Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Φραντζής ζητά να αποφυλακιστεί
  • [02] Προσλήψεις στις υπηρεσίες του σωφρονιστικού συστήματος
  • [03] Εκτός κανονικής αδείας οι ημέρες παράνομης απεργίας;
  • [04] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνάντηση Παπαδόπουλου-Γουέστον
  • [05] Θεσ/κη: Λύση στο θέμα εγκατάστασης μονάδας μεθαδόνης
  • [06] Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί το σχέδιο Συνθήκης για το Σύνταγμα
  • [07] Μπάτιτς: ''Ιλιγγιώδεις οι οικονομικές παρατυπίες του Μιλόσεβιτς''
  • [08] Δίχως σαφή πορίσματα έκθεση των ΗΠΑ για όπλα μαζικής καταστροφής
  • [09] Υπέρ της πτώσης του Χουσεΐν η πλειοψηφία των κατοίκων της Βαγδάτης
  • [10] Ρυθμική Γυμναστική: Τέταρτη η Ελλάδα
  • [11] Ισοπαλία για Αρη-Ζίμπρου Κισινάου
  • [12] Βήμα πρόκρισης για τον ΟΦΗ
  • [13] ''Μεταβυζαντινές εικόνες από την Ελλάδα'' στην Τσεχία
  • [14] Ούγγροι και Βούλγαροι οι πιο... ερωτιάρηδες του κόσμου

    [01] Ο Φραντζής ζητά να αποφυλακιστεί

    Πηγή: ΝΕΤ 24/9/2003 9:39:00 μμ

    Μια από τις πλέον συνταρακτικές υποθέσεις στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά επανέρχεται στο προσκήνιο. Ο Παναγιώτης Φραντζής, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για το φόνο και τον τεμαχισμό της συζύγου του το 1987, υπέβαλε αίτηση αποφυλάκισης. Επικαλείται το ότι έχει μείνει στη φυλακή 17 χρόνια και έχει δείξει καλή διαγωγή. Η υπόθεση είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς ο 27χρονος τότε Φραντζής είχε τεμαχίσει το πτώμα της 18χρονης συζύγου του Ζωής, επιχειρώντας να το εξαφανίσει. Όλα αυτά τα χρόνια εκείνος υποστηρίζει ότι δεν ήθελε να τη σκοτώσει, αλλά έφταιξε η κακιά στιγμή.

    [02] Προσλήψεις στις υπηρεσίες του σωφρονιστικού συστήματος

    24/9/2003 8:49:00 μμ

    Θετική αποδοχή ως προς τις ρυθμίσεις, αλλά και προβληματισμός ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής τους λόγω έλλειψης των αναγκαίων υποδομών, καταγράφηκε κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την "αναμόρφωση της ποινικής νομοθεσίας ανηλίκων", από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, προωθείται νομοσχέδιο για τη δημιουργία μονάδων μέριμνας νέων κρατουμένων, ενώ προανήγγειλε την πρόσληψη 157 ειδικών επιστημόνων, μέσω ΑΣΕΠ, για την εξυπηρέτηση των σκοπών του νομοσχεδίου που είναι αφενός η αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς με μέτρα πρόληψης και φροντίδας για κοινωνική επανένταξη κι αφετέρου ο περιορισμός του εγκλεισμού ανηλίκων, ως κυρωτικού μέτρου, στα καταστήματα κράτησης.

    Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου περί ''αναμόρφωσης της ποινικής νομοθεσίας ανηλίκων''

    Συγκεκριμένα, προκηρύσσονται τις επόμενες εβδομάδες:

    22 θέσεις επιμελητών ανηλίκων κρατουμένων, 60 θέσεις επιμελητών κοινωνικής αρωγής, 24 θέσεις κοινωνικών λειτουργών, 30 θέσεις ψυχολόγων και 21 θέσεις ψυχιάτρων.

    Οι εισηγητές των κομμάτων εξέφρασαν τη συμφωνία τους ως προς την κατεύθυνση των διατάξεων του νομοσχεδίου και τάχθηκαν υπέρ της αρχής του, πλην του εισηγητή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου που επιφυλάχθηκε για τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Γ θερινό τμήμα της Βουλής.

