Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη εβδομάδα για Παιδεία και Υγεία
  • [02] Ανατροπή λεωφορείου με Ούγγρους επιβάτες στον Πλαταμώνα
  • [03] Αρχίζει εβδομάδα κινητοποιήσεων
  • [04] Για παραπληροφόρηση μιλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
  • [05] ΣΥΝ: Συσπείρωση Αριστεράς, απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό
  • [06] Επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα μέσω νέου μηνύματος
  • [07] Αυστρία: Νέα εκλογική ήττα για το κόμμα του Χάιντερ
  • [08] ''Προϋπολογισμός αναπτυξιακός και με κοινωνικό πρόσωπο''
  • [09] Εξελίξεις από το ''μέτωπο'' των αποκρατικοποιήσεων
  • [10] Ταε Κβον Ντο: Χρυσό μετάλλιο για την Αρετή Αθανασοπούλου
  • [11] Νίκη του ΟΦΗ επί του Αρη
  • [12] Μπάσκετ-Κύπελλο ανδρών: Πρόκριση για την ΑΕΚ
  • [13] Νίκη για το Αιγάλεω
  • [14] Ισοπαλία για Χαλκηδόνα-Καλλιθέα
  • [15] ''Εμπόδιο'' τον Ακράτητο βρήκε η Προοδευτική
  • [16] Νίκη του ΠΑΟΚ με 4-1 επί του Πανηλειακού
  • [17] Εμβόλιο κατά καρκίνου του προστάτη

    [01] Κρίσιμη εβδομάδα για Παιδεία και Υγεία

    28/9/2003 11:26:00 μμ

    Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και καθηγητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τη Δευτέρα εκπρόσωποι των διδασκόντων στα ΤΕΙ θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομίας προκειμένου να εξερευθεί λύση στα οικονομικά τους αιτήματα, ενώ την επόμενη ημέρα οι πρυτάνεις έχουν έκτακτη σύνοδο με αφορμή την κρίση στα πανεπιστήμια. Στο μεταξύ, η ΟΛΜΕ εξήγγειλε 48ωρη απεργία για τις 6-7 Οκτωβρίου και οι δάσκαλοι 24ωρη στις 6 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά, με τρίωρη στάση εργασίας μεταξύ 11 π.μ. και 2 μ.μ. τη Δευτέρα. Πάντως, ο Υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης αντιτείνει ότι θα αντιμετωπίσει τα οικονομικά αιτήματα των ισχυρών κλάδων του δημόσιου τομέα με λογικά επιχειρήματα, ενώ οι διεκδικήσεις τους και τα ειδικά μισθολόγια, θα απασχολήσουν την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει για το νέο προϋπολογισμό.

    Κρίσιμες συναντήσεις

    Εβδομάδα κινητοποιήσεων αλλά και συναντήσεων με στόχο την εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στο χώρο της Παιδείας, είναι αυτή που αρχίζει.

    Ο Υπουργός Οικονομίας τη Δευτέρα συναντάται με τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ οι οποίοι, παρά τις διασαφηνίσεις τις κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις μεγαλύτερες της τάξης του 7%, επιμένουν στο αίτημα τους για 10%.

    Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, από την πλευρά τους, δηλώνουν αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις τους και συνεχίζουν την απεργία διαρκείας, παρά τις δεσμεύσεις του οικονομικού επιτελείου για αυξήσεις των δαπανών στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Την ερχόμενη Τρίτη επίκειται συνάντηση τους προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Ένα άλλο σημείο τριβής αποτελεί το ενδεχόμενο περικοπής των αμοιβών τους για τις ημέρες αποχής, όπως έχει ζητήσει με επιστολή του ο υπουργός Παιδείας.

    Για την ερχόμενη Τετάρτη έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια για να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων εισέρχεται και η Μέση εκπαίδευση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας να κλείνουν στις 6 και 7 Οκτωβρίου, ενώ και οι δάσκαλοι κατεβαίνουν σε απεργία για μία ημέρα, στις 6 Οκτωβρίου. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων.

    Αλλά και στον χώρο της Υγείας έχουν αρχίσει οι κινητοποιήσεις.

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν τη Δευτέρα, τρίωρη στάση εργασίας. Θα μετάσχουν στη γενική συνέλευση του κλάδου, στον ''Ευαγγελισμό'', όπου θα καθοριστεί η πορεία των απεργιακών τους κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

    Την Τρίτη, οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα τους προτείνει ενσωμάτωση του νοσοκομειακού επιδόματος των 70 ευρώ, κάτι που τους αποδίδει μέση αύξηση μισθού 8%.

    Αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, έχουν εξαγγείλει πεντάωρες στάσεις εργασίας, από τις δέκα έως τις τρεις, κάθε Πέμπτη για όλο τον Οκτώβριο.

