Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση στα Ψαχνά
  • [02] Ομιλία Παπανδρέου στον ΟΗΕ
  • [03] Τουρκικές προκλήσεις στο FIR Αθηνών
  • [04] Απαγωγή στα κατεχόμενα
  • [05] Συνάντηση Παπαδόπουλου με τον Αμερικανό απεσταλμένο
  • [06] Υποστολή σημαίας για την 1η ΜΑΛ Χανίων
  • [07] Ένας άντρας και ένα μωρό νεκροί σε επίθεση σε εβραϊκό οικισμό
  • [08] Πάπας και ''Λούλα'' φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης
  • [09] Ομαδικός τάφος με σκελετούς στο Βούκοβαρ
  • [10] Αναμένεται νέα ήττα της ακροδεξιάς στην Αυστρία
  • [11] Μιανμάρ: Εξιτήριο πήρε η Αούγκ Σαν Σούου Κίι
  • [12] Σε έξι μήνες νέο Σύνταγμα στο Ιράκ, λέει ο Πάουελ
  • [13] Διαδήλωση στο Παρίσι κατα της κατοχής στο Ιράκ
  • [14] Αυξήθηκαν οι φτωχοί στις ΗΠΑ
  • [15] Εμβόλιο κατά του AIDS
  • [16] ''Αριστος'' της e-Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου

    [01] Σεισμική δόνηση στα Ψαχνά

    26/9/2003 10:56:00 μμ

    Ασθενής σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 21:54 με επίκεντρο τα Ψαχνά Ευβοίας, όπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία ζημία από το σεισμό. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αττική.

    [02] Ομιλία Παπανδρέου στον ΟΗΕ

    Πηγή: NET 105,8 fm 26/9/2003 9:41:00 μμ

    Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στη μεταψυχροπολεμική εποχή, η πολιτική ειρήνης και καλής γειτονίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια καθώς και στις σχέσεις της με την Τουρκία, η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο Ανάν και χρονικό ορίζοντα το 2004 και η προώθηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ήταν οι κύριοι άξονες της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην 58η ετήσια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ 105,8 στις ΗΠΑ Δημήτρης Φίλιος, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισήμανε την αναγκαιότητα ουσιαστικών θεσμικών αλλαγών, που θα κατοχυρώσουν τον ρόλο του ΟΗΕ, ως εγγυητή του παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας και ειρήνης, ενώ για το Κυπριακό χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

    "Οι αποφάσεις στα μείζονα διεθνή ζητήματα πρέπει να λαμβάνονται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση της παγκόσμιας κοινότητας και όχι μονομερώς", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφορικά με το Ιράκ είπε ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αναλάβουν το ταχύτερο δυνατά τη διακυβέρνηση της χώρας τους.

    Αναφορικά με το Κυπριακό χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα και η Λευκωσία το έχουν αποδεχτεί ως βάση για διαπραγματεύσεις με ορίζοντα το 2004. Έμφαση έδωσε επίσης και στην Ολυμπιακή εκεχειρία ως μέσο για την οικοδόμηση της διεθνούς ειρήνης και την προώθηση των Ολυμπιακών ιδεωδών.

    Η ελληνική πρόταση ψηφίσματος για την ελληνική εκεχειρία θα κατατεθεί επίσημα στη διάρκεια ειδικής τελετής στην έδρα του ΟΗΕ παρουσία του γ.γ. του διεθνούς Οργανισμού Κόφι Ανάν και πολλών άλλων επισήμων αργά το απόγευμα τοπική ώρα Νέας Υόρκης, ξημερώματα ώρα Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης σειρά επαφών με πολλούς ομολόγους του, ενώ αργότερα απόψε έχουν προγραμματιστεί χωριστές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [03] Τουρκικές προκλήσεις στο FIR Αθηνών

    26/9/2003 9:31:00 μμ

    Έξι σχηματισμοί από 22 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν την Παρασκευή, σε παράνομη είσοδο στο FIR Αθηνών και έκαναν μεγάλο αριθμό παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο 46 φορές. Σε τέσσερις περιπτώσεις οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν στη διαδικασία αναχαίτησης με αποτέλεσμα να γίνουν ισάριθμες εμπλοκές.