    Το σχέδιο νόμου δεν εξυπηρετεί καμία πολιτική σκοπιμότητα, σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλής, ενώ θεώρησε ως σημαντικό κίνητρο για τους ανήλικους παραβάτες τη διαγραφή από το ποινικό τους μητρώο της ποινής τους για χρήση ναρκωτικών εφόσον δεν υποτροπιάσουν σε διάστημα πέντε ετών.

    Τις ελλείψεις σε υποδομές, σε εξοπλισμό και σε προσωπικό, που θέτουν σε κίνδυνο την εφαρμογή και το παιδαγωγικό χαρακτήρα των μέτρων του νομοσχεδίου, επισήμανε ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τασούλας, αλλά και η βουλευτής του ιδίου κόμματος Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

    Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στα συμπεράσματα χωρών όπως η Σουηδία, οι οποίες δαπάνησαν ιλιγγιώδη ποσά σε υποδομές, αλλά κατέληξαν ότι η σωστή κατεύθυνση είναι η εξωϊδρυματική αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών και η προσπάθεια μέσω μηχανισμών και διαπαιδαγώγησης για την επανένταξή τους.

    Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι από τη στιγμή που θα θεσμοθετηθεί το κείμενο του νομοσχεδίου "θα υποχρεωθεί η πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα".

    Η έλλειψη μέτρων και υποδομών δεν πρέπει να οδηγήσει σε αρνητική θέση απέναντι στο νόμο, είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Εκτός κανονικής αδείας οι ημέρες παράνομης απεργίας;

    24/9/2003 8:41:00 μμ

    Νομοθετική παρέμβαση ώστε να μην αφαιρούνται από την κανονική άδεια οι μέρες απεργίας που τα δικαστήρια κηρύσσουν παράνομη, ζητεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Με αφορμή την εισήγηση Αρεοπαγίτη για περικοπή ημερών κανονικής άδειας υπαλλήλου που μετείχε σε απεργία, η ΓΣΕΕ ζητεί από τον υπουργό εργασίας Δημήτρη Ρέππα τροποποίηση του νόμου, ώστε ο χρόνος συμμετοχής σε παράνομη απεργία να εξαιρείται μόνο για το διάστημα από την έκδοση της δικαστικής απόφασης και μετά.

    Ειδικότερα, στο Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αρεοπαγίτης Θεοδ. Τζέμος, εισηγήθηκε να απορριφθεί αναίρεση εργαζομένου κατά αποφάσεως του Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία έκρινε ότι από την θερινή άδεια των εργαζομένων πρέπει να αφαιρούνται (μαζί με τα σχετικά αντίστοιχα ποσά από το επίδομα αδείας) οι ημέρες συμμετοχής σε απεργία που έχει κηρυχθεί παράνομη από τα ελληνικά δικαστήρια.

    Κατά τον Τζέμο αυτός ο συμψηφισμός δεν ισχύει όταν η απεργία είναι νόμιμη. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

    Στην εν λόγω υπόθεση παρέμβαση έκαναν τόσο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, όσο και η ΓΣΕΕ. Οι δυο πλευρές εξέφρασαν αντίθετες απόψεις.

    [04] Οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε συνάντηση Παπαδόπουλου-Γουέστον

    24/9/2003 8:03:00 μμ

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, βρέθηκαν την Τετάρτη στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, με τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ζήτημα της Κύπρου, Τόμας Γουέστον. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στον Αμερικανό αξιωματούχο, τα σημεία των αλλαγών που προτείνει η κυπριακή πλευρά, ώστε μια λύση του προβλήματος να είναι λειτουργική και βιώσιμη, ενώ επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να αποδεχτεί πρόσκληση του γγ του ΟΗΕ για συνομιλίες, οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε.

    Συνεχίζονται οι επαφές

    Από την πλευρά του, ο κ. Γουέστον αναφέρθηκε και πάλι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ιδέα για αποστολή παρατηρητών στις λεγόμενες εκλογές των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος, στο περιθώριο της 58ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα έχει σήμερα συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, με τον πρόεδρο της Αλγερίας, με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ και με τον πρόεδρο της Σενεγάλης.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου την Πέμπτη θα μιλήσει τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς Οργανισμού και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Κόφι Ανάν.