    Τα ειδικά μισθολόγια και οι διεκδικήσεις μεγάλων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί, θα συζητηθούν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    [02] Ανατροπή λεωφορείου με Ούγγρους επιβάτες στον Πλαταμώνα

    28/9/2003 11:12:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Λεωφορείο που μετέφερε 28 νεαρούς Ούγγρους υπηκόους, μέλη χορευτικού συγκροτήματος, ανετράπη στις 10.10 το βράδυ της Κυριακής στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Κάστρου Πλαταμώνα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά. Οι τραυματίες διακομίζονται στα νοσοκομεία της Κατερίνης και της Λάρισας. Ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια και οι συνθήκες του ατυχήματος, ωστόσο ο οδηγός του λεωφορείου είπε στους αστυνομικούς ότι έχασε τον έλεγχο του οχήματος, όταν προπορευόμενο αυτοκίνητο, του έκλεισε το δρόμο. Επί τόπου βρίσκεται ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παντελής Τσερτικίδης, για τον συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς των τραυματιών.

    [03] Αρχίζει εβδομάδα κινητοποιήσεων

    28/9/2003 9:55:00 μμ

    Στον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι από την 1η Οκτωβρίου θα πουν καλό μήνα με διαμαρτυρίες για τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα στα Δικαστήρια, θα μπει λουκέτο την 1η και 2η Οκτωβρίου, καθώς και στις 15, 16 και 17 του μηνός, ημερομηνίες για τις οποίες η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων έχει εξαγγείλει απεργία. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων προβλέπεται να αναβληθούν χιλιάδες πολιτικές και ποινικές δίκες. Απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη και οι μηχανικοί του Δημοσίου, ενώ συνεχιζόμενη απεργία των γεωτεχνικών έχει δημιουργήσει ελλείψεις κρεάτων στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, αλλά και αναστάτωση στους καταναλωτές. Ενας ιδιώτης στη Θεσσαλονίκη ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς κάλεσε τους απεργούς σε διάλογο. Τέλος και οι ιδιοκτήτες των Ταξί τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου γύρου κινητοποιήσεων.

    [04] Για παραπληροφόρηση μιλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    28/9/2003 9:45:00 μμ

    Στην αντιπαράθεση μεταξύ Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδας σχετικά με τη δικαιοδοσία των μητροπόλεων της Βορείου Ελλάδος επανήλθε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάνοντας λόγο για μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση. Ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα του ναού Αγιου Γεωργίου, στην Πύλη της Αδριανουπόλεως στην Κωνσταντινούπολη, όπου χοροστάτησε την Κυριακή, τόνισε πως όταν δεν παραβιάζονται οι όροι της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις σχέσεις των δυο Εκκλησιών και του ιδίου προσωπικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Όταν όμως, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος, μερικοί θέλουν να πουν ότι με το πέρασμα των δεκαετιών τελείωσαν πλέον τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί των μητροπόλεων της βορείου Ελλάδος, τότε δημιουργείται πρόβλημα.

    [05] ΣΥΝ: Συσπείρωση Αριστεράς, απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό

    28/9/2003 9:12:00 μμ

    Την ανάγκη να ενωθούν οι Ελληνες του χώρου της αριστεράς ώστε να δοθεί ισχυρή απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό στις επόμενες εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, κλείνοντας την Κυριακή με ομιλία του τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας του Κόμματος. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκε σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων αλλά και πολιτικές συζητήσεις και ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή και την ανταπόκριση του κοινού. Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποκοπεί από τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τόνισε πως σύμφωνα με τις μελέτες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 5,29%, όταν η κερδοφορία ξεπέρασε ακόμα και την αντίστοιχη της εποχής της δικτατορίας.

    Επίσης κατήγγειλε την κυβέρνηση για διγλωσσία λέγοντας ότι σε κανένα ευρωπαϊκό όργανο δεν εξέφρασε αντίρρηση για την ουσία του Συμφώνου Σταθερότητας και της καταλόγισε ότι αποδέχτηκε το νεοφιλευθερισμό και την αμερικανική ηγεμονία.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι η χώρα έχει μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ιδιαίτερα σημαντική, όχι τόσο για το τελικό αποτέλεσμα που θα δώσει, αλλά κυρίως για την αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου των πρωταγωνιστών της.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ότι θέλουν την κομματική τους αυτοδυναμία λεηλατώντας τις ψήφους της Αριστεράς και βλέπουν την κοινωνία ως άθροισμα ψηφοφόρων και οπαδών καλώντας τους ψηφοφόρους να απεγκλωβιστούν από τον δικομματισμό.