    [04] Απαγωγή στα κατεχόμενα

    26/9/2003 9:28:00 μμ

    Οι κατοχικές αρχές απήγαγαν γύρω στις 3 μ.μ νεαρό Ελληνοκύπριο και την συνοδό του, αλλοδαπή τουρίστρια, ενώ βρίσκονταν σε βάρκα ανοικτά της Αμμοχώστου. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Κωνσταντίνου, 34 ετών, γιο του πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων και πρώην προέδρου της Ανόρθωσης Κίκη Κωνσταντίνου. Οι κατοχικές αρχές οδήγησαν τη βάρκα των δύο νεαρών στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Η Αστυνομία και τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν προσπάθειες για απόλυση τους.

    [05] Συνάντηση Παπαδόπουλου με τον Αμερικανό απεσταλμένο

    26/9/2003 9:14:00 μμ

    Καθοριστικά γεγονότα στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η προσπάθεια της Τουρκίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Μαρκ Γκρόσμαν, στην πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στις 6:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας και η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Σύμφωνα με τον Γκρόσμαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν "ενεργά αναμεμειγμένες" στο θέμα της Κύπρου.

    ''Θετική η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε'', λέει ο Γκρόσμαν

    Σε ερώτηση, ποιο είναι το εμπόδιο για τη λύση του προβλήματος, ανέφερε ότι "τα εμπόδια είναι ότι πρέπει οι παράγοντες σε όλες τις πλευρές να δεσμευθούν στην επίλυση του προβλήματος. Όπως σας είπα πολλές φορές, συνεχίζω να πιστεύω, ότι η πιθανότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι κάτι το θετικό. Πιστεύω ότι ο δρόμος, που ακολουθεί η Κύπρος τώρα, προς την Ε.Ε. είναι κάτι το θετικό. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρόνο από τώρα μέχρι τον επόμενο χρόνο, κάποιοι μιλούν για το Μάιο του 2004 και να δούμε τι μπορεί να γίνει".

    Τόνισε επίσης, ότι ανέφερε στον Πρόεδρο της Κύπρου πως "οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μία λύση ακριβοδίκαιη και καλή για όλα τα μέρη. Δήλωσα ότι παραμένουμε εντυπωσιασμένοι με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και το σχέδιό του. Είχα την ευκαιρία να ακούσω τις παρατηρήσεις του προέδρου, που εκτιμά ότι βαδίζουμε κι αυτό ήταν πολύ ωφέλιμο για μένα".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε και τα εξής: "Είχα συνάντηση με τον κ. Γκρόσμαν και τον κ. Γουέστον. Έγινε μια γενική ανασκόπηση των δικών μας σημερινών θέσεων και της κατάστασης, όπως διαγράφεται. Επαναλήφθηκε η πεποίθηση ότι μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα είναι δυνατό να διανοιχτούν προοπτικές για πρόοδο στο Κυπριακό".

    Σε ερώτηση, αν συζητήθηκε το θέμα αποστολής παρατηρητών στις κατεχόμενες περιοχής, ανέφερε ότι "έγινε μεγάλο θέμα, χωρίς λόγο. Έχουμε διαφορετικές απόψεις. Εξήγησα τη θέσή μας, ό,τι η χρησιμότητα (των παρατηρητών) βασίζεται στο αν έχουν δικαίωμα να ελέγξουν κατά πόσο στους εκλογικούς καταλόγους είναι γραμμένοι έποικοι και πόσοι. Δεν είναι θέμα αντιδικίας, είναι θέμα διαφορετικών εκτιμήσεων".