    [05] Θεσ/κη: Λύση στο θέμα εγκατάστασης μονάδας μεθαδόνης

    24/9/2003 9:36:00 μμ

    O υπουργός κ.Καστανίδης

    Το 10% των χρηστών ηρωίνης που ήταν στη λίστα αναμονής για το πρόγραμμα μεθαδόνης στη Θεσσαλονίκη, πέθαναν τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς δεν λειτουργεί η ειδική μονάδα του ΟΚΑΝΑ, λόγω αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής. Για ευθύνες πολλών, έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Χάρης Καστανίδης και πρόσθεσε ότι θα ανακοινωθούν λύσεις τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρωτοβουλία του κ. Καστανίδη, έχουν βρεθεί ανάλογοι χώροι οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν την μονάδα χωρίς να προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις.

    Η "περιπέτεια" της μονάδας ξεκίνησε πέρσι όταν επρόκειτο να μετεγκατασταθεί από την περιοχή της Ευζώνων στην Αναγεννήσεως, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού της Θεσσαλονίκης.

    Κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η συνοικία τους θα υποβαθμιστεί περαιτέρω και προχώρησαν μάλιστα σε κατάληψη του κτιρίου την οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα.

    Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ, κ. Γαζαλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι από το 1996 έως σήμερα, 40 χρήστες ηρωίνης που ήταν στην λίστα αναμονής για ένταξη στο πρόγραμμα μεθαδόνης, έχουν πεθάνει πριν προλάβουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που ίσως να ήταν σωτήριο γι΄ αυτούς. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, ο μέσος όρος αναμονής στη λίστα είναι περίπου τρία χρόνια.

    "Το πρόβλημα είναι η εξεύρεση νέων χώρων για τη λειτουργία περισσότερων μονάδων", επισημαίνει ο κ. Γαζαλίδης προσθέτοντας ότι φέτος έχουν εγγραφεί στην λίστα αναμονής περίπου 550 χρήστες.

    [06] Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί το σχέδιο Συνθήκης για το Σύνταγμα

    24/9/2003 9:55:00 μμ

    Με 335 ψήφους υπέρ, 106 κατά και 53 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση των κ. Χιλ Ρόμπλες και Δημήτρη Tσάτσου σχετικά με το σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος στην Ευρώπη. Με την έγκριση αυτή το Κοινοβούλιο ζητά από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη την επικύρωση χωρίς σημαντικές αλλαγές, του σχεδίου Συντάγματος της Συντακτικής Συνέλευσης. Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εξέφρασε ο κ. Τσάτσος ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ψηφοφορία σηματοδοτεί μία νίκη της πολιτικής κατά της γραφειοκρατίας.

    Με το έργο της Συνέλευσης αρχίζει η συνταγματική ιστορία της ΕΕ

    Μίλησε για τον "ιστορικό" χαρακτήρα της σημερινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι ''με το κείμενο αυτό περνάμε σε άλλη ποιότητα ρυθμίσεων, από τεχνικές ρυθμίσεις σε πολιτικές ρυθμίσεις''. Πρόσθεσε, ότι με το Σύνταγμα ανοίγει ο διάλογος γύρω από τα βασικά νοήματα, η δε "συνταγματοποίηση" τοποθετεί την ΕΕ μέσα στην ιστορική διαδικασία.

    ''Ιστορία σημαίνει εξέλιξη'' είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάτσος κατά την παρουσίαση της έκθεσής του ενώπιον της Ολομέλειας. ''Γι' αυτό και με το έργο της Συνέλευσης αρχίζει να κυλά η συνταγματική ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. ''Με την έγκριση της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη ''να μην ανοίξει ξανά το πακέτο των βασικών συμβιβασμών'' που συμφωνήθηκαν στη Συνέλευση.

    Παρά την αναγνώριση σοβαρών αδυναμιών στο κείμενο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιώνει ''την αναγνώριση του θεσμού της Συνέλευσης ως κατάκτησής του και ως κεκτημένου. Η προετοιμασία της αναθεώρησης των Συνθηκών είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, έργο ενός πολιτικού Σώματος'' είπε ο κ. Τσάτσος.