    [06] Επανεμφάνιση της Αλ Κάιντα μέσω νέου μηνύματος

    28/9/2003 9:28:00 μμ

    Να ανατρέψουν τον πρόεδρο τους Περβέζ Μουσάραφ επειδή ''πρόδωσε το Ισλάμ'' καλεί τους Πακιστανούς μήνυμα, που αποδίδεται στο υπαρχηγό του Μπιν Λάντεν, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Στο ηχογραφημένο μήνυμα, που μεταδόθηκε από το αλ Τζαζίρα και το αλ Αραμπίγια, ο άντρας που μιλάει προτρέπει τους Μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο να πολεμήσουν εναντίον της χριστιανο-σιωνιστικής σταυροφορίας, όπως την χαρακτηρίζει, που ''έχει σκοπό να εξαφανίσει το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους''. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατόν να ελεγχθεί η αυθεντικότητα του μηνύματος.

    Η φωνή που ακούγεται στην κασέτα επιτίθεται στον Πακιστανό πρόεδρο επειδή βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο στο Αφγανιστάν εναντίον της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και τον κατηγορεί ότι σχεδιάζει να στείλει μουσουλμάνους στρατιώτες στο Ιράκ ''για να σκοτωθούν στη θέση των Αμερικανών''.

    ''Οι Μουσουλμάνοι στο Πακιστάν πρέπει να ενωθούν για να διώξουν τον προδότη και να εγκαταστήσουν μια νόμιμη ηγεσία που θα υπερασπίζεται το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους'', τονίζεται στο μήνυμα.

    Σε άλλο σημείο, ο άντρας που μιλάει επιτίθεται και στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέροντας πως ένα τμήμα της πρόσφατης έκθεσης του αμερικανικού κογκρέσου σχετικά με το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου χαρακτηρίστηκε ως απόρρητο γιατί προτείνει στο Ριάντ να σταματήσει να εκδίδει το Κοράνι, με το πρόσχημα πως επιτίθεται στους Εβραίους.

    ''Το τμήμα αυτό (της έκθεση του Κογκρέσου) περιέχει μια υπόδειξη με στόχο να εμποδίσει τη σαουδαραβική κυβέρνηση να τυπώνει και να διανέμει το Κοράνι'', επισημαίνει η φωνή στο ηχογραφημένο μήνυμα.

    [07] Αυστρία: Νέα εκλογική ήττα για το κόμμα του Χάιντερ

    28/9/2003 8:50:00 μμ

    Εκλογική ήττα υπέστη το ακροδεξιό κόμμα του Γιέργκ Χάιντερ σε δύο ομόσπονδα κρατίδια, χάνοντας περίπου τους μισούς υποστηρικτές του, κατά τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή. Αντιθέτως ενισχυμένο εμφανίστηκε το συντηρητικό κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    Οι εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Ανω Αυστρίας και του Τιρόλου ήταν το πρώτο τεστ για την δημοτικότητα των κομμάτων μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

    Με καταμετρημένο το 21% των ψήφων στην Ανω Αυστρία, το μεγαλύτερο από τα δύο ομόσπονδα κρατίδια, το Κόμμα της Ελευθερίας του Χάιντερ έχασε 11,7% συγκεντρώνοντας μόλις το 8,9%.

    Το Λαϊκό Κόμμα του Σιούσελ σημείωσε αύξηση 1,7% και διατηρεί την πρώτη θέση με ποσοστό 44,4%, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση ORF.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο Τιρόλο, με καταμετρημένο το 46% των ψήφων, το ακροδεξιό κόμμα χάνει περίπου 12 ποσοστιαίες μονάδες και περιορίζεται στο 8%, ενώ το συντηρητικό κόμμα φτάνει το 51,2%.

    [08] ''Προϋπολογισμός αναπτυξιακός και με κοινωνικό πρόσωπο''

    Πηγή: ΝΕΤ 28/9/2003 10:16:00 μμ

    Ο προϋπολογισμός θα είναι αναπτυξιακός με κοινωνικό πρόσωπο και όχι προϋπολογισμός παροχών, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στη ΝΕΤ. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα χαμένα έσοδα από τις μειώσεις των φόρων στο πετρέλαιο και στα Ι.Χ., με την επιτάχυνση της ανάπτυξης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με τις επιπλέον ταμειακές μηχανές και τη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2004 θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως εγκριθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η φορολογική επιβάρυνση στην οικονομία θα είναι αυξημένη κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν σε 40,6 δις ευρώ από 38,9 που ήταν φέτος.