    Στην ερώτηση, αν μετατίθεται το βάρος των προσπαθειών των προσδοκιών από την 1η Μαΐου 2004 το Δεκέμβριο του 2004, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι δεν θα ήθελε να κάνει προβλέψεις, γιατί "η δική μας σταθερή θέση είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, κάτω από την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα. Υπάρχει το σχέδιο Ανάν, χωρίς προϋποθέσεις, όποτε μας καλέσει σε συνομιλίες".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν είδε κάποια διαφοροποίηση στο θέμα "των αλλαγών, που επιδέχεται το σχέδιο Ανάν", ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε, ότι "κατανοούν το δικαίωμά μας να ζητούμε διαφοροποιήσεις και πιστεύω, ότι κατανοούν ότι αλλαγές μπορεί να είναι χρήσιμες για να καταστήσουν το σχέδιο πιο βιώσιμο. Πιστεύω, ότι υπάρχει μετακίνηση από την προηγούμενη θέση, η οποία ήταν, ότι το σχέδιο είναι ιερό και απαραβίαστο, όπως έχει και ότι, δεν επιδέχεται καμία αλλαγή, πέρα από την ολοκλήρωση της νομοθεσίας, που υπάρχει και την αναπόφευκτη αλλαγή των ημερομηνιών".

    Στην ερώτηση, αν αυτή είναι διαπίστωση απ όλες τις συναντήσεις που είχε, μεταξύ των οποίων και με τον κ. Ανάν, υπογράμμισε ότι "ο κ. Ανάν άκουσε τα επιχειρήματά μας, κατά κύριο λόγο, δεν εξέφρασε ο ίδιος άποψη. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι και εκείνος το κατανοεί".

    [06] Υποστολή σημαίας για την 1η ΜΑΛ Χανίων

    26/9/2003 8:46:00 μμ

    Υποστολή σημαίας σήμερα το πρωί στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων. Η ιστορική 1η ΜΑΛ ανέστειλε τη λειτουργία της στα πλαίσια της αναδιάταξης των ενόπλων δυνάμεων ύστερα από 38 χρόνια επιχειρησιακής δράσης, καθώς είχε ιδρυθεί την 1η Ιουλίου του 1965, αρχικά ως μοίρα καταδρομών και από το 1985, ως μοίρα αλεξιπτωτιστών. Την ημερήσια διαταγή διάβασε εμφανώς συγκινημένος ο διοικητής της Μοίρας αντισυνταγματάρχης Στυλιανός Μπικάκης, που παρέδωσε τη σημαία της 1ης ΜΑΛ, στον Διοικητή του Σώματος Δύναμης Αντίστασης Εφεδρείας υποστράτηγο Νικόλαο Ντούβα. Η μοίρα μεταφέρετε στη Νέα Πέραμο Αττικής, όπου θα λειτουργεί ως μονάδα ετοιμότητας μακρού χρόνου. Το παρών στην τελετή έδωσε το σύνολο των τοπικών αρχών των Χανίων και πολλοί έφεδροι, που τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, πάνω από το μνημείο των 29 πεσόντων καταδρομέων κατά τα γεγονότα του Αττίλα το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο.

    [07] Ένας άντρας και ένα μωρό νεκροί σε επίθεση σε εβραϊκό οικισμό

    26/9/2003 10:55:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Παλαιστίνιοι μαχητές σκότωσαν έναν εβραίο έποικο και ένα κοριτσάκι σε επίθεση εναντίον εβραϊκού οικισμού στη Δυτική Όχθη, ενώ οι Ισραηλινοί γιορτάζουν το εβραϊκό νέο έτος, δήλωσαν ιατρικές πηγές. Ένας νοσηλευτής, που βρισκόταν στον οικισμό Νεγκοχότ, κοντά στη διχοτομημένη πόλη της Χεβρώνας, δήλωσε τηλεφωνικώς, πως ένας από τους Παλαιστινίους σκοτώθηκε από πυρά, όταν διείσδυσε στον οικισμό, ενώ ο άλλος απομακρύνθηκε τρέχοντας. "Έχουμε δύο νεκρούς, έναν 28χρονο άνδρα και ένα κοριτσάκι δύο μηνών", δήλωσε ο Ντρορ Ρίχτερ, που εργάζεται στα έκτακτα περιστατικά. Η ισραηλινή αστυνομία έχει τεθεί σε υψηλό συναγερμό για επιθέσεις, καθώς οι Ισραηλινοί γιορτάζουν το εβραϊκό νέο έτος, Ρος Χασάνα, που άρχισε με τη δύση του ηλίου σήμερα και θα τελειώσει με τη δύση του ηλίου μεθαύριο Κυριακή.