    Από πλευράς του ο Ισπανός ευρωβουλευτής κ. Χιλ Ρόμπλες πρόσθεσε ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την πολιτική συναίνεση που έχει επιτευχθεί στη Συνέλευση, ακόμα και εάν η Επιτροπή έχει εκφράσει επιφυλάξεις.

    Σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες του κειμένου της Συνέλευσης ο κ. Ρόμπλες ανέφερε ότι το σύστημα σύμφωνα με το οποίο μόνο οι μισοί Επίτροποι θα έχουν δικαίωμα ψήφου εκ περιτροπής κάθε 5 χρόνια, είναι εσφαλμένο. Με τον τρόπο αυτό -είπε ο κ. Ρόμπλες- αποδυναμώνεται η Επιτροπή σε αντίθεση με το Συμβούλιο που αποκτά πρόεδρο.

    [07] Μπάτιτς: ''Ιλιγγιώδεις οι οικονομικές παρατυπίες του Μιλόσεβιτς''

    24/9/2003 8:29:00 μμ

    ''Οι οικονομικές παρατυπίες που διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μου προκαλούν ίλιγγο'', ανέφερε την Τετάρτη ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης, Βλάνταν Μπάτιτς, καταθέτοντας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ. Στη συνέχεια, ο Σέρβος αξιωματούχος ανέφερε ότι με την Κάρλα ντελ Πόντε είχε ''εποικοδομητικό διάλογο'' ενώ πρόσθεσε ότι η αξιωματούχος του ΔΠΔ είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της σερβικής δικαιοσύνης πληθώρα στοιχείων για τις οικονομικές παρατυπίες της εποχής Μιλόσεβιτς.

    Κατηγορίες κατά της ηγεσίας της ''Σερβικής Δημοκρατίας''

    Ήδη, πέρυσι τον Ιούνιο, είχε δημοσιευτεί έκθεση της Γενικής Εισαγγελίας που έκανε λόγο για ολόκληρο δίκτυο οργανωμένο από τον Μιλόσεβιτς, με το οποίο χρηματοδοτούνταν ατομικοί λογαριασμοί και επιχειρήσεις, σε 50 κράτη εκτός της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Σέρβος υπουργός δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τη Γενική Εισαγγελέα του ΔΠΔ στη Χάγη, έκανε λόγο και για στοιχεία που του παραδόθηκαν και επιβαρύνουν τη θέση στελεχών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσοβου (UCK). Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελέας του ΔΠΔ σχολίασε ότι με κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν στοιχειοθετούνται ''επαρκείς αποδείξεις''.

    Η σερβική πλευρά επεδίωξε να παραλάβει αυτά τα τελευταία στοιχεία, έχοντας κατηγορήσει στα τέλη του περασμένου έτους τη Γενική Εισαγγελέα ότι κωλυσιεργούσε για την παράδοσή τους.

    Στο μεταξύ, η οργάνωση Παρατηρητήριο του Εσλσίνκι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τομέας για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, κατηγόρησε ευθέως την ηγεσία της ''Σερβικής Δημοκρατίας'' ότι δημιουργεί προσκόμματα στην πορεία της δικαιοσύνης που θέλει να εξιχνιαστούν πολλές υποθέσεις της εποχής του εμφύλιου πολέμου (1992-1995).

    Ο πρόεδρος Μπράνκο Τοντόροβιτς επισήμανε ότι ''ασκούνται πολιτικές πιέσεις'' προς αυτήν την κατεύθυνση εκ μέρους της σερβοβοσνιακής ηγεσίας και τόνισε ότι ''αργά ή γρήγορα'' θα αποδοθεί η δικαιοσύνη.

    Ούτε ένας πάντως από τους καταζητούμενους από το ΔΠΔ δεν έχει παραδοθεί σε αυτό από την πολιτική ηγεσία στη Μπάνια Λούκα, μία οκταετία από το τέλος της εμφύλιας σύρραξης.