    Δεδομένων των μειώσεων στο φόρο πετρελαίου για τους αγρότες και στον ειδικό φόρο στα ΙΧ, τα έσοδα θα προέλθουν από την αξιοποίηση τριών πηγών:

    Την επιτάχυνση της ανάπτυξης, η οποία υπολογίζεται στο 4% το 2004. Τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με τον έλεγχο και των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού όλοι θα υποχρεωθούν να έχουν ταμειακές μηχανές από 1ης Ιανουαρίου. Τη ρύθμιση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

    Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, αυτές υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 42 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 39,5 που ήταν εφέτος. Το μισό από το ποσό αυτό, θα διατεθεί για τους μισθούς, τις συντάξεις και την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων.

    Βέβαια υπάρχουν και τα "αγκάθια" του προϋπολογισμού και αυτά δεν είναι άλλα από τα ειδικά μισθολόγια και τις διεκδικήσεις μεγάλων επαγγελματικών ομάδων, όπως οι εκπαιδευτικοί και οι γιατροί.

    [09] Εξελίξεις από το ''μέτωπο'' των αποκρατικοποιήσεων

    28/9/2003 8:19:00 μμ

    ο υφ. ανάπτυξης

    Αλ. Καλαφάτης

    Εξελίξεις αναμένονται σε ότι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων σε ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Τη Δευτέρα θα υποβληθούν οι προσφορές για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) και σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας, θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την αποχώρηση του πλεονάζοντος προσωπικού των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 FM ο υφυπουργός ανάπτυξης Αλέκος Καλαφάτης, τόνισε ότι τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις θα δοθούν για τα κοινωνικά πακέτα της κυβέρνησης και τα δημόσια χρέη.

    [10] Ταε Κβον Ντο: Χρυσό μετάλλιο για την Αρετή Αθανασοπούλου

    28/9/2003 11:06:00 μμ

    Η Αρετή Αθανασοπούλου δόξασε το ελληνικό Ταε Κβον Ντο με την πρώτη θέση που κατέκτησε την Κυριακή στην κατηγορία των -59 κιλών του 9ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Παράλληλα η Ελλάδα, ανάμεσα στις 108 χώρες που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Γκάρμις-Παρτενκίρχεν της Γερμανίας, κατέλαβε την έβδομη θέση στην γενική κατάταξη που προκύπτει από τις νίκες των αθλητών και την τρίτη θέση στις γυναίκες.

    Η ανθυπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού νίκησε στον τελικό την Σαλαζάρ από το Μεξικό με 6-5, αλλά για να φτάσει ως τον τελικό προηγήθηκαν σημαντικές νίκες, όπως κατά της τρίτης Ολυμπιονίκη Τουρκάλας Μπικσίν Χαμιντέ, που την κέρδισε με 7-1, της Στάμονα από το Καζακστάν με 3-1, της Κινέζας Γουόνγκ, που τη νίκησε με 3-2, της Ζουχριντίνοβα απ΄ το Ουζεμπεκιστάν, που τη νίκησε με 8-4 και τέλος κατά της Δανέζας Γιόρτσόι με 4-2 στα σημεία.

    Από το πρωί στις 9.30 η Αθανασοπούλου αγωνιζόταν συνεχώς ως τις 7 το βράδυ, που πέρασε στο λαιμό της το χρυσό μετάλλιο.

    "Το περίμενα αυτό το μετάλλιο γιατί πιστεύω στο Θεό και όποιος πιστεύει ανταμείβεται. Ημουν σίγουρη για το μετάλλιο γιατί το είχα δει το Σάββατο το βράδυ στον ύπνο μου. Το αφιερώνω στις προσπάθειες, που έχω καταβάλει ως τώρα και σ΄ όσους πίστεψαν σε μένα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία μου και την πολιτεία που με βοήθησε μετά την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ με την στράτευσή μου στο σώμα του πεζικού και από όπου εξασφάλισα ένα μισθό για να μπορώ να ζω και να γυμνάζομαι. Θα γιορτάσω τώρα με τους αγαπημένους μου ανθρώπους".

    Πανευτυχής για τα αποτελέσματα όλων των Ελλήνων αθλητών με κορυφαία τη διάκριση της Αθανασοπούλου, ήταν και ο ομοσπονδιακός τεχνικός, ο Kορεάτης Ο Γιανγκ Τζου.

    "Είχαμε δουλέψει πολύ καλά πριν έρθουμε στην Γερμανία. Το χρυσό μετάλλιο της Αθανασοπούλου άνοιξε μια νέα σελίδα για την Ελλάδα. Ένα χρυσό μετάλλιο από την Αρετή και δύο χάλκινα από τις Μυστακίδου και Κούβαρη και με μια πολύ καλή κατάταξη. Τώρα αρχίζει η πραγματική διεκδίκηση μεταλλίων, αλλά αυτή τη φορά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας", δήλωσε.

