου του δέρματος καθώς ενθαρρύνουν τον κόσμο να παραμένει περισσότερη ώρα εκτεθειμένος στον ήλιο'', δήλωσε εκπρόσωπος των ερευνητών.

    Στη Βρετανία οι περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος από τη δεκαετία του ΄50 διπλασιάζονται ανά δεκαετία και ευθύνονται για το θάνατο 1.500 ανθρώπων ετησίως. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες προβλέψεις το 2010, 1 στους 50 Βρετανούς θα κινδυνεύει να εμφανίσει κακόηθες μελάνωμα.

    [35] Τρείς νέοι ιοί στο διαδίκτυο

    29/9/2003 2:53:00 μμ

    Τρείς νέοι ιοί αναφέρονται από την Panda Software στην εβδομαδιαία αναφορά της που εξετάζει τα worms: Gaobot.M (με χαρακτηριστικά "πίσω πόρτας"), Opaserv.Y και Colevo.A.

    Λειτουργία ''πίσω πόρτας''

    Το Gaobot.M μολύνει υπολογιστές με τα Windows XP/2000/NT και εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία RPC DCOM και WebDAV για να εξαπλωθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους υπολογιστές. Επίσης, το Gaobot.M εξαπλώνεται επιχειρώντας να αντιγράψει τον εαυτό τους σε κοινόχρηστους πόρους δικτύων. Αποκτά πρόσβαση σ αυτούς τους πόρους δοκιμάζοντας διάφορους "τυπικούς" κωδικούς πρόσβασης ή κωδικούς που μπορεί να μαντέψει κανείς εύκολα. Αφού εκτελεστεί, το Gaobot.M συνδέεται σ΄ έναν συγκεκριμένο IRC server μέσω της θύρας 6667 και αναμένει για εντολές ελέγχου.

    Λειτουργώντας σαν "πίσω πόρτα", το Gaobot.M δίνει σε κακόβουλους χρήστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν πληροφορίες για τον μολυσμένο υπολογιστή, να εκτελέσουν αρχεία, να εκκινήσουν κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (Distributed Denial of Service, DDoS), να μεταφέρουν αρχεία μέσω FTP, κ.α. Επιπρόσθετα, αυτό το worm τερματίζει διεργασίες που ανήκουν σε προγράμματα antivirus, firewalls και εργαλεία παρακολούθησης συστήματος. Αυτή η συμπεριφορά καθιστά τον μολυσμένο υπολογιστή ευάλωτο σε επιθέσεις από άλλους ιούς ή worms. Επίσης, τερματίζει τις διεργασίες που ανήκουν στα Nachi.A, Autorooter.A, Sobig.F και αρκετές παραλλαγές του Blaster.

    Μία ένδειξη για το γεγονός ότι το Gaobot.M έχει εισβάλλει σ΄ έναν υπολογιστή είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του δικτύου στις θύρες 135 και 445, καθώς το worm προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το πρόβλημα ασφάλειας "RPC DCOM".

    Το Opaserv.Y εξαπλώνεται σε υπολογιστές επιτιθέμενο σε διευθύνσεις IP στις οποίες προσπαθεί να δημιουργήσει αντίγραφα του εαυτού του σε υπάρχουσες κοινόχρηστες μονάδες δίσκων του δικτύου. Προσπαθεί να προσπελάσει αυτές τις κοινόχρηστες μονάδες δίσκων - μέσω της θύρας 137 - εκμεταλλευόμενο το πρόβλημα ασφάλειας "Share Level Password" των Windows (Me/98/95).

    Το Opaserv.Y δημιουργεί το αρχείο SPEEDY.SCR, το οποίο είναι ένα αντίγραφο του worm, καθώς και τα αρχεία "PODRE!!", "BANDA!", "VACAS!" και "VAGABU!". Αυτά τα αρχεία περιέχουν πληροφορίες για υπολογιστές που έχουν μολυνθεί από το worm και είναι κρυπτογραφημένα με το σχήμα Crypto-Algorythm.

    Επίσης το Colevo.A, το οποίο εξαπλώνεται μέσω e-mail και στέλνει τον εαυτό του σε όλες τις διευθύνσεις που υπάρχουν στην λίστα Επαφών (Contact) του MSN Messenger.

    Για τον σκοπό αυτό, το Colevo.A ενσωματώνει δικό του μηχανισμό SMTP. Επίσης, το Colevo.A ανοίγει την θύρα επικοινωνίας 2536, και επιτρέπει σ΄ έναν χάκερ να ελέγχει εξ αποστάσεως τον μολυσμένο υπολογιστή. Επίσης ανοίγει την εφαρμογή Internet Explorer και προσπελάζει τυχαία αρκετές ιστοσελίδες που περιέχουν εικόνες του Βολιβιανού Evo Morales.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά μ αυτούς και άλλους ιούς, επισκεφτείτε την Εγκυκλοπαίδεια της Panda Software για τους ιούς (Virus Encyclopedia) στην διεύθυνση:

    http://www.pandasoftware.com/virus_info/encyclopedia/

    [36] Δανός καθηγητής προτρέπει σε ευγονική!