    [08] Δίχως σαφή πορίσματα έκθεση των ΗΠΑ για όπλα μαζικής καταστροφής

    24/9/2003 9:51:00 μμ

    Μια αρχική έκθεση του πρώην επιθεωρητή του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Κέι, ο οποίος ηγείται της αμερικανικής έρευνας για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ''δεν θα καταλήγει σε σαφή πορίσματα όσον αφορά την παρουσία τους ή όχι στη χώρα αυτή", δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της CIA. "Ο Δρ. Κέι εξακολουθεί να λαμβάνει πληροφορίες από το πεδίο. Είναι μόνον η πρώτη έκθεση και αναμένουμε ότι δεν θα καταλήγει σε σαφή πορίσματα και ότι ούτε θα αποκλείει οτιδήποτε'', πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της CIA Μπιλ Χάρλοου. Ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές πότε ο Κέι θα ενημερώσει τα μέλη του Κογκρέσου για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.

    Για ''εκπλήξεις'' έκανε λόγο ο Κέι

    Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους του Κογκρέσου, αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

    "Δεν γνωρίζω για μεγάλες εκπλήξεις", δήλωσε ένα στέλεχος των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο αναφερόμενο στην έκθεση.

    Ο Κέι, ο οποίος είναι ειδικός σύμβουλος της CIA σχετικά με τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, είχε πει κατά την ενημέρωση του Κογκρέσου στα τέλη Ιουλίου ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν ''εκπλήξεις'' κατά την παρουσίαση της έκθεσης, αλλά είχε αρνηθεί να διευκρινίσει ποιες θα μπορούσαν να ήταν αυτές.

    [09] Υπέρ της πτώσης του Χουσεΐν η πλειοψηφία των κατοίκων της Βαγδάτης

    Πηγή: ΑΠΕ 24/9/2003 9:06:00 μμ

    Σχεδόν τα δύο τρίτα, και πιο συγκεκριμένα το 62% των κατοίκων της Βαγδάτης, πιστεύουν ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν "άξιζε τον κόπο", παρά τα δεινά που υφίστανται μετά την πτώση του, δείχνει έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου σφυγμομετρήσεων Gallup που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η σφυγμομέτρηση αυτή ανέδειξε σαφείς διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που "χάιδευε" το παλαιό καθεστώς και σε εκείνους που καταπίεζε, κυρίως την σιιτική μειονότητα. Μάλιστα, οι κάτοικοι της γνωστής σιιτικής συνοικίας Σαντρ Σίτι έκριναν σε ποσοστό 78% ότι η πτώση του Σαντάμ ήταν απαραίτητη. Η σφυγμομέτρηση αυτή έγινε από τις 28 Αυγούστου ως τις 4 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.178 ατόμων και έχει περιθώριο σφάλματος συν πλην 2,7 μονάδες.

    ''Χειρότερη η σημερινή κατάσταση''

    Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί, ποσοστό 47%, των κατοίκων της Βαγδάτης, απάντησαν ότι η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη σήμερα απ' ότι ήταν πριν από την κατοχή, έναντι ποσοστού 33% που δήλωσε το αντίθετο.

    Παράλληλα, το 67% από τους ερωτηθέντες έκρινε ότι το Ιράκ θα είναι καλύτερα σε πέντε χρόνια απ' ότι ήταν πριν από την πτώση του Σαντάμ, ενώ μόνον το 8% ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει κι άλλο.

    Επίσης, το 61% των κατοίκων της ιρακινής πρωτεύουσας είπε ότι βλέπει θετικά το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο του Ιράκ, μολονότι σε ποσοστό 75% θεωρεί πως οι αποφάσεις του και η πολιτική του ''ορίζονται ακόμη κυρίως από τις αρχές της Συμμαχίας''.

    Τέλος, όσον αφορά τα αισθήματά τους απέναντι στη Γαλλία, που τάχθηκε κατά του πολέμου, οι ερωτηθέντες απάντησαν σε ποσοστό 55% ότι είναι θετικά, ενώ, αντίθετα, απέναντι στις ΗΠΑ και στη Βρετανία απάντησαν ότι είναι αρνητικά σε ποσοστό 44% και 48% αντίστοιχα.