    Ο Ελληνας πρωταθλητής της κατηγορίας των -67 κιλών ανδρών, κατατάχθηκε στην ένατη θέση μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις. Νίκησε στον πρώτο αγώνα Ραγιάμπ από τη Γουινέα με 8-5 στα σημεία, στην συνέχεια με το Σενεγαλέζο Εντιάγιε με 7-10 στα σημεία και ηττήθηκε από τον Αζέρο Πασιάγιεφ με 5-3 στα σημεία.

    [11] Νίκη του ΟΦΗ επί του Αρη

    28/9/2003 11:42:00 μμ

    Ο ΟΦΗ πήρε μια μεγάλη νίκη στην Ευκαρπία επί του Αρη με 2-1, στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 5η ημέρα του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Το γκολ του Ρουμπάκη πέντε λεπτά πριν την συμπλήρωση των 90 λεπτών του αγώνα έδωσε στην ομάδα της Κρήτης μία πολύτιμη και συνάμα δίκαιη νίκη σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες.

    Οι φιλοξενούμενοι, δεν αντιμετώπισαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα, διάστημα που οι γηπεδούχοι είχαν την υπεροχή δεν κατάφεραν όμως κάτι αξιόλογο.

    Η συνέχεια ανήκει στους παίκτες του Σκάζνι οι οποίοι κατάφεραν να φθάσουν στο γκολ στο 36ο λεπτό με κεφάλιά από τον Αδάμο.

    Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αρης προσπάθησε με την είσοδο του Φραντζέσκου να γίνει πιο επιθετικός και δικαιώθηκε σκοράροντας, στο 67ο λεπτό με φάουλ από 30 μέτρα.

    Η εξέλιξη του αγώνα έδειχνε να ευνοεί τους γηπεδούχους οι οποίοι απέκτησαν και αριθμητικό πλεονέκτημα από το 71ο λεπτό μετά την αποβολή του Μπελεβώνη.

    Στο 78ο λεπτό οι "κιτρινόμαυροι" έφθασαν κοντά στο γκολ αλλά ο Σηφάκης είπε "όχι" σε κεφαλιά του Κυζερίδη και στο 85ο λεπτό οι Κρητικοί με τον Ρουμπάκη πήραν αυτό που άξιζαν.

    Στο φινάλε των καθυστερήσεων, ο Κολτσίδας χωρίς κανένα λόγο χτύπησε τον Μπικόφσκι και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Αμπελάς (84' Καζάντζης), Κολτσίδας, Παπαδόπουλος, Μαλλούς (75' Κατσιαρός), Διγκόζης, Σελάντερ, Πασσαλής, Κυζερίδης, Κούσας (46' Φραντζέσκος), Λαζανάς.

    ΟΦΗ: Σηφάκης, Μπελεβώνης, Κολιτσιδάκης, Αδάμος, Κώτσιος, Ρουμπάκης, Δέντσας (64' Κουτσουρές), Σολίς, Ντεγιάνοφ (76' Σταυρακάκης), Σοάρες (90΄Αναστασιάδης), Μπικόφσκι.

    [12] Μπάσκετ-Κύπελλο ανδρών: Πρόκριση για την ΑΕΚ

    28/9/2003 10:34:00 μμ

    Οδηγούμενη εκ του ασφαλούς από τον Νίκο Χατζή, ο οποίος πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση (16π.), η ΑΕΚ πέρασε νικηφόρα από το κλειστό γήπεδο της Πυλαίας επικρατώντας του ΠΑΟΚ με 77-73, και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου την προσεχή Τετάρτη (1 Οκτωβρίου) θα αντιμετωπίσει ως γηπεδούχος τον Ολυμπιακό. Τα αποτελέσματα στους υπόλοιπους αγώνες έχουν ως εξής: Mακεδονικός-Πανιώνιος 102-60, Hράκλειο-Oλυμπιακός 54-84, Ηρακλής-Mαρούσι 78-65, Hλυσιακός-Iωνικός NΦ 66-74, Αρης-Ξάνθη 71-58, Π.Φάληρο-Περιστέρι 49-77, Παναθηναϊκός-Aπόλλων Π. 82-90.

    Η "Ενωση" προηγήθηκε με μεγάλες διαφορές στο σκορ, στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα (30-16 στο τέλος του α΄ δεκάλεπτου), όμως για να φτάσει στην τελική επικράτηση χρειάστηκε να βάλει το "χεράκι" του ο Κουάντρε Λόλις, ο οποίος με φόλοου 6΄ πριν από τη λήξη, κι ενώ το σκορ είχε γίνει 75-73 χάρις σε τρίποντο του Γιούρκοβιτς, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα "σκοτώνοντας" τις ελπίδες του ΠΑΟΚ που με πιεστική άμυνα είχε καταφέρει να "γυρίσει" το παιχνίδι.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 17, Παντελιάδης 2, Βασιλειάδης 2, Βασιλόπουλος 8, Πιρς 11, Γιούρκοβιτς 17, Οκούνσκι 2, Ραντόγεβιτς 14.