    [08] Πάπας και ''Λούλα'' φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης

    26/9/2003 8:39:00 μμ

    Ο γηραιός και άρρωστος πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β', ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο "Λούλα" ντα Σίλβα και διαφωνούντες από το Ιράν και την Κίνα είναι μερικοί από τους προτεινόμενους υποψήφιους για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Τα πέντε μέλη της επιτροπής θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα για να προσπαθήσουν να επιλέξουν αυτόν, που θα τιμηθεί με το βραβείο και το χρηματικό ποσό του 1,3 εκατομμυρίου δολαρίων και το όνομα, του οποίου θα ανακοινωθεί στις 10 Οκτωβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η επιτροπή αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες φέτος, αφού έχει να επιλέξει μεταξύ 165 υποψηφιοτήτων. "Ο πάπας είναι μεταξύ των πρώτων", δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη, Στέιν Τένεσον, ο οποίος είχε προβλέψει τους νικητές του Νόμπελ Ειρήνης πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. .

    Φαβορί κατά τον ίδιο είναι και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος πρωτοστάτησε σε παγκόσμια εκστρατεία κατά της πείνας και ακολουθεί ο Ιρανός διαφωνών Χασέμ Αγκαζαρί.

    Ωστόσο ένας άλλος ειδικός όσον αφορά τα Βραβεία Νόμπελ, ο Νορβηγός συγγραφέας Ιρβιν Αμπραμς ανέφερε, ότι κατά τη δική του γνώμη, ο πάπας δεν έχει πολλές πιθανότητες να τιμηθεί με το μεγάλο αυτό βραβείο ειρήνης, γιατί η επιτροπή δεν θα ήθελε να θεωρηθεί φιλοχριστιανική, λόγω της έντασης, που επικρατεί στα μουσουλμανικά κράτη εξαιτίας και των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή ενδέχεται μετά από σοβαρό προβληματισμό, να δώσει φέτος το Νόμπελ Ειρήνης σε κάποιον μετριοπαθή Μουσουλμάνο

    [09] Ομαδικός τάφος με σκελετούς στο Βούκοβαρ

    26/9/2003 8:12:00 μμ

    Έντεκα σκελετοί ,που ανήκουν σε Κροάτες, που δολοφονήθηκαν πρίν από την πτώση της πόλης Βούκοβαρ το Νοέμβριο του 1991 ανασύρθηκαν σήμερα από ομαδικό τάφο, που βρίσκεται κοντά στην κροατική αυτή πόλη, όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Οι σκελετοί των θυμάτων, που βρίσκονταν στον ομαδικό τάφο του Νεγκοσλάφσκι, δέκα χλμ από το Βούκοβαρ, φέρουν σαφή τραύματα από σφαίρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, Ιβάν Γκρούζιτς, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο HINA. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για πολίτες, που είχαν φυλακιστεί από Σέρβους αυτονομιστές και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν όντας μέσα στη φυλακή του Νεγκοσλάφσκι.

    Πρόκειται για τον 137ο ομαδικό τάφο που ανακαλύπτεται στο κροατικό έδαφος από το τέλος του πολέμου (1991-1995) και τον 50ο, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Βούκοβαρ. Στην Κροατία εξακολουθούν, επτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, να θεωρούνται αγνοούμενοι ακόμα περίπου 1200 πολίτες.