    [10] Ρυθμική Γυμναστική: Τέταρτη η Ελλάδα

    24/9/2003 10:12:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Θριαμβευτική ήταν για τα ελληνικά χρώματα η πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ρυθμικής γυμναστικής, στη Βουδαπέστη. Η ελληνική ομάδα, μετά από εξαιρετική εμφάνιση στο στεφάνι και στη μπάλα με τις Ελίνα Ανδριόλα, Θεοδώρα Παλλίδου και Αννυ Πανταζή, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης και έχει αγκαλιάσει την είσοδό της, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην πρώτη πεντάδα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που θα δώσει στην Ελλάδα δύο εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Επίσης, την παρθενική εμφάνισή τους σε τελικό οργάνων Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής έκαναν οι Ανδριόλα και Πανταζή κατακτώντας την έβδομη και την όγδοη θέση αντίστοιχα.

    Η ελληνική ομάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας με 140,150β., στον αγώνα του ομαδικού ο οποίος ολοκληρώνεται την Πέμπτη με τις κορίνες και την κορδέλα, αλλά έχει ήδη μια διαφορά ασφαλείας επτά βαθμών από την έκτη Ισπανία.

    Την πρώτη θέση στη βαθμολογία έχει η Ρωσία με 151,900β., ενώ ακολουθούν η Ουκρανία με 146,275 και η Λευκορωσία με 144,050β.

    Εν τω μεταξύ, την πρώτη εμφάνισή τους σε τελικό οργάνων Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ρυθμικής γυμναστικής έκαναν οι Ανδριόλα και Πανταζή.

    Η Ανδριόλα αγωνίστηκε στην μπάλα κατακτώντας την έβδομη θέση με 23.675β. ενώ η Πανταζή ήρθε όγδοη στο στεφάνι με 23.325β.

    Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά το 1991, όταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας είχε αγωνισθεί σε τελικούς οργάνων η Μαρία Σανσαρίδου, που η ελληνική ρυθμική γυμναστική κατορθώνει να πλασάρει αθλήτριές της σε τελικούς οργάνων Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

    [11] Ισοπαλία για Αρη-Ζίμπρου Κισινάου

    24/9/2003 9:45:00 μμ

    Ο Αρης πήρε αυτό που ήθελε στη Μολδαβία, αφού απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τη Ζίμπρου Κισινάου και έχει πλέον τον πρώτο λόγο όσον αφορά την πρόκριση στον Β΄ γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγώνας έγινε στην Τιρασπόλ και η ελληνική ομάδα προηγήθηκε με τον Μαλλού στο 25΄, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν στο 57΄ με τον Ντανιέλ Μπαλάσα. Η ρεβάνς θα γίνει σε δύο εβδομάδες, στη Θεσσαλονίκη.

    Στο πρώτο ημίχρονο ο Αρης πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση. Εντάξει, η Ζίμπρου μπορεί να μην είναι κι ο πιο δύσκολος αντίπαλος του κόσμου, όμως η ομάδα του Γιάννη Μιχαλήτσου έδειξε σιγουριά, σταθερότητα και αυτοπεποίθηση.

    Αφού κράτησε άνετα τους επιθετικούς των γηπεδούχων μακριά από την περιοχή του, άνοιξε το σκορ στο 25΄. Μετά το φάουλ του Κυζερίδη, ο Μαλλούς βρέθηκε μέσα στην περιοχή και από πολύ δύσκολη θέση έγραψε το 1-0. Λίγο αργότερα (30΄), ο Αρης έχασε μια καλή ευκαιρία, με το διαγώνιο σουτ του Κούσα, που πέρασε ελάχιστα έξω από το αριστερό δοκάρι του Μουλτέσκου.

    Παρότι στάθηκε εξαιρετικά στο γήπεδο, ο Αρης ήταν άτυχος αφού ισοφαρίστηκε στην πρώτη (και εν τέλει μοναδική) ευκαιρία που δημιούργησαν οι γηπεδούχοι. Στο 57΄ ο Τσεμποτάρι εκτέλεσε φάουλ και ο Μπαλάσα με προβολή διαμόρφωσε το 1-1.

    Αυτό έμελε να είναι και το τελικό σκορ του αγώνα, αφού στο τελευταίο ημίωρο δεν υπήρξαν αξιόλογες φάσεις, με εξαίρεση μια καλή "στιγμή" για τη Ζίμπρου στο 89΄. Κορυφαίοι για τον Αρη οι Σελάντερ, Μαλλούς, Πασσαλής, αλλά και ο Λαμπάκης που, παρότι δεν πραγματοποίησε την "μεγάλη" απόκρουση, ήταν άψογος στις τοποθετήσεις του και «καθάρισε πολλές φάσεις.