    ΑΕΚ: Λόλις 10, Ζήσης 10, Ταπούτος 6, Χατζής 16, Τζένκινς 17, Γλυνιαδάκης 11, Παπαϊωακείμ 7.

    [13] Νίκη για το Αιγάλεω

    28/9/2003 9:36:00 μμ

    "Τρίτωσε" το σερί νικών του Αιγάλεω στο πρωτάθλημα. Η ομάδα του Γιώργου Χατζάρα, σε αγώνα για την 5η ημέρα της Α` Εθνικής που έγινε στο Δημοτικό Στάδιο "Σταύρος Μαυροθαλασσίτης", επικράτησε 2-0 του Ηρακλή και έπιασε την ΑΕΚ στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Οι παίκτες του Γιώργου Χατζάρα έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους, καθώς μόλις στο δεύτερο λεπτό έχασαν μια αρκετά καλή ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ, καθώς το σουτ του Νικολόπουλου έξω από την περιοχή, πέρασε ελάχιστα άουτ.

    Από την άλλη πλευρά ο Ηρακλής προσπάθησε να ισορροπήσει τον αγώνα και να κρατήσει την μπάλα στο κέντρο, ωστόσο οι αντίπαλοί του ήταν ιδιαίτερα πιεστικοί και έτσι οι προσπάθειές τους δεν στέφθηκαν από επιτυχία.

    Ολα αυτά μέχρι το πρώτο 10λεπτο, αφού από εκείνο το σημείο και μετά ο Ηρακλής ανέβασε την απόδοσή του και έφερε το παιχνίδι στον χώρο του κέντρου δημιουργώντας και χάνοντας κάποιες ευκαιρίες με τον Μίετσελ και τον Φοφόνκα.

    Στο 19` όταν ο Πολωνός πήρε την μπάλα από τον Φοφόνκα, πέρασε τον Αμπάρη, αλλά το σουτ του απομακρύνθηκε λίγο πριν την γραμμή από τον Ψωμά.

    Τρία λεπτά αργότερα, εκτέλεση φάουλ του Βραζιλιάνου, πέρασε λίγο άουτ, ενώ το πρώτο μέρος έκλεισε με τον Φωτάκη να σουτάρει και τον Αμπάρη να σώζει την ομάδα του.

    Στο δεύτερο μέρος το παιχνίδι παρέμεινε ανοικτό με εκατέρωθεν ευκαιρίες και τον Ηρακλή να δείχνει ότι είχε τον έλεγχο του αγώνα.

    Στο 64`, όμως, ο Χλωρός επιχείρησε την ατομική ενέργεια, μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή του "γηραιού" και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Φωτάκη, ο οποίος με κοντινό σουτ άνοιξε το σκορ (1-0) και έβαλε τα θεμέλια για τη νίκη.

    Μια νίκη που σφραγίστηκε και τυπικά στην εκπνοή του αγώνα με πλασέ του Αγρίτη, που διαμόρφωσε το τελικό σκορ (2-0).

    Διαιτητής: Δούρος Κίτρινες: Φωτάκης, Νικολόπουλος

    Οι συνθέσεις:

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Σιντιμπέ, Παπουτσής, Αλεξόπουλος, Ψωμάς, Εντουσέι (46` Μπάρκογλου), Ουάνγκα, Φωτάκης, Σκοπελίτης, Χλωρός, Αγρίτης (89` Χατζής), Νικολόπουλος (83` Μεϊδάνης).

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σνάουτσνερ, Κατσαμπής, Νατσούρας, Νεμπεγλέρας, Κιάσσος, Ιωάννου, Εντερσον Φοφόνκα, Κουχάρσκι (80` Λαγός), Μίετσελ (84` Μπαχράμης), Μαχλάς (73` Π. Καπετάνος).

    [14] Ισοπαλία για Χαλκηδόνα-Καλλιθέα

    28/9/2003 9:33:00 μμ

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν Χαλκηδόνα και Καλλιθέα στο ισόπαλο 1-1, σε αγώνα για την 5η ημέρα της Α` Εθνικής που έγινε στο γήπεδο της Νεάπολης.

    Οι γηπεδούχοι μπήκαν... φουριόζοι στο γήπεδο με στόχο να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ που θα τους έλυνε τα πόδα.