    [10] Αναμένεται νέα ήττα της ακροδεξιάς στην Αυστρία

    26/9/2003 7:47:00 μμ

    Γιεργκ Χάιντερ

    Μεγάλες απώλειες αναμένονται στις μεθαυριανές τοπικές εκλογές σε δύο ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, για το ακροδεξιών και εθνικιστικών θέσεων Κόμμα των Ελευθέρων του Γιεργκ Χάιντερ, που συγκυβερνά με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Στην Ανω Αυστρία, ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες ενώ στο Τιρόλο, ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνά τις 500 χιλιάδες. Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής αποτελούν τη δεύτερη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία, τόσο μετά την ορκωμοσία της δεύτερης ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνασπισμού του Βόλφγκανγκ Σιούσελ με τους Ελευθέρους , τέλη Φεβρουαρίου, όσο και μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Στις βουλευτικές εκλογές οι Ελεύθεροι είχαν πάθει πανωλεθρία, μειώνοντας σχεδόν στο ένα τρίτο το ποσοστό τους (10%) από εκείνο που είχαν πετύχει στις προηγούμενες εκλογές του 1999 (27%).

    Υποσκάπτει το ίδιο του το κόμμα ο Χάιντερ

    Το Κόμμα των Ελευθέρων αντιμετωπίζει εδώ και ένα χρόνο μια κρίση διαρκείας, την οποία είχε προκαλέσει τότε ο πρώην αρχηγός του και πάντα πανίσχυρος σκιώδης ηγέτης του, ο Γιεργκ Χάιντερ, ασκώντας αντιπολίτευση σε αυτά τα ίδια κυβερνητικά στελέχη του κόμματός του και οδηγώντάς τα τελικά σε παραίτηση και σε διάλυση της κυβέρνησης, κάτι που έκανε αναγκαίες τις πρόωρες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

    Ο Χάιντερ δεν έπαψε να ασκεί αντιπολίτευση σε τακτά διαστήματα και στην νέα κυβέρνηση του Βόλφγκανγκ Σιούσελ με τους Ελευθέρους, αλλά και να αμφισβητεί επιπλέον ανοικτά το σημερινό αρχηγό τους και αντικαγκελάριο Χέρμπερτ Χάουπτ, θέτοντας επανειλημμένα θέμα αλλαγής και ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος εκ νέου από τον ίδιο.

    Ήδη κατά τις τοπικές εκλογές τον περασμένο Μάρτιο στο μεγαλύτερο σε πληθυσμό ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, οι Ελεύθεροι, χάνοντας σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αποτέλεσμά τους (16,1%) στις προηγούμενες τοπικές εκλογές το 1998, και περιοριζόμενοι μόνον στο 4,5%, κινδύνεψαν να βρεθούν εκτός της τοπικής Βουλής, αφού μόλις και μπόρεσαν να περάσουν το εκλογικό μέτρο του 4%.

    Για πρώτη φορά εξάλλου εκτοπίσθηκαν από την τρίτη στην τέταρτη θέση στην τοπική Βουλή από το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο βελτίωσε κατά 2,7 μονάδες το ποσοστό του σε ένα 7,2%.

    Νικητής των τοπικών εκλογών στην Κάτω Αυστρία είχε αναδειχθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα κατακτώντας με ένα ποσοστό 53,3% την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ επιτυχία σημείωσε και το δεύτερο σε δύναμη Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα , που για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια είχε αυξήσει το ποσοστό του, κατακτώντας ένα 33,6% έναντι του 30,4% του 1998.

    Στον τωρινό προεκλογικό αγώνα στην Ανω Αυστρία και στο Τιρόλο κυριάρχησαν το θέμα του νέου, συνταξιοδοτικού συστήματος στην Αυστρία, που έχει επικριθεί ως αντιλαϊκό και η ιδιωτικοποίηση, "πλήρες ξεπούλημα" όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, των φημισμένων κρατικών χαλυβουργείων "Φεστ", των δεύτερων από άποψη μεγέθους και κερδών στην Ευρώπη, που προώθησε ο κυβερνητικός συνασπισμός Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων.