    Διαιτητής: Κόβατσιτς (Κροατία)

    Κίτρινες: Ντραγκοβόζοφ

    Οι συνθέσεις:

    ΖΙΜΠΡΟΥ ΚΙΣΙΝΑΟΥ: Μουλτέσκου, Ολεξιτς, Μπουλγκάρου, Οπρέα, Γκβαζάνα, Τσεμποτάρι, Επουρεάνου (46΄ Ντραγκοβόζοφ), Μπαλάσα, Μπαστίνα (46΄ Μπουρκόφσι), Πίσνικ, Σισέλοφ (68΄ Φρούντσε).

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Κολτσίδας, Αμπελάς (+90΄ Φραντζέσκος), Παπαδόπουλος, Μαλλούς, Πασσαλής, Σελάντερ, Διγκόζης, Κούσας, Κυζερίδης (82΄ Κατσιαρός), Λαζανάς (67΄ Καζαντζής)

    [12] Βήμα πρόκρισης για τον ΟΦΗ

    24/9/2003 5:15:00 μμ

    Προβάδισμα στην υπόθεση πρόκριση στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδος πήρε ο ΟΦΗ. Οι Κρητικοί, στον πρώτο αγώνα για την α` φάση της διοργάνωσης που έγινε στο γήπεδο του Καλοχωρίου, επικράτησε 1-0 των Λύκων και πλέον έχουν τον πρώτο λόγο στην υπόθεση πρόκριση.

    Η ομάδα του Σκιάζνι, παρουσιάστηκε με πολλές αλλαγές και παρά το γεγονός ότι έμεινε με 10 παίκτες από το 75`, κυνήγησε το γκολ, απέναντι σε μια ομάδα, οι παίκτες της οποίας φάνηκαν ότι δεν είχαν... παιχνίδια στα πόδια τους (το πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής ξεκινά την Κυριακή).

    Η υπεροχή του ΟΦΗ, μεταφράστηκε σε γκολ στο 85ο λεπτό, όταν ο Μπελεβώνης βρέθηκε στο ύψος της μεγάλης περιοχής και με δεξί βολέ, δεν δυσκολεύτηκε να παραβιάσει την εστία του Γρηγοριάδη, διαμορφώνοντας και το τελικό 1-0.

    Διαιτητής: Νταμπώσης

    Κίτρινες κάρτες: Δημητριάδης, Μπελεβώνης Κόκκινης κάρτες: Χρυσάφης

    Οι συνθέσεις:

    ΛΥΚΟΙ: Γρηγοριάδης, Παπαδόπουλος, Ταπουλίδης, Παπαχρήστος, Λαδάκης, Γεωργιάδης Κ., Καλόγηρος, Γεωργιάδης Ηρ. (90` Μπαμπάτσικος), Μαρκέζε (62` Σαμαράς), Δημητριάδης, Μόσχου.

    ΟΦΗ: Δασκαλάκης, Δερμιτζάκης, Αδάμος, Σταυρακάκης, Χρυσάφης, Κουτσουρές, Δέντσας (46` Μπελεβώνης), Τριανταφύλλου (66` Ντεγιάνοφ), Αναστασιάδης, Νεοφύτου (12` Μπικόφσκι), Μοσχογιάννης

    [13] ''Μεταβυζαντινές εικόνες από την Ελλάδα'' στην Τσεχία

    24/9/2003 10:01:00 μμ

    Με την έκθεση "Μεταβυζαντινές εικόνες από την Ελλάδα. Ανάμεσα στην παράδοση και την ανανέωση" η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη μεγάλη διεθνή έκθεση με τίτλο "Η Ανατολική Χριστιανοσύνη", που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Μοραβίας στο Brno της Τσεχίας. Η μεγάλη αυτή έκθεση, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Σερβία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Συρία και άλλες χώρες στις οποίες η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει από αιώνες ισχυρά ερείσματα, διοργανώνεται με την ευκαιρία της 550ης επετείου από την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ευρωπαϊκής πολιτικής ιστορίας.