    Μόλις στο 6΄ η μπάλα από την κεφαλιά του Μανουσάκη πέρασε ελάχιστα μακριά από το δοκάρι του Στάουτσε, ενώ στο 10΄ ο τερματοφύλακας της Καλλιθέας έδιωξε σε κόρνερ έπειτα από δυνατό σουτ του Δήμου έξω από την περιοχή.

    Σταδιακά η Καλλιθέα ισορρόπησε το παιχνίδι και απείλησε την εστία του Εμπέντε.

    Στο 38΄ ο γκολκίπερ των γηπεδούχων απέκρουσε το σουτ του Γκέκα, ενώ την τελευταία καλή ευκαιρία στο πρώτο μέρος δημιούργησε η ομάδα της Νίκαιας με το Μικέ, όμως η μπάλα πέρασε με δύναμη έξω από την εστία του Στάουτσε που είχε μείνει "άγαλμα".

    Στο 55` ο Δήμος ανέτρεψε τον Τάτση μέσα στην περιοχή και ο Γκέκας ευστοχώντας στο πέναλτι άνοιξε το σκορ για την Καλλιθέα (0-1).

    Η Χαλκηδόνα πίεσε για την ισοφάριση και κατάφερε να το πετύχει με τον ίδιο τρόπο στο 85` με το Ζαχαρόπουλο να ευστοχεί στο πέναλτι που κέρδισε ο Κορακάκης.

    Στο 90` ο Γκέκας έχασε μεγάλη ευκαιρία για την Καλλιθέα όταν έκανε το σουτ και ο Εμπέντε απομάκρυνε δύσκολα, όπως και ο Μανουσάκης στις καθυστερήσεις για τους γηπεδούχους όμως στην κεφαλιά που επιχείρησε η μπάλα πέρασε μόλις άουτ.

    Διαιτητής: Καλόπουλος Κίτρινες: Κατεμής, Νταμπρόφσκι, Νιόπλιας, Κυριάκος, Γόγολος, Ντραγκίσεβιτς, Σίμος.

    Οι συνθέσεις:

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Γελαδάρης, Ντάγκας, Σίμος, Δήμος (60` Μακρής), Μικές, Κατεμής (60` Κοζανίδης), Αλ Τζάχερ (79` Νιόπλιας), Μανουσάκης, Κορακάκης, Ζαχαρόπουλος.

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στάουτσε, Γκεοργκίεφ, Κουλακιώτης, Γόγολος, Νταμπρόφσκι (78` Πέτκοβιτς), Μπασκάκης, Τάτσης, Κυριάκος, Ντραγκίσεβιτς, Νταμνιάνοβιτς (90` Καρατζάς), Γκέκας (90` Σκαρμούτσος).

    [15] ''Εμπόδιο'' τον Ακράτητο βρήκε η Προοδευτική

    28/9/2003 7:23:00 μμ

    Το σερί των θετικών αποτελεσμάτων της Προοδευτικής, ανέκοψε ο Ακράτητος. Η ομάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, σε αγώνα για την 5η ημέρα της Α' Εθνικής που έγινε στο Δημοτικό γήπεδο Νίκαιας, απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τους "βυσσινί", οι οποίοι ναι μεν διατήρησαν το αήττητο εντός έδρας, ωστόσο δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν το δεύτερο φετινό τους "τρίποντο".

    Οι γηπεδούχοι, στην πρώτη ουσιαστικά σημαντική ευκαιρία που δημιούργησαν στο παιχνίδι, μπόρεσαν να πάρουν και προβάδισμα στο σκορ.

    Συγκεκριμένα, στο 27`, από την καρφωτή κεφαλιά του Χανιώτη, ο Ράπτης δεν μπόρεσε να μπλοκάρει και ο Ζαίμι από κοντά την έσπρωξε στα δίχτυα των φιλοξενουμένων κάνοντας το 1-0.

    Δύο λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Ακράτητος έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση, όμως στο τετ α τετ του Ηλιόπουλου με τον Τζενάμο, ο πρώτος έβαλε τόσο φάλτσο στο πλασέ που επιχείρησε, όσο χρειαζόταν για να στείλει την μπάλα να περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των γηπεδούχων.

    Στο 60`, δυνατό σουτ του Τελκίνσκι, έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ ο Τζενάμο, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει το μηδέν για την εστία του τουλάχιστον μέχρι το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων. Σε εκείνο το σημείο, ο Ακράτητος που έψαχνε απεγνωσμένα το γκολ, κατάφερε τελικά να ισοφαρίσει με εντυπωσιακό σουτ του Ποζαπαλίδη, το οποίο έδωσε στην ομάδα του Ντουμιτρίου το βαθμό της ισοπαλίας.

    Διαιτητής: Μπριάκος

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Τζενάμο, Πουλόπουλος, Αγγελόπουλος (55` Κουμεντάκος), Σιδηρόπουλος, Αγγελόπουλος, Ανδράλας, Νταγκουνάκης, Μάγγος, Βιλανάκης, Ζαϊμι, Χανιώτης (63` Τσαγκαβέλης).