    Ειδικότερα στην Ανω Αυστρία, όπου βρίσκονται τα χαλυβουργεία της "Φεστ", αναμένεται να υπάρξουν απώλειες και για το κυβερνών εκεί Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σιούσελ. Αντίθετα στο Τιρόλο, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα προπύργια των συντηρητικών, το θέμα δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο και δεν αποκλείεται μια επανάκτηση εκεί της απόλυτης πλειοψηφίας από το Λαϊκό Κόμμα.

    [11] Μιανμάρ: Εξιτήριο πήρε η Αούγκ Σαν Σούου Κίι

    26/9/2003 7:46:00 μμ

    Η ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, επέστρεψε την Παρασκευή στο σπίτι της στη Γιανγκόν, μετά το εξιτήριο που πήρε από το νοσοκομείο, ανακοίνωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε αν η Σούου Κίι, η οποία κρατείται για περισσότερους από τρεις μήνες, θα τελεί τώρα υπό κατ' οίκον περιορισμό. "Θα συνεχίσει την ανάπαυσή της στο σπίτι της υπό την επίβλεψη των γιατρών της, καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να της προσφέρει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια", περιορίστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο θεράπων ιατρός της είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Σούου Κίι θα επιστρέψει σπίτι της, όπου όμως θα παραμείνει υπό περιορισμό.

    [12] Σε έξι μήνες νέο Σύνταγμα στο Ιράκ, λέει ο Πάουελ

    26/9/2003 9:24:00 μμ

    Το εξάμηνο θεώρησε σήμερα, μιλώντας στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εύλογη προθεσμία εκπόνησης του νέου Συντάγματος του Ιράκ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. "Οι έξι μήνες φαίνονται να είναι ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που πρόσθεσε, ότι το εξάμηνο αυτό θα "μετρήσει" από τη σύγκληση της συνταγματικής επιτροπής στην πρωτεύουσα του Ιράκ. Στη διάρκεια συζήτησης, που είχε στα γραφεία των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" με συγγραφείς και δημοσιογράφους, ο Πάουελ ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα, που πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσει το νέο Σύνταγμα είναι το πότε και το πώς θα αναδειχθεί ο νέος ηγέτης του Ιράκ.

    Αναλυτές επισήμαναν ότι πρόκειται για ''στροφή'' της αμερικανικής διπλωματίας απέναντι στις πιέσεις των αντιτιθέμενων στον πόλεμο στο Ιράκ μεγάλων ξένων κρατών. Την αμερικανική δέσμευση για τη διορία κατάρτισης του νέου Συντάγματος στο Ιράκ ο Πάουελ τη βεβαίωσε και σε μία συνέντευξη που θα δημοσιευτεί αύριο στην ίδια εφημερίδα.

    "Ναι, θέλουμε τώρα μία προθεσμία", για να εκπονηθεί το Σύνταγμα, δήλωσε ο Πάουελ στη συνέντευξη, που δημοσιεύεται αύριο Σάββατο.

    [13] Διαδήλωση στο Παρίσι κατα της κατοχής στο Ιράκ

    26/9/2003 9:10:00 μμ

    Διαδήλωση κατά της κατοχής του Ιράκ από τα αμερικανικά στρατεύματα θα οργανωθεί αύριο Σάββατο στο Παρίσι μετά από έκκληση διαφόρων οργανώσεων της αριστεράς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Δράσης. Μια ομάδα Αμερικανών, που είναι εγκατεστημένοι στη Γαλλία και αντιτάσσονται στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ θα λάβουν μέρος στην πορεία, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος των Αμερικανών Κατά του Πολέμου.

    [14] Αυξήθηκαν οι φτωχοί στις ΗΠΑ

    26/9/2003 10:07:00 μμ

    Αυξήθηκαν οι φτωχοί στο τέλος του 2002 στο σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ, ενώ μειώθηκαν πέρυσι και τα εισοδήματα των Αμερικανών λόγω της ύφεσης, στην οποία η ομοσπονδιακή οικονομία εισήλθε στη διάρκεια του 2001, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που περιελήφθησαν στην τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Από 11,7% φτωχών στο σύνολο του πληθυσμού πέρυσι τον Δεκέμβριο, για όλο το προηγούμενο δωδεκάμηνο, οι φτωχοί ανέρχονταν στο 12,1% του αμερικανικού πληθυσμού.