    Με τη συμμετοχή της η ελληνική πλευρά αποσκοπεί στο να προβάλει τον σημαντικό ρόλο της φορητής εικόνας στην ορθόδοξη χριστιανική λατρεία μετά την Αλωση και μέσα από αυτόν τη συνέχεια της βυζαντινής παράδοσης στη λατρεία και την τέχνη.

    Η έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει 29 έργα 15ου-19ου αι., διαρθρώνεται από τις ακόλουθες εκθεσιακές ενότητες:

    Η φορητή εικόνα στη μεταβυζαντινή περίοδο: Συνέχεια της βυζαντινής παράδοσης. Η χάρτινη εικόνα: Ανανέωση στη θρησκευτική έκφραση και επικοινωνία. Ο δογματικός χαρακτήρας της φορητής εικόνας: Η ενίσχυση της πίστης και της Ορθοδοξίας.

    Τα έργα, εικόνες, χαρακτικά και ένα βημόθυρο, προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Έργα δανείζουν επίσης το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, το Μουσείο Αντιβουνιώτισσας της Κέρκυρας και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Την έκθεση θα συνοδεύει κατάλογος σε τρεις γλώσσες (τσεχικά, ελληνικά και αγγλικά).

    Την ευθύνη διοργάνωσης και παρουσίασης της έκθεσης έχουν η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ. και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

    Διάρκεια έκθεσης: 25 Σεπτεμβρίου 2003-31 Ιανουαρίου 2004.

    [14] Ούγγροι και Βούλγαροι οι πιο... ερωτιάρηδες του κόσμου

    24/9/2003 9:13:00 μμ

    Οι Ούγγροι, με τη συνήθεια τους να επιδίδονται σε ερωτικά παιχνίδια 152 ημέρες το χρόνο, ανάγονται στους καλύτερους εραστές στον πλανήτη, σύμφωνα με διεθνή σφυγμομέτρηση. Οι Βούλγαροι καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση υστερώντας κατά μία και μόνο ημέρα. Ωστόσο, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων προκάλεσε αντιδράσεις, προερχόμενες από το εσωτερικό της Βουλγαρίας και μάλιστα δια στόματος χαριτωμένης γνωστή τηλεπαρουσιάστριας, η οποία σχολίασε με αρκετή δόση αμφισβήτησης τις ικανότητες των Βούλγαρων ανδρών.

    Εθνική περηφάνεια, αλλά και διχασμός για τα αποτελέσματα

    Σημαίνει, άραγε το γκάλοπ ότι οι Βούλγαροι είναι πράγματι τόσο καλοί εραστές ή ίσως, ότι είναι αξεπέραστοι στην ...αυτοπροβολή, αναρωτήθηκε η ωραία συντάκτης της btv Μαριάνα Βεκίλσκα, ραγίζοντας (σίγουρα) τις καρδιές αρκετών θαυμαστών της.

    Έμμεση πλην σαφή απάντηση στην προσβλητική αυτή αμφισβήτηση φιλοξενεί στις σελίδες της η εφημερίδα "Τρουντ" που επισημαίνει ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία μεγαλοεταιρίας διεθνούς μάρκας...προφυλακτικών.

    Σε έξαρση εθνικής υπερηφάνειας η δημοφιλής ημερησία κατηγορεί τους ερευνητές για αδικία σε βάρος των ανδρών Βούλγαρων, αρκετοί από τους οποίους δεν κάνουν χρήση του "εξοπλισμού" αυτού στις σεξουαλικές επαφές τους "αφού είναι τολμηροί Βαλκάνιοι", όπως αναφέρεται στο σχόλιο...

    Από την άλλη, δεν υπολογίστηκαν και εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν σε διπλή ή, μέχρι και σε πολλαπλή χρήση του σχετικού εξαρτήματος, υπογραμμίζει ο σχολιογράφος, λόγω φτώχειας... "Εφόσον είχαν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες αυτές, καταλήγει το σχόλιο, οι Βούλγαροι θα ήμασταν αδιαμφισβήτητα παγκόσμιοι πρωταθλητές στον τομέα".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 September 2003 - 20:54:58 UTC