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Σκούφαλης, Μπλέτσας, Μιλόγεβιτς, Μπαλάσκας (63` Λίνκαρ), Τελκίνσκι, Βενέτης, Στεφανίδης (71` Γκίτσης), Ποζαπαλίδης, Ιορδανίδης (63` Ζιάκας), Ηλιόπουλος.

    [16] Νίκη του ΠΑΟΚ με 4-1 επί του Πανηλειακού

    28/9/2003 7:15:00 μμ

    Την θετική παράδοση που έχει στον Πύργο, συνέχισε και φέτος ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από τις... γκέλες με Προοδευτική και Λιν, κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη επί του Πανηλειακού με 4-1 και να παραμείνει στην πρώτη εξάδα του βαθμολογικού πίνακα.

    Το μακεδονικό συγκρότημα, που σε επτά... καθόδους στον Πύργο έχει συνολικά πέντε νίκες και δύο ισοπαλίες, μόλις στο 18ο λεπτό παραβίασε την εστία του Λιούρδη χάρη στο αριστερό σουτ του Μάρκου από κοντινή θέση (0-1).

    Τρία λεπτά αργότερα και πριν καλά-καλά οι γηπεδούχοι καταλάβουν τι είχε συμβεί, ήρθε και δεύτερο... χτύπημα. Ο Τσιώλης υπέπεσε σε τραγικό λάθος και ο Σαλπιγγίδης που έγινε αποδέκτης της μπάλας από την πάσα του Γιαννιτσανάκη, δεν δυσκολεύτηκε να την στείλει στο βάθος της εστίας του Λιούρδη, δίνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων στον ΠΑΟΚ (0-2).

    Οκτώ λεπτά μετά την έναρξη του β` ημιχρόνου, ο Πανηλειακός "άγγιξε" την ισοφάριση, όμως ο Μαρκορά δεν μπόρεσε να κερδίσει τον Ατματσίδη στο τετ α τετ που είχαν, με τον πρώην γκολκίπερ της ΑΕΚ να πέφτει στη σωστή γωνία και να σώζει την ομάδα του από βέβαιο κίνδυνο.

    Την ίδια τύχη, είχε πέντε λεπτά και το σουτ του Σωτήρχου που απέκρουσε και πάλι σωτήρια ο Ατματσίδης για να φτάσουμε στο 60ο λεπτό, οπότε ο ΠΑΟΚ βρήκε και πάλι δίχτυα, αυτή τη φορά με "δράστη" τον Εγκωμίτη, ο οποίος και με δυνατό σουτ έκανε το 3-0.

    Εξι λεπτά πριν την ολοκλήρωση του 90λεπτου, ο Σαλπιγγίδης έβαλε το... κερασάκι στη νίκη του ΠΑΟΚ, όταν με προσωπική ενέργεια έκανε τέσσερα τα τέρματα της ομάδας του.

    Το γκολ της... τιμής για τον Πανηλειακό πέτυχε ο Τσίγκας στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, διαμορφώνοντας το τελικό 4-1. Διαιτητής: Φινοκαλιώτης

    ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Λιούρδης, Τσιώλης (46` Ταραλίδης), Σωτήρχος, Τασίδης, Βύντρα, Μωϋσιάδης, Μαρκορά, Σπυρόπουλος (46` Δερμιτζόγλου), Κοταρέλας, Μάρης, Τσίγκας.

    ΠΑΟΚ: Ατματσίδης, Φουτσίνι (23` Ζαβαντίας), Ουντέζε, Βόκολος, Κουτσόπουλος, Εγκωμίτης, Μάρκος, Χάγκαν, Γιαννιτσανάκης, Χασιώτης, Σαλπιγγίδης.

    [17] Εμβόλιο κατά καρκίνου του προστάτη

    Πηγή: ΝΕΤ 28/9/2003 10:02:00 μμ

    Τα αποτελέσματα του νέου εμβολίου για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη είναι ελπιδοφόρα. Οι Βρετανοί επιστήμονες που το παρασκευάζουν ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο καθυστερεί κατά πολύ την εξέλιξη της νόσου, ακόμη και αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το 50% των αντρών που συμμετείχαν στις έρευνες ανταποκρίθηκαν θετικά στη θεραπεία. Το εμβόλιο περιέχει κύτταρα καρκίνου του προστάτη, που προέρχονται από θεραπευμένους ασθενείς. Οι εργαστηριακές έρευνες τώρα θα ενταθούν και αν τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικά, το εμβόλιο θα βγει στην αγορά τα επόμενα χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 September 2003 - 21:17:30 UTC