    Σε αποπληθωρισμένες τιμές, το εισόδημα του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού μειώθηκε όλο το 2002 κατά 1,1% και περιοριζόταν στα τέλη Δεκεμβρίου σε ετήσια βάση στα 42.409 δολάρια, σύμφωνα με την ίδια επίσημη πηγή.

    Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τα γυναικεία εισοδήματα πλήρους οκτάωρης απασχόλησης αυξήθηκαν στις ΗΠΑ το 2002 κατά 1,8%, ενώ τα αντίστοιχα ανδρικά κατά 1,4%. Όμως σε επίπεδο μέσου νοικοκυριού παρατηρήθηκε στατιστική εισοδηματική μείωση 1,1% του εισοδήματος σε τιμές αποπληθωρισμένες.

    Σε αριθμούς, οι φτωχοί των ΗΠΑ έφθασαν τέλη του 2002 στα 34,6 εκατομμύρια ενώ πριν ένα δωδεκάμηνο δεν ξεπερνούσαν τα 32,9 εκατομμύρια. Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια ιδιωτικοί υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους επί προεδρίας Τζορτ Μπους του νεότερου, οι δε λίγες συγκριτικά νέες θέσεις απασχόλησης κράτησαν την ανεργία σε υψηλό ποσοστό στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση πάντως με τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν στους εργοδότες για νέες προσλήψεις τους τελευταίους μήνες.

    Ο Μάρτιος του 2001 που ήταν η αφετηρία της εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε φάση ύφεσης είχε σοβαρές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο όλων των Αμερικανών, αλλά υπάρχουν οι ενδείξεις ότι η φάση αυτή της ύφεσης τερματίστηκε με το τέλος του 2001, υποστηρίχτηκε στην ίδια μελέτη.

    Υπομονή λέει ο Λευκός Οίκος

    Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν επισήμανε ότι η έντονη ανάπτυξη της ομοσπονδιακής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο δείχνουν ότι αυτή εξέρχεται σταθερά από την ύφεση, στην οποία και απέδωσε την κάμψη, πέρυσι, του ετήσιου εισοδήματος πολλών Αμερικανών. Για το ποσοστό ανεργίας, γύρω στο 6%, ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι όταν η ανάκαμψη σταθεροποιηθεί, οπωσδήποτε θα υποχωρήσει.

    "Πρόκειται για αποτελέσματα της οικονομικής επιβράδυνσης, που γνώρισε η οικονομίας μας, όμως ξεπεράστηκε τώρα" δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Τόνισε τέλος ότι ο αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει συνεχώς τα ενδεδειγμένα μέτρα, με άξονα τη διαρκή τόνωση της απασχόλησης, ώστε η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ να συνεχιστεί και να παγιωθεί. "Πορευόμεθα πάντως στην ορθή κατεύθυνση", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

    [15] Εμβόλιο κατά του AIDS

    26/9/2003 9:04:00 μμ

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι επιστήμονες για την παρασκευή του πρώτου εμβολίου, που θα καταστείλει την ανάπτυξη και κυρίως τη μετάδοση του θανατηφόρου ιού του AIDS. Αυτό υποστήριξε ο Γάλλος ερευνητής Λουκ Μοντανιέ, που είναι ο πρώτος που εντόπισε πριν από 20 χρόνια τον ιό, κατά τη διάρκεια της έναρξης του πανελλήνιου συνεδρίου για το ΑΙDS, που πραγματοποιείται στη Ρόδο. Ο κ. Μοντανιέ είπε ότι το σκεύασμα του εμβολίου υπάρχει και ήδη δοκιμάζεται σε ανθρώπους, που έχουν νοσήσει στην Αφρική και άλλες χώρες. Σύντομα, τόνισε, θα πρέπει να αρχίσουν οι δοκιμές και στις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς χρειάζονται πέντε χρόνια τουλάχιστον για να καταλήξουν οι επιστήμονες στην τελική σύνθεση του εμβολίου και κυρίως στις θεραπείες, που θα γίνονται παράλληλα ώστε να ελέγχεται πλήρως ο ιός.