    29/9/2003 2:41:00 μμ

    Υπέρ της αποθάρρυνσης των ανθρώπων, που κατατάσσονται στις χαμηλές κοινωνικές βαθμίδες να "αναπαράγονται εντατικά" τάσσεται ένας Δανός καθηγητής προτρέποντας παράλληλα τους "ευφυείς" και υψηλής μόρφωσης γονείς να κάνουν πολλά παιδιά, προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία της Δανίας. Ο Χέλμουτ Νίμποργκ, καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Ααρχους, ειδικευμένος στην έρευνα της ευφυΐας, προκάλεσε χθες κατακραυγή με τις δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης της χώρας του. Ο καθηγητής μίλησε για την ανάγκη "εγκατάλειψης της πολιτικής ορθότητας" και εφαρμογής μίας επιλεκτικής διαδικασίας, που θα επιτρέψει "τη βελτίωση των επόμενων γενιών και την αποφυγή της αύξησης των εκφυλισμένων στον πληθυσμό".

    ''Η ευφυΐα είναι κληρονομική''!

    "Γνωρίζω, ότι η πρότασή μου σπάει ένα ταμπού μισού αιώνα, από το πρόγραμμα τις αρίας φυλής του Χίτλερ, και ότι θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις. Αλλά η συζήτηση πρέπει να αρχίσει τώρα, γιατί οι τάσεις στη Δανία είναι ανησυχητικές και έχουμε όλο και περισσότερα παιδιά με προβλήματα", δήλωσε ο Δανός καθηγητής στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    "Είναι εύκολο να κάνουμε συσχετισμούς με τον Χίτλερ και τον ναζισμό, όπως μου προσάπτουν οι επικριτές μου. Αλλ' αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον ναζισμό. Ο Χίτλερ δεν ήταν υπέρ της ευγονικής, αλλά ένας ιδεολόγος, ο οποίος καταχράστηκε τον αναπαραγωγικό προγραμματισμό. Δεν ήθελε να βελτιώσει την ανθρώπινη φυλή, αλλά να εξαφανίσει ορισμένες ομάδες όπως οι Εβραίοι, οι Τσιγγάνοι, οι ομοφυλόφιλοι, και σφαγίασε τους πιο ευφυείς ανάμεσα τους", είπε.

    Ο καθηγητής υπενθύμισε, ότι "η ευφυΐα είναι κληρονομική" και εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι "γονείς χαμηλής ευφυΐας φέρνουν στον κόσμο περισσότερα παιδιά, όπως συμβαίνει σήμερα στη Δανία, απ' ό,τι γονείς υψηλής ευφυΐας".

    [37] Έσπασαν τους υπολογιστές τους!

    29/9/2003 3:34:00 μμ

    Πάνω από τριακόσιοι μετανοημένοι εθισμένοι χρήστες υπολογιστών πήραν μέρος σε ένα διαγωνισμό στην κεντρική Ουκρανία με σκοπό να καταστρέψουν τους υπολογιστές τους. Το γεγονός που ονομάστηκε "Πρώτο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Καταστροφής Υπολογιστών" οργανώθηκε από ένα τοπικό ραδιοσταθμό με σκοπό να γνωστοποιήσει στους νέους τους κινδύνους που ενέχει η πολύωρη χρήση των υπολογιστών.

    Ένιωσαν ''ελευθερωμένοι''

    Ο διαγωνισμός αποτελούνταν από τρία μέρη στα οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να πετάξουν το πληκτρολόγιό τους, να κλωτσήσουν το ποντίκι τους και να καταστρέψουν την οθόνη τους ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αυτοκίνητα για να σπάσουν τα κουτιά των υπολογιστών. Ο νικητής του κάθε μέρους έπαιρνε ως έπαθλο έναν νέο υπολογιστή.

    Οι συμμετέχοντες είπαν στην τηλεόραση ότι ένιωσαν καλύτερα αφού έσπασαν τον υπολογιστή τους ενώ άλλοι δήλωσαν "ελευθερωμένοι" από τα δεσμά της τεχνολογίας. Ωστόσο, σε μία χώρα που το μέσο ετήσιο εισόδημα ανέρχεται σε περίπου 700 δολάρια, ένας υπολογιστής εξακολουθεί να είναι πολυτέλεια ενώ μόνο το 4% του πληθυσμού της Ουκρανίας είναι χρήστες του ίντερνετ.

    [38] Ο Μπρους Γουίλις επικήρυξε τον ...Σαντάμ

    29/9/2003 1:50:00 μμ

    Ένα εκατομμύριο δολάρια υποσχέθηκε να δώσει σε αυτόν που θα συλλάβει το Σαντάμ ο διάσημος ηθοποιός του Χόλυγουντ Μπρους Γουίλις, κατά τη διάρκεια παράστασης που έδωσε την Παρασκευή για τους αμερικανούς στρατιώτες στο βόρειο Ιράκ. ''Εάν πιάσετε τον Σαντάμ Χουσεΐν θέλω να με αφήσετε λίγα δευτερόλεπτα μαζί του'', είπε στους στρατιώτες ο Γουίλις.

    ''Οι Ιρακινοί είναι ευχαριστημένοι που είμαστε εδώ''

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γουίλις άφησε να φανεί ότι διαφωνεί με τους χειρισμούς των ΜΜΕ που θέλουν να ''παρουσιάσουν το πόλεμο στο Ιράκ ως κακό πόλεμο'' και πρόσθεσε: ''Βρίσκομαι στο Ιράκ εδώ και δύο ημέρες και παρατήρησα πως τα αμερικανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα έχουν γίνει αποδεκτά από τον ιρακινό λαό. Εκτιμώ ότι οι Ιρακινοί είναι ευχαριστημένοι που βρισκόμαστε εδώ''. Ωστόσο, λίγο αργότερα, παραδέχθηκε ότι δε συνάντησε και πολλούς Ιρακινούς καθώς όλες του οι μετακινήσεις έγιναν με ελικόπτερο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 September 2003 - 17:24:02 UTC