    Ο Γάλλος ερευνητής υποστήριξε ότι στόχος των επιστημόνων είναι να καταφέρουν να υποστηρίξουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε σε συνδυασμό με θεραπείες να προκαλέσουν ανοσία στον ιό. Επίσης τόνισε, ότι επιστήμονες δοκιμάζουν σε εργαστήρια της Ιταλίας και της Αμερικής στα πλαίσια διεθνούς προγράμματος ορισμένες ουσίες, που θα μπορούν να χορηγούνται με τη μορφή εμβολίου σε μωρά τα οποία έχουν μολυνθεί και έτσι θα ενισχυθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

    Εκείνο, που επισήμανε ο κ. Μοντανιέ είναι, ότι σημαντικό ρόλο παίζει ο έλεγχος που θα πρέπει συχνά να κάνουν οι πάντες αλλά και η καλή διατροφή. "Στόχος των επιστημόνων είναι να καταφέρουν να βρουν τις ουσίες που θα περιέχει το εμβόλιο και θα χορηγείται προληπτικά, ώστε να δοθεί η χαριστική βολή στον ιό, που τα τελευταία χρόνια σκόρπισε το θάνατο σε ολόκληρο τον κόσμο", κατέληξε ο Γάλλος ερευνητής.

    Στο Πανελλήνιο Συνέδριο για το AIDS παίρνουν μέρος 500 γιατροί από ολόκληρη χώρα.

    [16] ''Αριστος'' της e-Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου

    26/9/2003 11:07:00 μμ

    Ανάμεσα στους 25 "αρίστους", άτομα, οργανισμούς και εταιρείες, που έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη επίδραση στον τρόπο, με τον οποίο το Ίντερνετ αλλάζει την πολιτική, τον τρόπο άσκησης της πολιτικής, τον τρόπο άσκησης της Δημοκρατίας βρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όπως ανακοίνωσαν η PoliticsOnline, η αρχαιότερη πολιτική εταιρεία, που λειτουργεί μέσω του Ίντερνετ και το 4ο Παγκόσμιο Φόρουμ για την ηλεκτρονική Δημοκρατία. Η PoliticsOnline ζήτησε από τους 30.000 αναγνώστες και συνδρομητές της να ονομάσουν τον άνθρωπο, την οργάνωση ή την εταιρεία, που αλλάζουν τον κόσμο του Ιντερνετ και της πολιτικής. "Από την αρχή η πολιτική ήταν πάντα δύο πράγματα: οι ιδέες και οι άνθρωποι, που κάνουν πραγματικότητα αυτές τις ιδέες", δήλωσε ο πρόεδρος της PoliticsOnline Φίλ Νόμπλ, που ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Φόρουμ.

    "Με αυτή την αναγγελία τιμούμε τις πιο καινοτόμες ιδέες και τα άτομα, που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή", δήλωσε ο Αντρέ Σαντίνι ιδρυτής του Φόρουμ. Ανάμεσα στους 25, που βρίσκονται στον τιμητικό κατάλογο είναι το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, η Africa Online, η America Online, το BBC News, o δικτυακός τόπος του Κάρλ Μπιλντ, ο δικτυακός τόπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ερκι Λίκανεν και άλλοι.

    Ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου, η ανακοίνωση τονίζει, ότι είναι ο γνώστης του διαδικτύου Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπήρξε ένας από τους θερμότερους υπερμάχους της πολυεθνικής ηλεκτρονικής δημοκρατίας, έχοντας προωθήσει την ηλεκτρονική δημοκρατία στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς κυβερνητικούς οργανισμούς.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζεται στην ανακοίνωση, προώθησε την παγκόσμια δημοσκόπηση μέσω του διαδικτύου για τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ και το πρόγραμμα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 September 2003 - 20:53:55 UTC